Nejlepší recepty na harlekýn dort najdete tady!
Korpus tak jemný a nadýchaný, že se vám okamžitě rozplyne na jazyku.
Šlehačka tak krémová, že ani nebudete vědět, že něco jíte a nebudete chtít přestat.
Upečte si svůj dvoubarevný šlehačkový sen!
Čokoládový harlekýn dort
Dortík plný té nejlepší čokolády a kakaa je tady. Čím kvalitnější suroviny použijete tím výsledek bude lepší.
Co budeme potřebovat
- 550 ml vysokoprocentní smetany
- 150 g cukru krupice
- 80 g kakaa
- 5 vajec
- 2 vanilkové cukry
- 130 g polohrubé mouky
- 4 lžíce oleje
- 50 g hořké čokolády
- Máslo (na vymazání)
- Hrubá mouka (na vymazání)
Postup
- Pařížskou šlehačku si začneme připravovat den předem
- V hrnci na vysokou teplotu svaříme 350 ml šlehačky, 30 g cukru a 40 g kakaa
- Vaříme, dokud směs nemá hustou krémovou konzistenci
- Konzistence šlehačky je velmi důležitá, jinak se s ní potom nedá dále pracovat
- Když je šlehačka hotová, přendáme jí do misky a tu uložíme do lednice, kde jí necháme přes noc odpočívat
- Druhý den začneme tím, že si předehřejeme troubu na 160 stupňů
- Formu na dort si vymažeme máslem a vysypeme moukou
- Do skleněné misky na vodní lázni si rozbijeme vejce a přidáme zbylý cukr společně s vanilkovým
- Vejce šleháme přibližně 5 minut, aby se směs zahřála
- Poté mísu z vodní lázně sundáme a vejce vyšleháme do bílé pěny
- Vmícháme prosetou mokou a zbylé kakao
- Promícháme a nakonec přidáme olej
- Hotové hladké těsto vlijeme do formy a uhladíme
- Dortovou formu vložíme do trouby a pečeme 40-45 minut
- Průběžně ho kontrolujeme špejlí
- Když je korpus hotový, 10 minut ho necháme chladnout ve formě a až poté ho z ní vyndáme
- Vychladlý korpus rozkrojíme na půl
- Vychladlou pařížskou šlehačku vyšleháme a ⅓ potřeme spodní korpus
- Ten přiklopíme druhou částí korpusu a celý povrch dortu pomažeme další ⅓ pařížské šlehačky
- 200 ml zbylé šlehačky si společně s vanilkovým cukrem, vyšleháme do husté pěny
- Hotový dort harlekýn zdobíme zbylou ⅓ pařížské šlehačky a čerstvou vanilkovou šlehačkou
- Navrch ještě nastrouháme hořkou čokoládu

Harlekýn s vanilkovo-čokoládovým mascarpone krémem
Už tak lahodný šlehačkový krém doplněný o jedinečný marcarpone sýr, udělá tento dort opravdovým kulinářským zážitkem a samotný recept dostane úplně nový rozměr.
Co budeme potřebovat
Na korpus
- 4 vejce
- 200 g cukru krupice
- 100 g másla (změklého)
- 100 ml mléka
- 50 g kakaa
- 200 g polohrubé mouky
- Špetka soli
- Hořká čokoláda na vaření
Na čokoládovou šlehačku
- 250 ml vysokoprocentní smetany
- 50 g cukru krupice
- 70 g kakaa
- 100 g vysokoprocentní čokolády (min. 70 % kakaa)
- 150 g mascarpone
- 20 g moučkového cukru
Na vanilkovou šlehačku
- 125 ml smetany ke šlehání
- 150 g mascarpone
- 30 g moučkového cukru
Postup
- Korpus i čokoládovou smetanu si připravíme den předem
- Troubu si předehřejeme na 160 stupňů
- Na korpus si oddělíme žloutky od bílků
- Bílky se špetkou soli vyšleháme do pevného sněhu
- Postupně po lžících začneme přidávat 100 g krupicového cukru
- Sníh šleháme do té doby, dokud se na něm nezačnou vytvářet pevné špičky
- Změklé máslo si vyšleháme se zbylými 100 g krupicového cukru
- Když je směs propojená, začneme pomalu přidávat všechny žloutky
- Poté přidáváme mléko
- Za stálého míchání přidáváme kakao a mouku
- Když je těsto jednolité a promíchané, začneme postupně po troškách přidávat sníh
- Opatrně promícháváme, aby sníh nespadl
- Dno dortové formy si vyložíme pečícím papírem a boky vymažeme máslem
- Připravené těsto nalijeme do dortové formy a vložíme do trouby
- Korpus pečeme 35-40 minut
- Průběžně korpus kontrolujeme špejlí, když těsto nelepí, formu vyndáme z trouby
- Dort chvíli necháme chladnout ve formě, poté ho vyndáme a položíme na mřížku, kde ho necháme zcela vychladnout
- Když nám korpus chladne, připravíme si čokoládovou šlehačku
- V hrnci si smícháme cukr krupice, smetanu a kakao
- Smetanovou směs přivedeme k varu
- Přidáme čokoládu a za stálého míchání jí necháme zcela rozpustit
- Přelijeme jí do misky a dáme ztuhnout do lednice, nejlépe přes noc
- Druhý den čokoládovou šlehačku dokončíme
- Smícháme si mascarpone a moučkový cukr
- Vše společně prošleháme, aby se ingredience spojily
- Poté přidáváme ztuhlou čokoládovou šlehačku a společně prošleháme
- Vznikne nám hladký krém
- Vychladlý korpus si rozřízneme na poloviny
- Spodní část potřeme ⅓ čokoládového krému a přiklopíme druhou polovinou korpusu
- Ten také potřeme ⅓ krému
- Zbylou ⅓ krému vložíme do zdobícího cukrářského pytlíku a dáme stranou
- Na vanilkovou šlehačku si smícháme smetanu s mascarpone
- Přidáme moučkový cukr a na nízký výkon začneme směs mixovat
- Když se krém začne spojovat, výkon mixéru zvýšíme a pokračujeme ve šlehání, dokud krém není hladký a tuhý
- Krém také vložíme do zdobícího sáčku
- Připravený korpus zdobíme oběma krémy, podle naší fantazie a nakonec ho zasypeme nastrouhanou hořkou čokoládou na vaření
- Hotový harlekýn dort, před tím než ho budeme servírovat, uložíme na 2 hodiny do lednice

Dvoubarevné harlekýn řezy s belgickou čokoládou
Krém, kterým řezy budeme promazávat musí být vyšlehaný z kvalitní vysokoprocentní šlehačky, společně s tmavým kvalitním holandským kakaem. Tato kombinace nám v lednici dobře ztuhne, a potom s ním můžeme dort krásně ozdobit.
Co budeme potřebovat
Na korpus
- 3 žloutky
- 3 bílky
- 200 g krupicového cukru
- 8 lžic teplé vody
- 50 g holandského kakaa
- 100 g hladké mouky
- ½ prášku do pečiva
Na pařížskou šlehačku
- 350 ml smetany ke šlehání
- 30 g krupicového cukru
- 25 g kakaa
Na ozdobu
- 200 ml smetany ke šlehání
- Belgické čokolády
Postup
- Troubu si předehřejeme na 180 stupňů
- Plech na pečení si vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou
- Do mísy si prosejeme mouku, kakao a prášek do pečiva
- Žloutky vyšleháme se 150 g cukru krupice a 8 lžícemi vody
- Přidáme suché ingredience a mícháme, dokud nám nevznikne hutné těsto
- Bílky si společně se zbylým cukrem vyšleháme do pevného sněhu
- Když je sníh hotový, po částech ho začneme přidávat do čokoládového těsta
- Sníh vmícháváme opatrně, aby nám nespadl
- Těsto musí být jednolité, nesmí zde zůstat kousky nezamíchaných bílků
- Takto připravené těsto vlijeme do připravené dortové formy
- Plech vložíme do předehřáté trouby a pečeme asi 20 minut
- Po upečení korpus necháme chvíli stydnout v plechu, poté ho vyndáme a přeneseme na mřížku
- Na pařížskou šlehačku dáme všechny suroviny do jednoho hrnce a svaříme je
- Stačí pár minut vaření
- Poté vzniklou směs promixujeme tyčovým mixérem a dáme minimálně na 12 hodin odpočinout do lednice
- Před tím než s krémem začneme zdobit, přidáme k němu 100 ml smetany a společně krém vyšleháme
- Krém by měl být lehký a ne úplně tuhý
- Klasickou smetanu vyšleháme do pevné hmoty, tak aby se s ní dalo zdobit (pokud nám nechce tuhnout použijeme ztužovač)
- Čokoládový korpus začneme, pomocí cukrářského sáčku, zdobit oběma šlehačkami
- Na šlehačkou ozdobené řezy přidáme kousky čokolády a hotové řezy dáme, na pár hodin, odpočinout do lednice

Objevte podobné tipy
Šlehačkový dort
Tento čokoládový dort se šlehačkou je perfektní způsob, jak oslavit jakoukoli událost. Lehký harlekýn dort je dokonalou kombinací nadýchaného korpusu a krémové šlehačky.
Na korpus
- 6 vajec
- 2 lžíce horké vody
- 6 lžic moučkového cukru
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 6 lžic polohrubé mouky
Na pařížskou šlehačku
- 350 ml vysokoprocentní smetany
- 40 g cukru
- 40 g kakaa
- 50 g kvalitní čokolády
Na bílou šlehačku
- 400 ml smetany ke šlehání
- 2 ztužovače do šlehačky
- Cukr krystal
Postup
- Den předem si připravíme pařížskou šlehačku
- Vysokoprocentní smetanu si svaříme s cukrem, kakaem a čokoládou
- Když se nám směs svaří, přelijeme jí do misky, překryjeme potravinářskou fólií a dáme do lednice
- Druhý den si předehřejeme troubu na 160 stupňů
- Dortovou formu si vyložíme pečícím papírem nebo si jí vymažeme máslem a vysypeme moukou
- Oddělíme si bílky od žloutků
- Žloutky si vyšleháme do nadýchané pěny společně s cukrem a teplou vodou
- Bílky si se špetkou soli vyšleháme do pevného sněhu
- Ke žloutkové směsi přidáme olej, kakao a vyšlehané bílky
- Nakonec přidáváme mouku a vše společně promícháme
- Těsto poté přelijeme do připravené dortové formy a vložíme do trouby
- Korpus pečeme přibližně 30 minut, ale průběžně ho kontrolujeme špejlí
- Poté korpus vyndáme z trouby a necháme ho chvíli ve formě chladnout
- Korpus vyndáme na mřížku a necháme ho zcela vystydnout
- Mezitím si doděláme a připravíme šlehačky
- Vychladnou pařížskou šlehačku, vyndáme z lednice a vyšleháme jí do nadýchaného krému
- To samé uděláme s klasickou smetanou na šlehání, do ní ale přidáme oba ztužovače
- Vychladlý korpus překrojíme na půl
- Spodní díl korpusu potřeme dostatečným množstvím pařížské šlehačky a přiklopíme ho druhou částí
- Pařížskou šlehačkou poté potřeme celý povrch dortu
- Vrchní část dortu ozdobíme připravenou bílou šlehačkou a můžeme podávat

Svatební dvoupatrový harlekýn dort
Tento recept na čokoládový šlehačkový svatební dort má čtyři vrstvy nejlepšího kakaového korpusu pokrytého bílou a tmavou šlehačkou z nejkvalitnějších surovin a navrch je posypaný čokoládovými hoblinami.
Co budeme potřebovat
Na korpus
- Rum
- 400 g polohrubé mouky
- 140 g cukru
- 6 vajec
- 4 lžičky prášku do pečiva
- 100 ml oleje
- 120 ml horké vody
- Lžička soli
- 40 g kakaa
Na pařížskou šlehačku
- 600 ml smetany ke šlehání
- 60 g kakaa
- 60 g cukru
Na klasickou šlehačku
- 400 ml smetany ke šlehání
- 40 g cukru
Na ozdobu
- Hořkou čokoládu
- Bílou čokoládu
Postup
- Pařížskou šlehačku si připravíme den předem
- Všechny potřebné ingredience si smícháme v hrnci a necháme je společně svařit
- Krém přelijeme do misky a dáme do lednice přes noc ztuhnout
- Druhý den šlehačku vyšleháme do nadýchaného krému
- Zapneme troubu na 170 stupňů a vymažeme si dortové formy
- Bílky si oddělíme od žloutků
- Bílky společně se špetkou soli vyšleháme do pevného sněhu
- Žloutky si vyšleháme s cukrem
- Když nám vznikne bílá nadýchaná pěna, začneme přidávat olej a vodu
- Do žloutkové směsi poté přidáme mouku a prášek do pečiva
- Vše spolu pořádně promícháme, aby ve směsi nebyly krystalky cukru
- Pomocí stěrky pomalu začneme zamíchávat vyšlehaný sníh
- Dáváme pozor, aby nám při míchání sníh nespadl
- Promíchané těsto vlijeme do vymazaných dortových forem
- Vložíme do předehřáté trouby
- Korpus pečeme přibližně 10 minut na 170 stupňů, poté teplotu snížíme na 150 stupňů a pečeme dalších 30 minut
- Upečené korpusy vyndáme z trouby a necháme je vychladnout na mřížce
- Mezitím si vyšleháme klasickou šlehačku
- Korpusy prokrojíme na půl
- Všechny pláty pokapeme rumem
- První plát korpusu nejdříve pomažeme pařížskou šlehačkou a poté přidáme klasickou šlehačku a přiklopíme dalším plátem korpusu
- Tento postup opakujeme u všech pater
- Celý dort pomažeme čokoládovou šlehačkou a ozdobíme dle naší fantazie zbylou klasickou šlehačkou a čokoládovými hoblinkami
Na tento recept na harlekýn dort budete potřebovat dvě formy. Jendu klasickou 23 centimetrů velkou a druhou menší, na druhé patro, 12 centimetrů. Pokud máte jen jednu formu, zdvojnásobte množství ingredienci v receptu, aby jste měli dostatek těsta na dvě patra.

Jak poznat kvalitní čokoládu?
Tyto recepty na dort harlekýn jsou zejména o čokoládě a kakau, ale jak kvalitu výrobku můžeme vůbec určit?
Čokoládu můžeme řadit mezi takzvané super potraviny, protože má velmi pozitivní účinky na naše zdraví. Jen v záplavě nejrůznějších druhů a typů čokolády, je opravdu těžké se v nich vyznat a vybrat ten opravdu kvalitní. Proto vám přinášíme pár tipů jak touto záplavou s lehkostí proplout.
Některé údaje o čokoládě nám prozradí už samotný obal, někdy je potřeba pátrat trochu více. Ale vynaložené úsilí vám nakonec přinese kýžený výsledek a vy si budete moci vychutnat opravdovou lahodnou chuť čokolády, bez jakýchkoliv výčitek.
Cena
Výroba kvalitní čokolády není levná záležitost, a to se odráží i na její ceně. Menší výrobci a manufaktury většinou používají tradiční způsoby výroby a kvalitní ingredience. Ovšem tyto čokolády nejsou v běžných obchodech k sehnání, protože jejich cena se může vyšplhat i na 80 – 200 korun za tabulku, což je v porovnání s cenami velkovýrobců velký rozdíl. Proto většinou nejsou pro běžného spotřebitele cenově atraktivní a tudíž konkurence schopné.
Procenta
Bohužel neplatí, že čím vyšší procento kakaa čokoláda obsahuje, tím je kvalitnější. Procenta totiž nemusí nutně znamenat množství kakaových bobů použitých na výrobu čokolády, ale spíše budou určovat objem kakaové hmoty v sušině. Což znamená naředění čokolády a zhoršení její kvality a nutričních hodnot.
Složení
Čokoláda není náročná co se do množství ingrediencí týká, ale o to větší pozornost musíme věnovat jejich kvalitě. Přílišné množství přísad značí o nadměrném průmyslovém zpracování. Přítomnost nejrůznějších dochucovadel a stabilizátorů, kvalitě čokolády spíše uškodí, protože velmi kvalitní čokoláda si vystačí s kakaovými boby a třtinovou šťávou.
Výroba
O způsobu výroby se toho z obalu na čokoládě příliš nedozvíme, ale pokud bychom opravdu chtěli zapátrat je možné vždy navštívit internetové stránky dané společnosti. Pozornost bychom potom měli věnovat místu odkud se kakaové boby dováží a dále se věnovat způsobu jejich pražení.
Pokud chcete své nabyté zkušenosti ihned aplikovat vyzkoušejte tyto recepty na buchtu z tyčinky Margot, které jsou plné kakaa a čokolády.