S konzumací jogurtu se nemusíme omezovat pouze na snídani nebo svačinu.
Jogurt je i za tepelné úpravy skvělým pomocníkem zejména při pečení.
Je také velmi výživný a zdravý.
Právě proto jsme pro vás připravili 4 úžasné recepty z jogurtu.
Bábovka z jogurtu
Mezi sladké recepty z jogurtu si zahrnemu tuto nadýchanou bábovku. Jako od babičky.
INGREDIENCE
- 4 žloutky
- 20 g cukru
- 40 g rostlinného oleje
- ¼ lžičky soli
- 1 vanilkový cukr
- 80 g jogurtu
- 80 g mouky
- 4 bílky
- 50 g cukru
- 2 lžičky kypříciho prášku
POSTUP
- Žloutky si vyšleháme s 20 g cukru, vanilkovým cukrem a solí do bílé pěny.
- Přidáme po částech olej a šleháme.
- Poté přidáme jogurt a mouku smíchanou s kypřicím práškem.
- Bílky si se špetkou soli vyšleháme do tuha.
- Když budou téměř hotové, budeme po lžících zašlehávat cukr.
- Opatrně přidáme ke zbytku těsta.
- Nalijeme do vymazané nádoby na bábovku.
- Pečeme na 180 °C 40-45 minut.

Zkuste také výborné domácí jogurty, které se dokonale hodí ke snídani i na svačinu.
Langoše z jogurtu a bez kynutí
Langoše, jaké si pamatujete z dětství ze stánku od rybníka.
INGREDIENCE
- 1/2 hrnku mléka
- 2 hrnky hladké mouky
- 1/2 kelímku bílého jogurtu
- 1/2 lžičky jedlé sody
- 42 g droždí
- 1 lžička cukru
- sůl
- řepkový olej
- česnek
- voda
- kečup
- strouhaný sýr
POSTUP
- Vytvoříme kvásek smícháním vlažného mléka, lžičky cukru, lžíce hladké mouky a rozdrobeného droždí.
- Necháme 10 minut kynout.
- V míse promícháme hladkou mouku, jogurt, špetku soli a sodu.
- Přidáme kvásek a vypracujeme těsto.
- Vytvarujeme placky.
- Na rozpáleném oleji smažíme z obou stran.
- Smícháme prolisovaný česnek s trochou vody.
- Langoše potíráme česnekem.
- Přelijeme kečupem, zasypeme sýrem a podáváme.

Objevte podobné tipy
Letní buchta z jogurtu s ovocem
Lahodná buchta s jogurtem, kterou připravíte z nadbytku letní úrody ovoce.
INGREDIENCE
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 2 kelímky bílého jogurtu
- 2 vejce
- 1 hrnek krupicového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 1 prášek do pečiva
- rybíz (ale i jiné sezónní ovoce)
- 1 hrnek hrubé mouky
- 3/4 hrnku moučkového cukru
- 4 lžíce másla
POSTUP
- Troubu předehřejeme na 180 °C.
- V míse vyšleháme vejce s krupicovým a vanilkovým cukrem.
- Vmícháme jogurt, polohrubou mouku a prášek do pečiva.
- Těsto nalijeme na plech.
- Poklademe rybízem.
- Ve zvláštní misce smícháme hrubou mouku a moučkový cukr.
- Přidáme rozpuštěné máslo a vytvoříme drobenku.
- Vrstvu rybízu posypeme drobenkou.
- Pečeme přibližně 40 minut.

Recept na maminčin koláč s jogurtem a ovocem
Parádní recept z jogurtu. Nechte se omámit jemnou chutí dezertu. Vychutnáte si ho ke snídani, ale i k odpolední kávě.
INGREDIENCE
- 1 hrnek polohrubé mouky
- 1 kelímek bílého jogurtu
- 1/2 hrnku krupicového cukru
- 1/3 hrnku slunečnicového oleje
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1 vejce
- nektarinky (ale i jiné sezónní ovoce)
- 1 hrnek hrubé mouky
- 3/4 hrnku moučkového cukru
- 4 lžíce másla
POSTUP
- Troubu předehřejeme na 180 °C.
- Nejprve si připravíme drobenku.
- V misce smícháme hrubou mouku a moučkový cukr.
- Přidáme rozpuštěné máslo a vytvoříme drobenku.
- Zbytek ingrediencí smícháme ve zvláštní míse a vytvoříme vláčné těsto.
- Nalijeme do koláčové formy.
- Poklademe plátky nektarinek.
- Posypeme drobenkou.
- Pečeme přibližně 30 minut.

Mají u vás doma jogurty opravdovou zálibu? Podívejte se na náš test jogurtovačů a zkušenosti, které mají jejich uživatelé.
Křehké kuřecí řízky v jogurtu
Další tip na slaný recept z jogurtu. Řízky, kterými nikdo nepohrdne.
INGREDIENCE pro dvě osoby
- 2 kuřecí prsní řízky
- 1 kelímek bílého jogurtu
- 1 prolisovaný stroužek česneku
- rozmarýn
- sůl
- pepř
- 1 vejce
- strouhanka
- řepkový olej
POSTUP
- Nejprve si připravíme jogurtovou marinádu.
- Smícháme jogurt, vejce, česnek a dochutíme rozmarýnem, solí a pepřem.
- Maso naložíme do marinády a necháme v lednici přes noc.
- Druhý den řízky vyndáme a obalíme ve strouhance.
- Rozpálíme pánev s olejem.
- Smažíme dozlatova z obou stran.
- Podáváme s uvařenými bramborami.

Představili jsme vám pět ozkoušených receptů z jogurtů, které jsou zdravé, ale také vám pomohou zužitkovat jeho případný přebytek.
Při sladkém pečení lze pro ozvláštnění použít jogurt ochucený.
Jogurt lze využít dále při přípravě polévek, omáček, salátových dresinků a jogurtových nápojů.
Recepty na přípravu jogurtu a také dalších jogurtových pokrmů navštivte náš další článek.