Brokolice je skvělou surovinou, která by neměla chybět v našem jídelníčku.
Ne každému však chutná.
Pokud nepatříte mezi milovníky této zdravé zeleniny, nezoufejte!
Máme pro vás totiž luxusní recepty na brokolicové karbanátky, které zachutnají všem.
Přesvědčte se sami!
Karbanátky z brokolice se sýrem a šunkou
Připravte si tyto skvělé brokolicové placičky, u kterých nebudete vůbec postrádat maso. Servírujte je jako zdravý oběd či večeři.
INGREDIENCE
- 500 g brokolice
- 200 g tvrdého sýra
- 200 g šunky
- 3 vejce
- 3 hrsti strouhanky
- sůl
- pepř
- olej na smažení
POSTUP
- Brokolici omyjeme a rozdělíme na růžičky.
- Uvaříme doměkka a nasekáme nadrobno.
- Přidáme nastrouhaný sýr a na jemno nakrájenou šunku.
- Vmícháme vejce.
- Osolíme.
- Opepříme.
- Pro hustší těsto můžeme přisypat trochu strouhanky.
- Brokolicové karbanátky obalíme ve strouhance.
- Na pánvi si rozpálíme olej a osmažíme z obou stran dozlatova.
- Podáváme s bramborami nebo kaší.

Vyzkoušejte také naše recepty na brokolicovou pomazánku. Její příprava je velmi jednoduchá a pochutnávat si na ní můžete k snídani, svačině, obědu i večeři!
Dietní brokolicové placičky
Skvělé placičky, na které nepotřebujete mouku, ale zdravější ovesné vločky. Jsou vhodné na dietu nebo i jen tak pro chuť.
INGREDIENCE
- 500 g brokolice
- 8 vajec
- 130 g ovesných vloček (rozmixovaných)
- 130 g tvrdého sýra
- sůl
- pepř
- 1 lžička oleje na smažení
POSTUP
- Brokolici rozebereme na růžičky a uvaříme doměkka.
- Brokolici nakrájíme nadrobno.
- Přimícháme ovesné vločky, vejce a sýr.
- Dochutíme pepřem a solí.
- Vypracujeme těsto.
- Karbanátky osmažíme na kapce oleje z obou stran.
- Podáváme s vařenými bramborami nebo jen tak.

Pečené brokolicové karbanátky s parmazánem
Tyto kabanátky jsou výborné a jednoduché na přípravu! A díky pečení v troubě navíc lehké a dobře stravitelné. Můžete vyzkoušet i další druhy sýra, brokolice se skvěle hodí i k výraznějším sýrům typu gorgonzola, niva nebo vyzrálý čedar.
INGREDIENCE
- 200 g brokolice
- ½ cibule
- 1 vejce
- 30 g jemně nastrouhaného parmazánu
- 30 g sýru nastrouhaného sýru typu gouda
- 1 lžička italských bylin (rozmarýn, tymián, oregano, bazalka)
- Sůl a pepř podle chuti
- 1 polévková lžíce rostlinného oleje
POSTUP
- Troubu předehřejeme na 200°C.
- Brokolici nakrájejíme na malé kousky.
- Do velkého hrnce dáme vodu, přivedeme k varu a vložíme do ní brokolici.
- Vaříme cca 2 minuty, poté slijeme a ochladíme ve studené vodě.
- Cibuli nakrájíme nadrobno.
- V pánvi rozehřejeme olej a dáme na něj restovat cibulku.
- Jakmile zesklovatí, stáhneme z ohně a necháme mírně vychladnout.
- Ve velké míse smícháme brokolici, oba sýry, cibuli, sůl, pepř a bylinky a dobře promícháme.
- Přidáme vejce a vytvoříme lepivé těsto.
- Z těsta tvoříme malé placičky a pokládáme na plech vyložený pečícím papírem.
- Pečeme cca 15 minut, poté obrátíme placičky na druhou stranu a pečeme dalších 10 – 15 minut.
- Vyjmeme z trouby a podáváme.
- Jsou chutné teplé i za studena.

Máme pro vás také vydatné a chutné recepty na polévky z brokolice. Vyzkoušejte je všechny!
Objevte podobné tipy
Vegetariánské placky z brokolice s hráškem
Tyto skvělé zelené placičky se skvěle hodí do vegetariánských burgerů. Dobře drží tvar a jejich chuť je prostě neodolatelná!
INGREDIENCE
- 300 g zmrazeného hrášku
- 150 g kadeřavé kapusty
- 1/2 brokolice
- 1 stonek řapíkatého celeru
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 150 g ovesných vloček
- 150 g strouhanky
- 30 g mletých vlašských ořechů
- 1 lžička italských bylinek (oregano, bazalka, rozmarýn, tymián, šalvěj a petržel)
- 2 lžičky sojové omáčky
- 1 polévková lžíce hořčice
- sůl a pepř podle chuti
POSTUP:
- Ve velkém hrnci přivedeme vodu k varu.
- Vložíme kapustu a vaříme 2 minuty.
- Poté přidáme hrášek a vaříme dalších 5 minut.
- Přidáme brokolici a vaříme 2 minuty.
- Ihned slijeme a ponoříme do studené vody.
- V pánvi rozejřeme olej a restujeme na něm nasekanou cibulku, dokud nezesklovatí.
- Ke konci přidáme rozmačkaný česnek.
- Uvařenou zeleninu dáme do kuchyňského robota a přidáme řapíkatý celer a rozmixujeme ne zcela dohladka.
- Vmícháme cibulku s česnekem, strouhanku a ořechy.
- Dochutíme solí, pepřem, sojovou omáčkou, bylinkami a hořčicí.
- Vytvoříme tlustší karbanátky.
- V pánvi rozehřejeme olej a dáme smažit karbanátky na cca 3 minuty z každé strany.
- Ihned podáváme jako součást burgeru nebo jen tak s oblíbeným dresingem.

Nadýchané brokolicovo-mrkvové karbanátky
Pokud hledáte recept na vynikající karbanátky bez masa, tak budete nadšeni! Díky tomuto chutnému pokrmu do jídelníčku zařadíte více zeleniny a navíc si pochutnáte.
INGREDIENCE
- 500 g mrkve
- 4 lžíce hladké mouky
- 3 vejce, oddělená
- 1 lžička růžové himalájské soli
- 1/4 lžičky černého pepře
- 1/4 šálku strouhanky Panko (50 g)
- 1 šálek ploché listové petrželky, nahrubo nasekané
- slunečnicový olej na smažení
POSTUP
- Brokolici a mrkev opláchneme pod tekoucí vodou.
- Mrkev oloupeme a nastrouháme najemno.
- Brokolici nakrájíme nahrubo a zpracujeme v kuchyňském robotu.
- Bude to trvat méně než minutu.
- V míse smícháme rozmixoanou brokolici, nastrouhanou mrkev, sůl, černý pepř, strouhanku, mouku a žloutky.
- Bílky vyšleháme elektrickým šlehačem do tuha.
- Do brokolicové směsi vmícháme bílky.
- Smažíme každý karbanátek 2-3 minuty z každé strany.
- Použijeme trochu oleje, jen tolik, aby pokryl povrch, a podle potřeby přidáváme během smažení.
- Podávejte s dipem dle vlastního výběru nebo jako přílohu.

Placky z brokolice a kuřecího masa
Tato kombinace šťavnatého kuřecího masa a jemné brokolice, která tvoří placičku s křupavou zlatou kůrkou, je vážně lahodná. Přesvědčte se sami!
INGREDIENCE
Na placičky:
- 1 velká brokolice,nakrájená na růžičky
- 500 g kuřecích prsních nebo stehenních řízků, nakrájených na 0,8 cm kousky
- 1/2 šálku (75 g) hladké mouky
- 1/2 šálku (50 g) parmazánu, strouhaného
- 2 vejce
- 2 stroužky česneku, lisované
- 3/4 lžičky soli
- pepř dle chuti
- 3-4 lžíce olivového oleje
Na dip:
- 2/3 šálku (165 g) zakysané smetany nebo řeckého jogurtu
- 2 lžíce kečupu
- šťáva z citronu
POSTUP
- Předehřejeme si troubu na 100 stupňů Celsia.
- Brokolici uvaříme v páře do měkka, poté ji nahrubo nasekáme.
- Do mísy přidáme brokolici a zbývající ingredience na placičky kromě oleje, na kterém budeme smažit, a dobře promícháme.
- Přidáme dostatek oleje na pánev.
- Zahřejeme na středně vysoký plamen.
- Nalijeme 1/4 šálku směsi na pánev a vytvoříme placičku.
- Smažíme 2,5 minuty dozlatova, poté otočíme a smažíme další 2 minuty.
- Přendáme do trouby na mřížku a udržujeme teplé.
- Ingredience na dip promícháme a podáváme s placičkami.

Představili jsme vám skvělé recepty na karbanátky a placky z brokolice.
Všechny recepty lze konzumovat jako oběd i jako večeři. K obědu obvykle volíme přílohu v podobě brambor nebo bramborové kaše. Večer můžeme podávat i samotné.
Brokolice je velice blízká květáku. Ve všech receptech ho tedy můžeme nahradit právě touto zelenou příbuznou. Zkuste to například v receptech na zapečený květák. Věřte nám, že si pochutnáte! 🙂
No já si ji můžu jen a jen vynachválit, zatím jsme si v ní udělali všichni to co máme rádi a dělá se to v ní velmi dobře.
jen to chce trošku víc zainvestovat a ne ji kupovat někde na stánku, opravdu se to vyplatí.
Plně souhlasím s paní, nekupovat žádný šunt za pár kaček, nemá to pak ten efekt pánve wok, aby jse zjistili co je nani tak dobrého?
S paní jen souhalsím nemá cenu kupovta napodobeninu woku:)
Smažíme velmi pomalu, aby se cibule dobře prosmažila a byla měkká.
Ahoj, jj, je super. Mám ho doma. Info na stránce je podle mého názoru pravdivé. Mám ho zatím 2 roky a spokojenost. Rád doporučuji.