Tyto recepty na ledvinky jsou opravdová delikatesa. Přesvědčte se sami

Možná, že vnitřnosti nepatří mezi vaše oblíbené lahůdky.

Ledvinky jsou však bohaté na železo a vitamíny B a C, a proto by neměly chybět v našem jídelníčku.

Vždy je lze připravit tak, abyste si na nich pochutnali.

Inspirujte se našimi recepty na ledvinky v 7 vynikajících variantách, díky kterým si je zamilujete.

Tak dost řečí a pojďme na to!

Kořeněné jehněčí ledvinky

Jednoduchý a chutný pokrm, který je připraven z jehněčích ledvinek a indického koření, vás nadchne! Vyzkoušejte ho a uvidíte sami.

Ingredience

  • 10 až 12 jehněčích ledvinek (odstraťe vnější vrstvu a nakrájejte na malé kousky)
  • sůl podle chuti
  • 1 lžička kurkumy
  • 2 lžíce zázvorovo-česnekové pasty
  • 1 šálek vody
  • 3 lžíce oleje
  • 1 lžička sušeného koriandru
  • 1/2 lžičky garam masala
  • 1 lžička červeného chilli prášku
  • 2 zelené chilli papričky

Postup

  1. Dejte ledviny, sůl, kurkumu, zázvorovou česnekovou pastu a vodu do hrnce.
  2. Vařte, dokud voda nevyschne a ledviny nejsou hotové.
  3. Přidejte olej a smažte na vysoké teplotě po dobu 2 až 3 minut, abyste odstranili syrový zápach z oleje.
  4. Dále přidejte koriandr, garam masalu, červené chilli a zelené chilli.
  5. Znovu smažte 2 až 3 minuty, dokud ledvinky nebudou dobře obalené kořením.
  6. Podávejte horké.
Vnitřnosti na indický způsob servírované v hlubokém talíři, posypané chilli.
www.faskitchen.com

Máme pro vás i další luxusní vnitřnosti! Recepty na játra jsou jedněmi z nejpopulárnějších v české kuchyni. Připravte si chutná a zdravá jídla, která můžete vařit, smažit i zapékat. Dopřejte si skvělou chuť a spoustu živin v jednom!

Restované vepřové ledvinky s rajčaty a paprikou

Naprosto perfektní pokrm z vepřových ledvinek restovaných se zeleninou, sherry a tamari, podávané s rýží nebo květákovou rýží a čerstvými hráškovými klíčky vás nadchne. Připravte ho i svým hostům!

Ingredience

Na přípravu ledvinek:

  • 500 g vepřových ledvinek
  • sůl
  • jablečný ocet

Na restovanou směs:

  • 1 lžíce sádla
  • 5 cm kus zázvoru, nasekaný
  • 1 lžíce tamari
  • 2 lžíce sherry
  • 500 g rajčat, nakrájených na měsíčky
  • 1 cibule, nakrájená na 2 cm kousky (volitelně)
  • 1 paprika, nakrájená na 2 cm kousky
  • 1,5 lžicky kořenového škrobu arrowroot nebo kukuřičného škrobu
  • 1 lžička sezamového oleje
  • malá hrst hráškových výhonků

Postup

  1. Ořízněte přebytečnou pojivovou tkáň z laloků ledvinek.
  2. Ledvinky dobře osolte a vložte do skleněné nádoby nebo misky, kam se dobře vejdou.
  3. Přidejte jablečný ocet na zakrytí a nechte 7-24 hodin namáčet (čím těsněji se vejdou do misky, tím méně octa budete potřebovat na jejich zakrytí).
  4. Po 7-24 hodinách ledvinky vyjměte a osušte.
  5. Držte ledvinu na každé straně lalokem nahoru a podélně rozřízněte.
  6. Poté rozřízněte napůl, opět podélně středem jakékoli pojivové tkáně.
  7. Dejte ledvinky jednou ze dvou plochých stran směrem dolů a odřízněte proužek pojivové tkáně z každé čtvrtiny vašeho laloku.
  8. Nakrájejte dlouhé čtvrtky ledvin (nyní bez pojivové tkáně) na 2 cm kousky a dejte stranou.
  9. Do pánve na středně vysokém plameni přidejte sádlo.
  10. Když se rozpustí a třpytí, přidejte 2/3 zázvoru.
  11. Nechte vařit 30 sekund, dokud nezavoní.
  12. Zvyšte teplotu na maximum a přidejte ledvinky.
  13. Jemně pánví zatřeste, aby se ledvinky rovnoměrně rozprostřely, a poté je 2-3 minuty nechte, aby lehce zhnědly.
  14. Promíchejte a vařte další 1-2 minuty.
  15. Snižte teplotu na středně vysokou a přidejte tamari, sherry, rajčata, cibuli, papriku a zbývající zázvor.
  16. Zakryjte pánev a nechte zeleninu vařit asi 5 minut.
  17. Mezitím smíchejte škrob s 1/4 šálku vody a dejte stranou.
  18. Odstraňte poklici z pánve a přidejte směs škrobu a vody, míchejte 2-3 minuty, dokud omáčka nezhoustne.
  19. Ihned podávejte s dušenou rýží, květákovou rýží nebo salátem.
  20. Ozdobte sezamovým olejem a hráškovými výhonky.
Vepřové vnitřnosti se zeleninou, sherry a tamari, podávané s rýží na talíři, s hráškovými výhonky.
www.offallygoodcooking.com

Jehněčí ledvinky s bílým vínem a cibulí

Toto vynikající lehké jídlo je jednoduché a navíc levné. Jehněčí ledvinky restované na bílém víně, másle, česneku a cibuli vytváří bohatý a delikátní pokrm, který vás přesvědčí o tom, že i vnitřnosti mohou být lahůdkou.

Ingredience

  • 200 g jehněčích ledvinek
  • 80 ml bílého vína
  • 30 g másla
  • 2 velké cibule, nakrájené nadrobno
  • 1/2 lžičky čerstvé nasekané petrželky
  • toast, k podávání

Postup

  1. Odstraňte z ledvinek všechny membrány a rozkrojte je podélně napůl.
  2. Malým ostrým nožem odstraňte tvrdé jádro a vyhoďte.
  3. Vložte do mísy, zalijte vroucí vodou a nechte 5 minut louhovat.
  4. Sceďte, vraťte do mísy a zalijte bílým vínem.
  5. Nechte marinovat alespoň 1 hodinu.
  6. Ve velkém hrnci rozehřejte máslo a cibuli na mírném ohni a s pokličkou cibuli opékejte 10 minut, dokud nezměkne, ale nezhnědne.
  7. Ledvinky vyjměte z marinády, tekutinu si ponechte a nakrájejte na kousky o velikosti sousta.
  8. Ledvinky přidejte k cibuli s troškou marinády.
  9. 20 minut zlehka vařte a občas do hrnce přidejte trochu marinády.
  10. Posypte nasekanou petrželkou a podávejte s lehce opečeným toustovým chlebem.
Jehněčí vnitřnosti servírované na plátku chleba na talíři s vidličkou.
www.realfood.tesco.com

Čínské marinované vepřové ledvinky

Studené vepřové ledvinky na čínský způsob jsou naprosto luxusní! Základem je sehnat co nejčerstvější vnitřnosti, dobře je umýt a nepřevařit je. Poté vše namarinovat v perfektní omáčce a hurá, můžete podávat!

Ingredience

  • 3 lžíce rýžového vinného octa
  • 1 lžíce cukru
  • 1 lžíce sezamového oleje
  • 1 lžička pikantní chilli pasty
  • 1 lžička mletého sečuánského pepře
  • 2 řapíkaté celery, nakrájené na tenké plátky, diagonálně
  • 2 stroužky česneku, nasekané
  • 1 jarní cibulka, nakrájená na plátky
  • 1/4 cibule, nakrájené na tenké plátky
  • 1 červená paprika, nakrájená na tenké plátky
  • 1 lžička sušeného zázvoru
  • 6 lžic sójové omáčky
  • 3 vepřové ledvinky, omyté, zbavené jádra a nakrájené na tenké plátky

Postup

  1. Smíchejte sójovou omáčku, rýžový vinný ocet, cukr, sezamový olej, pikantní chilli pastu, sečuánský pepř, plátky řapíkatého celeru, lisovaný česnek, jarní cibulku, červenou papriku a zázvor v nádobě.
  2. Odstraňte bílou vnitřní vrstvu ledvinek a ledvinky nakrájejte na tenké plátky.
  3. Oplachujte pod studenou tekoucí vodou tak dlouho, dokud nebude voda čistá.
  4. Plátky ledvin rychle blanšírujte v lehce osolené vroucí vodě, dokud nejsou uvařené (měli byste je neustále kontrolovat!)
  5. Sceďte a znovu omyjte pod studenou vodou, dokud nebude voda čistá.
  6. Vhoďte do omáčky.
  7. Přikryjte a nechte v lednici marinovat alespoň 1 hodinu.
  8. Podávejte studené.
Vepřové vnitřnosti na čínský způsob, servírované zastudena na talíři.
www.dearjuneberry.com

Chcete vyzkoušet i další čínské pokrmy? Pak vyzkoušejte i některý z našich receptů na Kung Pao, po kterých se vám budou sbíhat sliny. Posvítíme si nejen na kuřecí, ale i na vepřovou a vegetariánskou variantu.

Smetanové jehněčí ledvinky s hořčicí a bílým vínem

Výborná krémová omáčka ze smetany, dijonské hořčice a žampionů se s jehněčími ledvinkami krásně doplňuje. Servírujte například s bramborovou kaší, rýží nebo zeleninou.

Ingredience

  • 12 jehněčích ledvinek
  • 80 g másla
  • 4 šalotky, nakrájené
  • 1 pórek, nakrájený
  • 3 stroužky česneku, nakrájené
  • 4 plátky neuzené slaniny, nakrájené na malé kousky
  • 125 g žampionů, nakrájených
  • 200 ml suchého bílého vína
  • 100 ml zeleninového vývaru
  • 2 lžíce dijonské hořčice
  • 200 ml silné smetany
  • 1 lžička sušeného tymiánu
  • 1 lžička sušeného estragonu
  • sůl
  • mletý černý pepř
  • hrst čerstvé petrželky, nasekané

Postup

  1. Očistěte a připravte si ledvinky.
  2. Do hluboké pánve dejte 30 g másla a ledvinky opékejte na prudkém ohni 1 minutu z každé strany, aby jen zhnědly.
  3. Sceďte a dejte stranou.
  4. Pánev osušte papírovou utěrkou, poté na středně vysoké teplotě opékejte šalotku a pórek na zbylém másle 3 minuty.
  5. Přidejte česnek, slaninu a houby a za občasného míchání opékejte dalších 5 minut.
  6. Přidejte víno a za častého míchání vařte, dokud se nezredukuje na polovinu.
  7. Vmíchejte vývar, hořčici a smetanu.
  8. Poté přidejte zpět ledviny.
  9. Dobře promíchejte a po dvou minutách přidejte tymián a estragon.
  10. Osolte a opepřete dle chuti.
  11. Vše na závěr zamíchejte, ozdobte petrželkou a podávejte s vámi zvolenou přílohou.
Krémová omáčka ze smetany, dijonské hořčice a žampionů s jehněčími vnitřnostmi, posypaná petrželkou.
www.cookpad.com

Ďábelské ledvinky

Kombinace kajenského pepře, hořčice, worcestrové omáčky, restovaných žampionů a ledvinek je naprosto jedinečná. Tento recept si musí oblíbit i zapřísáhlí odpůrci vnitřností, protože je to prostě bomba!

Ingredience

  • 230 g čerstvých žampionů, nakrájených na velké kousky (volitelně)
  • 2 až 4 jelení ledvinky (můžete použít i jiné)
  • ¼ šálku hladké mouky
  • 1 lžička kajenského pepře
  • 1 a ½ lžičky hořčičného prášku, Coleman’s, pokud ji můžete získat
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička mletého černého pepře
  • 6 lžic másla
  • worcestrová omáčka
  • 3 polévkové lžíce kuřecího, zvěřinového nebo hovězího vývaru

Postup

  1. Sloupněte pavučinovou membránu, která obklopuje ledviny, jako smršťovací obal.
  2. Nyní je rozkrojte napůl, podélně.
  3. Uprostřed uvidíte spoustu bílé tkáně.
  4. Můžete ji odstranit, ale není to nezbytně nutné.
  5. Ledvinky však namočte do mléka na jeden den, budou tak mít jemnější chuť.
  6. Můžete je pak na další den dát do solného roztoku, ale není to nutné.
  7. Mám tendenci to odstranit odřezávacím nožem, ale není to nezbytně nutné.
  8. Každou polovinu nakrájejte na 3 nebo 4 kusy.
  9. Pokud použijete houby, orestujte je na rozpálené pánvi se 3 lžícemi másla, dokud na okrajích pěkně nezhnědnou.
  10. Vyjměte je a dejte na chvíli stranou.
  11. Mouku smíchejte s kajenským pepřem, hořčicí, solí a černým pepřem a poprašte jí ledvinky.
  12. Rozpalte pánev a přidejte další 3 lžíce másla.
  13. Ledviny osmahněte na másle.
  14. Možná je budete muset přitlačit špachtlí, protože se budou chtít vyklenout nahoru.
  15. Otočte a restujte další minutu nebo dvě.
  16. Vyjměte z pánve a nakrájejte na kousky dle libosti.
  17. Ledviny a žampiony vraťte do pánve a přidejte velkou kapku worcesteru a vývaru a pánví protřepejte, aby se vše spojilo.
  18. Nechte to minutu nebo dvě vařit.
  19. Ledvinky a žampiony vyjměte a položte na topinky, a omáčku několik minut povařte – nenecháme ji vyvařit úplně – poté vše zalijte a podávejte.
Vnitřnosti s kajenským pepřem, hořčicí, worcestrovou omáčkou a žampiony servírované na talíři s opečeným plátkem chleba.
www.honest-food.net

Restované telecí ledvinky na víně

Telecí ledvinky nakrájené na tenké plátky, rychle orestovány na oleji a česneku, jsou nejen vynikající, ale i neuvěřitelně jednoduché na přípravu. Připravte je své rodině jako večeři o všedním dni a uvidíte, jak si pochutnají!

Ingredience

  • 500 g telecích ledvinek, ořezaných a nakrájených na plátky
  • 1 nebo 2 stroužky česneku, oloupané a mírně rozdrcené
  • bílé víno
  • olivový olej
  • sůl a pepř
  • snítka čerstvé petrželky, jemně nasekaná
  • 1-2 sardelových filetů, rozmačkaných s kouskem másla (volitelně)

Postup

  1. Chcete-li z ledvinek odstranit případné výrazné chutě, namočte je do vody s pár kapkami citronové šťávy nebo octa asi na hodinu u menších ledvinek, na dvě hodiny u větších.
  2. Přendejte je do cedníku a nechte pár minut okapat.
  3. Ve velké pánvi orestujte stroužky česneku na olivovém oleji na mírném ohni, dokud na okrajích nezhnědnou.
  4. Odstraňte a zlikvidujte.
  5. Zvyšte plamen na vysokou teplotu a přidejte nakrájené ledvinky.
  6. Zprudka je orestujte, občas prohoďte a dochuťte solí a pepřem, poté přidejte jen kapku bílého vína.
  7. Pokud používáte, přidejte sardelovo-máslovou pastu úplně na závěr a nechte ji rozpustit ve šťávě z vaření.
  8. Vypněte oheň a vmíchejte nasekanou petrželku.
  9. Podávejte ihned, posypané nasekanou petrželkou, doplněné rýží na másle nebo bramborovou kaší, chcete-li.
Orestované telecí vnitřnosti na víně, servírované na talíři a posypané petrželkou.
www.memoriediangelina.com

Při nákupu ledvinek u řezníka dbáme na to, aby byly vždy čerstvé. To znamená, že by měly vonět. Pak už nám bude stačit důkladně vykrojit tuk a kanálky a na chvíli je namočit do mléka, aby se nám příprava pokrmu z ledvinek povedla.

A jak vám naše recepty na ledvinky chutnaly? Napište nám do komentářů!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X