Možná, že vnitřnosti nepatří mezi vaše oblíbené lahůdky.
Ledvinky jsou však bohaté na železo a vitamíny B a C, a proto by neměly chybět v našem jídelníčku.
Vždy je lze připravit tak, abyste si na nich pochutnali.
Inspirujte se našimi recepty na ledvinky v 7 vynikajících variantách, díky kterým si je zamilujete.
Tak dost řečí a pojďme na to!
Kořeněné jehněčí ledvinky
Jednoduchý a chutný pokrm, který je připraven z jehněčích ledvinek a indického koření, vás nadchne! Vyzkoušejte ho a uvidíte sami.
Ingredience
- 10 až 12 jehněčích ledvinek (odstraťe vnější vrstvu a nakrájejte na malé kousky)
- sůl podle chuti
- 1 lžička kurkumy
- 2 lžíce zázvorovo-česnekové pasty
- 1 šálek vody
- 3 lžíce oleje
- 1 lžička sušeného koriandru
- 1/2 lžičky garam masala
- 1 lžička červeného chilli prášku
- 2 zelené chilli papričky
Postup
- Dejte ledviny, sůl, kurkumu, zázvorovou česnekovou pastu a vodu do hrnce.
- Vařte, dokud voda nevyschne a ledviny nejsou hotové.
- Přidejte olej a smažte na vysoké teplotě po dobu 2 až 3 minut, abyste odstranili syrový zápach z oleje.
- Dále přidejte koriandr, garam masalu, červené chilli a zelené chilli.
- Znovu smažte 2 až 3 minuty, dokud ledvinky nebudou dobře obalené kořením.
- Podávejte horké.

Máme pro vás i další luxusní vnitřnosti! Recepty na játra jsou jedněmi z nejpopulárnějších v české kuchyni. Připravte si chutná a zdravá jídla, která můžete vařit, smažit i zapékat. Dopřejte si skvělou chuť a spoustu živin v jednom!
Restované vepřové ledvinky s rajčaty a paprikou
Naprosto perfektní pokrm z vepřových ledvinek restovaných se zeleninou, sherry a tamari, podávané s rýží nebo květákovou rýží a čerstvými hráškovými klíčky vás nadchne. Připravte ho i svým hostům!
Ingredience
Na přípravu ledvinek:
- 500 g vepřových ledvinek
- sůl
- jablečný ocet
Na restovanou směs:
- 1 lžíce sádla
- 5 cm kus zázvoru, nasekaný
- 1 lžíce tamari
- 2 lžíce sherry
- 500 g rajčat, nakrájených na měsíčky
- 1 cibule, nakrájená na 2 cm kousky (volitelně)
- 1 paprika, nakrájená na 2 cm kousky
- 1,5 lžicky kořenového škrobu arrowroot nebo kukuřičného škrobu
- 1 lžička sezamového oleje
- malá hrst hráškových výhonků
Postup
- Ořízněte přebytečnou pojivovou tkáň z laloků ledvinek.
- Ledvinky dobře osolte a vložte do skleněné nádoby nebo misky, kam se dobře vejdou.
- Přidejte jablečný ocet na zakrytí a nechte 7-24 hodin namáčet (čím těsněji se vejdou do misky, tím méně octa budete potřebovat na jejich zakrytí).
- Po 7-24 hodinách ledvinky vyjměte a osušte.
- Držte ledvinu na každé straně lalokem nahoru a podélně rozřízněte.
- Poté rozřízněte napůl, opět podélně středem jakékoli pojivové tkáně.
- Dejte ledvinky jednou ze dvou plochých stran směrem dolů a odřízněte proužek pojivové tkáně z každé čtvrtiny vašeho laloku.
- Nakrájejte dlouhé čtvrtky ledvin (nyní bez pojivové tkáně) na 2 cm kousky a dejte stranou.
- Do pánve na středně vysokém plameni přidejte sádlo.
- Když se rozpustí a třpytí, přidejte 2/3 zázvoru.
- Nechte vařit 30 sekund, dokud nezavoní.
- Zvyšte teplotu na maximum a přidejte ledvinky.
- Jemně pánví zatřeste, aby se ledvinky rovnoměrně rozprostřely, a poté je 2-3 minuty nechte, aby lehce zhnědly.
- Promíchejte a vařte další 1-2 minuty.
- Snižte teplotu na středně vysokou a přidejte tamari, sherry, rajčata, cibuli, papriku a zbývající zázvor.
- Zakryjte pánev a nechte zeleninu vařit asi 5 minut.
- Mezitím smíchejte škrob s 1/4 šálku vody a dejte stranou.
- Odstraňte poklici z pánve a přidejte směs škrobu a vody, míchejte 2-3 minuty, dokud omáčka nezhoustne.
- Ihned podávejte s dušenou rýží, květákovou rýží nebo salátem.
- Ozdobte sezamovým olejem a hráškovými výhonky.

