Výborné recepty na koláče s třešněmi! Pochutnejte si s námi

Proč jsou recepty na třešňové koláče tak oblíbené? Jsou totiž neskutečně hravé.

Kombinují v sobě sladkost, kyselost, křupavost, ale i nadýchanost, a to nás prostě baví!

Vyzkoušejte je všechny a najděte si svého favorita!

Třešňový koláč s drobenkou

Koláč s třešněmi a s drobenkou je kyselý, sladký a je dokonalou kombinací křehkého těsta a jemné náplně. Drobenka mu dodává lahodnou, máslovou křupavost.

Co budeme potřebovat

Na koláč

  • 1 kg vypeckovaných třešní
  • 150 g krystalového cukru
  • 30 g kukuřičného škrobu
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • ½ lžičky mandlového extraktu
  • 1 listové těsto

Na drobenku

  • 6 lžic másla
  • 60 g hnědého cukru
  • 90 g hrubé mouky
  • ½ lžičky vanilkového extraktu
  • 1 lžička mleté skořice

Postup

  • Předehřejte troubu na 180 stupňů.
  • Pokud jsou vaše třešně zmrzlé, ujistěte se, že je zcela rozmrazíte a zbavíte většiny tekutiny.
  • Přidejte třešně, cukr, kukuřičný škrob a citronovou šťávu do středního hrnce.
  • Vařte na mírnou teplotu za občasného míchání, dokud se kukuřičný škrob a cukr nerozpustí a směs nezhoustne.
  • Sundejte z plotny, vmíchejte vanilkový a mandlový extrakt a odstavte.
  • Vyválejte listové těsto.
  • Vložte těsto do koláčové formy a zamačkejte ho do formy.
  • Připravte si drobenku. Rozpusťte máslo. Do rozpuštěného másla vmícháme hnědý cukr, mouku, vanilkový extrakt a skořici. Míchejte, dokud se nevytvoří měkké drobky.
  • Nalijte třešňovou náplň do připravené krusty.
  • Navrch nasypte drobenku.
  • Pečte, dokud drobenka nezhnědne a náplň nebude bublat, 50 až 60 minut.
  • Během pečení koláč kontrolujte, a pokud povrch příliš zhnědne, přikryjte ho alobalem na zbývající dobu pečení.
  • Třešňová koláč necháme 15 minut vychladnout.
  • Podávejte s vanilkovou zmrzlinou nebo šlehačkou.
Koláčová forma plná lahodného koláče z třešní, dozlatova upečený.
Zdroj: kristineskitchenblog.com

Třešňový koláč s tvarohem a čokoládou

Domácí tvaroh navrchu sladké čokoládové krusty. Jen při pomyšlení na to, se vám musí sbíhat sliny!

Co budeme potřebovat

Na koláč

  • 24 čokoládových sušenek, jako jsou Oreo
  • ¼ lžičky soli
  • 6 lžic rozpuštěného másla

Na tvaroh

  • 400 g třešní
  • 120 g cukru
  • 4 velké žloutky
  • ¼ šálku kukuřičného škrobu
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • ½ lžičky soli
  • 2 lžíce měkkého másla
  • 100 g tvarohu

Na ozdobu

  • 400 g třešní
  • Šlehačka
  • Rozpuštěná hořká čokoláda

Postup

  • Zahřejte troubu na 180 stupňů.
  • Vymažte dortovou formu máslem.
  • Sušenky vložíme do kuchyňského robotu a rozmixujeme na jemnou strouhanku.
  • Během mixování přidávejte 6 polévkových lžíc rozpuštěného másla, dokud se nespojí.
  • Nasypte rozmixované sušenky do koláčové formy. Pomocí prstů rozprostřete drobky do jedné vrstvy a zamačkejte, aby byla pevná.
  • Krustu pečte 8 až 10 minut, nebo dokud nebude střed lesklý. Dejte stranou, aby úplně vychladla.
  • V kuchyňském robotu rozmixujte třešně a vysypte je do hrnce.
  • Přidejte cukr, žloutky, kukuřičný škrob, vanilkový extrakt a sůl a míchejte, aby se vše spojil.
  • Směs přiveďte k varu na střední teplotu a neustále míchejte.
  • Když se směs dostane k varu, zhoustne, stáhněte hrnec z plotny.
  • Třešňovou směs přeceďte do velké mísy a zašlehejte 2 lžíce měkkého másla a tvaroh.
  • Teplou náplň opatrně nalijeme do krusty a uhladíme.
  • Koláč přesuňte do lednice a nechte ztuhnout, alespoň na 3 hodiny.
  • Koláč ozdobte scezenými tmavými třešněmi, šlehačkou a rozpuštěnou čokoládou podle libosti.

Upekli jste snad všechno možné a přesto vám zůstala hromada třešní?
Inspirujte se našimi recepty a zavařte je!

