Mleté zapečené maso pokaždé jinak

Stálicí v české kuchyni jsou rozhodně zapékané pokrmy.

Jsou většinou snadné na přípravu a jejich výhodou je, že k nim již nemusíme vařit samostatnou přílohu.

K zapékání lze využít také mleté maso, které doplníme brambory nebo zeleninou či sýrem. Inspirujte se našimi 5 recepty na zapékané mleté maso.

Zapečené mleté maso s brambory

Rychlý oběd připravíme, když zapečeme mleté maso a brambory.

INGREDIENCE

  • 600 g mletého masa
  • 4 brambory
  • 1 větší cibule
  • 1 kelímek sladké smetany
  • sůl
  • mletý pepř

POSTUP

  1. Na pánvi na oleje zpěníme nakrájenou cibuli, vložíme mleté maso a opečeme.
  2. Chvíli dusíme, osolíme a opepříme.
  3. Brambory oloupeme a nakrájíme na plátky.
  4. Zapékací misku vymažeme olejem, na dno dáme naplátkované brambory a mleté maso.
  5. Zalijeme smetanou a dáme zapéci do trouby.

Hotový recept na zapečené mleté maso s bramboremzdroj: tesco.com

Kapustové karbenátky s mletým masem

Doplňte mleté maso kapustou a získáte chutné karbenátky.

INGREDIENCE

  • 500 g mletého masa
  • 350 g kapusty
  • 2 vejce
  • 3 stroužky česneku
  • 130 g strouhanky
  • 4 lžíce polohrubé mouky
  • sůl
  • pepř
  • olej

POSTUP

  1. Kapustu omyjeme a nakrájíme na větší kousky, které uvaříme ve vodě doměkka.
  2. Pak kapustu nadrobno nasekáme a dáme ji mísy, kam přidáme i mleté maso.
  3. Vše osolíme a opepříme.
  4. Doplníme vejci, strouhankou a moukou.
  5. Ze směsi vytvarujeme karbanátky, které na pánvi smažíme v rozehřátém oleji.

Hotový recept na kapustové karbenátky s mletým masemzdroj: chuckgrayblog.wordpress.com

Zapečená cuketa s mletým masem

Nejchutnější pro zapékání je mladá cuketa, která ještě nemá vyzrálá jádra. Takovou cuketu ani neloupeme.

INGREDIENCE

  • 2 mladé cukety
  • 500 g mletého masa
  • sladká mletá paprika
  • pepř
  • sůl
  • česnek dle chuti
  • kmín
  • olej
  • tvrdý sýr

POSTUP

  1. Mladou cuketu omyjeme a rozkrojíme na půlku. Vnitřek vydlabeme.
  2. V pánvi na oleji orestujeme mleté maso, které osolíme, opepříme a okmínujeme.
  3. Dochutíme česnekem.
  4. Přidáme vydlabanou část cukety a společně podusíme doměkka.
  5. Touto směsí potom naplníme půlky cukety a posypeme strouhaným sýrem.
  6. Cukety dáme do zapékací misky a v předehřáté troubě zapečeme.

Hotový recept na zapečenou cuketu s mletým masemzdroj: cookstr.com

Gulášová polévka s mletý masem

Tato polévka je díky mletému masu poměrně rychle připravená. Mleté maso je totiž brzy uvařené.

INGREDIENCE

  • 200 g mletého masa
  • cibule
  • brambory
  • sladká mletá paprika
  • česnek – dle chuti
  • majoránka
  • hladká mouka
  • olej
  • sůl

POSTUP

  1. V hlubším kastrole si osmažíme cibuli na oleji, k ní přidáme mleté maso, které opečeme.
  2. Zasypeme moukou a ještě chvíli orestujeme dozlatova.
  3. Osolíme a opepříme a zalijeme vodou.
  4. Vodu přivedeme k varu a přidáme nakrájené brambory.
  5. Dochutíme česnekem a majoránkou.

Hotový recept na gulášovou polévku s mletým masemzdroj: onlinerecipe.club

Zelné závitky s mletým masem

Pro přípravu zelných závitků s mletým masem použijeme hlávkové bílé zelí, které je na tento pokrm nejvhodnější.

INGREDIENCE

  • bílé zelí
  • 500 g mletého masa
  • 1 větší cibule
  • sůl
  • pepř mletý
  • sladká mletá paprika
  • 1 rohlík
  • 1 vejce
  • olej
  • solamyl na zahuštění

POSTUP

  1. Zelí umyjeme a rozebereme na jednotlivé listy podle počtu strávníků.
  2. Co list, to jedna porce.
  3. Listy zelí uvaříme v osolené vodě a zcedíme, přičemž musíme střední žebra naplocho naklepat, aby se nám list dobře stáčel do balíčku.
  4. Připravíme si mleté maso – dáme ho do misky, k němu namočený rohlík, sůl, pepř a vejce a vymícháme.
  5. Masem naplníme zelné listy a zabalíme do balíčku.
  6. V kastrolu rozehřejeme olej a závitky na něm opečeme.
  7. Přikryjeme poklicí a dusíme asi 50 minut.
  8. Před koncem dušení zalijeme smetanou se sladkou paprikou a solamylem a chvíli povaříme.

Hotový recept na zelné závitky s mletým masemzdroj: thespruceeats.com

Vybíráme maso na mletí

Mleté maso k zapékání kupujeme již mleté, které bývá namleto v mixu z vepřového a hovězího masa, případně jen z jednoho druhu. Nebo si mleté maso také můžeme umlít doma sami na masovém mlýnku z jednotlivých druhů masa. Výhodu máme v tom, že víme, jaké maso bylo použito.

Mleté maso se mele většinou z vepřového bůčku nebo plece, předního hovězího masa a pro chuť je vhodné přidat kousek uzeného masa. Poměr jednotlivých druhů je v domácnosti libovolný, podle toho, jak chceme mít maso tučné.

Kromě toho můžeme doma do mletého masa využít různých odkrojků a samozřejmě využít i maso drůbeží nebo rybí. Na zapékané jídlo pro 4 dospělé osoby potřebujeme zhruba asi 500 g masa.

K zapékaným pokrmům podáváme nejčastěji vařené brambory nebo bramborovou kaši. Jíst je ovšem můžeme také s pečivem. Kdo chce mít jídlo méně kalorické, nabídne k zapékaným pokrmům jen zeleninový salát, který může být z čerstvé nebo sterilované zeleniny.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.