Milujete ryby?
Pak vám nejspíš bude vonět i tato sladkovodní dobrůtka, která je servírována ve velké většině českých domácností na Štědrý večer.
Recepty na kapra však můžete udělat i kdykoliv během roku.
Podívejme se na 6 nejoblíbenějších provedení.
Křupavé kapří hranolky po Třeboňsku
Na začátek se zahřejeme jednoduchým receptem z kapra na oblíbený způsob, který je znám zejména na Třeboňsku.
INGREDIENCE
- jeden vykostěný a nafiletovaný kapr (může být rovnou i filet)
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce sojové omáčky
- 1 lžička mleté sladké papriky
- 1 lžička medu
- 1 lžička mletého zázvoru
- 2 lžičky soli
Na obalení:
- solamyl
- hladké mouka
- mletá sladká paprika
- sušený česnek
POSTUP
- Kapra si nakrájíme na tenké příčné proužky.
- Marinádu si umícháme z prolisovaných česneků, sojové omáčky, medu, papriky, zázvoru a soli.
- Do marinády kapra naložíme a necháme marinovat v lednici ideálně přes noc.
- Pak si hranolky obalíme ve směsi mouky, solamylu, papriky a česneku.
- Smažíme v rozpáleném oleji dozlatova.

Poctivá rybí polévka z kapra
Tuto rybí polévku z kapra oceníte nejen na Vánoce. S kořenovou zeleninou tvoří dokonalou souhru.
INGREDIENCE
Na vývar:
- 250 g kapřích kostí (může být i hlava bez očí)
- kapří jikry a mlíčí (kdo má rád)
- 100 g kořenové zeleniny (mrkev, petržel, celer)
- 1 menší cibule
- 2 kuličky černého pepře
- 3 kuličky nového koření
- 2 bobkové listy
- sůl
- 1 litr vody
Na polévku:
- 150 g kořenové zeleniny
- 1 větší cibule
- 2 lžíce másla
- 2 lžíce hladké mouky
- 100 g kapra případně
- petrželka
- špetka muškátového oříšku
- pepř
- sůl
POSTUP
- Kapří skelet i hlavu si dáme do hrnce spolu s kořením, očištěnou a na větší kusy nakrájenou zeleninou, celou cibulí ve slupce.
- Přidáme vodu a sůl.
- Vývar přivedeme k varu, po dosažení varu ztlumíme a necháme probublávat minimálně hodinu.
- Pak vývar scedíme.
- V druhém hrnci si orestujeme základ polévky na másle.
- Na kostičky nakrájenou zeleninu včetně cibule a jiker a mlíčí restujeme, pak zasypeme moukou, podlijeme vývarem, osolíme, opepříme a necháme vařit do změknutí zeleniny.
- Pokud používáme mlíčí, po uvaření jej odblaníme a nakrájíme na kousky.
- Před koncem přidáme muškátový oříšek a petrželku.

Pokud hledáte vyloženě vánoční recepty nejen s kaprem, mrkněte se!
Pečený kapr v troubě na zelenině
Lahodná je také tato pečená delikatesa s jemnou smetanovou omáčkou.
INGREDIENCE
- 1 kapr
- sůl
- šťáva z citronu
- petržel
- 2 větvičky tymiánu
- 1 cibule
- 1 mrkev
- 1 pórek
- ½ menšího celeru
- 40 g másla
- 125 ml bílého vína
- 125 ml vody
- 125 ml smetany ke šlehání
- 1 žloutek
POSTUP
- Kapra si vykucháme a očistíme.
- Celého jej osolíme, opepříme, pokapeme citronovou šťávou a dovnitř vložíme nasekanou petrželku a tymián.
- Na másle si orestujeme na kostičky nakrájenou zeleninu (pórek na kolečka, kterou pak přidáme ke kaprovi na pekáček).
- Vše podlijeme vodou a vínem a za občasného podlévání pečeme v troubě nahřáté na 180 °C asi 40 minut.
- Ke konci si můžete zeleninu z omáčky rozmixovat najemno.
- Smetanu si smícháme se žloutkem a postupně k nim přiléváme horkou omáčku z ryby.
- Takto nám vznikne chutná smetanová omáčka.

Objevte podobné tipy
Vánoční smažené kapří podkovy
Jaký vánoční recept na kapra máte vy? Máte nějaký rodinný klenot? Nebo jej v tento čas nepřipravujete vůbec?
INGREDIENCE
- 10 podkoviček kapra
- 500 ml mléka
- 1 lžíce soli
- 4 stroužky česneku
Na obalení:
- vejce
- hladká mouka
- strouhanka nebo drcené kukuřičné lupínky
- olej na smažení
POSTUP
- Do mléka si dáme sůl a prolisujeme česneky.
- Do této marinády kapry naložíme a necháme marinovat den předem.
- Pak každou kapří podkovu ubrouskem usušíme, pokapeme citronovou šťávou a obalujeme v mouce, rozkvedlaném vejci a ve strouhance nebo lupínkách.
- Smažíme na rozpáleném oleji pozvolna z každé strany asi 5 minut.

Rybí salát z kapra
Ať už máte kapra z předešlého dne nebo čerstvého, můžete si připravit tento lehký salátek.
INGREDIENCE
- 300 g filetů z kapra (nebo 300 g kapra od Štědrého dne)
- 1 hrnek vinného octa
- 1 hrnek vody
- 1 lžíce cukru
- 1 cibule
- 1 mrkev
- 2 kyselé okurky
- 5 kuliček černého pepře
- 5 kuliček nového koření
- 1 bobkový list
- sůl
- 1 lžíce majolky
- 1 vrchovatá lžíce bílého jogurtu
POSTUP
- Do hrnce si dáme vodu, ocet, sůl, cukr, bobkový list, černé a nové koření.
- Vše přivedeme k varu a vaříme 5 minut.
- Pak si do octové vody přidáme na plátky nakrájenou cibuli a na kostičky nakrájenou mrkev.
- Vaříme asi 10 minut, pak přidáme naporcovanou rybu (pokud máme čerstvou) a vaříme dalších 8 minut.
- Máme-li kapra ze štědrovečerní večeře, pak jej nakrájíme na kostičky a po uvaření vložíme do připraveného láku.
- Pak hrnec odstavíme a necháme vychladnout.
- Dáme do lednice zchladit do druhého dne.
- Vše se krásně rozleží.
- Pak si rybu se zeleninou scedíme, vyndáme koření, ke směsi přidáme na kostičky nakrájenou okurku, majonézu a jogurt.
- Salát případně dochutíme solí.

Kapr na grilu s bylinkovým máslem
Dostali jste chuť na jemného kapříka na grilu? Ano, pochutnat si můžete i uprostřed léta.
INGREDIENCE
- kapr
- 250 g másla
- hrst kopru
- hrst petrželky
- 5 stroužků česneku
- sůl
POSTUP
- Máslo si připravíme minimálně 45 minut před grilováním.
- Jako první si jej necháme povolit při pokojové teplotě.
- Bylinky si nasekáme, česnek prolisujeme a vše vmícháme do másla, které ještě osolíme.
- Z másla si uděláme váleček, který zabalíme do potravinové folie a dáme jej na 45 minut do mrazáku.
- Nespěcháme-li, necháme jej vychladnout v lednici.
- Kapra si očistíme a naporcujeme na filety nebo podkovy.
- Uložíme jej na hliníkový grilovací tác.
- Z obou stran jej potřeme solí a navrch každého kapříka dáme plátek bylinkového másla
- Grilujeme opravdu pomalu, dokud se nepropeče tak na devadesát procent.
- Pak jej ještě přikryjeme druhým hliníkovým grilovacím tácem a dopékáme.
- Nic během grilování neotáčíme.

Z kapřího masa můžete dělat i trvanlivější produkty, jako je tomu kupříkladu v případě pečenáčů. Takto si můžete mimo jiné chytře uchovat zbytky nesnědeného smaženého kapra.
V dobách našich babiček a prababiček se připravovaly i jiné s recepty s kaprem, které se však na talířích v moderní domácnosti již moc neobjevují. Příkladem je třeba kapr na modro nebo kapr v rosolu.
Tato ryba se výborně páruje s kořenovou zeleninou a sedí jí i sladkokyselá chuť. Mrkev, celer a petržel se hodí do základu polévek i omáček.
Podávat jej však můžete buď jen tak s chlebem nebo s brambory na různý způsob.
Hodí se k němu i lehké zeleninové saláty nebo přílohové dipy.
Jak se vám recepty s kaprem líbily? Napište do komentářů, jak se vám to povedlo.