Jáhly jsou významnou surovinou vzniklou po oloupání prosa.
Znáte je? Jsou velice zdravé a v kuchyni mají univerzální využití.
I proto jsme pro vás připravili 6 výborných receptů z jáhel.
Budete překvapeni, jak skvěle mohou chutnat!
Jáhlový nákyp s jablky
Ochutnejte nákyp s jáhlami a jablky. Je chutný a vydatný.
INGREDIENCE
- 200 g jáhel
- ⅔ plechovky kondenzovaného mléka
- 100 g másla
- 10 kousků vlašských ořechů
- 100 g jablek
- 1 lžička skořice
- hrst rozinek
POSTUP
- Jáhly si propláchneme horkou vodou, aby se zbavily hořkosti.
- Následně je dáme do hrnce s vodou a vaříme 7 minut.
- Jáhly zcedíme, přidáme k nim kondenzované mléko, máslo, na plátky nakrájená jablka smíchaná se skořicí a hrst propláchnutých rozinek.
- Směs rozdělíme do malých zapékacích misek a posypeme ořechy.
- Dáme péci na 30-40 minut při 180 °C.

Náš tip: Zkuste také jáhlový nákyp naslano.
Sladká jáhlová kaše s ovocem
Nebo by vás více lákala snídaně v podobě jáhlové kaše na sladko?
INGREDIENCE
- ½ hrnku loupaných jáhel
- 2 hrnky mléka (může být i kokosové nebo sojové)
- 2 lžíce třtinového cukru
- 1 hrnek borůvek nebo jiného bobulovitého ovoce
Na ozdobu:
- chia semínka
- mandlové plátky
- ovoce
POSTUP
- Jáhly si první v sítku propláchneme pod tekoucí vodou a zbavíme je případných zbytků slupek, které by působily hořkost.
- Následně jáhly nasypeme na utěrku a osušíme je.
- Pokud chceme kaši jemnou, dáme jáhly do mixéru a pomixujeme je.
- Pak je dáme do hrnce s mlékem a vaříme 10 minut.
- Poté přidáme borůvky a cukr a vaříme ještě 5 minut.
- Nakonec dozdobíme chia semínky, plátky mandlí a ovocem nebo zkrátka tím, co máme rádi.

Jak na jáhlovou kaši? Mrkněte se na video:
Jáhlový koláč s čokoládou a pomerančem
Zdravý recept na jáhly na sladko. Výborný koláč s čokoládou.
INGREDIENCE
Na korpus:
- 100 g jáhlové mouky
- 100 g třtinového cukru
- 100 g změklého másla
- 2 vejce
- 1 lžička kypřicího prášku
- 2 lžíce kakaa
Na krém:
- 200 g kvalitní tmavé čokolády
- 450 ml smetany ke šlehání
- kůra ze dvou pomerančů a ½ hrnku šťávy
- kakao na posyp
- ¼ -½ hrnku cukru moučky
- na ozdobu kandovaná pomerančová kůra
POSTUP
- Máslo a cukr si spolu utřeme do pěny, následně přidáváme vejce jedno po druhém, důkladně šleháme.
- Mouku, kakao a prášek do pečiva si prosejeme a smícháme s pěnou z másla.
- Těsto nalijeme do vymazané dortové formy a dáme péci na 180 °C na 18 minut.
- Mezitím, co korpus chladne, si můžeme připravit krém.
- Čokoládu si rozpustíme ve vodní lázni a necháme zchladit.
- Ze smetany si ušleháme šlehačku.
- Tu pak smícháme s vychladlou čokoládou, přidáme pomerančovou kůru a šťávu.
- Na vychladlý korpus krém naneseme, posypeme kakaem smíchaným s cukrem, ozdobíme kandovanou kůrou a dáme chladit ideálně přes noc.

Objevte podobné tipy
Jáhlové rizoto se žampiony
Hledáte zdravé recepty? Jáhly na slano vás mohou mile překvapit.
INGREDIENCE
- 1 lžíce olivového oleje
- 1–2 lžíce másla
- 1 šalotka
- 2 stroužky česneku
- 1 a ¼ hrnku nakrájených žampionů
- 1 hrnek loupaných jáhel
- 2–3 hrnky zeleninového vývaru
- ¼ hrnku bílého vína nebo lžíci vinného octa
- ¼ hrnku strouhaného parmazánu nebo jiného oblíbeného sýru
- 1 hrnek čerstvého špenátu
- sůl
- pepř
- k servírování čerstvá petrželka
POSTUP
- Na oleji si orestujeme šalotku, přidáme prolisovaný česnek a žampiony.
- Přidáme vinný ocet nebo víno a vaříme 5 minut.
- Pak přidáme jáhly a necháme 2 minuty vařit.
- Přilijeme vývar, přikryjeme pokličkou a vaříme do změknutí.
- Nakonec přidáme špenátové listy, sýr a promícháme.
- Podáváme ozdobené čerstvou petrželkou.

