Lahodné recepty s kaprem, které si můžete udělat nejen na Vánoce

Milujete ryby? 

Pak vám nejspíš bude vonět i tato sladkovodní dobrůtka, která je servírována ve velké většině českých domácností na Štědrý večer. 

Recepty na kapra však můžete udělat i kdykoliv během roku.

Podívejme se na 6 nejoblíbenějších provedení.

Křupavé kapří hranolky po Třeboňsku

Na začátek se zahřejeme jednoduchým receptem z kapra na oblíbený způsob, který je znám zejména na Třeboňsku.

INGREDIENCE

  • jeden vykostěný a nafiletovaný kapr (může být rovnou i filet)
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce sojové omáčky
  • 1 lžička mleté sladké papriky
  • 1 lžička medu
  • 1 lžička mletého zázvoru
  • 2 lžičky soli

Na obalení:

  • solamyl
  • hladké mouka
  • mletá sladká paprika
  • sušený česnek

POSTUP

  • Kapra si nakrájíme na tenké příčné proužky.
  • Marinádu si umícháme z prolisovaných česneků, sojové omáčky, medu, papriky, zázvoru a soli.
  • Do marinády kapra naložíme a necháme marinovat v lednici ideálně přes noc.
  • Pak si hranolky obalíme ve směsi mouky, solamylu, papriky a česneku. 
  • Smažíme v rozpáleném oleji dozlatova. 
themedditerraneandish.com

Poctivá rybí polévka z kapra

Tuto rybí polévku z kapra oceníte nejen na Vánoce. S kořenovou zeleninou tvoří dokonalou souhru.

INGREDIENCE

Na vývar:

  • 250 g kapřích kostí (může být i hlava bez očí)
  • kapří jikry a mlíčí (kdo má rád)
  • 100 g kořenové zeleniny (mrkev, petržel, celer)
  • 1 menší cibule
  • 2 kuličky černého pepře
  • 3 kuličky nového koření
  • 2 bobkové listy
  • sůl
  • 1 litr vody

Na polévku:

  • 150 g kořenové zeleniny
  • 1 větší cibule
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce hladké mouky 
  • 100 g kapra případně
  • petrželka
  • špetka muškátového oříšku
  • pepř
  • sůl

POSTUP

  • Kapří skelet i hlavu si dáme do hrnce spolu s kořením, očištěnou a na větší kusy nakrájenou zeleninou, celou cibulí ve slupce. 
  • Přidáme vodu a sůl. 
  • Vývar přivedeme k varu, po dosažení varu ztlumíme a necháme probublávat minimálně hodinu. 
  • Pak vývar scedíme. 
  • V druhém hrnci si orestujeme základ polévky na másle. 
  • Na kostičky nakrájenou zeleninu včetně cibule a jiker a mlíčí restujeme, pak zasypeme moukou, podlijeme vývarem, osolíme, opepříme a necháme vařit do změknutí zeleniny.
  • Pokud používáme mlíčí, po uvaření jej odblaníme a nakrájíme na kousky.
  • Před koncem přidáme muškátový oříšek a petrželku.
Kapří polévka se zeleninou.
niftyrecipe.com

Pokud hledáte vyloženě vánoční recepty nejen s kaprem, mrkněte se!

Pečený kapr v troubě na zelenině

Lahodná je také tato pečená delikatesa s jemnou smetanovou omáčkou.

INGREDIENCE

  • 1 kapr
  • sůl
  • šťáva z citronu
  • petržel
  • 2 větvičky tymiánu
  • 1 cibule
  • 1 mrkev
  • 1 pórek
  • ½ menšího celeru
  • 40 g másla
  • 125 ml bílého vína
  • 125 ml vody
  • 125 ml smetany ke šlehání
  • 1 žloutek

POSTUP

  • Kapra si vykucháme a očistíme. 
  • Celého jej osolíme, opepříme, pokapeme citronovou šťávou a dovnitř vložíme nasekanou petrželku a tymián. 
  • Na másle si orestujeme na kostičky nakrájenou zeleninu (pórek na kolečka, kterou pak přidáme ke kaprovi na pekáček). 
  • Vše podlijeme vodou a vínem a za občasného podlévání pečeme v troubě nahřáté na 180 °C asi 40 minut.
  • Ke konci si můžete zeleninu z omáčky rozmixovat najemno. 
  • Smetanu si smícháme se žloutkem a postupně k nim přiléváme horkou omáčku z ryby.
  • Takto nám vznikne chutná smetanová omáčka.
Kapr na másle pečený v troubě se zeleninou.
eatsmarter.com

Vánoční smažené kapří podkovy

Jaký vánoční recept na kapra máte vy? Máte nějaký rodinný klenot? Nebo jej v tento čas nepřipravujete vůbec?

INGREDIENCE

  • 10 podkoviček kapra
  • 500 ml mléka
  • 1 lžíce soli
  • 4 stroužky česneku

Na obalení:

  • vejce
  • hladká mouka
  • strouhanka nebo drcené kukuřičné lupínky
  • olej na smažení

POSTUP

  • Do mléka si dáme sůl a prolisujeme česneky. 
  • Do této marinády kapry naložíme a necháme marinovat den předem. 
  • Pak každou kapří podkovu ubrouskem usušíme, pokapeme citronovou šťávou a obalujeme v mouce, rozkvedlaném vejci a ve strouhance nebo lupínkách. 
  • Smažíme na rozpáleném oleji pozvolna z každé strany asi 5 minut.
Kapr v trojobalu se hodí nejen na Vánoce.
dobrotyzkuchyne.sk

Rybí salát z kapra

Ať už máte kapra z předešlého dne nebo čerstvého, můžete si připravit tento lehký salátek.

INGREDIENCE

  • 300 g filetů z kapra (nebo 300 g kapra od Štědrého dne)
  • 1 hrnek vinného octa
  • 1 hrnek vody
  • 1 lžíce cukru
  • 1 cibule
  • 1 mrkev
  • 2 kyselé okurky
  • 5 kuliček černého pepře
  • 5 kuliček nového koření
  • 1 bobkový list
  • sůl
  • 1 lžíce majolky
  • 1 vrchovatá lžíce bílého jogurtu

POSTUP

  • Do hrnce si dáme vodu, ocet, sůl, cukr, bobkový list, černé a nové koření. 
  • Vše přivedeme k varu a vaříme 5 minut. 
  • Pak si do octové vody přidáme na plátky nakrájenou cibuli a na kostičky nakrájenou mrkev. 
  • Vaříme asi 10 minut, pak přidáme naporcovanou rybu (pokud máme čerstvou) a vaříme dalších 8 minut. 
  • Máme-li kapra ze štědrovečerní večeře, pak jej nakrájíme na kostičky a po uvaření vložíme do připraveného láku.
  • Pak hrnec odstavíme a necháme vychladnout. 
  • Dáme do lednice zchladit do druhého dne. 
  • Vše se krásně rozleží. 
  • Pak si rybu se zeleninou scedíme, vyndáme koření, ke směsi přidáme na kostičky nakrájenou okurku, majonézu a jogurt. 
  • Salát případně dochutíme solí.
Salát z kapřího masa a majonézy.
seasonedkitchen.com

Kapr na grilu s bylinkovým máslem

Dostali jste chuť na jemného kapříka na grilu? Ano, pochutnat si můžete i uprostřed léta.

INGREDIENCE

  • kapr 
  • 250 g másla
  • hrst kopru 
  • hrst petrželky
  • 5 stroužků česneku 
  • sůl

POSTUP

  • Máslo si připravíme minimálně 45 minut před grilováním. 
  • Jako první si jej necháme povolit při pokojové teplotě.
  • Bylinky si nasekáme, česnek prolisujeme a vše vmícháme do másla, které ještě osolíme. 
  • Z másla si uděláme váleček, který zabalíme do potravinové folie a dáme jej na 45 minut do mrazáku. 
  • Nespěcháme-li, necháme jej vychladnout v lednici. 
  • Kapra si očistíme a naporcujeme na filety nebo podkovy. 
  • Uložíme jej na hliníkový grilovací tác.
  • Z obou stran jej potřeme solí a navrch každého kapříka dáme plátek bylinkového másla
  • Grilujeme opravdu pomalu, dokud se nepropeče tak na devadesát procent. 
  • Pak jej ještě přikryjeme druhým hliníkovým grilovacím tácem a dopékáme. 
  • Nic během grilování neotáčíme.
Hotový recept na kapří podkovy na grilu s bylinkovým máslem.
dobruchut.aktuality.sk

Z kapřího masa můžete dělat i trvanlivější produkty, jako je tomu kupříkladu v případě pečenáčů. Takto si můžete mimo jiné chytře uchovat zbytky nesnědeného smaženého kapra. 

V dobách našich babiček a prababiček se připravovaly i jiné s recepty s kaprem, které se však na talířích v moderní domácnosti již moc neobjevují. Příkladem je třeba kapr na modro nebo kapr v rosolu.

Tato ryba se výborně páruje s kořenovou zeleninou a sedí jí i sladkokyselá chuť. Mrkev, celer a petržel se hodí do základu polévek i omáček. 

Podávat jej však můžete buď jen tak s chlebem nebo s brambory na různý způsob. 

Hodí se k němu i lehké zeleninové saláty nebo přílohové dipy.

Jak se vám recepty s kaprem líbily? Napište do komentářů, jak se vám to povedlo.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.