Výborné a zdravé recepty z jáhel: jak je připravit nejlépe?

Jáhly jsou významnou surovinou vzniklou po oloupání prosa. 

Znáte je? Jsou velice zdravé a v kuchyni mají univerzální využití.

I proto jsme pro vás připravili 6 receptů.

Zkuste si to sami, uvidíte, že i skvěle chutnají.

Jáhlový nákyp s jablky 

Ochutnejte nákyp s jáhlami a jablky. Je chutný a vydatný.

INGREDIENCE

  • 200 g jáhel
  • ⅔ plechovky kondenzovaného mléka
  • 100 g másla
  • 10 kousků vlašských ořechů
  • 100 g jablek
  • 1 lžička skořice
  • hrst rozinek

POSTUP

  • Jáhly si propláchneme horkou vodou, aby se zbavily hořkosti. 
  • Následně je dáme do hrnce s vodou a vaříme 7 minut.
  • Jáhly zcedíme, přidáme k nim kondenzované mléko, máslo, na plátky nakrájená jablka smíchaná se skořicí a hrst propláchnutých rozinek.
  • Směs rozdělíme do malých zapékacích misek a posypeme ořechy. 
  • Dáme péci na 30-40 minut při 180 °C.
Výborný nákyp z jáhel nasladko.
youbeauty.com

Náš tip: Zkuste také jáhlový nákyp naslano.

Sladká jáhlová kaše s ovocem

Nebo by vás více lákala snídaně v podobě jáhlové kaše na sladko?

INGREDIENCE

  • ½ hrnku loupaných jáhel
  • 2 hrnky mléka (může být i kokosové nebo sojové)
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • 1 hrnek borůvek nebo jiného bobulovitého ovoce

Na ozdobu:

  • chia semínka
  • mandlové plátky
  • ovoce

POSTUP

  • Jáhly si první v sítku propláchneme pod tekoucí vodou a zbavíme je případných zbytků slupek, které by působily hořkost. 
  • Následně jáhly nasypeme na utěrku a osušíme je. 
  • Pokud chceme kaši jemnou, dáme jáhly do mixéru a pomixujeme je. 
  • Pak je dáme do hrnce s mlékem a vaříme 10 minut. 
  • Poté přidáme borůvky a cukr a vaříme ještě 5 minut. 
  • Nakonec dozdobíme chia semínky, plátky mandlí a ovocem nebo zkrátka tím, co máme rádi. 
Zdravá jáhlová kaše s borůvkami nebo jiným oblíbeným ovocem.
foodtolive.com

Jak na jáhlovou kaši? Mrkněte se na video:

Jáhlový koláč s čokoládou a pomerančem

Zdravý recept na jáhly na sladko. Výborný koláč s čokoládou.

INGREDIENCE

Na korpus:

  • 100 g jáhlové mouky
  • 100 g třtinového cukru
  • 100 g změklého másla
  • 2 vejce
  • 1 lžička kypřicího prášku
  • 2 lžíce kakaa

Na krém:

  • 200 g kvalitní tmavé čokolády
  • 450 ml smetany ke šlehání
  • kůra ze dvou pomerančů a ½ hrnku šťávy
  • kakao na posyp
  • ¼ -½ hrnku cukru moučky
  • na ozdobu kandovaná pomerančová kůra

POSTUP

  • Máslo a cukr si spolu utřeme do pěny, následně přidáváme vejce jedno po druhém, důkladně šleháme. 
  • Mouku, kakao a prášek do pečiva si prosejeme a smícháme s pěnou z másla. 
  • Těsto nalijeme do vymazané dortové formy a dáme péci na 180 °C na 18 minut. 
  • Mezitím, co korpus chladne, si můžeme připravit krém. 
  • Čokoládu si rozpustíme ve vodní lázni a necháme zchladit. 
  • Ze smetany si ušleháme šlehačku. 
  • Tu pak smícháme s vychladlou čokoládou, přidáme pomerančovou kůru a šťávu.
  • Na vychladlý korpus krém naneseme, posypeme kakaem smíchaným s cukrem, ozdobíme kandovanou kůrou a dáme chladit ideálně přes noc.
Bezlepkový koláč s jáhly a čokoládou.
ruchikrandhap.com

Jáhlové rizoto se žampiony

Hledáte zdravé recepty? Jáhly na slano vás mohou mile překvapit.

INGREDIENCE

  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1–2 lžíce másla
  • 1 šalotka
  • 2 stroužky česneku
  • 1 a ¼ hrnku nakrájených žampionů
  • 1 hrnek loupaných jáhel 
  • 2–3 hrnky zeleninového vývaru
  • ¼ hrnku bílého vína nebo lžíci vinného octa
  • ¼ hrnku strouhaného parmazánu nebo jiného oblíbeného sýru
  • 1 hrnek čerstvého špenátu
  • sůl 
  • pepř
  • k servírování čerstvá petrželka

POSTUP

  • Na oleji si orestujeme šalotku, přidáme prolisovaný česnek a žampiony.
  • Přidáme vinný ocet nebo víno a vaříme 5 minut. 
  • Pak přidáme jáhly a necháme 2 minuty vařit. 
  • Přilijeme vývar, přikryjeme pokličkou a vaříme do změknutí. 
  • Nakonec přidáme špenátové listy, sýr a promícháme. 
  • Podáváme ozdobené čerstvou petrželkou.
Jáhly na slano lze připravit jako oblíbené rizoto.
cottercrunch.com

Jednoduchá jáhlová polévka a jogurtem

Jáhly na slano si připravíte snadno i součástí polévky. 

INGREDIENCE

  • 1 hrnek jogurtu
  • ¼ hrnku jáhlové mouky
  • 3 a ½ hrnku vody
  • sůl
  • 1 lžička cukru
  • ¼ hrnek předvařené kukuřice
  • 3 lžíce nakrájených paprik (mix červené, zelené a žluté)
  • 2 lžíce nastrouhané mrkve
  • 2 hrnky nasekaného koriandru
  • 3 lžíce másla nebo ghí
  • ½ lžičky kmínu
  • ½ lžičky černého pepře
  • 1 zelená chilli paprička podle chuti

POSTUP

  • Mouku smícháme s jogurtem a postupně přidáváme vodu a mícháme, aby se netvořily hrudky. 
  • Vše přelijeme do hrnce a začneme vařit za stálého míchání.
  • Necháme vařit asi 15 minut, pak dochutíme cukrem, solí, pepřem, kmínem, částí koriandru a přidáme zeleninu. 
  • Povaříme do změknutí zeleniny, nakonec zjemníme máslem.
  • Podáváme ozdobené koriandrem, případně dochutíme chilli papričkou.
Zdravý recept s jáhlami na polévku se zeleninou.
naturallynidhi.com

Jáhlové placičky s batáty nebo dýní

Máte chuť na nadýchané placičky s jáhlami? Jsou zdravé a chutné.

INGREDIENCE

  • ½ hrnku jáhlové mouky
  • 1 hrnek špaldové nebo bezlepkové mouky
  • 2 lžičky kypřicího prášku
  • ¼ lžičky soli
  • 1 lžička skořice
  • ¼ lžičky muškátového oříšku
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • 1 lžička jablečného octa
  • 1 a ¼ až 1 a ½ sojového nebo mandlového mléka 
  • 1 lžíce oleje
  • 1 středně velký batát nebo stejné množství dýně

POSTUP

  • Batát nebo dýni si uvaříme v páře nebo upečeme v troubě doměkka a rozmačkáme na kaši. 
  • Mouky si smícháme se solí, skořicí, cukrem, kypřicím práškem a muškátovým oříškem. 
  • V jiné míse si smícháme jablečný ocet s mlékem a přidáme pyré. 
  • Následně k tekutým ingrediencím přidejte suché a důkladně smíchejte. 
  • Pokud je těsto moc husté, přidejte ještě mléko. 
  • Na rozpálenou pánev nalijeme část těsta a necháme smažit asi 2 minuty. 
  • Pak placičku otočíme a smažíme opět 2 minuty.
Nadýchané jáhlové placky nasladko podobné lívancům.
preppykitchen.com

Jak uvařit jáhly

Přesto, že jsou jáhly naprosto univerzální surovinou, kterou používali i naši předkové, v posledních letech se z našich jídelníčků vytratila. Přitom jsou velice zdravé. Pomáhají bojovat s únavou, proti depresím a anémii. 

Jak ale uvařit jáhly tak, aby nebyly hořké? Před tím, než je dáte vařit do vody je jednoduše spařte v sítku horkou vodou. Pak je teprve dejte vařit do vody s trochou soli a oleje na 15 minut. Vytvoříte tak základ pro všechny pokrmy, kupříkladu dezerty, knedlíky, polévky, saláty, karbanátky, rizoto a další dobroty. 

Další zajímavosti o jáhlách

Jáhly jsou spojeny se zdravým stravováním. Nachází v kuchyni široké využití a jsou složkou různých tradičních pokrmů, například jáhelníku.

Jsou navíc přirozeně bezlepkovou potravinou a jsou tedy vhodné i pro osoby trpící celiakií.

Pokud máte rádi pokrmy z obilovin, určitě se inspirujte třeba našimi recepty na kuskus.

Do komentářů napište, jak se vám naše zdravé recepty z jáhel povedly.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.