Zapékané mleté maso pokaždé jinak

Stálicí v české kuchyni jsou rozhodně zapékané pokrmy.

Jsou většinou snadné na přípravu a jejich výhodou je, že k nim již nemusíme vařit samostatnou přílohu.

K zapékání lze využít také mleté maso, které doplníme brambory nebo zeleninou či sýrem.

Vybíráme maso na mletí

Mleté maso k zapékání kupujeme již mleté, které bývá namleto v mixu z vepřového a hovězího masa, případně jen z jednoho druhu. Nebo si mleté maso také můžeme umlít doma sami na masovém mlýnku z jednotlivých druhů masa. Výhodu máme v tom, že víme, jaké maso bylo použito.

Mleté maso se mele většinou z vepřového bůčku nebo plece, předního hovězího masa a pro chuť je vhodné přidat kousek uzeného masa. Poměr jednotlivých druhů je v domácnosti libovolný, podle toho, jak chceme mít maso tučné.

Kromě toho můžeme doma do mletého masa využít různých odkrojků a samozřejmě využít i maso drůbeží nebo rybí. Na zapékané jídlo pro 4 dospělé osoby potřebujeme zhruba asi 500 g masa.

1. Zapečené mleté maso s brambory

Rychlý oběd připravíme, když zapečeme mleté maso a brambory.

INGREDIENCE:

  • 600 g mletého masa
  • 4 brambory
  • 1 větší cibule
  • 1 kelímek sladké smetany
  • sůl
  • mletý pepř

POSTUP:

  1. Na pánvi na oleje zpěníme nakrájenou cibuli, vložíme mleté maso a opečeme.
  2. Chvíli dusíme, osolíme a opepříme.
  3. Brambory oloupeme a nakrájíme na plátky.
  4. Zapékací misku vymažeme olejem, na dno dáme naplátkované brambory a mleté maso.
  5. Zalijeme smetanou a dáme zapéci do trouby.

Hotový recept na zapečené mleté maso s bramborem

zdroj: tesco.com

Víte, že kapusta je bohatá na vitamíny B1, B2, B3 B9, C, E a K? Najdete v ní také vápník, selen, fosfor, železo, sodík, draslík a síru. Kapustu můžeme připravovat na mnoho způsobů – vařit, dusit smažit nebo zapékat.

2. Kapustové karbenátky s mletým masem

Doplňte mleté maso kapustou a získáte chutné karbenátky.

INGREDIENCE:

  • 500 g mletého masa
  • 350 g kapusty
  • 2 vejce
  • 3 stroužky česneku
  • 130 g strouhanky
  • 4 lžíce polohrubé mouky
  • sůl
  • pepř
  • olej

POSTUP:

  1. Kapustu omyjeme a nakrájíme na větší kousky, které uvaříme ve vodě doměkka.
  2. Pak kapustu nadrobno nasekáme a dáme ji mísy, kam přidáme i mleté maso.
  3. Vše osolíme a opepříme.
  4. Doplníme vejci, strouhankou a moukou.
  5. Ze směsi vytvarujeme karbenátky, které na pánvi smažíme v rozehřátém oleji.

Hotový recept na kapustové karbenátky s mletým masem

zdroj: chuckgrayblog.wordpress.com

Víte, že cuketa se v české kuchyni objevila až v 80. letech 20. století? Je ceněná hlavně pro vysoký obsah karotenu, draslíku a vlákniny. Současně má cuketa velmi nízkou energetickou hodnotu, protože obsahuje až 91 % vody. Z cukety můžeme uvařit polévku, připravit salát a výborně se hodí pro zapékání.

3. Zapečená cuketa s mletým masem

Nejchutnější pro zapékání je mladá cuketa, která ještě nemá vyzrálá jádra. Takovou cuketu ani neloupeme.

INGREDIENCE:

  • 2 mladé cukety
  • 500 g mletého masa
  • sladká mletá paprika
  • pepř
  • sůl
  • česnek dle chuti
  • kmín
  • olej
  • tvrdý sýr

POSTUP:

  1. Mladou cuketu omyjeme a rozkrojíme na půlku. Vnitřek vydlabeme.
  2. V pánvi na oleji orestujeme mleté maso, které osolíme, opepříme a okmínujeme.
  3. Dochutíme česnekem.
  4. Přidáme vydlabanou část cukety a společně podusíme doměkka.
  5. Touto směsí potom naplníme půlky cukety a posypeme strouhaným sýrem.
  6. Cukety dáme do zapékací misky a v předehřáté troubě zapečeme.

Hotový recept na zapečenou cuketu s mletým masem

zdroj: cookstr.com

Plody papriky obsahují kapsaicin, který bývá pálivý. Jedinou nepálivou paprikou, která neobsahuje kapsaicin, je kápie. Pro přípravu gulášové polévky použijte však mletou sladkou papriku, pokud budete chtít podávat polévku také dětem.

4. Gulášová polévka s mletý masem

Tato polévka je díky mletému masu poměrně rychle připravená. Mleté maso je totiž brzy uvařené.

INGREDIENCE:

  • 200 g mletého masa
  • cibule
  • brambory
  • sladká mletá paprika
  • česnek – dle chuti
  • majoránka
  • hladká mouka
  • olej
  • sůl

POSTUP:

  1. V hlubším kastrole si osmažíme cibuli na oleji, k ní přidáme mleté maso, které opečeme.
  2. Zasypeme moukou a ještě chvíli orestujeme dozlatova.
  3. Osolíme a opepříme a zalijeme vodou.
  4. Vodu přivedeme k varu a přidáme nakrájené brambory.
  5. Dochutíme česnekem a majoránkou.

Hotový recept na gulášovou polévku s mletým masem

zdroj: onlinerecipe.club

5. Zelné závitky s mletým masem

Pro přípravu zelných závitků s mletým masem použijeme hlávkové bílé zelí, které je na tento pokrm nejvhodnější.

INGREDIENCE:

  • bílé zelí
  • 500 g mletého masa
  • 1 větší cibule
  • sůl
  • pepř mletý
  • sladká mletá paprika
  • 1 rohlík
  • 1 vejce
  • olej
  • solamyl na zahuštění

POSTUP:

  1. Zelí umyjeme a rozebereme na jednotlivé listy podle počtu strávníků.
  2. Co list, to jedna porce.
  3. Listy zelí uvaříme v osolené vodě a zcedíme, přičemž musíme střední žebra naplocho naklepat, aby se nám list dobře stáčel do balíčku.
  4. Připravíme si mleté maso – dáme ho do misky, k němu namočený rohlík, sůl, pepř a vejce a vymícháme.
  5. Masem naplníme zelné listy a zabalíme do balíčku.
  6. V kastrolu rozehřejeme olej a závitky na něm opečeme.
  7. Přikryjeme poklicí a dusíme asi 50 minut.
  8. Před koncem dušení zalijeme smetanou se sladkou paprikou a solamylem a chvíli povaříme.

Hotový recept na zelné závitky s mletým masem

zdroj: thespruceeats.com

K zapékaným pokrmům podáváme nejčastěji vařené brambory nebo bramborovou kaši. Jíst je ovšem můžeme také s pečivem. Kdo chce mít jídlo méně kalorické, nabídne k zapékaným pokrmům jen zeleninový salát, který může být z čerstvé nebo sterilované zeleniny.

Sdílejte svým přátelům

Ohodnoťte také

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *