Nejlepší recepty na saláty z paprik aneb tipy na zdravou letní večeři

Blíží se léto a s ním i potřeba jíst lehčeji a zdravěji.

Proto vám přinášíme 5 lahodných receptů na paprikové saláty, které si zamilují i zarytí masožravci.

Vyberte si, zda dáte přednost čerstvé zelenině nebo pečené či grilované.

Tak jako tak si pochutnáte!

Rajčatový salát s mátou a grilovanými paprikami

Není nic špatného na jednoduchém rajčatovém salátu, ale co takový salát s rajčaty a grilovanými paprikami? To je skutečný šampion! Grilování papriky krásně zjemní a dodá jim jejich přirozenou sladkost, kterou dokonale doplní pikantní šalotky a šťavnatá rajčata.

Ingredience

  • 1 šalotka, nakrájená na tenké plátky
  • 2 lžíce červeného vinného octa
  • 2 žluté, oranžové nebo červené papriky, nakrájené na tenké plátky
  • 3 lžíce olivového oleje
  • sůl a mletý černý pepř dle chuti
  • asi 3 střední rajčata, nakrájená na plátky
  • ¼ šálku čerstvých listů máty, roztrhaných, pokud jsou velké
  • mořská sůl

Postup

  1. Smíchejte šalotku a ocet v malé misce a dejte stranou.
  2. Předehřejte troubu na maximum.
  3. Dejte plátky papriky na plech s okrajem a promíchejte s 1 polévkovou lžící oleje a na každou papriku dejte  špetku soli a pepře.
  4. Pečte, dokud papriky mírně nezměknou a okraje se nezačnou pálit.
  5. Uspořádejte plátky paprik a rajčat na talíř.
  6. Sceďte plátky šalotky a ocet si nechte stranou.
  7. Vyšlehejte vyhrazený ocet se 2 zbývajícími lžícemi oleje v malé misce.
  8. Podle chuti přidejte sůl a pepř.
  9. Nalijte dresink přes papriku a plátky rajčat a jemně promíchejte.
  10. Navrch přidejte šalotku a lístky máty a dochuťte  pepřem a mořskou solí podle chuti.
Salát z rajčat, paprik, cibule a máty servírovaný na talíři.
www.realsimple.com

Pokud jste fanoušci salátů, inspirujte se i našimi dalšími recepty na rajčatové saláty 7x jinak!

Salát s pečenou paprikou a mozzarellou

Tento letní salát je perfektní přílohou k vašemu grilování! Pečené červené papriky, mozzarella,kukuřice, červená cibule a avokádo, to vše zalité lahodným bylinkovým vinaigrette. Mňam!

Ingredience

Na salát:

  • 2 papriky překrojené na polovinu, bez jader
  • 2 kukuřice
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1/2 červené cibule nakrájené na tenké plátky
  • 1 šálek cherry rajčat překrájených na polovinu
  • 230 g malých mozzarelových kuliček překrájených na polovinu
  • 1 nakrájené avokádo
  • sůl a pepř dle chuti

Na bylinkovou zálivku:

  • 6 lžíc olivového oleje
  • 3 lžíce balzamikového octa
  • 2 lisované stroužky česneku
  • 1/4 šálku čerstvé nasekané bazalky
  • 1 lžíce nasekaného čerstvého tymiánu
  • 1 lžíce sušeného oregana
  • 2 čajové lžičky nasekaného čerstvého rozmarýnu
  • 1 lžička česnekové soli
  • 1 čajová lžička mletého pepře
  • 1/4 čajové lžičky mletého kajenského pepře (volitelně)

Postup

  1. Předehřejte gril na 220 stupňů Celsia.
  2. Poloviny papriky a kukuřici pokapejte olivovým olejem a dochuťte solí a pepřem.
  3. Jakmile je gril předehřátý, položte na něj kukuřici a papriku kůži dolů.
  4. Grilujte 8-10 minut, občas otočte kukuřicí, dokud není spálená.
  5. Vyjměte z grilu a nechte vychladnout.
  6. Jakmile zelenina vychladne, oloupejte spálenou kůži z paprik.
  7. Papriky nakrájejte na tenké plátky a kukuřici seškrabte z klasu.
  8. Ve velké misce smíchejte nakrájené papriky, kukuřici, červenou cibuli, cherry rajčata, mozzarellu a avokádo.
  9. Nyní si připravte bylinkovou zálivku.
  10. Do misky přidejte olivový olej, balsamikový ocet, česnek, bazalku, tymián, oregano, rozmarýn, česnekovou sůl, pepř a kajenský pepř.
  11. Smíchejte dohromady.
  12. Přelijte přes salát a servírujte!
Salát s avokádem, paprikou, rajčaty, cibulí a mozzarellou na talíři.
www.ahintofwine.com

Salát s paprikami a černými fazolemi

Salát z černých fazolí a paprik s koriandrem a limetkou je delikátní a jeho vyvážená kombinace chutí vás naprosto dostane!

Ingredience

  • 425 g konzervovaných černých fazolí, dobře opláchnutých a scezených
  • 2 červené papriky, nasekané
  • 1 žlutá paprika, nasekaná
  • 1/2 šálku nakrájené jarní cibulky
  • 1 svazek koriandru, nasekaný (volitelně)

Na dresink:

  • kůra z jedné limetky     
  • 2 lžíce čerstvě vymačkané limetkové šťávy
  • 2 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 1/4 lžičky sušených chipotle papriček
  • 1/2 lžičky jemného chilli prášku
  • 1/2 lžičky drceného kmínu
  • 1/2 lžičky sušeného česneku
  • sůl podle chuti
  • mletý pepř podle chuti

Postup

  1. Smíchejte ingredience na dresink.
  2. Vložte scezené fazole a dresink do plastové misky se zaklapávacím víčkem, nasaďte víko a misku několikrát otočte, dokud fazole nebudou dobře promíchané s dresinkem.
  3. Nechte fazole marinovat v dresinku asi hodinu, pokud máte čas, nebo alespoň při sekání ostatních ingrediencí.
  4. Nakrájejte papriky na kousky o velikosti fazolí.
  5. Nakrájejte jarní cibulku.
  6. Umyjte koriandr a dobře osušte, pak nahrubo nasekejte.
  7. Marinované fazole a papriky smíchejte dohromady.
  8. Jemně promíchejte se zbylým dresinkem.
  9. Do směsi fazolí a paprik vmíchejte jarní cibulku a nasekaný koriandr.
  10. Poté dochuťte solí a mletým černým pepřem a podávejte.
Salát z paprik a fazolí servírovaný v míse.
www.kalynskitchen.com

Paprikový salát s červenou cibulí

Svěží čerstvý salát z paprik, doplněný o cibuli a čerstvé bylinky, je ideální volba jako doplněk k letnímu grilování!

Ingredience

  • asi 4 oranžové nebo žluté papriky, nakrájené na tenké kroužky
  • 1 červená cibule, nakrájená na tenké kroužky
  • 2 lžíce červeného vinného octa
  • sůl a mletý černý pepř dle chuti
  • ¼ šálku nahrubo nasekané čerstvé bazalky
  • ¼ šálku nasekané čerstvé pažitky
  • ¼ šálku hrubě nasekané čerstvé petrželky
  • ¼ šálku hrubě nasekané čerstvé máty
  • 2 lžíce olivového oleje

Postup

  1. Smíchejte papriky, cibuli a ocet ve velké míse a dochuťte solí a pepřem.
  2. Nechte uležet, dokud papriky mírně nezměknou, asi 10 – 20 minut.
  3. Těsně před podáváním přidejte bylinky a olej a vše promíchejte.

Salát s paprikou a červenou cibulí servírovaný na talíři s lžícemi.
www.bonappetit.com

Pokud máte chuť na papriky, ale ne zrovna na salát, podívejte se na 7 receptů na pečené plněné papriky.

Salát z pečených paprik s fetou, piniovými oříšky a bazalkou

Tento salát nejen že skvěle vypadá, ale i skvěle chutná! Perfektní lehká letní večeře, po které neztloustnete a zároveň uspokojí vaše chuťové buňky.

Ingredience

  • 4 papriky (libovolná kombinace červené, žluté nebo oranžové), přepůlené a bez jader
  • 2 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 2 čajové lžičky červeného vinného octa
  • 1 malý lisovaný stroužek česneku
  • 3 lžíce nakrájené čerstvé bazalky
  • 1/2 čajové lžičky sušeného oregana
  • 1 čajová lžička cukru
  • 3/4 čajové lžičky soli
  • 1/8 čajové lžičky mletého černého pepře
  • 3 lžíce piniových oříšků
  • ½ malého šálku sýru Feta
  • 1/3 šálku vypeckovaných černých oliv

Postup

  1. Postavte rošt do horní polohy trouby a troubu předehřejte na maximum.
  2. Plech vyložte alobalem.
  3. Položte poloviny paprik na připravený plech a pečte 5-10 minut, jednou otočte a vyndejte, až budou krásně spálené.
  4. Hotové papriky pevně přikryjte igelitovou fólií a nechte vychladnout.
  5. Oloupejte kůži z paprik (neoplachujte pod vodou) a nakrájejte na proužky o průměru.
  6. Vložte papriky do misky, přidejte olivový olej, ocet, česnek, 2 lžíce bazalky, oregano, cukr, sůl a pepř.
  7. Nechte v chladničce po dobu nejméně jedné hodiny nebo přes noc.
  8. Zahřejte malou pánev na střední teplotu.
  9. Přidejte piniové oříšky a za stálého míchání restujte asi 4 minuty dozlatova.
  10. Ořechy okamžitě přendejte do malé misky.
  11. Přendejte marinované papriky na servírovací misku a naložte na ně fetu, olivy, opečené piniové oříšky a zbývající lžíci bazalky.
  12. Pokud chcete, dozdobte celými lístky bazalky.
Salát s paprikami, sýrem, piniovými oříšky, olivami a bazalkou na talíři.
www.onceuponachef.com

Jaký je rozdíl mezi zelenou, žlutou a červenou paprikou?

Všechny papriky pochází ze stejné rostliny! Nejprve se sbírá zelená paprika, zatímco žlutá a červená tráví na vinné révě více času, díky čemuž jsou sladší a výživnější. Červené papriky mají šestkrát více vitaminu A a více než dvakrát více vitamínu C než zelené papriky.

Mohu papriky zamrazit?

Ano. Nakrájejte je na požadovaný řez, poté zmrazte  a uložte do vzduchotěsné nádoby vhodné pro mrazák. Zůstanou dobré až šest měsíců. V běžné lednici vydrží asi tři dny.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X