Sladké ovoce v netradičních pomazánkách

Když se řekne pomazánka, tak se jistě jako první vybaví pomazánka se salámem, zeleninou a majonézou a podobnými ingrediencemi. Nemusí tomu tak být vždy, do pomazánek se hodí i poměrně dost druhů ovoce. Pak musí být pomazánky dochucené samozřejmě jinak, což jim ale na chuti neubere, naopak ovocnou pomazánkou můžeme zpestřit dosavadní sortiment pomazánek.

1. Jahodová pomazánka s mátou

Vyzkoušejte méně tradiční a svěží pomazánku z Lučiny, šťavnatých jahod a voňavé máty.

INGREDIENCE :

  • 100 g jahod
  • snítka máty
  • 300 g sýru typu Lučiny
  • 2 lžíce medu
  • pečivo k podávání – sladké i slané dle chuti
  • plátky jahod a lístky máty na ozdobu

POSTUP :

  1. Jahody očistíme, odstopkujeme a nakrájíme na drobné kousky.
  2. Mátové lístky otrháme a nasekáme najemno.
  3. Lučinu promícháme s jahodami.
  4. Vmícháme nasekanou mátu a osladíme podle chuti.

Jahodová pomazánka s mátou

zdroj : kitchensimmer.com

2. Jablečná pomazánka s celerem

Lehká pomazánka z celeru ochucená šťavnatými jablíčky.

Jablka obsahují především vlákninu. Mají nízký obsah cukru a málo kalorií. Do svého jídelníčku ho mohou zahrnout i diabetici. Každé jablko obsahuje až 85 % vody. Mají blahodárné účinky na trávicí soustavu, tyto účinky vám pomohou předcházet závažným onemocněním, jako je rakovina střev a onemocnění dna.

INGREDIENCE :

  • 3 jablka
  • 1/2 menšího celeru
  • 4 lžíce zakysané smetany
  • 2 žervé
  • šťáva z půlky citronu
  • sůl a pepř
  • podle potřeby petrželku na ozdobu

POSTUP :

  1. Nastrouháme najemno jablka a celer.
  2. Přebytečnou šťávu vymačkáme a zakápneme šťávou z citronu, aby směs nezhnědla.
  3. Pak vmícháme žervé a zakysanou smetanu.
  4. Pomazánku osolíme a opepříme podle chuti.

Jablečná pomazánka s celerem

zdroj : carujeme.cz

3. Švestková pomazánka s čokoládou

Velmi chutná švestková pomazánka se hodí jako náplň do buchet, knedlíků, ale i jako poleva na koláč anebo k masu, na křupavý toustík, na palačinku, do jogurtu, do krémů, nebo i do zakysané smetany k přípravě pohárků s piškotky, velmi rychle si jí oblíbíte.

INGREDIENCE :

  • 1 kg švestek, vypeckovaných
  • 100 g čokoláda na vaření 44% CARLA Chocolate
  • 500 g cukru krupice
  • 100 g holandského kakaa  CARLA Chocolate
  • 1 ks vanilkového cukru
  • 100 ml rumu

POSTUP :

  1. Umyté a vypeckované švestky pokrájíme, vložíme do hrnce, zastříkneme pár kapkami vody a povaříme do měkka.
  2. Potom ponorným mixérem rozmixujeme do hladka.
  3. Vedle v míse si smícháme cukr, kakao, vanilkový cukr, přidáme do švestkové směsi a necháme rozpustit za stálého míchání.
  4. Čokoládu na vaření nalámeme na kostičky a přidáme do směsi, kde necháme rozpustit a provaříme za stálého míchání 5 minut.
  5. Nakonec přidáme rum, promícháme a plníme do umytých skleniček.
  6. Skleničky uzavřeme a sterilujeme při 80°C 15 minut.
  7. Pokud uchováte v lednici, nemusí se sterilizovat.

Švestková pomazánka s čokoládou

zdroj : recepty.blesk.cz

Pomazánky z ovoce podáváme nejčastěji s pečivem. Z bílého pečiva to jsou především housky, rohlíky a různé bulky nebo bílý toastový chléb. Kromě bílého pečiva se pomazánky mohou podávat i s chlebem a chlebovými výrobky. Hodí se i různé druhy celozrnného pečiva. Malým dětem můžeme ovocnou pomazánku podávat s piškoty nebo jemnými sušenkami.

Sdílejte svým přátelům

4 (80%) 3 votes

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *