Znáte bagel ?

Dlouhé a křupavé bagety se staly běžnou součástí sortimentu pečiva a všichni je znají především obkládané jako sendviče. Ale občas se objevuje, zvláště v amerických filmech a románech, pečivo s názvem bagela, správně bagel. Mohlo by se zdát, že jde o spřízněné výrobky a tím i o obdobné názvy, ale není to tak. Bagel má totiž svoji vlastní historii.

Bagel se považuje za staré židovské pečivo, jehož příprava měla i svůj rituální charakter, související s průběhem židovských svátků. S přistěhovalci se dostala na americký kontinent a tam se rozšířila jako snídaňové nebo přílohové pečivo.

Základní těsto na bagel

Není nad to připravit si své vlastní domácí těsto na bagel.

INGREDIENCE :

  • 500 g hladké mouky
  • 40 g droždí
  • 1 vejce
  • 200 ml mléka
  • 100 ml vody
  • 1 lžíce cukru
  • 50 g změklého másla
  • 2 lžičky soli
  • 3 lžičky chlebového koření (kmín, fenykl)

POSTUP :

  1. Do misky nalijeme vlažné mléko, rozdrobíme do něho droždí, posypeme cukrem a zaprášíme moukou.
  2. Kvásek necháme vzejít.
  3. Smícháme hladkou mouku, sůl, chlebové koření, vejce a změklé máslo.
  4. Přidáme kvásek a spojíme v hladké těsto.
  5. Podle potřeby přidáme vodu, aby těsto bylo vláčné.
  6. Vypracujeme a necháme na teplém místě vykynout.
  7. Vykynuté těsto rozdělíme na stejné bochánky.
  8. Ty rukou stlačíme a pomocí kulatého vykrajovátka odstraníme střed.
  9. Bagely přemístíme na plech, potřeme rozšlehaným vejcem a necháme ještě 20 minut kynout.
  10. Ještě jednou potřeme vajíčkem a posypeme slunečnicovými semínky.
  11. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 15 – 20 minut dozlatova.

1. Bagel s lososem a koprovou pomazánkou

Křupavý sezamový bagel doplněných uzeným lososem a svěží pomazánkou s koprem a sušenými rajčaty.

INGREDIENCE :

  • 120g čerstvého smetanového sýra typu Lučina
  • 1–2 lžíce hustého bílého jogurtu
  • 1–2 lžičky citronové šťávy
  • 1–2 lžičky nasekaného kopru + celé snítky na ozdobení sůl
  • 1–2 lžičky pažitky, nasekané
  • 2 bagely sypané sezamem
  • 200g plátků uzeného lososa
  • 80 g sušených rajčat, nasekané

POSTUP :

  1. Sýr promícháme s bílým jogurtem, koprem a pažitkou.
  2. Podle chuti osolíme a ochutíme citronovou šťávou.
  3. Bagel podélně rozřízneme a opečeme (v toustovači, na pánvi nebo v troubě pod grilem).
  4. Spodní díl bagelu vždy potřeme pomazánkou, na něj klademe nakrájená sušená rajčata, přikryjeme plátky uzeného lososa a ozdobíme koprem.

Bagel s lososem a koprovou pomazánkou

zdroj : myemeraldkitchen.ie

2. Bagel s parmskou šunkou

Se může hodit i jako chutná svačinka do školy pro děti.

INGREDIENCE :

  • 2 bagely
  • 100 g sýru lučina
  • čerstvé bylinky
  • 100 g parmské šunky
  • 2 rajčata, nakrájená na plátky
  • polníček na ozdobu

POSTUP :

  1. Lučinu smícháme s bylinkami.
  2. Bagel podélně rozřízneme.
  3. Spodní díl bagelu vždy potřeme lučinou s bylinkami, přikryjeme rajčaty, plátky parmské šunky a ozdobíme polníčkem.

Bagel s parmskou šunkou

zdroj : dialogueagency.com

3. Bagel se smetanovým sýrem a rukolou

Chutný bagel se se smetanovým sýrem a pikantní rukolou.

INGREDIENCE :

  • 1 bagel sypaný mákem
  • 50 g lučiny nebo kozího sýra
  • 1 rajče, pokrájené na plátky
  • hrst lístků rukoly

POSTUP :

  1. Bagel podélně rozřízneme a nasucho opečeme v toustovači.
  2. Obě části pak potřeme sýrem, poklademe rajčaty a posypeme rukolou.
  3. Nakonec spojíme.

Bagel se smetanovým sýrem a rukolou

zdroj : pinterest.com

4. Bagel s vejcem a slaninou

Jednoduchý recept na přípravu skvělého jídla, jakým bagel s vejcem a slaninou, který může sloužit jako vydatná snídaně.

  • 1 bagel
  • 1 ks vejce
  • 2 plátky anglické slaniny
  • 1 lžička olivového oleje
  • 1 lžíce oblíbeného dresinku

POSTUP :

  1. Bagel rozkrojíme napůl a opečeme na pánvi s pár kapkami olivového oleje.
  2. Bagel dáme stranou a na rozpálené pánvi opečeme plátky anglické slaniny a jedno vejce na volské oko.
  3. Slaninou a vejcem obložíme bagel, potřeme svým oblíbeným dresinkem.

Bagel s vejcem a slaninou

zdroj : realfood.tesco.com

5. Bagel s kuřecím masem

Takto připravený bagel sebou můžeme připravit i na menší výlet nebo piknik, jistě bude chutnat.

INGREDIENCE :

  • 2 šálky nakrájených kuřecích prsou
  • 6 plátků nakrájené předpečené anglické slaniny
  • 1/4 šálku nakrájeného řapíkatého celeru
  • 2 lžíce jemně nasekané jarní cibulky
  • 1 lžička sekané bazalky
  • 1/4 lžičky utřeného česneku
  • 1/4 šálku majonézy
  • 4 bagely

POSTUP :

  1. Kuřecí maso osolíme, opepříme a orestujeme na pánvi, necháme zchladnout.
  2. V míse smícháme všechny suroviny dohromady s kuřecím masem a vytvoříme salát.
  3. Bagel překrojíme a na spodní část klademe kupku připraveného salátu.
  4. Ozdobíme plátkem okurky, přiklopíme a podáváme.

Bagel s kuřecím masem

zdroj : pillsbury.com

K receptům s bagelem se jistě bude hodit i nějaký chutný dip, vyzkoušejte si připravit třeba paprikový, majonézový, vaječný či okurkový nebo bylinkový.

Sdílejte svým přátelům

Ohodnoťte také

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *