Skvělé recepty na tiramisu

Také jste fanoušky výtečného krémového moučníku vonícího po kávě? Pak vás jistě potěší následující recepty, podle kterých připravíte jak tradiční tiramisu, tak i jeho oblíbené obměny.

Pro původ dezertu se podíváme až do prosluněné Itálie. Dojemným příběhem, který popisuje vznik tohoto moučníku, je vyprávění o tom, že takto připravené tiramisu dávaly ženy svým mužům odcházejícím na frontu 1. světové války. Energie obsažená v cukru a tuku a povzbuzující účinek kofeinu jim měl pomoci vrátit se bezpečně domů. Druhá verze říká, že vznik dezertu měl ryze praktické důvody – zkrátka se jednalo o způsob, jak zužitkovat odstátou kávu a přebytek piškotů. Vyberte si svoji verzi příběhu, nebo vymyslete i úplně novou, a vyprávějte ji u servírování lahodného moučníku.

O co se však historici nepřou, je původní složení moučníku. Základem tradiční verze jsou následující ingredience:

  • cukrářské piškoty
  • mascarpone
  • silná káva
  • likér Amaretto
  • kakao

Vyzkoušejte některý z následujících receptů a vaše tiramisu bude hvězdné!

1. Recept na pravé tiramisu z mascarpone

Připravte tiramisu lepší nežli v nejbližší cukrárně.

INGREDIENCE pro 8 osob

  • 2 mascarpone (2 x 250 g)
  • 3 žloutky
  • 2 smetany na šlehání
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • 2 balíčky cukrářských piškotů (2 x 200 g)
  • 2 šálky silné kávy
  • 1 dl likéru Amaretto
  • kakaový prášek

POSTUP

  1. Kávu necháme vychladnout a promícháme s likérem.
  2. Žloutky vyšleháme ve vodní lázni s cukrem.
  3. Vyšleháme mascarpone a opatrně vmícháme žloutkový krém.
  4. Vytvoříme šlehačku a taktéž ji vmícháme do krému.
  5. Cukrářské piškoty jeden po druhém namáčíme v kávě a dáme na dno připravené nádoby.
  6. Přelijeme krémem.
  7. Stejným způsobem vytvoříme i druhou vrstvu.
  8. Poprášíme kakaem a necháme přes noc uležet v ledničce.
  9. Podáváme.

Hotový recept na skvělé tiramisu z mascarpone

2. Recept na tiramisu z mascarpone bez vajec

Dezert nadýchaný jako obláček. I bez vajec lze hrát velké divadlo.

INGREDIENCE pro 8 osob

  • 2 mascarpone (2 x 250 g)
  • 2 smetany na šlehání
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • 2 balíčky cukrářských piškotů (2 x 200 g)
  • 2 šálky silné kávy
  • 1 dl likéru Amaretto
  • kakaový prášek

POSTUP

  1. Kávu necháme vychladnout a promícháme s likérem.
  2. Mascarpone vyšleháme s cukrem.
  3. Ušleháme šlehačku a opatrně promícháme s mascarpone.
  4. Cukrářské piškoty jeden po druhém namáčíme v kávě a dáme na dno připravené nádoby.
  5. Přelijeme krémem.
  6. Stejným způsobem vytvoříme i druhou vrstvu.
  7. Poprášíme kakaem a necháme přes noc uležet v ledničce.
  8. Podáváme.

Hotový recept na vynikající tiramisu z mascarpone bez vajec

Tip: podívejte se, jaké další dezerty jsou typické pro Itálii.

Zkuste tyto recepty

Tiramisu

Italské tiramisu

Borůvkové tiramisu

Banánové tiramisu

3. Recept na tiramisu ze zakysané smetany

Žádný recept není vytesán do skály. Zkuste nahradit mascarpone smetanou a užijte si výsledek.

INGREDIENCE pro 8 osob

  • 2 kelímky zakysané smetany
  • 2 vanilkové cukry
  • 2 balíčky cukrářských piškotů (2 x 200 g)
  • 2 šálky silné kávy
  • 1 lžíce rumu
  • kakaový prášek

POSTUP

  1. Kávu necháme vychladnout a promícháme s rumem.
  2. Zakysanou smetanu promícháme s vanilkovým cukrem.
  3. Cukrářské piškoty jeden po druhém namáčíme v kávě a dáme na dno připravené nádoby.
  4. Přelijeme smetanou.
  5. Stejným způsobem vytvoříme i druhou vrstvu.
  6. Poprášíme kakaem a necháme přes noc uležet v ledničce.
  7. Podáváme.

Hotový skvělý recept na tiramisu ze zakysané smetany

4. Recept na tiramisu z pomazánkového másla

Napadlo by vás, že skvělé tiramisu lze vytvořit i z pomazánkového másla? Nevěřící vyzkoušejí.

INGREDIENCE pro 8 osob

  • 2 pomazánková másla
  • 2 smetany ke šlehání
  • 2 vanilkové cukry
  • 2 balíčky cukrářských piškotů (2 x 200 g)
  • 2 šálky silné kávy
  • 2 lžíce rumu
  • hořkou čokoládu nebo kakaový prášek

POSTUP

  1. Kávu necháme vychladnout a promícháme s rumem.
  2. Pomazánkové máslo vyšleháme vyšleháme se smetanou a promícháme s vanilkovým cukrem.
  3. Cukrářské piškoty jeden po druhém namáčíme v kávě a dáme na dno připravené nádoby.
  4. Přelijeme krémem.
  5. Stejným způsobem vytvoříme i druhou vrstvu.
  6. Poprášíme kakaem a necháme přes noc uležet v ledničce.
  7. Podáváme.

Hotový recept na nejlepší tiramisu z pomazánkového másla

 

Představili jsme vám čtyři skvělé recepty na tiramisu.

Vyberou si milovníci tradice i inovátoři. Pro ty, co rádi experimentují, kromě zakysané smetany a pomazánkového másla dobře fungují i recepty s lučinou.

Do dezertu můžete vpašovat vrstvu banánů, jahod, ale i jiné ovoce. Hned se stane svěžejším.

Připravte také další vynikající italský moučník, panna cottu.

Sdílejte svým přátelům

4.3 (86.67%) 3 votes

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *