Oblíbené lasagne třikrát jinak

Milujete italskou kuchyni a stále hledáte recepty na zajímavé pochoutky?

Co takhle vyzkoušet netradiční recepty na oblíbené lasagne?

Lasagne, jsou podobně jako špagety jedním z nejoblíbenějších a zároveň tradičních pokrmů italské kuchyně. Faktem je, že mnoho lidí se jejich přípravě vyhýbá, protože jí považuje za zbytečně složitou a zdlouhavou, což je škoda.

Když si totiž vše dobře zorganizujete, zjistíte, že to zase až tak náročné není a výsledný výtvor je naprosto dokonalým pokrmem, který můžete podávat jako oběd pro rodinu nebo třeba při různých oslavách.

Tyto oblíbené těstoviny jsou ve tvaru širokých obdélníkových plátků a používají se spolu s různými náplněmi a omáčkami, kterými jsou proložené, přičemž tou nejdůležitější omáčkou je samozřejmě bešamel.

Samozřejmostí je sýr, který nesmí chybět na posypání. Podívejme se teď společně na klasické italské těstoviny připravené v různých verzích. Připomeňme si také, jak se dělá bešamel na lasagne a vyzkoušejme si přípravu domácího těsta.

Jak se dělá bešamel na lasagne?

Bešamel je královnou bílých omáček pocházející původně z Francie, kde jí svého času vymyslel Louis de Béchameil, který byl úředníkem. Nejčastěji se sice používá na lasagne, ale hodí se také jako základ pro sýrové omáčky nebo při přípravě mussaky. Základem je světlá jíška, k níž se přidá mléko, smetana i vývar.

INGREDIENCE:

  • 50 g čerstvého másla
  • 600 ml mléka
  • 50 g hladké mouky
  • sůl dle chuti
  • mletý bílý pepř
  • muškátový oříšek

POSTUP:

  1. Začneme tím, že si v hrnci rozpustíme máslo. Mezitím nalijeme mléko do mísy a pomocí metličky smícháme s hladkou moukou.
  2. Za stálého míchání přiléváme takto připravenou směs k rozpuštěnému máslu a přivedeme k varu. Důležité je nepřestat míchat.
  3. Jakmile se omáčka vaří, stáhneme teplotu a na mírném ohni necháme 3 až 5 minut povařit. Nakonec osolíme, ochutíme bílým pepřem a přidáme špetku nastrouhaného muškátového oříšku.
Besamelova omacka
https://www.iga.net
Tip:

  • Pokud chcete bešamel udržet teplý, dejte ho do vodní lázně. Jednoduše vložte hrnec s omáčkou do většího hrnce, kam předtím nalijete mírně vroucí vodu.
  • Na povrchu se může utvořit škraloup, tomu zabráníte tím, že hrnec s omáčkou zakryjete potravinovou fólií, kterou nejdříve potřete máslem. Teprve potom ponořte do vodní lázně.
  • Řídký bešamel je vhodný na zahuštění polévky, můžete s tím také zalévat ryby nebo maso.
  • Středně hustá omáčka je ideální k zalití zeleniny a hustý bešamel využijete právě na lasagne.

Lasagne s mletým masem

Tato kombinace je velmi oblíbená a umožňuje popustit uzdu fantazii, zejména v použití rozličných surovin. Jednoduše můžete obměňovat jednotlivé druhy zeleniny či koření a pokaždé tak připravit jiné lasagne, které sice budou vypadat stejně, ale chuť bude odlišná.

INGREDIENCE:

  • 500 g mletého masa (čisté hovězí, nebo mix s vepřovým)
  • 1 větší cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 2 lžíce oleje
  • 4 – 5 středně velkých rajčat
  • 2 červené papriky
  • 1 bazalkové pesto (nejlépe domácí, ale není to podmínka)
  • 12 plátků anglické slaniny
  • 12 – 14 plátků lasagní (kupované nebo z domácího těsta)
  • 150 g strouhaného sýru
  • bešamel

POSTUP:

  1. Do kastrolu či větší pánve nalijte olej a osmažte na něm očištěnou, na kostičky nakrájenou cibuli a česnek na plátky. Poté přidejte mleté maso, trochu osolte, přidejte pesto, zaklopte pokličkou a na středním ohni duste zhruba 15 minut.
  2. Potom oloupejte rajčata, vyčistěte papriky, obojí pokrájejte a přihoďte k masu. Nechte ještě dalších pár minut dusit. Podle receptu připravte bešamel a odstavte masovou směs. Připravte si vyšší pekáček nebo zapékací mísu a začněte tzv. vrstvit.
  3. Dno pokryjte vrstvou lasagní (samozřejmě syrových), polijte je tenkou vrstvou bešamelu, na to navrstvěte anglickou slaninu a posypte ji troškou strouhaného sýra. Další vrstvu budou opět tvořit lasagne, na které rozprostřete masovou směs a na ně zase lasagne s bešamelem.
  4. Na bešamel znovu masová směs, pak lasagne a poslední vrstvu bude tvořit opět bešamel, který posypeme strouhaným sýrem. Nikdy nedávejte jako finální vrstvu lasagne, protože by byly tvrdé.
  5. Jakmile máte hotovo, vložte formu či mísu do trouby vyhřáté na 180°C a pečte zhruba 45 – 50 minut, záleží na typu trouby. Upečené nechte pět minut odstát a teprve potom servírujte.
Lasagne a mlete maso
https://www.cooksillustrated.com

Špenátové lasagne

Špenát mnoho lidí zavrhuje, přitom je to velmi zdravá a chutná zelenina, o které jsme už mnohokrát slyšeli ve spojitosti s Pepkem Námořníkem. Obsahuje mnoho důležitých minerálů i vitaminů, navíc v pokrmech je opravdu vynikající. V lasagních vás možná překvapí, ale věřte, že jsou skvělé.

INGREDIENCE:

  • 10 – 12 plátků lasagní
  • 800 g mraženého špenátu (použít lze i čerstvý pokud máte)
  • 1 velká cibule
  • 4 – 5 stroužků česneku
  • Sůl a mletý černý pepř podle chuti
  • 300 g tvrdého strouhaného sýra
  • bešamelová omáčka

POSTUP:

  1. Na pánvi rozehřejte olej a osmažte na něm na tenké plátky pokrájenou cibuli, přidejte rozmražený špenát a k tomu prolisujte česnek. Osolte, přidejte čerstvě mletý pepř (nejlépe z mlýnku) a nechte krátce povařit.
  2. Bešamel opět připravte podle receptu, který jsme napsali v úvodu, ale tentokrát jej udělejte v podobě řidší kaše, do které nasypete 80 g strouhaného sýra. Za stálého míchání nechte sýr rozpustit a dochuťte podle potřeby.
  3. Zapékací mísu postříkejte olejem ve spreji, dno potřete slabou vrstvou bešamelu a na ten pak rozložte lasagne (podle toho jaké koupíte, je před použitím krátce povařte nebo je nechte tak jak jsou, případně si připravte domácí těsto, které ale musí být opravdu tence vyválené).
  4. Na lasagne patří špenátová směs, znovu bešamel, ten posypat trochou sýra, opět vrstva lasagní, špenát, bešamel, sýr a zase lasagne, které potřete zbytkem bešamelu, posypete zbývajícím sýrem.
  5. Zapékací mísu zakryjte alobalem a vložte do trouby předehřáté na 180°C. Pečte 30 až 35 minut, poté sundejte alobal a pečte ještě tak 10 – 12 minut, dokud povrch nezezlátne.
Spenatove lasagne
https://www.hungrycouplenyc.com

Cuketové lasagne

Cuketu je možné používat na mnoho způsobů, jako třeba na bramborák, ale lasagne z cukety mají rovněž něco do sebe a všem určitě zachutnají.

INGREDIENCE:

  • 400 – 500 g lasagní
  • 1 velká cibule
  • 2 lžíce oleje
  • 500 g mletého masa (vepřové + hovězí)
  • 600 – 800 g cukety (2 – 3 podle velikosti)
  • 1 rajčatový protlak
  • 1 polévková lžíce třtinového cukru
  • 2 – 3 polévkové lžíce koření Gyros
  • 4 – 5 stroužků česneku
  • Sůl podle chuti
  • 600 – 700 ml hovězího vývaru (kdo nechce masový, může udělat zeleninový nebo jen přidat vodu a bujon)
  • 100 g strouhaného sýru (může být i nemusí, záleží na vás)

POSTUP:

  1. Na pánvi rozpálíme olej, orestujeme na něm na kostičky nakrájenou cibuli a přidáme mleté maso, které tak dvě minutky restujeme. Zasypeme gyros kořením, cukrem, osolíme, opepříme, přihodíme utřený česnek, protlak, důkladně promícháme a necháme probublávat.
  2. Cuketu zbavíme semínek, oloupeme (pokud je mladá, není potřeba dělat ani jedno) a nakrájíme na menší kostičky, asi tak 1 – 1,5 cm, vložíme do pánve k masu a vše zalijeme připraveným vývarem. Necháme 2 – 3 minutky povařit a podle potřeby ještě dosolíme, případně ještě trochu opepříme.
  3. Vyšší pekáček nebo zapékací mísu vymažeme olejem a na dno dáme vrstvu lasagní, zakryjeme po celé ploše masovou směsí s cuketou, na to poklademe znovu lasagne a takto vrstvy střídáme, dokud máme suroviny.
  4. Povrch posypeme sýrem (nemusí být), zakryjeme alobalem a dáme do trouby vyhřáté na 180 – 190°C, záleží na jejím typu. Pečeme zhruba 30 – 35 minut. Ke konci můžeme alobal stáhnout a nechat ještě tak 2 minutky dopéct na 150°C.
  5. Před servírováním je dobré cuketové lasagne posypat sýrem nebo třeba jarní cibulkou, kterou nakrájíme na slabá kolečka.
Lasagne s cuketou
https://cz.pinterest.com

Pokud milujete mleté maso, nezapomeňte se podívat i na další dobroty, které se z něj dají připravit.

Sdílejte svým přátelům

4 (80%) 18 votes

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *