Dlouhé a křupavé bagety se staly běžnou součástí sortimentu pečiva a všichni je znají především obkládané jako sendviče.
Ale občas se objevuje, zvláště v amerických filmech a románech, pečivo s názvem bagel.
Vyzkoušejte naše luxusní recepty na obložené bagely 5x jinak!
A jako bonus pro vás máme tip, jak si připravit toto pečivo sami doma.
Užijte si to!
Bagel s uzeným lososem
Křupavý sezamový bagel doplněný uzeným lososem a svěží pomazánkou s koprem a sušenými rajčaty je naprostá delikatesa!
INGREDIENCE
- 120 g čerstvého smetanového sýra typu Lučina
- 1–2 lžíce hustého bílého jogurtu
- 1–2 lžičky citronové šťávy
- 1–2 lžičky nasekaného kopru + celé snítky na ozdobení sůl
- 1–2 lžičky pažitky, nasekané
- 2 bagely sypané sezamem
- 200 g plátků uzeného lososa
- 80 g sušených rajčat, nasekané
POSTUP
- Sýr promícháme s bílým jogurtem, koprem a pažitkou.
- Podle chuti osolíme a ochutíme citronovou šťávou.
- Bagel podélně rozřízneme a opečeme (v toustovači, na pánvi nebo v troubě pod grilem).
- Spodní díl bagelu vždy potřeme pomazánkou, na něj klademe nakrájená sušená rajčata, přikryjeme plátky uzeného lososa a ozdobíme koprem.

Máme pro vás také 6 skvělých receptů na domácí bagetky. Pochutnáte si!
Bagel s parmskou šunkou
Tento pokrm skvěle poslouží i jako chutná svačinka pro děti do školy. Kombinaci parmské šunky, lučiny a rajčat má rád snad každý!
INGREDIENCE
- 2 bagely
- 100 g sýru lučina
- čerstvé bylinky
- 100 g parmské šunky
- 2 rajčata, nakrájená na plátky
- polníček na ozdobu
POSTUP
- Lučinu smícháme s bylinkami.
- Bagel podélně rozřízneme.
- Spodní díl bagelu vždy potřeme lučinou s bylinkami, přikryjeme rajčaty, plátky parmské šunky a ozdobíme polníčkem.

Bagel nasladko s borůvkami a mascarpone
Bagel si můžete ozdobit i sladkými ingrediencemi a připravit tak nejen svým dětem luxusní snídani! Inspirujte se tímto receptem se sladkými borůvkami, mascarpone a domácím citronovým krémem.
INGREDIENCE
- 1 bagel, nakrájený na polovinu
- malá hrst borůvek
- 1 lžička krupicového nebo krystalového cukru
- 1 lžička vody
- 2 lžíce mascarpone
- 1 a ½ lžíce citronového krému
Na citronový krém:
- 200 g krystalového cukru
- 2 lžíce citronové kůry
- 6 žloutků
- 100 ml citronové šťávy
- ½ šálku másla, studeného
POSTUP
- Připravíme si citronový krém.
- Oddělíme žloutky od bílků.
- Citrony oloupeme.
- Odšťavníme citrony tak, abychom z nich získali asi půl šálku šťávy, a nezapomeneme přecedit semínka.
- Žloutky dáme do hrnce a zlehka prošleháme drátěnou metličkou.
- Do hrnce přidáme i cukr a spolu se žloutky ho vyšleháme do světlé hmoty.
- Postupně vmícháme citronovou šťávu.
- Zahřejeme na mírném plameni a za stálého míchání vaříme, dokud směs nezhoustne, nezačne bublat a neobalí zadní stranu vařečky.
- Odstraníme hrnec z ohně, poté přidáme studené máslo nakrájené na kostky a mícháme, dokud se nerozpustí.
- Finální směs můžeme ještě přecedit.
- Necháme vychladnout a schováme do lednice.
- Opečeme si bagel dozlatova.
- Mezitím vložíme borůvky do malého hrnce spolu s cukrem a vodou.
- Dáme na střední plamen a prohříváme, dokud se cukr nerozpustí (to by mělo trvat asi minutu nebo dvě).
- Vypneme plamen.
- Vezmeme si opečený bagel a obě jeho poloviny ještě rozkrojíme na polovinu.
- Obě spodní části potřeme mascarpone.
- Na mascarpone nandáme citronový krém a pokapeme slazenými borůvkami.
- Přiklopíme horními částmi bagelů a můžeme servírovat!

Pokud máte domácí pekárnu, těsto na bagel, které uvádíme na konci článku, si připravte v ní. Bude ještě lepší. Hledáte inspiraci k výběru domácí pekárny? Máme pro vás test nejoblíbenějších domácích pekáren. Mrkněte se!
Objevte podobné tipy
Bagel s volským okem a slaninkou
Vynikající snídaňový bagel, který vám dopřeje energii až do oběda, protože je neuvěřitelně vydatný! Oblíbená kombinace slaniny a vajec je doplněná luxusní domácí rajčatovou a holandskou omáčku. To prostě musíte vyzkoušet!
INGREDIENCE
- 8 plátků slaniny
- 4 bagely
- 4 vejce
- 1 lžíce olivového oleje
- 4 lžíce domácí rajčatové omáčky
- 1/3 šálku domácí holandské omáčky
- 1 lžíce pažitky, nasekané nadrobno
- 1 špetka mořské soli
- 1 špetka mletého pepře
Na domácí rajčatovou omáčku (nevyužijete vše):
- 1 kg zralých rajčat, nakrájených na kostičky
- 2 nakrájené červené cibule
- 150 ml extra panenského olivového oleje
- 2 strouhané stroužky česneku
- 3 lžíce malých kaparů
- 3 lžíce nasekané petrželky
- 1 lžíce balzamikového octa
Na domácí holandskou omáčku (nevyužijete vše):
- 3 žloutky
- 1 polévková lžíce citronové šťávy nebo více podle chuti
- 1 lžička dijonské hořčice
- 1/4 lžičky soli
- špetka kajenského pepře
- 1/2 šálku másla nebo ghí, nebo více pro řidší konzistenci, rozpuštěného a horkého
POSTUP
- Připravíme si rajčatovou omáčku.
- V mixéru smícháme 1 kg na kostičky nakrájených rajčat, 2 nakrájené červené cibule, 150 ml extra panenského olivového oleje a 2 lžičky mořské soli.
- Vyklopíme na pečicí plech a vložíme do trouby nastavené na funkci gril na 5–10 minut nebo do zpálení.
- Vrátíme zpět do mísy, vmícháme 2 nastrouhané stroužky česneku a 3 lžíce malých kaparů a necháme 10 minut vychladnout.
- Vmícháme 3 lžíce nasekané petrželky a 1 lžíci balzamikového octa.
- Dáme stranou.
- Připravíme si holandskou omáčku.
- Máslo zakryjeme a rozpustíme v mikrovlnné troubě (můžeme ho rozpustit i na sporáku).
- Přidáme vaječené žloutky, citronovou šťávu, hořčici, sůl a kajenský pepř do výkonného mixéru a mixujeme 5 sekund, dokud se vše nespojí.
- S mixérem běžícím na střední výkon pomalu do směsi přiléváme horké máslo.
- Nalijeme do misky a pokračujeme v přípravě bagelu.
- Slaninu dáme na gril a ogrilujeme ji z obou stran do zlatova.
- Ve velké nepřilnavé pánvi na středním plameni rozehřejeme olivový olej.
- Vejce smažíme, dokud bílky neztuhnou a žloutky se neuvaří podle vaší chuti.
- Bagely rozkrojíme napůl a opečeme do zlatova.
- Na dno každého opečeného bagelu namažeme lžící rajčatovou omáčku.
- Navrch dáme slaninu, volské oko, holandskou omáčkou a pažitku.
- Dochutíme solí a pepřem.

Volské oko neboli sázené vejce, toť pochoutka od pohledu. Jak na to, aby vejce tvořilo bílý kroužek s výrazným žlutým středem, aby byl bílek téměř tuhý, ale žloutek polotekutý?
Vše o volském oku se dozvíte v našem článku!
Bagel s kuřecím masem
Takto připravený bagel sebou můžeme připravit i na menší výlet nebo piknik, jistě bude všem zúčastněným chutnat.
INGREDIENCE
- 2 šálky nakrájených kuřecích prsou
- 6 plátků nakrájené předpečené anglické slaniny
- 1/4 šálku nakrájeného řapíkatého celeru
- 2 lžíce jemně nasekané jarní cibulky
- 1 lžička sekané bazalky
- 1/4 lžičky utřeného česneku
- 1/4 šálku majonézy
- 4 bagely
POSTUP
- Kuřecí maso osolíme, opepříme a orestujeme na pánvi, necháme zchladnout.
- V míse smícháme všechny suroviny dohromady s kuřecím masem a vytvoříme salát.
- Bagel překrojíme a na spodní část klademe kupku připraveného salátu.
- Ozdobíme plátkem okurky, přiklopíme a podáváme.

Jak si upéct domácí bagel
Tento recept si připravte již večer před plánovaným podáváním, protože těsto vyžaduje odpočinek přes noc a ráno hodinu kynutí.
INGREDIENCE
Na těsto:
- 1 lžíce javorového sirupu
- 7 g sušeného droždí
- 1 a ¼ šálku teplé vody
- 540 g pekařské mouky
- 2 lžičky mořské soli
Na vodu na pošírování:
- 1½ lžičky javorového sirupu
- 2 lžičky jedlé sody
- ½ lžičky soli
Na povrch:
- 1 bílek plus 1 lžíce vody
- domácí kořenící směs na bagely (na posypání)
Na kořenící směs na bagel (nepoužijete vše):
- 4 lžičky bílých sezamových semínek
- 2 čajové lžičky černých sezamových semínek nebo dalších bílých sezamových semínek
- 2 lžičky máku
- 2 lžičky sušeného česneku
- 2 lžičky sušené cibule
- 1 lžička mořské soli
POSTUP
- Smícháme ingredience na koření.
- V misce smícháme javorový sirup, droždí a vodu a necháme kynout 5 minut.
- Do mísy mixéru s nástavcem na těsto dáme mouku, sůl a droždí.
- Mícháme na středně nízké rychlosti 5 až 7 minut.
- Pokud je těsto po 3 minutách suché, přidáme 1 lžíci vody.
- Těsto přeneseme na pracovní plochu a hněteme 2 až 3 minuty, poté vytvarujeme kouli a vložíme do mísy.
- Zakryjeme plastovou fólií a odložíme na teplé místo na 60 až 90 minut, dokud těsto nevykyne.
- 2 plechy vyložíme pečicím papírem a pomažeme olejem.
- Těsto vyklopíme na nepomoučenou pracovní plochu a rozdělíme na 8 dílů, které tvarujeme do koulí.
- Nakapeme na pracovní desku trochu vody.
- Každou kouli svineme do provazu dlouhého asi 20 cm.
- Jednu ruku položíme dlaní nahoru tak, aby byly čtyři prsty vycentrovány na provaz.
- Přeložíme každou stranu těsta přes prsty tak, aby se konce překrývaly asi o 5 cm.
- Držíme těsto, otočíme ruku a válíme rukou na pracovní desce, aby se oba konce spojily.
- Bagely dáme na plech.
- Vršky poprášíme moukou.
- Zakryjeme igelitem a necháme přes noc v chladu.
- Druhý den vyjmeme plechy z lednice a necháme hodinu uležet.
- Předehřejeme troubu na 230 °C.
- Vložíme bagel do misky s vodou, abychom se ujistili, že plave.
- Pokud těsto klesne, necháme kynout dalších 30 minut.
- Ve velkém hrnci přivedeme k varu dva litry vody s javorovým sirupem, jedlou sodou a solí.
- Přidáme bagely a až voda začne vřít, snížíme teplotu.
- Vaříme 1 minutu z každé strany.
- Bagely přeneseme na plech a otočíme hladkou stranou nahoru.
- Vyšleháme v malé misce bílek a vodu a potřeme bagely.
- Posypeme kořením.
- Pečeme 14 až 18 minut.

A jak se vám naše dnešní recepty líbily? Napište nám do komentářů!