Pórek nejen v polévce – snadné recepty s pórkem

Pór, který patří mezi cibulovité rostliny, je jemnější chuti než cibule a česnek a v naší kuchyni patří mezi lahůdkové zeleniny. Kromě vysokého procenta vitaminu C, minerálních látek jako je železo, hořčík, draslík a fosfor obsahuje éterické oleje, které příznivě ovlivňují tvorbu žaludečních šťáv a trávení. Mimořádně vhodný je pro diabetiky.

1. Pórková polévka se slaninou

Pórek obsahuje vitaminy C, E, B a pozor, důležitá je u pórku také zelená část, protože obsahuje až dvakrát tolik vitamínů, než část bílá. Pórek pomáhá revmatikům, pomáhá se zbavovat kvasinek v žaludku, při zácpě nebo při nadýmání. Podporuje díky obsahu selenu a manganu imunitní systém.

INGREDIENCE :

  • 200 g pórku
  • 200 g brambor
  • 6 plátků anglické slaniny
  • 1 cibule
  • kousek másla
  • 350 ml zeleninového vývaru
  • 200 g smetany
  •  sůl a pepř
  •  pažitka

POSTUP :

  1. Plátky anglické slaniny podélně přepůlíme a na rozpuštěném kousku másla opečeme.
  2. Část opečné slaniny dáme stranou.
  3. Cibuli nakrájíme nadrobno, brambory na drobné kostičky, pórek nakrájíme na kolečka.
  4. Osmahneme cibuli v pánvi se slaninou, aby zesklovatěla.
  5. Přidáme pórek a brambory.
  6. Promícháme, zakryjeme a dusíme na mírné teplotě asi 5 minut.
  7. Přilijeme vývar, zakryjeme a dusíme 20 minut, aby zelenina změkla.
  8. Necháme mírně vychladnout, přelijeme do kastrolu a pak tyčovým mixerem směs rozmixujeme do hladka.
  9.  Přilijeme smetanu, provaříme.
  10. Dochutíme solí a pepřem.
  11. Podáváme se slaninou, pažitkou a pečivem.

 Pórková polévka se slaninou

zdroj : taste.com.au

2. Pórková pomazánka s jablky

Pomazánky na pečivo všem náramně chutnají. Tip pro každou příležitost na lehkou a lahodnou pórkovou pomazánku.

INGREDIENCE :

  • 2 ks jablek
  • 1 ks pórku
  • 100 g tvrdého sýru
  • 1 ks bílého jogurtu
  • 50 g vlašských ořechů
  • sůl a pepř

POSTUP :

  1. Na pánvičce za stálého míchání opražíme ořechy do zlatova.
  2. Jablka oloupeme a spolu s tvrdým sýrem nastrouháme na hrubo.
  3. Pórek nakrájíme na kolečka, přidáme bílý jogurt a zamícháme spolu s jablky a sýrem.
  4. Pomazánku dochutíme kořením a posypeme praženými ořechy.

 

 TIP : Podávejte s RACIO Knäckebrote chlebem s vysokým obsahem vlákniny (18 %). Vláknina blahodárně působí na peristaltiku střev a podpoří i váš imunitní systém.  Pórková pomazánka s jablky

zdroj : dobruchut.azet.sk

3. Pórkový koláč

Slaný koláč ve stylu francouzského quiche můžete libovolně obměňovat a s náplněmi si kreativně pohrát. Je to skvělé pohoštění na party nebo třeba piknik. Pokud si chcete ulehčit práci, můžete použít  i listové těsto.

INGREDIENCE :

těsto

  • 200 g hladké mouky
  • 100 g másla
  • 1 ks vejce
  • 2 lžíce vody
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička kypřicího prášku do pečiva

náplň

  • 3 lžíce oleje
  • 300 g pórku
  • 200 g šunky
  • 3 ks vajec
  • 200 ml smetany
  • 80 g hladké mouky
  • 2 špetky soli

 POSTUP :

  1. Přísady na těsto smícháme a dáme odležet do lednice minimálně na 30 minut.
  2. Očištěný pórek nakrájíme najemno, orestujeme na oleji a necháme zchladnout.
  3. Šunku nakrájíme na kostičky.
  4. Smetanu vlijeme do mísy, přidáme vejce, sůl a prošleháme metličkou, přidáme šunku a pórek.
  5. Koláčovou formu vymažeme.
  6. Těsto vyválíme na velikost formy tak, aby okraje byly až nahoru.
  7. Zbylé těsto ořízneme nožem.
  8. Na těsto nalijeme směs a pečeme ve středně vyhřáté troubě přibližně 45 minut na 180 °C.
  9. Vytáhneme z trouby a necháme chvíli odpočinout..

Pórkový koláč

zdroj : ceskatelevize.cz

4. Pórková omáčka

Přinášíme další rychlý a chutný tip na skvělou a méně tradiční omáčku. Pórková omáčka je vynikající ke kuřecímu masu a skvělé se kombinuje s přílohami.

INGREDIENCE :

  • 200 g cibule
  • 1 l hovězího vývaru
  • 500 ml plnotučného mléka
  • 50 g másla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 300 g pórku
  • 200 ml smetany na vaření
  • sůl a pepř
  • olej

POSTUP :

  1. Na části tuku zpěníme jemně nakrájenou cibuli, zasypeme ji hladkou moukou, přidáme celý pepř a usmažíme jíšku.
  2. Zalijeme ji prochladlým vývarem, rozšleháme, osolíme a přilijeme mléko. Omáčku povaříme.
  3. Na zbylém tuku osmahneme očištěný, na kolečka nakrájený pórek, krátce ho podusíme a vložíme do omáčky.
  4. Nakonec do omáčky přilijeme smetanu, přidáme máslo a vše provaříme.

Pórková omáčka

zdroj : simplyscratch.com

Tak jako u pomazánek, pórek do salátů drobně nakrájíme. Vynikající je ve spojení se sýry, jablky nebo mrkví. Lze jej však používat téměř neomezeně, záleží na chuti a fantazii.

Sdílejte svým přátelům

4 (80%) 20 votes

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *