Jen málokdo si dovede představit Vánoce bez cukroví.
Lze ho ale připravit bez lepku?
Rozhodně ano!
S našimi recepty na bezlepkové cukroví letošní Vánoce zvládnete levou zadní!
Pekanové košíčky
Toto cukroví nejen že luxusně chutná, ale je i zdravé, veganské, bez lepku a bez rafinovaného cukru! Vyzkoušejte letos něco nového a uvidíte, že to ocení celá vaše rodina.
Ingredience
Na těsto
- 2 hrnečky mandlí
- 1 hrneček bezlepkových ovesných vloček
- 1 hrneček pekanových ořechů
- ¼ hrnečku javorového sirupu
- 2 lžíce rozpuštěného kokosového oleje
- ¼ lžičky soli
Na náplň
- 1 hrneček nasekaných datlí
- ⅓ hrnečku vody
- ½ lžičky skořice
- 1 lžíce rozpuštěného kokosového oleje
- 3 lžíce javorového sirupu
- ½ lžičky vanilkového extraktu
- 1 hrneček nahrubo nasekaných pekanových ořechů
- sůl
- celé pekanové ořechy
Postup
- Mandle, vločky a pekanové ořechy mixérem rozdrťte na prášek.
- Přidejte javorový sirup, kokosový olej a sůl a míchejte, dokud nevznikne tuhé těsto.
- Formu na mini muffiny vyložte papírovými košíčky (zhruba 25).
- Do každého košíčku vložte lžící část těsta – zhruba 1 zarovnanou lžíci a těsto v košíčku rozprostřete tak, aby byl zaplněn zhruba ze tří čtvrtin.
- Do každého takto připraveného těsta vyhlubte důlek – můžete použit prst nebo třeba konec vařečky.
- Takto připravené košíčky vložte do lednice a připravte náplň.
- Náplň: V mixéru mixujte datle, vodu, skořici, kokosový olej, javorový sirup a vanilkový extrakt, dokud nevznikne jednotná hmota.
- Bude to trvat 3 – 4 minuty.
- Tip: oškrábejte stěny mixéru každých 30 minut, abyste zajistili rovnoměrné propracování surovin
- Přidejte nahrubo nasekané pekanové ořechy a lehce promíchejte – můžete jen krátce zapnout mixér.
- Každý košíček naplňte lžící náplně a ozdobte celým pekanovým ořechem.
- Pro méně tradiční chuť posypte malou špetkou soli.
Pekanové ořechy můžete nahradit lískovými oříšky, vlašskými ořechy či mandlemi a vychutnat si tak další druhy ořechového cukroví bez mouky.
Bezlepkové vánoční perníčky
Tyto vánoční perníčky bez lepku mají dokonalou texturu a naprosto skvělou chuť! Vychutnejte si je jen tak samotné, posypané moučkovým cukrem, nebo je ozdobte polevou.
Ingredience
Na těsto
- 250g medu
- 150g třtinového cukru
- špetka soli
- 150g másla
- 350g světlé bezlepkové mouky – příklady vhodné mouky uvádíme níže
- 100g pohankové mouky
- 1 lžíce mouky z hroznových jader
- 100g mletých mandlí
- ½ lžičky xantanové gumy
- 3 lžičky perníkového koření
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1 vejce
Na polevu
- 2 lžíce citronové šťávy
- 150 g práškového cukru
Postup
- V hrnci rozpusťte máslo, přimíchejte med, cukr a sůl a nechte zchladnout.
- Smíchejte mouky, mleté mandle, perníkové koření a prášek do pečiva.
- Vyšlehejte vejce a přidejte k máslové hmotě.
- Přidejte sypkou směs a dobře propracujte v lepkavé těsto.
- Těsto přikryjte a nechte 24 hodin odležet.
- Těsto vyválejte na zhruba ½ centimetru silný plán a vykrájejte požadované tvary.
- Na plechu vyloženém pečicím papírem pečte na 180°C 12-15 minut.
- Poleva: Důkladně promíchejte práškový cukr s citronovou šťávou.
- Takto vzniklou polevou ozdobte bezlepkové perníčky.
Do těsta na bezlepkové vánoční perníčky můžete přidat 2 lžíce kakaa. Těsto tak bude tmavší a bílá poleva na něm více vynikne.
Možná se vám budou hodit i naše recenze vestavných trub. Kdo vyhrál v našem testu?
Jednoduché kokosky pro celiaky
Kokosky jsou přirozeně bezlepkové cukroví! Slavnostnější tvar jim můžete dát, když hotovou hmotou naplníte zdobící sáček a budete vytvářet jemné špičky.
Ingredience
- 3 vaječné bílky
- 150 g cukru
- 150 g strouhaného kokosu
- 1 balíček vanilkového cukru
- 1 lžíce citronové šťávy
Postup
- Nejprve si předehřejte troubu na 170 °C a plech vyložte pečicím papírem.
- Vaječné bílky vyšlehejte s polovinou cukru.
- Přidejte citronovou šťávu a zbytek cukru a vyšlehejte v pevnou hmotu.
- Potom opatrně přimíchejte strouhaný kokos.
- Lžící tvarujte na plechu placičky a pečte, dokud lehce nezezlátnou.
Máme pro vás i dalších 6 top receptů na vánoční cukroví s kokosem: kuličky, linecké a další!
Objevte podobné tipy
Luxusní nepečené čokoládové kuličky
Tak tohle je naprostá pecka! Na základní čokoládovou hmotu můžete využít různé druhy čokolády a čokoládových tyčinek. Vznikne tak jedinečná chuť. Na obalení pak můžete využít různé druhy ořechů – krásně budou vypadat například pistácie.
Ingredience
- 300g čokolády na vaření
- 30g másla
- 250ml smetany na šlehání
- špetka soli
- 100g sekaných ořechů
Postup
- V parní lázni rozpusťte čokoládu.
- Ve zvláštním hrnci zahřejte smetanu tak, že se bude téměř vařit, nenechte ji však projít varem! Stáhněte z plotny a nechce asi 5 minut chladit.
- Smetanu nalijte do rozpuštěné čokolády a míchejte, dokud nevznikne jednolitá směs, potom přidejte špetku soli.
- Vyšší pekáček vyložte pečicím papírem a čokoládovou směs do něj vlijte a nechte vychladit.
- Až bude čokoláda vychlazená, připravte si další pekáček do kterého nasypte nasekané ořechy.
- Z čokoládové směsi lžičkou vydlabávejte kuličky, dotvarujte v dlaních a obalte v nasekaných oříšcích.
- Hotové kuličky uchovávejte v chladu.
Bezlepkové linecké cukroví
I linecké cukroví lze připravit bez lepku a chutná naprosto skvěle! Zkuste letos následující recept a uvidíte, že si na něm všichni pochutnají.
Ingredience
Na těsto
- 315g bezlepkové mouky – příklady vhodné mouky uvádíme níže
- 1 lžička xantanové gumy
- 150g práškového cukru
- špetka soli
- ½ lžičky mleté vanilky
- šťáva z půlky citronu
- 250g změklého másla
- 3 žloutky
Na dokončení
- rybízová marmeláda
- práškový cukr
Postup
- Všechny suroviny na těsto dobře pracujte a vytvořte tak hladké těsto.
- Rozválejte na zhruba 4 milimetry silný plát a vykrajujte požadované tvary.
- Kvůli následnému lepení marmeládou, vykrajujte tvary vždy po dvou, přičemž do jednoho vykrojte menším vykrajovátkem otvor a druhý nechte celý.
- Pečte v předehřáté troubě na 190°C do dobu 8 minut.
- Po mírném vychladnutí tvary slepujte rybízovou marmeládou a poprašte cukrem.
Recept na linecké cukroví bez lepku můžete ozvláštnit použitím jiné marmelády. Například meruňková marmeláda dodá lehce kyselou a přitom jemnou chuť, zatímco ostružinová zvýrazní vykrájené tvary.
Máme pro vás ty nejlepší recepty na vánoční linecké cukroví na jednom místě. Inspirujte se!
Medvědí packy z tapiové mouky
Už jste někdy pekli s tapiokovou moukou? Pokud ne, měli byste to rozhodně vyzkoušet! Toto cukroví je jednoduché na přípravu a výsledek velmi chutný.
Ingredience
- 2 vejce
- 125 g třtinového cukru
- 350g mandlí
- 1 tabulka hořké čokolády
- 1 lžíce skořice
- špetka soli
- 1 sáček vanilkového cukru
- 1-2 lžíce tapiokové mouky (jedná se vlastně o škrob získaný z hlíz manioku jedlého)
- 2 lžíce griotky
Postup
- Mandle přelijte vařící vodou, oloupejte a nechte oschnout.
- Suché mandle a čokoládu na jemno namelte.
- Vyšlehejte vejce s cukrem a vanilkovým cukrem.
- Do vyšlehaného vejce přidejte směs namletých mandlí a čokolády, skořici, griotku a tapiokovou mouku.
- Vše důkladně promíchejte a nechte v chladu alespoň 2 hodiny odležet.
- Z vychlazeného těsta tvarujte malé placičky.
- Pečte na 160°C 18-20 minut.
Místo mandlí můžete použít mandlovou mouku a ušetřit si tím práci s loupáním a mletím celých mandlí.
Tvarování medvědích pacek může být snadnější, když nejprve vytvarujete kuličky a ty na plechu rozmáčknete vidličkou.
Jakou mouku na bezlepkové cukroví zvolit?
- Vánoce se mohou snadno proměnit v období stresu, toto vánoční bezlepkové cukroví si však můžete připravit i několik týdnů dopředu a o svátcích si užívat zaslouženého klidu a pohody.
- Na trhu existuje mnoho druhů mouky bez lepku.
- Na pečení vánočního bezlepkového cukroví se nejvíce hodí ty druhy, které jsou připravovány mletím ořechů či semen.
- Jsou jimi například kokosová mouka, mandlová mouka, lněná či konopná mouka.
- Na sladké pečení se také výborně hodí i mouka rýžová, pohanková nebo bezlepková ovesná mouka.
- Při pečení můžete jednotlivé druhy kombinovat a vytvářet tak různé varianty bezlepkového cukroví.
Recepty na bezlepkové vánoční cukroví můžete využít i při jiných příležitostech během roku, stačí změnit tvar, finální zdobení či způsob servírování a máte nádherné bezlepkové cukroví třeba na narozeninovou párty!
A jak se Vám recepty povedly a kdy jste je využili? Napište nám do komentářů!