Srnčí maso je krásně libové a vaří se velmi rychle.
Možná si říkáte, že zvěřina není to pravé pro vás, ale proč jí nedat ještě jednu šanci?
S našimi recepty na srnčí na víně totiž pravděpodobně změníte názor.
Jsou naprosto delikátní!
Srnčí guláš na víně
Luxusní guláš ze srnčího masa vařený s červeným vínem je naprostou delikatesou a vy už nikdy nebudete chtít jiný! Volitelně můžete guláš vařit i s houbami, pokud máte zrovna nějaké doma.
Co budete potřebovat
- 1/4 šálku sádla, slaniny nebo slunečnicového oleje
- 1 kg srnčí kýty, nakrájené na 7 až 10 cm kousky
- sůl dle chuti
- 5 šálků nakrájené cibule
- 1/4 šálku sladké papriky
- 2 lžičky pálivé papriky
- 2 lžičky kmínu
- 1 lžička sušené majoránky
- 1 šálek drcených rajčat
- 2 šálky srnčího nebo hovězího vývaru
- 1 šálek červeného vína
Postup
- Ve velkém hrnci rozehřejte sádlo nebo slaninu na středně vysoké teplotě a maso po dávkách opékejte.
- Maso během vaření osolte.
- Bude to trvat asi 20 minut, než všechno maso zhnědne.
- Maso vyjměte, až zhnědne, a dejte stranou.
- Přidejte všechnu cibuli a kmín a stáhněte plamen na střední stupeň.
- Cibuli restujte za častého míchání, dokud nezezlátne.
- Pokud to děláte správně, zabere to cca 30 minut.
- Přidejte maso a potom všechny ostatní ingredience.
- Dobře promíchejte a přiveďte k varu.
- Přikryjte a vařte na mírném ohni 2 hodiny, nebo dokud se maso nerozpadá.
- V případě potřeby přidejte další sůl.
- Guláš podávejte s knedlíkem nebo těstovinami.

Pojďte se inspirovat i našimi dalšími recepty ze srnčího masa včetně jednoduchého návodu, jak maso naložit, aby bylo co nejjemnější!
Pečený srnčí hřbet s květákovým krémem a omáčkou z červeného vína
Chystáte slavnostní večeři? Co takhle svým hostům naservírovat delikátní srnčí hřbet podávaný s květákovým krémem a přelitý omáčkou z červeného vína! Pokrm nejen že skvěle vypadá, ale i dokonale chutná.
Co budete potřebovat
Na maso:
- 750 g srnčího hřbetu, zbaveného veškeré stříbrné kůže
- 2 snítky čerstvého bio rozmarýnu
- 1 lžíce olivového oleje
- 15 g ghí
- 40 g másla
- 300 g hub dle vaší volby, ořezaných a nakrájených na plátky
- mořská sůl dle chuti
- černý pepř, čerstvě mletý
- řeřicha, na ozdobu
Na květákový krém:
- 1 hlávka květáku (asi 600 g), rozdělená na růžičky
- 30 g bio smetany ke šlehání
- 50 g másla
- 50 g čedaru, strouhaného
- mořská sůl
- bílý pepř
Na omáčku z červeného vína:
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 šalotka, nakrájená na plátky
- 1 mrkev, nakrájená na plátky
- 1 pórek, pouze horní část, nakrájená na plátky
- 1 řapík řapíkatého celeru, nakrájený na plátky
- 1 snítka čerstvého tymiánu
- 1 bobkový list
- 1 snítka rozmarýnu
- 200 ml červeného vína
- 50 ml červeného vinného octa
- 100 ml portského
- 500 ml kuřecího vývaru
- 25 g másla, nakrájeného na malé kostičky
Postup
- Mezi stříbrnou kůži a maso vsuňte špičku ostrého nože.
- Opatrně klouzejte nožem z jednoho konce hřbetu po mase a zároveň stáhněte stříbrnou kůži.
- Jakmile odstraníte veškerou tuhou membránu, použijte několik koktejlových tyčinek, abyste znovu vytvarovali hřbet a spojili maso dohromady.
- Těžkou pánev postavte na střední plamen, přidejte olivový olej a orestujte zeleninu, dokud neztmavne.
- Přidejte bylinky, červené víno, portské a ocet.
- Vařte, dokud se směs nezredukuje.
- Přilijte vývar, přiveďte k varu a vařte na mírném plameni, dokud se nezredukuje na polovinu.
- Omáčku propasírujte přes jemný cedník.
- Dejte do malého hrnce a nechte stranou.
- Před podáváním zahřejte k bodu varu a zašlehejte studené máslo.
- Na dně parního hrnce přiveďte k varu trochu osolené vody.
- Květák rozdělte na růžičky, vložte do horní části pařáku, přikryjte a vařte do měkka.
- Květák přendejte do mixéru spolu se sýrem, máslem a smetanou.
- Mixujte do hladkého pyré.
- Pyré přendejte do malého hrnce.
- Osolte a opepřete a udržujte v teple na mírném ohni.
- Nakrájený hřbet osušte a potřete olivovým olejem.
- Osolte a opepřete.
- Předehřejte troubu na 180 stupňů Celsia.
- Umístěte těžkou pánev na střední plamen a přidejte ghí.
- Jakmile se ghí rozpustí, opékejte jednu stranu masa 2 minuty, otočte a opékejte další 2 minuty.
- Maso přendejte na pekáč.
- Polovinu másla rovnoměrně položte na maso a navrch dejte snítky rozmarýnu.
- Vložte do předehřáté trouby a pečte 5-8 minut.
- Po upečení vyjměte z trouby, volně přikryjte alobalem a nechte 5–10 minut odpočinout.
- Mezitím dejte pánev se zbylou polovinou másla na střední teplotu.
- Houby pomalu restujte 5 minut, dokud nezměknou a okraje nezezlátnou.
- Osolte a opepřete.
- Horký květákový krém a houby rozdělte na čtyři předehřáté talíře.
- Maso nakrájejte na 1–2 cm plátky, rozdělte na talíře a položte na houby.
- Zakončete omáčkou z červeného vína a ozdobte snítkami čerstvé řeřichy.

Objevte podobné tipy
Srnčí ragú na víně
Tak tohle je naprostá delikatesa aneb zamilujte se do srnčího masa, i když jste předtím zvěřině dvakrát neholdovali. Srnčí dušené spolu s kořenovou zeleninou, červeným vínem a brusinkami, nakonec dochucené smetanou a ostružinovým džemem, a podávané s knedlíkem. Mňam!
Co budete potřebovat
- 2 střední červené cibule
- 100 g mrkve
- 50 g petržele
- 1,6 kg srnčí plece bez kosti
- sůl a pepř
- 100 g sádla
- 2-3 snítky tymiánu
- trochu citronové kůry
- 1 bobkový list
- 1 zarovnaná lžíce hladké mouky
- 350 ml Frankovky
- 350 ml hovězího vývaru
- 1 lžíce brusinek
- 1 stroužek česneku
- trochu okraje ze slaniny
- 1-2 lžičky ostružinového džemu (pokud neseženete, použijte více brusinek)
- 150 ml smetany ke šlehání
- 150 ml zakysané smetany
Postup
- Cibuli nakrájejte na kostičky, mrkev, petržel a celer nasekejte nahrubo; maso nakrájejte na kostky o velikosti cca 4 cm.
- Maso lehce osolte, opepřete a osmahněte na sádle.
- Přidejte cibuli a společně orestujte.
- Současně osmahněte zeleninu na másle a přidejte k masu.
- Přidejte tymián, citronovou kůru a bobkový list.
- Důkladně promíchejte a lehce poprašte moukou.
- Přidejte 200 ml červeného vína a hovězí vývar.
- Přidejte sůl a pepř podle chuti a vmíchejte brusinky.
- Stroužky česneku oloupejte a přidejte je do omáčky celé.
- Přidejte okraje ze slaniny.
- Vše dobře promíchejte, přikryjte a duste, dokud maso nezměkne, což bude trvat asi hodinu.
- Maso a bobkový list vyjměte, omáčku promíchejte a přeceďte přes síto.
- Přidejte ostružinový džem a zbytek červeného vína, podle chuti osolte, opepřete a přiveďte k varu.
- Maso vraťte do hrnce a vše společně poduste.
- Přidejte smetanu a zakysanou smetanu, promíchejte a ještě jednou dochuťte.
- Podávejte s houskovým nebo bramborovým knedlíkem.

