Konzumace ryb je velmi důležitá pro zdraví. Jednou z nejdostupnějších ryb je aljašská treska, případně treska tmavá, které obsahují látky důležité pro správné fungování lidského organismu.
Aljašská treska se u nás prodává mražená a upravená na filety. Tím odpadá jakákoliv příprava masa v podobě kuchání a filetování ryby. Tresčí maso tedy stačí koupit, rozmrazit a můžeme jej rovnou použít k vaření, proto je jídlo nenáročné na čas potřebný ke konečné úpravě.
Pojďme tedy na 3 úžasné recepty z této oblíbené ryby
Zapékaná treska s cuketou a citronem
Máte rádi tresku i zeleninu? Pak určitě musíte vyzkoušet tento recept, který je skvělou kombinací filetu z aljašské tresky a cukety.
INGREDIENCE PRO 2 OSOBY
- 2 filety z tresky
- 1 cuketa
- 20 g másla (pro dietní verzi lze vynechat)
- 1 citron
- rozmarýn dle chuti
- sůl
- pepř
POSTUP
- Filety z tresky necháme mírně povolit a rozdělíme je na porce, pokud je filet příliš velký a nevejde se do zapékací mísy, můžeme jej rozkrájet.
- Filety pokapeme citronem a na troše rozehřátého másla zprudka opečeme z obou stran na pánvi.
- Vymažeme si pekáček nebo zapékací mísu, nakrájíme cuketu na půl centimetru široká kolečka a naskládáme na dno. Cuketu ochutíme trochou rozmarýnu, solí a pepřem.
- Na cuketu naklademe filety z tresky, dosolíme a na každý filet dáme kolečko citronu.
- V troubě předehřáté na 170° pečeme 20-30 minut.
- Podáváme s kouskem čerstvého citronu. Vhodná příloha jsou pečené brambory nebo brambory vařené ve slupce.
Objevte podobné tipy
Zapečené filety z tresky s chřestem
Chřest je skvělá jarní zelenina a k rybám se dokonale hodí. Tresku s chřestem můžete připravit nejen pro sebe, ale také na romantickou večeři s partnerem či setkání s kamarády nebo rodinou.
INGREDIENCE PRO 2 OSOBY
- 2 filety z tresky
- 1 citron
- 150 g mladého chřestu
- 4 střední brambory
- trocha oleje
- 30 g másla
- rozmarýn
- sůl
- pepř
- alobal
POSTUP
- Filety z tresky necháme na vzduchu povolit, osolíme, opepříme, pokapeme citronovou šťávou a zprudka opečeme na másle na pánvi minutu po každé straně.
- Brambory nakrájíme na kolečka, omastíme olejem, ochutíme solí, pepřem a rozmarýnem. Pekáček vyložíme alobalem tak, aby nám zbyly volné konce na zabalení. Do alobalu vyskládáme brambory a nahoře alobal uzavřeme. Dáme péct do vyhřáté trouby na 25 minut.
- Po 25 minutách vyndáme brambory z trouby, alobal rozbalíme a na brambory položíme opečenou tresku. Na tresku poklademe plátky másla a dáme péct na dalších 20 minut.
- Očistíme chřest a zprudka jej opečeme na troše másla v pánvi (můžeme použít stejnou pánev, na které jsme opékali tresku). Následně dochutíme solí a pepřem.
- Hotové jídlo podáváme s kouskem citronu a snítkou čerstvé bylinky.
Zdroj: freepik
Filety z tresky se špenátem a smetanou
Kombinace ryby se špenátovo-smetanovou omáčkou je velmi oblíbená kvůli lahodné chuti.
INGREDIENCE PRO 2 OSOBY
- 2 filety z tresky
- 200 g špenátu (mraženého nebo čerstvého)
- 250 ml smetany
- 2 stroužky česneku
- 1 šalotka
- plátek másla
- sůl
- pepř
POSTUP
- Na pánvi rozehřejeme plátek másla, tresku osolíme a opepříme z obou stran a zprudka opečeme na pánvi.
- Na pánvi osmažíme nadrobno nakrájenou šalotku dozlatova, přidáme špenát, dochutíme utřeným česnekem, dosolíme, dopepříme a 3 minuty dusíme. Zalijeme smetanou a vaříme ještě 2 minuty.
- Do vymazaného pekáčku nalijeme část vzniklé omáčky se špenátem, na ni dáme filety z tresky a ty přelijeme zbytkem smetanové omáčky.
- Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C 25 minut.
- Podáváme s vařenými nebo šťouchanými brambory, případě s celozrnnými těstovinami.
Nabídli jsme vám tři recepty, které určitě stojí za to vyzkoušet. Jsou rychlé, chutné a lehké.
Můžete vyzkoušet také zapékání s další zeleninou nebo se smetanou. Aljašská treska je skvělá zapečená s houbami nebo sýrem.
Podávat ji můžete rovněž s grilovanou zeleninou. Recepty z tresky vyzkoušejte i s jinými přílohami jako jsou například šťouchané brambory nebo bramborová kaše.