Polévka je hodnotným jídlem každého oběda

Polévka je jídlo chudých. Tak tomu v dávnějších dobách skutečně bylo. Dnes se na polévku tváříme právě opačně. Je to hodnotný pokrm, který má své čestné místo na každé slavnostní tabuli a na každém menu restaurace.

V polévce je spoustu zeleniny, masa a dalších přísad, které přinášejí tělo blahodárné vitamíny a živiny. Takový silný vývar porazil už nejednu začínající rýmu či virózu. A hustá zeleninová polévka zachránila nejednu hostitelku před nečekanou návštěvou.

Polévka je v podstatě obarvená a ochucená voda. I proto je tak oblíbená. Uvařit lze skoro ze všeho co máte doma ve skříni. Snese veškerou zeleninu, luštěniny, rýži nebo i těstoviny. Dělají se všelijaké zavářky a knedlíčky. Udělat dobrou polévku je grunt.

Gulášová polévka

Gulášová polévka je velmi oblíbenou polévkou. Základem je masový vývar nebo vývar z bujónu, velmi dobrá je z vývaru z uzeného masa nebo kostí. Protože se jedná o polévku značně variabilní, tak ji pro sytost můžeme doplnit opečenou uzeninou nebo sekanými vařenými vejci.

  • 200g masa (nejlépe hovězího)
  • 1 cibule
  • sůl
  • pepř
  • 2 lžičky sladké papriky
  • 1l vývaru
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 2 brambory
  • 2 stroužky česneku
  • kmín, majoránky a chilli (kdo má rád ostré)
  1. Zpěňte cibuli na troše tuku nebo oleje. Přidejte maso nakrájené na kostky a osmahněte ze všech stran. Zabere to pár minut. Poprašte sladkou paprikou, zamíchejte a pak zalijte polovinou vývaru, aby paprika nezhořkla.
  2. Osolte, opepřete dle chuti. přidejte také kmín, chilli a duste pod pokličkou tak dlouho, dokud maso nezměkne a nezkřehne.
  3. Připravte si jíšku. Na tuku osmahněte mouku, musíte stále míchat. Zalijte zbytkem vývaru a metličkou rozšlehejte dohladka. Přidejte to k základu polévky.
  4. Nakonec vmíchejte na kostky nakrájené brambory, utřený česnek a majoránku. Tu promněte v prstech, abyste uvolnili co nejvíce chuti a vůně. Vařte 15 minut.
  5. Polévku podávejte s pečivem a na kolečka nakrájenou cibulí.

polévka z hovězího masa známá jako gulášová

Dršťková polévka

Tato polévka není moc oblíbená mezi ženami. Avšak kdo nezkusil, nemůže soudit. Dršťky jsou lahůdka. Spousta šéfkuchařů je vyhledává a nabízí na svých menu jako delikatesu.

  • 2 kg hovězích drštěk
  • 2 cibule
  • 100 g tuku
  • drcený kmín
  • 1 lžíce mleté papriky
  • 1 lžíce rajského protlaku
  • 100 g hladké mouky
  • pepř
  • sůl
  • 1/2 lžičky majoránky
  • 3 stroužky česneku
  1. Dršťky omyjte a vložte do hrnce. Povařte 30 minut. Vodu slijte a dvakrát postup zopakujte. Při třetím vaření však vařte 1 hodinu a vodu ponechte jako vývar z polévky.
  2. Dršťky nakrájejte na tenké nudličky. V hrnci si na tuku usmažte cibuli. Přidejte papriku, protlak a špetku kmínu. Promíchejte a zasypte moukou. Jíšku zalijte cca 2 litry vývaru. Rozkvedlejte jíšku a vařte dalších 20 minut.
  3. Ochuťte solí, pepřem, majoránkou a česnekem a přidejte dršťky.
  4. Podávejte s pečivem.

Polévka z drštěk

Rybí polévka

Tradiční vánoční pokrm. U nás však hojně nahrazován hrachovkou, ale to je velká chyba. Vždyť udělat rybí polévku není žádná věda. Náš recept bude chutnat i odpůrcům ryb.

  • 1 rybí hlava, ocasní ploutev a odřezky masa
  • jikry nebo mlíčí
  • 3 mrkve
  • petržel
  • 1/2 celeru
  • 1 cibule
  • kousek póru
  • sůl
  • pepř
  1. Zbavte rybí hlavu očí a odstraňte žábry. Umyjte pod tekoucí vodou a hlavu, ocas a odřezky vložte do hrnce a zalijte vodou.
  2. Nakrájejte zeleninu na drobné kousky (mrkve, petržel, celer a pór) a přidejte k rybě. Přihoďte cibuli i se slupkou, dodá barvu, osolte, opepřete a vařte 30 minut, dokud ryby a zelenina nebude měkká.
  3. Poté polévku přeceďte. Zeleninu vraťte do hrnce. Maso oberte z kostí, natrhejte na menší kousky a přidejte jej zpátky k zelenině do rybího vývaru.
  4. Podávejte s pečivem, ozdobené čerstvými bylinkami.

Polévka z rybí hlavy

Bramborová polévka

Pravá česká bramboračka je směsí brambor a zeleniny. Používá se především kořenová zelenina, cibule, květák, kapusta, růžičková kapusta, pórek a další momentálně dostupné druhy. Máme-li čerstvé nebo v případě bramboračky ještě lepší sušené houby, pak to bude ta pravá chuť.

  • 10 dKg másla
  • 1 cibule
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1l vývaru
  • 4 brambory
  • 200 g zeleniny do polévky dle chuti
  • sůl
  • bobkový list
  • česnek
  • houby
  1. Do menšího kastrůlku nasypeme houby a zalijeme vodou. Krátce povaříme a slijeme.
  2. V hrnci rozpustíme lžíci tuku a přidáme na kostičky pokrájenou cibuli. Vaříme dokud nezezlátne. Poté přidáme na kostičky nakrájenou veškerou zeleninu včetně brambor. Chvíli podusíme a poté zalijeme vývarem.
  3. V druhém hrnci si připravíme jíšku. Na rozehřátý tuk nasypte mouku a míchejte až do vytvoření světlé hmoty. Tu přidejte k základu zeleniny. Povařte a nakonec přidejte i nachystané houby. Vmíchejte sůl, česnek a bobkový list. Nechte projít varem cca 5 minut.
  4. Polévku podávejte s nadrobno nasekanou petrželí.

 

Polévka s brambor

Koprová polévka

Klasická polévka podávaná ve školních kuchyních. Je velice snadná na přípravu. Jako mnoho jiných i ona se řadí mezi ty recepty, která má své příznivce i odpůrce. Zkuste tu naši a vyberte si svou stranu. Kopr je navíc výborným lékem při žaludečních obtížích či se užívá proti nespavosti. Další důvod navíc si jej zamilovat.

  • 1/2 hrnku kopru
  • 2 lžíce másla
  • 1 cibule
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 4 brambory
  • 4 kuličky nového koření a pepře
  • bobkový list
  • smetana na vaření
  • 1 l vývaru
  • 4 vejce
  1. Na másle necháme zesklovatět nadrobno pokrájenou cibuli. Přidáme mouku, zalijeme smetanou a vývarem. Pořádně rozmícháme.
  2. Přidejte koření, na kostky nakrájené brambory. Vařte půl hodiny.
  3. V malém hrnci uvařte vejce natvrdo a pokrájejte na malé kostičky. Polovinu vhoďte přímo do polévky, druhou polovinou ozdobte přímo na talíři. Posypte nasekaným koprem.
Polévka s koprem
Zdroj: bohynekuchyne.cz

Houbová polévka

Tato polévka se dá vařit jak z čerstvých tak sušených hub. Houby jsou plné vitamínů a minerálů, využívají se v potravinářském i farmaceutickém průmyslu.

  • 30g másla
  • 1 cibule
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 300g hub
  • voda
  • 1 smetana
  • kmín
  • sůl
  • pepř
  1. Cibuli si připravte nakrájením na malé kousky a osmahněte na másle. Přidejte plátky hub (sušené předem namočte), osmažte, okmínujte, zasypte moukou.
  2. Chvíli poduste a zalijte vodou. Dochuťte solí a pepřem a vařte dvacet minut. Na konec vmíchejte smetanu ke zjemnění chuti.
  3. Podávejte s pečivem.

Polévka z hub

Čočková polévka

Na závěr nesmí chybět polévka z nějaké luštěniny. My sáhli po té nejtradičnější. Čočková vláknina udržuje naše střeva v chodu, a tak napomáhá při redukci váhy.

  • 1 cibule
  • 1 mrkev
  • 1 petržel
  • 200g čočky, min. 3 hodiny namočené ve vodě
  • 10dKg slaniny
  • 1,5l vody
  • majoránka
  • česnek
  • sůl
  • pepř
  • olej
  1. Cibuli nakrájejte na kostičky, stejně tak slaninu, mrkev a petržel hrubo nastrouhejte.
  2. Cibuli osmažte spolu se slaninou na troše oleje. Poté přidejte zeleninu a trochu vody a duste 5 minut. Slijte čočku a přidejte k zelenině. Zalijte dalším litrem vody. Vaříme do změknutí.
  3. Nakonec přimíchejte utřený česnek, sůl a majoránku.
  4. Podávejte horké ozdobené čerstvou bylinkou.

Polévka z čočky

Taková polévka v tuhé zimě dokonale prohřeje celé tělo. V létě v horku zase naopak zasytí a stává se tak celým obědem nebo večeří. Polévka je na výrobu snadná a rychlá.

V našich receptech je mnoho ingrediencí. Pokud by vám zbyly houby, zkuste také Zapečené houby.

Sdílejte svým přátelům

Ohodnoťte také

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *