5 vynikajících buchet bez lepku, po kterých se budete olizovat. Inspirujte se!

Jste celiaci případně chystáte pohoštění pro návštěvu s intolerancí lepku?

Nemusíte se bát!

Přinášíme vám ty nejlepší recepty na bezlepkové buchty, kteří ocení nejen celiaci.

Vyzkoušejte bábovku s pomerančovou polevou, řezy z cuket a čokolády a mnohé další.

Užijte si to!

Citronová buchta s mákem bez lepku

V každém kousku tohoto citronového moučníku s mákem je neuvěřitelné kouzlo. Kouzlo citronové kůry, máku, vlhkého a nadýchaného těsta a osvěžující citronové polevy, která vše krásně spojuje. Navíc je tak jednoduchý!

Ingredience

Na buchtu:

  • 1 a 2/3 šálku bílé směsi bez lepku (např. Doves Farm Freee)
  • 3/4 šálku mandlové mouky
  • 1/2 lžičky xanthanové gumy (vynechte, pokud vaše moučná bezlepková směs již obsahuje xanthan)
  • 3 lžičky prášku do pečiva
  • 1 šálek krystalového cukru
  • špetka soli
  • kůra ze 3 citronů
  • 2 lžíce máku
  • 226 g změkčeného másla
  • 4 střední vejce, pokojové teploty
  • 1/2 šálku mléka, pokojové teploty
  • 1 lžička vanilkové pasty (nebo 2 lžičky vanilkového extraktu)
  • 6 lžic citronové šťávy, čerstvě vymačkané

Na citronovou polevu:

  • 1 šálek prosátého moučkového cukru
  • 6 lžic citronové šťávy, čerstvě vymačkané
  • mák na posypání

Postup                                       

  1. Troubu předehřejte na 180 ° C a vyložte si čtvercovou formu na pečení 20×20 cm pečicím papírem.
  2. Do velké mísy prosejte směs bezlepkové mouky, mandlovou mouku, xantanovou gumu a prášek do pečiva.
  3. Přidejte cukr, sůl, citronovou kůru a mák a promíchejte, dokud se vše nespojí.
  4. Přidejte změklé máslo a pomocí stolního mixéru s lopatkovým nástavcem zapracujte máslo do suchých přísad, dokud nevznikne směs připomínající hrubou strouhanku (nebo hrubý písek).
  5. V samostatné misce smíchejte vejce, mléko, vanilku a citronovou šťávu.
  6. Přidejte mokré přísady do suché směsi s máslem a dobře promíchejte.
  7. Těsto přendejte do vyložené formy na pečení, uhlaďte vršek a pečte v předehřáté troubě na 180 ° C asi 50 minut nebo dokud buchta nevykyne, nezezlátne nahoře a dovnitř vložené párátko nevyjde čisté.
  8. Pokud buchta začne hnědnout příliš rychle, přikryjte ji alobalem a pokračujte v pečení, dokud nebude hotová.
  9. Nechte asi 10 minut vychladnout ve formě, poté vyjměte z formy a nechte na chladicím roštu zcela vychladnout.
  10. Připravte si polevu.
  11. Moučkový cukr a 6 lžic citronové šťávy promíchejte, dokud nezískáte hustou směs. (Můžete přidat více citronové šťávy, aby byla poleva tekutější, nebo více moučkového cukru, aby byla hustší, podle potřeby.)
  12. Zchladlou buchtu pokapejte citronovou polevou, rovnoměrně rozetřete po vrchu lžící a nechte okapat po stranách.
  13. Když je poleva polosuchá, posypte buchtu mákem.
  14. Užijte si to!
Buchta s citrony a mákem bez lepku, nakrájená na čtverečky.
www.theloopywhisk.com

Bezlepková bábovka s pomerančovou polevou

Bábovka bez lepku plněná bourbonem, sladkým vermutem a koktejlovými třešněmi je naprostou delikatesou, kterou ocení i ti nejnáročnější strávníci!

