Konzumace ryb je velmi důležitá pro zdraví.
Jednou z nejdostupnějších ryb je treska, která obsahuje látky potřebné pro správné fungování lidského organismu.
Proto jsme si pro vás tentokrát připravili 7 skvělých receptů s treskou v hlavní roli.
Vyzkoušejte ji smaženou, pečenou či v salátu.
Zapečená treska se sýrem
Ačkoli spojení ryby a sýra pro někoho nemusí znít zrovna nejlahodněji, nenechte se odradit. Je to totiž delikatesa! Přesvědčte se sami a nebudete litovat.
INGREDIENCE
- 1,5 kg filet z čerstvé tresky
- 3 lžíce másla
- 3 lžíce hladké mouky
- 2 šálky plnotučného mléka
- 2 lžíce dijonské hořčice
- 1 lžička jemně nastrouhané citronové kůry
- sůl a pepř dle chuti
- ½ šálku strouhaného parmazánu
- 1 lžička kopru nebo estragonu
- 1 a ½ šálku strouhaného čedaru
- 1 šálek rozemletých krekrů
- 1 lžíce olivového oleje
POSTUP
- Mléko vařte v mikrovlnné troubě asi 4-5 minut, dokud nebude těsně pod bodem varu.
- Mezitím do středního hrnce přidejte máslo a mouku a společně 2 minuty opékejte.
- Za stálého šlehání pomalu přilévejte mléko.
- Vařte, dokud omáčka nezačne houstnout.
- Přidejte citronovou kůru, dijonskou hořčici, dochuťte solí a pepřem podle chuti.
- Nakonec přidejte parmazán.
- Uspořádejte ryby na dno vymazané zapékací mísy o rozměrech 23 x 23 cm nebo do jednotlivých gratinovacích misek.
- Rybu přelijte omáčkou.
- Navrch dejte sýr čedar.
- Smíchejte rozemleté krekry s olivovým olejem a nasypte na čedar.
- Pokud chcete, můžete do strouhanky přidat něco trochu pikantního, asi ½ lžičky.
- Pečte 45 minut až hodinu při 175 stupních Celsia, dokud pokrm nebude bublat a povrch rovnoměrně nezhnědne.
- Jednotlivé gratinované pokrmy by měly trvat asi 25 – 30 minut, stačí zkontrolovat střed, abyste viděli, že ryba je plně propečená.

Řecké rybí koláčky s ochucenou majonézou
Zaručujeme vám, že toto jsou ty nejchutnější rybí koláčky, jaké jste kdy ochutnali! Podávejte je s majonézou s citronem a kapary, která jim dodá perfektní šmrnc. I děti si je zamilují!
INGREDIENCE
- 700 g filetů z čerstvé tresky
- 2 střední brambory
- ⅔ šálku mléka
- ¾ šálku vody
- 1 stroužek česneku
- 2 lžičky nasekaných lístků čerstvého tymiánu
- 2 lžíce nasekané čerstvé petrželky
- 2 lžíce čerstvého kopru
- 1 lžíce vloček červeného chilli
- 2 jarní cibulky, nasekané
- 2 vejce
- 2 a ¼ šálku strouhanky
- 1 habanero nakrájená na malé kostičky
- 2 šálky olivového oleje na smažení
- 1 lžička mořské soli
- čerstvě mletý pepř
Na majonézu:
- 4 lžíce majonézy
- 1 lžíce kaparů
- šťáva z 2 citronů
- 1 lžička dijonské hořčice
- 1 lžička bílého vinného octa
- 2 nasekané stroužky česneku
- mořská sůl, volitelně
POSTUP
- Brambory dobře omyjte a nakrájejte na čtverečky.
- Vložte je do hrnce, zalijte studenou vodou a vařte 20 minut.
- Sceďte a brambory v misce rozmačkejte šťouchadlem na brambory nebo vidličkou.
- Filety z tresky vložte do hrnce a zalijte mlékem.
- Rybu vařte 5 minut.
- Nechte vychladnout a poté prsty natrhejte na kousky.
- Rybu přidejte do stejné misky jako brambory.
- Přidejte na kostičky nakrájenou papričku habanero, jarní cibulku, nasekanou petrželku, kopr, tymián, chilli, jednu lžičku mořské soli a namleté velké množství čerstvě mletého pepře.
- Vše dobře promíchejte a ze směsi tvarujte placičky – asi 18 kusů.
- Rozložte je na plech nebo talíře, zakryjte potravinářskou fólií a dejte na 30 minut do lednice, aby ztuhly.
- Do mísy dejte trochu mouky a ochuťte mořskou solí a pepřem.
- V jiné misce rozšlehejte vejce.
- Do třetí misky přidejte strouhanku.
- Placičky namáčejte v mouce, pak ve vejci a nakonec ve strouhance.
- Smažte je na pánvi s rozpáleným olivovým olejem celkem 4 minuty do zlatova.
- Umístěte koláčky na mřížku nebo papírové ručníky, aby absorbovaly přebytečný olej.
- Zatímco jsou koláčky z tresky v lednici, smíchejte všechny ingredience na ochucenou majonézu dohromady.
- Dochuťte dle svých preferencí.
- Koláčky servírujte s ochucenou majonézou!

Máme pro vás i další vynikající recepty na zdravé karbanátky z ryb 5x jinak. Inspirujte se!
Aljašská treska v pivním těstíčku
Lehká a křupavá ryba v těstíčku připravená tradičním britským způsobem! Aby bylo těsto ultra křupavé, je voda nahrazena pivem pro lepší texturu a chuť. Podávejte s hranolkami a tatarskou omáčkou jako praví Britové.
INGREDIENCE
- 650 g filet z aljašské tresky
- olej na smažení
- 60 g hladké mouky
- ½ lžičky soli
- ¼ lžičky mletého černého pepře
Na těstíčko:
- 120 g hladké mouky
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 1 a ½ lžičky soli
- ½ lžičky mletého černého pepře
- 250 ml studeného piva
K podávání:
- tatarská omáčka
- hranolky
- plátky citronu
POSTUP
- Pokud používáte mražené ryby, nechte je úplně rozmrazit.
- Rybu osolte a nechte alespoň 20–30 minut (až 1 hodinu) uležet na mřížce nebo papírové utěrce v lednici.
- To pomůže z ryby odstranit vlhkost, bude pak víc křupavá.
- Smíchejte mouku se solí a pepřem.
- Dejte stranou.
- Ve velké míse prošlehejte mouku s práškem do pečiva, solí, pepřem a studeným pivem.
- Konzistence těsta musí být stejná smetana ke šlehání (pokud je potřeba, přidejte více tekutiny nebo mouky).
- Dávejte pozor, abyste těsto nepřemíchali.
- Tresku obalte v ochucené mouce a setřeste přebytečnou mouku.
- Je důležité zbavit se veškeré přebytečné mouky, abyste získali správnou strukturu.
- Zahřejte olej v litinové pánvi nebo ve fritéze, dokud jeho teplota nedosáhne 150 °C.
- Rybu namáčejte v těstíčku, vyjměte ji a setřeste přebytečné těsto.
- A spouštějte do oleje velmi pomalu.
- Smažte dozlatova po dobu 6–7 minut a v polovině otočte.
- Vyjměte z oleje a položte na mřížku, aby přebytečný olej odkapal a ryba zůstala křupavá (zůstane křupavá 15–20 minut, takže nejlépe podávejte horké).
- Podávejte s hranolky, tatarskou omáčkou a plátky citronu.

Vyzkoušejte i naše další oblíbené recepty na fish and chips nebo-li rybu a hranolky. Rychlý oběd nebo jednoduchá večeře!
Rybí salát se zeleninou a hrozny
Tento salát z tresky, který se perfektně hodí na letní dny, je plný odvážné a osvěžující chuti. Je přelitý lehkou balzamikovou zálivkou a kromě tresky obsahuje také čerstvou cuketu, nakrájenou hlávkovou kapustu, sladké hrozny a spoustu koření. Má nízký obsah kalorií, vysoký obsah vlákniny a proto skvěle poslouží jako lehký oběd.
INGREDIENCE
- 2 filety z tresky
- 1 cuketa
- 1/4 hlávkové kapusty
- 1 stroužek česneku
- koriandr (podle chuti)
- sůl
- balzamikový ocet
- olivový olej
- sezamová semínka
- pepř
- oregano
- 1/2 svazku hroznů
POSTUP
- Filety opečte se špetkou soli.
- Odstraňte kosti a kůži.
- Dejte stranou.
- Kapustu a cuketu nakrájejte na tenké plátky a podle chuti přidejte k tresce spolu s česnekem a koriandrem.
- Připravte si zálivku z balzamika, olivového oleje, sezamových semínek, pepře a oregana.
- Tresku a zeleninu dochuťte zálivkou a podle potřeba dosolte.
- Před podáváním přidejte nakrájené hrozny.
- Dobrou chuť!

Objevte podobné tipy
Treska pečená se zeleninou v alobalu
Zdravá a chutná dobrota z ryby a zeleniny! Co víc si přát? Připravte si ji kdykoli se vám zachce s naším jednoduchým receptem.
INGREDIENCE
- 4 tresky (každá o hmotnosti asi 140 g)
- sůl
- čerstvě mletý pepř
- 1 malá brokolice
- 4 mrkve
- 1 svazek jarní cibulky
- 150 g žampionů
- 1 hrst plocholisté petrželky
- 1 citron
- 50 ml suchého bílého vína
POSTUP
- Rybu opláchněte a osušte papírovou utěrkou.
- Z obou stran dochuťte solí a pepřem.
- Brokolici omyjte a rozdělte na růžičky.
- Mrkev oloupejte a nakrájejte na tyčinky.
- Jarní cibulku opláchněte, oloupejme a podélně rozpůlte.
- Žampiony omyjte a nakrájejte na čtvrtky.
- Petrželku opláchněte, osušte a nasekejte listy.
- Citron opláchněte v horké vodě, osušte a oloupejte škrabkou na zeleninu.
- Citronovou kůru nakrájejte na tenké proužky a poté polovinu citronu odšťavněte.
- Předehřejte troubu na 200 °C.
- Na pracovní plochu rozložte 4 velké kusy alobalu a na ně naaranžujte zeleninu.
- Dochuťte solí a pepřem.
- Na zeleninu položte rybu, posypte citronovou kůrou, pokapejte bílým vínem a citronovou šťávou a posypte petrželkou.
- Alobal uzavřete kolem ryb a zeleniny, položte na plech a pečte asi 35 minut.
- Ihned podávejte.

Filety z tresky s česnekovým máslem
Treska v lahodné omáčce z česneku a másla je neuvěřitelně snadná na přípravu a navíc si na ní všichni pochutnají. Připravte si ji hned teď!
INGREDIENCE
- 4 filety z tresky (každý o hmotnosti asi 170 g každý a tloušťce 2,5 cm)
- 2 lžíce olivového oleje
- sůl a černý pepř podle chuti
- 4 lžíce másla, nakrájeného na centimetrové kousky
- 4 stroužky nasekaného česneku
- nasekaná petrželka
- 2 lžíce citronové šťávy k podávání
POSTUP
- Tresku osušte papírovou utěrkou a dobře osolte a opepřete.
- Ve velké pánvi rozehřejte olivový olej na středně vysoké teplotě.
- Snižte teplotu na střední a vložte filety do pánve kůží dolů.
- Jemně zatlačte na každý filet stěrkou po dobu 5 sekund, abyste zajistili dobrý kontakt s pánví.
- Filety smažte, dokud není spodní strana zlatavě hnědá, asi 4 minuty.
- Tresku otočte a přidejte máslo.
- Smažte další 3-4 minuty a podlévejte máslem (máslo zhnědne).
- Když je ryba plně propečená a dosáhne vnitřní teploty 62°C, vyjměte ji z pánve a dejte stranou.
- K máslu v pánvi přidejte česnek a vařte asi 30 sekund.
- Přidejte nasekanou petrželku a citronovou šťávu.
- Ochutnejte a podle potřeby dosolte.
- Tresku podávejte zalitou bylinkovo-česnekovým máslem.

Možná se vám budou hodit i naše recenze plynových sporáků. Kdo vyhrál v našem srovnání?
Smažená treska v kari těstíčku
Lehce křupavá treska ochucená kari, kurkurou, zázvorem a česnekem je příjemně pikantní a je to skvělý způsob, jak si jednoduše připravit rybu k večeři. Navíc celý proces trvá pouhých 30 minut!
INGREDIENCE
- 400 g filetů z tresky, nakrájených na kousky velikosti sousta
- 3 stroužky česneku, nasekané
- 6 plátků zázvoru se slupkou
- 1 nasekaná jarní cibulka
- ½ lžičky třtinového cukru
- 1 lžička kari
- ½ lžičky soli
- ¼ lžičky černého pepře
- 1 lžíce rýžového vína Shaoxing
- ⅓ šálku avokádového oleje na smažení
Na těstíčko:
- 1 lžíce rýžového vína Shaoxing
- ¼ lžičky soli
- 1 lžička kari
- 1 lžička sušené kurkumy
- 6 lžic kukuřičného škrobu
POSTUP
- Rybu nakrájejte na kousky velikosti sousta.
- Dobře osušte papírovou utěrkou.
- Do velké mísy přidejte rybu spolu s přísadami na těstíčko.
- Dobře promíchejte, dokud nebude každý kousek obalený.
- Připravte si zbytek ingrediencí.
- Do velké nepřilnavé pánve nebo woku na střední teplotě přidejte ⅓ šálku avokádového oleje.
- Opatrně přidejte tresku v těstíčku a opékejte z každé strany do zlatova do křupava, asi 7-8 minut.
- Přemístěte rybu na chladicí rošt.
- Zbylý olej vylijte a do naolejované pánve nastavené na střední teplotu přidejte česnek, zázvor, jarní cibulku, třtinový cukr, sůl, pepř a kari.
- Promíchejte a smažte 20 sekund.
- Přidejte rybu zpět do pánve a přilijte rýžové víno.
- Vše smíchejte dohromady.
- Okamžitě podávejte a užívejte!

Pokud jste milovníci kari koření, pak si nenechte ujít i naše recepty na kari s cizrnou 5x jinak aneb skvělé tipy na rychlý oběd či večeři!
Jak si vybrat v obchodě tu nejlepší tresku?
- Při nákupu čerstvé tresky hledejte filety s pevnou dužinou, která je průsvitná až světle růžová. Neměla by být cítit.
- Čerstvé ryby nejsou vždy lepší, protože mohou být uloženy v ledové mořské vodě několik dní poté, co byly uloveny. Pro vnitrozemské oblasti mohou být zmrazené ryby čerstvější možností, protože ryby jsou na lodi bleskově zmraženy.
- Při nákupu mražených filetů z tresky se vyhněte balením se známkami ledových krystalků či spálenin z mrazu. To může znamenat, že ryba byla v mrazáku dlouhou dobu nebo byla rozmražena a znovu zmražena.
- Zmrazené ryby se snadno rozmrazují v lednici. Jednoduše vložte filety do sáčku nebo vzduchotěsné nádoby a dejte je přes noc do lednice.
- Nebo pro rychlé rozmrazení rybu vložte do sáčku na zip (odstraňte ze sáčku co nejvíce vzduchu) a umístěte jej na 30 minut do velké mísy se studenou vodou.
A jak se vám naše dnešní recepty líbily? Napište nám do komentářů!