Holanďan alias mletý řízek je možná milně spojován s Holandskem.
Receptura ale naopak náleží nám, jde o ryze českou záležitost.
Proč je teda na tento řízek nazýván holandským?
Nejspíše kvůli známé ingredienci – sýru eidamu.
Pokud jej máte rádi, jistě vás potěší 5 luxusních receptů na holandský řízek, který jsme pro vás připravili.
Recept na holandský mletý řízek se sýrem
Holandský řízek nejlépe chutná v podání mletého vepřového masa. Nejlepší je vybírat prorostlejší kousky vepře, řízečky tak budou šťavnatější.
INGREDIENCE
- 300 g vepřového boku
- 300 g vepřové plece
- 15 g soli
- 50 ml mléka
- 1 vejce
- 150 g sýru goudy nebo eidamu
Na obalení:
- 250 ml mléka
- 100 g hladké mouky
- 1 vejce
- 100 g strouhanky
- olej na smažení
POSTUP
- Obě masa si umyjeme, osušíme a nakrájíme na kostičky.
- Maso pak nameleme, osolíme, opepříme, přidáme mléko, vejce a smícháme.
- Přidáme také nahrubo nastrouhaný sýr, opět zamícháme a maso si na noc (nebo alespoň na 2 hodiny) uložíme do lednice.
- Vejce si smícháme s mlékem, solí a moukou.
- Do druhé misky si dáme strouhanku.
- Z masové směsi tvarujeme řízky, které obalujeme ve směsi mléka, mouky a vejce a následne obalujeme ve strouhance.
- Smažíme na rozpáleném oleji asi 6-8 minut z každé strany.

Hledáte další inspiraci, jak využít mleté maso? Zkuste zapečené recepty s mletým masem.
Mletý řízek se sýrem z trouby
Řízky z mletého masa v obdobě klasického holanďanu lze upéci i v troubě. Zde máme jeden z receptů na ukázku.
INGREDIENCE
- 250 g mleté vepřové plece
- 250 g mletého hovězího masa
- 1 cibule
- 150 g eidamu
- 1 vejce
- 1 suchý rohlík
- mléko
- sůl
- černý pepř
- pažitka
- olej na smažení
POSTUP
- Rohlík si nakrájíme na malé kostičky, pokropíme je mlékem a necháme sednout.
- Pak k rohlíku přidáme obě masa si smícháme se solí, pepřem, nasekanou pažitkou, vejcem a najemno nakrájenou cibulí.
- Vše důkladně promícháme, přidáme lžíci strouhanky a zahustíme.
- Sýr si nastrouháme nahrubo a také přimícháme.
- Z hotové směsi tvarujeme řízky, které obalujeme ve strouhance.
- Plech si vymažeme olejem.
- Dáme na něj řízky, přikryjeme alobalem (nedotahujeme) a pečeme na 220 °C.
- Po 15 minutách k řízkům přilijeme horkou vodu a pokračujeme v pečení ještě 35 minut.
- Nakonec sejmeme alobal a dopečeme ještě 10 minut dokřupava.

Z mletého masa si můžete udělat masové kuličky. Mrkněte se, jak na to!
Objevte podobné tipy
Pravý holandský řízek podle Pohlreicha
Receptů na holandský řízek je na světě už od jeho “stvoření” spousta. Který z nich je ale ten pravý? Tento odpovídá původní receptuře.
INGREDIENCE
- 1 kg vepřového bůčku
- 1 velké vejce
- 125 g mléka
- 250 g sýru eidam
- pepř
- sůl
- petrželka
Na obalení:
- 2 velká vejce
- 125 g strouhanky
- 125 g hladké mouky
- 125 g mléka
- olej na smažení
POSTUP
- Bůček si umyjeme, osušíme a nakrájíme na kostičky.
- Následně si jej nameleme, osolíme jej, opepříme, přidáme k němu nasekanou petrželku, nahrubo nastrouhaný sýr a mléko smíchané s vejcem.
- Těsto vypracujeme a dáme alespoň na hodinu odležet do lednice.
- Pak tvarujeme řízečky, které postupně obalujeme v mouce, osolených vejcích s mlékem a strouhance.
- Smažíme na rozpáleném oleji z každé strany zhruba 6-8 minut.

Dietní holandské řízky z trouby
Pokud si rádi pochutnáváte na této kalorické bombě a nemůžete si to dovolit, pak pro vás máme recept na holandské řízky pečené v troubě. Jsou trochu odlehčenější.
INGREDIENCE
- 500 g vepřové kýty
- 1 vejce
- 90 g eidamu
- sůl
- pepř
- petrželka nebo pažitka
- kukuřičné cereálie na obalení
- olej
POSTUP
- Vepřové maso si umyjeme, osušíme, nakrájíme na kostičky a nameleme.
- Přidáme k němu vejce, sůl, pažitku či petrželku, pepř a nastrouhaný sýr.
- Těsto důkladně propracujeme, vytvarujeme řízky, které obalíme v rozmačkaných cereáliích.
- Řízky dáme na plech vyložený pečicím papírem a pokapeme nebo postříkáme olejem.
- Pečeme na 200 °C.
- Po 15 minutách teplotu snížíme na 175 °C a dopékáme zhruba dalších 20 minut.

Holandský sekaný řízek z bůčku
Kde kdo by řekl, že z bůčku jsou mleté řízky na holandský způsob prostě nejchutnější. A nemůžeme to popřít.
INGREDIENCE
- 750 g vepřového bůčku (pro dietnější verzi může být i plec)
- 375 ml mléka
- 300 g eidamu
- petrželka
- pepř
- sůl
Na obalení:
- vejce
- strouhanka
- olej na smažení
POSTUP
- Maso si nameleme, osolíme, opepříme, přidáme k němu mléko, nasekanou petrželku a nastrouhaný sýr.
- Necháme v lednici odležet ideálně do druhého dne.
- Druhý den tvarujeme řízky, které ještě obalíme v osoleném vejci a ve strouhance
- Smažíme na rozpáleném oleji z obou stran po dobu 6-8 minut.

TIP: Pro přípravu nejen těchto receptů můžete využít pánve – inspirujte se recenzí keramických pánví.
Holandským řízkům nemusíme přidávat příliš mnoho surovin. Někomu se možná zdá tento postup chudší, ale jak se říká, někdy je míň opravdu víc. Stačí vybrat to správné maso. V tomto případě volíme prorostlejší kusy masa. Řízek tak bude krásně šťavnatý.
Pokud ale nechcete, nemůžete, nebo nemáte rádi, tolik tučného, můžete nahradit polovinu masa masem libovějším. V tomto případě volte kupříkladu bůček s kýtou nebo plec s kýtou. Kýta není až tak tučná, ale sama o sobě není moc šťavnatá.
Vepřové také můžete zaměnit za hovězí, i když v tomto případě už budeme hovořit o mletém řízku.
Na tomto pokrmu by se nemělo nic zvrtnout. Největší záludností je však i doba smažení. Dávejte pozor, aby se řízky řádně prosmažili. Jistota je nějakých 8 minut z každé strany. Volte raději mírný plamen, ať z nich po chvíli nemáte černochy. Pomoci může i smažení pod pokličkou.
A nakonec si ještě můžeme povědět něco o ideálních přílohách. Naprostá klasika je bramborová kaše, ale potěší i odlehčené varianty v podobě bramborovo-celerového pyré nebo pyré v kombinaci s jinými druhy kořenové zeleniny.
Řízky z mletého masa můžeme doplňovat také zeleninou, dušenými houbami, uzeninou nebo sýrem. Zelenina by měla být již tepelně upravená a rozmělněná.
Vhodnější je ale použít zeleninu jako oblohu. To pak můžeme doporučit třeba i svěží jarní salát.
Doufáme, že vám recepty na holandské řízky přinesly mnoho inspirace. Napište do komentářů, zda se povedly.
Připravujete si pokrmy z mletého masa rádi a často? K výrobě domácího mletého masa se hodí kvalitní stroj. Mrkněte, jak si vybrat opravdu dobrý mlýnek na maso.