Pórková polévka je jednou z rychlých zeleninových polévek, kterou si můžete udělat kdykoliv během roku.
Jde o zeleninu, jejíž sklizeň probíhá ve dvou obdobích, takže se můžete spoléhat na jeho čerstvost.
O jeho zdraví prospěšných látkách ani psát nemusíme.
Tvoří kombinaci zdravé a chutné potraviny.
Zdravá pórková polévka
Pórková polévka se zakysanou smetanou nezní špatně, co? Ochutnejte!
INGREDIENCE:
- 2 lžíce olivového oleje
- 4 velké póry
- 3 stroužky česneku
- 1 kg brambor
- 1 lžička soli
- ¼ lžičky černého pepře
- 6 hrnků zeleninového vývaru
- 2 bobkové listy
- ½ hrnku zakysané smetany
POSTUP:
- Pórek nakrájejte na kolečka (pouze bílé a světle zelené části) a restujte na oleji asi 10 minut.
- Poté přidejte prolisovaný česnek, na kostičky nakrájené brambory, osolte, opepřete a restujte dalších 5 minut.
- Podlijte vývarem a vařte na mírném ohni dalších 30 minut.
- Pokud chcete mít jemnou konzistenci, rozšlehejte si ji tyčovým mixérem do krému.
- Podávejte pokapanou zakysanou smetanou.

Pravá pórková polévka s vejcem
Recept na pórkovou polévku nejen s vajíčkem, ale i s jíškou.
INGREDIENCE:
- 4 středně velké póry
- ½ velké cibule
- 2 střední brambory
- 1 lžíce hladké mouky
- 1 lžíce másla
- 4 hrnky zeleninového nebo kuřecího vývaru
- ½ hrnku mléka
- sůl
- pepř
- vejce
POSTUP:
- Z másla a mouky si udělejte jíšku, kterou následně podlijte vývarem.
- Přidejte na kolečka nakrájený pórek, na kostičky nakrájené brambory, najemno nakrájenou cibuli, sůl, pepř a nechte vařit do měkka.
- Ke konci přidejte mléko, nechte provřít.
- Přidejte rozkvedlané vejce a nechte prohřát.

Objevte podobné tipy
Krémová pórková polévka se sýrem
Je libo bohatě krémová pórková polévka? Stačí ji doplnit smetanovým sýrem.
INGREDIENCE:
- 3 velké póry
- 1 cibule
- 1 lžíce rostlinného oleje
- 350 g mletého vepřového masa
- špetka mletého kmínu
- 1 stroužek česneku
- 1 l zeleninového vývaru
- 300 g sýru typu Lučina
- sůl
- pepř
- pažitka
POSTUP:
- Na oleji si nechte zatáhnout mleté maso, přidejte na kolečka nakrájený pór, cibuli, kmín, prolisovaný česnek a restujte 3-4 minuty.
- Osolte, opepřete, podlijte vývarem a vařte asi 20 minut.
- Přidejte sýr a pořádně rozmíchejte.
- Polévka by měla být krémovější, ale lze ji v případě potřeby naředit vývarem nebo vodou.
- Podávejte ozdobenou nasekanou pažitkou.

Jednoduchá krémová pórková polévka od babičky
V pár krocích si můžete uvařit i hrnec této skvělé krémové pórkové polévky.
INGREDIENCE:
- 3 velké póry
- 2 lžíce másla
- 4 hrnky zeleninového vývaru
- 1 kg brambor
- 1 lžička soli
- pepř
- majoránka
- 1 bobkový list
- ¼ hrnku nasekané čerstvé petrželky
POSTUP:
- Pórky si nakrájejte na kolečka a orestujte na másle.
- Osolte, opepřete, přidejte koření a podlijte vývarem.
- Přidejte na kostičky nakrájené brambory a vařte do měkka.
- Nakonec rozmixujte.

Polévka s pórkem a bramborami
Další recept na pórkovou polévku. Klasika, která nezklame. Trochu se liší způsobem zahuštění, ale stojí za to vyzkoušet změnu.
INGREDIENCE:
- ½ hrnku másla
- 2 póry
- ¾ litru kuřecího vývaru
- 2 lžíce kukuřičného škrobu
- 4 hrnky na kostičky nakrájených brambor
- 2 hrnky mléka nebo smetany ke šlehání
- 2 lžičky soli
- ½ lžičky pepře
POSTUP:
- Na rozpuštěném másle si orestujete pórek nakrájený na kolečka.
- Osolte a restujte asi 10 minut.
- Zaprašte kukuřičným škrobem, promíchejte, poslijte vývarem, osolte, opepřete, přidejte na brambory a vařte asi 30 minut.
- Ke konci přidejte smetanu nebo mléko a chvíli povařte.

Videorecept zde:
Pokud tato zelenina patří mezi vaše oblíbené, mrkněte i na recepty s pórkem na 3 způsoby.
Jako další inspiraci můžeme nabídnout i krémové zeleninové polévky.
K póru se skvěle hodí brambory, ale i mrkev nebo třeba červená čočka.
Mimo jiné jej lze využít jako náhražku cibule, zejména v asijských pokrmech na styl kuřecí číny.
Jaká jídla s pórkem nejvíce milujete vy?
Podělte se s námi!