Nejlepší recepty na pečené kuřecí maso na jednom místě. Inspirujte se!

Milujete jemné a křehké maso z trouby, takže hledáte vhodné recepty na pečené kuře?

Tento druh masa se dá použít v podstatě na cokoliv a je to i skvělá součást salátů.

Inspirujte se v našem článku a připravte si ho klasicky nebo třeba s medem či ovocem.

Tradiční pečené kuře

Připravit dokonale upečené kuře není mnohdy jednoduché, ale když člověk objeví zajímavý recept, stojí za to ho vyzkoušet. Když navíc masu sekunduje zelenina a bylinky.

Ingredience:

  • 1,5 kg čerstvé kuře
  • 2 velké cibule
  • 2 mrkve
  • 2 stonky řapíkatého celeru
  • 1 palice česneku
  • 3 – 4 lžíce extra panenského olivového oleje
  • Sůl
  • Mletý černý pepř
  • 1 chemicky neošetřený citron
  • 1 snítka tymiánu
  • 1 snítka rozmarýnu
  • 1 hrst petrželky
  • 2 bobkové listy

Postup:

  1. Kuře vyjmeme aspoň hodinu před začátkem přípravy, aby mělo pokojovou teplotu.
  2. Troubu si předehřejeme na 240°C.
  3. Zeleninu důkladně omyjeme a nakrájíme na středně velké kousky. Není nutné ji čistit.
  4. Palici česneku rozebereme na jednotlivé stroužky, ale nebudeme jej loupat.
  5. Připravíme si vyšší a dostatečně velký pekáč, do kterého dáme nakrájenou zeleninu a stroužky česneku.
  6. Posypeme polovinou bylinek a pokapeme olivovým olejem.
  7. Olejem potřeme také kuře a ochutíme mořskou solí i černým pepřem ze všech stran.
  8. Takto ochucené kuře položíme do pekáče na zeleninu.
  9. Vezmeme citron a pomocí nože do něj uděláme několik děr. Kdo chce, může ho dát ještě chvíli do mikrovlnné trouby, skvěle se tak uvolní chuť.
  10. Poté vložíme citron i s druhou polovinou bylinek do dutiny kuřete.
  11. Do trouby dáme misku s vodou a teplotu snížíme na 200°C.
  12. Necháme péct 1 hodinu a dvacet minut.
  13. Kontrolujeme po celou dobu pečení, jestli není odpařena všechna voda a průběžně šťávou přeléváme kuře.
  14. Když se nám bude zdát moc suché, přidáme do misky vodu.
  15. Jakmile je kuře upečené, vyjmeme ho z trouby a odložíme na prkénko, aby si tak 15 – 20 minut.
  16. Přikryjeme alobalem a necháme odpočívat.
  17. Pak už jen stačí kuře naporcovat a servírovat.
Kuře pečené podle receptu Jamie Oliviera.
Zdroj: https://www.jamieoliver.com

Zapečené kuře na zelí

Pro rodinu je toto jídlo jako stvořené, neboť je rychlé a chutné. Může to být lehká večeře, ale klidně i oběd. Příprava trvá něco přes hodinu a výsledek rozhodně podráždí vaše chuťové buňky.

Pokud si potrpíte na jednoduché pokrmy, zkuste se podívat na ty nejlepší chuťovky, jež představují vynikající recepty se zapékanou cuketou.

Ingredience:

  • 2 kg celé kuře
  • 1 žlutá cibule
  • 1 hrst čerstvé petrželky
  • 3 polévkové lžíce rozpuštěného másla
  • 1 lžička soli
  • 1/4 lžičky mletého černého pepře
  • 1 lžička mleté sladké papriky
  • 1/2 lžičky sušeného česneku
  • 1 středně velká hlávka zelí
  • 2 lžíce extra panenského olivového oleje

Postup:

  1. Cibuli očistíme a nakrájíme na plátky.
  2. Zelí zbavíme košťálu a nakrájíme na větší kusy.
  3. Kuře zbavíme drobů, pokud je to potřeba a osušíme kuchyňskými papírovými utěrkami.
  4. Do dutiny dáme nakrájenou cibuli a petrželku.
  5. Kuře potřeme lžící másla ze všech stran.
  6. V malé misce smícháme sůl, černý pepř, papriku a sušený česnek.
  7. Připravenou směsí posypeme kuře z vnější i vnitřní strany. Trochu poplácáme, aby se koření dobře přichytilo na máslo.
  8. Troubu si předehřejeme na 225 stupňů a připravíme si nejlépe litinovou pánev (tu nahřejeme v troubě), případně vyšší pekáček.
  9. Vyndáme si velkou mísu, dáme do ní pokrájené zelí, přidáme olivový olej, 2 lžíce rozpuštěného másla a důkladně promícháme, aby se zelí hezky promastilo.
  10. Osolíme, opepříme, ještě jednou pečlivě zamícháme a rozložíme na dno pekáče (nebo zahřáté litinové pánve).
  11. Do středu položíme připravené kuře a dáme do trouby.
  12. Stáhneme teplotu na 200°C a pečeme zhruba 60 minut – 90 minut, až dokud nezíská kuře zlatavé zbarvení.
  13. Upečené kuře vyjmeme z trouby, zakryjeme alobalem a necháme ještě 15 minut odpočívat.
Zelný pekáč s kuřetem.
Zdroj: https://brooklynfarmgirl.com/

Drůbeží maso s nádivkou

Kdo miluje slaninu, a ještě k tomu i nádivku, ten určitě rád vyzkouší tento velice jednoduchý, ale přesto velmi chutný recept.

Ingredience:

  • 1 celé kuře
  • 8 proužků slaniny
  • Sůl
  • Mletý černý pepř
  • 100 g čerstvého změklého másla
  • 10 lístků nasekané šalvěje + svazek na ozdobu
  • 125 g strouhanky
  • 1 celé vejce
  • 4 velké cibule

Postup:

  1. Cibuli oloupeme a nakrájíme na jemné kostičky.
  2. Do pánve dáme polovinu másla, přisypeme cibuli a necháme restovat zhruba 10 minut, aby byla cibule měkká.
  3. Poté odstavíme stranou a necháme vychladnout.
  4. Jakmile je cibule vychladlá, přidáme nasekanou šalvěj, strouhanku, vejce, osolíme, opepříme a důkladně promícháme.
  5. Nádivkou naplníme kuřeti dutinu a přikryjeme přečnívající kůží.
  6. Můžeme pro jistotu ještě sepnout jehlou na špíz, špejlí, nebo potravinářským provázkem svázat kuřeti nožky k sobě.
  7. Zbývající nádivku vytvarujeme na stejně velké kuličky a odložíme si je zatím stranou.
  8. Kuře potřeme máslem, které nám zbylo, osolíme, opepříme a položíme do pekáče tak, aby prsíčka byla nahoru.
  9. Přes prsa rozložíme plátky slaniny a zakryjeme alobalem.
  10. Do pekáče vlijeme trochu vody a dáme péct do střední části trouby na cca 90 minut.
  11. Během pečení podle potřeby ještě podlijeme.
  12. Po hodině pečení položíme do pekáčku ke kuřeti připravené kuličky nádivky a pečeme společně.
  13. Zhruba 15 minut před koncem pečení sundáme alobal, odstraníme slaninu, trochu podlijeme a zvýšíme teplotu trouby na 220°C.
  14. Ve chvíli, kdy je kuře zbarvené do zlatého odstínu, vypneme troubu a necháme ještě tak 5 minut dojít.
  15. Poté pekáč vyjmeme z trouby, kuře zakryjeme alobalem a dáme na 10 minut odpočinout na kuchyňskou linku.
  16. Při servírování ozdobíme svazkem šalvěje.
  17. Jako příloha jsou perfektní vařené brambory nebo pečená zelenina.
Upečené kuře plněné nádivkou s cibulí.
Zdroj: https://www.goodto.com/

Kuřecí jako z pomalého hrnce

Není nic lepšího, než když se celá rodina sejde u nedělního oběda. Při takové příležitosti není na škodu, připravit vždy něco nového, chutného a hlavně snadného, co se vám nepřipálí, když se náhodou člověk zapomene či zapovídá s ostatními příbuznými.

Toho se nemusíme bát díky velmi pomalému pečení. Kromě oběda to může klidně být i perfektní večeře. Toto kuře skvěle chutná s pečenými bramborami a zeleninovým salátem.

Ingredience:

  • 1 celé kuře o hmotnosti cca 1 400 g
  • Šťáva a kůra z 2 chemicky neošetřených citronů
  • 2 celé citrony
  • 1 palice česneku
  • 1 svazek čerstvého tymiánu
  • 1 svazek šalvěje
  • 150 g slaného másla
  • Sůl
  • Mletý černý pepř

Postup:

  1. Kuře necháme aspoň půl hodinky zteplat na pokojovou teplotu.
  2. Pomocí kuchyňských papírových utěrek jej pečlivě osušíme.
  3. Předehřejeme si troubu na 160°C a připravíme si misku.
  4. Do té dáme 50 g změklého másla, kůru z citronů, 2 stroužky česneku a otrhané lístky z několika snítek tymiánu.
  5. Přidáme ještě 4 nasekané listy šalvěje a odložíme zatím na stranu.
  6. Vnitřek kuřete osolíme a trochu opepříme.
  7. Do citronu uděláme vidličkou několik děr a vložíme do dutiny kuřete.
  8. K tomu dáme dvě třetiny šalvěje, 8 snítek tymiánu a 4 stroužky česneku, který není nutné loupat, jen ho trochu nožem zmáčkneme.
  9. Vezmeme lžíci nebo můžeme i rukou a nadzvedneme opatrně kůži na prsou.
  10. Pod kůži natřeme připravené ochucené máslo s citronem, co nejdál to půjde a kůži znovu přitlačíme.
  11. Zbývající máslovou směs natřeme na povrch kuřete.
  12. Do malé pánve pak dáme 100 g másla a necháme rozpustit.
  13. Přilijeme šťávu ze dvou citronů, 2 stroužky česneku nakrájené na plátky a znovu pár větviček tymiánu a nasekané šalvějové listy.
  14. Důkladně zamícháme, aby se vše spojilo, a pomocí kuchyňské injekce vstříkneme zhruba polovinu směsi na několika místech přímo do masa.
  15. Kdo injekci nemá, tenhle krok jednoduše vynechá.
  16. Kuře položíme stranou s prsy dolů do vyššího pekáčku a kolem něj rozložíme zbytky bylinek, plátky citronu a nepoužité stroužky česneku.
  17. Trochu podlijeme, zakryjeme alobalem a vložíme do předehřáté trouby.
  18. Pečeme zhruba 2 hodiny a 50 minut před koncem pečení rozpustíme zbytek ochuceného másla.
  19. Vyjmeme pekáč z trouby, odstraníme alobal a kuře otočíme prsíčky nahoru.
  20. Přelijeme rozpuštěným máslem a vložíme zpět do trouby.
  21. Stáhneme teplotu cca na 140°C a necháme ještě dalších 60 – 80 minut péct, aby mělo křupavou kůrčičku.
  22. Po upečení kuře vyjmeme z trouby, zakryjeme znovu alobalem a necháme tak 15 minut odpočívat.
  23. Pak už jen stačí naservírovat a podávat.
Pomalu pečené kuře s citronem, bylinkami a česnekem.
Zdroj: https://slowthecookdown.com/

Kuře upečené na medu

 Inspirací pro tento recept je jednoznačně pekingská kachna. Kombinace sladkého medu a sójové omáčky vznikne nezaměnitelná chuť, která si získá vaši pozornost.

