Výborné recepty na zapékané brambory se zelím na 5 různých způsobů. S masem i vegetariánské varianty!

Máte rádi kombinaci brambor a zelí?

Zní to dost obyčejně, ale když si je správně připravíte, jedná se o snadnou pochoutku, která potěší vaše chuťové buňky.

Vyzkoušejte naše recepty na zapečené brambory se zelím, které jsou jednoduché, ale chuťově naprosto geniální.

Máme pro vás varianty s kysaným zelím, hlávkovým, masové i veganské.

Užijte si to!

Gratinované brambory se zelím, slaninou a sýrem

Brambory v kombinaci se špičatým zelím, slaninou, čedarem a parmazánem jsou naprostou vynikající záležitostí, obzvlášť když vše společně zapečete dozlatova! Vyzkoušejte tento jednoduchý pokrm, který se stane hitem vaší kuchyně.

Co budete potřebovat

  • 600 g brambor, nakrájených na tenké plátky
  • 500 g bílého špičatého zelí, nakrájeného
  • 220 g nasekané slaniny
  • 1 stroužek česneku, nasekaný
  • 550 ml smetany ke šlehání
  • 1 lžíce másla
  • 20 g strouhanky
  • 150 g čedaru, strouhaného
  • 10 g parmazánu, strouhaného
  • 1 lžíce nasekané petrželky

Postup

  • Troubu rozehřejte na 200°C.
  • Brambory vařte pět minut, sceďte a dejte stranou.
  • Zelí osolte, dobře okořeňte a vmíchejte slaninu.
  • Smetanu, máslo a česnek rozehřejte v hrnci se špetkou soli a pepře a odstavte.
  • Do zapékací mísy navrstvěte brambory, sýr, slaninu a zelí, poté dokončete vrstvou brambor a posypte čedarem, parmezánem a petrželkou.
  • Pečte v troubě 25 minut dozlatova.
  • Ihned podávejte.
Brambory zapékané se špičatým zelím, slaninou, čedarem a parmazánem v zapékací míse.
www.greatbritishfoodawards.com

Máme pro vás i dalších 10 perfektních receptů s bramborami, které vás nesmí minout! Jaký vyzkoušíte jako první?

Zapečené brambory s kysaným zelím, klobásou a vejci

Úžasný hřejivý recept, který obsahuje samé dobré ingredience. Brambory, kysané zelí, klobásu, vejce a sýr. Může být něco lepšího?

Co budete potřebovat

  • 1 – 1,5 kg brambor, oloupaných a nakrájených na plátky silné cca 0,3 cm
  • 1 a 1/2 šálku nízkotučného mléka
  • 1 velká cibule, nakrájená nadrobno
  • 1 lžička olivového oleje
  • 1 lžička másla
  • 1 stroužek česneku, prolisovaný
  • 1 a 1/2 lžíce kukuřičného škrobu
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 1 a 1/2 šálku kuřecího vývaru
  • 1 kg kysaného zelí, okapaného
  • 6 vajec uvařených natvrdo, nakrájených na plátky
  • 1/2 šálku směsi strouhaného parmazánu a mozzarelly
  • ½ lžičky soli
  • 1/2 lžičky čerstvě mletého pepře
  • 1/2 lžičky sladké papriky
  • 1 klobása, nakrájená na tenké plátky

Postup

  • Předehřejte troubu na 220 stupňů Celsia a potřete olejem obdélníkovou zapékací mísu o rozměrech 23×33 cm.
  • Vezměte asi 15 plátků brambor a ohřívejte je v mikrovlnné troubě na vysokou teplotu, dokud nebudou měkké, asi 2 minuty.
  • K uvařeným bramborám přidejte 4 lžíce mléka a vidličkou brambory rozmačkejte, dejte stranou.   
  • V hrnci rozehřejte olivový olej a máslo, přidejte cibuli a česnek a opékejte, dokud cibule nezměkne, asi 5 minut.
  • Zatímco se cibule opéká, v malé misce prošlehejte polovinu mléka, kukuřičný škrob a mouku a dejte stranou.
  • Cibuli stáhněte z plotny a zašlehejte do ní zbylé mléko, kuřecí vývar, směs kukuřičného škrobu, bramborovou kaši, sůl, pepř a papriku.
  • Vraťte zpět na oheň a vařte, dokud směs nezhoustne, asi 5 minut.
  • Sundejte z plotny a vmíchejte sýr, míchejte, dokud se sýr nerozpustí.
  • V případě potřeby ochutnejte a okořeňte.
  • Na dno připravené zapékací misky navrstvěte část brambor, na ni navrstvěte 1/2 scezeného kysaného zelí, následuje polovina nakrájených vajec natvrdo a plátky klobásy.
  • Navrch rozetřete asi polovinu omáčky a opakujte s vrstvením, přičemž končíte s bramborami, které potřete zbylou omáčkou.
Zapékané brambory se zelím, klobásou a vejci v zapékací míse.
www.hanielas.com

Možná se vám budou hodit i naše recenze mikrovlnných trub, kde si ukážeme ty nejlepší a pomůžeme vám ve výběru!


Brambory pečené s kysaným zelím a uzeným masem

Vydatný pokrm, který vám prostě nemůže nechutnat! Brambory zapečené s kysaným zelím, uzeným vepřovým masem a zakysanou smetanou jsou naprosto vynikající a zamiluje si je celá vaše rodina.

Co budete potřebovat

  • 600 g brambor
  • sůl dle chuti
  • 120 ml ohřátého mléka
  • 1 lžíce másla
  • muškátový oříšek
  • 1 cibule
  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • 2 malé bobkové listy
  • 1 lžíce kmínu
  • 400 g kysaného zelí
  • 500 g uzeného vepřového masa (vařeného, ​​vykostěného, ​​nakrájeného na plátky)
  • 200 g zakysané smetany
  • mletá paprika
  • ½ svazku pažitky

Postup

  • Předehřejte troubu na 180 °C.
  • Brambory oloupejte, opláchněte a vařte do měkka 30 minut ve velkém množství osolené vody.
  • Sceďte, nechte odpařit vlhkost a 3/4 brambor rozšťouchejte.
  • Prolisované brambory smíchejte s mlékem, máslem a muškátovým oříškem.
  • Zbylé brambory nakrájejte nahrubo a promíchejte.
  • Cibuli oloupejte, nakrájejte na malé kostičky a orestujte na rozpáleném oleji.
  • Přidejte bobkové listy, kmín a kysané zelí a na mírném ohni vařte přikryté cca 5 minut.
  • Uzené maso nakrájejte na tenké plátky a navrstvěte do zapékací mísy s kysaným zelím a bramborovou kaší.
  • Zakysanou smetanu dochuťte solí a pepřem a nalijte na směs v zapékací míse.
  • Pečtev předehřáté troubě asi 35 minut.
  • Posypte nasekanou pažitkou a podávejte horké.
Brambory pečené s kysaným zelím, uzeným vepřovým masem a zakysanou smetanou v zapékací míse s vařečkou.
www.eatsmarter.com

Veganské zapékané brambory

Karmelizovaná cibulka dává tomuto pokrmu skvělý základ pro bohatou a jemnou chuť. Zelí se vaří s rajčatovým protlakem, cukrem a kořením. Poté se vše navrství do zapékací mísy, poklade bramborami a peče dozlatova. Už se vám sbíhají sliny? Tak si pojďme společně tuto dobrotu připravit!

Co budete potřebovat

  • 3 lžíce olivového oleje
  • 2 střední cibule, nakrájené na tenké plátky
  • 1 střední hlávka zelí (cca 1 kg), nakrájená na čtvrtky, zbavená jádřinců a nakrájená
  • 2 lžičky soli
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • ½ lžičky cukru
  • ½ lžičky uzené papriky
  • ½ lžičky nového koření
  • ¼ lžičky kajenského pepře
  • 2 velké brambory, nakrájené na velmi tenké plátky

Postup

  • Předehřejte troubu na 200 °C a roste umístěte doprostřed.
  • Velkou zapékací mísu lehce vymažte tukem a dejte stranou.
  • Zahřejte 2 lžíce olivového oleje ve svém největším hrnci na středně vysokém plameni.
  • Přidejte cibuli a opékejte asi 6 minut, dokud nezesklovatí.
  • Přidejte nakrájené zelí, posypte solí a přikryjte pokličkou.
  • Snižte teplotu na střední a vařte 10 minut bez zvednutí pokličky.
  • Sejměte pokličku, dobře promíchejte a přidejte rajčatový protlak, cukr, nové koření a kajenský pepř.
  • Pořádně promíchejte, přikryjte pokličkou a vařte 10 minut.
  • Odstraňte poklici a vařte dalších 10 minut za občasného míchání, dokud zelí nezvadne a nezměkne.
  • Zelí přendejte do připravené zapékací mísy a hřbetem stěrky rovnoměrně přitlačte.
  • Navrch dejte brambory tak, aby se plátky překrývaly.
  • Vršek potřete trochou olivového oleje a posypte solí.
  • Pečte v troubě 30 minut nebo dokud nejsou brambory zlaté a křupavé.
  • Podávejte horké!
Zapékané brambor se zelím a karamelizovanou cibulí v zapékací míse se lžící.
www.theironyou.com

Připravili jsme si pro vás také další zajímavé recepty na zapečené brambory 9x jinak, které určitě stojí za to vyzkoušet!

Gratinované batáty s červeným zelím

Tohle je naprosto perfektní zeleninové jídlo, kde výrazná chuť červeného zelí s vínem a kořením skvěle kontrastuje se sladkými batáty a smetanou. Dokonalost!

Co budete potřebovat

  • 2 velké batáty
  • 600 ml smetany ke šlehání
  • 1 celý muškátový oříšek

Na červené zelí:

  • 25 g kachního tuku
  • 125 g cibule
  • 5 g kmínu
  • 4 hřebíčky
  • 2 g jalovce
  • 2 bobkové listy
  • 250 ml červeného vína
  • 100 ml jablečné šťávy
  • 100 g velkých brambor
  • 50 g medu
  • 125 g másla

Postup

  • Předehřejte troubu na 170 °C.
  • Červené zelí dejte do cedníku, posypte 1 lžící soli a nechte hodinu odležet.
  • Po hodině zelí opláchněte.
  • Kachní sádlo rozpusťte ve velké žáruvzdorné pánvi na středním plameni.
  • Přidejte cibuli, kmín, hřebíček, jalovec a bobkové listy a opékejte, dokud cibule nezezlátne.
  • Do pánve přidejte zelí, víno a jablečnou šťávu.
  • Přikryjte pečícím papírem, přendejte do trouby a pečte 1 hodinu, dokud se většina tekutiny neodpaří.
  • Přidejte brambory a pečte dalších 30 minut – brambory dodají zelí krémovou texturu.
  • Vyjměte z trouby a vmíchejte med.
  • Dochuťte solí a čerstvě mletým černým pepřem.
  • Do horké směsi vmíchejte máslo.
  • Zvyšte teplotu trouby na 180 °C.
  • Na zelí v pánvi položte kolečka sladkých brambor a pomalu zalijte smetanou.
  • Posypte trochou muškátového oříšku a dochuťte solí a čerstvě mletým černým pepřem.
  • Pečte 30–45 minut nebo dozlatova.
  • Podávejte horké.
Zapékané sladké brambory se zelím na pánvi.
www.chefspencil.com

Brambor patří celosvětově k nejvyužívanějším potravinářským plodinám. Víte, jaké brambory jsou nejvhodnější na přípravu salátu a jaké naopak na knedlíky? Je lepší je konzumovat se slupkou, nebo bez?Je pravda, že sladké brambory neboli batáty jsou zdravější? To vše a mnohem více se dozvíte v našem rozsáhlém článku o bramborách!

A jak se vám naše dnešní recepty líbily? Napište nám do komentářů!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X