Skvělé recepty na tiramisu

Také jste fanoušky výtečného krémového moučníku vonícího po kávě? Pak vás jistě potěší následující recepty, podle kterých připravíte jak tradiční tiramisu, tak i jeho oblíbené obměny.

Pro původ dezertu se podíváme až do prosluněné Itálie. Dojemným příběhem, který popisuje vznik tohoto moučníku, je vyprávění o tom, že takto připravené tiramisu dávaly ženy svým mužům odcházejícím na frontu 1. světové války. Energie obsažená v cukru a tuku a povzbuzující účinek kofeinu jim měl pomoci vrátit se bezpečně domů. Druhá verze říká, že vznik dezertu měl ryze praktické důvody – zkrátka se jednalo o způsob, jak zužitkovat odstátou kávu a přebytek piškotů. Vyberte si svoji verzi příběhu, nebo vymyslete i úplně novou, a vyprávějte ji u servírování lahodného moučníku.

O co se však historici nepřou, je původní složení moučníku. Základem tradiční verze jsou následující ingredience:

  • cukrářské piškoty
  • mascarpone
  • silná káva
  • likér Amaretto
  • kakao

Vyzkoušejte některý z následujících receptů a vaše tiramisu bude hvězdné!

1. Recept na pravé tiramisu z mascarpone

Připravte tiramisu lepší nežli v nejbližší cukrárně.

INGREDIENCE pro 8 osob

  • 2 mascarpone (2 x 250 g)
  • 3 žloutky
  • 2 smetany na šlehání
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • 2 balíčky cukrářských piškotů (2 x 200 g)
  • 2 šálky silné kávy
  • 1 dl likéru Amaretto
  • kakaový prášek

POSTUP

  1. Kávu necháme vychladnout a promícháme s likérem.
  2. Žloutky vyšleháme ve vodní lázni s cukrem.
  3. Vyšleháme mascarpone a opatrně vmícháme žloutkový krém.
  4. Vytvoříme šlehačku a taktéž ji vmícháme do krému.
  5. Cukrářské piškoty jeden po druhém namáčíme v kávě a dáme na dno připravené nádoby.
  6. Přelijeme krémem.
  7. Stejným způsobem vytvoříme i druhou vrstvu.
  8. Poprášíme kakaem a necháme přes noc uležet v ledničce.
  9. Podáváme.

Hotový recept na skvělé tiramisu z mascarpone

2. Recept na tiramisu z mascarpone bez vajec

Dezert nadýchaný jako obláček. I bez vajec lze hrát velké divadlo.

INGREDIENCE pro 8 osob

  • 2 mascarpone (2 x 250 g)
  • 2 smetany na šlehání
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • 2 balíčky cukrářských piškotů (2 x 200 g)
  • 2 šálky silné kávy
  • 1 dl likéru Amaretto
  • kakaový prášek

POSTUP

  1. Kávu necháme vychladnout a promícháme s likérem.
  2. Mascarpone vyšleháme s cukrem.
  3. Ušleháme šlehačku a opatrně promícháme s mascarpone.
  4. Cukrářské piškoty jeden po druhém namáčíme v kávě a dáme na dno připravené nádoby.
  5. Přelijeme krémem.
  6. Stejným způsobem vytvoříme i druhou vrstvu.
  7. Poprášíme kakaem a necháme přes noc uležet v ledničce.
  8. Podáváme.

Hotový recept na vynikající tiramisu z mascarpone bez vajec

Tip: podívejte se, jaké další dezerty jsou typické pro Itálii.

3. Recept na tiramisu ze zakysané smetany

Žádný recept není vytesán do skály. Zkuste nahradit mascarpone smetanou a užijte si výsledek.

INGREDIENCE pro 8 osob

  • 2 kelímky zakysané smetany
  • 2 vanilkové cukry
  • 2 balíčky cukrářských piškotů (2 x 200 g)
  • 2 šálky silné kávy
  • 1 lžíce rumu
  • kakaový prášek

POSTUP

  1. Kávu necháme vychladnout a promícháme s rumem.
  2. Zakysanou smetanu promícháme s vanilkovým cukrem.
  3. Cukrářské piškoty jeden po druhém namáčíme v kávě a dáme na dno připravené nádoby.
  4. Přelijeme smetanou.
  5. Stejným způsobem vytvoříme i druhou vrstvu.
  6. Poprášíme kakaem a necháme přes noc uležet v ledničce.
  7. Podáváme.

Hotový skvělý recept na tiramisu ze zakysané smetany

4. Recept na tiramisu z pomazánkového másla

Napadlo by vás, že skvělé tiramisu lze vytvořit i z pomazánkového másla? Nevěřící vyzkoušejí.

INGREDIENCE pro 8 osob

  • 2 pomazánková másla
  • 2 smetany ke šlehání
  • 2 vanilkové cukry
  • 2 balíčky cukrářských piškotů (2 x 200 g)
  • 2 šálky silné kávy
  • 2 lžíce rumu
  • hořkou čokoládu nebo kakaový prášek

POSTUP

  1. Kávu necháme vychladnout a promícháme s rumem.
  2. Pomazánkové máslo vyšleháme vyšleháme se smetanou a promícháme s vanilkovým cukrem.
  3. Cukrářské piškoty jeden po druhém namáčíme v kávě a dáme na dno připravené nádoby.
  4. Přelijeme krémem.
  5. Stejným způsobem vytvoříme i druhou vrstvu.
  6. Poprášíme kakaem a necháme přes noc uležet v ledničce.
  7. Podáváme.

Hotový recept na nejlepší tiramisu z pomazánkového másla

 

Představili jsme vám čtyři skvělé recepty na tiramisu.

Vyberou si milovníci tradice i inovátoři. Pro ty, co rádi experimentují, kromě zakysané smetany a pomazánkového másla dobře fungují i recepty s lučinou.

Do dezertu můžete vpašovat vrstvu banánů, jahod, ale i jiné ovoce. Hned se stane svěžejším.

Připravte také další vynikající italský moučník, panna cottu.

Sdílejte svým přátelům

Ohodnoťte také

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *