12 receptů na červenou řepu, po kterých se budete olizovat! Máme slané i sladké varianty

Na našem stole by rozhodně neměla chybět – pro zdraví je velmi prospěšná.

Navíc jde o lokální a cenově snadno dostupnou surovinu.

Že vás zrovna dvakrát neláká? Možná jste jen neochutnali tu správnou úpravu!

Podívejte se na těchto dvanáct receptů s červenou řepou a určitě si vyberete.

Salát z červené řepy s křenem

Něco na vás leze, nebo jen potřebujete dobýt baterky? Zkuste tuto vitamínovou bombu!

Ingredience

  • 3 střední červené řepy
  • 4 lžíce rostlinného oleje ( ne olivového)
  • 2 lžíce jablečného octa
  • 1 lžíce cukru
  • 2 lžíce nastrouhaného křenu
  • sůl
  • pepř
  • čerstvý kopr

Postup

  • Řepy pečlivě omyjte
  • Vařte i se slupkou ve vroucí osolené vodě 20 – 25 minut, do změknutí
  • Slijte a nechte vychladnout
  • Poté řepy oloupejte a nakrájejte na drobné kostičky
  • Přidejte nastrouhaný křen
  • V misce smíchejte olej, ocet, cukr, sůl a pepř
  • Nalijte na zeleninu a dobře promíchejte
  • Servírujte ozdobené čerstvým koprem
  • Můžete podávat jako samostatný pokrm, salát k hlavnímu jídlu nebo přílohu např. k pečenému masu
Nakrájená červená řepa ozdobená koprem
Zdroj: venturist.net

Pro zdravější způsob vaření řepy využijte páru. K tomu vám mohou pomoci parní hrnce z našeho testu. Podívejte se, v čem jsou ještě výhodné.

Řepové karbanátky

Karbanátky z červené řepy jsou velmi oblíbené. Když část masa nahradíte zeleninou získáte velmi chutné, zdravější a také levnější jídlo.

Ingredience

  • 400 g syrové nastrouhané řepy
  • 600 g mletého masa – mix vepřové a hovězí
  • 2 lžičky soli
  • pepř
  • čerstvé bylinky – koriandr/ tymián/ rozmarýn
  • špetka chilli

Postup

  • Všechny ingredience pečlivě promíchejte ve velké míse
  • Na lžící naberte část směsi a rukama z ní vytvarujte kouli nebo placku
  • Postupně takto vytvořte kuličky/placky z celé směsi a nechte je chvíli odpočinout v lednici
  • Ve větší pánvi rozpalte vrstvu oleje a opékejte karbanátky z obou stran do zlatova
  • Pokud chcete zdravější variantu pečte karbanátky nasucho v troubě – 30 minut na 180°
  • Podávejte s vařeným nebo šťouchaným bramborem, nebo s bramborovou kaší
Osmažené řepové placky na pánvi ozdobené petrželí
Zdroj: offthespork.com

Carpaccio z červené řepy

Lehký, osvěžující, zdravý, krásně barevný a lahodný překrm. Potěšte jedním jídlem oči, chuťové buňky i svou imunitu.

Ingredience

  • 4 menší červené řepy
  • 2 lžíce balsamikového octa
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 citrón
  • 2 lžičky dijónské hořčice
  • 1 lžíce worcestru
  • 2 lžíce bílého jogurtu
  • rukola

Postup

  • Řepy omyjte a oloupejte
  • Na struhadle nebo kráječi je nakrájejte na velmi tenké plátky (cca 1 mm)
  • Přendejte do velké misky a pokapejte balsamikovým octem, jednou lžící oleje, špetkou soli a polovinou šťávy z citronu
  • Rukama lehce ale pečlivě promíchejte, zálivka se musí dostat na každý plátek
  • Nechte marinovat alespoň hodinu, řepa krásně změkne
  • Dresink vytvořte smícháním hořčice, jogurtu, worcestrové omáčky, zbylé citronové šťávy a oleje.
  • Prošlehejte a dochuťte dle potřeby
  • Naložené plátky řepy vyskládejte na velký sevírovací talíř, pokapejte dresinkem a ozdobte rukolou
  • Podávejte s čerstvou bagetkou
Řepné carpaccio s rukolou a dresinkem
Zdroj: thehappyfoodie.co.uk

TIP: Hledáte do kuchyně pomocníka na krájení? Vyberte si podle velkého testu elektrických kráječů potravin.

Pomazánka z červené řepy

Je zdravá a má neobvyklou barvu – pomazánkou z vařené řepy oslníte rodinu v podobě svačiny nebo večeře. Na čerstvém chlebu je vážně skvostná.

Ingredience

  • 3 syrové červené řepy
  • 3 stroužky česneku
  • 3 lžíce majonézy
  • 1 lžíce kopru
  • špetka soli

Postup

  • Řepy omyjte a vložte do hrnce s vroucí osolenou vodou
  • Vařte 20 – 30 minut, do úplného změknutí dužiny
  • Nechte vychladnout a poté řepy oloupejte
  • Nastrouhejte na hrubém struhadle
  • Přisypte nasekaný česnek a kopr
  • Přidejte majonézu a vše pečlivě promíchejte
  • Dochuťte solí a pepřem
  • Podávejte na chlebu nebo opečené bagetce
Bagetky pomazané pastou z červené řepy, posypané pažitkou
Zdroj: tatyanaseverydayfood.com

Jste milovníky pomazánek? Inspirujte se dalšími 7 chutnými recepty na pomazánky.

Pečená kořenová zelenina s balkánským sýrem

Pečená červená řepa a další kořenová zelenina je ideálním jídlem do podzimních plískanic nebo zimních chumelenic. Krásně zahřeje a doplní vám vitaminy.

Ingredience

  • 4 mrkve
  • 1 celer
  • 2 červené řepy
  • 3 brambory
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce balsamikového octa
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžičky třtinového cukru
  • sůl
  • pepř
  • 200 g balkánského sýru

Postup

  • Rozehřejte troubu na 200°
  • Zeleninu očistěte, zbavte slupek a pokrájejte na menší kousky
  • Pokapejte olejem, osolte, opepřete a promíchejte
  • Rozložte na plech s pečicím papírem a pečte 30 minut
  • V misce smíchejte balsamikový ocet, cukr, rozmačkaný česnek a dvě lžíce oleje
  • Upečenou zeleninu přelijte zálivkou a na talíři posypte rozdrobeným balkánským sýrem
Mrkev, celer a řepa pečená na plechu
Zdroj: masandpas.com

Sendvič s kozím sýrem a červenou řepou

Syrová červená řepa se báječně hodí k rozpečenému kozímu sýru. Připravte si originální svačinu do školy, do práce, nebo na cesty.

Ingredience

  • 4 housky, bagely nebo malé bagetky
  • 1 balení kozího sýru
  • 1 červená řepa
  • 2 lžíce másla
  • 1 lžíce balsamikového octa
  • špenát nebo rukola

Postup

  • Housky podélně rozřízněte
  • Na spodní část vyskládejte pár koleček kozího sýru a dejte na deset minut zapéct do trouby vyhřáté na 180°
  • Horní polovinu namažte máslem
  • Syrovou červenou řepu oloupejte a na struhadle, nebo škrabkou na brambory ji nakrájejte na velmi tenké plátky
  • Spodní část housek vyndejte z trouby a nechte lehce vychladnout
  • Na kozí sýr pak dejte 5 plátků červené řepy, pokapejte balsamikovým octem, přidejte hrst rukoly nebo špenátu a zakryjte horní polovinou housky
Dvě housky plněné kozím sýrem, rukolou a plátky červené řepy
Zdroj: dishingupthedirt.com

Řepová polévka

Polévka z červené řepy nemusí nutně znamenat jen boršč. Zkuste tuhle výbornou krémovou. Je neodolatelná nejen svou barvou.

Ingredience

  • 2 lžíce másla
  • 2 velké cibule
  • 2 stroužky česneku
  • ¼ menšího celeru
  • 2 mrkve
  • 2 vetší červené řepy
  • 0,5 l zeleninového vývaru
  • 200 ml smetany na vaření
  • sůl
  • pepř
  • špetka chilli

Postup

  • V hrnci nechte rozpustit máslo a osmahněte na něm nadrobno nakrájenou cibuli
  • Přidejte na kousky nakrájený celer a řepu a na kolečka pokrájenou mrkev
  • Opékejte 10 minut, pak přidejte najemno nasekaný česnek a nechte rozvonět
  • Přidejte celý pepř, nové koření a bobkový list
  • Zalijte vývarem, přiveďte k varu a vařte 20 minut
  • Odstavte z plotny, vyjměte koření a rozmixujte tyčovým mixérem dohladka
  • Vraťte zpátky na sporák, zalijte smetanou, promíchejte a provařte ještě 10 minut
  • Dochuťte solí a pepřem a špetkou chilli
  • Do hotové polévky můžete heště na zjemnění vmíchat lžící másla
  • Servírujte ozdobené nasekanou pažitkou
Řepná fialová polévka posypaná bylinkami
Zdroj: onegreenplanet.org

Nakládaná červená řepa

Nakládaní neboli fermentace zeleniny je nejen skvělý způsob jejího uchování, ale také úžasný proces, kdy vlivem bakterií mléčného kvašení vznikají vitaminové bomby plné antioxidantů a probitik. Takro upravená zelenina je lépe stravitelná a pro naši imunitu je skutečným zázrakem.

Ingredience

  • 3 středně velké řepy
  • 1 a ½ lžíce soli
  • 2 lžíce jablečného octa
  • voda
  • oblíbené bylinky – např. rozmarýn, tymián
  • skleněná uzaviratelná sklenice o objemu 600 ml

Postup

  • Řepy opravdu pečlivě omyjte a oloupejte. Jakékoliv nečistoty by mohly způsobit vznik plísně
  • Nakrájejte na menší kousky a vložte do sklenice
  • Přidejte nadrobno nasekané, oprané bylinky
  • Zalijte octem
  • Sůl rozpusťte v půl šálku vody a nalijte na řepu
  • Zalijte studenou vodou tak aby všechny kousky zeleniny byly pod hladinou
  • Nechte kvasit při pokojové teplotě 3-7 dní
  • Poté přemístěte do lednice – chlad proces kvašení zastaví a zelenina vám takto vydrží i několik týdnů
Kousky řepy naložené ve sklenici
Zdroj: fermentingforfoodies.com

Sladké palačinky s červenou řepou

Připravte si romantickou nebo slavnostní snídani v podobě nadýchaných růžových palačinek s ovocem.

Ingredience

  • 1 menší červená řepa
  • 200 g hladké mouky
  • 400 ml mléka
  • 2 vejce
  • špetka soli
  • moučkový cukr
  • 200 ml zakysané smatany
  • čerstvé ovoce
  • rostlinný olej na smažení

Postup

  • Řepu omyjte a ve slupce uvařte ve vroucí vodě
  • Nechte vychladnou, oloupejte a pokrájejte na menší kousky
  • Dejte do mísy, zalijte mlékem a rozmixujte tyčovým mixérem dohladka
  • Vejce prošlehejte s mlékem s řepou
  • Přisypte mouku a špetku soli a promíchejte v hladké lité těsto
  • Nechte odpočinout 10 – 30 minut v lednici
  • Na pánvi rozpalte pár kapek oleje
  • Z těsta postoupně vytvářejete palačinky tak, že naběračkou nalijete na pánev těsto a krouživými pohyby ho nechte roztéct po celém dně
  • Opékejte dokud těsto neztuhne
  • Poté palačinky otočte a opeékejte i z druhé strany
  • Palačinky potřete smetanou smíchanou s moučkovým cukrem a ozdobte ovocem
Dvě řepové palačinkové rolky ozdobené malinami
Zdroj: allrecipes.com

Řepný koláč s pomerančovým krémem

Stejně jako mrkev i řepa je skvělá na sladké pečení. Dodává těstu vlhkost a svěžest. Tento koláč je dietní a přitom chuťově skvělý.

Ingredience

Na koláč:

  • 200 g hladké mouky
  • 1 lžička jedlé sody
  • ½ lžičky kypřicího prášku do pečiva
  • ½ lžičky skořice
  • 150 g třtinového cukru
  • 3 vejce
  • špetka soli
  • ½ lžičky vanikového extraktu
  • 300 ml slunečnicového oleje
  • 225 g syrové červené řepy

Na krém:

  • 50 g másla
  • 100 g moučkového cukru
  • pomerančová kůra z jednoho pomeranče
  • 125 g krémového sýru typu philadelphie

Postup

  • V misce smíchejte mouku, jedlou sodu, kypřicí prášek, skořici, cukr a špetku soli
  • Rozšlehejte vejce s vanilkovým extraktem a olejem
  • Nalijte na moučnou směs a promíchejte do hladkého těsta
  • Syrovou řepu nastrouhejte na hrubém struhadle a vmíchejte do těsta
  • Nalijte do vymazané dortové formy, na plech nebo do hranaté pečicí formy
  • Pečte 40 minut na 180°
  • Na krém vyšlehejte dohladka máslo s moučkovým cukrem a pomerančovou kůrou
  • Přidejte krémový sýr a znovu vymíchejte
  • Krém natřete na vychladlý korpus a ozdobte pomerančovou kůrou
Řepový koláč s bílou polevou
Zdroj: womanandhome.com

Čokoládovo-řepové muffiny

Muffiny se skvěle hodí na každou příležitost – pohoštění na oslavu, rychlá snídaně, svačina do ruky nebo dezert ke kávě. Zkuste tyto čokoládové a nechte ostatní členy domácnosti hádat vaši tajnou ingredienci – červenou řepu nikdo nepozná.

Ingredience

  • 275 g předvařené červené řepy
  • 200 g cukru
  • 4 vejce
  • 100 g čokolády na vaření
  • 80 g jogurtu
  • 250 g hladké mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • ½ lžičky jedlé sody
  • špetka soli
  • 240 ml oleje
  • 60 g kakaa

Postup

  • Řepu pokrájejte a úplně rozmixujte tyčovým mixérem
  • Přidejte vejce, olej, cukr, jogurt a vyšlehejte do hladka
  • Mouku smíchejte se solí, kypřicím práškem a jedlou sodou a vmíchejte do mokré směsi
  • Čokoládu nasekejte na malé kousky a opatrně ji přimíchejte do těsta
  • Připravte si muffinové formičky nebo košíčky a těsto do nich nalijte
  • Pečte v troubě rozehřáté na 180° přibližně 25 minut
Plech s čokoládovo-řepnými muffiny
Zdroj: themothercooker.com

Líbil se vám tento recept? Podívejte se na další výtečné recepty na sladké muffiny.

Veganské čokoládové košíčky s náplní z červené řepy

Věděli jste, že čokoláda a červená řepa jdou skvěle dohromady? Ne? Tak to vyzkoušejte v tomto jednoduchém receptu. Je bezlepkový, veganský a ohromně delikátní.

Ingredience

  • 200 g kešu oříšků
  • 1 menší předvařená červená řepa
  • 250 g hořké čokolády
  • 1 lžíce kokosového oleje

Postup

  • Oříšky rozmixujte ve výkonném mixéru dohladka – mixujte na několikrát, mixér vždy zastavte stěrkou setřete oříšky ze stěn a promíchejte drť zespodu a znovu mixujte. Po chvíli vznikne hladké máslo
  • Přidejte červenou řepu a znovu promixujte dokud se směs nespojí
  • Dejte ztuhnout do lednice
  • Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu s kokosovým olejem
  • Připravte si 10 košíčků na muffiny a do poloviny je naplňte tekutou čokoládou
  • Dejte na 10 minut do lednice – čokoláda musí částečně ztuhnout, ale přitom musí zůstat změklá
  • Vyndejte z lednice a do každého čokoládového košíčku udělejte malý důlek
  • Naplňte ho oříškovo-řepovým máslem, vmáčkněte a přelijte další vrstvou čokolády
  • Opakujte se všemi čokoládovými košíčky
  • Nechte ztuhnout v lednici 30 minut až hodinu
Čokoládové košíčky naplněné ořechovým máslem s červenou řepou
Zdroj: veggiedesserts.com

9 důvodů proč jíst červenou řepu

  • Řepa je doslova nabitá vitamíny a minerály – obsahuje velké množství vitaminu C a E, draslíku, manganu, vápníku a železa
  • Má nízký obsah tuku, její konzumace je skvělá při redukční dietě
  • Pomáhá snižovat krevní tlak
  • Má protizánětlivé účinky
  • Je skvělým zdrojem vlákniny, její konzumace pomáhá správnému fungování střev
  • Výzkumy ukazují, že pomáhá předcházet vzniku rakovinotvorných buněk
  • Podporuje správnou detoxikaci těla, je nezbytným pomocníkem pro čištění jater a krve
  • Při pravidelné konzumaci prospívá pleti a oddaluje projevy stárnutí
  • Pomáhá při snižování stresu

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X