Citron na sladký způsob?
Ano, v těchto receptech na citronové muffiny si ho vychutnáte úplně jinak.
Vyzkoušejte všechny naše varianty!
Mufiny s citrónem – základní recept
Tato citronová delikatesa s lehkou polevou jsou jako záblesk slunečních paprsků, proto jsou nejlepší volbou do deštivého nebo sychravého počasí. Stejně tak vám ponurý den mohou rozzářit citronové koláče od nás!
Co budeme potřebovat
Na drobenku
- 30 g hladké mouky
- 2 lžíce krystalového cukru
- 1 lžíce másla
Na muffiny
- 2 velká vejce
- 125 ml rostlinného oleje
- 150 g krupicového cukru
- kůra ze 2 citronů
- 1 lžička citronového extraktu (volitelně)
- 125 ml podmáslí
- 60 g citronové šťávy
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 1/2 lžičky jedlé sody
- 1/2 lžičky soli
- 250 g hladké mouky
Postup
- Předehřejte troubu na 180 stupňů.
- Vyložte formu na muffiny papírovými košíčky.
- Smíchejte ingredience na drobenku a promíchejte prsty, dokud se máslo nezapracuje a směs nebude mít suchou drobivou texturu.
- Ve velké míse prošlehejte vejce, olej, cukr a kůru, dokud se dobře nespojí.
- Všlehejte extrakt, podmáslí a citronovou šťávu.
- Vmícháme prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl a poté vmícháme mouku.
- Těstem naplňte 11-12 košíčků na muffiny a je posypte drobenkou.
- Pečte 20–23 minut, dokud těsto nevykyne a párátko nevyjede čisté.
- Muffiny nechte 5 minut vychladnout ve formách a poté je vyndejte na chladicí mřížku.

Muffiny s citronovou polevou
Nejlepší citronové muffiny! Recept, který vám zabere jen 30 minut a navíc je plný sladko kyselé citronové polevy! Vyzkoušejte i další skvělé dobroty v těchto receptech na citronové buchty!
Co budeme potřebovat
- 275 g hladké mouky
- 225 g moučkového cukru
- 50 g mletých mandlí
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 2 citrony (jemně nastrouhaná kůra a 2 lžíce šťávy)
- 150 ml polotučného mléka
- 100 g másla (rozpuštěného)
- 50 ml slunečnicového oleje
- 2 velká vejce
- ½ lžičky vanilkového extraktu
Na polevu
- 4 lžíce citronové šťávy
- 50 g moučkového cukru
Postup
- Předehřejte troubu na 180 stupňů. Vyložte formu na muffiny papírovými košíčky.
- Do velké mísy dejte mouku, cukr, mandle, prášek do pečiva a citronovou kůru a dobře promíchejte.
- Vedle prošlehejte mléko, máslo, olej, vejce, vanilku a citronovou šťávu.
- Nalijte do suchých ingrediencí a promíchejte.
- Těsto rozdělte do formiček.
- Pečte 15–18 minut, dokud špejle nevyjde čistá, když ji zapíchnete doprostřed muffinu.
- Rychle pomoc špejle propíchejte otvory v každém muffinu.
- Přísady na polevu smíchejte a pak pomocí lžičky polijte vršky muffinů.

Objevte podobné tipy
Muffiny z citronu a makových semínek
Citronové muffiny s mákem jsou lehce křupavé na vnější straně a ultra vláčné uvnitř. Přelité jednoduchou sladkou citronovou polevou. Rychlé, snadné a chutné! Stejně jako svěží citronáda podle našeho receptu!
Co budeme potřebovat
- 255 g hladké mouky
- 150 g krystalového cukru
- 2 lžíce máku
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1/2 lžičky jedlé sody
- 1/2 lžičky jemné soli
- 1 šálek plnotučného mléka
- 115 g másla (rozpuštěné a vychladlé)
- 1 velké vejce
- 2 lžíce čerstvé citronové šťávy
- 1 1/2 lžíce čerstvé citronové kůry
Na polevu
- 125 g moučkového cukru
- 2 lžíce čerstvé citronové šťávy
Postup
- Předehřejte troubu na 200 °C. Standardní formu na muffiny vyložte papírovými košíčky.
- Ve velké míse prošlehejte mouku, cukr, mák, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl.
- V malé misce prošlehejte mléko, máslo, vejce, šťávu a kůru.
- Nalijte do suchých přísad a míchejte, dokud se nespojí.
- Těsto rovnoměrně rozdělte do košíčků na muffiny.
- Pečte dozlatova, dokud párátko zapíchnuté do středu nevyjde čisté a okraje nezezlátnou, asi 20 minut.
- V malé misce smíchejte cukr a citronovou šťávu, dokud nevznikne hladká a hustá poleva.
- Každý vršek muffinu pokapejte polevou. Před podáváním nechte ztuhnout.
Pokud to čas dovolí, těsto ve formičkách přikryjte a nechte ho přes noc chladit, abyste získali vyšší a jemnější muffiny.

Veganské citronové muffiny
Magdalenas je tradiční španělský dezert pocházející z oblasti Aragonie. Ve španělštině „magdalenas“ jednoduše znamená košíčky nebo muffiny. Jedná se o typ chutných, lehkých a nadýchaných muffinů s citronem a Španělé je obvykle jedí k snídani spolu s velkým šálkem kávy a mléka. Proto si k nim připravte tu nejlepší kávu z kávovarů DeLongi.
Co budeme potřeovat
- 200 g hladké mouky
- 100 ml olivového oleje
- 240 ml sójového mléka
- 100 g cukru
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1/2 lžičky jedlé sody
- 1 citron, oloupaný a ½ odšťavněný
- 1 lžička čistého vanilkového extraktu
Na poelvu
- 4 lžíce práškového cukru
- 1 lžíce citronové šťávy
- ¼ lžičky kurkumového prášku
Postup
- Troubu rozehřejeme na 180 stupňů.
- Vyložte si formu na muffiny košíčky.
- V míse smícháme mouku, cukr, prášek do pečiva, jedlou sodu a citronovou kůru.
- Přidejte olej, vanilku, citronovou šťávu a sójové mléko a poté promíchejte do hladka.
- Nalijte směs do formiček.
- Pečte 25 minut. Otestujte párátkem.
- Nechte je 10 minut vychladnout ve formě, poté vyjměte a přesuňte muffiny na mřížku, aby vychladly.
- Na polevu přidejte moučkový cukr a kurkumu do malé misky.
- Vmíchejte citronovou šťávu.
- Míchejte, dokud se nezapracuje.
- Každý veganský citronový muffin potřete lžičkou polevy.

Jak používat citrony v kuchyni
Jak s citrony vařit
Citrony jsou základem kulinářského umění, a to z dobrého důvodu. Jejich kyselost se dobře hodí k drůbeži, rybám a mořským plodům, stejně jako ke všem druhům zeleniny. Zde je několik slaných jídel, která můžete připravit z čerstvých citronů.
- Krůtí svíčková s citronem
- Pečený sumec s citronem v alobalu
- Kuře s citronem tymiánem
- Grilovaný losos s citronem a koprem
Jak s citrony péct
Citronové dezerty jsou další klasickou kategorií, protože jejich citrusová kyselost se snoubí se sladkostí a vytváří kulinářské kouzlo. Zde je hrstka sladkých dezertů, které můžete udělat ze zbylých citronů.
- Citronový dort s mascarpone vrstvou
- Klasický citronový koláč
- Sušenky s citronovým krémem
Citrony v nápojích
A samozřejmě, pokud jde o použití citronů, můžete je vždy použít do nápojů. Zde je několik receptů na limonádu, koktejly na bázi citronu a další osvěžující nápoje.
- Domácí zázvorová limonáda s citronem
- Vodka Lemon Sorbet
- Čerstvé Martini s kapkou citronu
- Limoncello
Jak citrony skladovat
Z velké části to znamená zmrazit je, ale jsou i jiné způsoby, jak můžete čerstvé citrony uchovat, jako je například příprava citronového pudinku nebo konzervace pouze slupek.
Můžete je také odšťavnit a poté šťávu zmrazit, buď v nádobě, nebo ve formách na led. Citrony můžete také nakrájet na plátky a poté je zmrazit na plechu vyloženém pečicím papírem.