Možná se vám budou hodit i naše recenze hlubokých pánví, které hravě dokáží nahradit i klasický hrnec a být tak multifunkčním pomocníkem. Kdo vyhrál v našem srovnání?
Pečená srnčí panenka s omáčkou z červeného vína
Na tomhle pokrmu si pochutnají i ti nejnáročnější gurmáni. Protože jaké srnčí maso může být lepší než panenka, a to ke všemu pečená do medium-rare dokonalosti a podávaná s luxusní omáčkou z červeného vína a suchého sherry. Tohle prostě musíte vyzkoušet!
Co budete potřebovat
- 600 ml červeného vína (například shiraz)
- 80 ml suchého sherry
- 80 ml balzamikového octa
- 6 šalotek, nakrájených na plátky
- 1 bobkový list
- 1 snítka tymiánu
- 500 ml brusinkového džusu nebo kvalitního hovězího vývaru
- 10 g sušených lišek nebo hříbků
- 1 kg srnčí panenky
- 1 lžíce olivového oleje
- 30 g másla
- 1 lžíce hladké mouky
- džem z červeného rybízu k podávání
Postup
- Na omáčku smíchejte v misce červené víno, suché sherry, balzamikový ocet, šalotku, bobkový list a tymián a nechte 2–3 hodiny odstát.
- Vložte do hrnce s brusinkovým džusem nebo vývarem a přiveďte k varu na vysoké teplotě.
- Snižte teplotu na středně nízkou a vařte, dokud se tekutina nesníží o tři čtvrtiny (to bude trvat asi 20 minut).
- Dejte stranou.
- Troubu předehřejte na 200°C.
- Sušené houby dejte do misky, zalijte trochou vroucí vody a nechte 10 minut louhovat.
- Pokud je panenka moc dlouhá, překrojte ji napůl.
- Dobře dochutíme solí a čerstvě mletým černým pepřem.
- Ve velké pánvi rozehřejte olej na vysokou teplotu a maso opečte ze všech stran.
- Přendejte na pekáč a pečte 10–12 minut na medium-rare.
- Vyndejte z trouby, volně přikryjte alobalem a nechte 10 minut odpočívat.
- Houby sceďte, tekutinu si ponechte.
- Máslo rozehřejte na pánvi na středním plameni.
- Přidejte houby a restujte za stálého míchání 1-2 minuty.
- Do pánve přidejte mouku a restujte za stálého míchání další minutu.
- Přidejte omáčku z červeného vína a odloženou tekutinu z hub a vařte 5–6 minut, dokud se omáčka dobře nezredukuje.
- Podle chuti okořeňte.
- Panenku naporcujte a podávejte s omáčkou a džemem z červeného rybízu, doplněné salátem.

Srnčí steaky s červeným vínem a rybízovým džemem
Tyto působivé steaky ze srnčího masa servírované s luxusní omáčkou z portského, červeného bobulovitého ovoce a rybízového džemu zvládnete připravit za maximálně 20 minut! Není to skvělé?
Co budete potřebovat
- 2 steaky ze srnčího masa, každý o hmotnosti cca 200g
- 1 lžíce másla
- 1 lžíce čerstvého rozmarýnu, nasekaného najemno
- 1 lžíce slunečnicového oleje
- sůl a čerstvě mletý pepř na dochucení
Na omáčku:
- 150 g červených bobulí (červený rybíz, brusinky)
- 2 lžíce portského nebo červeného vína
- 2 lžíce džemu z červeného rybízu nebo hladké brusinkové omáčky
Postup
- Pomocí kuchyňské utěrky steaky co nejvíce osušte a z obou stran dochuťte trochou soli a čerstvě mletého pepře.
- Máslo a slunečnicový olej zahřívejte na těžké pánvi, dokud se máslo nerozpustí a nezačne pěnit.
- Snižte teplotu na středně vysokou a pomocí kleští umístěte steaky na pánev.
- Opékejte 3-4 minuty, obraťte a opékejte další 3-4 minuty z druhé strany.
- Pokud jsou steaky silné, budete je muset opékat déle.
- Jakmile jsou steaky pěkně opečené z obou stran, přendejte je na talíř a přikryjte alobalem.
- Rozpálenou pánev potřete trochou portského.
- Přidejte rybízový džem a míchejte, dokud se nerozpustí.
- Přidejte červené bobule a krátce povařte, dokud nezačnou měknout a pouštět šťávu.
- Posypte nasekaným rozmarýnem.
- Steaky podávejte s omáčkou, bramborovým nebo celerovým pyré a zeleninovým salátem.

Zvěřinové maso je jistě výjimečné, ale není vždy dostupné a jeho zpracování a především příprava před vlastním vařením včetně případného stahování a kuchání má svá úskalí. Velký podíl na specifické chuti zvěřiny mají další použité suroviny včetně koření. My pro vás máme 5 skvělých receptů na nepravé zvěřinové hody, díky kterým vám zvěřina ani chybět nebude.
A jak se vám naše dnešní recepty na srnčí na víně líbily? Napište nám do komentářů!