Omrkněte recepty na halušky a připravte pro sebe i své blízké tento populární slovenský pokrm pro jakoukoliv příležitost.
Můžete je ochutnat klasicky se zelím či brynzou, ale není na škodu i experimentovat.
Neváhejte vyzkoušet některou z našich pečlivě sesbíraných lahůdek, které podráždí vaše chuťové pohárky.
Halušky se zelím
Tohle je absolutní klasika, bez které se váš jídelníček jednoduše neobejde. Občas je potřeba trochu hřešit a dát si i něco méně dietního. Neváhejte omrknout i recepty na dušené zelí, ať můžete vyzkoušet i jiné varianty.
Ingredience:
- 1 středně velká hlávka zelí (cca 1 250 g)
- 2 velké cibule
- 125 g másla
Na halušky:
- 1 vejce
- 1 hrnek hladké mouky
- 2 lžíce vody
- Špetka soli
Postup
- Cibuli očistíme a nakrájíme na kostičky. To samé uděláme se zelím.
- V pánvi rozpustíme máslo, přidáme nakrájenou cibuli se zelím a restujeme asi 30 minut, dokud obojí nezíská hnědý nádech a nezačne karamelizovat.
- Na halušky si smícháme v misce mouku, sůl, vejce i vodu a vypracujeme středně tuhé těsto.
- Dáme si ohřát hrnec vody, kterou trochu osolíme.
- Pomocí lžičky vhazujeme kousky těsta do vroucí osolené vody a necháme vařit 5 – 7 minut.
- Poté scedíme do cedníku a necháme v dřezu okapat.
- Okapané nočky vrátíme zpět do hrnce, přidáme teplé zelí z pánve, promícháme a můžeme podávat.

Klasické halušky
Tohle je základní recept na noky/knedlíčky, které si můžeme dát v podstatě s čímkoliv. Perfektně se hodí k masovému sosu, do husté polévky, se slaninou a zelím, nebo jen tak s restovanou cibulkou.
Ingredience:
- 2 vejce velikosti L
- 1/2 lžičky soli
- 2 lžíce vody
- 1 hrnek polohrubé mouky
Postup
- Mouku prosejeme do misky spolu se solí, přidáme vejce, osolíme a vypracujeme těsto.
- Důležité je, aby bylo pěkně hladké a zapracovaly se všechny suroviny.
- Dáme si vařit hrnec vody, a jakmile začne bublat, můžeme se pustit do halušek.
- Ještě si na linku připravíme misku či hrnek s vroucí vodou.
- Lžičku nebo lžíci vždy do hrnku namočíme a oddělíme malé kousky těsta a postupně vhazujeme do hrnce.
- Takhle pokračujeme, až dokud nezpracujeme veškeré těsto.
- Vaříme po dobu 3 minut a pak scedíme přes větší cedník.
- Propláchneme vodou a necháme okapat, poté můžeme podávat jak je nám libo.

Vaječné noky
Halušky se dají připravovat na mnoho způsobů, ale třeba tyhle se perfektně hodí do kuřecí polévky. Stačí si předem připravit vývar z kuřete, kořenovou zeleninu, oblíbené koření a pak už jen přidat knedlíčky.
Ingredience:
- 3 velká vejce
- 2 hrnky hladké mouky
- 3 lžíce mléka
Postup
- Ve střední misce našleháme vejce s mlékem.
- Poté po částech přidáváme mouku a vždy důkladně rozmícháme.
- Zpracujeme všechnu mouku tak, aby bylo těsto pěkně husté, ale zároveň vlhké.
- Připravíme si hrnec plný vody a přivedeme k varu.
- Jakmile se voda začne vařit, začneme tvořit pomocí lžičky malé knedlíčky.
- Když máme celé těsto zpracované, snížíme teplotu, zakryjeme hrnec pokličkou a vaříme 15 až 20 minut.
- Pak už jen stačí halušky přecedit a máme hotovo.

Objevte podobné tipy
Knedlíčky s muškátovým oříškem
U tohohle receptu je největší výhodou rychlá příprava. Když se vám nechce vařit nic složitého, zkuste rychle rychlé halušky, po kterých se budete olizovat až za ušima.
Ingredience:
Těsto na halušky:
- 3 vejce
- 60 g másla
- 175 ml mléka
- 300 g hladké mouky
- Špetka soli a mletého černého pepře
- Špetka čerstvě strouhaného muškátového oříšku
Na vaječnou směs:
- 2 polévkové lžíce másla
- 4 vejce
- Sůl podle chuti
- Špetka mletého černého pepře
- 1 svazek petržele
Postup
- Začneme tím, že si na knedlíčky rozpustíme máslo.
- Do mísy prosejeme mouku, rozklepneme vejce, přilijeme mléko, sůl, pepř a okořeníme muškátovým oříškem.
- Vypracujeme hladké těsto, které nesmí být řídké.
- Přivedeme k varu hrnec vody, osolíme a pomocí tvořítka na halušky protlačíme těsto do vroucí vody.
- Vaříme, dokud nebudou noky plavat na hladině.
- Poté scedíme a propláchneme pod studenou vodou.
- Jakmile máme hotovo, pustíme se do přípravy vaječné směsi.
- Rozpustíme máslo ve větší pánvi, přihodíme knedlíčky a promícháme.
- Do misky rozklepneme vejce, našleháme a nalijeme do pánve.
- Za stálého míchání necháme směs zhoustnout, ale nesmí být vysušená.
- Ochutíme solí a pepřem. Servírujeme ozdobené nasekanou čerstvou petrželkou.

Brynzové noky se slaninou
Slovenská pochoutka v podobě halušek se sýrem z ovčího mléka je to nejlepší, co lze ochutnat.
Ingredience:
- 500 g syrových brambor
- 200 g hladké mouky (může být i bezlepková)
- 1 vejce
- 1 lžička soli
- 200 g slaniny
- 250 g sýra Brynza
- Hrst nakrájené petrželky (nebo pažitky)
Postup
- Nejdříve si dáme vařit hrnec vody, kterou osolíme.
- Mezitím nastrouháme brambory na jemném struhadle.
- Přidáme mouku, vejce, sůl a promícháme, aby vzniklo hladké těsto.
- Pokud nemáme tvořítko na halušky, vyválíme tenké proužky těsta na válu a nakrájíme na malé kousky.
- Knedlíčky vaříme po částech, aby jich nebylo v hrnci moc najednou, ideálně na tři várky.
- Pomocí cedníku je vždy vylovíme z vody a dáme vařit další.
- Slaninu nakrájíme na kostičky a osmažíme na pánvi.
- Hotové noky servírujeme tak, že je naložíme na talíř a přelijeme rozehřátou brynzou.
- Nakonec je ještě posypeme osmaženou slaninou a petrželkou.

Střapáčky
Vychutnejte si halušky se zelím jako jednoduchý oběd nebo vydatnou večeři, případně to může být pořádně velká svačina.
Ingredience:
- 1/2 kostky másla
- 1 cibule
- 1 hlávka zelí
- 1 hrnek hladké mouky
- 1/2 hrnku vody
- Sůl podle chuti
Postup
- Máslo rozpustíme v pánvi a přihodíme na něj oloupanou, na kostičky nakrájenou cibuli.
- Necháme chvilku smažit a nakrájíme si zelí na stejně velké kousky, přičemž hned na začátku odstraníme vrchní listy a košťál.
- Zelí přidáme k cibuli a necháme společně restovat na středním ohni, až bude zelí hezky průsvitné.
- Jakmile je hotovo, odstavíme pánev stranou a dáme vařit hrnec vody.
- V misce smícháme mouku s vodou a vypracujeme hladké těsto.
- Malou lžičkou tvoříme malé noky, které vhazujeme do vroucí vody.
- Vaříme několik minut, až dokud nebudou plavat na hladině.
- Poté pomocí cedníku či děrované velké lžíce vyndáme hotové halušky z hrnce a vhodíme do směsi zelí.
- Dochutíme solí, pepřem a můžeme podávat.

Slovenské zelí s bramborovými noky
Stejně jako jsou populární makaróny se sýrem, tak mají své fanoušky halušky. Jsou rychlé, chutné a perfektně zasytí na dlouhou dobu. Tahle verze je totiž z brambor.
Ingredience:
Halušky:
- 2 velké brambory
- 3 hrnky polohrubé mouky
- 1 lžička kypřícího prášku do pečiva
- 1/2 lžičky soli
- 2 vejce
- 1/3 hrnku mléka
Na zelí:
- 1/2 hrnku másla
- 1 hlávka zelí
- 1 cibule
- Sůl a pepř podle chuti
Postup
- Brambory nastrouháme na jemném struhadle, vymačkáme přebytečnou tekutinu a dáme do misky.
- Přidáme mouku, prášek do pečiva, sůl, vejce a mléko.
- Vypracujeme hladké těsto, které si rozdělíme na šest částí.
- Každý díl těsta vyválíme na dlouhý tenký váleček, který nasekáme na tenké kousky nebo vytvarujeme knedlíčky.
- Ve velké pánvi nebo v hrnci rozpustíme máslo při nízké teplotě.
- Poté teplotu zvýšíme na střední stupeň a vhodíme oloupanou a na kostičky nakrájenou cibuli s nakrájeným zelím.
- Dochutíme solí i pepřem a necháme restovat zhruba 10 až 15 minut za častého míchání.
- Jakmile je hotovo, odstraníme z plotny a dáme místo toho vařit velký hrnec vody, kterou osolíme.
- Přivedeme k varu, následně do vroucí vody naházíme připravené knedlíčky.
- Vaříme asi 3 minuty, přičemž ve chvíli, kdy plavou noky na hladině, necháme je vařit ještě 1 minutu.
- Vyndáme je z vody pomocí cedníku či děrované lžíce.
- Smícháme knedlíčky s restovaným zelím a můžeme servírovat. Někdo si k tomu dokonce dává i hořčici.

Co je brynza?
Brynza je velmi chutný měkký sýr. Má svou ojedinělou a zcela charakteristickou chuť, přičemž jediným ochucovadlem je sůl. Pravý sýr se vyrábí z ovčího mléka, jehož podíl by měl tvořit minimálně 50 %.
Vzniká zasýřením mléka, které se následně nechává zaschnout. Díky tomu se vytvoří hrudkový ovčí sýr. Poté se třídí a omývá vodou. K největším přednostem tohoto sýra patří obsah mnoha druhů laktobakterií (cca 20), které mají pozitivní vliv na naše zdraví.
Sýr pomáhá se snížením cholesterolu i krevního tlaku, reguluje hladinu cukru v krvi, posiluje imunitu, ale také pomáhá lépe vstřebávat vápník. Je to svým způsobem přírodní antibiotikum a probiotikum.
Kam se brynza hodí?
- Do polévek a omáček
- K masu, zelenině i jen tak k samotným bramborám
- Na těstoviny
- Náplň do pirohů
- Základní ingredience pro výrobu pomazánek
Jaké varianty můžeme ochutnat?
- Liptovskou
- Letní
- Podzimní
- Zimní