Recepty na zapečené kuře: skvělé tipy na oběd

Pečené kuře je evergreen české kuchyně.

Co udělat, aby nám nezevšednělo?

Nechte se inspirovat následujícími pěti recepty!

Pečené kuře s rýží

INGREDIENCE

  • 2 celé citrony
  • kuře na čtvrtky
  • 3 lžíce oregana
  • 5 stroužků česneku
  • 1 lžička červené papriky
  • rýže
  • 2 lžičky olivového oleje
  • sůl, pepř, celer dle chuti

POSTUP

  1. Kuře marinujeme v oleji, oreganu, česneku, paprice a špetce soli, nejlépe v uzavíratelném sáčku, ale postačí i jiná nádoba. Nejlepší je marinovat přes noc, ale i 30 minut maso vylepší.
  2. Vyhřejeme pečící nádobu a vytřeme troškou oleje.
  3. Do nádoby vložíme vařenou rýži promíchanou s kořením, vývarem a na kolečka nakrájeným citronem (druhý citron zatím schováme).
  4. Kuře položíme návrh rýže.
  5. Pečeme 30 minut pod víkem pečící nádoby.
  6. Odkrajíme a pečeme 10 minut, aby kuře zezlátlo.
  7. Návrh pokrmu poskládáme nakrájený druhý citron a celer na kostičky.
  8. Pečeme dalších 10 minut.
Hotové nejlepší pečené kuře s rýží v zapékací misce.
zdroj: Pillsbury.com

Pečené kuře s nádivkou

INGREDIENCE

  • celé kuře
  • máslo
  • sůl a pepř
  • 2 ks vejce
  • mléko
  • 6 rohlíků
  • petrželka

POSTUP

  1. Rohlíky nakrájíme a namočíme do mléka.
  2. Utřeme máslo se špetkou soli, kořením a žloutkem, popř. ještě nasekaným špenátem nebo kopřivou.
  3. Z bílků našleháme sníh.
  4. Do utřeného másla vmícháme namočené rohlíky a sníh. Nádivkou naplníme kuře: uvnitř i pod kůží.
  5. Pečeme hodinu a půl, po cca 20 minutách kuře vždy otočíme a přelijeme výpekem
Rozkrojené celé pečené kuře s nádivkou na talíři.
zdroj: Albert.cz

Pečené kuře na zelenině

INGREDIENCE

  • 1 kuře
  • 2 cibulky
  • česnek
  • 1/2 brokolice
  • 1 cuketa
  • 1 paprika
  • 1 rajče
  • 3 ředkvičky
  • sůl, pepř, bazalka
  • slunečnicový / olivový olej na marinádu (4 lžíce)

POSTUP

  1. Všechny ingredience, včetně nakrájeného kuřete, dáme přes noc marinovat (marinádu zvolíme dle chuti, stačí olej s kořením, navíc lze přidat jogurt, kečup nebo hořčici).
  2. Vše vložíme do pečící nádoby, uzavřeme, pečeme 15 minut.
  3. Odkryjeme víko a dopečeme 10 minut.
Hotové pečené kuře se zeleninou zapečené v troubě.
zdroj: Tasteofhome.com

Pečené kuře na houbách

INGREDIENCE

  • 6 kuřecích stehen
  • 5-10 hub (žampionů)
  • 1 hrnek vývaru
  • 1 lžička vinného octa
  • 4 stroužky česneku
  • 2 lžičky smetany
  • 2 lžíce kokosového mléka
  • 15 snítek tymiánu
  • sůl, pepř

POSTUP

  1. Nejprve orestujeme houby na česneku s tymiánem, poté přidáme smetanu a zbytek koření.
  2. Kuřecí stehna pečeme 10 minut v troubě, dvakrát mezitím přelijeme vývarem.
  3. Stehna opatrně vyjmeme, do pečící mísy vlijeme houbovou směs, nahoru opět vrátíme stehna a dopečeme dozlatova.
  4. Na poslední 2 minuty můžeme stehna přelít další smetanou nebo nastrouhaným sýrem.
Pečené kuře na houbách s kokosovým mlékem.
zdroj: Damndelicious.net

Pečené kuře na zelí

Zelí je královnou české kuchyně. Správně ho zpracovat je základním předpokladem úspěchu.

INGREDIENCE

  • 1 kuře
  • 1 kysané zelí
  • 1 cibuli
  • pepř, sůl, grilovací koření

POSTUP

  1. Do pekáče dáme veškeré zelí, na něj plátky cibule.
  2. Na cibuli poklademe kuřecí čtvrtky, okořeníme.
  3. Pečeme dozlatova, ale nepodléváme.

Nejlepší pečené kuře se zelím nandané na talíři.

Příprava kuřete před pečením

Před pečením

Kuře pečeme:

  • vcelku
  • porcované na půlky,
  • porcované na čtvrtky,
  • nakrájené na kostky

Pokud pečeme celé kuře, odkrojíme kůži z krku a odsekneme spodní nevyužitelnou část nohou. Pro udržení pěkného tvaru můžeme křídla a nohy přitisknout ke trupu a upevnit nití nebo párátky.

Na porcování použijeme ostrý sekáček a kuře rozdělíme nejdříve na půlky a pak na potřebné porce.

Z vykostěného kuřete můžeme krájet plátky nebo také menší kousky. Odkrojky a kosti z kuřete využijeme na kuřecí vývar, kterým můžeme kuře při pečení podlévat nebo nám poslouží jindy při přípravě polévky nebo omáčky.

Pro zkřehnutí masa a získání mimořádné chuti můžeme kuře také marinovat. Nejjednodušší marinádou je bílý jogurt s přídavkem koření.

Ale připravit můžeme i rafinovanější marinády z koření, medu, kečupu, hořčice nebo s použitím vína či destilátu. Marinujeme nejméně 24 hodin.

Jak probíhá vlastní pečení

Péci můžeme bez tuku, nebo vybereme:

  • máslo
  • sádlo
  • olej

Celé kuře vkládáme do pekáče prsíčky dolů, porce rozprostřeme do pekáče. Také můžeme kuře před pečením opéci na pánvi, vložit do pekáče a pak už jen zapékat.

Přelévání kuřete během pečení je možné:

  • vypečenou šťávou
  • vývarem
  • horkou vodou
  • pivem
  • vínem
  • ovocným / zeleninovým džusem
  • zbylou marinádou

Pečeme v horké troubě, zpočátku pod pokličkou, později odkryjeme, abychom docílili kůrky.

Doba pečení (při 200 ºC)

  • celé kuře:  1,5 hod
  • porcované kuře: 1 hod
  • kuře na kostičky: 20 – 30 min

Pečení ovlivňuje velikost porcí a přísady.

Tip pro přípravu:

Marinování v oleji je již poměrně běžné, zkuste však také marinovat v kořeněném mléku, dokonce i maso z mrazáku je potom krásně křehké!

Vhodné přísady:

  • zelenina
  • houby
  • zelí
  • nádivka
  • ovoce

Pokud máte rádi pikantnější pokrmy, určitě zkuste náš recept na ohnivé kuře, o kterém také píšeme na našem webu.

Povedlo se vám pěkně vypečené kuře? Dejte nám vědět v sekci komentářů pod článkem!

Komentáře

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.