Polévka je jídlo chudých. Tak tomu v dávnějších dobách skutečně bylo. Dnes už to není tak úplně pravda.
Je to hodnotný pokrm, který má své čestné místo na každé slavnostní tabuli a na každém menu restaurace.
V polévce je spoustu zeleniny, masa a dalších přísad, které přinášejí tělo blahodárné vitamíny a živiny. Takový silný vývar porazil už nejednu začínající rýmu či virózu. A hustá zeleninová polévka zachránila nejednu hostitelku před nečekanou návštěvou.
V tomto článku vám představíme našich 7 oblíbených polévek. Věříme, že vám budou chutnat.
Gulášová polévka
Gulášová polévka je velmi oblíbenou polévkou. Základem je masový vývar nebo vývar z bujónu, velmi dobrá je z vývaru z uzeného masa nebo kostí.
Protože se jedná o polévku značně variabilní, tak ji pro sytost můžeme doplnit opečenou uzeninou nebo sekanými vařenými vejci.
Ingredience:
- 200 g masa (nejlépe hovězího)
- 1 cibule
- sůl
- pepř
- 2 lžičky sladké papriky
- 1 l vývaru
- 1 lžíce hladké mouky
- 2 brambory
- 2 stroužky česneku
- kmín, majoránky a chilli (kdo má rád ostré)
Postup:
- Zpěňte cibuli na troše tuku nebo oleje. Přidejte maso nakrájené na kostky a osmahněte ze všech stran. Zabere to pár minut. Poprašte sladkou paprikou, zamíchejte a pak zalijte polovinou vývaru, aby paprika nezhořkla.
- Osolte, opepřete dle chuti. přidejte také kmín, chilli a duste pod pokličkou tak dlouho, dokud maso nezměkne a nezkřehne.
- Připravte si jíšku. Na tuku osmahněte mouku, musíte stále míchat. Zalijte zbytkem vývaru a metličkou rozšlehejte dohladka. Přidejte to k základu polévky.
- Nakonec vmíchejte na kostky nakrájené brambory, utřený česnek a majoránku. Tu promněte v prstech, abyste uvolnili co nejvíce chuti a vůně. Vařte 15 minut.
- Polévku podávejte s pečivem a na kolečka nakrájenou cibulí.
Objevte podobné tipy
Dršťková polévka
Tato polévka není moc oblíbená mezi ženami. Avšak kdo nezkusil, nemůže soudit. Dršťky jsou lahůdka. Spousta šéfkuchařů je vyhledává a nabízí na svých menu jako delikatesu.
Ingredience:
- 2 kg hovězích drštěk
- 2 cibule
- 100 g tuku
- drcený kmín
- 1 lžíce mleté papriky
- 1 lžíce rajského protlaku
- 100 g hladké mouky
- pepř
- sůl
- 1/2 lžičky majoránky
- 3 stroužky česneku
Postup:
- Dršťky omyjte a vložte do hrnce. Povařte 30 minut. Vodu slijte a dvakrát postup zopakujte. Při třetím vaření však vařte 1 hodinu a vodu ponechte jako vývar z polévky.
- Dršťky nakrájejte na tenké nudličky. V hrnci si na tuku usmažte cibuli. Přidejte papriku, protlak a špetku kmínu. Promíchejte a zasypte moukou. Jíšku zalijte cca 2 litry vývaru. Rozkvedlejte jíšku a vařte dalších 20 minut.
- Ochuťte solí, pepřem, majoránkou a česnekem a přidejte dršťky.
- Podávejte s pečivem.
Rybí polévka
Tradiční vánoční pokrm. U nás však hojně nahrazován hrachovkou, ale to je velká chyba. Vždyť udělat rybí polévku není žádná věda. Náš recept bude chutnat i odpůrcům ryb.
Ingredience:
- 1 rybí hlava, ocasní ploutev a odřezky masa
- jikry nebo mlíčí
- 3 mrkve
- petržel
- 1/2 celeru
- 1 cibule
- kousek póru
- sůl
- pepř
Postup:
- Zbavte rybí hlavu očí a odstraňte žábry. Umyjte pod tekoucí vodou a hlavu, ocas a odřezky vložte do hrnce a zalijte vodou.
- Nakrájejte zeleninu na drobné kousky (mrkve, petržel, celer a pór) a přidejte k rybě. Přihoďte cibuli i se slupkou, dodá barvu, osolte, opepřete a vařte 30 minut, dokud ryby a zelenina nebude měkká.
- Poté polévku přeceďte. Zeleninu vraťte do hrnce. Maso oberte z kostí, natrhejte na menší kousky a přidejte jej zpátky k zelenině do rybího vývaru.
- Podávejte s pečivem, ozdobené čerstvými bylinkami.
Bramborová polévka
Pravá česká bramboračka je směsí brambor a zeleniny. Používá se především kořenová zelenina, cibule, květák, kapusta, růžičková kapusta, pórek a další momentálně dostupné druhy. Máme-li čerstvé nebo v případě bramboračky ještě lepší sušené houby, pak to bude ta pravá chuť.
Ingredience:
- 10 dkg másla
- 1 cibule
- 2 lžíce hladké mouky
- 1 l vývaru
- 4 brambory
- 200 g zeleniny do polévky dle chuti
- sůl
- bobkový list
- česnek
- houby
Postup:
- Do menšího kastrůlku nasypeme houby a zalijeme vodou. Krátce povaříme a slijeme.
- V hrnci rozpustíme lžíci tuku a přidáme na kostičky pokrájenou cibuli. Vaříme dokud nezezlátne. Poté přidáme na kostičky nakrájenou veškerou zeleninu včetně brambor. Chvíli podusíme a poté zalijeme vývarem.
- V druhém hrnci si připravíme jíšku. Na rozehřátý tuk nasypte mouku a míchejte až do vytvoření světlé hmoty. Tu přidejte k základu zeleniny. Povařte a nakonec přidejte i nachystané houby. Vmíchejte sůl, česnek a bobkový list. Nechte projít varem cca 5 minut.
- Polévku podávejte s nadrobno nasekanou petrželí.
Koprová polévka
Klasická polévka podávaná ve školních kuchyních. Je velice snadná na přípravu. Jako mnoho jiných i ona se řadí mezi ty recepty, která má své příznivce i odpůrce. Zkuste tu naši a vyberte si svou stranu. Kopr je navíc výborným lékem při žaludečních obtížích či se užívá proti nespavosti. Další důvod navíc si jej zamilovat.
Ingredience:
- 1/2 hrnku kopru
- 2 lžíce másla
- 1 cibule
- 2 lžíce hladké mouky
- 4 brambory
- 4 kuličky nového koření a pepře
- bobkový list
- smetana na vaření
- 1 l vývaru
- 4 vejce
Postup:
- Na másle necháme zesklovatět nadrobno pokrájenou cibuli. Přidáme mouku, zalijeme smetanou a vývarem. Pořádně rozmícháme.
- Přidejte koření, na kostky nakrájené brambory. Vařte půl hodiny.
- V malém hrnci uvařte vejce natvrdo a pokrájejte na malé kostičky. Polovinu vhoďte přímo do polévky, druhou polovinou ozdobte přímo na talíři. Posypte nasekaným koprem.

Houbová polévka
Tato polévka se dá vařit jak z čerstvých tak sušených hub. Houby jsou plné vitamínů a minerálů, využívají se v potravinářském i farmaceutickém průmyslu.
Ingredience:
- 30 g másla
- 1 cibule
- 1 lžíce hladké mouky
- 300 g hub
- voda
- 1 smetana
- kmín
- sůl
- pepř
Postup:
- Cibuli si připravte nakrájením na malé kousky a osmahněte na másle. Přidejte plátky hub (sušené předem namočte), osmažte, okmínujte, zasypte moukou.
- Chvíli poduste a zalijte vodou. Dochuťte solí a pepřem a vařte dvacet minut. Na konec vmíchejte smetanu ke zjemnění chuti.
- Podávejte s pečivem.
Čočková polévka
Na závěr nesmí chybět polévka z nějaké luštěniny. My sáhli po té nejtradičnější. Čočková vláknina udržuje naše střeva v chodu, a tak napomáhá při redukci váhy.
Ingredience:
- 1 cibule
- 1 mrkev
- 1 petržel
- 200 g čočky, min. 3 hodiny namočené ve vodě
- 10 dkg slaniny
- 1,5 l vody
- majoránka
- česnek
- sůl
- pepř
- olej
Postup:
- Cibuli nakrájejte na kostičky, stejně tak slaninu, mrkev a petržel hrubo nastrouhejte.
- Cibuli osmažte spolu se slaninou na troše oleje. Poté přidejte zeleninu a trochu vody a duste 5 minut. Slijte čočku a přidejte k zelenině. Zalijte dalším litrem vody. Vaříme do změknutí.
- Nakonec přimíchejte utřený česnek, sůl a majoránku.
- Podávejte horké ozdobené čerstvou bylinkou.
Taková polévka v tuhé zimě dokonale prohřeje celé tělo. V létě v horku zase naopak zasytí a stává se tak celým obědem nebo večeří. Polévka je na výrobu snadná a rychlá.
V našich receptech je mnoho ingrediencí. Pokud by vám zbyly houby, zkuste také naše vybrané recepty na zapečené houby.