Pórek, zelenina se zajímavým vzhledem i chutí, která má z botanického hlediska nejvíce společného s česnekem.
V kuchyni ho používali již starověcí Egypťané, Řekové i Římané.
Nemusíte z něj připravovat pouze oblíbenou polévku nebo ho přidávat k masu.
Pojďme si představit rozmanité recepty na pórkovou pomazánku.
Je jednoduchá, zdravá a pochutnávat si na ní můžete k snídani, svačině, obědu i večeři!
Výborná pórková pomazánka s tvarohem
Nevíte, co netradičního namazat na chlebíčky? Vyzkoušejte tuto lahodnou pomazánku!
Ingredience:
- 3 pórky (pouze světlé části)
- 4 PL másla
- 2 stroužky česneku
- 1/2 šálku tvarohu
- 200 g smetanového sýru
- 1 PL čerstvých bylinek
- šťáva z poloviny citronu
- sůl, pepř
Postup:
- Ve velké pánvi rozpusťte máslo.
- Přidejte k němu očistěný a na kolečka nakrájený pórek, prolisované stroužky česneku, sůl a pepř.
- Vařte přibližně 10 minut.
- Do teplé směsi vmíchejte smetanový sýr a promíchejte, aby se do směsi dobře zapracoval.
- Když směs vychladne, přidejte rovněž tvaroh, bylinky a citronovou šťávu.
- Vše důkladně promíchejte.
Tuto pomazánku můžete podávat jako součást občerstvení na nejrůznějších večírcích či oslavách.

Pórková pomazánka chutná skvěle nejen s pečivem, ale také s nejrůznějšími tyčinkami, krekry či preclíky. Načerpejte inspiraci z našich receptů na slané pečivo.
Pórková pomazánka s pistáciemi
Netradiční spojení zeleniny, pistácií a bylinek dělá z této pomazánky opravdu výjimečný gurmánský zážitek. Natřená na krekry může být skvělým zpestřením na domácí oslavy či večírky.
Ingredience:
- 1 šálek očištěného a nakrájeného pórku (pouze světlé části)
- 1/2 šálku vyloupaných pistácií
- 2 PL čerstvé citronové šťávy
- 2 stroužky česneku
- 2 PL olivového oleje
- 1 PL čerstvé petrželky
- sůl, pepř
Postup:
- Stroužky česneku oloupejte, nakrájejte na čtvrtiny.
- Rozpalte pánev s olejem a česnek na ní 3 minuty restujte.
- Následně přidejte do pánve také kolečka pórku a trošku soli.
- Restujte přibližně 5 minut.
- Směs nechte chvilku vychladnout a poté přendejte do kuchyňského robota.
- Přidejte pistácie, petrželku, citronovou šťávu, pepř a olivový olej.
- Vše rozmixujte do podoby hladkého pyré.
Tato pórková pomazánka chutná znamenitě zejména na celozrnném pečivu.

Pomazánka z pečeného pórku
Skvělá, chutná a zdravá pomazánka, jejíž chuť můžete ozvláštnit tím, že ji na závěr posypete parmazánem.
Ingredience:
- 3-4 pórky (pouze světlé části)
- 3 stroužky česneku
- 1 PL olivového oleje
- sůl, pepř
Postup:
- Pórky očistěte a omyjte.
- Následně je namočte nejméně na dobu 30 minut do misky s vodou.
- V mezidobě si předehřejte troubu na 200°C.
- Do aluminiové zapékací misky vložte vlhký pórek.
- Přidejte k němu rovněž stroužky česneku.
- Na závěr vše pokapejte olivovým olejem, osolte a opepřete.
- Pečte přibližně 20 minut.
- Poté směs pórku a česneku přendejte do kuchyňského robota a rozmixujte.

Pórková pomazánka se skvěle snoubí především s čerstvým pečivem. Upečte si k ní naše křupavé domácí bagety.
Objevte podobné tipy
Zelená pomazánka s pórkem, hráškem a špenátem
Zelená barva na talíři vždy znamená zdravý pokrm. Přesvědčte se o tom prostřednictvím tohoto lahodného receptu!
Ingredience:
- 280 g mraženého hrášku
- 1 pórek (pouze světlé části)
- 50 g čerstvého špenátu
- 40 g dijonské hořčice
- 3-4 stroužky česneku
- 2 PL čerstvé pažitky
- 2 PL lněného nebo olivového oleje
- 1 PL čerstvé citronové šťávy
- sůl, pepř
Postup:
- Zmražený hrášek uvařte v osolené vodě podle návodu.
- Po vychladnutí ho přendejte do mixéru.
- Přidejte špenátové listy, olej, citronovou šťávu a hořčici.
- Rozmixujte dohladka.
- Následně pomazánku dochuťte solí a pepřem, promíchejte.
- Na závěr do pomazánky přidejte pažitku a pórek nakrájený najemno.
- Promíchejte a pomazánka je hotová.
Pomazánku servírujte nejlépe na žitném pečivu.

Tvarohová pomazánka s pórkem a slaninou
Nejen milovníky uzenin potěší tato varianta pomazánky ozvláštněná o restovanou slaninu. Kromě slaniny lze samozřejmě použít i další typy uzeniny, například šunku.
Ingredience:
- 2 pórky (pouze světlé části)
- 150 g slaniny
- 1 šálek tvarohu
- 100 g krémového kozího sýra
- 1 PL kopru
- sůl, pepř
Postup:
- Na pánvi orestujte na kostičky nakrájené plátky slaniny.
- Slaninu z pánve odstraňte a na zbylém tuku orestujte na kolečka nakrájený pórek, dochucený solí.
- Vařte přibližně 10 minut, dokud pórek nezměkne a nezačne karamelizovat.
- Pórek z plotny odstavte a nechte vychladnout.
- V mezidobě si v misce smíchejte tvaroh, kozí sýr, sůl a pepř.
- Pomocí mixéru vyšlehejte dohladka.
- Následně do směsi přidejte pórek se slaninou a vše důkladně promíchejte.
Pórková pomazánka s tvarohem a slaninou může být skvělou a zdravou svačinou i večeří.

Máte rádi polévky? Vyzkoušejte naše rozmanité pórkové polévky! Jsou zdravé, chutné a vydatné!
Pórová pomazánka s vejci
Zbyla vám doma vajíčka a nevíte, co s nimi? Přidejte je do této lahodné pomazánky!
Ingredience:
- 1 pórek (pouze světlé části)
- 3 vejce
- 300 g smetanového sýra
- 2-3 PL mléka (volitelné)
- pažitka
- sůl, pepř
Postup:
- Uvařte si vejce natvrdo, následně je zchlaďte ve studené vodě, oloupejte a nakrájejte na kousky.
- V misce si rozmíchejte či rozmixujte smetanový sýr dohladka.
- Omytý a oloupaný pórek nakrájejte nadrobno a přidejte k sýru.
- Promíchejte a dochuťte solí a pepřem.
- Je-li směs příliš hutná, přidejte trochu mléka.
- Na závěr do směsi vmíchejte vajíčka.
Pomazánku podávejte namazanou na čerstvém pečivu či v misce posypanou pažitkou a kousky pórku.

Milujete vajíčka v různých podobách? Vyzkoušejte naše lahodné vajíčkové pomazánky na mnoho způsobů!
Pomazánka z pórku a zakysané smetany
Základní recept můžete ozvláštnit také přidáním rozmanitých bylinek, například tymiánem, pažitkou, koprem, řeřichou či bazalkou.
Ingredience:
- 3 pórky (pouze světlé části)
- 1/2 šálku zakysané smetany
- 1/4 šálku majonézy
- 2 PL másla
- 1 čajová lžička citronové kůry
- sůl, pepř
Postup:
- Na pánvi rozpusťte máslo.
- Přidejte do něj očistěný a na kolečka nakrájený pórek.
- Vařte doměkka, přibližně 8-10 minut.
- Nechte pórek zchladnout.
- Poté ho společně s ostatními ingrediencemi, tedy zakysanou smetanou, majonézou, citronovou kůrou a solí přendejte do kuchyňského robotu.
- Rozmixujte do podoby hladkého pyré.
- Dochuťte pepřem.

Proč zařadit pórek do svého jídelníčku?
Pórek patří mezi tu zeleninu, která je v našich obchodech k sehnání po celý rok. Především v zimním období tak představuje snadnou možnost, jak náš jídelníček obohatit o celou řadu zdraví prospěšných látek, vitamínů a minerálů.
Obsahuje především vitamíny skupiny B, dále vitamín A, C, a E. Z minerálů v pórku najdeme zejména vápník, fosfor, mangan, draslík a železo. V neposlední řadě má pórek diuretické vlastnosti, a jeho konzumace tak podporuje vylučování kyseliny močové z krve.
Tím působí preventivně na nejrůznější ledvinové problémy či dnu. Pozitivní účinky byly prokázány i v souvislosti s nejrůznějšími dýchacími a střevními problémy.
Jak pórek konzumovat?
Výhodou pórku je skutečnost, že ho lze konzumovat syrový i tepelně zpracovaný. Stačí ho jen krátce povařit. Kromě pórkové pomazánky se pórek konzumuje také ve formě nejrůznějších polévek či omáček.
Velmi rozšířené je rovněž použití pórku v nejrůznějších masových směsích, z mladých rostlin lze připravit rovněž chutný salát.