Když se řekne pomazánka, tak se jistě jako první vybaví pomazánka se salámem, zeleninou a majonézou a podobnými ingrediencemi.
Nemusí tomu tak být vždy, do pomazánek se hodí i poměrně dost druhů ovoce.
Zkuste naše recepty na ovocné pomazánky, je to ten nejlepší způsob, jak zaujmout ty nejmenší strávníky!
Jahodová pomazánka s mátou
Vyzkoušejte méně tradiční a svěží pomazánku z jahod, voňavé máty a smetanového sýra.
Co budeme potřebovat
- 100 g jahod
- snítka máty
- 300 g sýru (př. Lučina)
- 2 lžíce medu
- pečivo k podávání – sladké i slané dle chuti
- plátky jahod a lístky máty na ozdobu
Postup
- Jahody očistíme, zbavíme stopek a nakrájíme na drobné kousky.
- Mátové lístky otrháme a nasekáme najemno.
- Lučinu promícháme s jahodami.
- Vmícháme nasekanou mátu a osladíme podle chuti.
K domácí ovocné pomazánce se nejlépe hodí domácí pečivo, a to si upečete v té nejlepší domácí pekárně. Tu si vyberete díky naší skvělé recenzi!

Objevte podobné tipy
Ovocná pomazánka z banánu a kokosu
Karamelizovaný banán s mangem a kokosem je pomazánka v thajském stylu.
Co budeme potřebovat
- 5 lžic hnědého cukru
- 2 banány
- 4 plátky manga
- špetka soli
- 400 g tvarohu/ jogurtu
- 150 g kokosových hoblin
Postup
- Rozpalte pánev a na ní nasypte 1 lžičku cukru.
- Když je cukr rozpuštěný, přidejte plátky banánu a nechte zkaramelizovat z obou stran.
- Vyjměte z pánve a odložte stranou.
- Do stejné pánve přidejte ještě 1 lžičku cukru.
- Plátky manga zkaramelizujte z obou stran. Vyjměte z pánve a odložte stranou.
- Tvaroh smíchejte s kokosem, solí a cukrem.
- Zkaramelizované ovoce smíchejte s tvarohem a rozmixujte dohladka.
- Servírujte s kousky ovoce nebo přes vanilkovou zmrzlinu.

Švestková pomazánka s čokoládou
Velmi chutná ovocná pomazánka ze švestek se hodí jako náplň do buchet, knedlíků, ale i jako poleva na koláč anebo k masu.
Co budeme potřebovat
- 1 kg švestek, vypeckovaných
- 100 g čokoláda na vaření (44%)
- 500 g cukru krupice
- 100 g holandského kakaa
- 1 ks vanilkového cukru
- 100 ml rumu
Postup
- Umyté a vypeckované švestky pokrájíme, vložíme do hrnce, zastříkneme pár kapkami vody a povaříme do měkka.
- Potom ponorným mixérem rozmixujeme do hladka.
- Vedle v míse si smícháme cukr, kakao, vanilkový cukr, přidáme do švestkové směsi a necháme rozpustit za stálého míchání.
- Čokoládu na vaření nalámeme na kostičky a přidáme do směsi, kde necháme rozpustit a provaříme za stálého míchání 5 minut.
- Nakonec přidáme rum, promícháme a plníme do umytých skleniček.
- Skleničky uzavřeme a sterilujeme při 80 °C 15 minut.
- Pokud uchováte v lednici, nemusí se sterilizovat.
S touto ovocnou pomazánkou si připravit tento recept na hovězí steak!

Pomazánky z ovoce podáváme nejčastěji s pečivem. Z bílého pečiva to jsou především housky, rohlíky a různé bulky nebo bílý toastový chléb.
Kromě bílého pečiva se pomazánky mohou podávat i s chlebem a chlebovými výrobky. Hodí se i různé druhy celozrnného pečiva.
Malým dětem můžeme připravit speciální pomazánky podle našich dalších receptů.