Snadné recepty na zapečené filety z tresky se zeleninou

Konzumace ryb je velmi důležitá pro zdraví. Jednou z nejdostupnějších ryb je aljašská treska, případně treska tmavá, které obsahují látky důležité pro správné fungování lidského organismu.

Aljašská treska se u nás prodává mražená a upravená na filety. Tím odpadá jakákoliv příprava masa v podobě kuchání a filetování ryby. Tresčí maso tedy stačí koupit, rozmrazit a můžeme jej rovnou použít k vaření, proto je jídlo nenáročné na čas potřebný ke konečné úpravě.

Pojďme tedy na 3 úžasné recepty z této oblíbené ryby

Zapékaná treska s cuketou a citronem

Máte rádi tresku i zeleninu? Pak určitě musíte vyzkoušet tento recept, který je skvělou kombinací filetu z aljašské tresky a cukety.

INGREDIENCE PRO 2 OSOBY

  • 2 filety z tresky
  • 1 cuketa
  • 20 g másla (pro dietní verzi lze vynechat)
  • 1 citron
  • rozmarýn dle chuti
  • sůl
  • pepř

POSTUP

  1. Filety z tresky necháme mírně povolit a rozdělíme je na porce, pokud je filet příliš velký a nevejde se do zapékací mísy, můžeme jej rozkrájet.
  2. Filety pokapeme citronem a na troše rozehřátého másla zprudka opečeme z obou stran na pánvi.
  3. Vymažeme si pekáček nebo zapékací mísu, nakrájíme cuketu na půl centimetru široká kolečka a naskládáme na dno. Cuketu ochutíme trochou rozmarýnu, solí a pepřem.
  4. Na cuketu naklademe filety z tresky, dosolíme a na každý filet dáme kolečko citronu.
  5. V troubě předehřáté na 170° pečeme 20-30 minut.
  6. Podáváme s kouskem čerstvého citronu. Vhodná příloha jsou pečené brambory nebo brambory vařené ve slupce.

Zapečená treska s cuketou, bramborem a citronem

Zapečené filety z tresky s chřestem

Chřest je skvělá jarní zelenina a k rybám se dokonale hodí. Tresku s chřestem můžete připravit nejen pro sebe, ale také na romantickou večeři s partnerem či setkání s kamarády nebo rodinou.

INGREDIENCE PRO 2 OSOBY

  • 2 filety z tresky
  • 1 citron
  • 150 g mladého chřestu
  • 4 střední brambory
  • trocha oleje
  • 30 g másla
  • rozmarýn
  • sůl
  • pepř
  • alobal

POSTUP

  1. Filety z tresky necháme na vzduchu povolit, osolíme, opepříme, pokapeme citronovou šťávou a zprudka opečeme na másle na pánvi minutu po každé straně.
  2. Brambory nakrájíme na kolečka, omastíme olejem, ochutíme solí, pepřem a rozmarýnem. Pekáček vyložíme alobalem tak, aby nám zbyly volné konce na zabalení. Do alobalu vyskládáme brambory a nahoře alobal uzavřeme. Dáme péct do vyhřáté trouby na 25 minut.
  3. Po 25 minutách vyndáme brambory z trouby, alobal rozbalíme a na brambory položíme opečenou tresku. Na tresku poklademe plátky másla a dáme péct na dalších 20 minut.
  4. Očistíme chřest a zprudka jej opečeme na troše másla v pánvi (můžeme použít stejnou pánev, na které jsme opékali tresku). Následně dochutíme solí a pepřem.
  5. Hotové jídlo podáváme s kouskem citronu a snítkou čerstvé bylinky.

Recept na tresku zapečenou s chřestem a bramboremZdroj: freepik

Filety z tresky se špenátem a smetanou

Kombinace ryby se špenátovo-smetanovou omáčkou je velmi oblíbená kvůli lahodné chuti.

INGREDIENCE PRO 2 OSOBY

  • 2 filety z tresky
  • 200 g špenátu (mraženého nebo čerstvého)
  • 250 ml smetany
  • 2 stroužky česneku
  • 1 šalotka
  • plátek másla
  • sůl
  • pepř

POSTUP

  1.  Na pánvi rozehřejeme plátek másla, tresku osolíme a opepříme z obou stran a  zprudka opečeme na pánvi.
  2. Na pánvi osmažíme nadrobno nakrájenou šalotku dozlatova, přidáme špenát, dochutíme utřeným česnekem, dosolíme, dopepříme a 3 minuty dusíme. Zalijeme smetanou a vaříme ještě 2 minuty.
  3. Do vymazaného pekáčku nalijeme část vzniklé omáčky se špenátem, na ni dáme filety z tresky a ty přelijeme zbytkem smetanové omáčky.
  4. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C 25 minut.
  5. Podáváme s vařenými nebo šťouchanými brambory, případě s celozrnnými těstovinami.

Treska zapečená v omáčce ze špenátu a smetany

Nabídli jsme vám tři recepty, které určitě stojí za to vyzkoušet. Jsou rychlé, chutné a lehké.

Můžete vyzkoušet také zapékání s další zeleninou nebo se smetanou. Aljašská treska je skvělá zapečená s houbami nebo sýrem.

Podávat ji můžete rovněž s grilovanou zeleninou. Recepty z tresky vyzkoušejte i s jinými přílohami jako jsou například šťouchané brambory nebo bramborová kaše.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

Další tipy co vařit