8 skvělých receptů se zapékaným mletým masem, které musíte ochutnat!

Stálicí v české kuchyni jsou rozhodně zapékané pokrmy.

Jsou většinou snadné na přípravu a jejich výhodou je, že k nim již nemusíme vařit samostatnou přílohu.

Proto jsme si pro vás tentokrát připravili výtečné recepty na zapečené mleté maso 8x jinak!

Máme pro vás varianty s bramborami, paprikou, lilkem či těstovinami.

Užijte si to!

Špagety zapečené s mletým masem a sýrem

Vyzkoušejte tentokrát těstoviny trochu jinak. Zapečte si je s luxusní rajčatovou omáčkou, mletým masem a sýrem. Je to lahůdka!

Ingredience

  • olej ve spreji
  • 500 g špaget
  • 2 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 1 střední žlutá cibule, jemně nakrájená
  • 2 stroužky česneku, lisované
  • 500 g mletého hovězího masa
  • sůl a mletý černý pepř dle chuti
  • 1 lžička italského koření
  • 1 plechovka drcených rajčat
  • 1 plechovka drcených rajčat (800 ml)
  • 1/2 šálku bazalky, nakrájené
  • 1 šálek nastrouhané mozzarelly
  • 1/4 šálku nastrouhaného parmezánu
  • nakrájená čerstvá petrželka, na ozdobu

Postup

  1. Předehřejte troubu na 175° Celsia.
  2. Střední zapékací mísu nastříkejte olejem ve spreji.
  3. Špagety uvařte podle návodu na obalu al dente, sceďte a dejte stranou.
  4. Mezitím ve velké pánvi na středním plameni rozehřejte olej.
  5. Přidejte cibuli a restujte, dokud nebude měkká a průsvitná, asi 5 minut.
  6. Vmíchejte česnek a restujte, dokud nebude voňavý, ještě 1 minutu.
  7. Přidejte mleté hovězí maso, ochuťte solí, pepřem a italským kořením a restujte, dokud nebude růžové, asi 8 minut.
  8. Slijte tuk v misce vyložené papírovými utěrkami a vraťte směs na pánev.
  9. Přidejte do směsi drcená rajčata a bazalku a duste do mírného zredukování, asi 10 minut.
  10. Podle chuti ještě dochuťte solí a pepřem.
  11. Promíchejte se špagetami, přendejte do zapékací mísy a poklaďte mozzarellou a parmezánem.
  12. Pečte, dokud se sýr nerozpustí a těstoviny se neprohřejí, asi 20 minut.
  13. Ozdobte petrželkou a podávejte.
Těstoviny pečené s rajčatovou omáčkou, mletým masem a sýrem v zapékací míse.
www.delish.com

Pro milovníky těstovin máme připravených 5 snadných receptů na omáčku na špagety, které se vyvedou tak, že si je vyfotíte!

Pečené mleté maso s brambory

Užijte si rychlý, levný a chutný oběd v podobě mletého masa pečeného s brambory, cibulí a smetanou aneb v jednoduchosti je krása!

Ingredience

  • 600 g mletého masa
  • 4 brambory
  • 1 větší cibule
  • 1 kelímek sladké smetany
  • sůl
  • mletý pepř

Postup

  1. Na pánvi na oleji zpěťe nakrájenou cibuli, vložte mleté maso a opečte.
  2. Chvíli duste, osolte a opepřete.
  3. Brambory oloupejte a nakrájejte na plátky.
  4. Zapékací misku vymažete olejem, na dno dejte naplátkované brambory a mleté maso.
  5. Zalijeme smetanou a dejte zapéci do trouby.
Zapékané mleté maso s brambory, cibulí a smetanou v zapékací mísce.
www.southyourmouth.com

Lilek plněný mletým masem, bulgurem a piniovými oříšky

Zapečte si lilek s kořeněným hovězím masem, bulgurem a piniovými oříšky, je to delikatesa! Tento pokrm je vydatný a jako příloha vám k němu stačí pouze salát, případně pita chléb.

Ingredience

  • 2 velké lilky, rozpůlené
  • sůl dle chuti
  • extra panenský olivový olej
  • 1 střední žlutá cibule, nakrájená
  • 2 velké stroužky česneku, nasekané
  • 350 g libového mletého hovězího masa (můžete použít i mleté ​​krůtí nebo jehněčí maso)
  • 1 lžička mletého nového koření
  • 1 lžička mleté ​​skořice
  • ¼ šálku jemného bulguru, namočeného  v ¼ šálku horké vody na 10 minut, poté scezeného (bulgur musí být extra jemný)
  • ½ šálku nasekané čerstvé petrželky
  • ¼ šálku opečených piniových oříšků
  • 1 plechovka rajčatové omáčky (425 ml)
  • 1 šálek vody
  • 1 červená cibule, nakrájená na kroužky

Postup

  1. Předehřejte troubu na 220 stupňů Celsia.
  2. Umístěte lilek dužinou nahoru na velký tác.
  3. Dužinu posypte solí a nechte 20 minut odstát, aby lilek „vypotil“ hořkou šťávu.
  4. Nad dřezem lilek jemně vymačkejte.
  5. Pořádně ho otřete.
  6. Plech vyložte alobalem a lehce naolejujte.
  7. Do dužiny lilku vyřízněte 3 zářezy nebo mělké čáry a poté je potřete olivovým olejem.
  8. Položte na připravený tác slupkou nahoru.
  9. Vršek pokapejte ještě extra panenským olivovým olejem.
  10. Pečte ve vyhřáté troubě 30 minut nebo dokud dužina nezměkne a nezhnědne (ale nespálí se).
  11. Zatímco se lilek peče, připravte si masovou směs.
  12. Ve velké těžké pánvi rozehřejte 2 lžíce extra panenského olivového oleje.
  13. Přidejte mleté ​​hovězí maso, cibuli a česnek.
  14. Restujte hovězí směs, dokud nebude úplně propečená.
  15. Ochuťte solí a pepřem, ½ lžičkou nového koření a ½ lžičkou mleté ​​skořice.
  16. Sundejte ze sporáku.
  17. Z bulguru vymačkejte přebytečnou vodu a poté přidejte do masové směsi.
  18. Přidejte nasekanou petrželku a piniové oříšky.
  19. Směs pořádně promíchejte.
  20. Ochutnejte a v případě potřeby dosolte.
  21. Když je lilek hotový, vyjměte ho z trouby a krátce odstavte.
  22. Snižte teplotu trouby na 190 stupňů.
  23. V misce smíchejte rajčatovou omáčku, vodu a zbytek skořice a nového koření.
  24. Na dno zapékací misky položte plátky červené cibule a nalijte na ni ½ směsi rajčatové omáčky.
  25. Navrch položte pečený lilek.
  26. Zadní stranou lžíce jemně zatlačte dužinu lilku dolů, aby se vytvořilo místo pro masovou náplň.
  27. Lžící naplňte směsí lilky a zalijte zbylou rajčatovou omáčkou.
  28. Zakryjte alobalem.
  29. Pečte po dobu 20 až 25 minut.
  30. Podávejte teplé, přelité Tzataziki nebo obyčejným jogurtem.
Zapčený lilek s kořeněným hovězím masem, bulgurem a piniovými oříšky.
www.themediterraneandish.com

Lilek se dá v kuchyni využít mnoha různými způsoby. Hledáte inspiraci, jak jej připravit? Zkoušeli jste z něj uvařit třeba lasagne? Pojďte se podívat na recepty na zapečený lilek, které jsme pro vás připravili!

Zapékané těstoviny s jehněčím, fetou a dýní

Naprosto božská kombinace chutí! Mleté jehněčí maso, máslová dýně, feta, parmezán, těstoviny a piniové oříšky dohromady tvoří v ústech téměř chuťový orgasmus, který budete chtít znova a znova.

Ingredience

  • 1 lžička olivového oleje
  • 1 cibule, nahrubo nakrájená
  • 1 stroužek česneku, jemně nasekaný
  • 500 g libového jehněčího mletého masa
  • 2 lžičky drceného kmínu
  • 250 ml konzervovaných nakrájených rajčat
  • 150 g listů baby špenátu
  • 200 g těstovin farfalle
  • 700g máslové dýně, oloupané, zbavené semínek, nakrájené na 2 cm kousky
  • 100 g fety, rozdrobené
  • 20 g strouhaného parmezánu
  • 1 lžíce piniových oříšků
  • 1/4 šálku čerstvých lístků máty

Postup

  1. Předehřejte troubu na 180°C.
  2. Zahřejte olej ve velké nepřilnavé pánvi na středně vysokém plameni.
  3. Přidejte cibuli a česnek a restujte 1 minutu.
  4. Přidejte mleté ​​maso a restujte za stálého míchání asi 4 minuty, nebo dokud maso nezmění barvu.
  5. Použijte vařečku, abyste maso krásně rozdrobili.
  6. Přidejte kmín a za stálého míchání restujte 30 sekund nebo dokud nebude aromatický.
  7. Vmíchejte rajčata.
  8. Mezitím si odložte 40 g špenátu.
  9. Zbývající špenát vložte do velkého cedníku do dřezu.
  10. Těstoviny vařte ve velkém hrnci v osolené vroucí vodě 10 minut.
  11. V posledních 3 minutách vaření přidejte dýni.
  12. Směs těstovin a dýně přilijte na špenát v cedníku, aby vše okapalo.
  13. Vraťte těstovinovou směs do pánve.
  14. Přidejte masovou směs a polovinu fety do těstovinové směsi.
  15. Míchejte, dokud se vše dobře nespojí.
  16. Přeneste směs do zapékací mísy o objemu 2 litry.
  17. Posypte parmazánem, piniovými oříšky a zbylou fetou.
  18. Pečte 25 minut nebo dozlatova.
  19. Podávejte s odloženým špenátem a čerstvou mátou.
Mleté jehněčí maso, máslová dýně, feta, parmezán, těstoviny a piniové oříšky pečené v troubě, servírované v zapékací míse a ozdobené čerstvými bylinkami.
www.taste.com.au

Zapečená cuketa s mletým masem

Cuketa je skvělá zelenina, ,vhodná pro zapékání a kombinace s mletým masem a sýrem je vynikající. Použijte mladou cuketu, která ještě nemá vyzrálá jádra. Tu ani nemusíte loupat. Dobrou chuť!

Ingredience

  • 2 mladé cukety
  • 500 g mletého masa
  • sladká mletá paprika
  • pepř
  • sůl
  • česnek dle chuti
  • kmín
  • olej
  • tvrdý sýr

Postup

  1. Mladou cuketu omyjte a rozkrojte na půlku.
  2. Vnitřek vydlabejte.
  3. V pánvi na oleji orestujte mleté maso, které osolte, opepřete a okmínujte.
  4. Dochuťte česnekem.
  5. Přidejte vydlabanou část cukety a společně poduste doměkka.
  6. Touto směsí potom naplňte půlky cukety a posypte strouhaným sýrem.
  7. Cukety dejte do zapékací misky a v předehřáté troubě zapečte.
  8. Užijte si to!
Cukety plněné masovou směsí a zapečené se sýrem, servírované v zapékací míse.
www.gimmedelicious.com

Pojďme se společně podívat i na další recepty ze zapečené cukety! Ať už ji připravíte klasicky se sýrem, mletým masem či zeleninou, výsledkem vždy bude chutná a zdravá pochoutka.

Pečené plněné papriky s mletým hovězím masem

Papriky plněné rýží a mletým masem jsou klasika, kterou nikdo nepohrne. Navíc jsou snadné na přípravu a vy si tak hravě vykouzlíte chutnou večeři kterýkoli den v týdnu.

