Recepty na vánoční cukroví pro celiaky (bezlepkové) aneb i bez mouky to jde!

Jen málokdo si dovede představit Vánoce bez cukroví.

Lze ho ale připravit bez lepku?

Rozhodně ano!

S našimi tipy na bezlepkové cukroví letošní Vánoce zvládnete levou zadní! 

Bezlepkové pekanové košíčky

Ingredience

Na těsto

  • 2 hrnečky mandlí
  • 1 hrneček bezlepkových ovesných vloček
  • 1 hrneček pekanových ořechů
  • ¼ hrnečku javorového sirupu
  • 2 lžíce rozpuštěného kokosového oleje
  • ¼ lžičky soli

Na náplň

  • 1 hrneček nasekaných datlí
  • ⅓ hrnečku vody
  • ½ lžičky skořice
  • 1 lžíce rozpuštěného kokosového oleje
  • 3 lžíce javorového sirupu
  • ½ lžičky vanilkového extraktu
  • 1 hrneček nahrubo nasekaných pekanových ořechů
  • sůl
  • celé pekanové ořechy

Postup

  • Mandle, vločky a pekanové ořechy mixérem rozdrťte na prášek.
  • Přidejte javorový sirup, kokosový olej a sůl a míchejte, dokud nevznikne tuhé těsto.
  • Formu na mini muffiny vyložte papírovými košíčky (zhruba 25).
  • Do každého košíčku vložte lžící část těsta – zhruba 1 zarovnanou lžíci a těsto v košíčku rozprostřete tak, aby byl zaplněn zhruba ze tří čtvrtin.
  • Do každého takto připraveného těsta vyhlubte důlek – můžete použit prst nebo třeba konec vařečky.
  • Takto připravené košíčky vložte do lednice a připravte náplň.
  • Náplň: V mixéru mixujte datle, vodu, skořici, kokosový olej, javorový sirup a vanilkový extrakt, dokud nevznikne jednotná hmota. Bude to trvat 3 – 4 minuty. Tip: oškrábejte stěny mixéru každých 30 minut, abyste zajistili rovnoměrné propracování surovin
  • Přidejte nahrubo nasekané pekanové ořechy a lehce promíchejte – můžete jen krátce zapnout mixér.
  • Každý košíček naplňte lžící náplně a ozdobte celým pekanovým ořechem. Pro méně tradiční chuť posypte malou špetkou soli. 

Pekanové ořechy můžete nahradit lískovými oříšky, vlašskými ořechy či mandlemi a vychutnat si tak další druhy ořechového cukroví bez mouky.

vánoční bezlepkové pekanové košíčky
Foto zdroj: www.evolvingtable.com

Bezlepkové vánoční perníčky

Ingredience

Na těsto

  • 250g medu
  • 150g hnědého cukru
  • špetka soli
  • 150g másla
  • 350g světlé bezlepkové mouky – příklady vhodné mouky uvádíme níže
  • 100g pohankové mouky
  • 1 lžíce mouky z hroznových jader
  • 100g mletých mandlí
  • ½ lžičky xantanové gumy
  • 3 lžičky perníkového koření
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 vejce

Na polevu

  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 150 g práškového cukru

Postup

  • V hrnci rozpusťte máslo, přimíchejte med, cukr a sůl a nechte zchladnout.
  • Smíchejte mouky, mleté mandle, perníkové koření a prášek do pečiva.
  • Vyšlehejte vejce a přidejte v máslové hmotě. Přidejte sypkou směs a dobře propracujte v lepkavé těsto.
  • Těsto přikryjte a nechte 24 hodin odležet.
  • Těsto vyválejte na zhruba ½ centimetru silný plán a vykrájejte požadované tvary.
  • Na plechu vyloženém pečicím papírem pečte na 180°C 12-15 minut.
  • Poleva: Důkladně promíchejte práškový cukr s citronovou šťávou. Takto vzniklou polevou ozdobte bezlepkové perníčky.

Do těsta na bezlepkové vánoční perníčky můžete přidat 2 lžíce kakaa. Těsto tak bude tmavší a bílá poleva na něm více vynikne.  

vánoční bezlepkové perníčky tradičně zdobené bílkovou polevou
Foto zdroj: glutenfrei-kochen.de

  Nechte se inspirovat, jak ozdobit Vaše bezlepková perníková srdíčka.

Inspiraci na zdobení perníkových hvězdiček můžete získat například v tomto videu 

Jednoduché kokosky pro celiaky

Ingredience

  • 3 vaječné bílky
  • 150 g cukru
  • 150 g strouhaného kokosu
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 1 lžíce citronové šťávy

 Postup

  • Nejprve si předehřejte troubu na 170 °C a plech vyložte pečicím papírem.
  • Vaječné bílky vyšlehejte s polovinou cukru.
  • Přidejte citronovou šťávu a zbytek cukru a vyšlehejte v pevnou hmotu.
  • Potom opatrně přimíchejte strouhaný kokos.
  • Lžící tvarujte na plechu placičky a pečte, dokud lehce nezezlátnou.

Kokosky jsou přirozeně bezlepkové cukroví! Slavnostnější tvar jim můžete dát, když hotovou hmotou naplníte zdobící sáček a budete vytvářet jemné špičky.

Pokud nevíte, co se zbylými žloutky, můžete vyzkoušet recept na další přirozeně bezlepkové cukroví – žloutkové pusinky.

vánoční kokosky bez lepku
Foto zdroj: www.gutekueche.at

Luxusní čokoládové kuličky bez lepku

Ingredience

  • 300g čokolády na vaření
  • 30g másla
  • 250ml smetany na šlehání
  • špetka soli
  • 100g sekaných ořechů

Postup

  • V parní lázni rozpusťte čokoládu.
  • Ve zvláštním hrnci zahřejte smetanu tak, že se bude téměř vařit, nenechte ji však projít varem! Stáhněte z plotny a nechce asi 5 minut chladit.
  • Smetanu nalijte do rozpuštěné čokolády a míchejte, dokud nevznikne jednolitá směs, potom přidejte špetku soli.
  • Vyšší pekáček vyložte pečicím papírem a čokoládovou směs do něj vlijte a nechte vychladit.
  • Až bude čokoláda vychlazená, připravte si další pekáček do kterého nasypte nasekané ořechy.
  • Z čokoládové směsi lžičkou vydlabávejte kuličky, dotvarujte v dlaních a obalte v nasekaných oříšcích. 
  • Hotové kuličky uchovávejte v chladu.

Na základní čokoládovou hmotu můžete využít různé druhy čokolády a čokoládových tyčinek. Vznikne tak jedinečná chuť.

Na obalení můžete využít různé druhy ořechů – krásně budou vypadat například pistácie.

luxusní čokoládové kuličky bez lepku
Foto zdroj: www.bbc.com

Bezlepkové linecké cukroví

Ingredience

Na těsto

  • 315g bezlepkové mouky – příklady vhodné mouky uvádíme níže
  • 1 lžička xantanové gumy
  • 150g práškového cukru
  • špetka soli
  • ½ lžičky mleté vanilky
  • Šťáva z půlky citronu
  • 250g změklého másla
  • 3 žloutky

Na dokončení

  • Rybízová marmeláda
  • Práškový cukr

Postup

  • Všechny suroviny na těsto dobře pracujte a vytvořte tak hladké těsto.
  • Rozválejte na zhruba 4 milimetry silný plát a vykrajujte požadované tvary. Kvůli následnému lepení marmeládou, vykrajujte tvary vždy po dvou, přičemž do jednoho vykrojte menším vykrajovátkem otvor a druhý nechte celý. 
  • Pečte v předehřáté troubě na 190°C do dobu 8 minut.
  • Po mírném vychladnutí tvary slepujte rybízovou marmeládou a poprašte cukrem.

Recept na linecké cukroví bez lepku můžete ozvláštnit použitím jiné marmelády. Například meruňková marmeláda dodá lehce kyselou a přitom jemnou chuť, zatímco ostružinová zvýrazní vykrájené tvary. 

linecké vánoční cukroví bez lepku posypané moučkovým cukrem
Foto zdroj: freiknuspern.de

Medvědí packy z tapiové mouky

Ingredience

  • 2 vejce
  • 125 g třtinového cukru
  • 350g mandlí
  • 1 tabulka hořké čokolády
  • 1 lžíce skořice
  • špetka soli
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 1-2 lžíce tapiokové mouky (jedná se vlastně o škrob získaný z hlíz manioku jedlého)
  • 2 lžíce griotky

Postup

  • Mandle přelijte vařící vodou, oloupejte a nechte oschnout.
  • Suché mandle a čokoládu na jemno namelte.
  • Vyšlehejte vejce s cukrem a vanilkovým cukrem.
  • Do vyšlehaného vejce přidejte směs namletých mandlí a čokolády, skořici, griotku a tapiokovou mouku. Vše důkladně promíchejte a nechte v chladu alespoň 2 hodiny odležet.
  • Z vychlazeného těsta tvarujte malé placičky.
  • Pečte na 160°C 18-20 minut.

Místo mandlí můžete použít mandlovou mouku a ušetřit si tím práci s loupáním a mletím celých mandlí.

Tvarování medvědích pacek může být snadnější, když nejprve vytvarujete kuličky a ty na plechu rozmáčknete vidličkou.

bezlepkové vánoční cukroví medvědí packy s kakaem
Foto zdroj: glutenfrei-kochen.de

Tipy na závěr

Vánoce se mohou snadno proměnit v období stresu, toto vánoční bezlepkové cukroví si však můžete připravit i několik týdnů dopředu a o svátcích si užívat zaslouženého klidu a pohody.

Na trhu existuje mnoho druhů mouky bez lepku. Na pečení vánočního bezlepkového cukroví se nejvíce hodí ty druhy, které jsou připravovány mletím ořechů či semen. Jsou jimi například kokosová mouka, mandlová mouka, lněná či konopná mouka.

Na sladké pečení se také výborně hodí i mouka rýžová, pohanková nebo bezlepková ovesná mouka. Při pečení můžete jednotlivé druhy kombinovat a vytvářet tak různé varianty bezlepkového cukroví.  

Recepty na bezlepkové vánoční cukroví můžete využít i při jiných příležitostech během roku, stačí změnit tvar, finální zdobení či způsob servírování a máte nádherné bezlepkové cukroví třeba na narozeninovou párty!

Jak se Vám recepty povedly a kdy jste je využili? 

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.