Polévky z pórku v nejoblíbenějších podobách

Pórková polévka je jednou z rychlých zeleninových polévek, kterou si můžete udělat kdykoliv během roku. 

Jde o zeleninu, jejíž sklizeň probíhá ve dvou obdobích, takže se můžete spoléhat na jeho čerstvost. 

O jeho zdraví prospěšných látkách ani psát nemusíme. 

Tvoří kombinaci zdravé a chutné potraviny. 

Zdravá pórková polévka

Pórková polévka se zakysanou smetanou nezní špatně, co? Ochutnejte!

INGREDIENCE:

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 4 velké póry
  • 3 stroužky česneku
  • 1 kg brambor
  • 1 lžička soli
  • ¼ lžičky černého pepře
  • 6 hrnků zeleninového vývaru
  • 2 bobkové listy
  • ½ hrnku zakysané smetany

POSTUP:

  • Pórek nakrájejte na kolečka (pouze bílé a světle zelené části) a restujte na oleji asi 10 minut. 
  • Poté přidejte prolisovaný česnek, na kostičky nakrájené brambory, osolte, opepřete a restujte dalších 5 minut. 
  • Podlijte vývarem a vařte na mírném ohni dalších 30 minut.
  • Pokud chcete mít jemnou konzistenci, rozšlehejte si ji tyčovým mixérem do krému.
  • Podávejte pokapanou zakysanou smetanou. 
Krémová pórková polévka s voňavým česnekem a zakysanou smetanou.
bowlofdelicious.com

Pravá pórková polévka s vejcem

Recept na pórkovou polévku nejen s vajíčkem, ale i s jíškou. 

INGREDIENCE:

  • 4 středně velké póry
  • ½ velké cibule
  • 2 střední brambory
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 1 lžíce másla
  • 4 hrnky zeleninového nebo kuřecího vývaru
  • ½ hrnku mléka
  • sůl
  • pepř
  • vejce

POSTUP:

  • Z másla a mouky si udělejte jíšku, kterou následně podlijte vývarem.
  • Přidejte na kolečka nakrájený pórek, na kostičky nakrájené brambory, najemno nakrájenou cibuli, sůl, pepř a nechte vařit do měkka.
  • Ke konci přidejte mléko, nechte provřít.
  • Přidejte rozkvedlané vejce a nechte prohřát.
Krém s pórkem a vejcem zahuštěný jíškou a ozdobený jarní cibulkou.
delish.com

Krémová pórková polévka se sýrem

Je libo bohatě krémová pórková polévka? Stačí ji doplnit smetanovým sýrem.

INGREDIENCE:

  • 3 velké póry
  • 1 cibule
  • 1 lžíce rostlinného oleje
  • 350 g mletého vepřového masa
  • špetka mletého kmínu
  • 1 stroužek česneku
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 300 g sýru typu Lučina
  • sůl
  • pepř
  • pažitka

POSTUP:

  • Na oleji si nechte zatáhnout mleté maso, přidejte na kolečka nakrájený pór, cibuli, kmín, prolisovaný česnek a restujte 3-4 minuty.
  • Osolte, opepřete, podlijte vývarem a vařte asi 20 minut. 
  • Přidejte sýr a pořádně rozmíchejte. 
  • Polévka by měla být krémovější, ale lze ji v případě potřeby naředit vývarem nebo vodou.
  • Podávejte ozdobenou nasekanou pažitkou.
Polévka s pórkem a sýrem Lučina jako vydatná přesnídávka.
lovingitvegan.com

Jednoduchá krémová pórková polévka od babičky

V pár krocích si můžete uvařit i hrnec této skvělé krémové pórkové polévky. 

INGREDIENCE:

  • 3 velké póry
  • 2 lžíce másla
  • 4 hrnky zeleninového vývaru
  • 1 kg brambor
  • 1 lžička soli
  • pepř
  • majoránka
  • 1 bobkový list
  • ¼ hrnku nasekané čerstvé petrželky

POSTUP:

  • Pórky si nakrájejte na kolečka a orestujte na másle. 
  • Osolte, opepřete, přidejte koření a podlijte vývarem.
  • Přidejte na kostičky nakrájené brambory a vařte do měkka.
  • Nakonec rozmixujte.
babiččina pórková polévka
seriouseats.com

Polévka s pórkem a bramborami 

Další recept na pórkovou polévku. Klasika, která nezklame. Trochu se liší způsobem zahuštění, ale stojí za to vyzkoušet změnu.

INGREDIENCE:

  • ½ hrnku másla
  • 2 póry
  • ¾ litru kuřecího vývaru
  • 2 lžíce kukuřičného škrobu
  • 4 hrnky na kostičky nakrájených brambor
  • 2 hrnky mléka nebo smetany ke šlehání
  • 2 lžičky soli
  • ½ lžičky pepře

POSTUP:

  • Na rozpuštěném másle si orestujete pórek nakrájený na kolečka. 
  • Osolte a restujte asi 10 minut.
  • Zaprašte kukuřičným škrobem, promíchejte, poslijte vývarem, osolte, opepřete, přidejte na brambory a vařte asi 30 minut. 
  • Ke konci přidejte smetanu nebo mléko a chvíli povařte.
Bramborovo-pórková polévka je hustá a dobře zasytí.

Videorecept zde:

Pokud tato zelenina patří mezi vaše oblíbené, mrkněte i na recepty s pórkem na 3 způsoby.

Jako další inspiraci můžeme nabídnout i krémové zeleninové polévky.

K póru se skvěle hodí brambory, ale i mrkev nebo třeba červená čočka. 

Mimo jiné jej lze využít jako náhražku cibule, zejména v asijských pokrmech na styl kuřecí číny.

Jaká jídla s pórkem nejvíce milujete vy? 

Podělte se s námi!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.