Luxusní recepty na srnčí maso s vínem 5x jinak aneb připravte si takovou zvěřinu, jakou jste ještě nikdy nejedli!

Srnčí maso je krásně libové a vaří se velmi rychle.

Možná si říkáte, že zvěřina není to pravé pro vás, ale proč jí nedat ještě jednu šanci?

S našimi recepty na srnčí na víně totiž pravděpodobně změníte názor.

Jsou naprosto delikátní!

Srnčí guláš na víně

Luxusní guláš ze srnčího masa vařený s červeným vínem je naprostou delikatesou a vy už nikdy nebudete chtít jiný! Volitelně můžete guláš vařit i s houbami, pokud máte zrovna nějaké doma.

Co budete potřebovat

  • 1/4 šálku sádla, slaniny nebo slunečnicového oleje
  • 1 kg srnčí kýty, nakrájené na 7 až 10 cm kousky
  • sůl dle chuti
  • 5 šálků nakrájené cibule
  • 1/4 šálku sladké papriky   
  • 2 lžičky pálivé papriky
  • 2 lžičky kmínu
  • 1 lžička sušené majoránky
  • 1 šálek drcených rajčat
  • 2 šálky srnčího nebo hovězího vývaru
  • 1 šálek červeného vína

Postup

  • Ve velkém hrnci rozehřejte sádlo nebo slaninu na středně vysoké teplotě a maso po dávkách opékejte.
  • Maso během vaření osolte.
  • Bude to trvat asi 20 minut, než všechno maso zhnědne.
  • Maso vyjměte, až zhnědne, a dejte stranou.
  • Přidejte všechnu cibuli a kmín a stáhněte plamen na střední stupeň.
  • Cibuli restujte za častého míchání, dokud nezezlátne.
  • Pokud to děláte správně, zabere to cca 30 minut.
  • Přidejte maso a potom všechny ostatní ingredience.
  • Dobře promíchejte a přiveďte k varu.
  • Přikryjte a vařte na mírném ohni 2 hodiny, nebo dokud se maso nerozpadá.
  • V případě potřeby přidejte další sůl.
  • Guláš podávejte s knedlíkem nebo těstovinami.
Guláš ze srnčího masa vařený s červeným vínem servírovaný s těstovinami na talíři s vidličkou.
www.jesspryles.com

Pojďte se inspirovat i našimi dalšími recepty ze srnčího masa včetně jednoduchého návodu, jak maso naložit, aby bylo co nejjemnější!

Pečený srnčí hřbet s květákovým krémem a omáčkou z červeného vína

Chystáte slavnostní večeři? Co takhle svým hostům naservírovat delikátní srnčí hřbet podávaný s květákovým krémem a přelitý omáčkou z červeného vína! Pokrm nejen že skvěle vypadá, ale i dokonale chutná.

Co budete potřebovat

Na maso:

  • 750 g srnčího hřbetu, zbaveného veškeré stříbrné kůže
  • 2 snítky čerstvého bio rozmarýnu
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 15 g ghí
  • 40 g másla
  • 300 g hub dle vaší volby, ořezaných a nakrájených na plátky
  • mořská sůl dle chuti
  • černý pepř, čerstvě mletý
  • řeřicha, na ozdobu

Na květákový krém:

  • 1 hlávka květáku (asi 600 g), rozdělená na růžičky
  • 30 g bio smetany ke šlehání
  • 50 g másla
  • 50 g čedaru, strouhaného
  • mořská sůl
  • bílý pepř

Na omáčku z červeného vína:

  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 šalotka, nakrájená na plátky
  • 1 mrkev, nakrájená na plátky
  • 1 pórek, pouze horní část, nakrájená na plátky
  • 1 řapík řapíkatého celeru, nakrájený na plátky
  • 1 snítka čerstvého tymiánu
  • 1 bobkový list
  • 1 snítka rozmarýnu
  • 200 ml červeného vína
  • 50 ml červeného vinného octa
  • 100 ml portského
  • 500 ml kuřecího vývaru
  • 25 g másla, nakrájeného na malé kostičky

Postup

  • Mezi stříbrnou kůži a maso vsuňte špičku ostrého nože.
  • Opatrně klouzejte nožem z jednoho konce hřbetu po mase a zároveň stáhněte stříbrnou kůži.
  • Jakmile odstraníte veškerou tuhou membránu, použijte několik koktejlových tyčinek, abyste znovu vytvarovali hřbet a spojili maso dohromady.
  • Těžkou pánev postavte na střední plamen, přidejte olivový olej a orestujte zeleninu, dokud neztmavne.
  • Přidejte bylinky, červené víno, portské a ocet.
  • Vařte, dokud se směs nezredukuje.
  • Přilijte vývar, přiveďte k varu a vařte na mírném plameni, dokud se nezredukuje na polovinu.
  • Omáčku propasírujte přes jemný cedník.
  • Dejte do malého hrnce a nechte stranou.
  • Před podáváním zahřejte k bodu varu a zašlehejte studené máslo.
  • Na dně parního hrnce přiveďte k varu trochu osolené vody.
  • Květák rozdělte na růžičky, vložte do horní části pařáku, přikryjte a vařte do měkka.
  • Květák přendejte do mixéru spolu se sýrem, máslem a smetanou.
  • Mixujte do hladkého pyré.
  • Pyré přendejte do malého hrnce.
  • Osolte a opepřete a udržujte v teple na mírném ohni.
  • Nakrájený hřbet osušte a potřete olivovým olejem.
  • Osolte a opepřete.
  • Předehřejte troubu na 180 stupňů Celsia.
  • Umístěte těžkou pánev na střední plamen a přidejte ghí.
  • Jakmile se ghí rozpustí, opékejte jednu stranu masa 2 minuty, otočte a opékejte další 2 minuty.
  • Maso přendejte na pekáč.
  • Polovinu másla rovnoměrně položte na maso a navrch dejte snítky rozmarýnu.
  • Vložte do předehřáté trouby a pečte 5-8 minut.
  • Po upečení vyjměte z trouby, volně přikryjte alobalem a nechte 5–10 minut odpočinout.
  • Mezitím dejte pánev se zbylou polovinou másla na střední teplotu.
  • Houby pomalu restujte 5 minut, dokud nezměknou a okraje nezezlátnou.
  • Osolte a opepřete.
  • Horký květákový krém a houby rozdělte na čtyři předehřáté talíře.
  • Maso nakrájejte na 1–2 cm plátky, rozdělte na talíře a položte na houby.
  • Zakončete omáčkou z červeného vína a ozdobte snítkami čerstvé řeřichy.
Nakrájený srnčí hřbet podávaný s květákovým krémem a přelitý omáčkou z červeného vína na talíři.
www.primalplate.co.uk

Srnčí ragú na víně

Tak tohle je naprostá delikatesa aneb zamilujte se do srnčího masa, i když jste předtím zvěřině dvakrát neholdovali. Srnčí dušené spolu s kořenovou zeleninou, červeným vínem a brusinkami, nakonec dochucené smetanou a ostružinovým džemem, a podávané s knedlíkem. Mňam!

Co budete potřebovat

  • 2 střední červené cibule
  • 100 g mrkve
  • 50 g petržele
  • 1,6 kg srnčí plece bez kosti
  • sůl a pepř
  • 100 g sádla
  • 2-3 snítky tymiánu
  • trochu citronové kůry
  • 1 bobkový list
  • 1 zarovnaná lžíce hladké mouky
  • 350 ml Frankovky
  • 350 ml hovězího vývaru
  • 1 lžíce brusinek
  • 1 stroužek česneku
  • trochu okraje ze slaniny
  • 1-2 lžičky ostružinového džemu (pokud neseženete, použijte více brusinek)
  • 150 ml smetany ke šlehání
  • 150 ml zakysané smetany

Postup

  • Cibuli nakrájejte na kostičky, mrkev, petržel a celer nasekejte nahrubo; maso nakrájejte na kostky o velikosti cca 4 cm.
  • Maso lehce osolte, opepřete a osmahněte na sádle.
  • Přidejte cibuli a společně orestujte.
  • Současně osmahněte zeleninu na másle a přidejte k masu.
  • Přidejte tymián, citronovou kůru a bobkový list.
  • Důkladně promíchejte a lehce poprašte moukou.
  • Přidejte 200 ml červeného vína a hovězí vývar.
  • Přidejte sůl a pepř podle chuti a vmíchejte brusinky.
  • Stroužky česneku oloupejte a přidejte je do omáčky celé.
  • Přidejte okraje ze slaniny.
  • Vše dobře promíchejte, přikryjte a duste, dokud maso nezměkne, což bude trvat asi hodinu.
  • Maso a bobkový list vyjměte, omáčku promíchejte a přeceďte přes síto.
  • Přidejte ostružinový džem a zbytek červeného vína, podle chuti osolte, opepřete a přiveďte k varu.
  • Maso vraťte do hrnce a vše společně poduste.
  • Přidejte smetanu a zakysanou smetanu, promíchejte a ještě jednou dochuťte.
  • Podávejte s houskovým nebo bramborovým knedlíkem.
Srnčí dušené spolu s kořenovou zeleninou, červeným vínem a brusinkami, nakonec dochucené smetanou a ostružinovým džemem v hrnci na prkýnku.
www.austrianwine.com

Možná se vám budou hodit i naše recenze hlubokých pánví, které hravě dokáží nahradit i klasický hrnec a být tak multifunkčním pomocníkem. Kdo vyhrál v našem srovnání? 

Pečená srnčí panenka s omáčkou z červeného vína

Na tomhle pokrmu si pochutnají i ti nejnáročnější gurmáni. Protože jaké srnčí maso může být lepší než panenka, a to ke všemu pečená do medium-rare dokonalosti a podávaná s luxusní omáčkou z červeného vína a suchého sherry. Tohle prostě musíte vyzkoušet!

Co budete potřebovat

  • 600 ml červeného vína (například shiraz)
  • 80 ml suchého sherry
  • 80 ml balzamikového octa
  • 6 šalotek, nakrájených na plátky
  • 1 bobkový list
  • 1 snítka tymiánu
  • 500 ml brusinkového džusu nebo kvalitního hovězího vývaru
  • 10 g sušených lišek nebo hříbků
  • 1 kg srnčí panenky
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 30 g másla
  • 1 lžíce hladké mouky
  • džem z červeného rybízu k podávání

Postup

  • Na omáčku smíchejte v misce červené víno, suché sherry, balzamikový ocet, šalotku, bobkový list a tymián a nechte 2–3 hodiny odstát.
  • Vložte do hrnce s brusinkovým džusem nebo vývarem a přiveďte k varu na vysoké teplotě.
  • Snižte teplotu na středně nízkou a vařte, dokud se tekutina nesníží o tři čtvrtiny (to bude trvat asi 20 minut).
  • Dejte stranou.
  • Troubu předehřejte na 200°C.
  • Sušené houby dejte do misky, zalijte trochou vroucí vody a nechte 10 minut louhovat.
  • Pokud je panenka moc dlouhá, překrojte ji napůl.
  • Dobře dochutíme solí a čerstvě mletým černým pepřem.
  • Ve velké pánvi rozehřejte olej na vysokou teplotu a maso opečte ze všech stran.
  • Přendejte na pekáč a pečte 10–12 minut na medium-rare.
  • Vyndejte z trouby, volně přikryjte alobalem a nechte 10 minut odpočívat.
  • Houby sceďte, tekutinu si ponechte.
  • Máslo rozehřejte na pánvi na středním plameni.
  • Přidejte houby a restujte za stálého míchání 1-2 minuty.
  • Do pánve přidejte mouku a restujte za stálého míchání další minutu.
  • Přidejte omáčku z červeného vína a odloženou tekutinu z hub a vařte 5–6 minut, dokud se omáčka dobře nezredukuje.
  • Podle chuti okořeňte.
  • Panenku naporcujte a podávejte s omáčkou a džemem z červeného rybízu, doplněné salátem.
Nakrájená srnčí panenka pečená do medium-rare, a podávaná s omáčkou z červeného vína a suchého sherry, šťouchanými bramborami a salátkem na talíři s vidličkou.
www.delicious.com.au

Srnčí steaky s červeným vínem a rybízovým džemem

Tyto působivé steaky ze srnčího masa servírované s luxusní omáčkou z portského, červeného bobulovitého ovoce a rybízového džemu zvládnete připravit za maximálně 20 minut! Není to skvělé?

Co budete potřebovat

  • 2 steaky ze srnčího masa, každý o hmotnosti cca 200g
  • 1 lžíce másla
  • 1 lžíce čerstvého rozmarýnu, nasekaného najemno
  • 1 lžíce slunečnicového oleje
  • sůl a čerstvě mletý pepř na dochucení

Na omáčku:

  • 150 g červených bobulí (červený rybíz, brusinky)
  • 2 lžíce portského nebo červeného vína
  • 2 lžíce džemu z červeného rybízu nebo hladké brusinkové omáčky

Postup

  • Pomocí kuchyňské utěrky steaky co nejvíce osušte a z obou stran dochuťte trochou soli a čerstvě mletého pepře.
  • Máslo a slunečnicový olej zahřívejte na těžké pánvi, dokud se máslo nerozpustí a nezačne pěnit.
  • Snižte teplotu na středně vysokou a pomocí kleští umístěte steaky na pánev.
  • Opékejte 3-4 minuty, obraťte a opékejte další 3-4 minuty z druhé strany.
  • Pokud jsou steaky silné, budete je muset opékat déle.
  • Jakmile jsou steaky pěkně opečené z obou stran, přendejte je na talíř a přikryjte alobalem.
  • Rozpálenou pánev potřete trochou portského.
  • Přidejte rybízový džem a míchejte, dokud se nerozpustí.
  • Přidejte červené bobule a krátce povařte, dokud nezačnou měknout a pouštět šťávu.
  • Posypte nasekaným rozmarýnem.
  • Steaky podávejte s omáčkou, bramborovým nebo celerovým pyré a zeleninovým salátem.
Steaky ze srnčího masa servírované s luxusní omáčkou z portského, červeného bobulovitého ovoce a rybízového džemu na talíři s vidličkou.
www.supergoldenbakes.com

Zvěřinové maso je jistě výjimečné, ale není vždy dostupné a jeho zpracování a především příprava před vlastním vařením včetně případného stahování a kuchání má svá úskalí. Velký podíl na specifické chuti zvěřiny mají další použité suroviny včetně koření. My pro vás máme 5 skvělých receptů na nepravé zvěřinové hody, díky kterým vám zvěřina ani chybět nebude.

A jak se vám naše dnešní recepty na srnčí na víně líbily? Napište nám do komentářů!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X