Ochutnejte jednoduché recepty na pomazánky s vůní léta pro lehkou svačinu či malou večeři

Milujete jednoduché pokrmy, které v létě osvěží? Vyzkoušejte recepty na letní pomazánky a ochutnejte něco nového.

Připravte luxusní pohoštění pro své blízké i kamarády, ať už na narozeninovou oslavu či dětskou party.

Překvapte je skvělými chlebíčky, jednohubkami, obloženými chleby či bagetami.

Hermelínová pomazánka

Ideální letní pomazánka na chlebíčky je jednoznačně z plísňového sýra. Má skvělou chuť a dokonalou konzistenci. Hodí se také na jednohubky či sendviče.

Ingredience:

  • 1 klasický hermelín
  • 2 středně velká jablka
  • 3 polévkové lžíce zakysané smetany
  • 1/8 lžičky mletého černého pepře
  • 1 polévková lžíce čerstvého strouhaného křenu
  • 1 lžíce čerstvé citronové šťávy
  • Sůl podle potřeby

Postup

  • Hermelín nakrájíme na jemné kousky a dáme do misky.
  • Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců, nastrouháme a přidáme k hermelínu.
  • Promícháme nejlépe rukou a přidáme zakysanou smetanu.
  • Opepříme, zakápneme citronovou šťávou a přidáme strouhaný křen.
  • Podle potřeby dosolíme a naposledy důkladně zamícháme.
Pomazánka ze sýru Camembert.
Zdroj: http://www.video-recipes.net

Vegetariánská krémová sýrová pomazánka

Tato skvělá směs se perfektně hodí na sušenky, chléb, bagety i sendviče. Mrkněte na recepty z domácí pekárny a zkuste si připravit vlastní pečivo.

Ingredience:

  • 1 balení smetanového taveného sýry
  • 1 svazek jarní cibulky
  • 1 velká mrkev
  • 1 stonek řapíkatého celeru
  • 1/2 červené papriky
  • 1 malá červená cibule
  • 2 polévkové lžíce pažitky
  • 1 lžíce kopru
  • 1 – 2 stroužky česneku

Postup

  • Jarní cibulku nakrájíme na plátky, papriku, mrkev, celer a červenou cibuli na kostičky.
  • Kopr s pažitkou nasekáme a česnek po oloupání prolisujeme.
  • Tavený sýr a všechny ostatní suroviny vložíme do nádoby kuchyňského robota/mixéru.
  • Pulzním tlačítkem promícháváme tak dlouho, dokud nebude směs trochu hustá, s kousky zeleniny a přitom hezky jemná.
  • Hotovou pomazánku přendáme nejlépe do skleněné nádoby, zakryjeme plastovým víkem a uložíme do chladničky.
Sýrová směs s paprikou, celerem a zelenou cibulí.
Zdroj: https://www.thepioneerwoman.com

Zeleninová směs s citronovou vůní

Pokud chystáte pro svého potomka oslavu s dobrým pohoštěním a potřebujete něco jednoduchého i dobrého na sendviče, jednohubky či dokonce chlebíčky, pak je tato letní pomazánka skvělou volbou.

Ingredience:

  • 2/3 hrnku strouhané mrkve
  • 1/4 hrnku nakrájené zelené papriky
  • 1/4 hrnku nasekané cibule
  • 1/4 hrnku nakrájených salátových okurek.
  • 1/4 hrnku nakrájeného celeru
  • 1 balení taveného smetanového sýra
  • 1/4 lžičky soli
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 1 1/2 lžíce majonézy (může být i zakysaná smetana či jogurt)

Postup

  • Začneme tím, že očistíme všechnu zeleninu.
  • Mrkev nastrouháme, papriky, cibuli, okurky a celer nakrájíme na jemné kousky.
  • Zeleninu dáme do misky a promícháme.
  • V jiné misce smícháme tavený sýr, sůl, citronovou šťávu a majonézu.
  • Pěkně našleháme, aby byla směs hezky nadýchaná.
  • Přidáme zeleninu a důkladně promícháme.
  • Misku zakryjeme potravinovou fólií a uložíme na 1 hodinu do chladničky, teprve poté servírujeme.
Party pomazánka na sendviče.
Zdroj: https://www.allrecipes.com

Tip: Vyzkoušejte naše recepty na domácí majonézu, třeba mezi nimi najdete takový, který jste ještě nevyzkoušeli a oblíbíte si ho.

Cuketová nátěrka se sýrem

Tahle receptura patří mezi lehké letní pomazánky, které jsou ideální jako svačina či malá večeře. Pokud nemáte chuť na nic s masem, určitě vás perfektně zasytí.

Ingredience:

  • 2 balení smetanového sýra s příchutí šunky
  • 3 hrnky strouhané cukety
  • 3 stonky řapíkatého celeru
  • 1/4 hrnku černých oliv
  • 1/4 hrnku zelených oliv
  • 8 stroužků česneku
  • 1 malá červené cibule
  • 2 polévkové lžíce čerstvého koriandru
  • 2 lžíce čerstvé limetkové šťávy
  • 2 lžíce pažitky
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 svazek jarní cibulky
  • 1/4 lžičky bílého pepře
  • Sůl podle chuti

Postup

  • Celer, olivy, cibuli i jarní cibulky očistíme a nakrájíme.
  • Dáme do mísy a přidáme prolisovaný česnek i cuketu.
  • Nasekáme koriandr a přihodíme do mísy.
  • Rozbalíme jednotlivé dílky taveného sýra a vhodíme do mísy.
  • Zakápneme olivovým olejem, citronovou šťávou, osolíme, opepříme a vše důkladně promícháme.
  • Jakmile se suroviny pěkně spojí, dáme do lednice na minimálně 4hodiny odležet (nejlépe však přes noc).
  • Podáváme nejlépe na francouzské bagetě nebo třeba kaiserce.
Pomazánka z cukety, česneku a oliv.
Zdroj: ttps://www.tasteofhome.com

Vajíčková pomazánka s domácí majonézou

Osvěžující letní pomazánka by měla obsahovat jen samé chutné suroviny, které osvěží, pohladí chuťové pohárky a nebudou nijak těžké pro naše zažívání.

Ingredience:

  • 6 hrnků vody
  • 2 lžíce + 1/2 lžičky soli
  • 1 stonek řapíkatého celeru
  • 1/2 hrnku bílého octa
  • 4 vejce
  • 1/2 hrnku majonézy
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • 1 lžička červeného vinného octa
  • 1 lžička pálivé omáčky
  • 1 lžička nakrájené čerstvé pažitky
  • 1/2 lžičky hrubě mletého černého pepře

Postup

  • Připravíme si velkou misku, naplníme ji ledem a studenou vodou.
  • Do hlubokého hrnce nalijeme 6 hrnků vody a 2 lžíce soli. Nastavíme vyšší teplotu a přivedeme k varu.
  • Vhodíme celer a vaříme 2 minuty. Vyjmeme ven a hned ponoříme do ledové lázně.
  • Vyndáme a pomocí škrabky očistíme vnější vrstvu celeru.
  • Přilijeme do hrnce s horkou vodou ocet a necháme znovu vařit.
  • Vložíme vejce a vaříme je po dobu 8 minut.
  • Rovněž je vyndáme z hrnce a ponoříme do mísy s ledovou vodou.
  • Jakmile jsou vejce dostatečně ochlazená, tak je oloupeme a oddělíme bílky od žloutků.
  • Bílky nakrájíme na jemné kostičky a dáme stranou.
  • Žloutky dáme do misky a vidličkou rozmačkáme. Přidáme majonézu, hořčici, ocet z červeného vína a pálivou omáčku.
  • Celer nakrájíme na menší kousky a půlku vhodíme ke žloutkům.
  • Vmícháme ještě pažitku, černý pepř a 1/2 lžičky soli, promícháme a máme hotovo.
  • Nakrájené bílky a zbývající celer použijeme na ozdobu.
Směs na chléb s vajíčkem a doma vyrobenou majonézou.
Zdroj: https://www.epicurious.com

Vaříte si vajíčka rádi? Pak se mrkněte na výhody elektrických vejcovarů.

Dip z hrášku a koriandru

Příprava letní pomazánky je jednoduchý, ale přesto důležitý proces. Zvlášť pokud ji chystáte pro své blízké, přátelé či kolegy do práce.

Ingredience:

  • 200 g čerstvého hrášku
  • 1/4 hrnku citronové šťávy z chemicky neošetřeného citronu
  • 2 polévkové lžíce olivového oleje
  • 1 středně velká bílá cibule
  • 1 – 2 stroužky česneku
  • 1 lžička mletého sušeného koriandru
  • 1 hrnek čerstvých listů koriandru
  • 1/2 lžičky soli
  • 6 hrnků vody
  • 1/4 lžičky mletého černého pepře

Postup

  • Do hrnce dáme hrášek, 1 lžíci citronové šťávy, 1/2 lžičky soli a vodu.
  • Přivedeme k varu a na středně nízkou teplotu vaříme zhruba 30 minut, aby byl hrášek měkký.
  • Poté přecedíme a propláchneme studenou vodou.
  • Hrášek nasypeme do nádoby kuchyňského robota, přilijeme zbývající citronovou šťávu a rozmixujeme na hrubou pastu.
  • Na pánvi zahřejeme olivový olej na středně nízkou teplotu.
  • Cibuli očistíme, nakrájíme na kostičky, česnek oloupeme a rozkrájíme na plátky.
  • Vhodíme do pánve, přidáme sušený koriandr a smažíme na pánvi asi 1 minutu.
  • Odložíme stranou a necháme na 5 minut vychladnout.
  • K hrášku přihodíme čerstvé listy koriandru, vychladlou cibulovou směs a rozmixujeme.
  • Osolíme, opepříme a znovu důkladně promícháme.
  • Pokud bude pomazánka moc hustá, přidáme 1 – 2 lžíce vroucí vody a zamícháme.
  • Servírujeme s čerstvým chlebem a zeleninou.
Hrášková pomazánka s koriandrem a citronovou šťávou.
Zdroj: https://www.taste.com.au

Směs tří sýrů s ředkvičkami

Všechny letní pomazánky, které mají za hlavní surovinu zeleninu, jsou ideálním zpestřením každého jídelníčku, ať už přemýšlíte o něčem dobrém ke svačině, obědu či jako pohoštění při zahradní party.

Ingredience:

  • 1 svazek ředkviček
  • 2 stroužky česneku
  • 1 balení smetanového sýra
  • 1/2 hrnku sýra Feta
  • 1/4 hrnku čerstvě strouhaného Parmazánu
  • 1 polévková lžíce extra panenského olivového oleje
  • 1/4 lžičky soli
  • 1/8 lžičky mletého bílého pepře

Postup

  • Ředkvičky i česnek očistíme a vhodíme do nádoby mixéru.
  • Rozmixujeme najemno a přidáme smetanový sýr, fetu i parmazán. Znovu trochu mixujeme.
  • Přilijeme olivový olej, osolíme, opepříme a necháme 1 minutu v kuse mixovat na nejvyšší rychlost.
  • Servírujeme s krekry nebo čerstvým pečivem.

Tip: Pokud chceme trochu zdravější variantu, nakrájíme na plátky různé druhy zeleniny a na nich pak pomazánku podáváme.

Luxusní pomazánka se třemi druhy sýra a ředkvičkami.
Zdroj: https://www.yeprecipes.com

Avokádová směs s česnekem

Tato letní pomazánka je osvěžující, snadná a lehká. Perfektně se hodí jako malá svačina během letních měsíců, ale i jako jarní večeře.

Ingredience:

  • 1 velké zralé avokádo (v obchodě ho najdeme jako Ready to eat)
  • 3 polévkové lžíce extra panenského olivového oleje
  • 1 – 2 lžíce čerstvé citronové šťávy
  • 2 – 3 stroužky česneku
  • Mořskou sůl podle chuti
  • 1/8 lžičky mletého černého pepře

Postup

  • Avokádo přepůlíme, zbavíme pecky a lžící vydloubneme ze slupky.
  • Dáme do nádoby mixéru, přidáme olivový olej, citronovou šťávu a rozmixujeme.
  • Přihodíme oloupaný a prolisovaný česnek, osolíme, opepříme a na střední rychlost mixujeme zhruba 1 minutu.
  • Poté podle potřeby dochutíme, přendáme do misky a dáme na 30 minut odležet do lednice.
  • Podáváme na sendviči, bagetě nebo i jako jednohubku s kouskem sýra.
Pomazánka z avokáda na sendviče a jednohubky.
Zdroj: https://itsavegworldafterall.com

Maďarská budapešť

Tuto populární recepturu snad ani nutné představovat, přesto každá je jiná a třeba vás právě tato zaujme víc, než ta, kterou si běžně připravujete.

Má krásnou barvu, snadno se připravuje a hlavně vyniká nezaměnitelnou a zcela charakteristickou chutí.

Ingredience:

  • 250 g tvarohu
  • 1 středně velká žlutá cibule
  • 125 g másla
  • 1 lžička mleté sladké papriky (kdo má rád více, může dát 2 lžičky)
  • 1 zarovnaná lžička mletého kmínu
  • 1 – 2 polévkové lžíce zakysané smetany
  • Sůl podle chuti

Postup

  • Cibuli očistíme, nakrájíme na kostičky a dáme do misky.
  • Přidáme tvaroh a máslo, které necháme změknout na pokojovou teplotu.
  • Důkladně promícháme a přidáme zbývající suroviny.
  • Osolíme podle chuti a naposledy pečlivě zamícháme.
  • Dáme do lednice a necháme minimálně 4 hodiny odpočívat, aby se všechny chutě spojily.
  • Podáváme na křupavé housce, bagetě, toustovém chlebu nebo třeba s krekry.
Maďarská budapešťská pomazánka z tvarohu.
Zdroj: https://budapestcookingclass.com

Jak si poradit s avokádem?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

X