Ingredience

  • 500 g libového mletého hovězího masa
  • 4 žampiony, nakrájené
  • 1 a 1/2 šálku mražené kukuřice
  • 2 řapíky řapíkatého celeru, nakrájené nadrobno
  • 1 střední cibule, nakrájená
  • 2 stroužky česneku, nasekané
  • 2 plechovky (420 ml) drcených rajčat
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 2 lžíce bazalky
  • 1 lžíce oregana
  • 1/2 lžičky vloček červeného chilli
  • sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
  • 1 a 1/2 šálku vařené dlouhozrnné rýže
  • 1/4 šálku nasekané petrželky
  • 6 paprik
  • 1 šálek strouhaného sýra Fontina nebo Monterey Jack

Postup

  1. Předehřejte troubu na 175 stupňů Celsia.
  2. Mleté hovězí maso opékejte ve velké pánvi na středně vysoké teplotě po dobu 5 minut nebo dokud nebude téměř propečené.
  3. Přidejte žampiony, kukuřici, nakrájený řapíkatý celer, cibuli a česnek a restujte, dokud zelenina nezměkne.
  4. Vmíchejte nakrájená rajčata, rajčatový protlak, bazalku, oregano a vločky červeného chilli.
  5. Dochuťte solí a mletým pepřem podle chuti a vařte 15–20 minut.
  6. Vmíchejte uvařenou rýži a nasekanou petrželku a vařte dalších 5 minut, nebo dokud se rýže neprohřeje.
  7. Mezitím odřízněte vršky paprik a lžící vydlabejte vnitřek a semínka, poté opláchněte.
  8. Vnitřek paprik lehce posypte solí a vložte do nádoby vhodné do mikrovlnné trouby s 1/4 šálkem vody.
  9. Zakryjte plastovým obalem a vložte do mikrovlnné trouby na 5 minut nebo dokud nezačnou měknout.
  10. Přendejte do 3 litrové zapékací misky a naplňte papriky horkou směsí masa a rýže.
  11. Vršky posypte sýrem a pečte 20 minut, nebo dokud papriky nezměknou a sýr nezhnědne.
  12. Podávejte horké.
Papriky plněné rýží a mletým masem, zapékané se sýrem, servírované v zapékací míse.
www.foodiecrush.com

Keto zapékané mleté maso se sýrem

Tato lahůdka ze zapečeného mletého hovězího masa se sýrem je keto a nízkosacharidová. Navíc ji máte připravenou za pouhých 30 minut!

Ingredience

  • olivový olej ve spreji
  • 900 g extra libového mletého ​​hovězího masa
  • 1 lžička jemné mořské soli
  • ¼ lžičky černého pepře
  • 2 lžičky sušeného česneku
  • 1 lžička sušené cibule
  • ¼ lžičky kajenského pepře
  • 110 g krémového sýra
  • 1 šálek nastrouhaného čedaru
  • 2 lžíce nasekané petrželky na ozdobu

Postup

  1. Předehřejte troubu na 200 stupňů C.
  2. Lehce postříkejte 2 litrovou zapékací misku olivovým olejem a dejte ji stranou.
  3. Rozpalte velkou nepřilnavou pánev na středně vysokém plameni.
  4. Lehce ji postříkejte olivovým olejem.
  5. Přidejte mleté ​​hovězí maso na pánev.
  6. Maso restujte asi 5 minut, míchejte a vařečkou oddělte  na malé kousky.
  7. Maso sceďte a vraťte na pánev.
  8. Snižte teplotu na střední.
  9. Sůl, pepř, sušený česnek, sušenou cibuli a kajenský pepř vmíchejte do hovězího masa, poté pomalu a trpělivě vmíchejte krémový sýr, dokud se zcela nerozpustí a nezapracuje.
  10. Vypněte sporák a do hovězí směsi vmíchejte ½ šálku nastrouhaného čedaru.
  11. Přeneste směs do připravené 2 litrové zapékací misky.
  12. Vršek posypte zbývající ½ šálku čedaru.
  13. Pečte, dokud se sýr nerozpustí, asi 10 minut.
  14. Ozdobte petrželkou a podávejte.
Mleté hovězí maso se sýrem pečené v troubě a servírované v zapékací nádobě.
www.healthyrecipesblogs.com

Keto dieta patří mezi nejpopulárnější dietu v moderní době.  Hledáte další tipy na low carb recepty? U nás se můžete inspirovat!

Zapečené zelí s mletým masem a čerstvými bylinkami

Jednoduchá alternativa k plněným zelným závitkům. Ingredience jsou obdobné, ale příprava je mnohem jednodušší. A ta chuť!

Ingredience

  • 1 středně velké zelí (čerstvé nebo kyselé), nahrubo nakrájené
  • 400 g mletého hovězího  masa
  • 200 g slaniny (volitelně)
  • 2 cibule
  • 1 mrkev
  • 1 řapík řapíkatého celeru
  • 1 paprika
  • 2 lžíce olivového oleje (volitelně)
  • 2-3 stroužky česneku, nakrájené nadrobno
  • 1 polévková lžíce rajčatového protlaku rozpuštěná ve 150 ml vlažné vody
  • 120 g rýže, dobře propláchnuté
  • 1 plechovka drcených rajčat
  • 2 bobkové listy
  • 1 a 1/2 lžičky soli
  • 1/2 lžičky mletého černého pepře
  • 1/2 vymačkaného citronu  (volitelně)
  • 3-4 lžíce creme fraîche (volitelně)
  • 10 snítek čerstvé petrželky
  • 2 lžíce čerstvého tymiánu
  • 1/2 lžičky kajenského pepře

Postup

  1. Předehřejte troubu na 180 °C.
  2. Připravte si keramickou nádobu o rozměrech 28 x 28 cm vhodnou do trouby.
  3. Pokud použijete čerstvé zelí, nakrájejte ho nahrubo a blanšírujte ve vroucí vodě asi 5 až 10 minut s 1 lžičkou soli pro extra chuť.
  4. Do hluboké pánve vložte slaninu, nakrájenou cibuli, na kostičky nakrájenou mrkev, nakrájený řapíkatý celer, papriku nakrájenou na plátky nebo kostičky a bobkové listy.
  5. Restujte asi 2-3 min.
  6. Přidejte mleté ​​hovězí maso a restujte další 2 minuty za občasného míchání.
  7. Přidejte rýži a vařte dalších 5 minut.
  8. Podle potřeby přidejte trochu vody nebo vývaru, přibližně 1 šálek.
  9. Přidejte česnek, rajčatový protlak, drcená rajčata, 1/2 čerstvého nebo sušeného tymiánu, dobře okořeňte a přikryté vařte dalších 4-5 minut.
  10. Vmíchejte blanšírované zelí, kajenský pepř, petrželku a zbylý tymián, dobře promíchejte a přendejte do zapékací mísy.
  11. Vylovte bobkové listy a vyhoďte je.
  12. Pečte v troubě asi 30 – 40 minut.
  13. Až budete připraveni servírovat, vyndejte pokrm z trouby a pokapejte ho citrónovou šťávou nebo trochou crème fraîche.
  14. Užijte si to!
Zelí, mleté maso a čerstvé bylinky pečené v troubě, servírované v zapékací nádobě.
www.ramonascuisine.com

Vybíráme maso na mletí

  • Maso k zapékání kupujeme již mleté, které bývá namleto v mixu z vepřového a hovězího masa, případně jen z jednoho druhu.
  • Nebo si mleté maso také můžeme umlít doma sami na masovém mlýnku z jednotlivých druhů masa.
  • Výhodu máme v tom, že víme, jaké maso bylo použito.
  • Mleté maso se mele většinou z vepřového bůčku nebo plece, předního hovězího masa a pro chuť je vhodné přidat kousek uzeného.
  • Poměr jednotlivých druhů je v domácnosti libovolný, podle toho, jak chceme mít maso tučné.
  • Kromě toho můžeme doma do mletého masa využít různých odkrojků a samozřejmě použít i maso drůbeží nebo rybí.
  • Na zapékané jídlo pro 4 dospělé osoby potřebujeme zhruba 500 g masa.

A jak vám naše recepty na zapékané mleté maso chutnaly? Napište nám do komentářů!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

X