„Co bude dnes k obědu?“
Tuhle otázku jistě slýcháte denně, jak od svých dětí, manžela či manželky, tak určitě i od vás samotných.
Trápí nás to všechny dnes a denně.
Proto jsme si pro vás dnes připravili 8 skvělých receptů na rychlé obědy.
Užijte si je!
Kuřecí wrapy s pikantní omáčkou
Pikantní kuřecí wrapy s farmářským dresinkem překypují chutí a máte je hotové za pouhých 5 minut!
Ingredience
- 2 šálky vařeného (pečeného) kuřecího masa, nakrájeného nebo trhaného
- 1/3 šálku pikantní omáčky plus 2 lžíce rozpuštěného másla
- 1 šálek nakrájeného ledového salátu
- 1/4 šálku farmářského dresinku
- 4 střední pšeničné tortilly
- volitelné náplně: rajčata, cibule, strouhaný sýr
Postup
- Ve velké misce smíchejte natrhané pečené kuře a pikantní omáčku s dvěma lžícemi másla.
- Pikantní kuře rozdělte rovnoměrně na tortilly.
- Na kuře naneste salát, farmářský dresink a případně další volitelnou náplň.
- Přiklopte boky tortill a srolujte jako burrito.
- Užijte si je teplé nebo studené!

Vyzkoušejte i naše další recepty na plněné tortilly včetně tipů, jak si připravit tu nejlepší domácí tortillovou placku!
Krémové česnekové kuře s rýží
Nic nepřekoná tento recept na rychlé jídlo k obědu, pokud jde o jednoduchost přípravy! Zabere vám méně než 30 minut a stačí vám k tomu pouze jedna velká hluboká pánev nebo hrnec.
Ingredience
- 500 g kuřecích prsou, nakrájených na kousky
- 1 lžička sušeného česneku
- 1/2 lžičky soli
- 1/2 lžičky pepře
- 1 lžíce olivového oleje
- 3 stroužky česneku, lisovaného
- 3/4 šálku dlouhozrnné bílé rýže
- 2 a 1/2 šálků kuřecího vývaru
- 2 šálky baby špenátu
- 2 lžíce smetany ke šlehání
Postup
- Kuřecí prsa promíchejte se sušeným česnekem, solí a pepřem.
- Zahřejte olivový olej na pánvi na středním plameni.
- Přidejte kuřecí prsa do pánve a za častého míchání restujte do zhnědnutí asi 3 minuty.
- Přidejte česnek na pánev a restujte dalších 30 sekund.
- Vmíchejte rýži a kuřecí vývar.
- Přiveďte k varu, snižte plamen a přikryjte pokličkou.
- Vařte 20 minut za občasného míchání.
- Odstavte z ohně a na rýži položte baby špenát.
- Přikryjte, přiklopte pokličkou a nechte 5 minut odležet.
- Sundejte pokličku a dobře promíchejte.
- Vmíchejte smetanu a podávejte.

Brambory z mikrovlnné trouby se slaninou a sýrem
Pečení brambor v troubě chvíli trvá, ale pokud vás honí čas, můžete na jejich přípravu klidně použít mikrovlnnou troubu a výsledek bude i tak luxusní.
Ingredience
- 1 velký brambor, omytý a vydrhnutý
- 1 lžíce oleje
- sůl, podle chuti
- 2 plátky slaniny
- ¼ šálku strouhaného sýru čedar
- zakysaná smetana, k podávání
- čerstvá pažitka, k podávání
Postup
- Vidličkou propíchněte do brambory dírky, poté ji potřete olejem a solí.
- Plátky slaniny položte na stejný talíř jako brambory, vložte do mikrovlnné trouby na 7-9 minut, dokud slanina není křupavá a brambory měkké.
- Dávejte pozor, aby se slanina nepřipálila.
- Po vychladnutí slaninu rozdrobte.
- Bramboru rozkrojte napůl a pak pomocí vidličky načechrejte vnitřek.
- Navrch nasypte sýr a poté dejte na dalších 30 sekund do mikrovlnky.
- Ozdobte zakysanou smetanu, kousky drcené slaniny a pažitkou.
- Užijte si to!

Vyzkoušejte také naše nejlepší recepty na pečené brambory z trouby. Křupavá lahůdka na 5 způsobů!
Pikantní cuketové nudle s křupavým tofu
Vyzkoušejte tento jednoduchý a rychlý recept na oběd z cuketových nudlí, křupavého tofu, sójové omáčky a arašídového oleje. Je naprosto luxusní!
Ingredience
- 340 g extra pevného tofu
- 4–6 cuket
- sezamová semínka a jarní cibulka na ozdobení
Na chilli sezamovou omáčku:
- 1/2 šálku arašídového másla
- 1/3 šálku sezamového oleje
- 1/3 šálku světlé sójové omáčky
- 1/4 šálku rýžového octa
- 2 lžíce chilli pasty (jako sambal oelek)
- 2 lžíce cukru
- 1 stroužek česneku, nasekaný
- 1 kousíček čerstvého zázvoru, oloupaný a nastrouhaný
Postup
- Všechny ingredience na omáčku protřepejte ve sklenici nebo je vhoďte do kuchyňského robotu a promíchejte.
- Z tofu vytlačte přebytečnou vlhkost.
- Nakrájejte ho na kousky velikosti sousta.
- Na nepřilnavé pánvi rozehřejte trochu oleje.
- Přidejte tofu a za stálého míchání opékejte do zlatova.
- Přidejte asi 1/2 šálku omáčky a vařte, dokud se omáčka nezačne odpařovat / absorbovat do tofu a nezhnědne na pánvi.
- Opatrně obracejte a seškrabujte opečené kousky ze dna .
- Pomocí spiralizéru si z cuket udělejte spirály a promíchejte s asi 1/4 šálku omáčky na porci.
- Navrch dejte tofu, sezamová semínka a jarní cibulku.
- Ihned podávejte.

Objevte podobné tipy
Salát s krevetami a avokádem
Luxusní letní salát z krevet, avokáda, okurky, kopru, pažitky a citrónové šťávy je rychlý, jednoduchý a zdravý! Užijte si ho i vy.
Ingredience
- 230 g krevet (bez ocasu)
- 1 zralé avokádo
- 1/2 lžičky soli
- špetka sušeného česneku (volitelné)
- šťáva z jednoho citronu
- půlka malé okurky, nakrájené na kostičky
- špetka čerstvého kopru
- špetka pažitky
Postup
- Přiveďte hrnec s vodou k varu.
- Přidejte krevety.
- Vařte 3-5 minut do růžova.
- Sceďte a vložte do misky s ledovou vodou, aby vychladly.
- Po vychladnutí osušte a nakrájejte na kousky o velikosti sousta.
- Avokádo rozmačkejte.
- Pokud chcete, dochuťte solí, citrónovou šťávou a sušeným česnekem.
- Promíchejte spolu krevety, avokádovou směs, nakrájenou okurku a bylinky.
- Podle chuti okořeňte.
- Dobrou chuť!

Hledáte i další výborné krevetové recepty? Poradíme vám, jak na ně!
Špagety s česnekem a olivovým olejem
Tyto luxusní voňavé špagety patří mezi klasický italský pokrm, na který potřebujete pouhých pár levných ingrediencí, je jednoduchý na přípravu a máte ho hotový za 10 minut. Perfektní recept na rychlý oběd bez masa!
Ingredience
- 450 g špaget nebo jiných dlouhých těstovin
- 1/2 šálku extra panenského olivového oleje
- 4-5 stroužků česneku, nakrájených najemno
- 1 lžička sušených chilli vloček nebo podle chuti (nebo 3 čerstvé chilli papričky)
- 1/4 šálku čerstvé petrželky, hrubě nasekané
- 1/4 hrnku strouhaného parmazánu plus další na servírování
- sůl, podle chuti
Postup
- Přiveďte k varu hrnec s osolenou vodou a přidejte špagety.
- Vařte do al dente.
- Zatímco se špagety vaří, připravte si omáčku.
- Pokud nepoužijete sušené chilli vločky, odstraňte z čerstvých chilli papriček semínka a nasekejte nadrobno.
- Oloupejte a nadrobno nakrájejte stroužky česneku.
- Na pánvi jemně rozehřejte olivový olej.
- Přidejte česnek a chilli a restujte několik minut doměkka, nebo dokud česnek nezíská světle zlatou barvu, ale pozor, aby se nepřipálil.
- Vmíchejte nasekanou petrželku.
- Špagety sceďte „al dente“ a nechte si 1/2 šálku vody z vaření stranou.
- Přidejte špagety na pánev, dobře promíchejte, aby se obalily olejem, přidejte trochu škrobové vody z vaření, aby byly těstoviny vlhké a šťavnaté.
- Vařte na středním plameni 30 sekund, několikrát promíchejte.
- Posypte špagety nasekanou petrželkou a strouhaným parmazánem..
- Užijte si to!

Rychlá květáková rýže
Úžasná nízkosacharidová zdravá varianta smažené rýže! Ani nepoznáte, že nejíte rýži, ale květák, a zároveň pokrm připravíte za pouhých 10 minut.
Ingredience
- 700 g růžiček květáku
- 2 lžíce sojové omáčky
- 1 lžíce sezamového oleje
- 1 polévková lžíce čerstvě nastrouhaného zázvoru
- 1/4 lžičky bílého pepře
- 2 lžíce rostlinného oleje
- 2 velká vejce, rozšlehaná
- 2 stroužky česneku, nasekané
- 1 cibule, nakrájená na kostičky
- 170 g růžiček brokolice, nakrájených
- 2 mrkve, oloupané a nastrouhané
- 1/2 šálku mražené kukuřice
- 1/2 šálku mraženého hrášku
- 2 jarní cibulky, nakrájené na tenké plátky
- 1/2 lžičky sezamových semínek
Postup
- Pulsujte květák v misce kuchyňského robota, dokud nebude připomínat rýži, asi 2-3 minuty.
- Dejte stranou.
- V malé misce prošlehejte sójovou omáčku, sezamový olej, zázvor a bílý pepř.
- Dejte stranou.
- Zahřejte 1 polévkovou lžíci rostlinného oleje na střední pánvi na mírném ohni.
- Přidejte vejce a smažte je asi 2–3 minuty z každé strany, otočte pouze jednou.
- Před nakrájením na malé kousky vejce nechte vychladnout.
- Dejte stranou.
- Zahřejte zbývající 1 lžíci rostlinného oleje ve velké pánvi nebo woku na středně vysokém plameni.
- Přidejte česnek a cibuli na pánev a restujte za častého míchání, dokud cibule nezesklovatí, asi 3-4 minuty.
- Vmíchejte brokolici, mrkev, kukuřici a hrášek a za stálého míchání vařte, dokud zelenina nezměkne, asi 3–4 minuty.
- Vmíchejte květák, vejce, jarní cibulku a směs sójové omáčky.
- Restujte za stálého míchání, dokud se květák neprohřeje a nezměkne, asi 3–4 minuty.
- Ihned podávejte, případně ozdobte sezamovými semínky.

Máme pro vás také nejlepší recepty na polévky s květákem. Inspirujte se, jsou luxusní!
Vepřové kousky na česneku s fazolkami
Do 30 minut si můžete vykouzlit tento luxusní víkendový oběd v podobě vepřových kousků v máslové česnekovo-citrónové omáčce se zelenými fazolkami. Už nebudete chtít nic jiného!
Ingredience
- 650 g vepřových kotlet, nakrájených na 2,5 cm kostky
- 1 lžíce směsi cajunského koření
- 2 lžíce olivového oleje
- 1/4 šálku másla
- 1/4 šálku zeleninového vývaru
- šťáva z 1/2 citronu
- 4 stroužky česneku, nakrájené nadrobno
- 450 g zelených fazolek, nakrájených a blanšírovaných (pokud jsou tenké, není třeba je blanšírovat)
- vločky červeného chilli (volitelně)
- čerstvá nasekaná petrželka, na ozdobu
- plátky citronu, na ozdobu
Postup
- Na mělkém talíři posypte vepřové kousky cajunským kořením a promíchejte, aby se dobře obalily.
- Na pánvi rozehřejte 2 lžičky oleje na středně vysokém plameni, dokud nebude horký.
- Vepřové kousky opékejte po dávkách 2–3 minuty z každé strany, dokud nebudou okraje křupavé a opečené, podle potřeby přidejte další olej.
- Vyjměte opečené kousky z pánve a dejte stranou.
- Snižte teplotu na střední.
- Přidejte máslo na pánev a zahřívejte, dokud se nerozpustí.
- Nakrájený česnek orestujte, dokud nebude voňavý (asi 30 sekund), přičemž z pánve seškrábejte všechny zhnědlé kousky.
- Polijte citronovou šťávou a zeleninovým vývarem.
- Do pánve vhoďte blanšírované zelené fazolky a přidejte citronovo-máslovou omáčku.
- Zelené fazolky vařte 3–4 minuty a pravidelně je obracejte pomocí kleští.
- Uvařené zelené fazolky zatlačte ke kraji a vepřové kousky vraťte do pánve.
- Promíchejte je s česnekovo-máslovou omáčkou, aby se rovnoměrně obalily.
- Podávejte maso a fazolky s plátky citronu, posypanou čerstvou petrželkou a vločkami červeného chilli, pokud chcete.
- Dobrou chuť!

Inspirujte se také našimi dalšími vynikajícími recepty na kotletky z vepřového masa. Máme pro vás zapečené i grilované varianty!
A jak jste si dnešní recepty na rychlé obědy užili vy? Napište nám do komentářů!