Už jste někdy vyzkoušeli recepty na bagely? Máme pro vás 5 nejlepších variant!

Dlouhé a křupavé bagety se staly běžnou součástí sortimentu pečiva a všichni je znají především obkládané jako sendviče.

Ale občas se objevuje, zvláště v amerických filmech a románech, pečivo s názvem bagel.

Vyzkoušejte naše luxusní recepty na obložené bagely 5x jinak!

A jako bonus pro vás máme tip, jak si připravit toto pečivo sami doma.

Užijte si to!

Bagel s uzeným lososem

Křupavý sezamový bagel doplněný uzeným lososem a svěží pomazánkou s koprem a sušenými rajčaty je naprostá delikatesa!

INGREDIENCE

  • 120 g čerstvého smetanového sýra typu Lučina
  • 1–2 lžíce hustého bílého jogurtu
  • 1–2 lžičky citronové šťávy
  • 1–2 lžičky nasekaného kopru + celé snítky na ozdobení sůl
  • 1–2 lžičky pažitky, nasekané
  • 2 bagely sypané sezamem
  • 200 g plátků uzeného lososa
  • 80 g sušených rajčat, nasekané

POSTUP

  1. Sýr promícháme s bílým jogurtem, koprem a pažitkou.
  2. Podle chuti osolíme a ochutíme citronovou šťávou.
  3. Bagel podélně rozřízneme a opečeme (v toustovači, na pánvi nebo v troubě pod grilem).
  4. Spodní díl bagelu vždy potřeme pomazánkou, na něj klademe nakrájená sušená rajčata, přikryjeme plátky uzeného lososa a ozdobíme koprem.
Pečivo obložené jogurtovo-sýrovou směsí, sušenými rajčaty a uzeným lososem, ozdobené čerstvými bylinkami.
www.myemeraldkitchen.ie

Máme pro vás také 6 skvělých receptů na domácí bagetky. Pochutnáte si!

Bagel s parmskou šunkou

Tento pokrm skvěle poslouží i jako chutná svačinka pro děti do školy. Kombinaci parmské šunky, lučiny a rajčat má rád snad každý!

INGREDIENCE

  • 2 bagely
  • 100 g sýru lučina
  • čerstvé bylinky
  • 100 g parmské šunky
  • 2 rajčata, nakrájená na plátky
  • polníček na ozdobu

POSTUP

  1. Lučinu smícháme s bylinkami.
  2. Bagel podélně rozřízneme.
  3. Spodní díl bagelu vždy potřeme lučinou s bylinkami, přikryjeme rajčaty, plátky parmské šunky a ozdobíme polníčkem.
Tři kusy obloženého pečivo s lučinou, rajčaty a parmskou šunkou.
www.dialogueagency.com

Bagel nasladko s borůvkami a mascarpone

Bagel si můžete ozdobit i sladkými ingrediencemi a připravit tak nejen svým dětem luxusní snídani! Inspirujte se tímto receptem se sladkými borůvkami, mascarpone a domácím citronovým krémem.

INGREDIENCE

  • 1 bagel, nakrájený na polovinu
  • malá hrst borůvek
  • 1 lžička krupicového nebo krystalového cukru
  • 1 lžička vody
  • 2 lžíce mascarpone
  • 1 a ½ lžíce citronového krému

Na citronový krém:

  • 200 g krystalového cukru
  • 2 lžíce citronové kůry
  • 6 žloutků
  • 100 ml citronové šťávy
  • ½ šálku másla, studeného

POSTUP

  1. Připravíme si citronový krém.
  2. Oddělíme žloutky od bílků.
  3. Citrony oloupeme.
  4. Odšťavníme citrony tak, abychom z nich získali asi půl šálku šťávy, a nezapomeneme přecedit semínka.
  5. Žloutky dáme do hrnce a zlehka prošleháme drátěnou metličkou.
  6. Do hrnce přidáme i cukr a spolu se žloutky ho vyšleháme do světlé hmoty.
  7. Postupně vmícháme citronovou šťávu.
  8. Zahřejeme na mírném plameni a za stálého míchání vaříme, dokud směs nezhoustne, nezačne bublat a neobalí zadní stranu vařečky.
  9. Odstraníme hrnec z ohně, poté přidáme studené máslo nakrájené na kostky a mícháme, dokud se nerozpustí.
  10. Finální směs můžeme ještě přecedit.
  11. Necháme vychladnout a schováme do lednice.
  12. Opečeme si bagel dozlatova.
  13. Mezitím vložíme borůvky do malého hrnce spolu s cukrem a vodou.
  14. Dáme na střední plamen a prohříváme, dokud se cukr nerozpustí (to by mělo trvat asi minutu nebo dvě).
  15. Vypneme plamen.
  16. Vezmeme si opečený bagel a obě jeho poloviny ještě rozkrojíme na polovinu.
  17. Obě spodní části potřeme mascarpone.
  18. Na mascarpone nandáme citronový krém a pokapeme slazenými borůvkami.
  19. Přiklopíme horními částmi bagelů a můžeme servírovat!
Pečivo obložené sladkými borůvkami, mascarpone a domácím citronovým krémem, servírované na talíři s borůvkovou směsí.
www.kitchensanctuary.com

Pokud máte domácí pekárnu, těsto na bagel, které uvádíme na konci článku, si připravte v ní. Bude ještě lepší. Hledáte inspiraci k výběru domácí pekárny? Máme pro vás test nejoblíbenějších domácích pekáren. Mrkněte se!

Bagel s volským okem a slaninkou

Vynikající snídaňový bagel, který vám dopřeje energii až do oběda, protože je neuvěřitelně vydatný! Oblíbená kombinace slaniny a vajec je doplněná luxusní domácí rajčatovou a holandskou omáčku. To prostě musíte vyzkoušet!

INGREDIENCE

  • 8 plátků slaniny
  • 4 bagely
  • 4 vejce
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 4 lžíce domácí rajčatové omáčky
  • 1/3 šálku domácí holandské omáčky
  • 1 lžíce pažitky, nasekané nadrobno
  • 1 špetka mořské soli
  • 1 špetka mletého pepře

Na domácí rajčatovou omáčku (nevyužijete vše):

  • 1 kg zralých rajčat, nakrájených na kostičky
  • 2 nakrájené červené cibule
  • 150 ml extra panenského olivového oleje
  • 2 strouhané stroužky česneku
  • 3 lžíce malých kaparů
  • 3 lžíce nasekané petrželky
  • 1 lžíce balzamikového octa

Na domácí holandskou omáčku (nevyužijete vše):

  • 3 žloutky
  • 1 polévková lžíce citronové šťávy nebo více podle chuti
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • 1/4 lžičky soli
  • špetka kajenského pepře
  • 1/2 šálku másla nebo ghí, nebo více pro řidší konzistenci, rozpuštěného a horkého

POSTUP

  1. Připravíme si rajčatovou omáčku.
  2. V mixéru smícháme 1 kg na kostičky nakrájených rajčat, 2 nakrájené červené cibule, 150 ml extra panenského olivového oleje a 2 lžičky mořské soli.
  3. Vyklopíme na pečicí plech a vložíme do trouby nastavené na funkci gril na 5–10 minut nebo do zpálení.
  4. Vrátíme zpět do mísy, vmícháme 2 nastrouhané stroužky česneku a 3 lžíce malých kaparů a necháme 10 minut vychladnout.
  5. Vmícháme 3 lžíce nasekané petrželky a 1 lžíci balzamikového octa.
  6. Dáme stranou.
  7. Připravíme si holandskou omáčku.
  8. Máslo zakryjeme a rozpustíme v mikrovlnné troubě (můžeme ho rozpustit i na sporáku).
  9. Přidáme vaječené žloutky, citronovou šťávu, hořčici, sůl a kajenský pepř do výkonného mixéru a mixujeme 5 sekund, dokud se vše nespojí.
  10. S mixérem běžícím na střední výkon pomalu do směsi přiléváme horké máslo.
  11. Nalijeme do misky a pokračujeme v přípravě bagelu.
  12. Slaninu dáme na gril a ogrilujeme ji z obou stran do zlatova.
  13. Ve velké nepřilnavé pánvi na středním plameni rozehřejeme olivový olej.
  14. Vejce smažíme, dokud bílky neztuhnou a žloutky se neuvaří podle vaší chuti.
  15. Bagely rozkrojíme napůl a opečeme do zlatova.
  16. Na dno každého opečeného bagelu namažeme lžící rajčatovou omáčku.
  17. Navrch dáme slaninu, volské oko, holandskou omáčkou a pažitku.
  18. Dochutíme solí a pepřem.
Pečivo obložené slaninou, volským okem, luxusní domácí rajčatovou a holandskou omáčku, servírované na tácku.
www.woolworths.com.au

Volské oko neboli sázené vejce, toť pochoutka od pohledu. Jak na to, aby vejce tvořilo bílý kroužek s výrazným žlutým středem, aby byl bílek téměř tuhý, ale žloutek polotekutý?
Vše o volském oku se dozvíte v našem článku!

