Když se řekne pomazánka, tak se jistě jako první vybaví pomazánka se salámem, zeleninou a majonézou a podobnými ingrediencemi.
Nemusí tomu tak být vždy, do pomazánek se hodí i poměrně dost druhů ovoce.
Pak musí být pomazánky dochucené samozřejmě jinak, což jim ale na chuti neubere, naopak ovocnou pomazánkou můžeme zpestřit dosavadní sortiment pomazánek.
Jahodová pomazánka s mátou
Vyzkoušejte méně tradiční a svěží pomazánku z Lučiny, šťavnatých jahod a voňavé máty.
INGREDIENCE
- 100 g jahod
- snítka máty
- 300 g sýru typu Lučiny
- 2 lžíce medu
- pečivo k podávání – sladké i slané dle chuti
- plátky jahod a lístky máty na ozdobu
POSTUP
- Jahody očistíme, odstopkujeme a nakrájíme na drobné kousky.
- Mátové lístky otrháme a nasekáme najemno.
- Lučinu promícháme s jahodami.
- Vmícháme nasekanou mátu a osladíme podle chuti.
zdroj: kitchensimmer.com
Objevte podobné tipy
Jablečná pomazánka s celerem
Lehká pomazánka z celeru ochucená šťavnatými jablíčky.
INGREDIENCE
- 3 jablka
- 1/2 menšího celeru
- 4 lžíce zakysané smetany
- 2 žervé
- šťáva z půlky citronu
- sůl a pepř
- podle potřeby petrželku na ozdobu
POSTUP
- Nastrouháme najemno jablka a celer.
- Přebytečnou šťávu vymačkáme a zakápneme šťávou z citronu, aby směs nezhnědla.
- Pak vmícháme žervé a zakysanou smetanu.
- Pomazánku osolíme a opepříme podle chuti.
zdroj: carujeme.cz
Švestková pomazánka s čokoládou
Velmi chutná švestková pomazánka se hodí jako náplň do buchet, knedlíků, ale i jako poleva na koláč anebo k masu.
INGREDIENCE
- 1 kg švestek, vypeckovaných
- 100 g čokoláda na vaření 44% CARLA Chocolate
- 500 g cukru krupice
- 100 g holandského kakaa CARLA Chocolate
- 1 ks vanilkového cukru
- 100 ml rumu
POSTUP
- Umyté a vypeckované švestky pokrájíme, vložíme do hrnce, zastříkneme pár kapkami vody a povaříme do měkka.
- Potom ponorným mixérem rozmixujeme do hladka.
- Vedle v míse si smícháme cukr, kakao, vanilkový cukr, přidáme do švestkové směsi a necháme rozpustit za stálého míchání.
- Čokoládu na vaření nalámeme na kostičky a přidáme do směsi, kde necháme rozpustit a provaříme za stálého míchání 5 minut.
- Nakonec přidáme rum, promícháme a plníme do umytých skleniček.
- Skleničky uzavřeme a sterilujeme při 80 °C 15 minut.
- Pokud uchováte v lednici, nemusí se sterilizovat.
zdroj: recepty.blesk.cz
Pomazánky z ovoce podáváme nejčastěji s pečivem. Z bílého pečiva to jsou především housky, rohlíky a různé bulky nebo bílý toastový chléb.
Kromě bílého pečiva se pomazánky mohou podávat i s chlebem a chlebovými výrobky. Hodí se i různé druhy celozrnného pečiva.
Malým dětem můžeme připravit speciální pomazánky podle našich dalších receptů.