Oblíbené recepty na fish and chips nebo-li rybu a hranolky. Rychlý oběd nebo jednoduchá večeře. Inspirujte se!

Pro fanoušky fastfoodového stravování jsou recepty na fish and chips tou nejlepší variantou, jak se rychle najíst.

Chystáte party s přáteli, oslavu s příbuznými nebo jednoduše večírek pro všechny, kteří přijdou?

Udělejte jim tento snadný, a přitom úžasně chutný pokrm, po kterém se jen zapráší.

Skvělé hranolky a ryba usmažená dozlatova ve vynikajícím těstíčku potěší i náročného gurmána.

Klasické britské Fish and chips

Tento pokrm se řadí mezi britská národní jídla, které patří k těm nejoblíbenějším vůbec. Zakoupit jej tam můžete v podstatě na každém rohu v jednom z mnoha tisíc obchodů.

Ovšem není nad to, když si člověk připraví takové jídlo v klidu domova. Pro milovníky ryb není na škodu omrknout například recepty na štiku.

Ingredience:

Na rybu:

  • 7 polévkových lžic hladké mouky
  • 7 lžic kukuřičného škrobu
  • 1 lžička kypřícího prášku do pečiva
  • Mořská sůl podle chuti
  • Špetka čerstvě mletého černého pepře (kdo má rád ostřejší, může dát 1/4 lžičky)
  • 1/3 hrnku studeného tmavého piva
  • 1/3 hrnku studené perlivé vody
  • 4 kusy rybího filé

Na hranolky:

  • 1 200 g oloupaných brambor
  • 1 litr rostlinného oleje nebo sádla na smažení

Postup

  • Do velké mísy dáme 5 lžic mouky, přidáme kukuřičný škrob, kypřící prášek do pečiva a promícháme. Trochu osolíme, opepříme a znovu zamícháme.
  • Za stálého šlehání vidličkou přilijeme do moučné směsi pivo a poté perlivou vodu. Šleháme tak dlouho, dokud se všechny suroviny nespojí a nevznikne husté hladké těsto.
  • Takto připravené těsto uložíme do lednice a necháme aspoň 1 hodinu odležet.
  • Mezitím nakrájíme oloupané brambory na tvar hranolků, dáme do cedníku a důkladně opláchneme pod proudem studené vody.
  • Propláchnuté hranolky dáme do hrnce, zalijeme studenou vodou, přivedeme k mírnému varu a necháme vařit po dobu 3 až 4 minut.
  • Poté opatrně přecedíme přes cedník a osušíme papírovými utěrkami. Necháme rozložené na utěrkách, zakryjeme dalšími papírovými utěrkami a uložíme do lednice, dokud je nebudeme zpracovávat.
  • Rybí filé lehce osušíme papírovými utěrkami a dochutíme troškou mořské soli.
  • Zahřejeme olej ve fritéze nebo velké hluboké pánvi na cca 175 až 180 stupňů a začneme smažit po částech připravené hranolky, vždy každou várku zhruba 2–3 minuty. Důležité je, aby nezačaly hnědnout. Vyjmeme je z oleje, necháme odkapat a odložíme zatím stranou.
  • Na talíř dáme zbývající 2 lžíce mouky, filé v ní z obou stran obalíme a oklepeme přebytek mouky zpět do talíře. Vyndáme těsto z lednice a pomoučené filety v něm důkladně obalíme.
  • Zkontrolujeme, jestli má olej stále 175 až 180 stupňů a ponoříme do něj filety. Smažíme je přibližně 8 minut nebo dokud není těsto hezky nazlátlé a křupavé, přičemž pravidelně obracíme děrovanou lžící.
  • Osmažené filety vyjmeme z oleje a odložíme na talíř kam předtím položíme papírové utěrky. Osolíme a zakryjeme pergamenovým papírem. Udržujeme je horké.
  • Poté zahřejeme olej až na 200 stupňů a vhodíme do něj znovu osmažit p částech hranolky, aby získaly zlatavý nádech a byly křupavé.
  • Hotové vyjmeme z oleje, scedíme a dochutíme solí. Ihned podáváme spolu s osmaženou rybou, aby bylo jídlo horké.
Vynikající křupavá smažená ryba s hranolky.
Zdroj: https://www.thespruceeats.com

Fish & chips podle Gordona Ramsayho

Také patříte k těm, co občas rádi ochutnají nějaké kulinářské pochoutky od známých kuchařů, ale ne vždy se najde příležitost zaskočit přímo ke zdroji?

