Vánoční cukroví s kokosem: kuličky, krémy a další!

Máte rádi kokos? Jeho jemnou vůni a vláčnou chuť?

Není mnoho lidí, co by tuto zdravou pochoutku rádo nemělo. A proto jsme pro vás připravili kokosové cukroví.

Podívejte se na následující recepty, které stihnete i na poslední chvíli a většinu ingrediencí máte pravděpodobně ve spíži.

Inspirujte se našimi recepty na kokosové vánoční cukroví! 

Nepečené vánoční kokosové kuličky

Oblíbené kuličky, kde se skvěle kombinuje sladká chuť kokosu s delikátní hořkostí kakaa.

INGREDIENCE

  • 1 salko
  • 150 g strouhaného kokosu
  • 50 g kakaa
  • spařené a oloupané mandle

POSTUP

  1. Salko promícháme s kokosem a kakaem.
  2. Poměr si můžeme upravit dle chuti.
  3. Vypracujeme tužší těsto.
  4. Vytvoříme menší kuličky a do středu každé z nich vložíme mandli.
  5. Vychladíme a podáváme.
Kokosové cukroví s kakaem - recept na skvělé nepečené kuličky

Kokosové linecké cukroví

Ozvláštněte tradiční linecké přídavkem kokosu. Nebudete litovat.

INGREDIENCE

  • 200 g hladké mouky
  • 100 g strouhaného kokosu
  • 180 g másla
  • 80 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 vejce
  • 1 lžička citronové šťávy
  • domácí marmeláda na potření
  • kokos na plnění (nemusí být)
  • moučkový cukr na posypání

POSTUP

  1. Nejprve si vypracujeme těsto a necháme do druhého dne v lednici.
  2. Druhý den těsto vyválíme a vykrajujeme naše oblíbené tvary.
  3. Troubu si předehřejeme na 180 °C.
  4. Pečeme přibližně 5 až 8 minut, dokud linecké nezačne zlátnout.
  5. Necháme vychladnout.
  6. Cukroví pomažeme marmeládou.
  7. Marmeládu můžeme posypat kokosem.
  8. Slepíme a posypeme moučkovým cukrem.
Hotový recept na nejlepší linecké cukroví s kokosem

Kokosový krém do vánočního cukroví

Vyzkoušejte letos jako náplň do cukroví kokosový krém. Je mimořádně lahodný.

INGREDIENCE

  • 0,5 l mléka
  • 2 vanilkové pudinky
  • 150 g kokosu
  • cukr
  • máslo

POSTUP

  1. Z mléka si uvaříme hustý pudink.
  2. Vmícháme kokos.
  3. Necháme trochu vychladnout.
  4. Dle chuti přidáme cukr a máslo.
  5. V případě potřeby zahustíme kokosem.
Hotový recept na skvělý kokosový krém do cukroví

Kokosové pusinky

Ingredience

  1. 200 g strouhaného kokosu
  2. 3 bílky
  3. 1 limetka v bio kvalitě
  4. 225 g moučkového cukru
  5. 60 g hladké mouky
  6. 50 lineckých koleček zhruba o průměru 3 centimetry (Recepty na linecké cukroví)

Postup

  • Strouhaný kokos lehce opražte bez tuku na pánvi. Jenom tak, aby chytl zlatavou barvu. Poté nechte zchladit.
  • Předehřejte troubu na 180 °C.
  • Na jemno nastrouhejte kůru z limetky a poté vymačkejte šťávu.
  • Do misky dejte bílky a 1 lžíci limetkové šťávy a vyšlehejte v tuhý sníh.
  • Přidejte opražený kokos, limetkovou kůru a zbývající limetkovou šťávu.
  • Poté opatrně přidávejte prosátý moučkový cukr a hladkou mouku a jemně promíchejte.
  • Na pečicím papírem vyložený plech narovnejte linecká kolečka.
  • Pomocí dvou lžiček dávejte na kolečka vzniklou kokosovou hmotu (zhruba 1 lžíci na kolečko).
  • Pečte zhruba 10 minut.

Aby linecká kolečka při pokládání kokosové směsi po plechu neklouzala, můžete pod každé z nich dát malinký kousek másla.

Kokosovým pusinkám můžete dát mnoho podob – můžete je máčet v rozpuštěné čokoládě, dát do nich loupané mandle a nebo třeba potřít linecké kolečko marmeládou. Záleží na Vaší chuti.

Vánoční kokosové pusinky

Foto zdroj: www.brigitte.de

Kokosové rohlíčky

Ingredience

  1. 200 g hladké mouky
  2. 100 g strouhaného kokosu
  3. 35 g změklého másla
  4. 50 g práškového cukru
  5. 2 vejce
  6. 1 sáček vanilkového cukru
  7. 1 vanilkový lusk (lze vynechat)
  8. 1 lžíce Malibu

Postup

  • Máslo a cukr vyšlehejte v pěnovou směs. Poté postupně přidávejte vejce.
  • Přimíchejte strouhaný kokos, malibu a na závěr postupně přidejte mouku.
  • Propracujte v hladké těsto.
  • Hotové těsto dejte do lednice alespoň na hodinu odpočinout.
  • Naplňte cukrářský sáček a protlačujte.
  • Na plech vyložený pečicím papírem tvarujte rohlíčky.
  • Pečte v předehřáté troubě na 160°C po dobu 12 minut.

Na tvarování rohlíčků můžete použít i strojek na těsto.

Hotové rohlíčky můžete máčet v čokoládě nebo je udělat tenčí a slepovat marmeládou či krémem.

Vynikající kokosové rohlíčky

Foto zdroj: www.lecker.de

Kokosové strojkové cukroví

Ingredience

  1. 100 ml kokosového oleje
  2. 70 g třtinového cukru
  3. 2 balíčky vanilkového cukru
  4. 1 lžička soli
  5. 100 ml kokosového mléka
  6. 160 g strouhaného kokosu
  7. 200 g hladké mouky
  8. 150 g moučkového cukru
  9. 1 lžíce kůry z bio limetky
  10. 4 lžíce limetkové šťávy

Postup

  • Zahřejte kokosový olej, aby získal tekutou konzistenci.
  • Utřete rozehřátý kokosový olej, třtinový cukr, vanilkový cukr, sůl a kokosové mléko.
  • Smíchejte 100 g strouhaného kokosu, mouku a limetkovou kůru a tuto směs přimíchejte ke kokosové směsi.
  • Postupně protlačujte strojkem a tvořte libovolné tvary, pěkně budou vypadat věnečky nebo srdíčka.
  • Hotové tvary pokládejte na pečicím papírem vyložený plech a v předehřáté troubě pečte na 200°C po dobu zhruba 20 minut.
  • Z moučkového cukru a limetkové šťávy vytvořte hustou polevu a potírejte jí hotové vary a dávejte do talířku se zbylým kokosem. Tím své cukroví krásně ozdobíte.

Aby vzniklo jemnější těsto, kokos, který dáváte do těsta, nejprve umelte na jemný prášek.

Hotové cukroví můžete slepovat nebo polévat čokoládou a zdobit cukrářským zdobením.

Strojkové kokosové cukroví

Foto zdroj: www.simply-yummy.de

Kokosový salám

Ingredience

  1. 80 g sušenek (obyčejných bez náplně)
  2. 50 g kokosu
  3. 80 g vlašských ořechů
  4. 1 vejce
  5. 80 g moučkového cukru
  6. 25 g kakaa
  7. 150 g másla + zhruba 2 lžíce změklého másla
  8. strouhaný kokos na obalení

Postup

  • Sušenky rozdrťte na menší kousky. Jednoduše to uděláte tak, že sišenky dáte do uzavíratelného sáčku, vymáčkněte vzduch a uzavřete, zakryjte utěrkou a lehce pobouchejte paličkou na maso.
  • Oříšky nakrájejte nebo rozkrájejte na kousky. Ty nemusí být úplně malé, protože budou tvořit strukturu salámu.
  • Vejce, cukr a kakao vyšlehejte do pěny.
  • V hrnci rozpusťte máslo, přidejte vaječno-kakaovou směs a lehce provařte.
  • Postupně přidávejte kokos, sušenky a ořišky a promíchejte. Na závěr propracujte rukama.
  • Rozložte alobal, potřete ho změklým máslem a ještě teplou hmotu na něj rozložte.
  • Promačkejte a snažte se vytvořit tvar šišky salámu o průměru zhruba 5 centimetrů.
  • Rozloženou potravinářskou folii hustě posypte strouhaným kokosem a hotový váleček na něj položte a obalte v kokosu.
  • Na závěr váleček zabalte do folie a dejte chladit alespoň na hodinu do lednice.
  • Před servírováním nakrájejte na libovolně silné plátky.

Na nepečený kokosový salám jistě vymyslíte mnoho variant. Pro pěkný kontrast a strukturu je dobré používat suroviny kontrastní barvy. Například můžete použít stejný kokosový základ bez kakaa, nahrubo nasekané mandle a čokoládové pecky na pečení. Takovýto salám můžete obalit v drcených mandlích.

Do kokosového salámu můžete zakomponovat i nakrájené sušené ovoce. Hodily by se například meruňky. Najdete svoji oblíbenou variantu?

Tradiční kokosový salám

Foto zdroj: www.weltinmir.de

Představili jsme vám tři osvědčené recepty, jak lze při přípravě vánočního cukroví zapojit kokos.

Kromě přidávání do těst a krému lze kokos využít i na zdobení. Bílá barva dobře ladí s tmavším cukrovím a jako posyp na tmavé polevy.

Pokud máte více kokosu a také času, určitě vyzkoušejte kokosové řezy, po kterých se celá rodina utluče.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.