Letní pomazánky jako chutná studená večeře

V létě přijdou pomazánky na chuť, zvláště pak, podáte-li je namazané na křupavém čestvém pečivu.

Při přípravě letních pomazánek se meze fantazii nekladou a vy můžete úplně s klidem použít sýry, tvaroh, vejce nebo zeleninu.

Základ na letní pomazánky

Letní pomazánky připravujeme hlavně ze zeleniny, proto na základ používáme tvaroh nebo pomazánkové máslo, měkké sýry, droždí nebo ovesné vločky. Někdy může být základem jen zelenina. Maso, uzeniny nebo luštěniny, pokud by měly tvořit v pomazánce největší podíl, odložíme až na chladnější období.

Víte že, český sýr Niva se vyrábí z kravského mléka? Ten původní sýr, podle kterého se niva začala vyrábět, byl francouzský sýr Roquefort z mléka ovčího.

1. Pikantní pomazánka z nivy

Niva sama o sobě je již hodně výrazný sýr, když ji ještě doplníte pikantní hořčicí, získáte pomazánku s nezapomenutelnou chutí.

INGREDIENCE:

  • 50 g tuku – máslo, flóra nebo rama
  • 150 g sýru Niva
  • 3 lžíce sladké smetany
  • 1 lžička pikantní hořčice
  • 1 lžička mleté papriky
  • sůl

POSTUP:

  1. Tuk vyšleháme s nastrouhanou nivou a smetanou do pěny.
  2. Přidáme horčici, mletou papriku a osolíme.
  3. Vše ještě jednou pořádně prošleháme.

Hotový recept na pomazánku z nivy

zdroj: jehancancook.com

Český sýr Hermelín je napodobeninou francouzského sýru Camembert. Spojuje je bílá ušlechtilá plíseň na povrchu a jedinečná chuť.

2. Ostrá hermelínová pomazánka

Pro výrobu hermelínové pomazánky lze použít jakýkoliv sýr s bílou plísní na povrchu.

INGREDIENCE:

  • 100 g majolky
  • 2 lžíce bílého jogurtu
  • 100 g hermelínu
  • 100 g dušené šunky
  • 2 vejce natvrdo
  • 40 g cibule
  • 50 g sladkokyselých okurek
  • 2 feferonky
  • sůl
  • pepř

POSTUP:

  1. Vezmeme misku a dáme do ní majolku, jogurt, nastrouhaný hermelín a dobře promícháme.
  2. Pak přidáme šunku nakrájenou na kostičky, nastrouhaná natvrdo uvařená vejce, nakrájenou cibuli, drobně nasekané okurky a feferonky.
  3. Vše osolíme a opepříme.
  4. Pomazánku dobře promícháme.

Hotový recept na hermelínovou pomazánku

zdroj: kraftrecipes.com

Víte, že stejně jako jiná zelenina i ředkvičky blahodárně působí na lidský organismus? Ulevují od zácpy a plynatosti, snižuje cholesterol v krvi. Zároveň ničí plísně ve střevech, sliznici a žaludku a má antibakteriální účinky.

3. Ředkvičková pomazánka s česnekem

Tvaroh a ředkvičky budou základními surovinami pro přípravu ředkvičkové pomazánky. Zjemnit ji můžete smetanou.

INGREDIENCE:

  • 2 svazky ředkviček
  • 1 vanička tvarohu
  • 4 lžíce krémové smetany
  • 3 stroužky česneku
  • mletý pepř
  • sůl

POSTUP:

  1. Tvaroh dáme do misky a utřeme se smetanou.
  2. Přidáme utřený česnek a nasekané ředkvičky.
  3. Ochutíme pepřem a solí a pečlivě vyšleháme.

Hotový recept na ředkvičkovou pomazánku

zdroj: mykitchenaddiction.com

Červenou řepu bychom měli zařazovat do jídelníčku velmi často. Obsahuje totiž látky, které zpevňují stěny vlásečnic a rozšiřují věnčité tepny. Aktivují tvorbu červených krvinek. Betanin v červené řepě obsažený zabraňuje kornatění tepen.

4. Pomazánka z červené řepy

Bojíte se použít syrovou červenou řepu? Náš recept na letní pomazánku vás přesvědčí, že obavy nejsou na místě.

INGREDIENCE:

  • 1 malá červená řepa
  • 200 g sýru Lučina
  • 100 g tvrdého sýru
  • 3 stroužky česneku
  • sůl
  • pepř

POSTUP:

  1. Červenou řepu oloupeme a opláchneme a najemnou nastrouháme.
  2. Dáme ji do misky, kam přidáme lučinu, nastrouhaný tvrdý sýr, sůl a pepř.
  3. Vše pečlivě vymícháme.

Hotový recept na pomazánku z červené řepy

zdroj: carolynspantry.com

I mrkev patří mezi zdravou zeleninu. Obsahuje vlákninu potřebnou pro naše střeva a vitamíny i minerální látky nebo antioxidanty.

5. Mrkvová pomazánka se sýrem

Výchozí surovinou pro letní pomazánku je kromě mrkve také tvrdý sýr. Můžeme použít eidam, goudu nebo ementál.

INGREDIENCE:

  • 100 g majolky
  • 50 g bílého jogurtu
  • 250 g syrové mrkve
  • 100 g tvrdého sýru
  • pažitka
  • sůl

POSTUP:

  1. Do mísy dáme majolku a jogurt, promícháme a přidáme nastrouhanou syrovou mrkev a nastrouhaný sýr.
  2. Dochutíme sekanou pažitkou a solí a vše dobře promícháme.

Hotový recept na mrkvovou pomazánku

zdroj: activevegetarian.com

6. Drožďová pomazánka s vejci

Velmi jednoduchá pomazánka je drožďová, kterou doplníme vejci.

INGREDIENCE:

  • 4 kostky droždí
  • máslo
  • malá cibule
  • 3 vejce
  • sůl
  • mletý pepř

POSTUP:

  1. Na pánvičce na másle osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli.
  2. Měla by zesklovatět.
  3. Pak na ni vsypeme rozdrobené droždí, které osolíme a opepříme.
  4. Mícháme, až se droždí rozpustí.
  5. Pak přidáme vejce a necháme je ztuhnout.

Hotový recept na drožďovou pomazánku

zdroj: vegkitchen.com

Letní pomazánky podáváme s běžným nebo celozrnným chlebem a s bílým pečivem, ať už to jsou veky, housky, rohlíky či jiné druhy bílého pečiva. Kdo má rád, může samozřejmě použít i grahamové nebo sojové rohlíky.

Sdílejte svým přátelům

Ohodnoťte také

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *