Ledvinky jako bohatý zdroj bílkovin a železa

Možná, že vnitřnosti nepatří mezi vaše oblíbené lahůdky.

Vepřové ledvinky jsou však bohaté na železo a vitamíny B a C, a proto by neměly chybět v našem jídelníčku.

Vždy je lze připravit tak, abyste si na nich pochutnali.

Výborné jsou ledvinky dušené, které můžeme doplnit zeleninou. Pokrm tak bude bohatý také na tolik potřebnou vlákninu, kterou potřebujeme pro správnou funkci našeho trávicího systému.

Ledvinky a jejich příprava

Hned po nákupu ledvinky podélně rozřízneme, vyřízneme kanálky s pánvičkami, což je místo, kde se žilky sbíhají, a hned je namočíme do studené vody nebo mléka. Před samotným vařením pak jednotlivé půlky příčně rozřízneme na plátky a spaříme v horké vodě. Scedíme, propláchneme na cedníku studenou vodou a necháme okapat. Důležité je důkladné vykrojení kanálků.

1. Ledvinky na cibulce s rýží

Orestovaná cibule dodává pokrmu tu správnou chuť. Proto ledvinky nejprve opečeme na cibulovém základě a teprve potom dusíme doměkka.

INGREDIENCE:

  • vepřové ledvinky
  • olej
  • polohrubá mouka
  • česnek
  • větší cibule
  • majoránka
  • kmín
  • pepř
  • sůl

POSTUP:

  1. Ledvinky očistíme a podélně rozkrojíme.
  2. Nakrájíme je na slabé plátky a spaříme ve vařící vodě a propláchneme několikrát ve studené vodě.
  3. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Orestujeme ji na tuku.
  4. Přidáme ledvinky a opečeme.
  5. Dochutíme utřeným česnekem, pepřem a kmínem, podlijeme vodu a dusíme.
  6. Šťávu vydusíme, ledvinky zaprášíme moukou, kterou osmahneme a zalijeme vodou a vaříme asi čtvrt hodiny.
  7. Nakonec hotový pokrm osolíme a dochutíme majoránkou, vše ještě asi pět minut povaříme.
  8. Podáváme s rýží.

Hotový recept na ledvinky na cibulce s rýží

zdroj: menu.by

2. Ledvinky na slanině a cibulce

Slanina a cibule jsou výborným základem i pro ledvinky, na kterém je pak dusíme.

INGREDIENCE:

  • vepřové ledvinky
  • slanina
  • cibule
  • kmín
  • pepř
  • sůl
  • polohrubá mouka

POSTUP:

  1. Ledvinky odblaníme a zbavíme kanálků a tuku.
  2. Pak je nakrájíme na proužky.
  3. Slaninu nakrájíme na drobné kostičky a dáme ji osmažit do kastrolu, až pustí tuk. Do něho přidáme nakrájenou cibuli a orestujeme ji.
  4. Na tento základ dáme opéci ledvinky, které osolíme, opepříme a okmínujeme.
  5. Podlijeme vodou a dusíme pod pokličkou doměkka.
  6. Necháme vydusit šťávu, zahustíme moukou, kterou opražíme a zalijeme vodou.
  7. Chvíli ještě mouku povaříme a můžeme podávat.

Hotový recept na dušené ledvinky na slanině

zdroj: distractedhousewife.blogspot.cz

3. Vepřové ledvinky po uhersku

V kombinaci s mletou sladkou paprikou a smetanou vykouzlíme zajímavý pokrm se smetanovou chutí.

INGREDIENCE:

  • vepřové ledvinky
  • cibule
  • olej
  • sladká mletá paprika
  • pepř
  • sůl
  • mouka polohrubá
  • zakysaná smetana
  • mléko

POSTUP:

  1. Připravíme si ledvinky. Omyjeme je, odblaníme a odstraníme tuk.
  2. Nakrájíme je na nudličky a zalijeme mlékem, aby byl ponořené.
  3. Necháme několik hodin v chladnu, nejlépe přes noc.
  4. Na druhý den v kastrolu osmažíme na tuku cibuli nakrájenou najemno.
  5. V mléce namočené ledvinky zcedíme a propláchujeme studenou vodou tak dlouho, až bude voda z nich čirá.
  6. Ledvinky vložíme na orestovanou cibuli, opečeme a dusíme doměkka.
  7. Osolíme je a opepříme a dochutíme sladkou mletou paprikou.
  8. Jak jsou ledvinky měkké, přilijeme do nich zakysanou smetanou a necháme ještě chvíli povařit.
  9. Podle potřeby dosolíme.
  10. Podáváme s rýží, těstovinami nebo bramborami.

Hotový recept na ledvinky po uhersku

zdroj:  monitor.co.ug

4. Dušené ledvinky se zeleninou

Ledvinky lze dusit  také společně se zeleninou – například mrkví a celerem, které doplněné ještě kečupem dodají pokrmu tu správnou chuť.

INGREDIENCE:

  • vepřové ledvinky
  • olej
  • cibule
  • mrkev
  • celer
  • sůl
  • kmín
  • pepř
  • kečup
  • polohrubá mouka

POSTUP:

  1. Ledvinky rozkrojíme a pečlivě vykrojíme tuk a žlázy. Vše dobře propláchneme a nakrájíme na nudličky.
  2. Zalijeme mlékem a necháme aspoň hodinu odpočívat.
  3. Potom ledvinky slijeme a propláchneme vodou.
  4. V kastrolu osmažíme na tuku nakrájenou cibuli a přidáme k ní ledvinky a opečeme.
  5. Doplníme nakrájenou mrkví a celerem a společně pod pokličkou dusíme doměkka.
  6. K závěru dušení dochutíme kečupem, osolíme, přidáme pepř a kmín a ještě chvíli povaříme společně s moukou rozmíchanou ve vodě.

Hotový recept na dušené ledvinky

zdroj: yu-xiang-yuan.com

K ledvinkám můžeme podávat různě upravené brambory, dušenou rýži, těstoviny nebo jemné moučné či bramborové noky.

Při nákupu ledvinek u řezníka dbáme na to, aby byly vždy čerstvé. To znamená, že by měly vonět. Pak už nám bude stačit důkladně vykrojit tuk a kanálky a na chvíli je namočit do mléka, aby se nám příprava pokrmu z ledvinek povedla.

 

 

Sdílejte svým přátelům

Ohodnoťte také

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *