7 snadných receptů na pomazánky z pórku, které zvládne každý!

Pórek, zelenina se zajímavým vzhledem i chutí, která má z botanického hlediska nejvíce společného s česnekem.

V kuchyni ho používali již starověcí Egypťané, Řekové i Římané.

Nemusíte z něj připravovat pouze oblíbenou polévku nebo ho přidávat k masu.

Pojďme si představit rozmanité recepty na pórkovou pomazánku.

Je jednoduchá, zdravá a pochutnávat si na ní můžete k snídani, svačině, obědu i večeři!

Výborná pórková pomazánka s tvarohem

Nevíte, co netradičního namazat na chlebíčky? Vyzkoušejte tuto lahodnou pomazánku!

Ingredience:

  • 3 pórky (pouze světlé části)
  • 4 PL másla
  • 2 stroužky česneku
  • 1/2 šálku tvarohu
  • 200 g smetanového sýru
  • 1 PL čerstvých bylinek
  • šťáva z poloviny citronu
  • sůl, pepř

Postup:

  1. Ve velké pánvi rozpusťte máslo.
  2. Přidejte k němu očistěný a na kolečka nakrájený pórek, prolisované stroužky česneku, sůl a pepř.
  3. Vařte přibližně 10 minut.
  4. Do teplé směsi vmíchejte smetanový sýr a promíchejte, aby se do směsi dobře zapracoval.
  5. Když směs vychladne, přidejte rovněž tvaroh, bylinky a citronovou šťávu.
  6. Vše důkladně promíchejte.

Tuto pomazánku můžete podávat jako součást občerstvení na nejrůznějších večírcích či oslavách.

Pomazánka z pórku a tvarohu zdobená pažitkou
zdroj: artzyfoodie.com

Pórková pomazánka chutná skvěle nejen s pečivem, ale také s nejrůznějšími tyčinkami, krekry či preclíky. Načerpejte inspiraci z našich receptů na slané pečivo.

Pórková pomazánka s pistáciemi

Netradiční spojení zeleniny, pistácií a bylinek dělá z této pomazánky opravdu výjimečný gurmánský zážitek. Natřená na krekry může být skvělým zpestřením na domácí oslavy či večírky.

Ingredience:

  • 1 šálek očištěného a nakrájeného pórku (pouze světlé části)
  • 1/2 šálku vyloupaných pistácií
  • 2 PL čerstvé citronové šťávy
  • 2 stroužky česneku
  • 2 PL olivového oleje
  • 1 PL čerstvé petrželky
  • sůl, pepř

Postup:

  1. Stroužky česneku oloupejte, nakrájejte na čtvrtiny.
  2. Rozpalte pánev s olejem a česnek na ní 3 minuty restujte.
  3. Následně přidejte do pánve také kolečka pórku a trošku soli.
  4. Restujte přibližně 5 minut.
  5. Směs nechte chvilku vychladnout a poté přendejte do kuchyňského robota.
  6. Přidejte pistácie, petrželku, citronovou šťávu, pepř a olivový olej.
  7. Vše rozmixujte do podoby hladkého pyré.

Tato pórková pomazánka chutná znamenitě zejména na celozrnném pečivu.

Celozrnné počivo namazané pomazánkou připravenou z pórku a pistácií
zdroj:steemit.com

Pomazánka z pečeného pórku

Skvělá, chutná a zdravá pomazánka, jejíž chuť můžete ozvláštnit tím, že ji na závěr posypete parmazánem.

Ingredience:

  • 3-4 pórky (pouze světlé části)
  • 3 stroužky česneku
  • 1 PL olivového oleje
  • sůl, pepř

Postup:

  1. Pórky očistěte a omyjte.
  2. Následně je namočte nejméně na dobu 30 minut do misky s vodou.
  3. V mezidobě si předehřejte troubu na 200°C.
  4. Do aluminiové zapékací misky vložte vlhký pórek.
  5. Přidejte k němu rovněž stroužky česneku.
  6. Na závěr vše pokapejte olivovým olejem, osolte a opepřete.
  7. Pečte přibližně 20 minut.
  8. Poté směs pórku a česneku přendejte do kuchyňského robota a rozmixujte.
Miska s pomazánkou z pečeného pórku
zdroj:sarahscucinabella.com

Pórková pomazánka se skvěle snoubí především s čerstvým pečivem. Upečte si k ní naše křupavé domácí bagety.

Zelená pomazánka s pórkem, hráškem a špenátem

Zelená barva na talíři vždy znamená zdravý pokrm. Přesvědčte se o tom prostřednictvím tohoto lahodného receptu!

Ingredience:

  • 280 g mraženého hrášku
  • 1 pórek (pouze světlé části)
  • 50 g čerstvého špenátu
  • 40 g dijonské hořčice
  • 3-4 stroužky česneku
  • 2 PL čerstvé pažitky
  • 2 PL lněného nebo olivového oleje
  • 1 PL čerstvé citronové šťávy
  • sůl, pepř

Postup:

  1. Zmražený hrášek uvařte v osolené vodě podle návodu.
  2. Po vychladnutí ho přendejte do mixéru.
  3. Přidejte špenátové listy, olej, citronovou šťávu a hořčici.
  4. Rozmixujte dohladka.
  5. Následně pomazánku dochuťte solí a pepřem, promíchejte.
  6. Na závěr do pomazánky přidejte pažitku a pórek nakrájený najemno.
  7. Promíchejte a pomazánka je hotová.

Pomazánku servírujte nejlépe na žitném pečivu.

Pečivo namazamé pomazánkou s pórkem, hráškem a špenátem
zdroj: tasteisyours.com

Tvarohová pomazánka s pórkem a slaninou

Nejen milovníky uzenin potěší tato varianta pomazánky ozvláštněná o restovanou slaninu. Kromě slaniny lze samozřejmě použít i další typy uzeniny, například šunku.

Ingredience:

  • 2 pórky (pouze světlé části)
  • 150 g slaniny
  • 1 šálek tvarohu
  • 100 g krémového kozího sýra
  • 1 PL kopru
  • sůl, pepř

Postup:

  1. Na pánvi orestujte na kostičky nakrájené plátky slaniny.
  2. Slaninu z pánve odstraňte a na zbylém tuku orestujte na kolečka nakrájený pórek, dochucený solí.
  3. Vařte přibližně 10 minut, dokud pórek nezměkne a nezačne karamelizovat.
  4. Pórek z plotny odstavte a nechte vychladnout.
  5. V mezidobě si v misce smíchejte tvaroh, kozí sýr, sůl a pepř.
  6. Pomocí mixéru vyšlehejte dohladka.
  7. Následně do směsi přidejte pórek se slaninou a vše důkladně promíchejte.

Pórková pomazánka s tvarohem a slaninou může  být skvělou a zdravou svačinou i večeří.

Pomazánka z pórku posypaná restovanou slaninou a koprem
zdroj: kitchenconfidante.com

Máte rádi polévky? Vyzkoušejte naše rozmanité pórkové polévky! Jsou zdravé, chutné a vydatné!

Pórová pomazánka s vejci

Zbyla vám doma vajíčka a nevíte, co s nimi? Přidejte je do této lahodné pomazánky!

Ingredience:

  • 1 pórek (pouze světlé části)
  • 3 vejce
  • 300 g smetanového sýra
  • 2-3 PL mléka (volitelné)
  • pažitka
  • sůl, pepř

Postup:

  1. Uvařte si vejce natvrdo, následně je zchlaďte ve studené vodě, oloupejte a nakrájejte na kousky.
  2. V misce si rozmíchejte či rozmixujte smetanový sýr dohladka.
  3. Omytý a oloupaný pórek nakrájejte nadrobno a přidejte k sýru.
  4. Promíchejte a dochuťte solí a pepřem.
  5. Je-li směs příliš hutná, přidejte trochu mléka.
  6. Na závěr do směsi vmíchejte vajíčka.

Pomazánku podávejte namazanou na čerstvém pečivu či v misce posypanou pažitkou a kousky pórku.

Misca s pomazánkou z vajec a pórku
zdroj: whereismyspoon.com

Milujete vajíčka v různých podobách? Vyzkoušejte naše lahodné vajíčkové pomazánky na mnoho způsobů!

Pomazánka z pórku a zakysané smetany

Základní recept můžete ozvláštnit také přidáním rozmanitých bylinek, například tymiánem, pažitkou,  koprem, řeřichou či bazalkou.

Ingredience:

  • 3 pórky (pouze světlé části)
  • 1/2 šálku zakysané smetany
  • 1/4 šálku majonézy
  • 2 PL másla
  • 1 čajová lžička citronové kůry
  • sůl, pepř

Postup:

  1. Na pánvi rozpusťte máslo.
  2. Přidejte do něj očistěný a na kolečka nakrájený pórek.
  3. Vařte doměkka, přibližně 8-10 minut.
  4. Nechte pórek zchladnout.
  5. Poté ho společně s ostatními ingrediencemi, tedy zakysanou smetanou, majonézou, citronovou kůrou a solí přendejte do kuchyňského robotu.
  6. Rozmixujte do podoby hladkého pyré.
  7. Dochuťte pepřem.
Talíř s čerstvou zeleninou a pomazánkou ze zakysané smetany a pórku
zdroj: chatelaine.com

Proč zařadit pórek do svého jídelníčku?

Pórek patří mezi tu zeleninu, která je v našich obchodech k sehnání po celý rok. Především v zimním období tak představuje snadnou možnost, jak náš jídelníček obohatit o celou řadu zdraví prospěšných látek, vitamínů a minerálů.

Obsahuje především vitamíny skupiny B, dále vitamín A, C, a E. Z minerálů v pórku najdeme zejména vápník, fosfor, mangan, draslík a železo. V neposlední řadě má pórek diuretické vlastnosti, a jeho konzumace tak podporuje vylučování kyseliny močové z krve.

Tím působí preventivně na nejrůznější ledvinové problémy či dnu. Pozitivní účinky byly prokázány i v souvislosti s nejrůznějšími dýchacími a střevními problémy.

Jak pórek konzumovat?

Výhodou pórku je skutečnost, že ho lze konzumovat syrový i tepelně zpracovaný. Stačí ho jen krátce povařit. Kromě pórkové pomazánky se pórek konzumuje také ve formě nejrůznějších polévek či omáček.

Velmi rozšířené je rovněž použití pórku v nejrůznějších masových směsích, z mladých rostlin lze připravit rovněž chutný salát.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.