Recepty bez lepku na slané i sladké pečení (jde to i bez mouky)

Bezlepkové recepty jsou vhodné nejen pro všechny, kdo nesmí lepek, ale i pro ty, kdo chtějí jíst zdravěji.

Bez lepku lze péci i vařit z čiroku, quinoy, cizrny, ořechů, kokosu, sóji, pohanky, jáhel či rýže.

Variant, jak v jídle nahradit mouku s lepkem, je mnoho.

Pojďme se podívat na tipy na bezglutenové pečení.

Levný bezlepkový recept na krekry

Stačí nalámat a podávat s vaším oblíbeným dipem. Tyto krekry z quinoy a čiroku jsou navíc obohacené o kapustu. Klidně si je před pečením potřete vejcem, posypte semínky a využijte jako zdravé křupání.

Ingredience:

  • 1 hrnek opražené mouky z quinoy
  • ½ hrnku mouky z čiroku
  • ½ hrnku nutričních kvasnic
  • ½ lžičky soli
  • ½ hrnku nadrobno nasekané kapusty
  • 2 lžíce olivového oleje
  • ⅔ hrnku studené vody

Postup:

  • Troubu si předehřejte na 230 °C.
  • Opražte si mouku z quinoy na suché pánvi.
  • Nechte ji 5 minut zchladit.
  • Přidejte ji do mixéru spolu s moukou z čiroku, kapustou, kvasnicemi a solí.
  • Během mixování přidejte vodu a mixujte dalších 30 sekund.
  • Z těsta si udělejte bochník a nechte jej pár minut odpočinout.
  • Těsto si rozdělte na 4 kusy.
  • Každý kousek si vyválejte na kousku pečicího papíru do tenké placky.
  • Pečte po dobu 5-6 minut.
  • Poté ještě nechte dosušit ve vypnuté troubě.
bezlepkové krekry s kapustou
Zdroj: mindovermunch.com

Bezlepková pizza

Máte rádi tuto italskou pochoutku a zoufáte si, že si ji nemůžete dopřát? Pojďte si ji připravit ve variantě bez lepku. Náplň už si zvolíte dle vlastních chutí.

Ingredience:

  • 1 a ⅔ quinoové mouky
  • 2 lžičky psyllia v prášku
  • ½ lžičky prášku do pečiva
  • ¼ lžičky soli a pepře
  • 1 hrnek teplé vody
  • olivový olej
  • stroužek česneku
  • suroviny na vrch pizzy dle libosti

Postup:

  • Troubu si předehřejte na 205 °C.
  • Smíchejte si suché ingredience, pak přilévejte vodu a vytvarujte jemně lepivé těsto.
  • Těsto dejte na olejem vymazaný plech a vlhkýma rukama jej rozetřete do tenka. 
  • Ozdobte ji dle vlastní fantazie a chutí.
  • Pečte asi 20 minut.
  • Nakonec potřete olivovým olejem smíchaným s prolisovaným česnekem.
pizza z quinoy
Zdroj: cleavercooking.com

Tip: Nevíte, jak si pizzu dozdobit? Podívejte se na naše tipy na nejlepší náplně do pizzy.

Bezlepkové tortilly

Další tipem na bezlepkové recepty jsou i tyto tortilly. Můžete si je naplnit vším, co máte rádi. Dobrou chuť!

Ingredience:

  • 2 hrnky quinoové mouky
  • 1 hrnek cizrnové mouky
  • 1 lžička psyllia v prášku
  • špetka soli
  • 1 hrnek vody

Postup:

  • Všechny ingredience si smíchejte a vytvořte hutné těsto.
  • Rozdělte jej na 10-12 stejných kousků.
  • Každý kousek si rozválejte na tenkou placku mezi dvěma listy pečicího papíru.
  • Sundejte jednu stranu papíru a dejte upéct na rozehřátou suchou pánev.
  • Pak sundejte druhou stranu papíru a upečte i z druhé strany.
tortilly s moukou z quinoy a cizrny
Zdroj: bodyhealthmagazine.com

Videorecept ke shlédnutí je zde:

Bezlepkový chléb z prosa a tapioky

Není nad lahodný kousek čerstvého chleba. Připravte si jej doma dle vlastních představ. Klidně jej obohaťte semínky. Podávejte třeba se svou oblíbenou pomazánkou.

Ingredience:

  • ¾ hrnku teplé vody
  • 1 balíček instantního droždí
  • 1 a ½ hrnku mouky z prosa
  • 1 hrnek tapiokového škrobu
  • 2 lžíce cukru
  • 2 lžíce xantanové gumy
  • 1 lžička soli
  • ½ prášku do pečiva
  • 3 velká vejce (rozšlehaná)
  • 2 lžíce olivového nebo jiného rostlinného oleje
  • 1 lžička jablečného octa

Postup:

  • Smíchejte si droždí s vodou a nechte 5 minut odstát.
  • Do mixéru si vsypte mouku z prosa, škrob, cukr, gumu, sůl, prášek do pečiva a rozmixujte.
  • Poté směs vsypte do robota, přidejte vodu s droždím, vejce, olej, ocet a vše důkladně prohnětejte.
  • Bochník si dejte do pekáčku (potřeného olejem) o velikosti asi 20x10x10 cm. 
  • Přikryjte potravinářskou fólií a nechte jej vykynout do dvojnásobné velikosti.
  • Troubu si předehřejte na 180 °C.
  • Dejte péci na zhruba 45 minut.
chléb bez lepku
Zdroj: kingarthurflour.com

Sladké borůvkové muffiny bez lepku

Bezlepkové recepty nasladko… Mandlová mouka zvládne udělat stejnou práci jako ta pšeničná. 

Ingredience:

Suché:

  • 2 hrnky mandlové mouky
  • 1 lžička kypřícího prášku
  • ½ lžičky jedlé sody
  • ½ lžičky soli

Vlhké:

  • 3 velká vejce
  • ⅔ hrnku javorového sirupu
  • ¼ hrnku rostlinného oleje

Na náplň:

  • 1 hrnek čerstvých nebo mražených borůvek
  • citronová kůra
  • 3 lžíce mandlových plátků

Postup:

  • Troubu si předehřejte na 165 °C. 
  • Smíchejte si suché ingredience.
  • V druhé míse si smíchejte tekuté ingredience, ty pak přimíchejte k těm suchým.
  • Přidejte borůvky a citronovou kůru.
  • Nalijte do vymazaných formiček na muffiny. 
  • Posypte mandlemi a dejte péct na 30-35 minut.
Bezlepkové muffiny s borůvkami
Zdroj: driscolls.com

Ke sladkým dezertům se hodí i šálek skvělé kávy připravené třeba v kávovaru DeLonghi. Mrkněte na naši recenzi.

Bezlepkové recepty jsou skvělou volbou i pro ty nejmenší. Můžeme jim tak dopřát zdravější mlsání.

Kousek pečiva lze nahradit i kusem zeleniny, třeba lilku, cukety, okurky. 

Inspirujte se našimi dalšími sladkými recepty bez využití mouky nebo si upečte cukroví bez lepku nejen na Vánoce.

Další výborné recepty:

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.