Příprava není nijak složitá, ale výsledný pokrm je vynikající. Množství vystačí na pořádně velkou rodinnou večeři či oběd.

Ingredience:

  • 1/2 hrnku medu
  • 2 polévkové lžíce sójové omáčky
  • 3 lžíce čerstvé šťávy z chemicky neošetřeného citronu
  • 3 celá kuřata (každé o hmotnosti 1 500 g)
  • Sůl
  • 10 větších snítek rozmarýnu
  • 12 stroužků česneku
  • 1 citron

Postup:

  1. Česnek oloupeme a nožem rozdrtíme na prkénku.
  2. Citron důkladně omyjeme a rozdělíme na 12 stejných dílků.
  3. Troubu si předehřejeme na 225°C a mřížku dáme do střední části.
  4. Připravíme si malou misku, do které dáme med, citronovou šťávu a sójovou omáčku.
  5. Důkladně zamícháme a zatím odložíme stranou.
  6. Kuřata osušíme kuchyňskými papírovými utěrkami a položíme do velkého pekáče tak, že špičky křídel zasuneme pod ně.
  7. Osolíme ze všech stran a nezapomeneme také na dutinu.
  8. Do dutiny pak zastrčíme 3 snítky rozmarýnu, 3 rozdrcené stroužky česneku a 4 kousky nakrájeného citronu.
  9. Dvě třetiny medové směsi rozetřeme po kuřatech a plech poté vložíme do trouby.
  10. Pečeme 30 – 45 minut podle typu trouby.
  11. Poté snížíme teplotu na 200 stupňů, vyjmeme pekáč a kuřata otočíme.
  12. Stranu, která je teď nahoře, potřeme zbývající medovou glazurou.
  13. Vložíme zpět do trouby a pečeme dalších 60 minut.
  14. Po uplynutí této doby stáhneme teplotu na 150°C a necháme ještě 15 minut péct.
  15. Nakonec kuřata vyjmeme z trouby, odložíme na kuchyňskou linku, zakryjeme alobalem a necháme 15 minut odpočívat.
  16. Poté naporcujeme a servírujeme.
Medová kuřata na pekingský způsob.
Zdroj: https://www.foodandwine.com/

Lahodné kuře připravíte i v některém z domácích konvektomatů z naší recenze. Podívejte se, co tito pomocníci umí.

Proč je kuřecí maso oblíbené?

Kuřecí maso patří k nejoblíbenějším a v podstatě i nejpoužívanějším druhům maso v celosvětovém měřítku. Je součástí klasické gastronomie, ale doporučuje se i při různých dietách. Můžeme ho vařit, péct, grilovat a samozřejmě také smažit. Ostatně není nad klasický smažený řízek.

Když to vezmeme podle jednotlivých částí kuřete, tak na řízky je nejlepší použít kuřecí prsa, stehna jsou skvělá na omáčky a křidýlka pečená či na grilu. Kuřecí maso nikdy nezklame, a když člověk neví co udělat, vždy je dobré mít aspoň nějaký ten kousek kuřete v záloze, protože je rychle hotové a nevadí ani jeho konzumace před spaním.

V kuřecím masu jsou obsaženy bílkoviny s esenciálními aminokyselinami. Ty jsou nepostradatelné pro nárůst svalové hmoty, její udržení i pro celkovou obnovu tkání. Nechybí ani důležité vitamíny, zejména skupiny B, ale rovněž minerály. Z nich je dobré jmenovat fosfor, hořčík, železo, draslík, vápník a selen.

Maso je velmi lehké, dietní a obsahuje jen minimální množství tuku, který je z největší části obsažen pod kůží. Když se kůže před přípravou zbavíme, bude maso ještě zdravější. Pokud jde o úpravu masa, pak nejlepší a nejdietnější formou je vaření či dušení, případně vaření v páře.

Komentáře

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.