Bábovka s vaječňákem. Přidejte klasickému receptu novou vrstvu chuti a aroma

Recept na bábovku s vaječným likérem mění vše, co jste doposud ochutnali!

Kapička alkoholu dokáže těsto ozvláštnit naprosto dokonalým způsobem.

Jaký vaječný koňak se bude nejlépe hodit? Přečtěte si závěr článku!

Bábovka s vaječným likérem a glazurou

Tento recept získá extra chuť díky přidání vaječného koňaku, skořice a muškátového oříšku. Je to perfektní dobrota, kterou můžete podávat na sváteční večeři nebo přinést na večírek. Nebo připravte tyto slavnostní mini bábovičky, které se hodí na každou oslavu.

Co budeme potřebovat

Na bábovku

  • 350 g hladké mouky
  • 3 lžičky prášku do pečiva
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1 lžička mletého muškátového oříšku
  • 450 g krystalového cukru
  • 230 g másla pokojové teploty
  • 250 g vajec
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • 2 lžíce tmavého rumu
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 šálek plnotučného vaječného koňaku

Na glazuru

  • 175 g moučkového cukru
  • 1 lžička rumového extraktu
  • 3 lžíce vaječného koňaku

Postup

  • Vymažte si formu na bábovku.
  • Předehřejte troubu na 180 °C.
  • Vejce rozklepněte do samostatné misky.
  • Mouku, prášek do pečiva, sůl, skořici a muškátový oříšek dejte dohromady do jiné mísy a promíchejte metličkou.
  • Cukr a máslo vyšlehejte, dokud nebude směs nadýchaná, asi 3–4 minuty.
  • Přidávejte vejce jedno po druhém, dokud se každé vejce dobře nezapracuje.
  • Přidejte rum a vanilku a míchejte, dokud se dobře nespojí.
  • V misce ušlehejte vaječný koňak a citronovou šťávu.
  • Přidejte jednu třetinu suchých přísad a míchejte při nízké rychlosti, dokud se dobře nespojí, ale nepřemíchejte.
  • Přidejte polovinu vaječného koňaku.
  • Přidejte polovinu zbývajících suchých přísad a poté zbytek vaječného koňaku.
  • Přidejte zbývající suché ingredience a míchejte, dokud se nespojí.
  • Těsto nalijte do připravené pánve. Pečte 45–50 minut, dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá. Dort se také začne odtahovat od stěn formy.
  • Vyndejte formu z trouby a nechte 15 minut chladit, poté bábovku z formy vyndejte.
  • Na glazuru si smíchejte moučkový cukr, rumový extrakt a 2 lžíce vaječného koňaku. Míchejte, dokud není poleva hladká, poté s ní vychladlou bábovku polijte.
Bábovka přelitá polevou z rumu, likéru a cukru.
Zdroj: aprettylifeinthesuburbs.com

Hrníčková bábovka s vaječným likérem a čokoládou

Tento recept na bábovku s vaječným koňakem a čokoládou je bohatý na chuť. Připravte se na to, že chuť bude opravdu intenzivní, protože se ničím nešetří. Pro připomenutí 1 šálek = 250 ml hrneček.

Co budeme potřebovat

  • 1 šálek másla
  • ½ šálku neslazeného holandského kakaového prášku
  • 1 šálek vaječného koňaku
  • 2 šálky krystalového cukru
  • 2 velká vejce
  • 3/4 šálku podmáslí
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • 1 lžička čerstvě mletého muškátového oříšku
  • 1/2 lžičky mleté skořice
  • 2 šálky hladké mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • ¼ lžičky soli

Na glazuru

  • ½ šálku másla
  • 1/3 šálku vaječného koňaku
  • ½ šálku vysoce kvalitního tmavého kakaového prášku
  • 2 šálky moučkového cukru
  • 1 lžíce vanilkového extraktu
  • ¼ lžičky soli

Postup

  • Předehřejte troubu na180 °C.
  • Formu vymažte máslem a vysypte moukou.
  • Rozpusťte máslo ve velkém hrnci na středně mírnou teplotu ohni, poté přidejte kakao a šlehejte do hladka, mělo by vypadat docela tmavě.
  • Přidejte vaječný koňak a znovu šlehejte do hladka, pokračujte v zahřívání směsi, ale nevařte.
  • Odstraňte z plotny, přidejte cukr, vejce, podmáslí a vanilku do teplé kakaové směsi najednou a šlehejte do hladka.
  • Do velké mísy najednou přidejte mouku, jedlou sodu, muškátový oříšek, skořici a sůl a šlehejte, dokud se suché ingredience zcela nespojí.
  • Vezměte teplou kakaovou směs a nalijte ji do suchých přísad.
  • Míchejte, dokud se všechny ingredience důkladně nespojí.
  • Těsto vlijte do formy.
  • Pečte 40–45 minut.
  • Nechte vychladnout na asi 20 minut, poté vyklopte na servírovací talíř.
  • Na glazuru si ve středním hrnci rozpusťte máslo.
  • Přidejte vaječný koňak, kakao a moučkový cukr a šlehejte.
  • Odstraňte z plotny a zašlehejte vanilku a sůl.
  • Nechte mírně vychladnout, poté nalijte na vychladlou bábovku s vaječným likérem.

K výborné bábovce, buď můžete podávat domácí affogato nebo voňavou kávu z těch nejlepších kávovarů Philips. Vyberte si ten správný podle naší recenze.

Čokoládová bábovka s přídavkem vaječného koňaku.
Zdroj: brownedbutterblondie.com

Bábovka z vaječňáku s rumovou polevou

Tento jednoduchý recept na bábovku s vaječným likérem je dokonalým svátečním dezertem, který vás dostane do té nefalšované sváteční nálady! A víte, co vás dostane ještě rychleji do správné nálady? No přeci domácí vaječný alkoholický nápoj, připravte si ho podle nás!

Co budeme potřebovat

  • 585 g hladké mouky
  • 2 polévkové lžíce prášku do pečiva
  • 1 lžička jedlé sody
  • 2 lžičky mleté skořice
  • 1 lžička mletého muškátového oříšku
  • ¼ lžičky mletého nového koření
  • 1 lžička soli
  • 140 g másla
  • 235 ml vaječného koňaku
  • 290 g plnotučné zakysané smetany
  • 1 polévková lžíce vanilkového extraktu
  • 2 polévkové lžíce tmavého rumu
  • 2 velká vejce pokojové teploty
  • 400 g krystalového cukru

Na polevu

  • 85 g másla
  • 360 g moučkového cukru
  • ¼ lžičky mleté skořice
  • ¼ čajové lžičky muškátového oříšku
  • Špetka mletého nového koření
  • ½ lžičky soli
  • 2 lžíce vaječného koňaku
  • 60 g plnotučné zakysané smetany
  • 2 polévkové lžíce tmavého rumu

Postup

  • Předehřejte troubu na 180 °C a vymažte si formu na bábovku.
  • Ve velké míse smíchejte mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu, skořici, muškátový oříšek, nové koření a sůl.
  • Poté v malé míse smíchejte vaječný koňak, zakysanou smetanu, vanilku a rum.
  • Mixérem smíchejte vejce a cukr.
  • Za stálého míchání na středně nízkou rychlost zakápněte rozpuštěným máslem.
  • Poté přidejte asi 1/3 moučné směsi a míchejte při nízké rychlosti, jakmile je zapracována poslední třetina moučné směsi, zastavte mixér.
  • Těsto přendejte do připravené formy a pečte 55 – 65 minut, nebo dokud nebude dort zlatavě hnědý a špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá.
  • Vyjměte koláč z trouby a nechte 3-5 minut vychladnout.
  • Před přidáním polevy nechte bábovku s vaječným likérem úplně vychladnout.
  • Na polevu si ve středním kastrolu smíchejte všechny ingredience.
  • Dejte na střední teplotu a šlehejte, aby se spojily. Polevu vařte 3–4 minuty za častého šlehání, dokud se máslo a cukr se úplně nerozpustí.
  • Zcela vychladlou bábovku přelijte polevou a nechte okapat po stranách.
Bílá bábovka plná chuti vaječného likéru s rumovou polevou.
Zdroj: playpartyplan.com

Jaký je ten nejlepší vaječný likér na pečení?

Existuje spousta druhů vaječných likérů, které by se mohly použít při pečení sladkých dobrot.

Jedním z nejznámějších a oblíbených je „Advocaat“. Advocaat je likér vyráběný v Nizozemsku a je vyroben ze žloutků, cukru, mléka a brandy. Je hustý, krémový a má bohatou, sladkou chuť.

Druhým velice populárním typem vaječného likéru je tradiční americký tzv. „Eggnog“. Zaklad Eggnogu tvoří žloutky, mléko, smetana, cukr a koňak nebo rumu. Má bohatou a kořeněnou chuť díky přidání skořice, muškátového oříšku a vanilky.

Oba tyto vaječné likéry jsou skvělou volbou pro přípravu dortů, koláčů. bábovek nebo cukroví. Pokud hledáte jiné druhy, vždy hledejte ty, které obsahují žloutky, cukr, smetanu nebo mléko. To jsou základní ingredience typické pro vaječňák.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X