Pórek patří mezi cibulovité rostliny. Je jemnější chuti než cibule a česnek a právě proto je velice oblíbeným přídavkem do polévek.
Víte však, kolik má takový pórek v kuchyni využití? No… hodně!
My jsme pro vás v tomto článku připravili 4 a každý trochu jiný. Nechte si chutnat s pórkem.
Pórková polévka se slaninou
INGREDIENCE :
- 200 g pórku
- 200 g brambor
- 6 plátků anglické slaniny
- 1 cibule
- kousek másla
- 350 ml zeleninového vývaru
- 200 g smetany
- sůl a pepř
- pažitka
POSTUP :
- Plátky anglické slaniny podélně přepůlíme a na rozpuštěném kousku másla opečeme.
- Část opečené slaniny dáme stranou.
- Cibuli nakrájíme nadrobno, brambory na drobné kostičky, pórek nakrájíme na kolečka.
- Osmahneme cibuli v pánvi se slaninou, aby zesklovatěla.
- Přidáme pórek a brambory.
- Promícháme, zakryjeme a dusíme na mírné teplotě asi 5 minut.
- Přilijeme vývar, zakryjeme a dusíme 20 minut, aby zelenina změkla.
- Necháme mírně vychladnout, přelijeme do kastrolu a pak tyčovým mixerem směs rozmixujeme do hladka.
- Přilijeme smetanu, provaříme.
- Dochutíme solí a pepřem.
- Podáváme se slaninou, pažitkou a pečivem.
zdroj : taste.com.au
TIP: Výborný zeleninový vývar si můžete připravit i přes noc. Stačí si nastavit hrnec, naskládat do něj suroviny a jít spokojeně spát. Jak fungují multifunkční hrnce, a co ještě umí, se dočtete v jejich recenzi.
Objevte podobné tipy
Pórková pomazánka s jablky
Pomazánky na pečivo všem náramně chutnají. Tip pro každou příležitost na lehkou a lahodnou pórkovou pomazánku.
INGREDIENCE :
- 2 ks jablek
- 1 ks pórku
- 100 g tvrdého sýru
- 1 ks bílého jogurtu
- 50 g vlašských ořechů
- sůl a pepř
POSTUP :
- Na pánvičce za stálého míchání opražíme ořechy do zlatova.
- Jablka oloupeme a spolu s tvrdým sýrem nastrouháme na hrubo.
- Pórek nakrájíme na kolečka, přidáme bílý jogurt a zamícháme spolu s jablky a sýrem.
- Pomazánku dochutíme kořením a posypeme praženými ořechy.
TIP : Podávejte s RACIO Knäckebrote chlebem s vysokým obsahem vlákniny (18 %). Vláknina blahodárně působí na peristaltiku střev a podpoří i váš imunitní systém.
zdroj : dobruchut.azet.sk
Pórkový koláč
Slaný koláč ve stylu francouzského quiche můžete libovolně obměňovat a s náplněmi si kreativně pohrát. Je to skvělé pohoštění na party nebo třeba piknik. Pokud si chcete ulehčit práci, můžete použít i listové těsto.
INGREDIENCE :
těsto
- 200 g hladké mouky
- 100 g másla
- 1 ks vejce
- 2 lžíce vody
- 1 lžička soli
- 1 lžička kypřicího prášku do pečiva
náplň
- 3 lžíce oleje
- 300 g pórku
- 200 g šunky
- 3 ks vajec
- 200 ml smetany
- 80 g hladké mouky
- 2 špetky soli
POSTUP :
- Přísady na těsto smícháme a dáme odležet do lednice minimálně na 30 minut.
- Očištěný pórek nakrájíme najemno, orestujeme na oleji a necháme zchladnout.
- Šunku nakrájíme na kostičky.
- Smetanu vlijeme do mísy, přidáme vejce, sůl a prošleháme metličkou, přidáme šunku a pórek.
- Koláčovou formu vymažeme.
- Těsto vyválíme na velikost formy tak, aby okraje byly až nahoru.
- Zbylé těsto ořízneme nožem.
- Na těsto nalijeme směs a pečeme ve středně vyhřáté troubě přibližně 45 minut na 180 °C.
- Vytáhneme z trouby a necháme chvíli odpočinout..
zdroj : ceskatelevize.cz
4. Pórková omáčka
Přinášíme další rychlý a chutný tip na skvělou a méně tradiční omáčku. Pórková omáčka je vynikající ke kuřecímu masu a skvělé se kombinuje s přílohami.
INGREDIENCE :
- 200 g cibule
- 1 l hovězího vývaru
- 500 ml plnotučného mléka
- 50 g másla
- 2 lžíce hladké mouky
- 300 g pórku
- 200 ml smetany na vaření
- sůl a pepř
- olej
POSTUP :
- Na části tuku zpěníme jemně nakrájenou cibuli, zasypeme ji hladkou moukou, přidáme celý pepř a usmažíme jíšku.
- Zalijeme ji prochladlým vývarem, rozšleháme, osolíme a přilijeme mléko. Omáčku povaříme.
- Na zbylém tuku osmahneme očištěný, na kolečka nakrájený pórek, krátce ho podusíme a vložíme do omáčky.
- Nakonec do omáčky přilijeme smetanu, přidáme máslo a vše provaříme.
zdroj : simplyscratch.com
Tak jako u pomazánek, pórek do salátů drobně nakrájíme. Vynikající je ve spojení se sýry, jablky nebo mrkví. Lze jej však používat téměř neomezeně, záleží na chuti a fantazii.
To byly naše 4 recepty, ve kterých jsme použili pórek. Doufáme, že vám chutná. Pokud vám ani tak nestačilo, dejte si přídavek ve formě dalších tří receptů s pórkem!