Milujete jednoduché pokrmy, které v létě osvěží? Vyzkoušejte recepty na letní pomazánky a ochutnejte něco nového.
Připravte luxusní pohoštění pro své blízké i kamarády, ať už na narozeninovou oslavu či dětskou party.
Překvapte je skvělými chlebíčky, jednohubkami, obloženými chleby či bagetami.
Hermelínová pomazánka
Ideální letní pomazánka na chlebíčky je jednoznačně z plísňového sýra. Má skvělou chuť a dokonalou konzistenci. Hodí se také na jednohubky či sendviče.
Ingredience:
- 1 klasický hermelín
- 2 středně velká jablka
- 3 polévkové lžíce zakysané smetany
- 1/8 lžičky mletého černého pepře
- 1 polévková lžíce čerstvého strouhaného křenu
- 1 lžíce čerstvé citronové šťávy
- Sůl podle potřeby
Postup
- Hermelín nakrájíme na jemné kousky a dáme do misky.
- Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců, nastrouháme a přidáme k hermelínu.
- Promícháme nejlépe rukou a přidáme zakysanou smetanu.
- Opepříme, zakápneme citronovou šťávou a přidáme strouhaný křen.
- Podle potřeby dosolíme a naposledy důkladně zamícháme.

Vegetariánská krémová sýrová pomazánka
Tato skvělá směs se perfektně hodí na sušenky, chléb, bagety i sendviče. Mrkněte na recepty z domácí pekárny a zkuste si připravit vlastní pečivo.
Ingredience:
- 1 balení smetanového taveného sýry
- 1 svazek jarní cibulky
- 1 velká mrkev
- 1 stonek řapíkatého celeru
- 1/2 červené papriky
- 1 malá červená cibule
- 2 polévkové lžíce pažitky
- 1 lžíce kopru
- 1 – 2 stroužky česneku
Postup
- Jarní cibulku nakrájíme na plátky, papriku, mrkev, celer a červenou cibuli na kostičky.
- Kopr s pažitkou nasekáme a česnek po oloupání prolisujeme.
- Tavený sýr a všechny ostatní suroviny vložíme do nádoby kuchyňského robota/mixéru.
- Pulzním tlačítkem promícháváme tak dlouho, dokud nebude směs trochu hustá, s kousky zeleniny a přitom hezky jemná.
- Hotovou pomazánku přendáme nejlépe do skleněné nádoby, zakryjeme plastovým víkem a uložíme do chladničky.

Zeleninová směs s citronovou vůní
Pokud chystáte pro svého potomka oslavu s dobrým pohoštěním a potřebujete něco jednoduchého i dobrého na sendviče, jednohubky či dokonce chlebíčky, pak je tato letní pomazánka skvělou volbou.
Ingredience:
- 2/3 hrnku strouhané mrkve
- 1/4 hrnku nakrájené zelené papriky
- 1/4 hrnku nasekané cibule
- 1/4 hrnku nakrájených salátových okurek.
- 1/4 hrnku nakrájeného celeru
- 1 balení taveného smetanového sýra
- 1/4 lžičky soli
- 2 lžíce citronové šťávy
- 1 1/2 lžíce majonézy (může být i zakysaná smetana či jogurt)
Postup
- Začneme tím, že očistíme všechnu zeleninu.
- Mrkev nastrouháme, papriky, cibuli, okurky a celer nakrájíme na jemné kousky.
- Zeleninu dáme do misky a promícháme.
- V jiné misce smícháme tavený sýr, sůl, citronovou šťávu a majonézu.
- Pěkně našleháme, aby byla směs hezky nadýchaná.
- Přidáme zeleninu a důkladně promícháme.
- Misku zakryjeme potravinovou fólií a uložíme na 1 hodinu do chladničky, teprve poté servírujeme.

Tip: Vyzkoušejte naše recepty na domácí majonézu, třeba mezi nimi najdete takový, který jste ještě nevyzkoušeli a oblíbíte si ho.
Cuketová nátěrka se sýrem
Tahle receptura patří mezi lehké letní pomazánky, které jsou ideální jako svačina či malá večeře. Pokud nemáte chuť na nic s masem, určitě vás perfektně zasytí.
Ingredience:
- 2 balení smetanového sýra s příchutí šunky
- 3 hrnky strouhané cukety
- 3 stonky řapíkatého celeru
- 1/4 hrnku černých oliv
- 1/4 hrnku zelených oliv
- 8 stroužků česneku
- 1 malá červené cibule
- 2 polévkové lžíce čerstvého koriandru
- 2 lžíce čerstvé limetkové šťávy
- 2 lžíce pažitky
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 svazek jarní cibulky
- 1/4 lžičky bílého pepře
- Sůl podle chuti
Postup
- Celer, olivy, cibuli i jarní cibulky očistíme a nakrájíme.
- Dáme do mísy a přidáme prolisovaný česnek i cuketu.
- Nasekáme koriandr a přihodíme do mísy.
- Rozbalíme jednotlivé dílky taveného sýra a vhodíme do mísy.
- Zakápneme olivovým olejem, citronovou šťávou, osolíme, opepříme a vše důkladně promícháme.
- Jakmile se suroviny pěkně spojí, dáme do lednice na minimálně 4hodiny odležet (nejlépe však přes noc).
- Podáváme nejlépe na francouzské bagetě nebo třeba kaiserce.

Objevte podobné tipy
Vajíčková pomazánka s domácí majonézou
Osvěžující letní pomazánka by měla obsahovat jen samé chutné suroviny, které osvěží, pohladí chuťové pohárky a nebudou nijak těžké pro naše zažívání.
Ingredience:
- 6 hrnků vody
- 2 lžíce + 1/2 lžičky soli
- 1 stonek řapíkatého celeru
- 1/2 hrnku bílého octa
- 4 vejce
- 1/2 hrnku majonézy
- 1 lžíce dijonské hořčice
- 1 lžička červeného vinného octa
- 1 lžička pálivé omáčky
- 1 lžička nakrájené čerstvé pažitky
- 1/2 lžičky hrubě mletého černého pepře
Postup
- Připravíme si velkou misku, naplníme ji ledem a studenou vodou.
- Do hlubokého hrnce nalijeme 6 hrnků vody a 2 lžíce soli. Nastavíme vyšší teplotu a přivedeme k varu.
- Vhodíme celer a vaříme 2 minuty. Vyjmeme ven a hned ponoříme do ledové lázně.
- Vyndáme a pomocí škrabky očistíme vnější vrstvu celeru.
- Přilijeme do hrnce s horkou vodou ocet a necháme znovu vařit.
- Vložíme vejce a vaříme je po dobu 8 minut.
- Rovněž je vyndáme z hrnce a ponoříme do mísy s ledovou vodou.
- Jakmile jsou vejce dostatečně ochlazená, tak je oloupeme a oddělíme bílky od žloutků.
- Bílky nakrájíme na jemné kostičky a dáme stranou.
- Žloutky dáme do misky a vidličkou rozmačkáme. Přidáme majonézu, hořčici, ocet z červeného vína a pálivou omáčku.
- Celer nakrájíme na menší kousky a půlku vhodíme ke žloutkům.
- Vmícháme ještě pažitku, černý pepř a 1/2 lžičky soli, promícháme a máme hotovo.
- Nakrájené bílky a zbývající celer použijeme na ozdobu.

Vaříte si vajíčka rádi? Pak se mrkněte na výhody elektrických vejcovarů.
Dip z hrášku a koriandru
Příprava letní pomazánky je jednoduchý, ale přesto důležitý proces. Zvlášť pokud ji chystáte pro své blízké, přátelé či kolegy do práce.
Ingredience:
- 200 g čerstvého hrášku
- 1/4 hrnku citronové šťávy z chemicky neošetřeného citronu
- 2 polévkové lžíce olivového oleje
- 1 středně velká bílá cibule
- 1 – 2 stroužky česneku
- 1 lžička mletého sušeného koriandru
- 1 hrnek čerstvých listů koriandru
- 1/2 lžičky soli
- 6 hrnků vody
- 1/4 lžičky mletého černého pepře
Postup
- Do hrnce dáme hrášek, 1 lžíci citronové šťávy, 1/2 lžičky soli a vodu.
- Přivedeme k varu a na středně nízkou teplotu vaříme zhruba 30 minut, aby byl hrášek měkký.
- Poté přecedíme a propláchneme studenou vodou.
- Hrášek nasypeme do nádoby kuchyňského robota, přilijeme zbývající citronovou šťávu a rozmixujeme na hrubou pastu.
- Na pánvi zahřejeme olivový olej na středně nízkou teplotu.
- Cibuli očistíme, nakrájíme na kostičky, česnek oloupeme a rozkrájíme na plátky.
- Vhodíme do pánve, přidáme sušený koriandr a smažíme na pánvi asi 1 minutu.
- Odložíme stranou a necháme na 5 minut vychladnout.
- K hrášku přihodíme čerstvé listy koriandru, vychladlou cibulovou směs a rozmixujeme.
- Osolíme, opepříme a znovu důkladně promícháme.
- Pokud bude pomazánka moc hustá, přidáme 1 – 2 lžíce vroucí vody a zamícháme.
- Servírujeme s čerstvým chlebem a zeleninou.

Směs tří sýrů s ředkvičkami
Všechny letní pomazánky, které mají za hlavní surovinu zeleninu, jsou ideálním zpestřením každého jídelníčku, ať už přemýšlíte o něčem dobrém ke svačině, obědu či jako pohoštění při zahradní party.
Ingredience:
- 1 svazek ředkviček
- 2 stroužky česneku
- 1 balení smetanového sýra
- 1/2 hrnku sýra Feta
- 1/4 hrnku čerstvě strouhaného Parmazánu
- 1 polévková lžíce extra panenského olivového oleje
- 1/4 lžičky soli
- 1/8 lžičky mletého bílého pepře
Postup
- Ředkvičky i česnek očistíme a vhodíme do nádoby mixéru.
- Rozmixujeme najemno a přidáme smetanový sýr, fetu i parmazán. Znovu trochu mixujeme.
- Přilijeme olivový olej, osolíme, opepříme a necháme 1 minutu v kuse mixovat na nejvyšší rychlost.
- Servírujeme s krekry nebo čerstvým pečivem.
Tip: Pokud chceme trochu zdravější variantu, nakrájíme na plátky různé druhy zeleniny a na nich pak pomazánku podáváme.

Avokádová směs s česnekem
Tato letní pomazánka je osvěžující, snadná a lehká. Perfektně se hodí jako malá svačina během letních měsíců, ale i jako jarní večeře.
Ingredience:
- 1 velké zralé avokádo (v obchodě ho najdeme jako Ready to eat)
- 3 polévkové lžíce extra panenského olivového oleje
- 1 – 2 lžíce čerstvé citronové šťávy
- 2 – 3 stroužky česneku
- Mořskou sůl podle chuti
- 1/8 lžičky mletého černého pepře
Postup
- Avokádo přepůlíme, zbavíme pecky a lžící vydloubneme ze slupky.
- Dáme do nádoby mixéru, přidáme olivový olej, citronovou šťávu a rozmixujeme.
- Přihodíme oloupaný a prolisovaný česnek, osolíme, opepříme a na střední rychlost mixujeme zhruba 1 minutu.
- Poté podle potřeby dochutíme, přendáme do misky a dáme na 30 minut odležet do lednice.
- Podáváme na sendviči, bagetě nebo i jako jednohubku s kouskem sýra.

Maďarská budapešť
Tuto populární recepturu snad ani nutné představovat, přesto každá je jiná a třeba vás právě tato zaujme víc, než ta, kterou si běžně připravujete.
Má krásnou barvu, snadno se připravuje a hlavně vyniká nezaměnitelnou a zcela charakteristickou chutí.
Ingredience:
- 250 g tvarohu
- 1 středně velká žlutá cibule
- 125 g másla
- 1 lžička mleté sladké papriky (kdo má rád více, může dát 2 lžičky)
- 1 zarovnaná lžička mletého kmínu
- 1 – 2 polévkové lžíce zakysané smetany
- Sůl podle chuti
Postup
- Cibuli očistíme, nakrájíme na kostičky a dáme do misky.
- Přidáme tvaroh a máslo, které necháme změknout na pokojovou teplotu.
- Důkladně promícháme a přidáme zbývající suroviny.
- Osolíme podle chuti a naposledy pečlivě zamícháme.
- Dáme do lednice a necháme minimálně 4 hodiny odpočívat, aby se všechny chutě spojily.
- Podáváme na křupavé housce, bagetě, toustovém chlebu nebo třeba s krekry.
