Vánoční kapr: recepty nejen na tradiční způsob

Štědrovečerní večeře bez kapra si prostě neumíme představit. Ne vždy ale chceme rok co rok jíst na svátky to stejné jídlo.

I vás už to nudí a chcete změnu? Chcete místo smaženého kapra zkusit třeba rybí polévku? A nebo jste už dlouho experimentovali a chcete si naopak po dlouhé době dát smaženou klasiku?

Inspirujte se našimi recepty na vánočního kapra!

Vánoční rybí polévka z kapra

Tradiční česká polévka objevující se na štědrovečerním stole, která je sice skromná, ale za to velice chutná.

INGREDIENCE

  • hlava kapra, odřezky
  • 2 petržele
  • 1/4 malého celeru
  • 1 cibule
  • 2 lžíce másla
  • 1 mrkev
  • 3 bobkové listy
  • 5 kuliček nového koření
  • 3 kuličky pepře
  • dle chuti sůl
  • 1 lžička hladké mouky

POSTUP

  1. Hlavu kapra a odřezky dáme do většího hrnce.
  2. Přidáme zeleninu, koření a zalijeme vodou.
  3. Osolte a vaříme na mírném plameni asi 1 hodinu.
  4. Na pánvi orestujeme na másle nakrájenou mrkev a přidáme do hotového vývaru.
  5. Uděláme máslovou jíšku a přidáme ji do polévky.
  6. Dobře rozšleháme v polévce a provaříme.
  7. Přidáme na kousky nakrájené mlíčí a obrané rybí maso.
TIP: Pokud vás tento recept zaujal, tak se mrkněte i na další recepty na vánoční rybí polévky.
Porce vánoční rybí polévky z kapra v misce
zdroj: countryliving.com

Vánoční smažený kapr

Štědrovečerní večeři si asi těžko většina dokáže představit bez smaženého obalovaného kapra.

INGREDIENCE

  • 4 filé z kapra, každé o váze 250 g
  • 1/2 l rostlinného oleje
  • 4 vejce
  • 100 g hladké mouky
  • sůl
  • 500 g strouhanky
  • 1 citrón

POSTUP

  1. Kapra pokapeme trochou citrónové šťávy, osolíme a začneme postupně obalovat.
  2. Protáhneme ho v rozšlehaných vejcích a posléze obalíme ve strouhance.
  3. Olej rozpálíme na vyšší teplotu.
  4. Rybu smažíme  asi 4–5 minut po každé straně, až bude kůrčička krásně zlatá.
  5. Po usmažení klademe kousky ryby na vrstvu kuchyňského papíru, který odsaje přebytečný tuk.
  6. Podáváme s bramborovým salátem a kouskem citronu.
 TIP : Pokud nemáte rádi typický pach rybiny, zkuste kapra naložit do mléka (popřípadě piva nebo bílého vína). Maso zjemní, nepříjemný pach zmizí a ryba bude tak křehká, že se po úpravě začne úplně rozpadat na jednotlivé kousky. 
smažený obalovaný kapr s citrónem
zdroj: homemaderecipes.com

Kapr na modro

Modrá je dobrá a vánoční kapr na modro je ještě lepší!

INGREDIENCE

  • maso z kapra nakrájené na podkovy (cca 500 g)
  • 1 dcl bílého suchého vína
  • mrkev, petržel, kousek celeru
  • cibule
  • bobkový list, nové koření, tymián
  • pepř, sůl
  • ocet (možno použít jablečný)

POSTUP

  1. Zeleninu nakrájíme na kolečka a spolu s kořením připravíme asi 1,5 litru vývaru.
  2. Ocet přivedeme zvlášť téměř k varu a polijeme jím osolené rybí maso.
  3. To pak vložíme do vroucího vývaru a přilijeme víno.
  4. Vaříme asi 15 minut za mírném ohni.

Některé kuchařky doporučuji přelití octem až po tepelné úpravě, aby kapr dostal modrou barvu. Při tomto je důležité, aby maso nebylo zbaveno slizu, který zajistí změnu barvy.

Jak moc tradiční úpravu chcete zvolit je jen na vás.

tradiční kapr na modro naservírovaný na bramborech
zdroj: czechspecials.cz

Marinovaný kapr na grilu

Co takhle připravit si kapra na grilu?

INGREDIENCE

  • maso z jednoho kapra
  • 1 dcl piva
  • 5 stroužků česneku
  • 1 cibule
  • olivový olej
  • citrónová šťáva z půlky citrónu
  • 1 lžíce hořčice
  • 1 lžička kmínu
  • 1 lžička červené papriky
  • sůl, pepř
  • případně směs oblíbeného koření na ryby

POSTUP

  1. Kapra nakrájíme na úhledné, stejně velké kousky.
  2. Všechny ingredience smícháme ve větší míse. Množství surovin si můžeme podle svých preferencí upravit.
  3. Do připravené marinády ponoříme kousky kapra.
  4. Mísu uzavřeme a odložíme minimálně na den až dva do lednice.
  5. Grilujeme z každé strany asi 3 minuty. Pokud chcete využít troubu, pak jí vyhřejte na 220 °C a grilujte dozlatova.
Marinovaný kapr na grilu naservírovaný s kousky citrónu a špenátem
zdroj: foodiecitynetwork.com

A co by to bylo za štědrovečerní večeři bez bramborového salátu?

V kombinaci s výborným kaprem se vám podaří vykouzlit tu pravou vánoční atmosféru.

My už svou oblíbenou kombinaci na vánoční stůl máme. Co vy?

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.