Šťavnaté třešně v sladkých koláčích

Začátkem léta patří mezi první ovoce kromě jahod také třešně. Jejich úroda bývá většinou vyšší, než se stačí sníst za syrova a tak jsou velmi chutnou a šťavnatou přísadou různých koláčů a jiných moučníků.

V třešních se nacházejí všechny důležité živiny (kromě vitaminu B12). Obsahují 14 % sacharidů, z nichž největší podíl tvoří fruktóza. Dále obsahují malé množství vitaminů A, B, C a E a také minerály a stopové prvky, jako např. vápník, fosfor, hořčík, železo, sodík, draslík (nejvíce), zinek, měď a mangan.

Vysoká konzumace třešní, zejména jako očistná kúra, se doporučuje při artróze, dně, revmatoidní artritidě, arterioskleróze, chronické zácpě, autointoxikaci v důsledku nevhodné stravy, při onemocnění jaterní tkáně, selhání srdce, rekonvalescenci a rakovině.

Vhodných receptů je dostatek. takže stačí vybrat ten nejchutnější.

1. Koláč s třešňovou marmeládou a bezé

INGREDIENCE :

na těsto

  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 3 lžíce kakaa
  • 1 hrnek cukru
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 hrnek mléka
  • 1 hrnek oleje
  • 2 vejce

na domácí třešňovou marmeládu

  • 1kg vypeckovaných třešní
  • 3 lžíce medu
  • 10 g agaru

na náplň

  • 50 g třešňové marmelády
  • 4 bílky
  • 350 g krupicového cukru
  • 2–3 lžíce škrobu

POSTUP :

  1. Připravíme si marmeládu.
  2. Třešně vypeckujeme, dáme do hrnce s trochou vody a vaříme asi patnáct minut.
  3. Část třešní odebereme a ty pak vrátíme zpět do marmelády.
  4. Potom zbytek rozmixujeme a přepasírujeme.
  5. Dáme znovu na sporák, přivedeme k varu.
  6. Přidáme nerozmixované třešně, med a agar.
  7. Připravíme si těsto.
  8. Mouku smícháme s kakaem, cukrem a práškem do pečiva.
  9. Přidáme mléko, olej, vejce a vymíchejte těsto. 
  10. Těsto nalijeme do vymazané a vysypané formy.
  11. Pečeme při 180 °C asi 20 minut.
  12. Pak koláč vyjmeme a teplotu v troubě snížíme na 150 °C.
  13. Mezitím vyšleháme bílky s cukrem a přes sítko prosetým škrobem v jasně bílou, pevnou pěnu, která drží tvar.
  14. Předpečené těsto potřeme silnou vrstvou marmelády (ta s celými třešněmi je pro tento účel jako stvořená).
  15. Cukrářskou zdobičkou na něj naneseme ornamenty z bílkového bezé.
  16. Vložíme do trouby a pečeme dalších asi 20 minut dorůžova.
  17. Pak troubu vypneme a necháme za pootevřených dvířek úplně vychladnout, jinak bezé spadne a popraská.  

Koláč s třešňovou marmeládou a bezé

zdroj : dama.cz

2. Třešňová bublanina

Další skvělý recept na nadýchanou a vláčnou sladkou pochoutku.

INGREDIENCE :

  • 150 g polohrubé mouky
  • 150 g hladké mouky
  • 150 g moučkového cukru + ještě trochu na poprášení
  • 1 prášek do pečiva
  • 80 g másla
  • 3 vejce
  • 200 ml kefíru
  • 1 sáček vanilínového cukru
  • 500 g třešní

POSTUP :

  1. Rozehřejeme máslo.
  2. Vložte ho do misky a ručním mixérem rozšleháme s moučkovým a vanilínovým cukrem, vejci a kefírem.
  3. Pak přidáme prosátou mouku s práškem do pečiva a všechny suroviny řádně promícháme.
  4. Pekáč o rozměrech 35 × 25 cm vyložíme pečicím papírem, vlijeme na něj těsto a rovnoměrně na něj poklademe vypeckovanými třešněmi. (Pokud jsou těžké, šťavnaté,  proto by se propadaly na dno, obalíme je v mouce).
  5. Předehřejeme troubu a pečeme při 175 °C asi 20 minut.
  6. Před podáváním bublaninu nakrájíme na čtverečky a případně poprášíme moučkovým cukrem.

Třešňová bublaninazdroj : prisada.cz

3. Třešňový závin z kynutého těsta s mandlemi

INGREDIENCE :

na těsto

  • 500 g polohrubé mouky
  • 70 g cukru krupice
  • 250 ml mléka
  • 70 g másla
  • 1 celé vejce (žloutek do těsta, bílek na potření)
  • 25 g čerstvého droždí
  • půl lžičky soli

na náplň

  • přibližně 400 ml vypeckovaných třešní
  • 200 ml vody
  • 150 g mandlí
  • 1 lžíce vanilkového extraktu
  • 2 lžíce vanilkového pudinku
  • cukr podle chuti

POSTUP :

  1. Třešně vysypeme do hrnce, podlijeme polovinou vody, přidáme extrakt a osladíme je podle chuti.
  2. Krátce je povaříme a poté vmícháme druhou polovinu vody, ve které jsme rozmíchali pudinkový prášek.
  3. Vaříme za stálého míchání přibližně minutu, dokud pudink nezhoustne.
  4. Poté přidáme na hrubo nasekané mandle a za občasné promíchání necháme náplň vychladnout.
  5. Droždí utřeme se lžičkou cukru do tekuta, přidáme lžičku mouky, trochu mléka a necháme na teplém místě vzejít kvásek.
  6. Máslo rozehřejeme v mléce, necháme zchladnout a potom v něm rozšleháme žloutek.
  7. Sypké suroviny proházíme společně v míse, přidáme kvásek, vlažné mléko a vypracujeme tužší nelepivé těsto.
  8. Těsto necháme přibližně hodinu odpočívat a nakynout.
  9. Poté ho rozdělíme na dvě části a z každé vyválíme tenký plát.
  10. Pokud se těsto během vyvalování lepí, můžeme ho lehce podsypávat.
  11. Na každý plát těsta rozprostřeme náplň podle chuti, stočíme tak, aby byl okraj těsta vespod a dospod založíme i oba okraje.
  12. Záviny přemístíme na vymazaný plech a necháme přibližně půl hodiny dokynout.
  13. Před pečením je potřeme vaječným bílkem.
  14. Pečeme v troubě rozehřáté na 200 °C přibližně deset minut, pak teplotu snížíme na 160 stupňů a dopékáme dalších 30 minut.

Třešňový závin z kynutého těsta s mandlemizdroj : tadyjepopelcino.cz

Třešně můžeme použít při přípravě různých druhů koláčů, džemů a marmelád, kompotů, ovocných salátů nebo při výrobě zmrzliny.

Sdílejte svým přátelům

Ohodnoťte také

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *