Co je müsli? Každý už jistě ví, že se jedná o směs vloček, především ovesných, ale někdy i z jiných obilovin a sušeného nebo čerstvého ovoce a některé z dalších ingrediencí na dochucení.
Müsli se i u nás vžilo jako vydatná a přitom zdravá snídaně či jako lehká večeře.
Dá se samozřejmě koupit pod řadou značek a s různými přísadami, ale kdo dává přednost doma připraveným pokrmům, tak není tak velký problém si jej doma připravit a to čerstvé nebo suché.
Právě takové domácí müsli jsme pro vás připravili v těchto receptech.
Domácí zapékané müsli s medem
Müsli tyčinky jsou skvělou svačinou na cesty. Jednoduše si je můžete vzít kamkoliv. Večer stačí dát zbylé tyčinky do ledničky na další den.
INGREDIENCE
- 100 g ovesných vloček
- 1 banán
- hrst slunečnicových a sezamových semínek
- 1/2 balíčku rozinek a brusinek
- hrst ořechů
- 5 lžic medu
POSTUP
- Ovesné vločky smícháme s ostatními suchými ingrediencemi.
- Banán rozmačkáme na kašičku.
- Přidáme med a důkladně vše promícháme.
- Směs rozprostřeme na pečicí papír.
- Na pečícím papíru vytvoříme ze smíchaných surovin velký obdélník.
- Zapékáme do růžova v troubě vyhřáté na 200 °C asi 15 minut.
- Po upečení necháme vychladnout a obdélník rozkrájejte na malé obdélníčky.
zdroj: fitness.svetwebu.cz
Objevte podobné tipy
Domácí müsli bez cukru
Recept na zdravé mlsání bez výčitek pro ty, co by rádi jedli zdravěji, nebo již cukr omezili.
INGREDIENCE
- 1 hrnek celozrnných vloček
- 60 g mandlí
- 2 lžíce sezamových a slunečnicových semínek
- hrstka rozinek
- lžička skořice
- 1/2 banánu
- 4 jablka
POSTUP
- Semínka vysypeme na pekáč s pečícím papírem a dáme je do trouby na 15 minut zapéct při 190 °C.
- Jablka nakrájíme a povaříme v trošce vody, do měkka, poté rozmixujeme.
- Banán rozmixujeme vidličkou.
- Poté přidáme rozinky, skořici, pyré a pečenou směs vloček s oříšky.
- Směs zamícháme a dáme péct do papírem vyložené formy.
- Pečeme při 190 °C asi 25 minut.
zdroj: fitrecepty.sk
Domácí müsli z ovesných vloček
Není nad to připravit si vlastní müsli z kvalitních surovin.
INGREDIENCE
- 500 g ovesných vloček
- 250 g ořechů a semínek (100 g nasekaných mandlí, 50 g nasekaných pekanových ořechů, 30 g dýňových semínek, 40 g slunečnicových semínek, 30 g kokosových lupínků)
na marinádu
- špetka soli
- lžíce vanilkového extraktu
- lžička mleté skořice
- 130 g javorového sirupu
- 130 g medu
- 120 g tuku
POSTUP
- Předehřejeme troubu na 165 °C a vyložte si dva velké plechy pečícím papírem.
- Ve velké míse smícháme suché ingredience.
- Ořechy nasekáme.
- Všechny ingredience na marinádu dáme do menšího hrnce a zahřejte.
- Marinádu přidáme k suché směsi, promícháme, rozdělíme na dva plechy a rovnoměrně rozprostřeme.
- Pečeme do zlatova přibližně 20-25 minut, v půlce pečení je lehce promícháme.
Mimo pochoutek jako je müsli, můžete z ovesných vloček připravit i jiné snídaně nebo svačiny, medovou rýži z ovocem či jogurtové lívance.
Jak nejraději připravujete ovesné vločky vy? Podělte se s námi v komentářích. 🙂