Milujete jemné a křehké maso z trouby, takže hledáte vhodné recepty na pečené kuře?
Tento druh masa se dá použít v podstatě na cokoliv a je to i skvělá součást salátů.
Inspirujte se v našem článku a připravte si ho klasicky nebo třeba s medem či ovocem.
Tradiční pečené kuře
Připravit dokonale upečené kuře není mnohdy jednoduché, ale když člověk objeví zajímavý recept, stojí za to ho vyzkoušet. Když navíc masu sekunduje zelenina a bylinky.
Ingredience:
- 1,5 kg čerstvé kuře
- 2 velké cibule
- 2 mrkve
- 2 stonky řapíkatého celeru
- 1 palice česneku
- 3 – 4 lžíce extra panenského olivového oleje
- Sůl
- Mletý černý pepř
- 1 chemicky neošetřený citron
- 1 snítka tymiánu
- 1 snítka rozmarýnu
- 1 hrst petrželky
- 2 bobkové listy
Postup
- Kuře vyjmeme aspoň hodinu před začátkem přípravy, aby mělo pokojovou teplotu.
- Troubu si předehřejeme na 240°C.
- Zeleninu důkladně omyjeme a nakrájíme na středně velké kousky. Není nutné ji čistit.
- Palici česneku rozebereme na jednotlivé stroužky, ale nebudeme jej loupat.
- Připravíme si vyšší a dostatečně velký pekáč, do kterého dáme nakrájenou zeleninu a stroužky česneku.
- Posypeme polovinou bylinek a pokapeme olivovým olejem.
- Olejem potřeme také kuře a ochutíme mořskou solí i černým pepřem ze všech stran.
- Takto ochucené kuře položíme do pekáče na zeleninu.
- Vezmeme citron a pomocí nože do něj uděláme několik děr. Kdo chce, může ho dát ještě chvíli do mikrovlnné trouby, skvěle se tak uvolní chuť.
- Poté vložíme citron i s druhou polovinou bylinek do dutiny kuřete.
- Do trouby dáme misku s vodou a teplotu snížíme na 200°C.
- Necháme péct 1 hodinu a dvacet minut.
- Kontrolujeme po celou dobu pečení, jestli není odpařena všechna voda a průběžně šťávou přeléváme kuře.
- Když se nám bude zdát moc suché, přidáme do misky vodu.
- Jakmile je kuře upečené, vyjmeme ho z trouby a odložíme na prkénko, aby si tak 15 – 20 minut.
- Přikryjeme alobalem a necháme odpočívat.
- Pak už jen stačí kuře naporcovat a servírovat.

Zapečené kuře na zelí
Pro rodinu je toto jídlo jako stvořené, neboť je rychlé a chutné. Může to být lehká večeře, ale klidně i oběd. Příprava trvá něco přes hodinu a výsledek rozhodně podráždí vaše chuťové buňky.
Pokud si potrpíte na jednoduché pokrmy, zkuste se podívat na ty nejlepší chuťovky, jež představují vynikající recepty se zapékanou cuketou.
Ingredience:
- 2 kg celé kuře
- 1 žlutá cibule
- 1 hrst čerstvé petrželky
- 3 polévkové lžíce rozpuštěného másla
- 1 lžička soli
- 1/4 lžičky mletého černého pepře
- 1 lžička mleté sladké papriky
- 1/2 lžičky sušeného česneku
- 1 středně velká hlávka zelí
- 2 lžíce extra panenského olivového oleje
Postup
- Cibuli očistíme a nakrájíme na plátky.
- Zelí zbavíme košťálu a nakrájíme na větší kusy.
- Kuře zbavíme drobů, pokud je to potřeba a osušíme kuchyňskými papírovými utěrkami.
- Do dutiny dáme nakrájenou cibuli a petrželku.
- Kuře potřeme lžící másla ze všech stran.
- V malé misce smícháme sůl, černý pepř, papriku a sušený česnek.
- Připravenou směsí posypeme kuře z vnější i vnitřní strany. Trochu poplácáme, aby se koření dobře přichytilo na máslo.
- Troubu si předehřejeme na 225 stupňů a připravíme si nejlépe litinovou pánev (tu nahřejeme v troubě), případně vyšší pekáček.
- Vyndáme si velkou mísu, dáme do ní pokrájené zelí, přidáme olivový olej, 2 lžíce rozpuštěného másla a důkladně promícháme, aby se zelí hezky promastilo.
- Osolíme, opepříme, ještě jednou pečlivě zamícháme a rozložíme na dno pekáče (nebo zahřáté litinové pánve).
- Do středu položíme připravené kuře a dáme do trouby.
- Stáhneme teplotu na 200°C a pečeme zhruba 60 minut – 90 minut, až dokud nezíská kuře zlatavé zbarvení.
- Upečené kuře vyjmeme z trouby, zakryjeme alobalem a necháme ještě 15 minut odpočívat.

Drůbeží maso s nádivkou
Kdo miluje slaninu, a ještě k tomu i nádivku, ten určitě rád vyzkouší tento velice jednoduchý, ale přesto velmi chutný recept.
Ingredience:
- 1 celé kuře
- 8 proužků slaniny
- Sůl
- Mletý černý pepř
- 100 g čerstvého změklého másla
- 10 lístků nasekané šalvěje + svazek na ozdobu
- 125 g strouhanky
- 1 celé vejce
- 4 velké cibule
Postup
- Cibuli oloupeme a nakrájíme na jemné kostičky.
- Do pánve dáme polovinu másla, přisypeme cibuli a necháme restovat zhruba 10 minut, aby byla cibule měkká.
- Poté odstavíme stranou a necháme vychladnout.
- Jakmile je cibule vychladlá, přidáme nasekanou šalvěj, strouhanku, vejce, osolíme, opepříme a důkladně promícháme.
- Nádivkou naplníme kuřeti dutinu a přikryjeme přečnívající kůží.
- Můžeme pro jistotu ještě sepnout jehlou na špíz, špejlí, nebo potravinářským provázkem svázat kuřeti nožky k sobě.
- Zbývající nádivku vytvarujeme na stejně velké kuličky a odložíme si je zatím stranou.
- Kuře potřeme máslem, které nám zbylo, osolíme, opepříme a položíme do pekáče tak, aby prsíčka byla nahoru.
- Přes prsa rozložíme plátky slaniny a zakryjeme alobalem.
- Do pekáče vlijeme trochu vody a dáme péct do střední části trouby na cca 90 minut.
- Během pečení podle potřeby ještě podlijeme.
- Po hodině pečení položíme do pekáčku ke kuřeti připravené kuličky nádivky a pečeme společně.
- Zhruba 15 minut před koncem pečení sundáme alobal, odstraníme slaninu, trochu podlijeme a zvýšíme teplotu trouby na 220°C.
- Ve chvíli, kdy je kuře zbarvené do zlatého odstínu, vypneme troubu a necháme ještě tak 5 minut dojít.
- Poté pekáč vyjmeme z trouby, kuře zakryjeme alobalem a dáme na 10 minut odpočinout na kuchyňskou linku.
- Při servírování ozdobíme svazkem šalvěje.
- Jako příloha jsou perfektní vařené brambory nebo pečená zelenina.

Objevte podobné tipy
Kuřecí jako z pomalého hrnce
Není nic lepšího, než když se celá rodina sejde u nedělního oběda. Při takové příležitosti není na škodu, připravit vždy něco nového, chutného a hlavně snadného, co se vám nepřipálí, když se náhodou člověk zapomene či zapovídá s ostatními příbuznými.
Toho se nemusíme bát díky velmi pomalému pečení. Kromě oběda to může klidně být i perfektní večeře. Toto kuře skvěle chutná s pečenými bramborami a zeleninovým salátem.
Ingredience:
- 1 celé kuře o hmotnosti cca 1 400 g
- Šťáva a kůra z 2 chemicky neošetřených citronů
- 2 celé citrony
- 1 palice česneku
- 1 svazek čerstvého tymiánu
- 1 svazek šalvěje
- 150 g slaného másla
- Sůl
- Mletý černý pepř
Postup
- Kuře necháme aspoň půl hodinky zteplat na pokojovou teplotu.
- Pomocí kuchyňských papírových utěrek jej pečlivě osušíme.
- Předehřejeme si troubu na 160°C a připravíme si misku.
- Do té dáme 50 g změklého másla, kůru z citronů, 2 stroužky česneku a otrhané lístky z několika snítek tymiánu.
- Přidáme ještě 4 nasekané listy šalvěje a odložíme zatím na stranu.
- Vnitřek kuřete osolíme a trochu opepříme.
- Do citronu uděláme vidličkou několik děr a vložíme do dutiny kuřete.
- K tomu dáme dvě třetiny šalvěje, 8 snítek tymiánu a 4 stroužky česneku, který není nutné loupat, jen ho trochu nožem zmáčkneme.
- Vezmeme lžíci nebo můžeme i rukou a nadzvedneme opatrně kůži na prsou.
- Pod kůži natřeme připravené ochucené máslo s citronem, co nejdál to půjde a kůži znovu přitlačíme.
- Zbývající máslovou směs natřeme na povrch kuřete.
- Do malé pánve pak dáme 100 g másla a necháme rozpustit.
- Přilijeme šťávu ze dvou citronů, 2 stroužky česneku nakrájené na plátky a znovu pár větviček tymiánu a nasekané šalvějové listy.
- Důkladně zamícháme, aby se vše spojilo, a pomocí kuchyňské injekce vstříkneme zhruba polovinu směsi na několika místech přímo do masa.
- Kdo injekci nemá, tenhle krok jednoduše vynechá.
- Kuře položíme stranou s prsy dolů do vyššího pekáčku a kolem něj rozložíme zbytky bylinek, plátky citronu a nepoužité stroužky česneku.
- Trochu podlijeme, zakryjeme alobalem a vložíme do předehřáté trouby.
- Pečeme zhruba 2 hodiny a 50 minut před koncem pečení rozpustíme zbytek ochuceného másla.
- Vyjmeme pekáč z trouby, odstraníme alobal a kuře otočíme prsíčky nahoru.
- Přelijeme rozpuštěným máslem a vložíme zpět do trouby.
- Stáhneme teplotu cca na 140°C a necháme ještě dalších 60 – 80 minut péct, aby mělo křupavou kůrčičku.
- Po upečení kuře vyjmeme z trouby, zakryjeme znovu alobalem a necháme tak 15 minut odpočívat.
- Pak už jen stačí naservírovat a podávat.

