Vynikající recepty na grilovanou panenku 5x jinak. Vyzkoušejte všechny varianty a potěšte své hosty!

Sezóna letních grilovaček se blíží.

Přemýšlíte, čím letos ohromíte své přátele a rodinu?

Pak se inspirujte našimi recepty na panenku na grilu!

Ochutnejte ji zabalenou ve slanině či podávanou s lahodnou bylinkovou omáčkou.

Nakonec pro vás máme i pár tipů, díky kterým bude vaše panenka jednoduše dokonalá!

Vepřová panenka na grilu ve slanině

Tato vepřová panenka obalená ve slanině je plná chuti a rychlá a snadná na přípravu. Než se maso obalí proužky slaniny, potře se domácí barbecue omáčkou, což umožní, aby chutě pronikly do masa na grilu. Skvěle se hodí ke grilovaným batátům či bramborám a čerstvému salátu.

Co budete potřebovat

  • 3 lžíce kečupu
  • 1 lžíce třtinového cukru
  • 1 lžička sušené cibule
  • 1/2 lžičky mleté hořčice
  • 1/2 lžičky čerstvě mletého černého pepře
  • 1/2 lžičky sušeného oregana
  • 1/4 lžičky sušeného česneku nebo více podle chuti
  • 2 vepřové panenky (každá o hmotnosti cca 500 g)
  • 8 plátků slaniny

Postup

  • Zahřejte plynový gril na teplotu cca 150 – 160 °C nebo rozpalte gril na dřevěné uhlí.
  • Smíchejte kečup, třtinový cukr, sušenou cibuli, mletou hořčici, černý pepř, oregano a sušený česnek v malé misce.
  • Pomocí štětce potřete každou panenku rovnoměrným množstvím omáčky.
  • Plátky slaniny obalte kolem vepřového masa, aby bylo zcela zakryté.
  • Zajistěte každý konec párátky nebo rozpůlenými dřevěnými špejlemi.
  • Umístěte panenky na gril a pečte 20 až 25 minut, každé 4 až 5 minut pootočte.
  • Jakmile vnitřní teplota panenky dosáhne 63 stupňů Celsia a slanina je pěkně propečená, stáhněte maso z ohně.
  • Maso nechte 5 minut odpočinout a poté opatrně vyjměte párátka nebo špejle.
  • Nakrájejte maso na plátky o velikosti cca 3 cm a podávejte s vaší oblíbenou přílohou.
  • Užijte si to!
Dvě pokrájené panenky obalené ve slanině na prkýnku.
www.thespruceeats.com

Připravili jsme si pro vás i recepty na grilované pochoutky v alobalu, které uspokojí i ty největší fajnšmejkry. Inspirujte se!

Grilovaná panenka s borůvkovou BBQ omáčkou

Luxusní vepřová panenka na grilu s omáčkou z borůvek, medu a kečupu se stane hitem vašich letních grilovaček! Jakmile ji jednou zkusíte, už nebudete chtít grilovat žádné jiné maso.

Co budete potřebovat

Na omáčku:

  • 6 šálků borůvek
  • ⅔ šálku medu
  • ½ šálku kečupu
  • 1 střední paprička jalapeno, zbavená semínek a nakrájená nadrobno
  • ½ šálku nakrájené šalotky
  • 1 lžíce strouhaného čerstvého zázvoru
  • 2 lžičky čerstvě vymačkané limetkové šťávy
  • ½ lžičky sušené hořčice

Na vepřové maso:

  • 900 g vepřové panenky, ořezané
  • sůl a čerstvě mletý černý pepř

Postup

  • Smíchejte ingredience na omáčku ve středním hrnci.
  • Přiveďte k varu na středním plameni, snižte teplotu a vařte do zhoustnutí, asi 45 minut.
  • Omáčku rozdělte do 2 misek a dejte stranou.
  • Předehřejte gril na střední teplotu.
  • Vepřové maso osolte a opepřete.
  • Grilujte ze všech stran, 10 až 15 minut.
  • Potřete polovinou barbecue omáčky a za častého otáčení grilujte ještě asi 10 minut.
  • Teploměr vložený do masa by měl ukazovat cca 65 stupňů Celsia.
  • Odstavte a nechte 5 minut odpočinout.
  • Nakrájejte na plátky a podávejte se zbylou barbecue omáčkou.
Dvě grilované vepřové panenky s omáčkou z borůvek, medu a kečupu na prkýnku.
www.recipegirl.com

Možná se vám budou hodit i naše recenze na kontaktní elektrické grily. Jaké parametry je opravdu nezbytné před jejich výběrem zvážit? Vybrali jsme pro vás ty nejoblíbenější výrobky a zhodnotili je!

Vepřová panenka z grilu s bylinkovou omáčkou

Dokonalá kombinace třtinového cukru, římského kmínu, uzené papriky a citronové kůry povýší vaši vepřovou panenku na úplně novou úroveň. Bylinková omáčka ji navíc dodává další chuťový rozměr. Podávejte s grilo anou zeleninou, jako je chřest nebo cuketa.

Co budete potřebovat

Na vepřovou panenku:

  • kůra z 1 citronu
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • 2 lžičky uzené papriky
  • 1 lžička drceného římského kmínu
  • ½ lžičky soli
  • 2 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 700 g vepřové panenky

Na bylinkovou omáčku:

  • 2 jarní cibulky (pouze bílé a světle zelené části), nakrájené na tenké plátky
  • 1/2 šálku čerstvé petrželky, nasekané nadrobno
  • ¼ šálku extra panenského olivového oleje
  • 2 stroužky česneku, lisované
  • 3 lžíce červeného vinného octa
  • 2 lžíce čerstvých listů oregána
  • 1/2 lžičky drcených vloček červeného chilli
  • sůl a čerstvě mletý černý pepř dle chuti

Postup

  • V malé misce rozšlehejte citronovou kůru, třtinový cukr, papriku, římský kmín a sůl.
  • Vmíchejte olej a vytvořte pastu.
  • Potřete pastou celé vepřové maso.
  • Gril na 5 minut předehřejte nebo rozpalte grilovací pánev na středně vysokém plameni.
  • Grilujte vepřové maso za občasného obracení kleštěmi, dokud nezuhelnatí a teploměr s okamžitým odečtem zasunutý do nejtlustší části nezaznamená 63° Celsia, asi 20 minut.
  • Větší panenky dejte ještě dopéct do trouby předehřáté na 200° Celsia, dokud nedosáhnete požadované teploty, dalších 15 až 25 minut.
  • Nechte 10 minut odpočinout.
  • střední misce smíchejte jarní cibulku, petrželku, olej, česnek, ocet, oregano a červené chilli; dochuťte solí a černým pepřem.
  • Nakrájejte vepřové maso a nandejte ho na talíř.
  • Podávejte s bylinkovou omáčkou.
Nakrájená grilovaná panenka servírovaná s omáčkou z bylinek na talíři.
www.delish.com

Grilované špízy z vepřové panenky s hoisin omáčkou

Tyto jemné a chutné vepřové špízy se skvěle hodí na letní grilování. Podávejte je s rýží a s libovolnou zeleninou jako perfektní hlavní chod!

Co budete potřebovat

  • 700 – 900 g vepřové panenky, zbavené stříbrné kůže, nakrájené na 2,5 cm kousky

Na omáčku:

  • ½ šálku hoisin omáčky
  • 3/4 lžičky soli
  • 2 lžičky koření 5 vůní
  • 1 lžička česnekového prášku
  • 1/2 lžičky černého pepře
  • 1/4 čajové mletého kajenského pepře
  • 1/4 lžičky kukuřičného škrobu
  • 2 jarní cibulky na ozdobu, nakrájené na tenké plátky (volitelně)

Postup

  • Pokud používáte dřevěné špejle, namočte je alespoň na 30 minut do teplé vody, abyste zmírnili připalování na grilu.
  • V malé misce smíchejte ingredience na omáčku.
  • Odeberte 1/4 šálku omáčky a schovejte si ji na později.
  • Přidejte kousky vepřového masa a zbývající omáčku do velké mísy a promíchejte, aby se maso rovnoměrně obalilo.
  • Napíchejte vepřové maso na špízy a mezi každým kouskem masa ponechejte cca 0,5 cm mezeru, abyste podpořili rovnoměrné grilování
  • Nastříkejte špejle po celém povrchu olejem ve spreji.
  • Předehřejte gril na vysokou teplotu, vyčistěte rošty a pomocí papírových utěrek a kleští lehce potřete rošty kuchyňským olejem.
  • Vepřové špízy grilujte 3–4 minuty, dokud nezhnědnou.
  • Otočte, potřete odloženou omáčkou a grilujte další 3-4 minuty, dokud vnitřní teplota masa nedosáhne 60 stupňů Celsia.
  • Přeneste na talíř a dejte špízy volně do stanu z alobalu.
  • Nechte 5 minut odpočinout.
  • Posypte jarní cibulkou a podávejte s rýží.
Vepřové špízy z grilu na talíři.
www.theyummylife.com

Vyzkoušejte i naše další luxusní recepty na vepřovou panenku! Máme pro vás pečenou, zapečenou i grilovanou variantu.

Medovo-hořčičná panenka z grilu

Tohle je ta nejjednodušší, nejlepší a nejzdravější grilovaná vepřová panenka, jakou jste si kdy připravili! Na lahodnou marinádu potřebujete pouze běžně dostupné ingredience, které většinou najdete doma ve špízi a grilování vám zajistí naprosto dokonalé maso.

Co budete potřebovat

  • 700 – 900 g vepřové panenky (pokud je panenka tlustá více než 6 cm, rozřízněte ji podélně na polovinu, abyste získali dva tenčí kusy masa)
  • šťáva z ½ citronu
  • 2 lžičky prolisovaného česneku
  • 1 lžička italského koření
  • ¼ šálku oleje
  • ½ lžičky soli
  • ⅛ lžičky mletého černého pepře
  • 2 lžičky dijonské hořčice
  • 2 lžičky medu

Postup

  • Vepřovou panenku osušte papírovou utěrkou.
  • Smíchejte citronovou šťávu, česnek, italské koření, olej, sůl, pepř, dijonskou hořčici a med.
  • Nalijte polovinu směsi do velkého sáčku na zip a přidejte panenku.
  • Vytlačte přebytečný vzduch, uzavřete sáček a nechte 30 minut chladit.
  • Předehřejte gril na střední stupeň a rošty naolejujte.
  • Pomocí kleští přendejte vepřové maso na gril.
  • Zavřete gril a grilujte 15–20 minut, každých pár minut otočte, abyste zajistili rovnoměrné propečení a v polovině grilování potřete všechny strany vepřového masa rezervovanou marinádou.
  • Před krájením a podáváním přendejte na prkénko a nechte 5 minut odpočinout.
  • Dobrou chuť!
Nakrájená grilovaná vepřová panenka s marinádou.
www.lecremedelacrumb.com

Pár tipů na tu nejlepší grilovanou vepřovou panenku

  • Když vytáhnete vepřovou panenku z obalu, nejprve ji osušte papírovou utěrkou. Pomůže to koření přilnout k masu.
  • Před grilováním je také dobré odstranit stříbrnou kůži, pojivovou tkáň, která se během grilování nerozpadne. Ostrým nožem vsuňte špičku pod stříbrnou kůží na jednom konci panenky a pomalu veďte nůž z jednoho konce panenky na druhý. Během toho druhou rukou stáhněte stříbrnou kůži. Možná budete muset panenku otočit a udělat to samé i z druhé strany.
  • Nejlepší způsob, jak panenku ogrilovat, je nastavit jednu část grilu na vysokou teplotu a druhou na nízkou. U grilu na dřevěné uhlí naskládejte uhlí na jednu stranu grilu a druhou nechte prázdnou. Část s vysokou teplotou bude využívána pro grilování s přímým ohřevem, část s nízkou teplotu bude pak zase pro grilování s nepřímým ohřevem.
  • Přímý ohřev zajistí dokonale křupavou kůrku a zuhelnatění, zatímco nepřímé teplo vám panenku propeče rovnoměrně, aniž by se připálila.
  • Panenka by se měla grilovat 15 do 20 minut v závislosti na její tloušťce. Vnitřní teplota masa má mít 60 až 63°C v nejtlustší části.

A jak se vám naše dnešní recepty na panenku na grilu líbily? Napište nám do komentářů!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X