Snadné recepty na zapečené filety z tresky se zeleninou

Konzumace ryb je velmi důležitá pro zdraví. Jednou z nejdostupnějších je aljašská treska, případně treska tmavá, které obsahují látky důležité pro správné fungování lidského organismu.

Treska podobně jako mnoho dalších mořských ryb obsahuje jód, který je potřebný pro správnou funkci štítné žlázy. Krom toho treska ale dodá tělu další minerály jako je selen, zinek a draslík a mnoho vitamínů – například A, D a velmi důležitý vitamín B12.

Její konzumace poskytuje lidskému tělu kvalitní bílkoviny, které jsou nezbytné pro udržení svalů i nabírání svalové hmoty. Velká výhoda této mořské ryby spočívá v nízkém obsahu tuku, to, zda bude pokrm dietní či nikoliv tedy záleží ne na surovině, ale na její úpravě, proto lze tresku doporučit i v redukční dietě a hubnutí.

Aljašská treska se u nás prodává mražená a upravená na filety. Tím odpadá jakákoliv příprava masa v podobě kuchání a filetování ryby. Tresčí maso tedy stačí koupit, rozmrazit a můžeme jej rovnou použít k vaření, proto je jídlo nenáročné na čas potřebný ke konečné úpravě.

Vhodný postup úpravy tresky je na pánvi, v páře i v troubě. Ke všem druhům úpravy budeme potřebovat koření a bylinky, případně další suroviny jako je máslo nebo citron. S těmito ingrediencemi během chvíle vykouzlíme chutný oběd či večeři.

1. Zapékaná treska s cuketou a citronem

Máte rádi tresku i zeleninu? Pak určitě musíte vyzkoušet tento recept, který je skvělou kombinací filetu z aljašské tresky a cukety.

Co budete potřebovat na tresku s cuketou pro dvě osoby?

  • 2 filety z tresky
  • 1 cuketa
  • 20 g másla (pro dietní verzi lze vynechat)
  • 1 citron
  • rozmarýn dle chuti
  • sůl
  • pepř
  1. Filety z tresky necháme mírně povolit a rozdělíme je na porce, pokud je filet příliš velký a nevejde se do zapékací mísy, můžeme jej rozkrájet.
  2. Filety pokapeme citronem a na troše rozehřátého másla zprudka opečeme z obou stran na pánvi.
  3. Vymažeme si pekáček nebo zapékací mísu, nakrájíme cuketu na půl centimetru široká kolečka a naskládáme na dno. Cuketu ochutíme trochou rozmarýnu, solí a pepřem.
  4. Na cuketu naklademe filety z tresky, dosolíme a na každý filet dáme kolečko citronu.
  5. V troubě předehřáté na 170° pečeme 20-30 minut.
  6. Podáváme s kouskem čerstvého citronu. Vhodná příloha jsou pečené brambory nebo brambory vařené ve slupce.

Zapečená treska s cuketou, bramborem a citronem

2. Zapečené filety z tresky s chřestem

Chřest je skvělá jarní zelenina a k rybám se dokonale hodí. Tresku s chřestem můžete připravit nejen pro sebe, ale také na romantickou večeři s partnerem či setkání s kamarády nebo rodinou, a věřte, že všichni ocení vaše kuchařské umění, přitom samotná příprava vám zabere chvíli a místo dlouhého času stráveného v kuchyni se budete moct věnovat svým hostům.

Ingredience na filety z tresky s chřestem pro dvě osoby

  • 2 filety z tresky
  • 1 citron
  • 150g mladého chřestu
  • 4 střední brambory
  • trocha oleje
  • 30g másla
  • rozmarýn
  • sůl
  • pepř
  • alobal
  1. Filety z tresky necháme na vzduchu povolit, osolíme, opepříme, pokapeme citronovou šťávou a zprudka opečeme na másle na pánvi minutu po každé straně.
  2. Brambory nakrájíme na kolečka, omastíme olejem, ochutíme solí, pepřem a rozmarýnem. Pekáček vyložíme alobalem tak, aby nám zbyly volné konce na zabalení. Do alobalu vyskládáme brambory a nahoře alobal uzavřeme. Dáme péct do vyhřáté trouby na 25 minut.
  3. Po 25 minutách vyndáme brambory z trouby, alobal rozbalíme a na brambory položíme opečenou tresku. Na tresku poklademe plátky másla a dáme péct na dalších 20 minut.
  4. Očistíme chřest a zprudka jej opečeme na troše másla v pánvi (můžeme použít stejnou pánev, na které jsme opékali tresku). Následně dochutíme solí a pepřem.
  5. Hotové jídlo podáváme s kouskem citronu a snítkou čerstvé bylinky.

Recept na tresku zapečenou s chřestem a bramborem

Zdroj: Freepik

 

3. Filety z tresky se špenátem a smetanou

Kombinace ryby se špenátovo-smetanovou omáčkou je velmi oblíbená kvůli lahodné chuti. Špenát obsahuje mnoho vitamínů a kyseliny listové, v kombinaci s treskou je tak skvělým zdrojem látek potřebných pro správné fungování lidského těla.

Suroviny na tresku ve smetanové omáčce se špenátem pro dvě osoby

  • 2 filety z tresky
  • 200 g špenátu (mraženého nebo čerstvého)
  • 250 ml smetany
  • 2 stroužky česneku
  • 1 šalotka
  • plátek másla
  • sůl
  • pepř
  1.  Na pánvi rozehřejeme plátek másla, tresku osolíme a opepříme z obou stran a  zprudka opečeme na pánvi.
  2. Na pánvi osmažíme nadrobno nakrájenou šalotku dozlatova, přidáme špenát, dochutíme utřeným česnekem, dosolíme, dopepříme a 3 minuty dusíme. Zalijeme smetanou a vaříme ještě 2 minuty.
  3. Do vymazaného pekáčku nalijeme část vzniklé omáčky se špenátem, na ni dáme filety z tresky a ty přelijeme zbytkem smetanové omáčky.
  4. Pečeme v troubě vyhřáté na 180° 25 minut.
  5. Podáváme s vařenými nebo šťouchanými brambory, případě s celozrnnými těstovinami.

Treska zapečená v omáčce ze špenátu a smetany

 

Nabídli jsme vám tři recepty, které určitě stojí za to vyzkoušet. Jsou rychlé, chutné a lehké. Můžete vyzkoušet také zapékání s další zeleninou nebo se smetanou. Aljašská treska je skvělá zapečená s houbami nebo sýrem. Podávat ji můžete rovněž s grilovanou zeleninou. Recepty z tresky vyzkoušejte i s jinými přílohami jako jsou například šťouchané brambory nebo bramborová kaše.

 

Sdílejte svým přátelům

5 (100%) 1 vote

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *