Stálicí v české kuchyni jsou rozhodně zapékané pokrmy.
Jsou většinou snadné na přípravu a jejich výhodou je, že k nim již nemusíme vařit samostatnou přílohu.
Proto jsme si pro vás tentokrát připravili výtečné recepty na zapečené mleté maso 8x jinak!
Máme pro vás varianty s bramborami, paprikou, lilkem či těstovinami.
Užijte si to!
Špagety zapečené s mletým masem a sýrem
Vyzkoušejte tentokrát těstoviny trochu jinak. Zapečte si je s luxusní rajčatovou omáčkou, mletým masem a sýrem. Je to lahůdka!
Ingredience
- olej ve spreji
- 500 g špaget
- 2 lžíce extra panenského olivového oleje
- 1 střední žlutá cibule, jemně nakrájená
- 2 stroužky česneku, lisované
- 500 g mletého hovězího masa
- sůl a mletý černý pepř dle chuti
- 1 lžička italského koření
- 1 plechovka drcených rajčat
- 1 plechovka drcených rajčat (800 ml)
- 1/2 šálku bazalky, nakrájené
- 1 šálek nastrouhané mozzarelly
- 1/4 šálku nastrouhaného parmezánu
- nakrájená čerstvá petrželka, na ozdobu
Postup
- Předehřejte troubu na 175° Celsia.
- Střední zapékací mísu nastříkejte olejem ve spreji.
- Špagety uvařte podle návodu na obalu al dente, sceďte a dejte stranou.
- Mezitím ve velké pánvi na středním plameni rozehřejte olej.
- Přidejte cibuli a restujte, dokud nebude měkká a průsvitná, asi 5 minut.
- Vmíchejte česnek a restujte, dokud nebude voňavý, ještě 1 minutu.
- Přidejte mleté hovězí maso, ochuťte solí, pepřem a italským kořením a restujte, dokud nebude růžové, asi 8 minut.
- Slijte tuk v misce vyložené papírovými utěrkami a vraťte směs na pánev.
- Přidejte do směsi drcená rajčata a bazalku a duste do mírného zredukování, asi 10 minut.
- Podle chuti ještě dochuťte solí a pepřem.
- Promíchejte se špagetami, přendejte do zapékací mísy a poklaďte mozzarellou a parmezánem.
- Pečte, dokud se sýr nerozpustí a těstoviny se neprohřejí, asi 20 minut.
- Ozdobte petrželkou a podávejte.

Pro milovníky těstovin máme připravených 5 snadných receptů na omáčku na špagety, které se vyvedou tak, že si je vyfotíte!
Pečené mleté maso s brambory
Užijte si rychlý, levný a chutný oběd v podobě mletého masa pečeného s brambory, cibulí a smetanou aneb v jednoduchosti je krása!
Ingredience
- 600 g mletého masa
- 4 brambory
- 1 větší cibule
- 1 kelímek sladké smetany
- sůl
- mletý pepř
Postup
- Na pánvi na oleji zpěťe nakrájenou cibuli, vložte mleté maso a opečte.
- Chvíli duste, osolte a opepřete.
- Brambory oloupejte a nakrájejte na plátky.
- Zapékací misku vymažete olejem, na dno dejte naplátkované brambory a mleté maso.
- Zalijeme smetanou a dejte zapéci do trouby.

Lilek plněný mletým masem, bulgurem a piniovými oříšky
Zapečte si lilek s kořeněným hovězím masem, bulgurem a piniovými oříšky, je to delikatesa! Tento pokrm je vydatný a jako příloha vám k němu stačí pouze salát, případně pita chléb.
Ingredience
- 2 velké lilky, rozpůlené
- sůl dle chuti
- extra panenský olivový olej
- 1 střední žlutá cibule, nakrájená
- 2 velké stroužky česneku, nasekané
- 350 g libového mletého hovězího masa (můžete použít i mleté krůtí nebo jehněčí maso)
- 1 lžička mletého nového koření
- 1 lžička mleté skořice
- ¼ šálku jemného bulguru, namočeného v ¼ šálku horké vody na 10 minut, poté scezeného (bulgur musí být extra jemný)
- ½ šálku nasekané čerstvé petrželky
- ¼ šálku opečených piniových oříšků
- 1 plechovka rajčatové omáčky (425 ml)
- 1 šálek vody
- 1 červená cibule, nakrájená na kroužky
Postup
- Předehřejte troubu na 220 stupňů Celsia.
- Umístěte lilek dužinou nahoru na velký tác.
- Dužinu posypte solí a nechte 20 minut odstát, aby lilek „vypotil“ hořkou šťávu.
- Nad dřezem lilek jemně vymačkejte.
- Pořádně ho otřete.
- Plech vyložte alobalem a lehce naolejujte.
- Do dužiny lilku vyřízněte 3 zářezy nebo mělké čáry a poté je potřete olivovým olejem.
- Položte na připravený tác slupkou nahoru.
- Vršek pokapejte ještě extra panenským olivovým olejem.
- Pečte ve vyhřáté troubě 30 minut nebo dokud dužina nezměkne a nezhnědne (ale nespálí se).
- Zatímco se lilek peče, připravte si masovou směs.
- Ve velké těžké pánvi rozehřejte 2 lžíce extra panenského olivového oleje.
- Přidejte mleté hovězí maso, cibuli a česnek.
- Restujte hovězí směs, dokud nebude úplně propečená.
- Ochuťte solí a pepřem, ½ lžičkou nového koření a ½ lžičkou mleté skořice.
- Sundejte ze sporáku.
- Z bulguru vymačkejte přebytečnou vodu a poté přidejte do masové směsi.
- Přidejte nasekanou petrželku a piniové oříšky.
- Směs pořádně promíchejte.
- Ochutnejte a v případě potřeby dosolte.
- Když je lilek hotový, vyjměte ho z trouby a krátce odstavte.
- Snižte teplotu trouby na 190 stupňů.
- V misce smíchejte rajčatovou omáčku, vodu a zbytek skořice a nového koření.
- Na dno zapékací misky položte plátky červené cibule a nalijte na ni ½ směsi rajčatové omáčky.
- Navrch položte pečený lilek.
- Zadní stranou lžíce jemně zatlačte dužinu lilku dolů, aby se vytvořilo místo pro masovou náplň.
- Lžící naplňte směsí lilky a zalijte zbylou rajčatovou omáčkou.
- Zakryjte alobalem.
- Pečte po dobu 20 až 25 minut.
- Podávejte teplé, přelité Tzataziki nebo obyčejným jogurtem.

Lilek se dá v kuchyni využít mnoha různými způsoby. Hledáte inspiraci, jak jej připravit? Zkoušeli jste z něj uvařit třeba lasagne? Pojďte se podívat na recepty na zapečený lilek, které jsme pro vás připravili!
Zapékané těstoviny s jehněčím, fetou a dýní
Naprosto božská kombinace chutí! Mleté jehněčí maso, máslová dýně, feta, parmezán, těstoviny a piniové oříšky dohromady tvoří v ústech téměř chuťový orgasmus, který budete chtít znova a znova.
Ingredience
- 1 lžička olivového oleje
- 1 cibule, nahrubo nakrájená
- 1 stroužek česneku, jemně nasekaný
- 500 g libového jehněčího mletého masa
- 2 lžičky drceného kmínu
- 250 ml konzervovaných nakrájených rajčat
- 150 g listů baby špenátu
- 200 g těstovin farfalle
- 700g máslové dýně, oloupané, zbavené semínek, nakrájené na 2 cm kousky
- 100 g fety, rozdrobené
- 20 g strouhaného parmezánu
- 1 lžíce piniových oříšků
- 1/4 šálku čerstvých lístků máty
Postup
- Předehřejte troubu na 180°C.
- Zahřejte olej ve velké nepřilnavé pánvi na středně vysokém plameni.
- Přidejte cibuli a česnek a restujte 1 minutu.
- Přidejte mleté maso a restujte za stálého míchání asi 4 minuty, nebo dokud maso nezmění barvu.
- Použijte vařečku, abyste maso krásně rozdrobili.
- Přidejte kmín a za stálého míchání restujte 30 sekund nebo dokud nebude aromatický.
- Vmíchejte rajčata.
- Mezitím si odložte 40 g špenátu.
- Zbývající špenát vložte do velkého cedníku do dřezu.
- Těstoviny vařte ve velkém hrnci v osolené vroucí vodě 10 minut.
- V posledních 3 minutách vaření přidejte dýni.
- Směs těstovin a dýně přilijte na špenát v cedníku, aby vše okapalo.
- Vraťte těstovinovou směs do pánve.
- Přidejte masovou směs a polovinu fety do těstovinové směsi.
- Míchejte, dokud se vše dobře nespojí.
- Přeneste směs do zapékací mísy o objemu 2 litry.
- Posypte parmazánem, piniovými oříšky a zbylou fetou.
- Pečte 25 minut nebo dozlatova.
- Podávejte s odloženým špenátem a čerstvou mátou.

Objevte podobné tipy
Zapečená cuketa s mletým masem
Cuketa je skvělá zelenina, ,vhodná pro zapékání a kombinace s mletým masem a sýrem je vynikající. Použijte mladou cuketu, která ještě nemá vyzrálá jádra. Tu ani nemusíte loupat. Dobrou chuť!
Ingredience
- 2 mladé cukety
- 500 g mletého masa
- sladká mletá paprika
- pepř
- sůl
- česnek dle chuti
- kmín
- olej
- tvrdý sýr
Postup
- Mladou cuketu omyjte a rozkrojte na půlku.
- Vnitřek vydlabejte.
- V pánvi na oleji orestujte mleté maso, které osolte, opepřete a okmínujte.
- Dochuťte česnekem.
- Přidejte vydlabanou část cukety a společně poduste doměkka.
- Touto směsí potom naplňte půlky cukety a posypte strouhaným sýrem.
- Cukety dejte do zapékací misky a v předehřáté troubě zapečte.
- Užijte si to!

Pojďme se společně podívat i na další recepty ze zapečené cukety! Ať už ji připravíte klasicky se sýrem, mletým masem či zeleninou, výsledkem vždy bude chutná a zdravá pochoutka.
Pečené plněné papriky s mletým hovězím masem
Papriky plněné rýží a mletým masem jsou klasika, kterou nikdo nepohrne. Navíc jsou snadné na přípravu a vy si tak hravě vykouzlíte chutnou večeři kterýkoli den v týdnu.
Ingredience
- 500 g libového mletého hovězího masa
- 4 žampiony, nakrájené
- 1 a 1/2 šálku mražené kukuřice
- 2 řapíky řapíkatého celeru, nakrájené nadrobno
- 1 střední cibule, nakrájená
- 2 stroužky česneku, nasekané
- 2 plechovky (420 ml) drcených rajčat
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 2 lžíce bazalky
- 1 lžíce oregana
- 1/2 lžičky vloček červeného chilli
- sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
- 1 a 1/2 šálku vařené dlouhozrnné rýže
- 1/4 šálku nasekané petrželky
- 6 paprik
- 1 šálek strouhaného sýra Fontina nebo Monterey Jack
Postup
- Předehřejte troubu na 175 stupňů Celsia.
- Mleté hovězí maso opékejte ve velké pánvi na středně vysoké teplotě po dobu 5 minut nebo dokud nebude téměř propečené.
- Přidejte žampiony, kukuřici, nakrájený řapíkatý celer, cibuli a česnek a restujte, dokud zelenina nezměkne.
- Vmíchejte nakrájená rajčata, rajčatový protlak, bazalku, oregano a vločky červeného chilli.
- Dochuťte solí a mletým pepřem podle chuti a vařte 15–20 minut.
- Vmíchejte uvařenou rýži a nasekanou petrželku a vařte dalších 5 minut, nebo dokud se rýže neprohřeje.
- Mezitím odřízněte vršky paprik a lžící vydlabejte vnitřek a semínka, poté opláchněte.
- Vnitřek paprik lehce posypte solí a vložte do nádoby vhodné do mikrovlnné trouby s 1/4 šálkem vody.
- Zakryjte plastovým obalem a vložte do mikrovlnné trouby na 5 minut nebo dokud nezačnou měknout.
- Přendejte do 3 litrové zapékací misky a naplňte papriky horkou směsí masa a rýže.
- Vršky posypte sýrem a pečte 20 minut, nebo dokud papriky nezměknou a sýr nezhnědne.
- Podávejte horké.

Keto zapékané mleté maso se sýrem
Tato lahůdka ze zapečeného mletého hovězího masa se sýrem je keto a nízkosacharidová. Navíc ji máte připravenou za pouhých 30 minut!
Ingredience
- olivový olej ve spreji
- 900 g extra libového mletého hovězího masa
- 1 lžička jemné mořské soli
- ¼ lžičky černého pepře
- 2 lžičky sušeného česneku
- 1 lžička sušené cibule
- ¼ lžičky kajenského pepře
- 110 g krémového sýra
- 1 šálek nastrouhaného čedaru
- 2 lžíce nasekané petrželky na ozdobu
Postup
- Předehřejte troubu na 200 stupňů C.
- Lehce postříkejte 2 litrovou zapékací misku olivovým olejem a dejte ji stranou.
- Rozpalte velkou nepřilnavou pánev na středně vysokém plameni.
- Lehce ji postříkejte olivovým olejem.
- Přidejte mleté hovězí maso na pánev.
- Maso restujte asi 5 minut, míchejte a vařečkou oddělte na malé kousky.
- Maso sceďte a vraťte na pánev.
- Snižte teplotu na střední.
- Sůl, pepř, sušený česnek, sušenou cibuli a kajenský pepř vmíchejte do hovězího masa, poté pomalu a trpělivě vmíchejte krémový sýr, dokud se zcela nerozpustí a nezapracuje.
- Vypněte sporák a do hovězí směsi vmíchejte ½ šálku nastrouhaného čedaru.
- Přeneste směs do připravené 2 litrové zapékací misky.
- Vršek posypte zbývající ½ šálku čedaru.
- Pečte, dokud se sýr nerozpustí, asi 10 minut.
- Ozdobte petrželkou a podávejte.

Keto dieta patří mezi nejpopulárnější dietu v moderní době. Hledáte další tipy na low carb recepty? U nás se můžete inspirovat!
Zapečené zelí s mletým masem a čerstvými bylinkami
Jednoduchá alternativa k plněným zelným závitkům. Ingredience jsou obdobné, ale příprava je mnohem jednodušší. A ta chuť!
Ingredience
- 1 středně velké zelí (čerstvé nebo kyselé), nahrubo nakrájené
- 400 g mletého hovězího masa
- 200 g slaniny (volitelně)
- 2 cibule
- 1 mrkev
- 1 řapík řapíkatého celeru
- 1 paprika
- 2 lžíce olivového oleje (volitelně)
- 2-3 stroužky česneku, nakrájené nadrobno
- 1 polévková lžíce rajčatového protlaku rozpuštěná ve 150 ml vlažné vody
- 120 g rýže, dobře propláchnuté
- 1 plechovka drcených rajčat
- 2 bobkové listy
- 1 a 1/2 lžičky soli
- 1/2 lžičky mletého černého pepře
- 1/2 vymačkaného citronu (volitelně)
- 3-4 lžíce creme fraîche (volitelně)
- 10 snítek čerstvé petrželky
- 2 lžíce čerstvého tymiánu
- 1/2 lžičky kajenského pepře
Postup
- Předehřejte troubu na 180 °C.
- Připravte si keramickou nádobu o rozměrech 28 x 28 cm vhodnou do trouby.
- Pokud použijete čerstvé zelí, nakrájejte ho nahrubo a blanšírujte ve vroucí vodě asi 5 až 10 minut s 1 lžičkou soli pro extra chuť.
- Do hluboké pánve vložte slaninu, nakrájenou cibuli, na kostičky nakrájenou mrkev, nakrájený řapíkatý celer, papriku nakrájenou na plátky nebo kostičky a bobkové listy.
- Restujte asi 2-3 min.
- Přidejte mleté hovězí maso a restujte další 2 minuty za občasného míchání.
- Přidejte rýži a vařte dalších 5 minut.
- Podle potřeby přidejte trochu vody nebo vývaru, přibližně 1 šálek.
- Přidejte česnek, rajčatový protlak, drcená rajčata, 1/2 čerstvého nebo sušeného tymiánu, dobře okořeňte a přikryté vařte dalších 4-5 minut.
- Vmíchejte blanšírované zelí, kajenský pepř, petrželku a zbylý tymián, dobře promíchejte a přendejte do zapékací mísy.
- Vylovte bobkové listy a vyhoďte je.
- Pečte v troubě asi 30 – 40 minut.
- Až budete připraveni servírovat, vyndejte pokrm z trouby a pokapejte ho citrónovou šťávou nebo trochou crème fraîche.
- Užijte si to!

Vybíráme maso na mletí
- Maso k zapékání kupujeme již mleté, které bývá namleto v mixu z vepřového a hovězího masa, případně jen z jednoho druhu.
- Nebo si mleté maso také můžeme umlít doma sami na masovém mlýnku z jednotlivých druhů masa.
- Výhodu máme v tom, že víme, jaké maso bylo použito.
- Mleté maso se mele většinou z vepřového bůčku nebo plece, předního hovězího masa a pro chuť je vhodné přidat kousek uzeného.
- Poměr jednotlivých druhů je v domácnosti libovolný, podle toho, jak chceme mít maso tučné.
- Kromě toho můžeme doma do mletého masa využít různých odkrojků a samozřejmě použít i maso drůbeží nebo rybí.
- Na zapékané jídlo pro 4 dospělé osoby potřebujeme zhruba 500 g masa.
A jak vám naše recepty na zapékané mleté maso chutnaly? Napište nám do komentářů!