Bagel s kuřecím masem

Takto připravený bagel sebou můžeme připravit i na menší výlet nebo piknik, jistě bude všem zúčastněným chutnat.

INGREDIENCE

  • 2 šálky nakrájených kuřecích prsou
  • 6 plátků nakrájené předpečené anglické slaniny
  • 1/4 šálku nakrájeného řapíkatého celeru
  • 2 lžíce jemně nasekané jarní cibulky
  • 1 lžička sekané bazalky
  • 1/4 lžičky utřeného česneku
  • 1/4 šálku majonézy
  • 4 bagely

POSTUP

  1. Kuřecí maso osolíme, opepříme a orestujeme na pánvi, necháme zchladnout.
  2. V míse smícháme všechny suroviny dohromady s kuřecím masem a vytvoříme salát.
  3. Bagel překrojíme a na spodní část klademe kupku připraveného salátu.
  4. Ozdobíme plátkem okurky, přiklopíme a podáváme.
Pečivo obložené kuřecím masem se zeleninou servírované na tácu.
www.pillsbury.com

Jak si upéct domácí bagel

Tento recept si připravte již večer před plánovaným podáváním, protože těsto vyžaduje odpočinek přes noc a ráno hodinu kynutí.

INGREDIENCE

Na těsto:

  • 1 lžíce javorového sirupu
  • 7 g sušeného droždí
  • 1 a ¼ šálku teplé vody
  • 540 g pekařské mouky
  • 2 lžičky mořské soli

Na vodu na pošírování:

  • 1½ lžičky javorového sirupu
  • 2 lžičky jedlé sody
  • ½ lžičky soli

Na povrch:

  • 1 bílek plus 1 lžíce vody
  • domácí kořenící směs na bagely (na posypání)

Na kořenící směs na bagel (nepoužijete vše):

  • 4 lžičky bílých sezamových semínek
  • 2 čajové lžičky černých sezamových semínek nebo dalších bílých sezamových semínek
  • 2 lžičky máku
  • 2 lžičky sušeného česneku
  • 2 lžičky sušené cibule
  • 1 lžička mořské soli

POSTUP

  1. Smícháme ingredience na  koření.
  2. V  misce smícháme javorový sirup, droždí a vodu a necháme kynout 5 minut.
  3. Do mísy mixéru s nástavcem na těsto dáme mouku, sůl a droždí.
  4. Mícháme na středně nízké rychlosti 5 až 7 minut.
  5. Pokud je těsto po 3 minutách suché, přidáme 1 lžíci vody.
  6. Těsto přeneseme na pracovní plochu a hněteme 2 až 3 minuty, poté vytvarujeme kouli a vložíme do mísy.
  7. Zakryjeme plastovou fólií a odložíme na teplé místo na 60 až 90 minut, dokud těsto nevykyne.
  8. 2 plechy vyložíme pečicím papírem a pomažeme olejem.
  9. Těsto vyklopíme na nepomoučenou pracovní plochu a rozdělíme na 8 dílů, které tvarujeme do koulí.
  10. Nakapeme na pracovní desku trochu vody.
  11. Každou kouli svineme do provazu dlouhého asi 20 cm.
  12. Jednu ruku položíme dlaní nahoru tak, aby byly čtyři prsty vycentrovány na provaz.
  13. Přeložíme každou stranu těsta přes prsty tak, aby se konce překrývaly asi o 5 cm.
  14. Držíme těsto, otočíme ruku a válíme rukou na pracovní desce, aby se oba konce spojily.
  15. Bagely dáme na plech.
  16. Vršky poprášíme moukou.
  17. Zakryjeme igelitem a necháme přes noc v chladu.
  18. Druhý den vyjmeme plechy z lednice a necháme hodinu uležet.
  19. Předehřejeme troubu na 230 °C.
  20. Vložíme bagel do misky s vodou, abychom se ujistili, že plave.
  21. Pokud těsto klesne, necháme kynout dalších 30 minut.
  22. Ve velkém hrnci přivedeme k varu dva litry vody s javorovým sirupem, jedlou sodou a solí.
  23. Přidáme bagely a až voda začne vřít, snížíme teplotu.
  24. Vaříme 1 minutu z každé strany.
  25. Bagely přeneseme na plech a otočíme hladkou stranou nahoru.
  26. Vyšleháme v malé misce bílek a vodu a potřeme bagely.
  27. Posypeme kořením.
  28. Pečeme 14 až 18 minut.
Domácí americké pečivo posypané kořením a semínky.
www.loveandlemons.com

A jak se vám naše dnešní recepty líbily? Napište nám do komentářů!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

X