V létě přijdou pomazánky na chuť, zvláště pak, podáte-li je namazané na křupavém čerstvém pečivu.
Při přípravě letních pomazánek se meze fantazii nekladou a vy můžete úplně s klidem použít sýry, tvaroh, vejce nebo zeleninu.
My pro vás připravili 6 vynikajících receptu na letní pomazánky. Pojďme na to.
Pikantní pomazánka z nivy
Niva sama o sobě je již hodně výrazný sýr, když ji ještě doplníte pikantní hořčicí, získáte pomazánku s nezapomenutelnou chutí.
INGREDIENCE
- 50 g tuku – máslo, flóra nebo rama
- 150 g sýru Niva
- 3 lžíce sladké smetany
- 1 lžička pikantní hořčice
- 1 lžička mleté papriky
- sůl
POSTUP
- Tuk vyšleháme s nastrouhanou nivou a smetanou do pěny.
- Přidáme hořčici, mletou papriku a osolíme.
- Vše ještě jednou pořádně prošleháme.
zdroj: jehancancook.com
Víte že, český sýr Niva se vyrábí z kravského mléka? Ten původní sýr, podle kterého se niva začala vyrábět, byl francouzský sýr Roquefort z mléka ovčího.
Objevte podobné tipy
Ostrá hermelínová pomazánka
Pro výrobu hermelínové pomazánky lze použít jakýkoliv sýr s bílou plísní na povrchu.
INGREDIENCE
- 100 g majolky
- 2 lžíce bílého jogurtu
- 100 g hermelínu
- 100 g dušené šunky
- 2 vejce natvrdo
- 40 g cibule
- 50 g sladkokyselých okurek
- 2 feferonky
- sůl
- pepř
POSTUP
- Vezmeme misku a dáme do ní majolku, jogurt, nastrouhaný hermelín a dobře promícháme.
- Pak přidáme šunku nakrájenou na kostičky, nastrouhaná natvrdo uvařená vejce, nakrájenou cibuli, drobně nasekané okurky a feferonky.
- Vše osolíme a opepříme.
- Pomazánku dobře promícháme.
zdroj: kraftrecipes.com
Ředkvičková pomazánka s česnekem
Tvaroh a ředkvičky budou základními surovinami pro přípravu ředkvičkové pomazánky. Zjemnit ji můžete smetanou.
INGREDIENCE
- 2 svazky ředkviček
- 1 vanička tvarohu
- 4 lžíce krémové smetany
- 3 stroužky česneku
- mletý pepř
- sůl
POSTUP
- Tvaroh dáme do misky a utřeme se smetanou.
- Přidáme utřený česnek a nasekané ředkvičky.
- Ochutíme pepřem a solí a pečlivě vyšleháme.
zdroj: mykitchenaddiction.com
Víte, že stejně jako jiná zelenina i ředkvičky blahodárně působí na lidský organismus? Ulevují od zácpy a plynatosti, snižuje cholesterol v krvi. Zároveň ničí plísně ve střevech, sliznici a žaludku a má antibakteriální účinky.
Pomazánka z červené řepy
Bojíte se použít syrovou červenou řepu? Náš recept na letní pomazánku vás přesvědčí, že obavy nejsou na místě.
INGREDIENCE
- 1 malá červená řepa
- 200 g sýru Lučina
- 100 g tvrdého sýru
- 3 stroužky česneku
- sůl
- pepř
POSTUP
- Červenou řepu oloupeme a opláchneme a najemnou nastrouháme.
- Dáme ji do misky, kam přidáme lučinu, nastrouhaný tvrdý sýr, sůl a pepř.
- Vše pečlivě vymícháme.
zdroj: carolynspantry.com
Červenou řepu bychom měli zařazovat do jídelníčku velmi často. Obsahuje totiž látky, které zpevňují stěny vlásečnic a rozšiřují věnčité tepny. Aktivují tvorbu červených krvinek. Betanin v červené řepě obsažený zabraňuje kornatění tepen.
Mrkvová pomazánka se sýrem
Výchozí surovinou pro letní pomazánku je kromě mrkve také tvrdý sýr. Můžeme použít eidam, goudu nebo ementál.
INGREDIENCE
- 100 g majolky
- 50 g bílého jogurtu
- 250 g syrové mrkve
- 100 g tvrdého sýru
- pažitka
- sůl
POSTUP
- Do mísy dáme majolku a jogurt, promícháme a přidáme nastrouhanou syrovou mrkev a nastrouhaný sýr.
- Dochutíme sekanou pažitkou a solí a vše dobře promícháme.
zdroj: activevegetarian.com
I mrkev patří mezi zdravou zeleninu. Obsahuje vlákninu potřebnou pro naše střeva a vitamíny i minerální látky nebo antioxidanty.
Drožďová pomazánka s vejci
Velmi jednoduchá pomazánka je drožďová, kterou doplníme vejci.
INGREDIENCE
- 4 kostky droždí
- máslo
- malá cibule
- 3 vejce
- sůl
- mletý pepř
POSTUP
- Na pánvičce na másle osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli.
- Měla by zesklovatět.
- Pak na ni vsypeme rozdrobené droždí, které osolíme a opepříme.
- Mícháme, až se droždí rozpustí.
- Pak přidáme vejce a necháme je ztuhnout.
zdroj: vegkitchen.com
Letní pomazánky podáváme s běžným nebo celozrnným chlebem a s bílým pečivem, ať už to jsou veky, housky, rohlíky či jiné druhy bílého pečiva. Kdo má rád, může samozřejmě použít i grahamové nebo sojové rohlíky.
Pokud máte vlastní pekárnu, upečte si pečivo vlastní nebo využijte našich receptů na domácí pečivo.
Pečivo ale můžete využít i staršího data. Stačí jej rozpéct v topinkovači a je to. Že jej ještě nevlastníte? Možná by se vám zalíbila recenze na téma výběr nejlepšího topinkovače.