Výborné sladké i slané recepty z jáhel: jak je připravit nejlépe?

Jáhly obsahují cenné minerální látky draslík, hořčík, fosfor, měď, železo, zinek, vlákninu a vitamíny skupiny B.

Díky vysokému obsahu vlákniny mají jáhly nepříliš vysoký glykemický index.

I proto jsme pro vás připravili 5 receptů z jáhel. Zkuste si to sami, uvidíte, že i skvěle chutnají.

Jáhlová kaše s jablky a ořechy

Chutná snídaně i svačina.

INGREDIENCE:

na kaši

  • 100 g jáhel
  • 500 ml mléka (rostlinného či živočišného)
  • špetka mořské soli
  • 1-2 lžíce javorového sirupu nebo medu
  • 1 lžička mleté vanilky nebo 1/2 vanilkového cukru
 

na jablečný přeliv

  • 2 jablka
  • mletá skořice podle chuti
  • 1 – 2 lžičky šťávy z citrónu
  • trochu kůry z  citrónu
  • 1/2 lžičky mleté vanilky nebo 1/2 vanilkového cukru
  • 4 lžíce javorového sirupu nebo medu
 

na servírování

  • hrst orestovaných ořechů
  • 2 hoblinky másla
  • javorový sirup nebo med podle chuti

POSTUP:

  1. Jáhly spaříme horkou vodou a dáme je do hrnce s mlékem a ostatními ingrediencemi na kaši.
  2. Přivedeme k varu a jemně táhneme za občasného míchání, dokud nebudou příjemně rozvařené na konzistenci kaše.
  3. Mezitím z jablek odstraníme jádřinec, slupku a nakrájíme je na menší kostičky.
  4. Dáme je do menšího hrnce spolu s ostatními ingrediencemi a trochou vody a jemně vaříme, dokud nebudou tak akorát měkká.
  5. Do mističek rozdělíme kaši, přelijeme vařenými jablky, přidáme hoblinku másla, orestované ořechy a můžeme servírovat.
Jáhlová kaše s jablky a ořechy
Zdroj: modrykonik.cz

Jáhelník se švestkami a jablky

Recept na ultra zdravý moučník.

INGREDIENCE:

  • 150 g jáhel, nevařených
  • 750 ml sójového, mandlového, rýžového mléka
  • 4-10 lžic agáve, rýžového, javorového sirupu nebo medu
  • 200-300 g povidel
  • 450 g nastrouhaných jablek
  • 80 g hrozinek
  • 3 lžíce kukuřičného škrobu
  • 2 lžíce skořice
  • špetka soli

POSTUP:

  1. Uvaříme jáhlovou kaši z dobře propraných jáhel, špetky soli a 750 ml tekutiny.
  2. Můžeme použít jakékoli alternativní mléko nebo třeba jablečnou šťávu.
  3. Vaříme při středním výkonu, občas zamícháme, dokud nedocílíme kašovité konzistence.
  4. Hotovou kaši dosladíme podle chuti jedním ze sirupů.
  5. Předehřejeme troubu na 180°C.
  6. Než vystydne kaše, připravíme si jablka.
  7. Nastrouháme je a smícháme se skořicí, škrobem a hrozinkami.
  8. Do vymazané dortové formy (průměr 24 cm) nebo alternativně podobně velké zapékací nádoby lžící rozprostřeme po celém dně menší polovinu kaše.
  9. Na vrstvu kaše rozetřeme poloviční množství povidel, přidáme vrstvu jablečné směsi a zase povidla.
  10. Náplň uzavřeme poslední vrstvou jahelné kaše a dáme péct na cca 40 minut.
  11. Ke konci pečení na chvíli zapneme gril, povrch jáhelníku krásně zezlátne.
Jáhelník se švastkami a jablky
Zdroj: pradobroty.cz

Jáhlové rizoto s lososem a míchanou zeleninou

Připravte si jáhlové rizoto, které bude nejen chutnat, ale i prospěje zdraví.

INGREDIENCE:

  • 1/2 šálku jáhel
  • 150 g filetu z lososa
  • 150 g zeleniny (brokolice, hrášek, zelené fazolky, červená cibule)
  • 1 lžíci kokosového nebo olivového oleje
  • 3 stroužky česneku
  • 20 g čerstvého zázvorového kořene
  • sůl a čerstvý pepř na dochucení

POSTUP:

  1. Jáhly spaříme horkou vodou , vložíme do hrnce, zalijeme šálkem vody a vaříme doměkka.
  2. Mezitím uvaříme v páře na kousky nakrájenou zeleninu a rybí maso.
  3. Stačí max. 10 minut. Záleží na tom, zda použijeme čerstvé nebo mražené suroviny.
  4. Na pánvičce rozehřejeme tuk, orestujeme velmi nadrobno nakrájený zázvor a následně na to prolisovaný česnek.
  5. Jemně osolíme a opepříme.
  6. Lososa natrháme na malé kousky.
  7. Všechny suroviny lehce promícháme pomocí dvou lžic.
Jáhlové rizoto s lososem a míchanou zeleninou
Zdroj: fler.cz

