Stálicí v české kuchyni jsou rozhodně zapékané pokrmy.
Jsou většinou snadné na přípravu a jejich výhodou je, že k nim již nemusíme vařit samostatnou přílohu.
K zapékání lze využít také mleté maso, které doplníme brambory nebo zeleninou či sýrem. Inspirujte se našimi 5 recepty na zapékané mleté maso.
Zapečené mleté maso s brambory
Rychlý oběd připravíme, když zapečeme mleté maso a brambory.
INGREDIENCE
- 600 g mletého masa
- 4 brambory
- 1 větší cibule
- 1 kelímek sladké smetany
- sůl
- mletý pepř
POSTUP
- Na pánvi na oleje zpěníme nakrájenou cibuli, vložíme mleté maso a opečeme.
- Chvíli dusíme, osolíme a opepříme.
- Brambory oloupeme a nakrájíme na plátky.
- Zapékací misku vymažeme olejem, na dno dáme naplátkované brambory a mleté maso.
- Zalijeme smetanou a dáme zapéci do trouby.
zdroj: tesco.com
Objevte podobné tipy
Kapustové karbenátky s mletým masem
Doplňte mleté maso kapustou a získáte chutné karbenátky.
INGREDIENCE
- 500 g mletého masa
- 350 g kapusty
- 2 vejce
- 3 stroužky česneku
- 130 g strouhanky
- 4 lžíce polohrubé mouky
- sůl
- pepř
- olej
POSTUP
- Kapustu omyjeme a nakrájíme na větší kousky, které uvaříme ve vodě doměkka.
- Pak kapustu nadrobno nasekáme a dáme ji mísy, kam přidáme i mleté maso.
- Vše osolíme a opepříme.
- Doplníme vejci, strouhankou a moukou.
- Ze směsi vytvarujeme karbanátky, které na pánvi smažíme v rozehřátém oleji.
zdroj: chuckgrayblog.wordpress.com
Zapečená cuketa s mletým masem
Nejchutnější pro zapékání je mladá cuketa, která ještě nemá vyzrálá jádra. Takovou cuketu ani neloupeme.
INGREDIENCE
- 2 mladé cukety
- 500 g mletého masa
- sladká mletá paprika
- pepř
- sůl
- česnek dle chuti
- kmín
- olej
- tvrdý sýr
POSTUP
- Mladou cuketu omyjeme a rozkrojíme na půlku. Vnitřek vydlabeme.
- V pánvi na oleji orestujeme mleté maso, které osolíme, opepříme a okmínujeme.
- Dochutíme česnekem.
- Přidáme vydlabanou část cukety a společně podusíme doměkka.
- Touto směsí potom naplníme půlky cukety a posypeme strouhaným sýrem.
- Cukety dáme do zapékací misky a v předehřáté troubě zapečeme.
zdroj: cookstr.com
Gulášová polévka s mletý masem
Tato polévka je díky mletému masu poměrně rychle připravená. Mleté maso je totiž brzy uvařené.
INGREDIENCE
- 200 g mletého masa
- cibule
- brambory
- sladká mletá paprika
- česnek – dle chuti
- majoránka
- hladká mouka
- olej
- sůl
POSTUP
- V hlubším kastrole si osmažíme cibuli na oleji, k ní přidáme mleté maso, které opečeme.
- Zasypeme moukou a ještě chvíli orestujeme dozlatova.
- Osolíme a opepříme a zalijeme vodou.
- Vodu přivedeme k varu a přidáme nakrájené brambory.
- Dochutíme česnekem a majoránkou.
zdroj: onlinerecipe.club
Zelné závitky s mletým masem
Pro přípravu zelných závitků s mletým masem použijeme hlávkové bílé zelí, které je na tento pokrm nejvhodnější.
INGREDIENCE
- bílé zelí
- 500 g mletého masa
- 1 větší cibule
- sůl
- pepř mletý
- sladká mletá paprika
- 1 rohlík
- 1 vejce
- olej
- solamyl na zahuštění
POSTUP
- Zelí umyjeme a rozebereme na jednotlivé listy podle počtu strávníků.
- Co list, to jedna porce.
- Listy zelí uvaříme v osolené vodě a zcedíme, přičemž musíme střední žebra naplocho naklepat, aby se nám list dobře stáčel do balíčku.
- Připravíme si mleté maso – dáme ho do misky, k němu namočený rohlík, sůl, pepř a vejce a vymícháme.
- Masem naplníme zelné listy a zabalíme do balíčku.
- V kastrolu rozehřejeme olej a závitky na něm opečeme.
- Přikryjeme poklicí a dusíme asi 50 minut.
- Před koncem dušení zalijeme smetanou se sladkou paprikou a solamylem a chvíli povaříme.
zdroj: thespruceeats.com
Vybíráme maso na mletí
Mleté maso k zapékání kupujeme již mleté, které bývá namleto v mixu z vepřového a hovězího masa, případně jen z jednoho druhu. Nebo si mleté maso také můžeme umlít doma sami na masovém mlýnku z jednotlivých druhů masa. Výhodu máme v tom, že víme, jaké maso bylo použito.
Mleté maso se mele většinou z vepřového bůčku nebo plece, předního hovězího masa a pro chuť je vhodné přidat kousek uzeného masa. Poměr jednotlivých druhů je v domácnosti libovolný, podle toho, jak chceme mít maso tučné.
Kromě toho můžeme doma do mletého masa využít různých odkrojků a samozřejmě využít i maso drůbeží nebo rybí. Na zapékané jídlo pro 4 dospělé osoby potřebujeme zhruba asi 500 g masa.
Pokud vás zajímá více informací o výrobě domácího mletého masa, pak určitě rádi zavítáte na hodnocení elektrických masomlýnků. Podívejte se, jak si vybrat opravdu kvalitní výrobek, který vám umožní snadnou a rychlou práci.
K zapékaným pokrmům podáváme nejčastěji vařené brambory nebo bramborovou kaši. Jíst je ovšem můžeme také s pečivem. Kdo chce mít jídlo méně kalorické, nabídne k zapékaným pokrmům jen zeleninový salát, který může být z čerstvé nebo sterilované zeleniny.