Nejlepší recepty s tuřínem, po kterých se budete olizovat

Zatracovali jste recepty s tuřínem jako nežádoucí?

Jakmile ochutnáte některý z našich receptů, budete se olizovat až za ušima.

Tato zelenina je populární zejména v zahraničí. Nejoblíbenější je jednoznačně v pečené podobě.

Můžete si jí však připravit i s medem, parmezánem a mnoha dalšími ingrediencemi.

Pečený tuřín – jednoduchý a vynikající

Pečený tuřín může být malou svačinou, ale také špičkovou přílohou ke každému jídlu. Připravili jsme vám jednoduchý recept, který pohladí vaše chuťové buňky. Díky pečení si tuřín zachová svou lahodnou chuť i živiny co obsahuje. Jakmile jednou ochutnáte, s velkou radostí tento recept zařadíte do svého jídelníčku, i když ne třeba se železnou pravidelností.

Ingredience:

  • 680 g tuřínu
  • 2 lžičky extra panenského olivového oleje
  • 1/8 lžičky mleté šalvěje
  • 2 lžičky másla
  • Mletý černý pepř podle chuti
  • Sůl

Postup:

  • Začněte tím, že tuřín pečlivě oloupete.
  • Poté jej nakrájejte na stejně velké kousky, aby se pekl rovnoměrně.
  • Dejte tuřín do mísy a přidejte všechny ingredience kromě másla.
  • Pečlivě promíchejte tak, aby olej i koření dostali všude.
  • Připravte si pečící mísu či formu, případně pekáček a tuřín do něj přendejte.
  • Pečte zhruba na 170 – 200° stupňů, dokud není tuřín měkký.
  • Rozdělte na talíř a polijte trochou rozpuštěného másla.
  • Ještě teplé servírujte.

Tip: Základní recept je možné rozšířit o další druhy koření. Vhodné je například oregano či rozmarýn. S ohledem na jemnou chuť tuřínu, není na škodu zkusit jej upéct i s jinou zeleninou. Skvělá je mrkev, pastiňák a řepa. Mrkněte také na ty nejúžasnější recepty s řepou.

Luxusní pečená brukev s chutí šalvěje
Zdroj: https://www.thespruceeats.com/

Domácí krémový tuřín

To, co je na tomhle receptu úžasné je jeho jednoduchost a cenová dostupnost všech přísad. Pro každého, kdo se nerad dlouho patlá s náročnými pokrmy, je tento krémový tuřín vysvobozením. Navíc můžete klidně improvizovat a přihodit i takové suroviny, které v receptu nenajdete. Zkuste třeba mrkev či celer. Fantazii se meze nekladou.

Ingredience:

  • 2 polévkové lžíce másla
  • 3 stroužky česneku
  • 5 větších tuřínů
  • 3/4 hrnku smetany ke šlehání (33 %)
  • 1/2 hrnku strouhaného parmazánu
  • 2 lahůdkové zelené cibulky
  • 1/2 lžičky oregana
  • 1/2 lžíce sekané petrželky
  • Sůl podle chuti
  • Špetka mletého černého pepře (kdo chce, může dát víc)

Postup:

  • Oloupejte si česnek a nakrájejte na tenké plátky.
  • Připravte si hrnec a rozpusťte v něm máslo na středním ohni.
  • Na rozpuštěné máslo nasypte česnek a restujte, dokud nezačne hnědnout, cca 5 minut.
  • Mezitím si očistěte tuřín a nakrájejte na menší kousky stejné velikosti.
  • Jakmile má česnek tu správnou barvu, přidejte tuřín a nechte restovat, aby měl čas změknout, zhruba 7 až 10 minut.
  • Zalijte smetanou a přisypte nastrouhaný parmazán.
  • Důkladně promíchejte a za občasného zamíchání nechte vařit asi 10 až 15 minut, dokud nezačne směs houstnout.
  • Nakonec přidejte koření, zelené cibulky nakrájené na plátky a nechte povařit tak 1 – 2 minutky, aby cibulka jemně zvadla.
  • Poté už jen stačí odstavit a servírovat.

Tip: Pro milovníky smetany tu máme ty nejlepší recepty na polévky se smetanou.

Teplý zeleninový salát se smetanou a bylinkami
Zdroj: https://www.allrecipes.com/

Glazovaný medový tuřín s ředkvičkami

Med v kombinaci s tuřínem představuje vynikající chuťovku. Tento recept vám nabízí úžasnou zeleninovou přílohu či svačinku, která se hodí třeba pro zahradní party nebo jarní posezení s přáteli. Tuřín a ředkvičky zalité medovou glazurou vám vykouzlí úsměv na rtech.

Ingredience:

  • 2 polévkové lžíce másla
  • 1 velká cibule
  • 1 svazek ředkviček
  • 700 g tuřínu
  • Voda podle potřeby
  • 250 ml kuřecího vývaru
  • 1 polévková lžíce medu
  • Sůl
  • Mletý černý pepř
  • 2 polévkové lžíce mátových lístků
  • 2 polévkové lžíce nasekané pažitky

Postup:

  • Připravte si pánev a dejte na plotnu zahřátou na střední stupeň.
  • Rozpustíte v ní máslo.
  • Očistěte cibuli, nakrájejte na kostičky a nasypte do pánve k rozpuštěnému máslu.
  • Za občasného míchání restujte, dokud nemá cibule zlatavou až lehce nahnědlou barvu.
  • Trvá to asi tak 2 minutky, záleží na zdroji ohřevu.
  • Přihoďte na tenké plátky nakrájené ředkvičky a na stejně velké kousky pokrájený tuřín.
  • Velmi důkladně promíchejte, aby se obojí spojilo s máslem a cibulí.
  • V misce smíchejte vodu, vývar, med 1/4 lžičky soli a 1/4 lžičky pepře.
  • Vlijte do pánve k tuřínu, přidejte trochu teplotu a zahřejte, až se směs začne vařit.
  • Poté znovu stáhněte na středně nízkou teplotu, zaklopte poklicí a vařte cca 15 minut.
  • Následně dejte poklici pryč a ještě zhruba 7 – 10 minut vařte, až dokud nebude zelenina pěkně glazovaná.
  • Ideálně, když se většina tekutin odpaří.
  • Nesmíte zapomenout směs občas zamíchat.
  • Odstavte pánev z plotny a zasypte mátou a pažitkou.
  • Zlehka promíchejte a můžete servírovat.
  • Na talíři ozdobte lístky čerstvé máty.

Tip: Vzhledem k tomu, že má tenhle brouček všestranné využití, můžete si zkusit připravit také placky s tuřínem.

Dumlík s chutí medu a dokonalým aroma máty
Zdroj: https://mvmagazine.com/

Tradiční tuřínová polévka

Tato lahodná polévka z tuřínu má nejen vynikající chuť, ale i dokonalou konzistenci. Kromě ingrediencí, budete k její přípravě potřebovat i ponorný mixér, který zajistí, že polévka po rozmixování získá tu správnou texturu.

Ingredience:

  • 3 velké pórky
  • 2 – 3 stroužky česneku
  • 3 velké mrkve
  • 2 stonky řapíkatého celeru
  • 2 velké tuříny
  • 700 g červených brambor
  • Svazek čerstvých bylinek – bobkový list, tymián a petrželka (vždy jedna větvička od každého)
  • 2 – 3 lžičky soli
  • Mletý černý pepř podle chuti
  • 1/2 hrnku čerstvé smetany (ideálně crème fraîche)
  • Petrželka na ozdobu (může být nahrazena estragonem)

Postup:

  • Pórek očistěte a zbavte zelené části, poté nakrájejte na půl centimetrů silné plátky.
  • Česnek oloupejte a rozmačkejte.
  • Mrkev oškrábejte a pokrájejte na stejně velké kousky.
  • Tuřín zbavte slupky a stejně jako mrkev rozkrájejte na kousky.
  • Oloupané brambory nakrájejte na kostičky.
  • Připravte si hrnec na polévku a všechnu zeleninu do něj vhoďte.
  • Zalijte vodou a postavte na plotnu.
  • Přihoďte svazek bylinek, osolte a opepřete.
  • Přiveďte polévku k varu, poté trochu snižte teplotu a přiklopte pokličkou.
  • Nechte vařit zhruba 40 až 45 minut, až bude zelenina měkká.
  • Poté vyjměte svazek bylinek a polévku důkladně rozmixujte pomocí ponorného mixéru.
  • Nakonec vmíchejte smetanu (crème fraîche), promíchejte a nechte chvilku odstát na vypnuté plotně.
  • Dochuťte polévku podle potřeby ještě solí či pepřem.
  • Před servírováním ozdobte nasekanou petrželkou, případně estragonem.
Zimní zeleninová polévka s brukví, bramborami, mrkví a pórkem.
Zdroj: https://cooking.nytimes.com/

Zajímá vás, jak si výhodně vybrat sporák na plyn? V našem samostatném článku jsme se o tomto tématu zmínili a uvedli si jejich výhody i nevýhody.

Proč vlastně zařadit tuřín na váš jídelníček?

Tuřín máme spojený s bramborami či řepou, ale bezvadně mu sekundují také rukola s ředkvičkami. Oblíbená je rovněž polévka s tuřínem či tuřínové pyré.

Tento skvost z východní Asie se v současnosti pěstuje po celém světě. Je dostupný po celý rok, ale nejlepší chuti dosahuje na podzim a na jaře.

Konzumovat se dá nejen tepelně upravený, ale i syrový. V podstatě podobně jako ředkvičky. Neobsahuje žádný tuk minimum sacharidů, 2 gramy vlákniny, vitamín C a najde se v něm i vápník, ale jen minimální množství. 

Největší zdravotní benefity tuřínu

  • Zmírňuje střevní problémy
  • Snižuje krevní tlak
  • Funguje jako prevence pro snižování rizika rakoviny
  • Má pozitivní vliv na trávení
  • Podporuje hubnutí

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X