Šťavnaté třešně ve sladkých koláčích: recepty & inspirace

Začátkem léta patří mezi první ovoce kromě jahod také třešně.

Mnohdy je jich tolik, že až nevíte co s nimi.

Na to ale máme řešení!

Úžasné sladké třešňové koláče jsou dobrým řešením a právě v tomto článku se můžete inspirovat třemi recepty.

Koláč s třešněmi a marmeládou

Jednoduchá varianta koláče, která díky bezé vypadá opravdu pohádkově.

INGREDIENCE 

Na těsto

  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 hrnek cukr krupice
  • půl hrnku mléka
  • 125 g másla
  • 3 lžíce kakaa
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 vejce

Bezé

  • třešňová marmeláda na povrch koláče
  • 200 g cukr krupice
  • 4 bílky
  • 2–3 lžíce bramborového škrobu
  • 1 lžíce octu

POSTUP 

  1. Smícháme sypké ingredience, tedy mouku, cukr, kakao a prášek do pečiva.
  2. Přidáme mléko, máslo a vejce a vytvoříme těsto.
  3. Hmotu nalijeme do předem vymazané formy a vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C. Pečeme asi 20 minut.
  4. Dále si připravíme bezé. Vyšleháme do pevné pěny bílky s cukrem a bramborovým škrobem.
  5. Vrátíme se zpět k těstu. Potřeme třešňovou marmeládou (nešetřete s ní, můžete namazat pořádnou vrstvu).
  6. Nahoru naneseme bezé, ideálně pomocí cukrářských pomůcek na zdobení vytvoříme pusinky, růžičky nebo jiné oblíbené tvary.
  7. Opět vložíme do trouby, tentokrát s nižší teplotou (150 °C). Pečeme opět asi 20 minut, dokud povrch nezrůžoví.
  8. Necháme pomalu vychladnout – při rychlém schlazení by mohla krusta popraskat.
Ukrojený trojúhelník třešňového koláče s marmeládou a bezé
Zdroj: adventuresofmel.com
Tip: Výbornou variantou je také mřížkový koláč. Volba náplně záleží jen na vás.

Lehký třešňový koláč s drobenkou

Skvělou letní variantou je třešňový koláč s drobenkou.

INGREDIENCE

Na těsto

Související recepty

  • 400 g hladké mouky
  • 200 g moučkového cukru
  • 250 g tvarohu
  • 3 vejce rozdělené na žloutky a bílky
  • 1 smetana ke šlehání
  • 1 kypřicí prášek
  • miska třešní

Na drobenku

  • 3 lžíce hrubé mouky
  • 3 lžíce cukr krupice
  • 2 lžíce másla

POSTUP

  1. Nejdříve si připravíme drobenku, a to tak, že roztopíme máslo a smícháme jej s moukou a asi polovinou cukru. Máme hotovo, pokud se směs přirozeně drobí.
  2. Těsto začneme dělat tak, že smícháme sypké suroviny, tedy mouku, cukr a kypřicí prášek.
  3. Přidáme žloutky a šlehačku.
  4. Vyšleháme si sníh z bílků a pomalu je do těsta přidáme.
  5. Zvlášť smícháme tvaroh s druhou polovinou cukru.
  6. Na vyšší plech vyložený pečícím papírem rozetřeme rovnoměrně těsto, na něj pak tvaroh. Na povrch rozprostřeme třešně.
  7. Pečeme v předehřáté troubě na 190 °C nejdříve 20 minut, poté posypeme koláč drobenkou a dopečeme, dokud není drobenka dorůžova.
Kousky třešňového koláče s drobenkou s třešní na ozdobu
Zdroj: crunchycreamysweet.com

Třešňová bublanina s kefírem

Výtečný recept na nadýchanou a vláčnou bublaninu s třešněmi.

INGREDIENCE 

  • mísa vypeckovaných třešní
  • 200 ml kefíru
  • 150 g cukru moučka
  • 150 g polohrubé mouky
  • 150 g hladké mouky
  • 100 g másla
  • 3 vejce
  • 1 kypřící prášek
  • špetka soli

POSTUP 

  1. Z bílků, soli a poloviny cukru vyšleháme sníh.
  2. Rozměklé máslo zašleháme zvlášť s druhou polovinou cukru a postupně přidáme žloutky. Šleháme, dokud nevytvoříme pěnu.
  3. Po pěny přimícháme sníh spolu se sypkými surovinami, tedy moukou a kypřicím práškem.
  4. Jemně vmícháme kefír.
  5. Hmotu nalijeme na vymazaný plech a vysypaný plech.
  6. Na povrch rovnoměrně rozprostřeme třešně.
  7. Vložíme do vyhřáté trouby na 170 °C a pečeme asi 35 minut.

Před servírováním lze posypat moučkovým cukrem.

Naservírovaná bublanina s třešněmi připravená k jídlu
tipbuzz.com

Třešňový koláč s mandlemi

Na těsto můžete využít kupované listové těsto, v případě, že rádi připravujete domácí, je to jen na vás. Náplň se hodí také do závinu z kynutého těsta.

INGREDIENCE 

Na těsto

  • 1 balení listového těsta
  • vejce na potření

Na náplň

  • mísa třešní bez pecky
  • 100 g nasekaných mandlí
  • 80 g cukr krystal
  • 50 g strouhanky
  • pomerančová kůra

POSTUP 

  1. Listové těsto rozdělíme na dvě poloviny. Z každé vyválíme tenký rovnoměrný plát.
  2. Náplň připravíme smícháním všech ingrediencí.
  3. Doprostřed plátu těsta (necháme cca 2 cm okraje) rozprostřeme třešňovou náplň.
  4. Překryjeme tak, aby se čisté okraje dotýkaly. Pořádně je spojíme, aby se nám závin během pečení neotevřel.
  5. Vytvořené šišky přetočíme spojem dolů.
  6. Třešňový štrúdl pomažeme rozmíchaným vajíčkem.
  7. Na pár místech jej z vrchu můžeme propíchnout vidličkou, aby se těsto nezvedalo a nepraskalo.
  8. Pečeme na plechu s pečicím papírem ve vyhřáté troubě na 200 °C asi 20 minut, dokud těsto nezezlátne.
  9. Podáváme po vychladnutí.
Nakrájené plátky závinu s třešněmi posypané moučkovým cukrem
Zdroj: somewhatsimple.com

Kromě koláčů s třešněmi můžeme toto ovoce použít také při přípravě různých džemů a marmelád, kompotů, ovocných salátů nebo při výrobě zmrzliny.

Pro inspiraci můžete využít více našich návodů na přípravu třešní a višní.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

Další tipy co vařit