5 výtečných receptů na frankfurtskou polévku. Oblíbená jako předkrm i teplá večeře

Přemýšlíte jakou polévku uvařit? Chcete, aby byla vydatná a dostatečně jste se najedli nebo zaplácli před hlavním jídlem?

Tak jste tu správně!

Vyzkoušejte naše jedinečné recepty na frankfurtskou polévku, po které se budete ještě dlouho olizovat za ušima.

Tradiční frankfurtská polévka s párkem a bramborami

Tato polévka je opravdu výtečná a také velmi sytá. Díky párku a bramborám se dostatečně nají celá rodina. Vyzkoušejte tuto klasickou frankfurtskou polévku našich babiček.

Ingredience

  • 750g brambor (množství podle chuti)
  • Vídeňské párky (množství podle chuti)
  • 150g celeru
  • 250g pórku
  • 2 cibule
  • 3 mrkve
  • 1 litr kuřecího vývaru
  • 1 lžička majoránky
  • 1 bobkový list
  • 30g petrželky
  • 1 lžíce másla
  • Sůl a pepř

Postup

  • Nejprve oloupejte brambory, mrkev a celer. Nakrájejte je na kousky.
  • Párky taktéž nakrájejte na kolečka.
  • Oloupejte cibuli a nakrájejte najemno. Omyjte pórek a nakrájejte na plátky.
  • Petrželku nasekejte najemno.
  • Ve velkém hrnci zahřejte máslo a zpěňte cibulku. Přidejte párek a chvilku restujte.
  • Přidejte majoránku, brambory, pórek, mrkev a celer. Restujte další 2 minuty.
  • Přilijte kuřecí vývar, přidejte bobkový list, zakryjte pokličkou a nechejte vařit asi 30 minut. Občas promíchejte.
  • Odstavte z ohně, dosolte, opepřete a podávejte.
Tradiční polévka po frankfurtsku s párkem.
Zdroj: husimado-eger.blog.hu

Pravá polévka s fazolemi

Tuto polévku můžete obohatit o fazole. Bude tak sytější a navíc plná bílkovin. Inspirujte se!

Ingredience

  • 5 tenkých párků
  • 1 plechovka fazolí (bílé či červené)
  • 1 cibule
  • 3-4 brambory
  • 3 stroužky česnku
  • 1 lžíce másla či sádla
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 2 lžíce mleté sladké papriky
  • 1/2 lžičky pikantní papriky
  • 1,5 litru vývaru (nebo vody s bujónem)
  • Špetka libečku
  • Majoránka
  • Sůl a pepř
  • Kmín

Postup

  • Nejprve nakrájejte cibuli a česnek najemno.
  • V hrnci rozpusťte máslo a přidejte cibuli s kmínem. Restujte dozlatova a poté vmíchejte česnek.
  • Krátce restujte a poté zasypejte sladkou a pálivou paprikou. Po zamíchání zaprašte moukou.
  • Chvíli míchejte a poté zalijte vývarem nebo vodou s rozmíchaným bujónem.
  • Přiveďte k varu, přidejte nakrájené brambory a snítku libečku.
  • Vařte cca 10 minut a poté přidejte pokrájený párek.
  • Vařte do změknutí brambor a nakonec přidejte fazole. (Klidně i s nálevem)
  • Vše ještě krátce povařte a dochuťte solí či pepřem.
  • Hotovou polévku podávejte s čerstvým pečivem.
Fazolová polévka s párkem a bramborami.
Zdroj: fivehearthome.com

Dodejte vašemu tělu porci vitaminů, minerálů a energie a uvařte si některou z našich skvělých jarních polévek.


Smetanová polévka po frankfurtsku

Vyzkoušejte tento recept na rychlou frankfurtskou polévku se smetanou. Smetana dodá polévce jemnost a výsledek bude jistě výtečný!

Ingredience

  • 3 párky
  • 4 menší brambory
  • 1 cibule
  • 1 litr kuřecího vývaru (nebo voda s bujónem)
  • 1 lžíce sladké paprika
  • 200ml smetany (nebo 100ml smetany a 100ml mléka)
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 lžíce másla
  • Sůl a pepř
  • Libeček na posyp

Postup

  • Cibuli nakrájejte najemno. Párek nakrájejte na kolečka a brambory oloupejte a také nakrájejte na kostičky.
  • Ve velkém hrnci na másle zpěňte cibulku, přihoďte pokrájený párek a restujte.
  • Odstavte z ohně, posypejte paprikou a poprašte moukou. Promíchejte a vraťte zpět na oheň.
  • Zalijte vývarem, důkladně promíchejte a 10 minut povařte.
  • Poté přidejte nakrájené brambory, osolte, opepřete a vařte do změknutí brambor.
  • Ke konci vaření přilijte smetanu a nechejte ještě chvíli povařit.
  • Podle chuti osolte, opepřete a posypejte čerstvým voňavým libečkem.
Smetanová polévka s párkem, bramborami a čerstvým libečkem.
Zdroj: herta.co.uk

Potřebovali byste pomoci s výběrem odsavače par do vaší kuchyně? Podívejte se na náš test digestoří, jistě vám to pomůže.

Luxusní frankfurtská polévka s houbami

Možná jste nevěděli, že do této polévky lze přidat i jakékoliv houby. Můžete použít čerstvé z lesa, mražené, ale i sušené. Kupované žampiony také ničemu neuškodí.

Ingredience

  • 3-4 nožičky párku
  • 1 cibule
  • 150g hub
  • Máslo nebo sádlo
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžíce mleté sladké papriky
  • 1 litr masového vývaru
  • 300g brambor (3-4 ks)
  • Kmín (drcený)
  • 1 lžička majoránky
  • Sůl, pepř
  • Hladká mouka na zahuštění (případně jíška)

Postup

  • Brambory oloupejte a nakrájejte na kostičky. Cibuli nasekejte najemno a párek pokrájejte na kolečka.
  • V hrnci zahřejte máslo a orestujte cibuli s pokrájeným párkem.
  • Poté přidejte nakrájené houby a prolisovaný česnek.
  • Zaprašte paprikou a krátce opékejte.
  • Zalijte vývarem a přidejte nakrájené brambory.
  • Ochuťte špetkou soli, kmínu a pepře a vařte do změknutí brambor asi 20-25 minut.
  • Ke konci vaření ještě zahustěte moukou rozmíchanou v trošce vody nebo jíškou.
  • Nakonec ještě dle chuti dochuťte majoránkou, solí či pepřem a podávejte s pečivem.
Polévka s párkem, bramborami a houbami.
Zdroj: lavesbaro.blog.hu

Pro milovníky polévek jsme také připravili recepty na klenot českých kuchyní! Tradiční kulajda ve čtyřech variantách! Mňam.

Rychlá frankfurtská polévka s klobásou

Milujete klobásy? Co si jí takhle přidat do polévky? Přinášíme recept na polévku po frankfurtsku, kam namísto párku můžete použít vaší oblíbenou klobásu, která dodá polévce ten správný šmrnc. Pochutnejte si!

Ingredience

  • 100g klobásy (druh dle vaší chuti)
  • 2-3 brambory
  • 1 cibule
  • 40g másla či sádla
  • 1 lžička mleté sladké papriky
  • 1 litr vývaru
  • Pepř, sůl
  • 100ml mléka na zjemnění
  • Čerstvá petrželka
  • 1 lžíce hladké mouky

Postup

  • Cibuli nakrájejte najemno. Brambory oloupejte a nakrájejte na kostičky. Klobásu pokrájejte na kolečka.
  • Ve velkém hrnci rozehřejte máslo či sádlo. Poté přidejte najemno nakrájenou cibulku a orestujte ji dozlatova. Zaprašte moukou a krátce osmahněte.
  • Poté posypejte sladkou paprikou a za stálého míchání přilévejte vývar.
  • Vsypte nakrájené brambory. Osolte, opepřete a nechejte vařit do změknutí brambor.
  • Ke konci přilijte mléko a přidejte pokrájenou klobásu na kolečka.
  • Ještě krátce povařte, cca 5 minut.
  • Nakonec přidejte nasekanou petrželku a podávejte.
Talíř s polévkou s klobásou a bramborami.
Zdroj: cooklikeczechs.com

Frankfurtská polévka není z Frankfurtu?

Jak již možná tušíte, tato polévka nemá s tímto německým městem nic společného. To samé platí pro frankfurtskou omáčku.

Stejně jako jiné názvy českých jídel tak i tento vznikl z hlav některých hospodských, kteří si název polévky odvodili od hlavní suroviny – párku.

Základem této skvělé polévky jsou totiž frankfurtské párky, jejichž historie sahá do roku 1487, kde se tyto párky z libového masa prodávaly.

U nás v česku ale ve frankfurtské polévce nebo omáčce najdete často obyčejné javořické nebo třeba vídeňské párky.

A pokud vám po uvaření zbyly párky a nevíte co s nimi, můžete si připravit jednoduchou chuťovku, kterou sníte třeba po polévce. Upečte si podle nás některou dobrotu z listového těsta!

Objevte kouzlo tradiční ukrajinské polévky a uvařte si některý z receptů na pravý boršč.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X