Na našem stole by rozhodně neměla chybět – pro zdraví je velmi prospěšná.
Navíc jde o lokální a cenově snadno dostupnou surovinu.
Že vás zrovna dvakrát neláká? Možná jste jen neochutnali tu správnou úpravu!
Podívejte se na těchto dvanáct receptů s červenou řepou a určitě si vyberete.
Salát z červené řepy s křenem
Něco na vás leze, nebo jen potřebujete dobýt baterky? Zkuste tuto vitamínovou bombu!
Ingredience
- 3 střední červené řepy
- 4 lžíce rostlinného oleje ( ne olivového)
- 2 lžíce jablečného octa
- 1 lžíce cukru
- 2 lžíce nastrouhaného křenu
- sůl
- pepř
- čerstvý kopr
Postup
- Řepy pečlivě omyjte
- Vařte i se slupkou ve vroucí osolené vodě 20 – 25 minut, do změknutí
- Slijte a nechte vychladnout
- Poté řepy oloupejte a nakrájejte na drobné kostičky
- Přidejte nastrouhaný křen
- V misce smíchejte olej, ocet, cukr, sůl a pepř
- Nalijte na zeleninu a dobře promíchejte
- Servírujte ozdobené čerstvým koprem
- Můžete podávat jako samostatný pokrm, salát k hlavnímu jídlu nebo přílohu např. k pečenému masu

Pro zdravější způsob vaření řepy využijte páru. K tomu vám mohou pomoci parní hrnce z našeho testu. Podívejte se, v čem jsou ještě výhodné.
Řepové karbanátky
Karbanátky z červené řepy jsou velmi oblíbené. Když část masa nahradíte zeleninou získáte velmi chutné, zdravější a také levnější jídlo.
Ingredience
- 400 g syrové nastrouhané řepy
- 600 g mletého masa – mix vepřové a hovězí
- 2 lžičky soli
- pepř
- čerstvé bylinky – koriandr/ tymián/ rozmarýn
- špetka chilli
Postup
- Všechny ingredience pečlivě promíchejte ve velké míse
- Na lžící naberte část směsi a rukama z ní vytvarujte kouli nebo placku
- Postupně takto vytvořte kuličky/placky z celé směsi a nechte je chvíli odpočinout v lednici
- Ve větší pánvi rozpalte vrstvu oleje a opékejte karbanátky z obou stran do zlatova
- Pokud chcete zdravější variantu pečte karbanátky nasucho v troubě – 30 minut na 180°
- Podávejte s vařeným nebo šťouchaným bramborem, nebo s bramborovou kaší

Carpaccio z červené řepy
Lehký, osvěžující, zdravý, krásně barevný a lahodný překrm. Potěšte jedním jídlem oči, chuťové buňky i svou imunitu.
Ingredience
- 4 menší červené řepy
- 2 lžíce balsamikového octa
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 citrón
- 2 lžičky dijónské hořčice
- 1 lžíce worcestru
- 2 lžíce bílého jogurtu
- rukola
Postup
- Řepy omyjte a oloupejte
- Na struhadle nebo kráječi je nakrájejte na velmi tenké plátky (cca 1 mm)
- Přendejte do velké misky a pokapejte balsamikovým octem, jednou lžící oleje, špetkou soli a polovinou šťávy z citronu
- Rukama lehce ale pečlivě promíchejte, zálivka se musí dostat na každý plátek
- Nechte marinovat alespoň hodinu, řepa krásně změkne
- Dresink vytvořte smícháním hořčice, jogurtu, worcestrové omáčky, zbylé citronové šťávy a oleje.
- Prošlehejte a dochuťte dle potřeby
- Naložené plátky řepy vyskládejte na velký sevírovací talíř, pokapejte dresinkem a ozdobte rukolou
- Podávejte s čerstvou bagetkou

TIP: Hledáte do kuchyně pomocníka na krájení? Vyberte si podle velkého testu elektrických kráječů potravin.
Pomazánka z červené řepy
Je zdravá a má neobvyklou barvu – pomazánkou z vařené řepy oslníte rodinu v podobě svačiny nebo večeře. Na čerstvém chlebu je vážně skvostná.
Ingredience
- 3 syrové červené řepy
- 3 stroužky česneku
- 3 lžíce majonézy
- 1 lžíce kopru
- špetka soli
Postup
- Řepy omyjte a vložte do hrnce s vroucí osolenou vodou
- Vařte 20 – 30 minut, do úplného změknutí dužiny
- Nechte vychladnout a poté řepy oloupejte
- Nastrouhejte na hrubém struhadle
- Přisypte nasekaný česnek a kopr
- Přidejte majonézu a vše pečlivě promíchejte
- Dochuťte solí a pepřem
- Podávejte na chlebu nebo opečené bagetce

Jste milovníky pomazánek? Inspirujte se dalšími 7 chutnými recepty na pomazánky.
Pečená kořenová zelenina s balkánským sýrem
Pečená červená řepa a další kořenová zelenina je ideálním jídlem do podzimních plískanic nebo zimních chumelenic. Krásně zahřeje a doplní vám vitaminy.
Ingredience
- 4 mrkve
- 1 celer
- 2 červené řepy
- 3 brambory
- 3 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce balsamikového octa
- 2 stroužky česneku
- 2 lžičky třtinového cukru
- sůl
- pepř
- 200 g balkánského sýru
Postup
- Rozehřejte troubu na 200°
- Zeleninu očistěte, zbavte slupek a pokrájejte na menší kousky
- Pokapejte olejem, osolte, opepřete a promíchejte
- Rozložte na plech s pečicím papírem a pečte 30 minut
- V misce smíchejte balsamikový ocet, cukr, rozmačkaný česnek a dvě lžíce oleje
- Upečenou zeleninu přelijte zálivkou a na talíři posypte rozdrobeným balkánským sýrem

Sendvič s kozím sýrem a červenou řepou
Syrová červená řepa se báječně hodí k rozpečenému kozímu sýru. Připravte si originální svačinu do školy, do práce, nebo na cesty.
Ingredience
- 4 housky, bagely nebo malé bagetky
- 1 balení kozího sýru
- 1 červená řepa
- 2 lžíce másla
- 1 lžíce balsamikového octa
- špenát nebo rukola
Postup
- Housky podélně rozřízněte
- Na spodní část vyskládejte pár koleček kozího sýru a dejte na deset minut zapéct do trouby vyhřáté na 180°
- Horní polovinu namažte máslem
- Syrovou červenou řepu oloupejte a na struhadle, nebo škrabkou na brambory ji nakrájejte na velmi tenké plátky
- Spodní část housek vyndejte z trouby a nechte lehce vychladnout
- Na kozí sýr pak dejte 5 plátků červené řepy, pokapejte balsamikovým octem, přidejte hrst rukoly nebo špenátu a zakryjte horní polovinou housky

Objevte podobné tipy
Řepová polévka
Polévka z červené řepy nemusí nutně znamenat jen boršč. Zkuste tuhle výbornou krémovou. Je neodolatelná nejen svou barvou.
Ingredience
- 2 lžíce másla
- 2 velké cibule
- 2 stroužky česneku
- ¼ menšího celeru
- 2 mrkve
- 2 vetší červené řepy
- 0,5 l zeleninového vývaru
- 200 ml smetany na vaření
- sůl
- pepř
- špetka chilli
Postup
- V hrnci nechte rozpustit máslo a osmahněte na něm nadrobno nakrájenou cibuli
- Přidejte na kousky nakrájený celer a řepu a na kolečka pokrájenou mrkev
- Opékejte 10 minut, pak přidejte najemno nasekaný česnek a nechte rozvonět
- Přidejte celý pepř, nové koření a bobkový list
- Zalijte vývarem, přiveďte k varu a vařte 20 minut
- Odstavte z plotny, vyjměte koření a rozmixujte tyčovým mixérem dohladka
- Vraťte zpátky na sporák, zalijte smetanou, promíchejte a provařte ještě 10 minut
- Dochuťte solí a pepřem a špetkou chilli
- Do hotové polévky můžete heště na zjemnění vmíchat lžící másla
- Servírujte ozdobené nasekanou pažitkou

Nakládaná červená řepa
Nakládaní neboli fermentace zeleniny je nejen skvělý způsob jejího uchování, ale také úžasný proces, kdy vlivem bakterií mléčného kvašení vznikají vitaminové bomby plné antioxidantů a probitik. Takro upravená zelenina je lépe stravitelná a pro naši imunitu je skutečným zázrakem.
Ingredience
- 3 středně velké řepy
- 1 a ½ lžíce soli
- 2 lžíce jablečného octa
- voda
- oblíbené bylinky – např. rozmarýn, tymián
- skleněná uzaviratelná sklenice o objemu 600 ml
Postup
- Řepy opravdu pečlivě omyjte a oloupejte. Jakékoliv nečistoty by mohly způsobit vznik plísně
- Nakrájejte na menší kousky a vložte do sklenice
- Přidejte nadrobno nasekané, oprané bylinky
- Zalijte octem
- Sůl rozpusťte v půl šálku vody a nalijte na řepu
- Zalijte studenou vodou tak aby všechny kousky zeleniny byly pod hladinou
- Nechte kvasit při pokojové teplotě 3-7 dní
- Poté přemístěte do lednice – chlad proces kvašení zastaví a zelenina vám takto vydrží i několik týdnů

Sladké palačinky s červenou řepou
Připravte si romantickou nebo slavnostní snídani v podobě nadýchaných růžových palačinek s ovocem.
Ingredience
- 1 menší červená řepa
- 200 g hladké mouky
- 400 ml mléka
- 2 vejce
- špetka soli
- moučkový cukr
- 200 ml zakysané smatany
- čerstvé ovoce
- rostlinný olej na smažení
Postup
- Řepu omyjte a ve slupce uvařte ve vroucí vodě
- Nechte vychladnou, oloupejte a pokrájejte na menší kousky
- Dejte do mísy, zalijte mlékem a rozmixujte tyčovým mixérem dohladka
- Vejce prošlehejte s mlékem s řepou
- Přisypte mouku a špetku soli a promíchejte v hladké lité těsto
- Nechte odpočinout 10 – 30 minut v lednici
- Na pánvi rozpalte pár kapek oleje
- Z těsta postoupně vytvářejete palačinky tak, že naběračkou nalijete na pánev těsto a krouživými pohyby ho nechte roztéct po celém dně
- Opékejte dokud těsto neztuhne
- Poté palačinky otočte a opeékejte i z druhé strany
- Palačinky potřete smetanou smíchanou s moučkovým cukrem a ozdobte ovocem

Řepný koláč s pomerančovým krémem
Stejně jako mrkev i řepa je skvělá na sladké pečení. Dodává těstu vlhkost a svěžest. Tento koláč je dietní a přitom chuťově skvělý.
Ingredience
Na koláč:
- 200 g hladké mouky
- 1 lžička jedlé sody
- ½ lžičky kypřicího prášku do pečiva
- ½ lžičky skořice
- 150 g třtinového cukru
- 3 vejce
- špetka soli
- ½ lžičky vanikového extraktu
- 300 ml slunečnicového oleje
- 225 g syrové červené řepy
Na krém:
- 50 g másla
- 100 g moučkového cukru
- pomerančová kůra z jednoho pomeranče
- 125 g krémového sýru typu philadelphie
Postup
- V misce smíchejte mouku, jedlou sodu, kypřicí prášek, skořici, cukr a špetku soli
- Rozšlehejte vejce s vanilkovým extraktem a olejem
- Nalijte na moučnou směs a promíchejte do hladkého těsta
- Syrovou řepu nastrouhejte na hrubém struhadle a vmíchejte do těsta
- Nalijte do vymazané dortové formy, na plech nebo do hranaté pečicí formy
- Pečte 40 minut na 180°
- Na krém vyšlehejte dohladka máslo s moučkovým cukrem a pomerančovou kůrou
- Přidejte krémový sýr a znovu vymíchejte
- Krém natřete na vychladlý korpus a ozdobte pomerančovou kůrou

Čokoládovo-řepové muffiny
Muffiny se skvěle hodí na každou příležitost – pohoštění na oslavu, rychlá snídaně, svačina do ruky nebo dezert ke kávě. Zkuste tyto čokoládové a nechte ostatní členy domácnosti hádat vaši tajnou ingredienci – červenou řepu nikdo nepozná.
Ingredience
- 275 g předvařené červené řepy
- 200 g cukru
- 4 vejce
- 100 g čokolády na vaření
- 80 g jogurtu
- 250 g hladké mouky
- 2 lžičky prášku do pečiva
- ½ lžičky jedlé sody
- špetka soli
- 240 ml oleje
- 60 g kakaa
Postup
- Řepu pokrájejte a úplně rozmixujte tyčovým mixérem
- Přidejte vejce, olej, cukr, jogurt a vyšlehejte do hladka
- Mouku smíchejte se solí, kypřicím práškem a jedlou sodou a vmíchejte do mokré směsi
- Čokoládu nasekejte na malé kousky a opatrně ji přimíchejte do těsta
- Připravte si muffinové formičky nebo košíčky a těsto do nich nalijte
- Pečte v troubě rozehřáté na 180° přibližně 25 minut

Líbil se vám tento recept? Podívejte se na další výtečné recepty na sladké muffiny.
Veganské čokoládové košíčky s náplní z červené řepy
Věděli jste, že čokoláda a červená řepa jdou skvěle dohromady? Ne? Tak to vyzkoušejte v tomto jednoduchém receptu. Je bezlepkový, veganský a ohromně delikátní.
Ingredience
- 200 g kešu oříšků
- 1 menší předvařená červená řepa
- 250 g hořké čokolády
- 1 lžíce kokosového oleje
Postup
- Oříšky rozmixujte ve výkonném mixéru dohladka – mixujte na několikrát, mixér vždy zastavte stěrkou setřete oříšky ze stěn a promíchejte drť zespodu a znovu mixujte. Po chvíli vznikne hladké máslo
- Přidejte červenou řepu a znovu promixujte dokud se směs nespojí
- Dejte ztuhnout do lednice
- Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu s kokosovým olejem
- Připravte si 10 košíčků na muffiny a do poloviny je naplňte tekutou čokoládou
- Dejte na 10 minut do lednice – čokoláda musí částečně ztuhnout, ale přitom musí zůstat změklá
- Vyndejte z lednice a do každého čokoládového košíčku udělejte malý důlek
- Naplňte ho oříškovo-řepovým máslem, vmáčkněte a přelijte další vrstvou čokolády
- Opakujte se všemi čokoládovými košíčky
- Nechte ztuhnout v lednici 30 minut až hodinu

9 důvodů proč jíst červenou řepu
- Řepa je doslova nabitá vitamíny a minerály – obsahuje velké množství vitaminu C a E, draslíku, manganu, vápníku a železa
- Má nízký obsah tuku, její konzumace je skvělá při redukční dietě
- Pomáhá snižovat krevní tlak
- Má protizánětlivé účinky
- Je skvělým zdrojem vlákniny, její konzumace pomáhá správnému fungování střev
- Výzkumy ukazují, že pomáhá předcházet vzniku rakovinotvorných buněk
- Podporuje správnou detoxikaci těla, je nezbytným pomocníkem pro čištění jater a krve
- Při pravidelné konzumaci prospívá pleti a oddaluje projevy stárnutí
- Pomáhá při snižování stresu