Není nic lepšího než si něco dobrého připravit doma podle jejich přesného receptu. To pak chutná dvojnásob a člověk má radost z dobře odvedené práce, zvlášť, když chutná i ostatním.

Ingredience:

Na rybu:

  • 120 g samokypřící mouky + 1 hrst na obalování ryby
  • 175 g bílé masité ryby (ideálně tresku)
  • 1 vaječný bílek
  • 160 ml piva ležák (nebo světlé pivo, záleží co máme)
  • 1 velká oloupaná brambora
  • Slunečnicový olej na smažení
  • Sůl podle chuti
  • 1 lžička kari
  • 1 lžička kypřícího prášku do pečiva

Na tatarskou omáčku:

  • 1 polévková lžíce nasekaných sterilovaných okurek
  • 50 g creme fraîche
  • 200 g kvalitní majonézy
  • 3/4 šalotky nakrájené na jemné kostičky
  • 1 lžička čerstvé citronové šťávy

Postup

  • Do velké pánve dáme nahřát olej na středně vysokou teplotu a připravíme si těstíčko. Na to nejdříve vyšleháme z bílku tuhý sníh.
  • V míse rozšleháme mouku, kypřící prášek, kari, pivo, a nakonec jemně vmícháme sníh z bílku.
  • Rybu osolíme, obalíme v mouce, přebytečnou mouku oklepeme a obalíme v těstíčku.
  • Smažíme zhruba 3–4 minuty, přičemž opékáme tak, že rybu obracíme průběžně v pánvi a olejem vždy přeléváme tu stranu, která je zrovna nahoře.
  • Upečenou rybu odložíme na talíř s papírovými utěrkami, necháme okapat a ihned vložíme do nahřáté trouby, kterou si předehřejeme během smažení, aby zůstala ryba horká.
  • Brambory nakrájíme na hranolky, zabalíme to papírové utěrky a necháme vsáknout přebytečnou vlhkost.
  • Přesvědčíme se, že je olej stále stejně horký a vložíme do něj smažit hranolky.
  • Když získají zlatavě hnědý nádech, vyndáme je děrovanou lžící na papírovou utěrku a osolíme.
  • Nakonec smícháme všechny suroviny na tatarku a můžeme podávat s rybou a hranolky.
Vynikající ryba s hranolkami s domácí tatarskou omáčkou podle světoznámého gurmána.
Zdroj: https://www.gordonramsay.com

Co je fish and chips

Tento pokrm je znám již od 19. století a do dnešní doby se řadí mezi nejoblíbenější, a hlavně tradiční jídla ve Velké Británii. Rybu smaženou v těstíčku podávanou s hranolky miloval třeba člen skupiny Beatles John Lennon.

Objednat si jej můžete v podstatě na každém rohu a na spoustě míst vám ji jednoduše zabalí do papírového kornoutu či podobného obalu a jen tak pocákají vybraným ochucovadlem.

V dřívějších dobách bylo normální, že zákazník obdržel své jídlo v novinovém papíru. Ten byl ovšem zakázán v 80. letech dvacátého století, aby se zamezilo kontaktu pokrmu a inkoustu z novin.

Základním kamenem je vždy vysoce kvalitní čerstvá ryba, nejčastěji světlá treska, případně i jiná ryba, která má bílé maso.

Těstíčko se nejčastěji připravuje s minerálkou, ovšem ta se dá nahradit pivem, případně je možné použít obojí. Svého času to bylo běžné jídlo dělnické třídy. Dnes je to jedno z nejžádanějších jídel v rámci rychlého občerstvení.

S čím se fish & chips může podávat?

  • Sůl s octem
  • Kari omáčka
  • Kečup
  • Majonéza
  • Tatarská omáčka
  • Mačkaný hrášek
  • Mátová omáčka

První restaurace s fish & chips

Přestože se běžně jedla jen tak na ulici zabalená v novinovém kornoutu, rozhodl se Samuel Isaacs podávat tuto pochoutku v běžné restauraci jako součást menu.

To bylo v roce 1896, kdy společnost Isaacs otevřela první restaurant, kde se servírovala ryba s hranolky. Cena byla tehdy velmi přijatelná, takže si ji mohl dát i obyčejný dělník.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

X