Rádi byste si koupili novou varnou desku do kuchyně. Náš test na plynové varné desky vám může pomoci s výběrem.
Jednoduchá jáhlová polévka a jogurtem
Jáhly na slano si připravíte snadno i součástí polévky.
INGREDIENCE
- 1 hrnek jogurtu
- ¼ hrnku jáhlové mouky
- 3 a ½ hrnku vody
- sůl
- 1 lžička cukru
- ¼ hrnek předvařené kukuřice
- 3 lžíce nakrájených paprik (mix červené, zelené a žluté)
- 2 lžíce nastrouhané mrkve
- 2 hrnky nasekaného koriandru
- 3 lžíce másla nebo ghí
- ½ lžičky kmínu
- ½ lžičky černého pepře
- 1 zelená chilli paprička podle chuti
POSTUP
- Mouku smícháme s jogurtem a postupně přidáváme vodu a mícháme, aby se netvořily hrudky.
- Vše přelijeme do hrnce a začneme vařit za stálého míchání.
- Necháme vařit asi 15 minut, pak dochutíme cukrem, solí, pepřem, kmínem, částí koriandru a přidáme zeleninu.
- Povaříme do změknutí zeleniny, nakonec zjemníme máslem.
- Podáváme ozdobené koriandrem, případně dochutíme chilli papričkou.

Jáhlové placičky s batáty nebo dýní
Máte chuť na nadýchané placičky s jáhlami? Jsou zdravé a chutné.
INGREDIENCE
- ½ hrnku jáhlové mouky
- 1 hrnek špaldové nebo bezlepkové mouky
- 2 lžičky kypřicího prášku
- ¼ lžičky soli
- 1 lžička skořice
- ¼ lžičky muškátového oříšku
- 2 lžíce třtinového cukru
- 1 lžička jablečného octa
- 1 a ¼ až 1 a ½ sojového nebo mandlového mléka
- 1 lžíce oleje
- 1 středně velký batát nebo stejné množství dýně
POSTUP
- Batát nebo dýni si uvaříme v páře nebo upečeme v troubě doměkka a rozmačkáme na kaši.
- Mouky si smícháme se solí, skořicí, cukrem, kypřicím práškem a muškátovým oříškem.
- V jiné míse si smícháme jablečný ocet s mlékem a přidáme pyré.
- Následně k tekutým ingrediencím přidejte suché a důkladně smíchejte.
- Pokud je těsto moc husté, přidejte ještě mléko.
- Na rozpálenou pánev nalijeme část těsta a necháme smažit asi 2 minuty.
- Pak placičku otočíme a smažíme opět 2 minuty.

Jak uvařit jáhly
Přesto, že jsou jáhly naprosto univerzální surovinou, kterou používali i naši předkové, v posledních letech se z našich jídelníčků vytratila. Přitom jsou velice zdravé. Pomáhají bojovat s únavou, proti depresím a anémii.
Jak ale uvařit jáhly tak, aby nebyly hořké? Před tím, než je dáte vařit do vody je jednoduše spařte v sítku horkou vodou. Pak je teprve dejte vařit do vody s trochou soli a oleje na 15 minut. Vytvoříte tak základ pro všechny pokrmy, kupříkladu dezerty, knedlíky, polévky, saláty, karbanátky, rizoto a další dobroty.
Další zajímavosti o jáhlách
Jáhly jsou spojeny se zdravým stravováním. Nachází v kuchyni široké využití a jsou složkou různých tradičních pokrmů, například jáhelníku.
Jsou navíc přirozeně bezlepkovou potravinou a jsou tedy vhodné i pro osoby trpící celiakií.
Pokud máte rádi pokrmy z obilovin, určitě se inspirujte třeba našimi recepty na kuskus.
Do komentářů napište, jak se vám naše zdravé recepty z jáhel povedly.