Recepty na nadýchaný šlehačkový dort harlekýn aneb upečte si ho doma jako z cukrárny

Nejlepší recepty na harlekýn dort najdete tady!

Korpus tak jemný a nadýchaný, že se vám okamžitě rozplyne na jazyku.

Šlehačka tak krémová, že ani nebudete vědět, že něco jíte a nebudete chtít přestat.

Upečte si svůj dvoubarevný šlehačkový sen!

Čokoládový harlekýn dort

Dortík plný té nejlepší čokolády a kakaa je tady. Čím kvalitnější suroviny použijete tím výsledek bude lepší.

Co budeme potřebovat

  1. 550 ml vysokoprocentní smetany
  2. 150 g cukru krupice
  3. 80 g kakaa
  4. 5 vajec
  5. 2 vanilkové cukry
  6. 130 g polohrubé mouky
  7. 4 lžíce oleje
  8. 50 g hořké čokolády
  9. Máslo (na vymazání)
  10. Hrubá mouka (na vymazání)

Postup

  1. Pařížskou šlehačku si začneme připravovat den předem
  2. V hrnci na vysokou teplotu svaříme 350 ml šlehačky, 30 g cukru a 40 g kakaa
  3. Vaříme, dokud směs nemá hustou krémovou konzistenci
  4. Konzistence šlehačky je velmi důležitá, jinak se s ní potom nedá dále pracovat
  5. Když je šlehačka hotová, přendáme jí do misky a tu uložíme do lednice, kde jí necháme přes noc odpočívat
  6. Druhý den začneme tím, že si předehřejeme troubu na 160 stupňů
  7. Formu na dort si vymažeme máslem a vysypeme moukou
  8. Do skleněné misky na vodní lázni si rozbijeme vejce a přidáme zbylý cukr společně s vanilkovým
  9. Vejce šleháme přibližně 5 minut, aby se směs zahřála
  10. Poté mísu z vodní lázně sundáme a vejce vyšleháme do bílé pěny
  11. Vmícháme prosetou mokou a zbylé kakao
  12. Promícháme a nakonec přidáme olej
  13. Hotové hladké těsto vlijeme do formy a uhladíme
  14. Dortovou formu vložíme do trouby a pečeme 40-45 minut
  15. Průběžně ho kontrolujeme špejlí
  16. Když je korpus hotový, 10 minut ho necháme chladnout ve formě a až poté ho z ní vyndáme
  17. Vychladlý korpus rozkrojíme na půl
  18. Vychladlou pařížskou šlehačku vyšleháme a ⅓ potřeme spodní korpus
  19. Ten přiklopíme druhou částí korpusu a celý povrch dortu pomažeme další ⅓ pařížské šlehačky
  20. 200 ml zbylé šlehačky si společně s vanilkovým cukrem, vyšleháme do husté pěny
  21. Hotový dort harlekýn zdobíme zbylou ⅓ pařížské šlehačky a čerstvou vanilkovou šlehačkou
  22. Navrch ještě nastrouháme hořkou čokoládu
Čokoládový dort s vanilkovým a čokoládovým krémem a čokoládou.
Zdroj: chewoutloud.com

Harlekýn s vanilkovo-čokoládovým mascarpone krémem

Už tak lahodný šlehačkový krém doplněný o jedinečný marcarpone sýr, udělá tento dort opravdovým kulinářským zážitkem a samotný recept dostane úplně nový rozměr.

Co budeme potřebovat

Na korpus

  1. 4 vejce
  2. 200 g cukru krupice
  3. 100 g másla (změklého)
  4. 100 ml mléka
  5. 50 g kakaa
  6. 200 g polohrubé mouky
  7. Špetka soli
  8. Hořká čokoláda na vaření

Na čokoládovou šlehačku

  1. 250 ml vysokoprocentní smetany
  2. 50 g cukru krupice
  3. 70 g kakaa
  4. 100 g vysokoprocentní čokolády (min. 70 % kakaa)
  5. 150 g mascarpone
  6. 20 g moučkového cukru

Na vanilkovou šlehačku

  1. 125 ml smetany ke šlehání
  2. 150 g mascarpone
  3. 30 g moučkového cukru

Postup

  1. Korpus i čokoládovou smetanu si připravíme den předem
  2. Troubu si předehřejeme na 160 stupňů
  3. Na korpus si oddělíme žloutky od bílků
  4. Bílky se špetkou soli vyšleháme do pevného sněhu
  5. Postupně po lžících začneme přidávat 100 g krupicového cukru
  6. Sníh šleháme do té doby, dokud se na něm nezačnou vytvářet pevné špičky
  7. Změklé máslo si vyšleháme se zbylými 100 g krupicového cukru
  8. Když je směs propojená, začneme pomalu přidávat všechny žloutky
  9. Poté přidáváme mléko
  10. Za stálého míchání přidáváme kakao a mouku
  11. Když je těsto jednolité a promíchané, začneme postupně po troškách přidávat sníh
  12. Opatrně promícháváme, aby sníh nespadl
  13. Dno dortové formy si vyložíme pečícím papírem a boky vymažeme máslem
  14. Připravené těsto nalijeme do dortové formy a vložíme do trouby
  15. Korpus pečeme 35-40 minut
  16. Průběžně korpus kontrolujeme špejlí, když těsto nelepí, formu vyndáme z trouby
  17. Dort chvíli necháme chladnout ve formě, poté ho vyndáme a položíme na mřížku, kde ho necháme zcela vychladnout
  18. Když nám korpus chladne, připravíme si čokoládovou šlehačku
  19.  V hrnci si smícháme cukr krupice, smetanu a kakao
  20. Smetanovou směs přivedeme k varu
  21. Přidáme čokoládu a za stálého míchání jí necháme zcela rozpustit
  22. Přelijeme jí do misky a dáme ztuhnout do lednice, nejlépe přes noc
  23. Druhý den čokoládovou šlehačku dokončíme
  24. Smícháme si mascarpone a moučkový cukr
  25. Vše společně prošleháme, aby se ingredience spojily
  26. Poté přidáváme ztuhlou čokoládovou šlehačku a společně prošleháme
  27. Vznikne nám hladký krém
  28. Vychladlý korpus si rozřízneme na poloviny
  29. Spodní část potřeme ⅓ čokoládového krému a přiklopíme druhou polovinou korpusu
  30. Ten také potřeme ⅓ krému
  31. Zbylou ⅓ krému vložíme do zdobícího cukrářského pytlíku a dáme stranou
  32. Na vanilkovou šlehačku si smícháme smetanu s mascarpone
  33. Přidáme moučkový cukr a na nízký výkon začneme směs mixovat
  34. Když se krém začne spojovat, výkon mixéru zvýšíme a pokračujeme ve šlehání, dokud krém není hladký a tuhý
  35. Krém také vložíme do zdobícího sáčku
  36. Připravený korpus zdobíme oběma krémy, podle naší fantazie a nakonec ho zasypeme nastrouhanou hořkou čokoládou na vaření
  37. Hotový harlekýn dort, před tím než ho budeme servírovat, uložíme na 2 hodiny do lednice
Dort se šlehačkou a nastrouhanou čokoládou a nadýchaným korpusem.
Zdroj: pradobroty.cz

Dvoubarevné harlekýn řezy s belgickou čokoládou

Krém, kterým řezy budeme promazávat musí být vyšlehaný z kvalitní vysokoprocentní šlehačky, společně s tmavým kvalitním holandským kakaem. Tato kombinace nám v lednici dobře ztuhne, a potom s ním můžeme dort krásně ozdobit.

Co budeme potřebovat

Na korpus

  1. 3 žloutky
  2. 3 bílky
  3. 200 g krupicového cukru
  4. 8 lžic teplé vody
  5. 50 g holandského kakaa
  6. 100 g hladké mouky
  7. ½ prášku do pečiva

Na pařížskou šlehačku

  1. 350 ml smetany ke šlehání
  2. 30 g krupicového cukru
  3. 25 g kakaa

Na ozdobu

  1. 200 ml smetany ke šlehání
  2. Belgické čokolády

Postup

  1. Troubu si předehřejeme na 180 stupňů
  2. Plech na pečení si vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou
  3. Do mísy si prosejeme mouku, kakao a prášek do pečiva
  4. Žloutky vyšleháme se 150 g cukru krupice a 8 lžícemi vody
  5. Přidáme suché ingredience a mícháme, dokud nám nevznikne hutné těsto
  6. Bílky si společně se zbylým cukrem vyšleháme do pevného sněhu
  7. Když je sníh hotový, po částech ho začneme přidávat do čokoládového těsta
  8. Sníh vmícháváme opatrně, aby nám nespadl
  9. Těsto musí být jednolité, nesmí zde zůstat kousky nezamíchaných bílků
  10. Takto připravené těsto vlijeme do připravené dortové formy
  11. Plech vložíme do předehřáté trouby a pečeme asi 20 minut
  12. Po upečení korpus necháme chvíli stydnout v plechu, poté ho vyndáme a přeneseme na mřížku
  13. Na pařížskou šlehačku dáme všechny suroviny do jednoho hrnce a svaříme je
  14. Stačí pár minut vaření
  15. Poté vzniklou směs promixujeme tyčovým mixérem a dáme minimálně na 12 hodin odpočinout do lednice
  16. Před tím než s krémem začneme zdobit, přidáme k němu 100 ml smetany a společně krém vyšleháme
  17. Krém by měl být lehký a ne úplně tuhý
  18. Klasickou smetanu vyšleháme do pevné hmoty, tak aby se s ní dalo zdobit (pokud nám nechce tuhnout použijeme ztužovač)
  19. Čokoládový korpus začneme, pomocí cukrářského sáčku, zdobit oběma šlehačkami
  20. Na šlehačkou ozdobené řezy přidáme kousky čokolády a hotové řezy dáme, na pár hodin, odpočinout do lednice
Harlekýn šlehačkový dvoubarevný řez.
Zdroj: sweetspicykitchen.com

Šlehačkový dort

Tento čokoládový dort se šlehačkou je perfektní způsob, jak oslavit jakoukoli událost. Lehký harlekýn dort je dokonalou kombinací nadýchaného korpusu a krémové šlehačky.

Na korpus

  1. 6 vajec
  2. 2 lžíce horké vody
  3. 6 lžic moučkového cukru
  4. 2 lžičky prášku do pečiva
  5. 6 lžic polohrubé mouky

Na pařížskou šlehačku

  1. 350 ml vysokoprocentní smetany
  2. 40 g cukru
  3. 40 g kakaa
  4. 50 g kvalitní čokolády

Na bílou šlehačku

  1. 400 ml smetany ke šlehání
  2. 2 ztužovače do šlehačky
  3. Cukr krystal

Postup

  1. Den předem si připravíme pařížskou šlehačku
  2. Vysokoprocentní smetanu si svaříme s cukrem, kakaem a čokoládou
  3. Když se nám směs svaří, přelijeme jí do misky, překryjeme potravinářskou fólií a dáme do lednice
  4. Druhý den si předehřejeme troubu na 160 stupňů
  5. Dortovou formu si vyložíme pečícím papírem nebo si jí vymažeme máslem a vysypeme moukou
  6. Oddělíme si bílky od žloutků
  7. Žloutky si vyšleháme do nadýchané pěny společně s cukrem a teplou vodou
  8. Bílky si se špetkou soli vyšleháme do pevného sněhu
  9. Ke žloutkové směsi přidáme olej, kakao a vyšlehané bílky
  10. Nakonec přidáváme mouku a vše společně promícháme
  11. Těsto poté přelijeme do připravené dortové formy a vložíme do trouby
  12. Korpus pečeme přibližně 30 minut, ale průběžně ho kontrolujeme špejlí
  13. Poté korpus vyndáme z trouby a necháme ho chvíli ve formě chladnout
  14. Korpus vyndáme na mřížku a necháme ho zcela vystydnout
  15. Mezitím si doděláme a připravíme šlehačky
  16. Vychladnou pařížskou šlehačku, vyndáme z lednice a vyšleháme jí do nadýchaného krému
  17. To samé uděláme s klasickou smetanou na šlehání, do ní ale přidáme oba ztužovače
  18. Vychladlý korpus překrojíme na půl
  19. Spodní díl korpusu potřeme dostatečným množstvím pařížské šlehačky a přiklopíme ho druhou částí
  20. Pařížskou šlehačkou poté potřeme celý povrch dortu
  21. Vrchní část dortu ozdobíme připravenou bílou šlehačkou a můžeme podávat
Nadýchaný korpus se dvěma druhy šlehačky a kvalitní čokoládou.
Zdroj: stephaniessweets.com

Svatební dvoupatrový harlekýn dort

Tento recept na čokoládový šlehačkový svatební dort má čtyři vrstvy nejlepšího kakaového korpusu pokrytého bílou a tmavou šlehačkou z nejkvalitnějších surovin a navrch je posypaný čokoládovými hoblinami.

Co budeme potřebovat

Na korpus

  1. Rum
  2. 400 g polohrubé mouky
  3. 140 g cukru
  4. 6 vajec
  5. 4 lžičky prášku do pečiva
  6. 100 ml oleje
  7. 120 ml horké vody
  8. Lžička soli
  9. 40 g kakaa

Na pařížskou šlehačku

  1. 600 ml smetany ke šlehání
  2. 60 g kakaa
  3. 60 g cukru

Na klasickou šlehačku

  1. 400 ml smetany ke šlehání
  2. 40 g cukru

Na ozdobu

  1. Hořkou čokoládu
  2. Bílou čokoládu

Postup

  1. Pařížskou šlehačku si připravíme den předem
  2. Všechny potřebné ingredience si smícháme v hrnci a necháme je společně svařit
  3. Krém přelijeme do misky a dáme do lednice přes noc ztuhnout
  4. Druhý den šlehačku vyšleháme do nadýchaného krému
  5. Zapneme troubu na 170 stupňů a vymažeme si dortové formy
  6. Bílky si oddělíme od žloutků
  7. Bílky společně se špetkou soli vyšleháme do pevného sněhu
  8. Žloutky si vyšleháme s cukrem
  9. Když nám vznikne bílá nadýchaná pěna, začneme přidávat olej a vodu
  10. Do žloutkové směsi poté přidáme mouku a prášek do pečiva
  11. Vše spolu pořádně promícháme, aby ve směsi nebyly krystalky cukru
  12. Pomocí stěrky pomalu začneme zamíchávat vyšlehaný sníh
  13. Dáváme pozor, aby nám při míchání sníh nespadl
  14. Promíchané těsto vlijeme do vymazaných dortových forem
  15. Vložíme do předehřáté trouby
  16. Korpus pečeme přibližně 10 minut na 170 stupňů, poté teplotu snížíme na 150 stupňů a pečeme dalších 30 minut
  17. Upečené korpusy vyndáme z trouby a necháme je vychladnout na mřížce
  18. Mezitím si vyšleháme klasickou šlehačku
  19. Korpusy prokrojíme na půl
  20. Všechny pláty pokapeme rumem
  21. První plát korpusu nejdříve pomažeme pařížskou šlehačkou a poté přidáme klasickou šlehačku a přiklopíme dalším plátem korpusu
  22. Tento postup opakujeme u všech pater
  23. Celý dort pomažeme čokoládovou šlehačkou a ozdobíme dle naší fantazie zbylou klasickou šlehačkou a čokoládovými hoblinkami

Na tento recept na harlekýn dort budete potřebovat dvě formy. Jendu klasickou 23 centimetrů velkou a druhou menší, na druhé patro, 12 centimetrů. Pokud máte jen jednu formu, zdvojnásobte množství ingredienci v receptu, aby jste měli dostatek těsta na dvě patra.

Svatební čokoládový dort s pařížskou klasickou šlehačkou.
Zdroj: onesweetappetite.com

Jak poznat kvalitní čokoládu?

Tyto recepty na dort harlekýn jsou zejména o čokoládě a kakau, ale jak kvalitu výrobku můžeme vůbec určit?

Čokoládu můžeme řadit mezi takzvané super potraviny, protože má velmi pozitivní účinky na naše zdraví. Jen v záplavě nejrůznějších druhů a typů čokolády, je opravdu těžké se v nich vyznat a vybrat ten opravdu kvalitní. Proto vám přinášíme pár tipů jak touto záplavou s lehkostí proplout.

Některé údaje o čokoládě nám prozradí už samotný obal, někdy je potřeba pátrat trochu více. Ale vynaložené úsilí vám nakonec přinese kýžený výsledek a vy si budete moci vychutnat opravdovou lahodnou chuť čokolády, bez jakýchkoliv výčitek.

Cena

Výroba kvalitní čokolády není levná záležitost, a to se odráží i na její ceně. Menší výrobci a manufaktury většinou používají tradiční způsoby výroby a kvalitní ingredience. Ovšem tyto čokolády nejsou v běžných obchodech k sehnání, protože jejich cena se může vyšplhat i na 80 – 200 korun za tabulku, což je v porovnání s cenami velkovýrobců velký rozdíl. Proto většinou nejsou pro běžného spotřebitele cenově atraktivní a tudíž konkurence schopné.

Procenta

Bohužel neplatí, že čím vyšší procento kakaa čokoláda obsahuje, tím je kvalitnější. Procenta totiž nemusí nutně znamenat množství kakaových bobů použitých na výrobu čokolády, ale spíše budou určovat objem kakaové hmoty v sušině. Což znamená naředění čokolády a zhoršení její kvality a nutričních hodnot.

Složení

Čokoláda není náročná co se do množství ingrediencí týká, ale o to větší pozornost musíme věnovat jejich kvalitě. Přílišné množství přísad značí o nadměrném průmyslovém zpracování. Přítomnost nejrůznějších dochucovadel a stabilizátorů, kvalitě čokolády spíše uškodí, protože velmi kvalitní čokoláda si vystačí s kakaovými boby a třtinovou šťávou.

Výroba

O způsobu výroby se toho z obalu na čokoládě příliš nedozvíme, ale pokud bychom opravdu chtěli zapátrat je možné vždy navštívit internetové stránky dané společnosti. Pozornost bychom potom měli věnovat místu odkud se kakaové boby dováží a dále se věnovat způsobu jejich pražení.

Pokud chcete své nabyté zkušenosti ihned aplikovat vyzkoušejte tyto recepty na buchtu z tyčinky Margot, které jsou plné kakaa a čokolády.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X