Ingredience

  • 2 a ½ šálků univerzální bezlepkové směsi a další na vysypání formy
  • 1 čajová lžička prášku do pečiva
  • ½ čajové lžičky jedlé sody
  • ½ čajové lžičky soli
  • ¾ šálku bourbonu
  • 2 lžíce sladkého vermutu
  • cca 40 kapek Bitters
  • 1 šálek másla, pokojové teploty
  • 2 šálky cukru
  • 4 velká vejce pokojové teploty
  • 2 čajové lžičky vanilkového extraktu
  • 280 g koktejlových třešní bez stonků, dobře scezených a nakrájených
  • 1 šálek moučkového cukru
  • 1 lžíce najemno nastrouhané pomerančové kůry z 1 velkého pomeranče
  • 2 lžíce čerstvé pomerančové šťávy

Postup                                       

  1. Předehřejte troubu na 175 stupňů Celsia.
  2. Postříkejte formu na bábovku nepřilnavým sprejem na pečení, posypte trochou mouky, nakloňte formu, aby byla celá pokryta moukou, a vyklepejte přebytek.
  3. V míse smíchejte mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl.
  4. V samostatné sklenici smíchejte bourbon, vermut a bitters.
  5. V elektrickém mixéru, nejlépe vybaveném lopatkovým nástavcem, šlehejte máslo a cukr dohromady, dokud nebude směs světlá a nadýchaná, asi 3 minuty vysokou rychlostí.
  6. Přidejte vejce, jedno po druhém, dobře šlehejte po každém přidání.
  7. Přidejte vanilku.
  8. Vypněte mixér, přidejte polovinu moučné směsi, poté bourbonovou směs a poté zbytek mouky.
  9. Promíchejte.
  10. Přidejte třešně a vmíchejte je špachtlí, ujistěte se, že dobře oškrábete boky a dno mixovací nádoby.
  11. Těsto nalijte do připravené formy a pečte 55 – 65 minut, nebo dokud párátko vložené do středu nevyjde čisté a bábovka není zlatohnědá.
  12. Bábovku nechte 5 minut vychladnout ve formě a poté převraťte na mřížku, aby pořádně vychladla.
  13. Vychladlou bábovku položte na dortový talíř.
  14. Moučkový cukr smíchejte s pomerančovou kůrou a 2 lžícemi pomerančové šťávy.
  15. Míchejte, dokud nevznikne hladká a tekutá poleva.
  16. Pokud je příliš hustá, přidejte ještě trochu pomerančové šťávy.
  17. Polevou potřete celou bábovku a podávejte.
Bábovka bez lepku s pomerančovou polevou servírovaná na kulatém podnose.
www.simplygluten-free.com

Inspirujte se i našimi dalšími recepty bez lepku na slané i sladké pečení.

Jablečný koláč bez lepku

Lehký, máslový bezlepkový koláč v kombinaci s jablky a posypaný moučkovým cukrem je naprostou lahůdkou, která se hodí nejen na slavnostní večírek, ale i jako moučník ke kávě o všedním dni.

Ingredience

  • 500 g jablek     
  • ½ šálku mouky z prosa
  • ¼ šálku + 3 polévkové lžíce bezlepkové ovesné mouky
  • ¼ šálku + 2 ½ polévkových lžic mouky z lepkavé rýže
  • 2 a ½ lžíce jemně mleté ​​mandlové mouky
  • ½ čajové lžičky xanthanové gumy
  • 1 a ¼ lžičky prášku do pečiva
  • ¼ lžičky jedlé sody
  • 7 polévkových lžic změkčeného másla plus další na vymazání formy
  • ½ šálku + 1 polévková lžíce krystalového cukru
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • ½ čajové lžičky soli
  • 1 lžíce čerstvé citronové šťávy
  • kůra z jednoho citronu
  • 2 velká vejce, pokojové teploty
  • ¼ šálku plnotučného mléka
  • 1 lžíce meruňkového džemu
  • 1 lžíce moučkového cukru

Postup                                       

  1. Předehřejte troubu na 175 ° C.
  2. 23 cm dortovou formu vymažte máslem a poté vysypte mandlovou moukou.
  3. Jablka oloupejte, zbavte jadřinců a nakrájejte na čtvrtky.
  4. Každou čtvrtinu nakrájejte na 6-8 plátků.
  5. Dejte stranou.
  6. Ve střední míse smíchejte mouku z prosa, ovesnou mouku, mouku z lepkavé rýže, mandlovou mouku, xantanovou gumu, prášek do pečiva a sodu.
  7. Dejte stranou.
  8. V míse stolního mixéru nebo v mixovací nádobě s ručním mixérem smíchejte máslo, vanilku, cukr a sůl, dokud nebude směs světlá a nadýchaná.
  9. Přidejte citronovou šťávu a kůru a míchejte, dokud se vše nespojí.
  10. Když je mixér zapnutý, přidávejte po jednom vejce a míchejte, dokud se vše nespojí.
  11. Když je mixér zapnutý, přidejte polovinu moučné směsi, poté mléko a poté zbylou mouku, míchejte, dokud se vše nespojí.
  12. Těsto nalijte do připravené formy a pomocí stěrky rozetřete na rovnoměrnou vrstvu.
  13. Těsto by mělo být silné asi 2 cm.
  14. Navrch naaranžujte jablka a vnořte je těsně vedle sebe do těsta.
  15. Koláč pečte 45–50 minut, dokud párátko vložené dovnitř nevyjde čisté nebo s několika vlhkými drobky.
  16. Ještě teplé potřete vrch koláče meruňkovým džemem.
  17. Nechte několik minut vychladnout a poté koláč uvolněte z formy.
  18. Nechte úplně vychladnout a poté zasuňte nůž pod dort, abyste odstranili dno.
  19. Až koláč úplně vychladne, posypte moučkovým cukrem a podávejte.
Bezlepkový koláč s jablky, nakrájený na kousky na kulatém tácu.
www.snixykitchen.com

Bezlepková švestková buchta

Bezlepkový moučník plný čerstvých švestek, špetky skořice a vanilky v máslovém těstě. Je skvělý v kteroukoli denní dobu. Ať už jako snídaně, brunch, oběd nebo večeře.

Ingredience

  • 500 g švestek, nakrájených na klínky
  • 1 šálek mandlové mouky
  • 1 šálek bezlepkové bílé směsi
  • 1/2 lžičky xanthanové gumy (nepřidávejte, pokud vaše směs již xanthanovou gumu obsahuje)
  • 1 polévková lžíce bezlepkového prášku do pečiva
  • 1/4 lžičky mořské soli
  • 1/2 šálku změkčeného másla
  • 1/2 šálku + 2 lžíce kokosového cukru
  • 2 velká vejce, pokojové teploty
  • 1/2 šálku mléka pokojové teploty
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1 a 1/2 lžičky mleté skořice

Postup                                       

  1. Předehřejte troubu na 190 stupňů Celsia a vyložte pekáč o rozměrech 20×30 cm pečícím papírem.
  2. Promíchejte švestkové klínky se 2 lžícemi kokosového cukru a skořicí.
  3. Odložte na 15 minut.
  4. Ve velké míse smíchejte mouku, xanthanovou gumu, pokud ji používáte, prášek do pečiva a sůl.
  5. V samostatné míse pomocí elektrického mixéru smíchejte máslo, cukr a vejce.
  6. Přidejte mléko a vanilku a promíchejte.
  7. Přidejte mokrou směs k suchým přísadám a promíchejte.
  8. Těsto rozetřete na připravený plech a navrch rovnoměrně nandejte švestky.
  9. Pečte 35 minut nebo dokud buchta není zlatavě hnědá.
  10. Nechte na plechu zcela vychladnout a poté nakrájejte.
Bezlepkové švestkový řezy. Jeden z nich drží ruka a zbylé jsou servírované na plechu.
www.onlyglutenfreerecipes.com

Ochutnejte méně klasické recepty na palačinky bez mouky, které jsou však velice chutné a zároveň také zdravé. Budete mile překvapeni!

Čokoládovo-cuketové řezy bez lepku

Tato bezlepková buchta z čokolády a cuket je snad nejvláčnější a chuťově nejbohatší moučník vůbec! Vyzkoušejte a uvidíte sami.

Ingredience

Na buchtu:

  • 85 g hořké čokolády, nasekané
  • 112 g rostlinného oleje
  • 1 čajová lžička vanilkového extraktu
  •  280 g univerzální bezlepkové mouky
  • 1 lžička xanthanové gumy (vynechejte, pokud ji vaše směs již obsahuje)
  • 27 g neslazeného holandského kakaa
  • 1/2 lžičky soli
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 200 g krystalového cukru
  • 2 vejce pokojové teploty, rozšlehané
  • 1/2 šálku teplé vody
  • 330 g nastrouhané cukety (asi 2 velké nebo 3 středně velké cukety)

Na polevu:

  • 230 g hořké čokolády, nasekané
  • 1/2 šálku silné smetany ke šlehání

Postup                                       

  1. Předehřejte troubu na 160 ° C.
  2. 23 cm čtvercový pekáč vymažte nebo vyložte pečícím papírem a dejte stranou.
  3. Dejte 85 g nasekané čokolády do malé, tepelně bezpečné misky nad hrnec s vroucí vodou (ujistěte se, že se mísa nedotýká vody).
  4. Míchejte, dokud se téměř veškerá čokoláda nerozpustí.
  5. Sejměte z ohně a míchejte, dokud se veškerá čokoláda nerozpustí a nebude hladká.
  6. Přidejte olej a vanilku, promíchejte a spojte a nechte krátce vychladnout.
  7. Do velké mísy dejte mouku, xantanovou gumu, kakaový prášek, sůl, prášek do pečiva a cukr a prošlehejte, aby se vše dobře spojilo.
  8. Přidejte rozpuštěnou čokoládu a olejovou směs a promíchejte.
  9. Přidejte vejce a vodu a promíchejte.
  10. Těsto bude husté.
  11. Přidejte nastrouhané cukety a promíchejte.
  12. Těsto naškrábejte do připravené formy a navlhčenou stěrkou nebo nožem uhlaďte do rovnoměrné vrstvy.
  13. Umístěte formu doprostřed předehřáté trouby a pečte asi 30 minut, nebo dokud párátko vložené doprostřed nevyjde jen s několika navlhčenými drobky.
  14. Vyjměte buchtu z trouby a nechte ve formě vychladnout alespoň 20 minut.
  15. Jakmile je buchta vychladlá, připravte si polevu.
  16. Nasekanou čokoládu vložte do středně velké mísy.
  17. V malém kastrůlku přiveďte smetanu k varu.
  18. Nakrájenou čokoládu zalijte smetanou a nechte pár minut odležet, aby se čokoláda začala rozpouštět.
  19. Míchejte, dokud se čokoláda nerozpustí a poleva není hladká.
  20. Okamžitě rovnoměrně nalijte na vrch buchty.
  21. Nechte sedět při pokojové teplotě, dokud poleva nezaschne.
  22. Pro pevnější polevu vložte buchtu na 30 minut do lednice a poté nakrájejte na čtverečky a podávejte.
Bezlepkový řez z cuket a čokolády servírovaný na talířku s vidličkou.
www.glutenfreeonashoestring.com

Tipy pro bezlepkové pečení

Bezlepkové buchty jsou náročnější než klasické buchty s moukou a proto vám přinášíme pár tipů, jak si pečení zjednodušit.

  • Přidávejte do svých bezlepkových buchet vanilku nebo jiná aromata. Bezlepkové mouky mají často jedinečnou chuť a přidání dalších aromat pomůže zakrýt tuto specifickou příchuť.
  • Buchty co nejdříve po upečení přendejte na mřížku, tím zajistíte jejich řádné vychladnutí. Zbytky lze poté zmrazit, aby byla zachována čerstvost.
  • K zajištění správného vykynutí buchty potřebujete 2 čajové lžičky prášku do pečiva na šálek bezlepkové mouky.
  • Bezlepkové buchty většinou nebývají tak vláčné jako normální buchty, proto je dobré pro přidání vlhkosti použít třtinový cukr místo bílého cukru, případně med či agáve. Pomoci může také přidání vajíčka nebo oleje navíc. V případě, že buchta obsahuje ovocné pyré, zakysanou smetanu nebo jogurt, vláčná bude sama o sobě.
  • Nahrazení ¼ šálku mouky v receptu mletým lněným semínkem (1/4 šálku lněného semínka v ¼ šálku vody) přidá živiny.
  • Vyvarujte se nadměrnému hnětení těsta.

A jak se vám naše recepty líbily? Napište nám do komentářů!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X