Brokolice je skvělou surovinou, která by neměla chybět v našem jídelníčku. Jedná se o zeleninu, kterou si bez problémů vypěstujete na vlastní zahrádce.
Pokud nejste pěstitelé, nezoufejte, brokolici v dobré kvalitě koupíte téměř v každém obchodě.
Mezi výhody brokolice patří, že snese prakticky všechny tepelné úpravy a je snadné ji proměnit v lahůdku.
Tato květáku podobná zelenina se kamarádí s redukčními dietami, výborně chutná i připravená v páře.
Podáváme ji jako samostatné jídlo nebo jako přílohu.
Vyzkoušejte následující recepty na brokolicové karbanátky a skvělý zdravý oběd máte za chvíli na stole.
Lahodné karbanátky z brokolice
Skvělé zeleninové karbanátky, u kterých nebudete postrádat maso.
INGREDIENCE
- 500 g brokolice
- 200 g tvrdého sýra
- 200 g šunky
- 3 vejce
- 3 hrsti strouhanky
- sůl
- pepř
- olej na smažení
POSTUP
- Brokolici omyjeme a rozdělíme na růžičky.
- Uvaříme doměkka a nasekáme nadrobno.
- Přidáme nastrouhaný sýr a na jemno nakrájenou šunku.
- Vmícháme vejce.
- Osolíme. Opepříme.
- Pro hustší těsto můžeme přisypat trochu strouhanky.
- Brokolicové karbanátky obalíme ve strouhance.
- Na pánvi si rozpálíme olej a osmažíme z obou stran dozlatova.
- Podáváme s bramborami nebo kaší.

Dietní brokolicové placičky
Skvělé placičky bez mouky. Vhodné na dietu i jen tak pro chuť.
INGREDIENCE
- 500 g brokolice
- 8 vajec
- 130 g ovesných vloček (rozmixovaných)
- 130 g tvrdého sýra
- sůl
- pepř
- 1 lžička oleje na smažení
POSTUP
- Brokolici rozebereme na růžičky a uvaříme doměkka.
- Brokolici nakrájíme nadrobno.
- Přimícháme ovesné vločky, vejce a sýr.
- Dochutíme pepřem a solí.
- Vypracujeme těsto.
- Karbanátky osmažíme na kapce oleje z obou stran.
- Podáváme s vařenými bramborami nebo jen tak.

Podáváme se zdravým dipem.
Objevte podobné tipy
Pečené brokolicové placičky s parmazánem
Výborné a jednoduché na přípravu, díky pečení v troubě navíc lehké a dobře stravitelné. Vyzkoušejte i další druhy sýra, brokolice se skvěle hodí i k výraznějším sýrům typu gorgonzola, niva nebo vyzrálý čedar.
INGREDIENCE
- 200 g brokolice
- ½ cibule
- 1 vejce
- 30 g jemně nastrouhaného parmazánu
- 30 g sýru nastrouhaného sýru typu gouda
- 1 lžička italských bylin (rozmarýn, tymián, oregano, bazalka)
- Sůl a pepř podle chuti
- 1 polévková lžíce rostlinného oleje
POSTUP
- Troubu předehřejte na 200°C.
- Brokolici nakrájejte na malé kousky.
- Do velkého hrnce dejte vodu, přiveďte k varu a vložte do ní brokolici. Vařte cca 2 minuty, poté slijte a ochlaďte ve studené vodě.
- Cibuli nakrájejte nadrobno.
- V pánvi rozehřejte olej a dejte na něj restovat cibulku. Jakmile zesklovatí, stáhněte z ohně a nechte mírně vychladnout.
- ve velké míse smíchejte brokolici, oba sýry, cibuli, sůl, pepř a bylinky a dobře promíchejte. Přidejte vejce a vytvořte lepivé těsto.
- Z těsta tvořte malé placičky a pokládejte na plech vyložený pečícím papírem.
- Pečte cca 15 minut, poté obraťte placičky na druhou stranu a pečte dalších 10 – 15 minut. Vyjměte z trouby a podávejte. jsou chutné teplé i za studena.

Vegetariánské brokolicové placky s hráškem
Tyto super zelené placičky se skvěle hodí do vegetariánských burgerů. Dobře drží tvar a jejich chuť je prostě neodolatelná!
INGREDIENCE
- 300 g zmrazeného hrášku
- 150 g kadeřavé kapusty
- 1/2 brokolice
- 1 stonek řapíkatého celeru
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 150 g ovesných vloček
- 150 g strouhanky
- 30 g mletých vlašských ořechů
- 1 lžička italských bylinek (oregano, bazalka, rozmarýn, tymián, šalvěj a petržel)
- 2 lžičky sojové omáčky
- 1 polévková lžíce hořčice
- sůl a pepř podle chuti
POSTUP:
- Ve velkém hrnci přiveďte vodu k varu. Vložte kapustu a vařte 2 minuty. Poté přidejte hrášek a vařte dalších 5 minut. Poté přidejte brokolici a vařte 2 minuty. Poté ihned slijte a ponořte do studené vody.
- V pánvi rozehřejte olej a restujte na něm nasekanou cibulku, dokud nezesklovatí. ke konci přidejte rozmačkaný česnek.
- Uvařenou zeleninu dejte do kuchyňského robota a přidejte řapíkatý celer a rozmixujte ne zcela dohladka.
- Vmíchejte cibulku s česnekem, strouhanku a ořechy. Dochuťte solí, pepřem, sojovou omáčkou, bylinkami a hořčicí.
- Vytvořte tlustší karbanátky.
- V pánvi rozehřejte olej a dejte smažit karbanátky na cca 3 minuty z každé strany. Ihned podávejte jako součást burgeru nebo jen tak s vaším oblíbeným dresingem.

Představili jsme vám skvělé recepty na karbanátky a placky z brokolice.
Všechny recepty lze konzumovat jako oběd i jako večeři. K obědu obvykle volíme přílohu v podobě brambor nebo bramborové kaše. Večer můžeme podávat i samotné.
Brokolice je velice blízká květáku. Ve všech receptech ho tedy můžeme nahradit právě touto zelenou příbuznou. Zkuste to například v receptech na zapečený květák. Věřte nám, že si pochutnáte! 🙂
No já si ji můžu jen a jen vynachválit, zatím jsme si v ní udělali všichni to co máme rádi a dělá se to v ní velmi dobře.
jen to chce trošku víc zainvestovat a ne ji kupovat někde na stánku, opravdu se to vyplatí.
Plně souhlasím s paní, nekupovat žádný šunt za pár kaček, nemá to pak ten efekt pánve wok, aby jse zjistili co je nani tak dobrého?
S paní jen souhalsím nemá cenu kupovta napodobeninu woku:)
Smažíme velmi pomalu, aby se cibule dobře prosmažila a byla měkká.
Ahoj, jj, je super. Mám ho doma. Info na stránce je podle mého názoru pravdivé. Mám ho zatím 2 roky a spokojenost. Rád doporučuji.