Bezlepkové recepty jsou vhodné nejen pro všechny, kdo nesmí lepek, ale i pro ty, kdo chtějí jíst zdravěji.
Bez lepku lze péci i vařit z čiroku, quinoy, cizrny, ořechů, kokosu, sóji, pohanky, jáhel či rýže.
Variant, jak v jídle nahradit mouku s lepkem, je mnoho.
Pojďme se podívat na tipy na bezglutenové pečení.
Levný bezlepkový recept na krekry
Stačí nalámat a podávat s vaším oblíbeným dipem. Tyto krekry z quinoy a čiroku jsou navíc obohacené o kapustu. Klidně si je před pečením potřete vejcem, posypte semínky a využijte jako zdravé křupání.
Ingredience:
- 1 hrnek opražené mouky z quinoy
- ½ hrnku mouky z čiroku
- ½ hrnku nutričních kvasnic
- ½ lžičky soli
- ½ hrnku nadrobno nasekané kapusty
- 2 lžíce olivového oleje
- ⅔ hrnku studené vody
Postup:
- Troubu si předehřejte na 230 °C.
- Opražte si mouku z quinoy na suché pánvi.
- Nechte ji 5 minut zchladit.
- Přidejte ji do mixéru spolu s moukou z čiroku, kapustou, kvasnicemi a solí.
- Během mixování přidejte vodu a mixujte dalších 30 sekund.
- Z těsta si udělejte bochník a nechte jej pár minut odpočinout.
- Těsto si rozdělte na 4 kusy.
- Každý kousek si vyválejte na kousku pečicího papíru do tenké placky.
- Pečte po dobu 5-6 minut.
- Poté ještě nechte dosušit ve vypnuté troubě.

Bezlepková pizza
Máte rádi tuto italskou pochoutku a zoufáte si, že si ji nemůžete dopřát? Pojďte si ji připravit ve variantě bez lepku. Náplň už si zvolíte dle vlastních chutí.
Ingredience:
- 1 a ⅔ quinoové mouky
- 2 lžičky psyllia v prášku
- ½ lžičky prášku do pečiva
- ¼ lžičky soli a pepře
- 1 hrnek teplé vody
- olivový olej
- stroužek česneku
- suroviny na vrch pizzy dle libosti
Postup:
- Troubu si předehřejte na 205 °C.
- Smíchejte si suché ingredience, pak přilévejte vodu a vytvarujte jemně lepivé těsto.
- Těsto dejte na olejem vymazaný plech a vlhkýma rukama jej rozetřete do tenka.
- Ozdobte ji dle vlastní fantazie a chutí.
- Pečte asi 20 minut.
- Nakonec potřete olivovým olejem smíchaným s prolisovaným česnekem.

Tip: Nevíte, jak si pizzu dozdobit? Podívejte se na naše tipy na nejlepší náplně do pizzy.
Objevte podobné tipy
Bezlepkové tortilly
Další tipem na bezlepkové recepty jsou i tyto tortilly. Můžete si je naplnit vším, co máte rádi. Dobrou chuť!
Ingredience:
- 2 hrnky quinoové mouky
- 1 hrnek cizrnové mouky
- 1 lžička psyllia v prášku
- špetka soli
- 1 hrnek vody
Postup:
- Všechny ingredience si smíchejte a vytvořte hutné těsto.
- Rozdělte jej na 10-12 stejných kousků.
- Každý kousek si rozválejte na tenkou placku mezi dvěma listy pečicího papíru.
- Sundejte jednu stranu papíru a dejte upéct na rozehřátou suchou pánev.
- Pak sundejte druhou stranu papíru a upečte i z druhé strany.

Videorecept ke shlédnutí je zde:
Bezlepkový chléb z prosa a tapioky
Není nad lahodný kousek čerstvého chleba. Připravte si jej doma dle vlastních představ. Klidně jej obohaťte semínky. Podávejte třeba se svou oblíbenou pomazánkou.
Ingredience:
- ¾ hrnku teplé vody
- 1 balíček instantního droždí
- 1 a ½ hrnku mouky z prosa
- 1 hrnek tapiokového škrobu
- 2 lžíce cukru
- 2 lžíce xantanové gumy
- 1 lžička soli
- ½ prášku do pečiva
- 3 velká vejce (rozšlehaná)
- 2 lžíce olivového nebo jiného rostlinného oleje
- 1 lžička jablečného octa
Postup:
- Smíchejte si droždí s vodou a nechte 5 minut odstát.
- Do mixéru si vsypte mouku z prosa, škrob, cukr, gumu, sůl, prášek do pečiva a rozmixujte.
- Poté směs vsypte do robota, přidejte vodu s droždím, vejce, olej, ocet a vše důkladně prohnětejte.
- Bochník si dejte do pekáčku (potřeného olejem) o velikosti asi 20x10x10 cm.
- Přikryjte potravinářskou fólií a nechte jej vykynout do dvojnásobné velikosti.
- Troubu si předehřejte na 180 °C.
- Dejte péci na zhruba 45 minut.

Sladké borůvkové muffiny bez lepku
Bezlepkové recepty nasladko… Mandlová mouka zvládne udělat stejnou práci jako ta pšeničná.
Ingredience:
Suché:
- 2 hrnky mandlové mouky
- 1 lžička kypřícího prášku
- ½ lžičky jedlé sody
- ½ lžičky soli
Vlhké:
- 3 velká vejce
- ⅔ hrnku javorového sirupu
- ¼ hrnku rostlinného oleje
Na náplň:
- 1 hrnek čerstvých nebo mražených borůvek
- citronová kůra
- 3 lžíce mandlových plátků
Postup:
- Troubu si předehřejte na 165 °C.
- Smíchejte si suché ingredience.
- V druhé míse si smíchejte tekuté ingredience, ty pak přimíchejte k těm suchým.
- Přidejte borůvky a citronovou kůru.
- Nalijte do vymazaných formiček na muffiny.
- Posypte mandlemi a dejte péct na 30-35 minut.

Ke sladkým dezertům se hodí i šálek skvělé kávy připravené třeba v kávovaru DeLonghi. Mrkněte na naši recenzi.
Bezlepkové recepty jsou skvělou volbou i pro ty nejmenší. Můžeme jim tak dopřát zdravější mlsání.
Kousek pečiva lze nahradit i kusem zeleniny, třeba lilku, cukety, okurky.
Inspirujte se našimi dalšími sladkými recepty bez využití mouky nebo si upečte cukroví bez lepku nejen na Vánoce.