Kuře upečené na medu
Inspirací pro tento recept je jednoznačně pekingská kachna. Kombinace sladkého medu a sójové omáčky vznikne nezaměnitelná chuť, která si získá vaši pozornost.
Příprava není nijak složitá, ale výsledný pokrm je vynikající. Množství vystačí na pořádně velkou rodinnou večeři či oběd.
Ingredience:
- 1/2 hrnku medu
- 2 polévkové lžíce sójové omáčky
- 3 lžíce čerstvé šťávy z chemicky neošetřeného citronu
- 3 celá kuřata (každé o hmotnosti 1 500 g)
- Sůl
- 10 větších snítek rozmarýnu
- 12 stroužků česneku
- 1 citron
Postup
- Česnek oloupeme a nožem rozdrtíme na prkénku.
- Citron důkladně omyjeme a rozdělíme na 12 stejných dílků.
- Troubu si předehřejeme na 225°C a mřížku dáme do střední části.
- Připravíme si malou misku, do které dáme med, citronovou šťávu a sójovou omáčku.
- Důkladně zamícháme a zatím odložíme stranou.
- Kuřata osušíme kuchyňskými papírovými utěrkami a položíme do velkého pekáče tak, že špičky křídel zasuneme pod ně.
- Osolíme ze všech stran a nezapomeneme také na dutinu.
- Do dutiny pak zastrčíme 3 snítky rozmarýnu, 3 rozdrcené stroužky česneku a 4 kousky nakrájeného citronu.
- Dvě třetiny medové směsi rozetřeme po kuřatech a plech poté vložíme do trouby.
- Pečeme 30 – 45 minut podle typu trouby.
- Poté snížíme teplotu na 200 stupňů, vyjmeme pekáč a kuřata otočíme.
- Stranu, která je teď nahoře, potřeme zbývající medovou glazurou.
- Vložíme zpět do trouby a pečeme dalších 60 minut.
- Po uplynutí této doby stáhneme teplotu na 150°C a necháme ještě 15 minut péct.
- Nakonec kuřata vyjmeme z trouby, odložíme na kuchyňskou linku, zakryjeme alobalem a necháme 15 minut odpočívat.
- Poté naporcujeme a servírujeme.

Lahodné kuře připravíte i v některém z domácích konvektomatů z naší recenze. Podívejte se, co tito pomocníci umí.
Proč je kuřecí maso oblíbené?
Kuřecí maso patří k nejoblíbenějším a v podstatě i nejpoužívanějším druhům maso v celosvětovém měřítku. Je součástí klasické gastronomie, ale doporučuje se i při různých dietách. Můžeme ho vařit, péct, grilovat a samozřejmě také smažit. Ostatně není nad klasický smažený řízek.
Když to vezmeme podle jednotlivých částí kuřete, tak na řízky je nejlepší použít kuřecí prsa, stehna jsou skvělá na omáčky a křidýlka pečená či na grilu. Kuřecí maso nikdy nezklame, a když člověk neví co udělat, vždy je dobré mít aspoň nějaký ten kousek kuřete v záloze, protože je rychle hotové a nevadí ani jeho konzumace před spaním.

V kuřecím masu jsou obsaženy bílkoviny s esenciálními aminokyselinami. Ty jsou nepostradatelné pro nárůst svalové hmoty, její udržení i pro celkovou obnovu tkání. Nechybí ani důležité vitamíny, zejména skupiny B, ale rovněž minerály. Z nich je dobré jmenovat fosfor, hořčík, železo, draslík, vápník a selen.
Maso je velmi lehké, dietní a obsahuje jen minimální množství tuku, který je z největší části obsažen pod kůží. Když se kůže před přípravou zbavíme, bude maso ještě zdravější. Pokud jde o úpravu masa, pak nejlepší a nejdietnější formou je vaření či dušení, případně vaření v páře.
Pečené kuře můžem na všechny způsoby:) a neznám člověka, který nemá rád kuře:)
Hmm fotečka je inspirativní uplně se mě zbýhají sliny, když ho vidím na té fotce mňam:)))
fotečka je delikátní .) zítra jdu péct kuře:)