Recepty na pomazánky z ovoce? Vidíte správně, zkuste je s pečivem nebo masem

Když se řekne pomazánka, tak se jistě jako první vybaví pomazánka se salámem, zeleninou a majonézou a podobnými ingrediencemi.

Nemusí tomu tak být vždy, do pomazánek se hodí i poměrně dost druhů ovoce.

Zkuste naše recepty na ovocné pomazánky, je to ten nejlepší způsob, jak zaujmout ty nejmenší strávníky!

Jahodová pomazánka s mátou

Vyzkoušejte méně tradiční a svěží pomazánku z jahod, voňavé máty a smetanového sýra.

Co budeme potřebovat

  • 100 g jahod
  • snítka máty
  • 300 g sýru (př. Lučina)
  • 2 lžíce medu
  • pečivo k podávání – sladké i slané dle chuti
  • plátky jahod a lístky máty na ozdobu

Postup

  1. Jahody očistíme, zbavíme stopek a nakrájíme na drobné kousky.
  2. Mátové lístky otrháme a nasekáme najemno.
  3. Lučinu promícháme s jahodami.
  4. Vmícháme nasekanou mátu a osladíme podle chuti.

K domácí ovocné pomazánce se nejlépe hodí domácí pečivo, a to si upečete v té nejlepší domácí pekárně. Tu si vyberete díky naší skvělé recenzi!

Sklenička plná sladkých jahod a máty v pomazánce.
Zdroj: thegraciouswife.com

Ovocná pomazánka z banánu a kokosu

Karamelizovaný banán s mangem a kokosem je pomazánka v thajském stylu.

Co budeme potřebovat

  • 5 lžic hnědého cukru
  • 2 banány
  • 4 plátky manga
  • špetka soli
  • 400 g tvarohu/ jogurtu
  • 150 g kokosových hoblin

Postup

  • Rozpalte pánev a na ní nasypte 1 lžičku cukru.
  • Když je cukr rozpuštěný, přidejte plátky banánu a nechte zkaramelizovat z obou stran.
  • Vyjměte z pánve a odložte stranou.
  • Do stejné pánve přidejte ještě 1 lžičku cukru.
  • Plátky manga zkaramelizujte z obou stran. Vyjměte z pánve a odložte stranou.
  • Tvaroh smíchejte s kokosem, solí a cukrem.
  • Zkaramelizované ovoce smíchejte s tvarohem a rozmixujte dohladka.
  • Servírujte s kousky ovoce nebo přes vanilkovou zmrzlinu.
Mistička s banánovou pomazánkou.
Zdroj: yesiamvegan.com

Švestková pomazánka s čokoládou

Velmi chutná ovocná pomazánka ze švestek se hodí jako náplň do buchet, knedlíků, ale i jako poleva na koláč anebo k masu.

Co budeme potřebovat

  • 1 kg švestek, vypeckovaných
  • 100 g čokoláda na vaření (44%)
  • 500 g cukru krupice
  • 100 g holandského kakaa
  • 1 ks vanilkového cukru
  • 100 ml rumu

Postup

  1. Umyté a vypeckované švestky pokrájíme, vložíme do hrnce, zastříkneme pár kapkami vody a povaříme do měkka.
  2. Potom ponorným mixérem rozmixujeme do hladka.
  3. Vedle v míse si smícháme cukr, kakao, vanilkový cukr, přidáme do švestkové směsi a necháme rozpustit za stálého míchání.
  4. Čokoládu na vaření nalámeme na kostičky a přidáme do směsi, kde necháme rozpustit a provaříme za stálého míchání 5 minut.
  5. Nakonec přidáme rum, promícháme a plníme do umytých skleniček.
  6. Skleničky uzavřeme a sterilujeme při 80 °C 15 minut.
  7. Pokud uchováte v lednici, nemusí se sterilizovat.

S touto ovocnou pomazánkou si připravit tento recept na hovězí steak!

Švestková pomazánka s čokoládou.
Zdroj: gourmandeinthekitchen.com

Pomazánky z ovoce podáváme nejčastěji s pečivem. Z bílého pečiva to jsou především housky, rohlíky a různé bulky nebo bílý toastový chléb.

Kromě bílého pečiva se pomazánky mohou podávat i s chlebem a chlebovými výrobky. Hodí se i různé druhy celozrnného pečiva.

Malým dětem můžeme připravit speciální pomazánky podle našich dalších receptů.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X