Ty nejlepší lasagne podomácku připraveny: na mnoho způsobů

Milujete italskou kuchyni a stále hledáte recepty na zajímavé pochoutky?

Co takhle vyzkoušet i netradiční recepty na lasagne?

Inspirujte se u nás!

Zeleninové lasagne

Ingredience

  • 50 dkg lasagní
  • 1 cibule
  • 15 dkg šunky nebo jiné uzeniny
  • směs mražené zeleniny
  • 4 rajčata
  • olej
  • 1 dl vývaru
  • česnek
  • sůl
  • pepř
  • strouhaný tvrdý sýr

Bešamelová omáčka

  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1/4 l mléka
  • sůl a koření podle chuti

Postup

  1. Z másla, mouky a mléka uvaříme bešamel tak, že rozpustíme máslo, přisypeme mouku, necháme ji pouze zpěnit a zalijeme mlékem.
  2. Mícháme a vaříme asi 20 minut do husté omáčky a nakonec osolíme.
  3. Na oleji orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli, česnek, šunku a mraženou zeleninu. Směs osolíme, opepříme a přidáme vývar.
  4. Do olejem vytřené zapékací misky vrstvíme bešamel, na něj naskládáme vrstvu nepředvařených lasagní, pak dáme vrstvu zeleninové směsi se šunkou, posypeme strouhaným sýrem a vrstvy opakujeme.
  5. Poslední vrstvou bude bešamel, na který poklademe na kolečka nakrájená rajčata a posypeme je sýrem.
  6. Zapékáme 30-40 minut.
lasagne se zeleninou
Zdroj: inspiredtaste.net

Lasagne se špenátem

Ingredience

  • 40 dkg lasagní
  • 10 dkg anglické slaniny
  • 2 cibule
  • 2 mrkve
  • 1 špenát
  • 30 dkg mletého masa
  • 2 uvařená vejce
  • 3 lžíce hladké mouky
  • sůl
  • pepř
  • česnek

Postup

  1. Lasagne uvaříme v osolené vodě
  2. Anglickou slaninu nakrájíme na kostičky, rozpustíme ji na pánvi a orestujeme na ní nadrobno nakrájenou cibuli a nahrubo nastrouhanou mrkev, pak přidáme špenát a dusíme dokud se voda téměř neodpaří
  3. Odstavíme a přidáme mleté maso, nakrájená uvařená vejce, mouku, sůl, pepř a česnek
  4. Střídavě vrstvíme do pekáče lasagne a směs. Poslední vrstvou jsou lasagne
  5. Na horní vrstvu dáme několik kousků másla a zapečeme v troubě. Před koncem pečení můžeme posypat sýrem.
špenátové lasagne
Zdroj: littlespicejar.com

Jako přílohu můžeme podávat zeleninový salát.

Cuketové lasagne

Ingredience

  • 12 plátků lasagní
  • 2 cukety
  • 5 dkg másla
  • 5 dkg hladké mouky
  • 500 ml mléka
  • 1 cibule
  • 1 pórek
  • 4 rajčata
  • 20 dkg strouhaného sýra
  • 2 lžíce oleje
  • strouhanka a máslo na vymazání a vysypání pekáčku

Postup

  1. V hrnci rozpustíme máslo, přidáme mouku a připravíme jíšku
  2. Za stálého míchání přilijeme studené mléko, promícháme, přidáme sůl, pepř a směs vaříme asi 15 minut za občasného promíchání
  3. Cibuli a pórek nasekáme na jemno, rajčata na kostičky, cuketu nakrájíme na tenké plátky
  4. Cibuli zesklovatíme na oleji, přidáme rajčata, pórek, osolíme a opepříme. Dusíme několik minut, poté přidáme cuketu a ještě dusíme 1 minutu a odstavíme z plotny
  5. Pekáček vymažeme máslem a vysypeme strouhankou. Na dno dáme část zeleninové směsi, zalijeme připravenou omáčkou, posypeme částí strouhaného sýra a poklademe plátky lasagní a takto vrstvíme až do konce. Poslední vrstvou je omáčka, posypaná sýrem.
  6. Pekáček vložíme do předem vyhřáté trouby a pečeme asi 30-35 minut
lasagne z cukety
Zdroj: jamieoliver.com
Jste milovníky italské kuchyně a zapékání je vaší oblíbenou metodou přípravy pokrmu? Potom musíte vyzkoušet jeden z našich receptů na zapékané špagety!

Lasagne s mletým masem

Tato kombinace je velmi oblíbená a umožňuje popustit uzdu fantazii, zejména v použití rozličných surovin.

Jednoduše můžete obměňovat jednotlivé druhy zeleniny či koření a pokaždé tak připravit jiné lasagne, které sice budou vypadat stejně, ale chuť bude odlišná.

INGREDIENCE

  • 500 g mletého masa (čisté hovězí, nebo mix s vepřovým)
  • 1 větší cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 2 lžíce oleje
  • 4 – 5 středně velkých rajčat
  • 2 červené papriky
  • 1 bazalkové pesto (nejlépe domácí, ale není to podmínka)
  • 12 plátků anglické slaniny
  • 12 – 14 plátků lasagní (kupované nebo z domácího těsta)
  • 150 g strouhaného sýru
  • bešamel

POSTUP

  1. Do kastrolu či větší pánve nalijte olej a osmažte na něm očištěnou, na kostičky nakrájenou cibuli a česnek na plátky. Poté přidejte mleté maso, trochu osolte, přidejte pesto, zaklopte pokličkou a na středním ohni duste zhruba 15 minut.
  2. Potom oloupejte rajčata, vyčistěte papriky, obojí pokrájejte a přihoďte k masu. Nechte ještě dalších pár minut dusit. Podle receptu připravte bešamel a odstavte masovou směs. Připravte si vyšší pekáček nebo zapékací mísu a začněte tzv. vrstvit.
  3. Dno pokryjte vrstvou lasagní (samozřejmě syrových), polijte je tenkou vrstvou bešamelu, na to navrstvěte anglickou slaninu a posypte ji troškou strouhaného sýra. Další vrstvu budou opět tvořit lasagne, na které rozprostřete masovou směs a na ně zase lasagne s bešamelem.
  4. Na bešamel znovu masová směs, pak lasagne a poslední vrstvu bude tvořit opět bešamel, který posypeme strouhaným sýrem. Nikdy nedávejte jako finální vrstvu lasagne, protože by byly tvrdé.
  5. Jakmile máte hotovo, vložte formu či mísu do trouby vyhřáté na 180°C a pečte zhruba 45 – 50 minut, záleží na typu trouby. Upečené nechte pět minut odstát a teprve potom servírujte.
lasagne a mlete maso
zdroj: cooksillustrated.com

Jak se dělá bešamel na lasagne?

Bešamel je královnou bílých omáček pocházející původně z Francie, kde jí svého času vymyslel Louis de Béchameil, který byl úředníkem.

Nejčastěji se sice používá na lasagne, ale hodí se také jako základ pro sýrové omáčky nebo při přípravě mussaky.

Základem je světlá jíška, k níž se přidá mléko, smetana i vývar.

INGREDIENCE

  • 50 g čerstvého másla
  • 600 ml mléka
  • 50 g hladké mouky
  • sůl dle chuti
  • mletý bílý pepř
  • muškátový oříšek

POSTUP

  1. Začneme tím, že si v hrnci rozpustíme máslo. Mezitím nalijeme mléko do mísy a pomocí metličky smícháme s hladkou moukou.
  2. Za stálého míchání přiléváme takto připravenou směs k rozpuštěnému máslu a přivedeme k varu. Důležité je nepřestat míchat.
  3. Jakmile se omáčka vaří, stáhneme teplotu a na mírném ohni necháme 3 až 5 minut povařit. Nakonec osolíme, ochutíme bílým pepřem a přidáme špetku nastrouhaného muškátového oříšku.
recept na bešamelovou omáčku
zdroj: iga.net

Lasagne jsou podobně jako špagety jedním z nejoblíbenějších a zároveň tradičních pokrmů italské kuchyně.

Faktem je, že mnoho lidí se jejich přípravě vyhýbá, protože jí považuje za zbytečně složitou a zdlouhavou, což je škoda.

Když si totiž vše dobře zorganizujete, zjistíte, že to zase až tak náročné není a výsledný výtvor je naprosto dokonalým pokrmem, který můžete podávat jako oběd pro rodinu nebo třeba při různých oslavách.

Podobně jako lasagne můžete vyzkoušet naše oblíbené zapékané těstoviny.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.