Brynzu má většina z nás spojenou především s typickým slovenským pokrmem halušky.
Tento měkký fermentovaný sýr má ale v kuchyni i mnoho jiných využití.
Pojďme si představit chutné recepty na brynzovou pomazánku.
Je jednoduchá, zdravá a pochutnávat si na ní můžete k snídani, svačině i večeři!
Připravit ji lze v mnoha různých obměnách.
Která varianta se stane vaší nejoblíbenější?
Lahodná brynzová pomazánka s tvarohem
Spojení velkého množství ingrediencí dělá z této pomazánky opravdu výjimečný gurmánský zážitek. Natřená na krekry může být skvělým zpestřením na domácí oslavy či večírky.
Ingredience:
- 125 g brynzy
- 125 g tvarohu
- 80 g másla
- 1/2 cibule
- 2-3 sterilované okurky
- 1 stroužek česneku
- 3 PL zakysané smetany
- 2 čajové lžičky sladké červené papriky
- 1/2 čajové lžičky hořčice
- 1/2 čajové lžičky drceného kmínu
- sůl, pepř dle chuti
Postup:
- Měkké máslo vyšlehejte do hladka, přidejte brynzu, zakysanou smetanu, tvaroh, sladkou papriku a vymíchejte do krémové konzistence.
- Oloupejte česnek a cibuli.
- Cibuli nakrájejte nadrobno, česnek prolisujte.
- Vmíchejte je společně s hořčicí a kmínem do brynzové směsi.
- Nakonec nakrájejte na malé kostičky sterilované okurky a přidejte je do pomazánky.
- Ochutnejte a podle potřeby přidejte sůl či pepř.
- Brynzovou pomazánku dejte před podáváním na 20 minut vychladit do ledničky.
Tuto pomazánku můžete podávat na rozmanitém čerstvém či opečeném pečivu.

Brynzová pomazánka chutná skvěle nejen s pečivem, ale také s nejrůznějšími tyčinkami, krekry či preclíky. Načerpejte inspiraci z našich receptů na slané pečivo!
Liptovská pomazánka z brynzy s paprikou a česnekem
Velmi rychlá, jednoduchá a chutná pomazánka, kterou bude mít připravenou během několika málo minut.
Ingredience:
- 125 g brynzy
- 200 g tvarohu
- 60 g másla
- 40 g cibule
- 2 stroužky česneku
- 1/2 čajové lžičky sladké červené papriky
- sůl, pepř
- čerstvá petrželka na ozdobu
Postup:
- Oloupejte cibuli a česnek.
- Česnek následně prolisujte, cibuli nakrájejte nadrobno.
- Změklé máslo vyšlehejte dohladka.
- Přidejte brynzu a tvaroh.
- Promíchejte a přidejte i zbytek ingrediencí, tedy cibuli, česnek a sladkou papriku.
- Dochuťte solí a pepřem.
Pomazánku servírujte nejlépe na žitném pečivu ozdobenou čerstvou petrželkou.

Jednoduchá pomazánka s brynzou
Vydatná a zdravá pomazánka, která se hodí především k snídani a svačině.
Ingredience:
- 150 g brynzy
- 60 g másla
- 20 g cibule
- špetka drceného kmínu
- sůl, pepř
- čerstvá pažitka na ozdobu
Postup:
- Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno.
- V misce vymíchejte změklé máslo a brynzu do krémové podoby.
- Vmíchejte nakrájenou cibuli a podle chuti okořeňte.
Tuto pomazánku z brynzy podávejte na čerstvém pečivu posypanou kousky pažitky.

Recepty na brynzovou pomazánku nejsou jedinou možností, jak tuto zdravou surovinu do našeho jídelníčku zařadit. Vyzkoušejte i naše recepty na pravé halušky.
Objevte podobné tipy
Netradiční bryndzová pomazánka s vejci a avokádem
Zkoušíte rádi spojení netradičních ingrediencí. V tom případě je tento recept přímo pro vás. Připravte si pomazánku, ve které se bude snoubit chuť brynzy a avokáda.
Ingredience:
- 60 g brynzy
- 60 g tvarohu
- 1 zralé avokádo
- 4 vejce
- čerstvá šťáva z půlky citronu
- sůl, pepř
- čerstvá petrželka na ozdobu
Postup:
- Nejprve si uvařte vejce natvrdo.
- Uvařená vejce nechte zcela vychladnout, až poté je oloupejte.
- V mezidobě umyjte, oloupejte a vypeckujte avokádo.
- Avokádo nakrájejte na kousky, vložte do misky a rozmačkejte vidličkou do podoby pyré.
- Přidejte citronovou šťávu, tvaroh a brynzu.
- Důkladně promíchejte.
- Tři vejce nakrájejte na drobné kostičky, které vmíchejte do pomazánky, zbylé vejce nakrájejte na tenké plátky.
- Kostičky vajíček přimíchejte do pomazánky a lehce dochuťte dle potřeby solí a pepřem.
Brynzovou pomazánku servírujte ozdobenou plátkem vejce a čerstvou petrželkou.

Máte rádii vajíčka v různých podobách? Vyzkoušejte naše lahodné vajíčkové pomazánky na mnoho způsobů!
Zdravá sýrová pomazánka s pažitkou
Při zdobení pomazánky můžete popustit uzdu vaší fantazii a vytvořit z pažitky a červené papriky zajímavé obrázky.
Ingredience:
- 125 g brynzy
- 60 g tvarohu
- 30 g másla
- 1 šalotka
- 1/2 čajové lžičky drceného kmínu
- čerstvé pažitka a červená paprika na ozdobu
Postup:
- V misce nejprve vymíchejte dohladka změklé máslo, tvaroh a brynzu.
- Oloupejte šalotku a nakrájejte ji na drobné kostičky.
- Přidejte šalotku společně s kořením do pomazánkové směsi.
- Důkladně promíchejte a vložte na chvilku do ledničky.
Pažitku a kousky červené papriky můžete před podáváním přimíchat přímo do brynzové pomazánky nebo s nimi můžete na pečivu vytvořit rozmanité obrázky.

Pestrobarevná pomazánka z brynzy, šunky a brambor
Skvělá, chutná a zdravá pomazánka, jejíž chuť můžete ještě zvýraznit, když ji na závěr posypete čerstvou pažitkou nebo jarní cibulkou.
Ingredience:
- 250 g moučných brambor
- 150 g brynzy
- 100 g šunky
- 1 červená paprika
- 1 čajová lžička hořčice
- 1 čajová lžička sladké papriky
- sůl, pepř dle chuti
Postup:
- Brambory uvařte ve slupce do měkka.
- Ještě teplé je oloupejte a nastrouhejte.
- Plátky šunky nakrájejte na drobné kostičky.
- Umytou červenou papriku očistěte.
- Papriku smíchejte v misce s brynzou, nastrouhanými bramborami, hořčicí, solí a pepřem.
- Na závěr vmíchejte šunku
- Brynzovou pomazánku vložte na přibližně půl hodiny do ledničky.
Tato pomazánka chutná skvěle namazaná především na čerstvém chlebu.

Recepty na brynzovou pomazánku se výborně snoubí především s čerstvým pečivem. Upečte si k nim křupavé domácí bagety!
Nejlepší pomazánka z brynzy a jarní cibulky
Pokud klasickou cibuli v pomazánce nahradíte šalotkou nebo jarní cibulkou, pomazánka získá lahodnější chuť. Vyzkoušejte ji prostřednictvím tohoto receptu.
Ingredience:
- 350 g brynzy
- 150 g másla
- 100 g zakysané smetany
- 3-4 jarní cibulky
- špetka sladké červené papriky
- sůl, pepř
- čerstvá pažitka, petrželka či kopr na ozdobu
Postup:
- V misce nejprve vyšlehejte dohladka změklé máslo.
- Postupně do něj vmíchejte brynzu.
- Oloupejte a nadrobno nakrájejte jarní cibulku.
- Přidejte do směsi cibulku společně se špetkou sladké papriky, soli a pepře.
- Na závěr vmíchejte zakysanou smetanu, která pomazánku učiní lépe roztíratelnou.
- Dejte na 20-30 minut vychladit do ledničky.
Pomazánku podávejte namazanou na čerstvém pečivu nebo se slanými tyčinkami.

Několik zajímavostí o brynze
Všichni víme, že jde o měkký sýr intenzivní chuti, který se vyrábí z ovčího mléka. Máme ji spojenu především se dvěma tradičními slovenskými pokrmy, brynzovými haluškami a pirohy. Velmi často se z ní ale připravují též rozmanité brynzové pomazánky. Pokud jde o původ brynzy, je dodnes poněkud sporný. Jasné je to, že slovo brynza pochází z rumunštiny. Na Slovensko ji přinesli pravděpodobně tamní Valaši. Manufaktury na výrobu brynzy jsou na Slovenku doloženy již v 18. století.
Proč zařadit brynzu do svého jídelníčku?
Vzhledem ke svému specifickému způsobu výroby je brynza plná zdravých laktobakterií, které jsou velmi prospěšné pro správné fungování trávicího systému. Díky tomu, že pomáhají střevní mikroflóře, posilují i náš imunitní systém. Blahodárné účinky má brynza rovněž na hladinu cholesterolu, krevní tlak a cukr. V neposlední řadě je tento originální sýr též plný bílkovin, vitamínů a minerálů. O důvod víc, zařadit recepty na brynzovou pomazánku pravidelně do vašeho jídelníčku.
Jak brynzu konzumovat?
Tuto lahůdku lze konzumovat v mnoha rozmanitých podobách. Kromě receptů na brynzové pomazánky a klasik v podobě halušek a pirohů ji můžete do svého jídelníčku zařadit také v rozmanitých kombinacích s brambory, dají se z ní připravit též noky a skvěle chutná také zapečená se zeleninou. Fantazii se meze nekladou a chutná vždy výtečně.