Recepty na smažené i zapečené mleté masové řízky

Výhoda mletého masa je, že je velice brzy hotové a připravené k jídlu.

Na řízky obvykle kupujeme kompaktní maso v celku, ale když použijeme mleté maso, chybu také neuděláme.

Navíc můžeme takové maso doplnit třeba strouhaným sýrem nebo jinými přísadami, a zlepšit tím chuť mletého masa.

Mleté řízky a vhodné maso

Na mleté řízky lze použít všechny druhy masa, které vybíráme podle chuti nebo možností. Z vepřového masa budou řízky tučnější, ale dá se tímto způsobem zpracovat i bůček.

Z hovězího masa budou o něco sušší a méně tučné, ale dají se úsporně připravit i z předního masa. Hodí se i drůbeží vykostěné maso, kde zpracujeme i odřezky od kostí.

Stejně tak můžeme použít vykostěné rybí maso. Se správnou úpravou se dají mleté řízky udělat i ze skopového masa nebo zvěřiny.

U mletých řízků lze jednotlivé druhy masa i libovolně míchat, což se hodí především pro přípravu směsi z masa tučnějšího a libovějšího.

1. Holandský řízek z mletého masa

Při přípravu tohoto receptu si vystačíte pouze s mletým masem a sýrem. Ostatní přísady jsou podobné jako u klasického řízku. Pro chuť výsledného pokrmu bude důležitý hlavně výběr masa a sýru, proto je vybírejte obzvláště pečlivě.

INGREDIENCE:

  • mleté vepřové maso
  • sýr Gouda
  • hladká mouka
  • vejce
  • strouhanka
  • olej
  • sůl
  • pepř

POSTUP:

  1. Mleté maso dáme do misky a zakápneme pár kapkami vody.
  2. Maso osolíme a opepříme a dobře v ruce propracujeme, až se nám všechny přísady dobře spojí.
  3. Pak přidáme strouhaný sýr nahrubo a vytvarujeme řízky, které obalujeme v klasickém trojobalu – tedy vrstva hladké mouky, rozšlehané vejce a nakonec vrstva strouhanky.
  4. Mleté řízky budeme smažit ve vyšší vrstvě oleje pěkně do zlaté barvy a do křupava.
  5. Mleté holandské řízky nejlépe chutnají s bramborovou kaší.

mleté řízky recepty

zdroj: pixabay.com, CC0 Creative Commons

2. Řízek z mletého masa se sýrem

Sýr bude také hlavní ingrediencí u dalšího receptu, tentokrát ale zvolíme sýr Eidam, který doplníme sušenou zelenou natí petrželky.

INGREDIENCE:

  • mleté maso asi půl kilogramu
  • 1 dl mléka
  • 1 vejce
  • 200 g tvrdého sýru Eidam
  • koření na mleté maso
  • sůl
  • sušená zelená petrželka
  • strouhanka
  • tuk na smažení

POSTUP:

  1. Mleté maso dáme do misky, osolíme a ochutíme a promícháme s mlékem.
  2. Necháme asi hodinu odležet.
  3. Potom vmícháme vejce, strouhaný sýr a petrželku a opět promícháme.
  4. Z masové hmoty vytvarujeme placky, které obalujeme ve strouhance.
  5. Smažíme v tuku z obou stran a podáváme s bramborovou kaší.

Hotový recept na řízek z mletého masa se sýrem

zdroj: pixabay.com, CC0 Creative Commons

3. Zapečené řízky z mletého masa

Řízky z mletého masa můžeme nejen smažit na pánvi, ale také zapékat na pekáčku v troubě.

INGREDIENCE:

  • 500 g mletého masa
  • 2 vejce
  • kmín drcený nebo mletý
  • sůl
  • provensálské koření
  • hladká mouka
  • strouhanka
  • olej
  • cibule

POSTUP:

  1. Do misky dáme mleté maso, vejce, nadrobno nakrájenou cibuli a koření.
  2. Všechno velmi dobře promícháme.
  3. Pak tvoříme placičky, které obalujeme v klasickém trojobalu – hladká mouka, vejce a strouhanka.
  4. Obalené řízky nejprve osmažíme na pánvi na oleji.
  5. Potom je předěláme do pekáčku vymazaného olejem a podlijeme vodou.
  6. Přiklopíme a dáme zapéci do horké trouby na 200 °C asi 25 minut.
  7. Když jsou řízky měkké, můžeme šťávu zahustit jíškou.
  8. Tyto zapečené mleté řízky chutnají s kaší z brambor.

Hotový recept na mletý řízek z mletého masa zapečený

zdroj: pixabay.com, CC0 Creative Commons

Řízky z mletého masa můžeme doplňovat také zeleninou, dušenými houbami, uzeninou nebo sýrem. Zelenina by měla být již tepelně upravená a rozmělněná. Vhodnější je ale použít zeleninu jako oblohu. To pak můžeme použít i sterilovaný zeleninový salát. Uzeninu a houby předem nameleme. Sýr lze použít i měkký, ale vhodnější je tvrdý, který nastrouháme.

Sdílejte svým přátelům

Ohodnoťte také

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *