Tipy na zdravé müsli podomácku vyrobené z poctivých surovin

Co je müsli? Každý už jistě ví, že se jedná o směs vloček, především ovesných, ale někdy i z jiných obilovin a sušeného nebo čerstvého ovoce a některé z dalších ingrediencí na dochucení.

Müsli se i u nás vžilo jako vydatná a přitom zdravá snídaně či jako lehká večeře.

Dá se samozřejmě koupit pod řadou značek a s různými přísadami, ale kdo dává přednost doma připraveným pokrmům, tak není tak velký problém si jej doma připravit a to čerstvé nebo suché.

Právě takové domácí müsli jsme pro vás připravili v těchto receptech.

Domácí zapékané müsli s medem

Müsli tyčinky jsou skvělou svačinou na cesty. Jednoduše si je můžete vzít kamkoliv. Večer stačí dát zbylé tyčinky do ledničky na další den.

INGREDIENCE

  • 100 g ovesných vloček
  • 1 banán
  • hrst slunečnicových a sezamových semínek
  • 1/2 balíčku rozinek a brusinek
  • hrst ořechů
  • 5 lžic medu

POSTUP

  1. Ovesné vločky smícháme s ostatními suchými ingrediencemi.
  2. Banán rozmačkáme na kašičku.
  3. Přidáme med a důkladně  vše promícháme.
  4. Směs rozprostřeme na pečicí papír.
  5. Na pečícím papíru vytvoříme ze smíchaných surovin velký obdélník.
  6. Zapékáme do růžova v troubě vyhřáté na 200 °C asi 15 minut.
  7. Po upečení necháme vychladnout a obdélník rozkrájejte na malé obdélníčky.
 TIP : Ingredience můžeme měnit dle chuti, přidat mandle, kešu, vlašské ořechy nebo sušené meruňky, místo banánu použít jablko. 

Domácí zapékané müsli s medemzdroj: fitness.svetwebu.cz

Domácí müsli bez cukru

Recept na zdravé mlsání bez výčitek pro ty, co by rádi jedli zdravěji, nebo již cukr omezili.

INGREDIENCE

  • 1 hrnek celozrnných vloček
  • 60 g mandlí
  • 2 lžíce sezamových a slunečnicových semínek
  • hrstka rozinek
  • lžička skořice
  • 1/2 banánu
  • 4 jablka

POSTUP

  1. Semínka vysypeme na pekáč s pečícím papírem a dáme je do trouby na 15 minut zapéct při 190 °C.
  2. Jablka nakrájíme a povaříme v trošce vody, do měkka, poté rozmixujeme.
  3. Banán rozmixujeme vidličkou.
  4. Poté přidáme rozinky, skořici, pyré a pečenou směs vloček s oříšky.
  5. Směs zamícháme a dáme péct do papírem vyložené formy.
  6. Pečeme při 190 °C asi 25 minut.

Domácí müsli bez cukruzdroj: fitrecepty.sk

Domácí müsli z ovesných vloček

Není nad to připravit si vlastní müsli z kvalitních surovin.

INGREDIENCE

  • 500 g ovesných vloček
  • 250 g ořechů a semínek (100 g nasekaných mandlí, 50 g nasekaných pekanových ořechů, 30 g dýňových semínek, 40 g slunečnicových semínek, 30 g kokosových lupínků)

na marinádu

  • špetka soli
  • lžíce vanilkového extraktu
  • lžička mleté skořice
  • 130 g javorového sirupu
  • 130 g medu
  • 120 g tuku

POSTUP

  1. Předehřejeme troubu na 165 °C a vyložte si dva velké plechy pečícím papírem.
  2. Ve velké míse smícháme suché ingredience.
  3. Ořechy nasekáme.
  4. Všechny ingredience na marinádu dáme do menšího hrnce a zahřejte.
  5. Marinádu přidáme k suché směsi, promícháme, rozdělíme na dva plechy a rovnoměrně rozprostřeme.
  6. Pečeme do zlatova přibližně 20-25 minut, v půlce pečení je lehce promícháme.

Domácí müsli z ovesných vloček

Mimo pochoutek jako je müsli, můžete z ovesných vloček připravit i jiné snídaně nebo svačiny, medovou rýži z ovocem či jogurtové lívance.

Jak nejraději připravujete ovesné vločky vy? Podělte se s námi v komentářích. 🙂

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.