Karbanátky a placičky z brokolice: nejlepší recepty do trouby i na pánev

Brokolice je skvělou surovinou, která by neměla chybět v našem jídelníčku. Jedná se o zeleninu, kterou si bez problémů vypěstujete na vlastní zahrádce.

Pokud nejste pěstitelé, nezoufejte, brokolici v dobré kvalitě koupíte téměř v každém obchodě.

Mezi výhody brokolice patří, že snese prakticky všechny tepelné úpravy a je snadné ji proměnit v lahůdku.

Tato květáku podobná zelenina se kamarádí s redukčními dietami, výborně chutná i připravená v páře.

Podáváme ji jako samostatné jídlo nebo jako přílohu.

Vyzkoušejte následující recepty na brokolicové karbanátky a skvělý zdravý oběd máte za chvíli na stole.

Lahodné karbanátky z brokolice

Skvělé zeleninové karbanátky, u kterých nebudete postrádat maso.

INGREDIENCE

  • 500 g brokolice
  • 200 g tvrdého sýra
  • 200 g šunky
  • 3 vejce
  • 3 hrsti strouhanky
  • sůl
  • pepř
  • olej na smažení

POSTUP

  1. Brokolici omyjeme a rozdělíme na růžičky.
  2. Uvaříme doměkka a nasekáme nadrobno.
  3. Přidáme nastrouhaný sýr a na jemno nakrájenou šunku.
  4. Vmícháme vejce.
  5. Osolíme. Opepříme.
  6. Pro hustší těsto můžeme přisypat trochu strouhanky.
  7. Brokolicové karbanátky obalíme ve strouhance.
  8. Na pánvi si rozpálíme olej a osmažíme z obou stran dozlatova.
  9. Podáváme s bramborami nebo kaší.
Hotový recept na skvělé brokolicové karbanátky
Tip: pro nižší kalorickou hodnotu můžeme místo smažení péct v troubě.

Dietní brokolicové placičky

Skvělé placičky bez mouky. Vhodné na dietu i jen tak pro chuť.

INGREDIENCE

  • 500 g brokolice
  • 8 vajec
  • 130 g ovesných vloček (rozmixovaných)
  • 130 g tvrdého sýra
  • sůl
  • pepř
  • 1 lžička oleje na smažení

POSTUP

  1. Brokolici rozebereme na růžičky a uvaříme doměkka.
  2. Brokolici nakrájíme nadrobno.
  3. Přimícháme ovesné vločky, vejce a sýr.
  4. Dochutíme pepřem a solí.
  5. Vypracujeme těsto.
  6. Karbanátky osmažíme na kapce oleje z obou stran.
  7. Podáváme s vařenými bramborami nebo jen tak.
Hotový recept na nejlepší brokolicové placičky

Podáváme se zdravým dipem.

Pečené brokolicové placičky s parmazánem

Výborné a jednoduché na přípravu, díky pečení v troubě navíc lehké a dobře stravitelné. Vyzkoušejte i další druhy sýra, brokolice se skvěle hodí i k výraznějším sýrům typu gorgonzola, niva nebo vyzrálý čedar.

INGREDIENCE

  • 200 g brokolice
  • ½ cibule
  • 1 vejce
  • 30 g jemně nastrouhaného parmazánu
  • 30 g sýru nastrouhaného sýru typu gouda
  • 1 lžička italských bylin (rozmarýn, tymián, oregano, bazalka)
  • Sůl a pepř podle chuti
  • 1 polévková lžíce rostlinného oleje

POSTUP

  1. Troubu předehřejte na 200°C.
  2. Brokolici nakrájejte na malé kousky.
  3. Do velkého hrnce dejte vodu, přiveďte k varu a vložte do ní brokolici. Vařte cca 2 minuty, poté slijte a ochlaďte ve studené vodě.
  4. Cibuli nakrájejte nadrobno.
  5. V pánvi rozehřejte olej a dejte na něj restovat cibulku. Jakmile zesklovatí, stáhněte z ohně a nechte mírně vychladnout.
  6. ve velké míse smíchejte brokolici, oba sýry, cibuli, sůl, pepř a bylinky a dobře promíchejte. Přidejte vejce a vytvořte lepivé těsto.
  7. Z těsta tvořte malé placičky a pokládejte na plech vyložený pečícím papírem.
  8. Pečte cca 15 minut, poté obraťte placičky na druhou stranu a pečte dalších 10 – 15 minut. Vyjměte z trouby a podávejte. jsou chutné teplé i za studena.
Recept na pečené brokolicové placičky se sýrem.
Zdroj: sherbakes.com

Vegetariánské brokolicové placky s hráškem

Tyto super zelené placičky se skvěle hodí do vegetariánských burgerů. Dobře drží tvar a jejich chuť je prostě neodolatelná!

INGREDIENCE

  • 300 g zmrazeného hrášku
  • 150 g kadeřavé kapusty
  • 1/2 brokolice
  • 1 stonek řapíkatého celeru
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 150 g ovesných vloček
  • 150 g strouhanky
  • 30 g mletých vlašských ořechů
  • 1 lžička italských bylinek (oregano, bazalka, rozmarýn, tymián, šalvěj a petržel)
  • 2 lžičky sojové omáčky
  • 1 polévková lžíce hořčice
  • sůl a pepř podle chuti

POSTUP:

  1. Ve velkém hrnci přiveďte vodu k varu. Vložte kapustu a vařte 2 minuty. Poté přidejte hrášek a vařte dalších 5 minut. Poté přidejte brokolici a vařte 2 minuty. Poté ihned slijte a ponořte do studené vody.
  2. V pánvi rozehřejte olej a restujte na něm nasekanou cibulku, dokud nezesklovatí. ke konci přidejte rozmačkaný česnek.
  3. Uvařenou zeleninu dejte do kuchyňského robota a přidejte řapíkatý celer a rozmixujte ne zcela dohladka.
  4. Vmíchejte cibulku s česnekem, strouhanku a ořechy. Dochuťte solí, pepřem, sojovou omáčkou, bylinkami a hořčicí.
  5. Vytvořte tlustší karbanátky.
  6. V pánvi rozehřejte olej a dejte smažit karbanátky na cca 3 minuty z každé strany. Ihned podávejte jako součást burgeru nebo jen tak s vaším oblíbeným dresingem.
Recept na vegetariánské zeleninové burgery z brokolice a hrášku.
Zdroj: veganheaven.org

Představili jsme vám skvělé recepty na karbanátky a placky z brokolice.

Všechny recepty lze konzumovat jako oběd i jako večeři. K obědu obvykle volíme přílohu v podobě brambor nebo bramborové kaše. Večer můžeme podávat i samotné.

Brokolice je velice blízká květáku. Ve všech receptech ho tedy můžeme nahradit právě touto zelenou příbuznou. Zkuste to například v receptech na zapečený květák. Věřte nám, že si pochutnáte! 🙂

Komentáře

  1. No já si ji můžu jen a jen vynachválit, zatím jsme si v ní udělali všichni to co máme rádi a dělá se to v ní velmi dobře.
    jen to chce trošku víc zainvestovat a ne ji kupovat někde na stánku, opravdu se to vyplatí.

  2. Plně souhlasím s paní, nekupovat žádný šunt za pár kaček, nemá to pak ten efekt pánve wok, aby jse zjistili co je nani tak dobrého?

  3. Ahoj, jj, je super. Mám ho doma. Info na stránce je podle mého názoru pravdivé. Mám ho zatím 2 roky a spokojenost. Rád doporučuji.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.