Vánoční kapr nejen na tradiční způsob

Ke štědrovečerní večeři se kapr připravuje tradičně nejčastěji smažený. Ale i u smaženého kapra můžeme vyzkoušet některé drobné změny při jeho přípravě. Někdy zase potřebujeme připravit kapra dietním způsobem, někdy si chceme vyzkoušet jiný způsob úpravy, někdy přidat další chod z kapra k slavnostní večeři.

Rybí maso je bohaté na plnohodnotné bílkoviny, minerální látky (fosfor, fluór, sodík, mořské obsahují i jód). Rybí tuk je rozložen rovnoměrně, má vysokou biologickou hodnotu. Červené rybí maso obsahuje více minerálních látek než bílé. Tučné rybí maso je bohaté na vitamíny A, D, ve svalovině a vnitřnostech jsou vitamíny A, B1, B2, B12. Rybí maso má málo purinů, které podporují v lidském organismu vznik kyseliny močové (podílí se na vzniku dny, revmatismu apod.). Rybí maso je lehce stravitelné a proto je vhodné na různé druhy diet. Rybí maso se rychleji uvaří, neboť obsahuje méně kolagenu a pojivového vaziva.

1. Rybí polévka z kapra

Tradiční česká polévka objevující se na štědrovečerním stole, která je sice skromná, ale za to velice chutná.

INGREDIENCE :

  • hlava kapra, odřezky
  • 2 petržele
  • 1/4 malého celeru
  • 1 cibule
  • 2 lžíce másla
  • 1 mrkev
  • 3 bobkové listy
  • 5 kuliček nového koření
  • 3 kuličky pepře
  • dle chuti sůl
  • 1 lžička hladké mouky

POSTUP :

  1. Hlavu kapra a odřezky dáme do většího hrnce.
  2. Přidáme zeleninu, koření a zalijeme vodou.
  3. Osolte a vaříme na mírném plameni asi 1 hodinu.
  4. Na pánvi orestujeme na másle najemno nastrouhanou mrkev a přidáme do hotového vývaru.
  5. Uděláme máslovou jíšku a přidáme ji do polévky.
  6. Dobře rozšleháme v polévce a provaříme.
  7. Přidáme na kousky nakrájené mlíčí a obrané rybí maso.

Rybí polévka z kapra

zdroj : varimesmarcelou.cz

2. Smažený kapr

Štědrovečení večeři si asi těžko většina dokáže představit bez české klasiky – smaženého kapra.

INGREDIENCE :

  • 4 filé z kapra, každé o váze 250 g
  • 1/2 l rostlinného oleje
  • 4 vejce
  • 100 g hladké mouky
  • sůl
  • 500 g strouhanky
  • 1 citrón

POSTUP :

  1. Kapra pokapeme trochou citrónové šťávy, osolíme a začneme postupně obalovat.
  2. Protáhneme ho v rozšlehaných vejcích a posléze obalíme ve strouhance.
  3. Olej rozpálíme na vyšší teplotu.
  4. Rybu smažíme  asi 4–5 minut po každé straně, až bude kůrčička krásně zlatá.
  5. Po usmažení klademe kousky ryby na vrstvu kuchyňského papíru, který odsaje přebytečný tuk.
  6. Podáváme s bramborovým salátem a kouskem citronu.
 TIP : Pokud nemáte rádi typický pach rybiny, zkuste kapra naložit do mléka (popřípadě piva nebo bílého vína). Maso zjemní, nepříjemný pach zmizí a ryba bude tak křehká, že se po úpravě začne úplně rozpadat na jednotlivé kousky. 

Smažený kapr

zdroj : recepty.blesk.cz

3. Marinovaný kapr na grilu

Pokud vám zrovna moc nechutná smažený kapr a máte ho raději jen pečeného a nechcete využít v kuchyni grilovací pánev, tady je jeden z receptů na jeho přípravu.

INGREDIENCE :

  • 450 g
  • 4 stroužky česneku
  • 10 lžic rostlinného oleje
  • 2 lžíce kečupu jemného
  • 1 lžička paprika – sladká
  • ks citronová šťáva z
  • 50 ml piva
  • špetka drcený kmín
  • 2 lžíce koření na ryby
  • malá špetka petrželové nati

POSTUP :

  1. Kapra naporcujeme na podkovy,
  2. Nařízneme kůži a z obou stran pokapeme citronem a potřeme česnekem.
  3. Z ostatních ingrediencí utvoříme marinádu, kterou potřeme kapra (z obou stran) a necháme v lednici v uzavřené misce nejlépe do druhého dne nebo aspoň 2 hodinky marinovat.
  4. Grilujeme na grilovací pánvi po obou stranách asi 4 minuty.
  5. Grilovaného kapra můžeme podávat jen se zelným salátem s koprem.

Marinovaný kapr na grilu

zdroj : grilykrby.cz

4. Pečený kapr s jarní cibulkou

Pokud máte rádi kapra, ale nechcete jíst v době vánočních svátků stále to samé, je zde další z výborných receptů na méně tradičního kapra v odlehčené podobě.

INGREDIENCE :

  • 4 ks filetů z kapra
  • 1 svazek jarní cibulky
  • 1/2 lžičky mleté papriky
  • 500 g brambor
  • smetana na vaření
  • 30 g másla + 1 lžička na vymazání
  • sůl a pepř

POSTUP :

  1. Kapra osolíme, brambory omyjeme, oloupeme a nakrájíme na tenké plátky.
  2. Jarní cibulky očistíme a omyjeme a nakrájíme na kolečka.
  3. Troubu předehřejeme na 220 °C.
  4. Do vymazaného pekáče vložíme polovinu cibule a poskládáme na ni vrstvu brambor.
  5. Osolíme a ochutíme trochou mleté papriky a soli.
  6. Přidáme porce osoleného kapra a zalijeme smetanou.
  7. Posypeme zbývající jarní cibulkou a mletou paprikou.
  8. Pečeme v předehřáté troubě asi 60 minut.

Pečený kapr s jarní cibulkou

zdroj : fresh.iprima.cz

Kapra jze připravit na mnoho způsobů vařením či dušením kapřího masa získáte velmi kvalitní zdravé pokrmy, které právě můžete zařadit v době vánočních svátků, kdy mají lidé tendence se přejídat a konzumovat těžce stravitelná jídla.

Sdílejte svým přátelům

4 (80%) 12 votes

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *