Letní pomazánky jako chutná studená večeře

V létě přijdou pomazánky na chuť, zvláště pak, podáte-li je namazané na křupavém čerstvém pečivu.

Při přípravě letních pomazánek se meze fantazii nekladou a vy můžete úplně s klidem použít sýry, tvaroh, vejce nebo zeleninu.

My pro vás připravili 6 vynikajících receptu na letní pomazánky. Pojďme na to.

Pikantní pomazánka z nivy

Niva sama o sobě je již hodně výrazný sýr, když ji ještě doplníte pikantní hořčicí, získáte pomazánku s nezapomenutelnou chutí.

INGREDIENCE

  • 50 g tuku – máslo, flóra nebo rama
  • 150 g sýru Niva
  • 3 lžíce sladké smetany
  • 1 lžička pikantní hořčice
  • 1 lžička mleté papriky
  • sůl

POSTUP

  1. Tuk vyšleháme s nastrouhanou nivou a smetanou do pěny.
  2. Přidáme hořčici, mletou papriku a osolíme.
  3. Vše ještě jednou pořádně prošleháme.

Hotový recept na pomazánku z nivyzdroj: jehancancook.com

Víte že, český sýr Niva se vyrábí z kravského mléka? Ten původní sýr, podle kterého se niva začala vyrábět, byl francouzský sýr Roquefort z mléka ovčího.

Ostrá hermelínová pomazánka

Pro výrobu hermelínové pomazánky lze použít jakýkoliv sýr s bílou plísní na povrchu.

INGREDIENCE

  • 100 g majolky
  • 2 lžíce bílého jogurtu
  • 100 g hermelínu
  • 100 g dušené šunky
  • 2 vejce natvrdo
  • 40 g cibule
  • 50 g sladkokyselých okurek
  • 2 feferonky
  • sůl
  • pepř

POSTUP

  1. Vezmeme misku a dáme do ní majolku, jogurt, nastrouhaný hermelín a dobře promícháme.
  2. Pak přidáme šunku nakrájenou na kostičky, nastrouhaná natvrdo uvařená vejce, nakrájenou cibuli, drobně nasekané okurky a feferonky.
  3. Vše osolíme a opepříme.
  4. Pomazánku dobře promícháme.

Hotový recept na hermelínovou pomazánkuzdroj: kraftrecipes.com

Ředkvičková pomazánka s česnekem

Tvaroh a ředkvičky budou základními surovinami pro přípravu ředkvičkové pomazánky. Zjemnit ji můžete smetanou.

INGREDIENCE

  • 2 svazky ředkviček
  • 1 vanička tvarohu
  • 4 lžíce krémové smetany
  • 3 stroužky česneku
  • mletý pepř
  • sůl

POSTUP

  1. Tvaroh dáme do misky a utřeme se smetanou.
  2. Přidáme utřený česnek a nasekané ředkvičky.
  3. Ochutíme pepřem a solí a pečlivě vyšleháme.

Hotový recept na ředkvičkovou pomazánkuzdroj: mykitchenaddiction.com

Víte, že stejně jako jiná zelenina i ředkvičky blahodárně působí na lidský organismus? Ulevují od zácpy a plynatosti, snižuje cholesterol v krvi. Zároveň ničí plísně ve střevech, sliznici a žaludku a má antibakteriální účinky.

Pomazánka z červené řepy

Bojíte se použít syrovou červenou řepu? Náš recept na letní pomazánku vás přesvědčí, že obavy nejsou na místě.

INGREDIENCE

  • 1 malá červená řepa
  • 200 g sýru Lučina
  • 100 g tvrdého sýru
  • 3 stroužky česneku
  • sůl
  • pepř

POSTUP

  1. Červenou řepu oloupeme a opláchneme a najemnou nastrouháme.
  2. Dáme ji do misky, kam přidáme lučinu, nastrouhaný tvrdý sýr, sůl a pepř.
  3. Vše pečlivě vymícháme.

Hotový recept na pomazánku z červené řepyzdroj: carolynspantry.com

Červenou řepu bychom měli zařazovat do jídelníčku velmi často. Obsahuje totiž látky, které zpevňují stěny vlásečnic a rozšiřují věnčité tepny. Aktivují tvorbu červených krvinek. Betanin v červené řepě obsažený zabraňuje kornatění tepen.

Mrkvová pomazánka se sýrem

Výchozí surovinou pro letní pomazánku je kromě mrkve také tvrdý sýr. Můžeme použít eidam, goudu nebo ementál.

INGREDIENCE

  • 100 g majolky
  • 50 g bílého jogurtu
  • 250 g syrové mrkve
  • 100 g tvrdého sýru
  • pažitka
  • sůl

POSTUP

  1. Do mísy dáme majolku a jogurt, promícháme a přidáme nastrouhanou syrovou mrkev a nastrouhaný sýr.
  2. Dochutíme sekanou pažitkou a solí a vše dobře promícháme.

Hotový recept na mrkvovou pomazánkuzdroj: activevegetarian.com

I mrkev patří mezi zdravou zeleninu. Obsahuje vlákninu potřebnou pro naše střeva a vitamíny i minerální látky nebo antioxidanty.

Drožďová pomazánka s vejci

Velmi jednoduchá pomazánka je drožďová, kterou doplníme vejci.

INGREDIENCE

  • 4 kostky droždí
  • máslo
  • malá cibule
  • 3 vejce
  • sůl
  • mletý pepř

POSTUP

  1. Na pánvičce na másle osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli.
  2. Měla by zesklovatět.
  3. Pak na ni vsypeme rozdrobené droždí, které osolíme a opepříme.
  4. Mícháme, až se droždí rozpustí.
  5. Pak přidáme vejce a necháme je ztuhnout.

Hotový recept na drožďovou pomazánkuzdroj: vegkitchen.com

Letní pomazánky podáváme s běžným nebo celozrnným chlebem a s bílým pečivem, ať už to jsou veky, housky, rohlíky či jiné druhy bílého pečiva. Kdo má rád, může samozřejmě použít i grahamové nebo sojové rohlíky.

Pokud máte vlastní pekárnu, upečte si pečivo vlastní nebo využijte našich receptů na domácí pečivo.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.