Proč jsou recepty na třešňové koláče tak oblíbené? Jsou totiž neskutečně hravé.
Kombinují v sobě sladkost, kyselost, křupavost, ale i nadýchanost, a to nás prostě baví!
Vyzkoušejte je všechny a najděte si svého favorita!
Třešňový koláč s drobenkou
Koláč s třešněmi a s drobenkou je kyselý, sladký a je dokonalou kombinací křehkého těsta a jemné náplně. Drobenka mu dodává lahodnou, máslovou křupavost.
Co budeme potřebovat
Na koláč
- 1 kg vypeckovaných třešní
- 150 g krystalového cukru
- 30 g kukuřičného škrobu
- 1 lžíce citronové šťávy
- 1 lžička vanilkového extraktu
- ½ lžičky mandlového extraktu
- 1 listové těsto
Na drobenku
- 6 lžic másla
- 60 g hnědého cukru
- 90 g hrubé mouky
- ½ lžičky vanilkového extraktu
- 1 lžička mleté skořice
Postup
- Předehřejte troubu na 180 stupňů.
- Pokud jsou vaše třešně zmrzlé, ujistěte se, že je zcela rozmrazíte a zbavíte většiny tekutiny.
- Přidejte třešně, cukr, kukuřičný škrob a citronovou šťávu do středního hrnce.
- Vařte na mírnou teplotu za občasného míchání, dokud se kukuřičný škrob a cukr nerozpustí a směs nezhoustne.
- Sundejte z plotny, vmíchejte vanilkový a mandlový extrakt a odstavte.
- Vyválejte listové těsto.
- Vložte těsto do koláčové formy a zamačkejte ho do formy.
- Připravte si drobenku. Rozpusťte máslo. Do rozpuštěného másla vmícháme hnědý cukr, mouku, vanilkový extrakt a skořici. Míchejte, dokud se nevytvoří měkké drobky.
- Nalijte třešňovou náplň do připravené krusty.
- Navrch nasypte drobenku.
- Pečte, dokud drobenka nezhnědne a náplň nebude bublat, 50 až 60 minut.
- Během pečení koláč kontrolujte, a pokud povrch příliš zhnědne, přikryjte ho alobalem na zbývající dobu pečení.
- Třešňová koláč necháme 15 minut vychladnout.
- Podávejte s vanilkovou zmrzlinou nebo šlehačkou.

Třešňový koláč s tvarohem a čokoládou
Domácí tvaroh navrchu sladké čokoládové krusty. Jen při pomyšlení na to, se vám musí sbíhat sliny!
Co budeme potřebovat
Na koláč
- 24 čokoládových sušenek, jako jsou Oreo
- ¼ lžičky soli
- 6 lžic rozpuštěného másla
Na tvaroh
- 400 g třešní
- 120 g cukru
- 4 velké žloutky
- ¼ šálku kukuřičného škrobu
- 1 lžička vanilkového extraktu
- ½ lžičky soli
- 2 lžíce měkkého másla
- 100 g tvarohu
Na ozdobu
- 400 g třešní
- Šlehačka
- Rozpuštěná hořká čokoláda
Postup
- Zahřejte troubu na 180 stupňů.
- Vymažte dortovou formu máslem.
- Sušenky vložíme do kuchyňského robotu a rozmixujeme na jemnou strouhanku.
- Během mixování přidávejte 6 polévkových lžíc rozpuštěného másla, dokud se nespojí.
- Nasypte rozmixované sušenky do koláčové formy. Pomocí prstů rozprostřete drobky do jedné vrstvy a zamačkejte, aby byla pevná.
- Krustu pečte 8 až 10 minut, nebo dokud nebude střed lesklý. Dejte stranou, aby úplně vychladla.
- V kuchyňském robotu rozmixujte třešně a vysypte je do hrnce.
- Přidejte cukr, žloutky, kukuřičný škrob, vanilkový extrakt a sůl a míchejte, aby se vše spojil.
- Směs přiveďte k varu na střední teplotu a neustále míchejte.
- Když se směs dostane k varu, zhoustne, stáhněte hrnec z plotny.
- Třešňovou směs přeceďte do velké mísy a zašlehejte 2 lžíce měkkého másla a tvaroh.
- Teplou náplň opatrně nalijeme do krusty a uhladíme.
- Koláč přesuňte do lednice a nechte ztuhnout, alespoň na 3 hodiny.
- Koláč ozdobte scezenými tmavými třešněmi, šlehačkou a rozpuštěnou čokoládou podle libosti.
Upekli jste snad všechno možné a přesto vám zůstala hromada třešní?
Inspirujte se našimi recepty a zavařte je!

Objevte podobné tipy
Hrnkový koláč s třešněmi
Jednoduchá varianta receptu na třešňový koláč, který díky bezé vypadá opravdu pohádkově.
Co budeme potřebovat
Na těsto
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 1 hrnek cukr krupice
- 1/2 hrnku mléka
- 125 g másla
- 3 lžíce kakaa
- 1 prášek do pečiva
- 1 vejce
Bezé
- třešňová marmeláda na povrch koláče
- 200 g cukr krupice
- 4 bílky
- 2–3 lžíce bramborového škrobu
- 1 lžíce octu
Postup
- Smícháme sypké ingredience, tedy mouku, cukr, kakao a prášek do pečiva.
- Přidáme mléko, máslo a vejce a vytvoříme těsto.
- Hmotu nalijeme do předem vymazané formy a vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C. Pečeme asi 20 minut.
- Dále si připravíme bezé. Vyšleháme do pevné pěny bílky s cukrem a bramborovým škrobem.
- Vrátíme se zpět k těstu. Potřeme třešňovou marmeládou (nešetřete s ní, můžete namazat pořádnou vrstvu).
- Nahoru naneseme bezé, ideálně pomocí cukrářských pomůcek na zdobení vytvoříme pusinky, růžičky nebo jiné oblíbené tvary.
- Opět vložíme do trouby, tentokrát s nižší teplotou (150 °C). Pečeme opět asi 20 minut, dokud povrch nezrůžoví.
- Necháme pomalu vychladnout – při rychlém ochlazení by mohla krusta popraskat.
Výbornou variantou je také mřížkový koláč. Volba náplně záleží jen na vás.
Víte co je béze? Kde se používá a jak nejlépe ho připravit? Přečtete si vše podstatné o tomto krému v našem článku!

Koláč z třešní, mandlí a kokosu
Vychutnejte si tento lahodný recept na třešňový koláč s křupavými mandlemi a vůní kokosu.
Co budeme potřebovat
Na těsto
- 400 g listového těsta
Na náplň
- 600 g třešní
- ½ lžičky mleté skořice
- Špetka soli
- 1 lžička citronové šťávy
Na polevu
- 120 g kokosu
- 60 g nakrájených mandlí
- 30 g cukru
- špetka soli
- 40 ml mléka
- 1 lžíce rozpuštěného másla
- ½ lžičky mandlového extraktu
- 1 vejce, rozšlehané
Postup
- Zahřejte troubu na 200 stupňů.
- Vložte listové těsto do koláčové formy.
- Ve velké míse smíchejte všechny přísady na náplň.
- Směs poté navrstvěte na těsto.
- Zakryjte okraje alobalem, abyste zabránili nadměrnému zhnědnutí nebo spálení.
- Koláč pečeme 20 minut.
- Mezitím ve střední misce smícháme všechny ingredience na polevu.
- Polevu rovnoměrně rozetřeme na koláč a pokrčujeme v pečení dalších 15 až 30 minut déle, nebo dokud krusta a poleva nezezlátnou, během posledních 10 až 15 minut pečení odstraňte alobal.
Skvěle chutná i k odpolední kávě jako z kavárny. K tomu vám mohou pomoci profesionální kávovary Jura

Jsou třešně zdravé?
Všechny odrůdy třešní jsou vysoce výživné a plné vlákniny, vitamínů a minerálů.
Vitamin C je nezbytný pro udržení vašeho imunitního systému a zdraví pokožky, zatímco draslík je potřebný pro svalovou kontrakci, nervovou funkci, regulaci krevního tlaku a mnoho dalších tělesných procesů.
Třešně jsou také dobrým zdrojem vlákniny, která pomáhá udržovat váš trávicí systém zdravý tím, že podporuje prospěšné střevní bakterie a podporuje pravidelnost střev.
Vysoký obsah antioxidantů může pomoci v boji proti oxidativnímu stresu, což je stav, který je spojen s mnoha chronickými onemocněními a předčasným stárnutím.
Bylo zjištěno, že třešňová šťáva a její koncentrát urychluje regeneraci svalů, snižuje bolest svalů způsobenou cvičením a zabraňují ztrátě síly u elitních sportovců, jako jsou cyklisté a maratónští běžci.
Zvýšení příjmu ovoce bohatého na živiny, jako jsou třešně, je chutný způsob, jak chránit své srdce.
Třešně jsou v tomto ohledu obzvláště prospěšné, protože jsou bohaté na živiny a sloučeniny, o kterých je známo, že podporují zdraví srdce, včetně draslíku a polyfenolových antioxidantů.
Konzumace třešní nebo pití třešňového džusu může pomoci zlepšit kvalitu vašeho spánku.