Máte rádi kombinaci brambor a zelí?
Zní to dost obyčejně, ale když si je správně připravíte, jedná se o snadnou pochoutku, která potěší vaše chuťové buňky.
Vyzkoušejte naše recepty na zapečené brambory se zelím, které jsou jednoduché, ale chuťově naprosto geniální.
Máme pro vás varianty s kysaným zelím, hlávkovým, masové i veganské.
Užijte si to!
Gratinované brambory se zelím, slaninou a sýrem
Brambory v kombinaci se špičatým zelím, slaninou, čedarem a parmazánem jsou naprostou vynikající záležitostí, obzvlášť když vše společně zapečete dozlatova! Vyzkoušejte tento jednoduchý pokrm, který se stane hitem vaší kuchyně.
Co budete potřebovat
- 600 g brambor, nakrájených na tenké plátky
- 500 g bílého špičatého zelí, nakrájeného
- 220 g nasekané slaniny
- 1 stroužek česneku, nasekaný
- 550 ml smetany ke šlehání
- 1 lžíce másla
- 20 g strouhanky
- 150 g čedaru, strouhaného
- 10 g parmazánu, strouhaného
- 1 lžíce nasekané petrželky
Postup
- Troubu rozehřejte na 200°C.
- Brambory vařte pět minut, sceďte a dejte stranou.
- Zelí osolte, dobře okořeňte a vmíchejte slaninu.
- Smetanu, máslo a česnek rozehřejte v hrnci se špetkou soli a pepře a odstavte.
- Do zapékací mísy navrstvěte brambory, sýr, slaninu a zelí, poté dokončete vrstvou brambor a posypte čedarem, parmezánem a petrželkou.
- Pečte v troubě 25 minut dozlatova.
- Ihned podávejte.

Máme pro vás i dalších 10 perfektních receptů s bramborami, které vás nesmí minout! Jaký vyzkoušíte jako první?
Zapečené brambory s kysaným zelím, klobásou a vejci
Úžasný hřejivý recept, který obsahuje samé dobré ingredience. Brambory, kysané zelí, klobásu, vejce a sýr. Může být něco lepšího?
Co budete potřebovat
- 1 – 1,5 kg brambor, oloupaných a nakrájených na plátky silné cca 0,3 cm
- 1 a 1/2 šálku nízkotučného mléka
- 1 velká cibule, nakrájená nadrobno
- 1 lžička olivového oleje
- 1 lžička másla
- 1 stroužek česneku, prolisovaný
- 1 a 1/2 lžíce kukuřičného škrobu
- 1 lžíce hladké mouky
- 1 a 1/2 šálku kuřecího vývaru
- 1 kg kysaného zelí, okapaného
- 6 vajec uvařených natvrdo, nakrájených na plátky
- 1/2 šálku směsi strouhaného parmazánu a mozzarelly
- ½ lžičky soli
- 1/2 lžičky čerstvě mletého pepře
- 1/2 lžičky sladké papriky
- 1 klobása, nakrájená na tenké plátky
Postup
- Předehřejte troubu na 220 stupňů Celsia a potřete olejem obdélníkovou zapékací mísu o rozměrech 23×33 cm.
- Vezměte asi 15 plátků brambor a ohřívejte je v mikrovlnné troubě na vysokou teplotu, dokud nebudou měkké, asi 2 minuty.
- K uvařeným bramborám přidejte 4 lžíce mléka a vidličkou brambory rozmačkejte, dejte stranou.
- V hrnci rozehřejte olivový olej a máslo, přidejte cibuli a česnek a opékejte, dokud cibule nezměkne, asi 5 minut.
- Zatímco se cibule opéká, v malé misce prošlehejte polovinu mléka, kukuřičný škrob a mouku a dejte stranou.
- Cibuli stáhněte z plotny a zašlehejte do ní zbylé mléko, kuřecí vývar, směs kukuřičného škrobu, bramborovou kaši, sůl, pepř a papriku.
- Vraťte zpět na oheň a vařte, dokud směs nezhoustne, asi 5 minut.
- Sundejte z plotny a vmíchejte sýr, míchejte, dokud se sýr nerozpustí.
- V případě potřeby ochutnejte a okořeňte.
- Na dno připravené zapékací misky navrstvěte část brambor, na ni navrstvěte 1/2 scezeného kysaného zelí, následuje polovina nakrájených vajec natvrdo a plátky klobásy.
- Navrch rozetřete asi polovinu omáčky a opakujte s vrstvením, přičemž končíte s bramborami, které potřete zbylou omáčkou.

Možná se vám budou hodit i naše recenze mikrovlnných trub, kde si ukážeme ty nejlepší a pomůžeme vám ve výběru!
Objevte podobné tipy
Brambory pečené s kysaným zelím a uzeným masem
Vydatný pokrm, který vám prostě nemůže nechutnat! Brambory zapečené s kysaným zelím, uzeným vepřovým masem a zakysanou smetanou jsou naprosto vynikající a zamiluje si je celá vaše rodina.
Co budete potřebovat
- 600 g brambor
- sůl dle chuti
- 120 ml ohřátého mléka
- 1 lžíce másla
- muškátový oříšek
- 1 cibule
- 2 lžíce rostlinného oleje
- 2 malé bobkové listy
- 1 lžíce kmínu
- 400 g kysaného zelí
- 500 g uzeného vepřového masa (vařeného, vykostěného, nakrájeného na plátky)
- 200 g zakysané smetany
- mletá paprika
- ½ svazku pažitky
Postup
- Předehřejte troubu na 180 °C.
- Brambory oloupejte, opláchněte a vařte do měkka 30 minut ve velkém množství osolené vody.
- Sceďte, nechte odpařit vlhkost a 3/4 brambor rozšťouchejte.
- Prolisované brambory smíchejte s mlékem, máslem a muškátovým oříškem.
- Zbylé brambory nakrájejte nahrubo a promíchejte.
- Cibuli oloupejte, nakrájejte na malé kostičky a orestujte na rozpáleném oleji.
- Přidejte bobkové listy, kmín a kysané zelí a na mírném ohni vařte přikryté cca 5 minut.
- Uzené maso nakrájejte na tenké plátky a navrstvěte do zapékací mísy s kysaným zelím a bramborovou kaší.
- Zakysanou smetanu dochuťte solí a pepřem a nalijte na směs v zapékací míse.
- Pečtev předehřáté troubě asi 35 minut.
- Posypte nasekanou pažitkou a podávejte horké.

Veganské zapékané brambory
Karmelizovaná cibulka dává tomuto pokrmu skvělý základ pro bohatou a jemnou chuť. Zelí se vaří s rajčatovým protlakem, cukrem a kořením. Poté se vše navrství do zapékací mísy, poklade bramborami a peče dozlatova. Už se vám sbíhají sliny? Tak si pojďme společně tuto dobrotu připravit!
Co budete potřebovat
- 3 lžíce olivového oleje
- 2 střední cibule, nakrájené na tenké plátky
- 1 střední hlávka zelí (cca 1 kg), nakrájená na čtvrtky, zbavená jádřinců a nakrájená
- 2 lžičky soli
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- ½ lžičky cukru
- ½ lžičky uzené papriky
- ½ lžičky nového koření
- ¼ lžičky kajenského pepře
- 2 velké brambory, nakrájené na velmi tenké plátky
Postup
- Předehřejte troubu na 200 °C a roste umístěte doprostřed.
- Velkou zapékací mísu lehce vymažte tukem a dejte stranou.
- Zahřejte 2 lžíce olivového oleje ve svém největším hrnci na středně vysokém plameni.
- Přidejte cibuli a opékejte asi 6 minut, dokud nezesklovatí.
- Přidejte nakrájené zelí, posypte solí a přikryjte pokličkou.
- Snižte teplotu na střední a vařte 10 minut bez zvednutí pokličky.
- Sejměte pokličku, dobře promíchejte a přidejte rajčatový protlak, cukr, nové koření a kajenský pepř.
- Pořádně promíchejte, přikryjte pokličkou a vařte 10 minut.
- Odstraňte poklici a vařte dalších 10 minut za občasného míchání, dokud zelí nezvadne a nezměkne.
- Zelí přendejte do připravené zapékací mísy a hřbetem stěrky rovnoměrně přitlačte.
- Navrch dejte brambory tak, aby se plátky překrývaly.
- Vršek potřete trochou olivového oleje a posypte solí.
- Pečte v troubě 30 minut nebo dokud nejsou brambory zlaté a křupavé.
- Podávejte horké!

Připravili jsme si pro vás také další zajímavé recepty na zapečené brambory 9x jinak, které určitě stojí za to vyzkoušet!
Gratinované batáty s červeným zelím
Tohle je naprosto perfektní zeleninové jídlo, kde výrazná chuť červeného zelí s vínem a kořením skvěle kontrastuje se sladkými batáty a smetanou. Dokonalost!
Co budete potřebovat
- 2 velké batáty
- 600 ml smetany ke šlehání
- 1 celý muškátový oříšek
Na červené zelí:
- 25 g kachního tuku
- 125 g cibule
- 5 g kmínu
- 4 hřebíčky
- 2 g jalovce
- 2 bobkové listy
- 250 ml červeného vína
- 100 ml jablečné šťávy
- 100 g velkých brambor
- 50 g medu
- 125 g másla
Postup
- Předehřejte troubu na 170 °C.
- Červené zelí dejte do cedníku, posypte 1 lžící soli a nechte hodinu odležet.
- Po hodině zelí opláchněte.
- Kachní sádlo rozpusťte ve velké žáruvzdorné pánvi na středním plameni.
- Přidejte cibuli, kmín, hřebíček, jalovec a bobkové listy a opékejte, dokud cibule nezezlátne.
- Do pánve přidejte zelí, víno a jablečnou šťávu.
- Přikryjte pečícím papírem, přendejte do trouby a pečte 1 hodinu, dokud se většina tekutiny neodpaří.
- Přidejte brambory a pečte dalších 30 minut – brambory dodají zelí krémovou texturu.
- Vyjměte z trouby a vmíchejte med.
- Dochuťte solí a čerstvě mletým černým pepřem.
- Do horké směsi vmíchejte máslo.
- Zvyšte teplotu trouby na 180 °C.
- Na zelí v pánvi položte kolečka sladkých brambor a pomalu zalijte smetanou.
- Posypte trochou muškátového oříšku a dochuťte solí a čerstvě mletým černým pepřem.
- Pečte 30–45 minut nebo dozlatova.
- Podávejte horké.

Brambor patří celosvětově k nejvyužívanějším potravinářským plodinám. Víte, jaké brambory jsou nejvhodnější na přípravu salátu a jaké naopak na knedlíky? Je lepší je konzumovat se slupkou, nebo bez?Je pravda, že sladké brambory neboli batáty jsou zdravější? To vše a mnohem více se dozvíte v našem rozsáhlém článku o bramborách!
A jak se vám naše dnešní recepty líbily? Napište nám do komentářů!