Pět malých čokoládovo třešňových tartaletek.
Zdroj: wistfullycountry.tumblr.com

Hrnkový koláč s třešněmi

Jednoduchá varianta receptu na třešňový koláč, který díky bezé vypadá opravdu pohádkově.

Co budeme potřebovat

Na těsto

  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 hrnek cukr krupice
  • 1/2 hrnku mléka
  • 125 g másla
  • 3 lžíce kakaa
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 vejce

Bezé

  • třešňová marmeláda na povrch koláče
  • 200 g cukr krupice
  • 4 bílky
  • 2–3 lžíce bramborového škrobu
  • 1 lžíce octu

Postup

  1. Smícháme sypké ingredience, tedy mouku, cukr, kakao a prášek do pečiva.
  2. Přidáme mléko, máslo a vejce a vytvoříme těsto.
  3. Hmotu nalijeme do předem vymazané formy a vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C. Pečeme asi 20 minut.
  4. Dále si připravíme bezé. Vyšleháme do pevné pěny bílky s cukrem a bramborovým škrobem.
  5. Vrátíme se zpět k těstu. Potřeme třešňovou marmeládou (nešetřete s ní, můžete namazat pořádnou vrstvu).
  6. Nahoru naneseme bezé, ideálně pomocí cukrářských pomůcek na zdobení vytvoříme pusinky, růžičky nebo jiné oblíbené tvary.
  7. Opět vložíme do trouby, tentokrát s nižší teplotou (150 °C). Pečeme opět asi 20 minut, dokud povrch nezrůžoví.
  8. Necháme pomalu vychladnout – při rychlém ochlazení by mohla krusta popraskat.

Výbornou variantou je také mřížkový koláč. Volba náplně záleží jen na vás.

Víte co je béze? Kde se používá a jak nejlépe ho připravit? Přečtete si vše podstatné o tomto krému v našem článku!

Nadýchaný koláč s jemnou třešňovou náplní a šlehačku.
Zdroj: southernbite.com

Koláč z třešní, mandlí a kokosu

Vychutnejte si tento lahodný recept na třešňový koláč s křupavými mandlemi a vůní kokosu.

Co budeme potřebovat

Na těsto

  • 400 g listového těsta

Na náplň

  • 600 g třešní
  • ½ lžičky mleté skořice
  • Špetka soli
  • 1 lžička citronové šťávy

Na polevu

  • 120 g kokosu
  • 60 g nakrájených mandlí
  • 30 g cukru
  • špetka soli
  • 40 ml mléka
  • 1 lžíce rozpuštěného másla
  • ½ lžičky mandlového extraktu
  • 1 vejce, rozšlehané

Postup

  • Zahřejte troubu na 200 stupňů.
  • Vložte listové těsto do koláčové formy.
  • Ve velké míse smíchejte všechny přísady na náplň.
  • Směs poté navrstvěte na těsto.
  • Zakryjte okraje alobalem, abyste zabránili nadměrnému zhnědnutí nebo spálení.
  • Koláč pečeme 20 minut.
  • Mezitím ve střední misce smícháme všechny ingredience na polevu.
  • Polevu rovnoměrně rozetřeme na koláč a pokrčujeme v pečení dalších 15 až 30 minut déle, nebo dokud krusta a poleva nezezlátnou, během posledních 10 až 15 minut pečení odstraňte alobal.

Skvěle chutná i k odpolední kávě jako z kavárny. K tomu vám mohou pomoci profesionální kávovary Jura

Nakrojený lahodný koláč s mandlemi a kokosem.
Zdroj: pauladeenmagazine.com

Jsou třešně zdravé?

Všechny odrůdy třešní jsou vysoce výživné a plné vlákniny, vitamínů a minerálů.

Vitamin C je nezbytný pro udržení vašeho imunitního systému a zdraví pokožky, zatímco draslík je potřebný pro svalovou kontrakci, nervovou funkci, regulaci krevního tlaku a mnoho dalších tělesných procesů.

Třešně jsou také dobrým zdrojem vlákniny, která pomáhá udržovat váš trávicí systém zdravý tím, že podporuje prospěšné střevní bakterie a podporuje pravidelnost střev.

Vysoký obsah antioxidantů může pomoci v boji proti oxidativnímu stresu, což je stav, který je spojen s mnoha chronickými onemocněními a předčasným stárnutím.

Bylo zjištěno, že třešňová šťáva a její koncentrát urychluje regeneraci svalů, snižuje bolest svalů způsobenou cvičením a zabraňují ztrátě síly u elitních sportovců, jako jsou cyklisté a maratónští běžci.

Zvýšení příjmu ovoce bohatého na živiny, jako jsou třešně, je chutný způsob, jak chránit své srdce.

Třešně jsou v tomto ohledu obzvláště prospěšné, protože jsou bohaté na živiny a sloučeniny, o kterých je známo, že podporují zdraví srdce, včetně draslíku a polyfenolových antioxidantů.

Konzumace třešní nebo pití třešňového džusu může pomoci zlepšit kvalitu vašeho spánku.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

X