Nejlepší recepty na noky z těsta jako malá svačina či lehký oběd. Inspirujte se!

Omrkněte recepty na halušky a připravte pro sebe i své blízké tento populární slovenský pokrm pro jakoukoliv příležitost.

Můžete je ochutnat klasicky se zelím či brynzou, ale není na škodu i experimentovat.

Neváhejte vyzkoušet některou z našich pečlivě sesbíraných lahůdek, které podráždí vaše chuťové pohárky.

Halušky se zelím

Tohle je absolutní klasika, bez které se váš jídelníček jednoduše neobejde. Občas je potřeba trochu hřešit a dát si i něco méně dietního. Neváhejte omrknout i recepty na dušené zelí, ať můžete vyzkoušet i jiné varianty.

Ingredience:

  • 1 středně velká hlávka zelí (cca 1 250 g)
  • 2 velké cibule
  • 125 g másla

Na halušky:

  • 1 vejce
  • 1 hrnek hladké mouky
  • 2 lžíce vody
  • Špetka soli

Postup

  • Cibuli očistíme a nakrájíme na kostičky. To samé uděláme se zelím.
  • V pánvi rozpustíme máslo, přidáme nakrájenou cibuli se zelím a restujeme asi 30 minut, dokud obojí nezíská hnědý nádech a nezačne karamelizovat.
  • Na halušky si smícháme v misce mouku, sůl, vejce i vodu a vypracujeme středně tuhé těsto.
  • Dáme si ohřát hrnec vody, kterou trochu osolíme.
  • Pomocí lžičky vhazujeme kousky těsta do vroucí osolené vody a necháme vařit 5 – 7 minut.
  • Poté scedíme do cedníku a necháme v dřezu okapat.
  • Okapané nočky vrátíme zpět do hrnce, přidáme teplé zelí z pánve, promícháme a můžeme podávat.
Domácí noky z těsta s restovaným zelím a cibulí.
Zdroj: https://www.acoalcrackerinthekitchen.com

Klasické halušky

Tohle je základní recept na noky/knedlíčky, které si můžeme dát v podstatě s čímkoliv. Perfektně se hodí k masovému sosu, do husté polévky, se slaninou a zelím, nebo jen tak s restovanou cibulkou.

Ingredience:

  • 2 vejce velikosti L
  • 1/2 lžičky soli
  • 2 lžíce vody
  • 1 hrnek polohrubé mouky

Postup

  • Mouku prosejeme do misky spolu se solí, přidáme vejce, osolíme a vypracujeme těsto.
  • Důležité je, aby bylo pěkně hladké a zapracovaly se všechny suroviny.
  • Dáme si vařit hrnec vody, a jakmile začne bublat, můžeme se pustit do halušek.
  • Ještě si na linku připravíme misku či hrnek s vroucí vodou.
  • Lžičku nebo lžíci vždy do hrnku namočíme a oddělíme malé kousky těsta a postupně vhazujeme do hrnce.
  • Takhle pokračujeme, až dokud nezpracujeme veškeré těsto.
  • Vaříme po dobu 3 minut a pak scedíme přes větší cedník.
  • Propláchneme vodou a necháme okapat, poté můžeme podávat jak je nám libo.
Slovenské vaječné knedlíčky.
Zdroj: https://www.food.com

Vaječné noky

Halušky se dají připravovat na mnoho způsobů, ale třeba tyhle se perfektně hodí do kuřecí polévky. Stačí si předem připravit vývar z kuřete, kořenovou zeleninu, oblíbené koření a pak už jen přidat knedlíčky.

Ingredience:

  • 3 velká vejce
  • 2 hrnky hladké mouky
  • 3 lžíce mléka

Postup

  • Ve střední misce našleháme vejce s mlékem.
  • Poté po částech přidáváme mouku a vždy důkladně rozmícháme.
  • Zpracujeme všechnu mouku tak, aby bylo těsto pěkně husté, ale zároveň vlhké.
  • Připravíme si hrnec plný vody a přivedeme k varu.
  • Jakmile se voda začne vařit, začneme tvořit pomocí lžičky malé knedlíčky.
  • Když máme celé těsto zpracované, snížíme teplotu, zakryjeme hrnec pokličkou a vaříme 15 až 20 minut.
  • Pak už jen stačí halušky přecedit a máme hotovo.
Knedlíčky z vajec k masovému sosu.
Zdroj: https://www.wordsofdeliciousness.com

Knedlíčky s muškátovým oříškem

U tohohle receptu je největší výhodou rychlá příprava. Když se vám nechce vařit nic složitého, zkuste rychle rychlé halušky, po kterých se budete olizovat až za ušima.

Ingredience:

Těsto na halušky:

  • 3 vejce
  • 60 g másla
  • 175 ml mléka
  • 300 g hladké mouky
  • Špetka soli a mletého černého pepře
  • Špetka čerstvě strouhaného muškátového oříšku

Na vaječnou směs:

  • 2 polévkové lžíce másla
  • 4 vejce
  • Sůl podle chuti
  • Špetka mletého černého pepře
  • 1 svazek petržele

Postup

  • Začneme tím, že si na knedlíčky rozpustíme máslo.
  • Do mísy prosejeme mouku, rozklepneme vejce, přilijeme mléko, sůl, pepř a okořeníme muškátovým oříškem.
  • Vypracujeme hladké těsto, které nesmí být řídké.
  • Přivedeme k varu hrnec vody, osolíme a pomocí tvořítka na halušky protlačíme těsto do vroucí vody.
  • Vaříme, dokud nebudou noky plavat na hladině.
  • Poté scedíme a propláchneme pod studenou vodou.
  • Jakmile máme hotovo, pustíme se do přípravy vaječné směsi.
  • Rozpustíme máslo ve větší pánvi, přihodíme knedlíčky a promícháme.
  • Do misky rozklepneme vejce, našleháme a nalijeme do pánve.
  • Za stálého míchání necháme směs zhoustnout, ale nesmí být vysušená.
  • Ochutíme solí a pepřem. Servírujeme ozdobené nasekanou čerstvou petrželkou.
Vaječné halušky s mlékem a muškátovým ořechem.
Zdroj: https://www.strudelandschnitzel.com

Brynzové noky se slaninou

Slovenská pochoutka v podobě halušek se sýrem z ovčího mléka je to nejlepší, co lze ochutnat.

Ingredience:

  • 500 g syrových brambor
  • 200 g hladké mouky (může být i bezlepková)
  • 1 vejce
  • 1 lžička soli
  • 200 g slaniny
  • 250 g sýra Brynza
  • Hrst nakrájené petrželky (nebo pažitky)

Postup

  • Nejdříve si dáme vařit hrnec vody, kterou osolíme.
  • Mezitím nastrouháme brambory na jemném struhadle.
  • Přidáme mouku, vejce, sůl a promícháme, aby vzniklo hladké těsto.
  • Pokud nemáme tvořítko na halušky, vyválíme tenké proužky těsta na válu a nakrájíme na malé kousky.
  • Knedlíčky vaříme po částech, aby jich nebylo v hrnci moc najednou, ideálně na tři várky.
  • Pomocí cedníku je vždy vylovíme z vody a dáme vařit další.
  • Slaninu nakrájíme na kostičky a osmažíme na pánvi.
  • Hotové noky servírujeme tak, že je naložíme na talíř a přelijeme rozehřátou brynzou.
  • Nakonec je ještě posypeme osmaženou slaninou a petrželkou.
Halušky s brynzou a slaninou.
Zdroj: http://www.almostbananas.net

Střapáčky

Vychutnejte si halušky se zelím jako jednoduchý oběd nebo vydatnou večeři, případně to může být pořádně velká svačina.

Ingredience:

  • 1/2 kostky másla
  • 1 cibule
  • 1 hlávka zelí
  • 1 hrnek hladké mouky
  • 1/2 hrnku vody
  • Sůl podle chuti

Postup

  • Máslo rozpustíme v pánvi a přihodíme na něj oloupanou, na kostičky nakrájenou cibuli.
  • Necháme chvilku smažit a nakrájíme si zelí na stejně velké kousky, přičemž hned na začátku odstraníme vrchní listy a košťál.
  • Zelí přidáme k cibuli a necháme společně restovat na středním ohni, až bude zelí hezky průsvitné.
  • Jakmile je hotovo, odstavíme pánev stranou a dáme vařit hrnec vody.
  • V misce smícháme mouku s vodou a vypracujeme hladké těsto.
  • Malou lžičkou tvoříme malé noky, které vhazujeme do vroucí vody.
  • Vaříme několik minut, až dokud nebudou plavat na hladině.
  • Poté pomocí cedníku či děrované velké lžíce vyndáme hotové halušky z hrnce a vhodíme do směsi zelí.
  • Dochutíme solí, pepřem a můžeme podávat.
Slovenské halušky se zelím a slaninou.
Zdroj: https://www.allrecipes.com

Slovenské zelí s bramborovými noky

Stejně jako jsou populární makaróny se sýrem, tak mají své fanoušky halušky. Jsou rychlé, chutné a perfektně zasytí na dlouhou dobu. Tahle verze je totiž z brambor.

Ingredience:

Halušky:

  • 2 velké brambory
  • 3 hrnky polohrubé mouky
  • 1 lžička kypřícího prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky soli
  • 2 vejce
  • 1/3 hrnku mléka

Na zelí:

  • 1/2 hrnku másla
  • 1 hlávka zelí
  • 1 cibule
  • Sůl a pepř podle chuti

Postup

  • Brambory nastrouháme na jemném struhadle, vymačkáme přebytečnou tekutinu a dáme do misky.
  • Přidáme mouku, prášek do pečiva, sůl, vejce a mléko.
  • Vypracujeme hladké těsto, které si rozdělíme na šest částí.
  • Každý díl těsta vyválíme na dlouhý tenký váleček, který nasekáme na tenké kousky nebo vytvarujeme knedlíčky.
  • Ve velké pánvi nebo v hrnci rozpustíme máslo při nízké teplotě.
  • Poté teplotu zvýšíme na střední stupeň a vhodíme oloupanou a na kostičky nakrájenou cibuli s nakrájeným zelím.
  • Dochutíme solí i pepřem a necháme restovat zhruba 10 až 15 minut za častého míchání.
  • Jakmile je hotovo, odstraníme z plotny a dáme místo toho vařit velký hrnec vody, kterou osolíme.
  • Přivedeme k varu, následně do vroucí vody naházíme připravené knedlíčky.
  • Vaříme asi 3 minuty, přičemž ve chvíli, kdy plavou noky na hladině, necháme je vařit ještě 1 minutu.
  • Vyndáme je z vody pomocí cedníku či děrované lžíce.
  • Smícháme knedlíčky s restovaným zelím a můžeme servírovat. Někdo si k tomu dokonce dává i hořčici.
Halušky se zelím a cibulí.
Zdroj: https://www.keyingredient.com

Co je brynza?

Brynza je velmi chutný měkký sýr. Má svou ojedinělou a zcela charakteristickou chuť, přičemž jediným ochucovadlem je sůl. Pravý sýr se vyrábí z ovčího mléka, jehož podíl by měl tvořit minimálně 50 %.

Vzniká zasýřením mléka, které se následně nechává zaschnout. Díky tomu se vytvoří hrudkový ovčí sýr. Poté se třídí a omývá vodou. K největším přednostem tohoto sýra patří obsah mnoha druhů laktobakterií (cca 20), které mají pozitivní vliv na naše zdraví.

Sýr pomáhá se snížením cholesterolu i krevního tlaku, reguluje hladinu cukru v krvi, posiluje imunitu, ale také pomáhá lépe vstřebávat vápník. Je to svým způsobem přírodní antibiotikum a probiotikum.

Kam se brynza hodí?

  • Do polévek a omáček
  • K masu, zelenině i jen tak k samotným bramborám
  • Na těstoviny
  • Náplň do pirohů
  • Základní ingredience pro výrobu pomazánek

Jaké varianty můžeme ochutnat?

  • Liptovskou
  • Letní
  • Podzimní
  • Zimní

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X