Jehněčí ledvinky s bílým vínem a cibulí
Toto vynikající lehké jídlo je jednoduché a navíc levné. Jehněčí ledvinky restované na bílém víně, másle, česneku a cibuli vytváří bohatý a delikátní pokrm, který vás přesvědčí o tom, že i vnitřnosti mohou být lahůdkou.
Ingredience
- 200 g jehněčích ledvinek
- 80 ml bílého vína
- 30 g másla
- 2 velké cibule, nakrájené nadrobno
- 1/2 lžičky čerstvé nasekané petrželky
- toast, k podávání
Postup
- Odstraňte z ledvinek všechny membrány a rozkrojte je podélně napůl.
- Malým ostrým nožem odstraňte tvrdé jádro a vyhoďte.
- Vložte do mísy, zalijte vroucí vodou a nechte 5 minut louhovat.
- Sceďte, vraťte do mísy a zalijte bílým vínem.
- Nechte marinovat alespoň 1 hodinu.
- Ve velkém hrnci rozehřejte máslo a cibuli na mírném ohni a s pokličkou cibuli opékejte 10 minut, dokud nezměkne, ale nezhnědne.
- Ledvinky vyjměte z marinády, tekutinu si ponechte a nakrájejte na kousky o velikosti sousta.
- Ledvinky přidejte k cibuli s troškou marinády.
- 20 minut zlehka vařte a občas do hrnce přidejte trochu marinády.
- Posypte nasekanou petrželkou a podávejte s lehce opečeným toustovým chlebem.

Objevte podobné tipy
Čínské marinované vepřové ledvinky
Studené vepřové ledvinky na čínský způsob jsou naprosto luxusní! Základem je sehnat co nejčerstvější vnitřnosti, dobře je umýt a nepřevařit je. Poté vše namarinovat v perfektní omáčce a hurá, můžete podávat!
Ingredience
- 3 lžíce rýžového vinného octa
- 1 lžíce cukru
- 1 lžíce sezamového oleje
- 1 lžička pikantní chilli pasty
- 1 lžička mletého sečuánského pepře
- 2 řapíkaté celery, nakrájené na tenké plátky, diagonálně
- 2 stroužky česneku, nasekané
- 1 jarní cibulka, nakrájená na plátky
- 1/4 cibule, nakrájené na tenké plátky
- 1 červená paprika, nakrájená na tenké plátky
- 1 lžička sušeného zázvoru
- 6 lžic sójové omáčky
- 3 vepřové ledvinky, omyté, zbavené jádra a nakrájené na tenké plátky
Postup
- Smíchejte sójovou omáčku, rýžový vinný ocet, cukr, sezamový olej, pikantní chilli pastu, sečuánský pepř, plátky řapíkatého celeru, lisovaný česnek, jarní cibulku, červenou papriku a zázvor v nádobě.
- Odstraňte bílou vnitřní vrstvu ledvinek a ledvinky nakrájejte na tenké plátky.
- Oplachujte pod studenou tekoucí vodou tak dlouho, dokud nebude voda čistá.
- Plátky ledvin rychle blanšírujte v lehce osolené vroucí vodě, dokud nejsou uvařené (měli byste je neustále kontrolovat!)
- Sceďte a znovu omyjte pod studenou vodou, dokud nebude voda čistá.
- Vhoďte do omáčky.
- Přikryjte a nechte v lednici marinovat alespoň 1 hodinu.
- Podávejte studené.

Chcete vyzkoušet i další čínské pokrmy? Pak vyzkoušejte i některý z našich receptů na Kung Pao, po kterých se vám budou sbíhat sliny. Posvítíme si nejen na kuřecí, ale i na vepřovou a vegetariánskou variantu.
Smetanové jehněčí ledvinky s hořčicí a bílým vínem
Výborná krémová omáčka ze smetany, dijonské hořčice a žampionů se s jehněčími ledvinkami krásně doplňuje. Servírujte například s bramborovou kaší, rýží nebo zeleninou.
Ingredience
- 12 jehněčích ledvinek
- 80 g másla
- 4 šalotky, nakrájené
- 1 pórek, nakrájený
- 3 stroužky česneku, nakrájené
- 4 plátky neuzené slaniny, nakrájené na malé kousky
- 125 g žampionů, nakrájených
- 200 ml suchého bílého vína
- 100 ml zeleninového vývaru
- 2 lžíce dijonské hořčice
- 200 ml silné smetany
- 1 lžička sušeného tymiánu
- 1 lžička sušeného estragonu
- sůl
- mletý černý pepř
- hrst čerstvé petrželky, nasekané
Postup
- Očistěte a připravte si ledvinky.
- Do hluboké pánve dejte 30 g másla a ledvinky opékejte na prudkém ohni 1 minutu z každé strany, aby jen zhnědly.
- Sceďte a dejte stranou.
- Pánev osušte papírovou utěrkou, poté na středně vysoké teplotě opékejte šalotku a pórek na zbylém másle 3 minuty.
- Přidejte česnek, slaninu a houby a za občasného míchání opékejte dalších 5 minut.
- Přidejte víno a za častého míchání vařte, dokud se nezredukuje na polovinu.
- Vmíchejte vývar, hořčici a smetanu.
- Poté přidejte zpět ledviny.
- Dobře promíchejte a po dvou minutách přidejte tymián a estragon.
- Osolte a opepřete dle chuti.
- Vše na závěr zamíchejte, ozdobte petrželkou a podávejte s vámi zvolenou přílohou.

Ďábelské ledvinky
Kombinace kajenského pepře, hořčice, worcestrové omáčky, restovaných žampionů a ledvinek je naprosto jedinečná. Tento recept si musí oblíbit i zapřísáhlí odpůrci vnitřností, protože je to prostě bomba!
Ingredience
- 230 g čerstvých žampionů, nakrájených na velké kousky (volitelně)
- 2 až 4 jelení ledvinky (můžete použít i jiné)
- ¼ šálku hladké mouky
- 1 lžička kajenského pepře
- 1 a ½ lžičky hořčičného prášku, Coleman’s, pokud ji můžete získat
- 1 lžička soli
- 1 lžička mletého černého pepře
- 6 lžic másla
- worcestrová omáčka
- 3 polévkové lžíce kuřecího, zvěřinového nebo hovězího vývaru
Postup
- Sloupněte pavučinovou membránu, která obklopuje ledviny, jako smršťovací obal.
- Nyní je rozkrojte napůl, podélně.
- Uprostřed uvidíte spoustu bílé tkáně.
- Můžete ji odstranit, ale není to nezbytně nutné.
- Ledvinky však namočte do mléka na jeden den, budou tak mít jemnější chuť.
- Můžete je pak na další den dát do solného roztoku, ale není to nutné.
- Mám tendenci to odstranit odřezávacím nožem, ale není to nezbytně nutné.
- Každou polovinu nakrájejte na 3 nebo 4 kusy.
- Pokud použijete houby, orestujte je na rozpálené pánvi se 3 lžícemi másla, dokud na okrajích pěkně nezhnědnou.
- Vyjměte je a dejte na chvíli stranou.
- Mouku smíchejte s kajenským pepřem, hořčicí, solí a černým pepřem a poprašte jí ledvinky.
- Rozpalte pánev a přidejte další 3 lžíce másla.
- Ledviny osmahněte na másle.
- Možná je budete muset přitlačit špachtlí, protože se budou chtít vyklenout nahoru.
- Otočte a restujte další minutu nebo dvě.
- Vyjměte z pánve a nakrájejte na kousky dle libosti.
- Ledviny a žampiony vraťte do pánve a přidejte velkou kapku worcesteru a vývaru a pánví protřepejte, aby se vše spojilo.
- Nechte to minutu nebo dvě vařit.
- Ledvinky a žampiony vyjměte a položte na topinky, a omáčku několik minut povařte – nenecháme ji vyvařit úplně – poté vše zalijte a podávejte.

Restované telecí ledvinky na víně
Telecí ledvinky nakrájené na tenké plátky, rychle orestovány na oleji a česneku, jsou nejen vynikající, ale i neuvěřitelně jednoduché na přípravu. Připravte je své rodině jako večeři o všedním dni a uvidíte, jak si pochutnají!
Ingredience
- 500 g telecích ledvinek, ořezaných a nakrájených na plátky
- 1 nebo 2 stroužky česneku, oloupané a mírně rozdrcené
- bílé víno
- olivový olej
- sůl a pepř
- snítka čerstvé petrželky, jemně nasekaná
- 1-2 sardelových filetů, rozmačkaných s kouskem másla (volitelně)
Postup
- Chcete-li z ledvinek odstranit případné výrazné chutě, namočte je do vody s pár kapkami citronové šťávy nebo octa asi na hodinu u menších ledvinek, na dvě hodiny u větších.
- Přendejte je do cedníku a nechte pár minut okapat.
- Ve velké pánvi orestujte stroužky česneku na olivovém oleji na mírném ohni, dokud na okrajích nezhnědnou.
- Odstraňte a zlikvidujte.
- Zvyšte plamen na vysokou teplotu a přidejte nakrájené ledvinky.
- Zprudka je orestujte, občas prohoďte a dochuťte solí a pepřem, poté přidejte jen kapku bílého vína.
- Pokud používáte, přidejte sardelovo-máslovou pastu úplně na závěr a nechte ji rozpustit ve šťávě z vaření.
- Vypněte oheň a vmíchejte nasekanou petrželku.
- Podávejte ihned, posypané nasekanou petrželkou, doplněné rýží na másle nebo bramborovou kaší, chcete-li.

Při nákupu ledvinek u řezníka dbáme na to, aby byly vždy čerstvé. To znamená, že by měly vonět. Pak už nám bude stačit důkladně vykrojit tuk a kanálky a na chvíli je namočit do mléka, aby se nám příprava pokrmu z ledvinek povedla.
A jak vám naše recepty na ledvinky chutnaly? Napište nám do komentářů!