Blíží se léto a s ním i potřeba jíst lehčeji a zdravěji.
Proto vám přinášíme 5 lahodných receptů na paprikové saláty, které si zamilují i zarytí masožravci.
Vyberte si, zda dáte přednost čerstvé zelenině nebo pečené či grilované.
Tak jako tak si pochutnáte!
Rajčatový salát s mátou a grilovanými paprikami
Není nic špatného na jednoduchém rajčatovém salátu, ale co takový salát s rajčaty a grilovanými paprikami? To je skutečný šampion! Grilování papriky krásně zjemní a dodá jim jejich přirozenou sladkost, kterou dokonale doplní pikantní šalotky a šťavnatá rajčata.
Ingredience
- 1 šalotka, nakrájená na tenké plátky
- 2 lžíce červeného vinného octa
- 2 žluté, oranžové nebo červené papriky, nakrájené na tenké plátky
- 3 lžíce olivového oleje
- sůl a mletý černý pepř dle chuti
- asi 3 střední rajčata, nakrájená na plátky
- ¼ šálku čerstvých listů máty, roztrhaných, pokud jsou velké
- mořská sůl
Postup
- Smíchejte šalotku a ocet v malé misce a dejte stranou.
- Předehřejte troubu na maximum.
- Dejte plátky papriky na plech s okrajem a promíchejte s 1 polévkovou lžící oleje a na každou papriku dejte špetku soli a pepře.
- Pečte, dokud papriky mírně nezměknou a okraje se nezačnou pálit.
- Uspořádejte plátky paprik a rajčat na talíř.
- Sceďte plátky šalotky a ocet si nechte stranou.
- Vyšlehejte vyhrazený ocet se 2 zbývajícími lžícemi oleje v malé misce.
- Podle chuti přidejte sůl a pepř.
- Nalijte dresink přes papriku a plátky rajčat a jemně promíchejte.
- Navrch přidejte šalotku a lístky máty a dochuťte pepřem a mořskou solí podle chuti.

Pokud jste fanoušci salátů, inspirujte se i našimi dalšími recepty na rajčatové saláty 7x jinak!
Salát s pečenou paprikou a mozzarellou
Tento letní salát je perfektní přílohou k vašemu grilování! Pečené červené papriky, mozzarella,kukuřice, červená cibule a avokádo, to vše zalité lahodným bylinkovým vinaigrette. Mňam!
Ingredience
Na salát:
- 2 papriky překrojené na polovinu, bez jader
- 2 kukuřice
- 2 lžíce olivového oleje
- 1/2 červené cibule nakrájené na tenké plátky
- 1 šálek cherry rajčat překrájených na polovinu
- 230 g malých mozzarelových kuliček překrájených na polovinu
- 1 nakrájené avokádo
- sůl a pepř dle chuti
Na bylinkovou zálivku:
- 6 lžíc olivového oleje
- 3 lžíce balzamikového octa
- 2 lisované stroužky česneku
- 1/4 šálku čerstvé nasekané bazalky
- 1 lžíce nasekaného čerstvého tymiánu
- 1 lžíce sušeného oregana
- 2 čajové lžičky nasekaného čerstvého rozmarýnu
- 1 lžička česnekové soli
- 1 čajová lžička mletého pepře
- 1/4 čajové lžičky mletého kajenského pepře (volitelně)
Postup
- Předehřejte gril na 220 stupňů Celsia.
- Poloviny papriky a kukuřici pokapejte olivovým olejem a dochuťte solí a pepřem.
- Jakmile je gril předehřátý, položte na něj kukuřici a papriku kůži dolů.
- Grilujte 8-10 minut, občas otočte kukuřicí, dokud není spálená.
- Vyjměte z grilu a nechte vychladnout.
- Jakmile zelenina vychladne, oloupejte spálenou kůži z paprik.
- Papriky nakrájejte na tenké plátky a kukuřici seškrabte z klasu.
- Ve velké misce smíchejte nakrájené papriky, kukuřici, červenou cibuli, cherry rajčata, mozzarellu a avokádo.
- Nyní si připravte bylinkovou zálivku.
- Do misky přidejte olivový olej, balsamikový ocet, česnek, bazalku, tymián, oregano, rozmarýn, česnekovou sůl, pepř a kajenský pepř.
- Smíchejte dohromady.
- Přelijte přes salát a servírujte!

Objevte podobné tipy
Salát s paprikami a černými fazolemi
Salát z černých fazolí a paprik s koriandrem a limetkou je delikátní a jeho vyvážená kombinace chutí vás naprosto dostane!
Ingredience
- 425 g konzervovaných černých fazolí, dobře opláchnutých a scezených
- 2 červené papriky, nasekané
- 1 žlutá paprika, nasekaná
- 1/2 šálku nakrájené jarní cibulky
- 1 svazek koriandru, nasekaný (volitelně)
Na dresink:
- kůra z jedné limetky
- 2 lžíce čerstvě vymačkané limetkové šťávy
- 2 lžíce extra panenského olivového oleje
- 1/4 lžičky sušených chipotle papriček
- 1/2 lžičky jemného chilli prášku
- 1/2 lžičky drceného kmínu
- 1/2 lžičky sušeného česneku
- sůl podle chuti
- mletý pepř podle chuti
Postup
- Smíchejte ingredience na dresink.
- Vložte scezené fazole a dresink do plastové misky se zaklapávacím víčkem, nasaďte víko a misku několikrát otočte, dokud fazole nebudou dobře promíchané s dresinkem.
- Nechte fazole marinovat v dresinku asi hodinu, pokud máte čas, nebo alespoň při sekání ostatních ingrediencí.
- Nakrájejte papriky na kousky o velikosti fazolí.
- Nakrájejte jarní cibulku.
- Umyjte koriandr a dobře osušte, pak nahrubo nasekejte.
- Marinované fazole a papriky smíchejte dohromady.
- Jemně promíchejte se zbylým dresinkem.
- Do směsi fazolí a paprik vmíchejte jarní cibulku a nasekaný koriandr.
- Poté dochuťte solí a mletým černým pepřem a podávejte.

Paprikový salát s červenou cibulí
Svěží čerstvý salát z paprik, doplněný o cibuli a čerstvé bylinky, je ideální volba jako doplněk k letnímu grilování!
Ingredience
- asi 4 oranžové nebo žluté papriky, nakrájené na tenké kroužky
- 1 červená cibule, nakrájená na tenké kroužky
- 2 lžíce červeného vinného octa
- sůl a mletý černý pepř dle chuti
- ¼ šálku nahrubo nasekané čerstvé bazalky
- ¼ šálku nasekané čerstvé pažitky
- ¼ šálku hrubě nasekané čerstvé petrželky
- ¼ šálku hrubě nasekané čerstvé máty
- 2 lžíce olivového oleje
Postup
- Smíchejte papriky, cibuli a ocet ve velké míse a dochuťte solí a pepřem.
- Nechte uležet, dokud papriky mírně nezměknou, asi 10 – 20 minut.
- Těsně před podáváním přidejte bylinky a olej a vše promíchejte.

Pokud máte chuť na papriky, ale ne zrovna na salát, podívejte se na 7 receptů na pečené plněné papriky.
Salát z pečených paprik s fetou, piniovými oříšky a bazalkou
Tento salát nejen že skvěle vypadá, ale i skvěle chutná! Perfektní lehká letní večeře, po které neztloustnete a zároveň uspokojí vaše chuťové buňky.
Ingredience
- 4 papriky (libovolná kombinace červené, žluté nebo oranžové), přepůlené a bez jader
- 2 lžíce extra panenského olivového oleje
- 2 čajové lžičky červeného vinného octa
- 1 malý lisovaný stroužek česneku
- 3 lžíce nakrájené čerstvé bazalky
- 1/2 čajové lžičky sušeného oregana
- 1 čajová lžička cukru
- 3/4 čajové lžičky soli
- 1/8 čajové lžičky mletého černého pepře
- 3 lžíce piniových oříšků
- ½ malého šálku sýru Feta
- 1/3 šálku vypeckovaných černých oliv
Postup
- Postavte rošt do horní polohy trouby a troubu předehřejte na maximum.
- Plech vyložte alobalem.
- Položte poloviny paprik na připravený plech a pečte 5-10 minut, jednou otočte a vyndejte, až budou krásně spálené.
- Hotové papriky pevně přikryjte igelitovou fólií a nechte vychladnout.
- Oloupejte kůži z paprik (neoplachujte pod vodou) a nakrájejte na proužky o průměru.
- Vložte papriky do misky, přidejte olivový olej, ocet, česnek, 2 lžíce bazalky, oregano, cukr, sůl a pepř.
- Nechte v chladničce po dobu nejméně jedné hodiny nebo přes noc.
- Zahřejte malou pánev na střední teplotu.
- Přidejte piniové oříšky a za stálého míchání restujte asi 4 minuty dozlatova.
- Ořechy okamžitě přendejte do malé misky.
- Přendejte marinované papriky na servírovací misku a naložte na ně fetu, olivy, opečené piniové oříšky a zbývající lžíci bazalky.
- Pokud chcete, dozdobte celými lístky bazalky.

Jaký je rozdíl mezi zelenou, žlutou a červenou paprikou?
Všechny papriky pochází ze stejné rostliny! Nejprve se sbírá zelená paprika, zatímco žlutá a červená tráví na vinné révě více času, díky čemuž jsou sladší a výživnější. Červené papriky mají šestkrát více vitaminu A a více než dvakrát více vitamínu C než zelené papriky.
Mohu papriky zamrazit?
Ano. Nakrájejte je na požadovaný řez, poté zmrazte a uložte do vzduchotěsné nádoby vhodné pro mrazák. Zůstanou dobré až šest měsíců. V běžné lednici vydrží asi tři dny.