Jáhlové placičky

INGREDIENCE:

  • 600 g jáhel, uvařených podle základního receptu, viz níže (tj. cca 300 g syrových)
  • 1–2 lžíce olivového oleje + větší množství na smažení
  • 1 větší cibule
  • 1 větší mrkev
  • 160–200 g celozrnné špaldové krupice
  • 2 lžičky mletého muškátového oříšku
  • 3 lžičky mořské soli
  • zelené natě (petrželka, pažitka, nať cibulky, mrkve, můžete použít i nasekané mladé lístky pampelišky nebo jitrocele apod.)
  • 1 vejce

POSTUP:

  1. Jáhly spařte, vložte do vroucí osolené vody (v poměru 1 díl jáhel / 2 díly vody) a vařte při mírné teplotě 20 minut.
  2. Nechte ještě pod pokličkou chvíli dojít a potom nechte jáhly vychladnout.
  3. Zchladlé jáhly  smíchejte se špaldovou krupicí, dvěma lžícemi oleje, muškátovým oříškem, solí, orestovanou zeleninou, vejcem a nasekanými bylinkami.
  4. Vypracujte a důkladně propracujte hodně tuhé těsto. Kdyby to šlo ztuha, přidejte lžíci dvě vody či olivového oleje.
  5. Krupici přisypávejte podle potřeby; záleží na tom, jak jste uvařili jáhly.
  6. Z těsta tvarujeme placičky.
  7. Placičky z obou stran osmažte dozlatova  v olivovém oleji.
  8. Servírujte se salátem nebo jen tak.
Jáhlové placičky
Zdroj: www.receptnajidlo.cz

Jáhlová polévka se zeleninou

INGREDIENCE:

  • 1,5 l zeleninového vývaru
  • 150 g jáhel
  • 1 menší mrkev
  • 1 kedlubna
  • 1 petržel
  • 1/2 menšího pórku
  • kousek brokolice
  • 1 lžíce rozpuštěného másla
  • malý kousek zázvoru
  • 1 stroužek česneku
  • 100 ml rostlinné smetany
  • 1/2 lžičky mletého kmínu
  • špetka muškátového oříšku
  • sůl a pepř na dochucení
  • bylinky na ozdobu

POSTUP

  1. Jáhly několikrát propláchneme a necháme okapat na cedníku.
  2. V hlubším hrnci rozpálíme olivový olej, přidáme očištěnou zeleninu včetně česneku, nakrájenou na stejné kousky, a chvíli opékáme.
  3. Zelené části pórku přidáme až cca dvě tři minuty před koncem vaření.
  4. Poté k zelenině přidáme jáhly, sůl, pepř,  kmín a ještě chvíli společně opékáme.
  5. Zalijeme zeleninovým vývarem, přidáme zázvor a vařte zhruba deset až dvanáct minut nebo tak, aby jáhly změkly.
  6. Když máme polévku uvařenou, odebereme její zhruba čtvrtinu včetně zeleniny a jáhel a rozmixujte ponorným mixérem.
  7. Přes síto vrátíme zpět do polévky.
  8. Zjemněte smetanou, přidejte muškátový oříšek, prohřejte, odstavte.
  9. Podáváme ozdobené bylinkami.
Jáhlová polévka se zeleninou
Zdroj: www.countrylife.cz

Jáhly můžeme v kuchyni všestranně využít do polévek a na vaření sladkých i slaných jídel. Používáme je do polévek, připravujeme z nich kaše, nebo je zapékáme jako nákyp. Z jáhel můžeme i smažit různé placičky nebo s nimi nastavovat mletá masa nebo zeleninu na karbanátky. Využijeme je i ve studené kuchyni do pomazánek nebo salátů.

Další zajímavosti o jáhlách

Žlutá zrnka z prosa, nazývaná jáhly, bývala kdysi běžně používanou obilninou. Postupem času proso nahradily výnosnější a klimaticky méně náročnější plodiny.

Je to rozhodně škoda, protože svým složením obohacovaly běžný jídelníček o důležité a zdraví prospěšné látky.

Jáhly jsou spojeny se zdravým stravováním. Nachází v kuchyni široké využití a jsou složkou různých tradičních pokrmů, například jáhelníku. Výborné jsou rovněž sladké či slané jáhelné kaše, jáhelné nákypy a dezerty.

Jáhly jsou přirozeně bezlepkovou potravinou a jsou tedy vhodné i pro osoby trpící celiakií.

Pokud máte rádi pokrmy z obilovin, určitě se inspirujte třeba našimi recepty na kuskus.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

Další tipy co vařit