Nejlepší recepty na koláč s citronem na jednom místě. Vychutnejte si vynikající sladko kyselé kombinace

Připravte si tyto lahodné recepty na koláče z citrónu, citronové šťávy a citronové kůry!

Kyselost, která skvěle ladí se sladkostí každého jednoho koláče, který jsme si zde pro vás připravili.

Zkuste je všechny a potěšte svůj mlsný jazýček!

Citronový koláč s mandlovou krustou

Neuvěřitelně krémový koláč s citronem s kůrkou z mandlovo grahamových sušenek. Vyrobený ze 7 základních ingrediencí, oceníte jeho snadnou přípravu.

Postup

Na mandlová krustu

  • 160 g grahamových sušenek
  • 65 g solených mandlí (použijte pražené)
  • 25 g krupicového cukru
  • 71 g másla (rozpuštěného)

Náplň + poleva

  • 2 plechovky kondenzovaného mléka
  • 180 ml čerstvé citronové šťávy (asi 4 citrony)
  • 4 velké žloutky

Na ozdoba

  • citronová kůra, plátky citronu, mandle, šlehačka nebo poleva na pusinky

Postup

  • Předehřejte troubu na 180 °C.
  • Rozdrťte grahamové sušenky a mandle dohromady na drobenku, vmíchejte cukr, přidejte rozpuštěné máslo a míchejte, dokud se nespojí.
  • Směs přendejte do nevymazané koláčové misky.
  • Rukou pomačkejte drobky po dně a po stranách, aby vznikla kompaktní krusta.
  • Krustu předpečeme 8 minut. Vyjměte z trouby a nechte troubu zapnutou.
  • Mezitím ušlehejte slazené kondenzované mléko, citronovou šťávu a žloutky.
  • Přelijte do teplé krusty.
  • Koláč pečte 15–20 minut, nebo dokud se uprostřed jen *lehce* chvěje.
  • Vyjměte z trouby a nechte koláč zcela vychladnout na mřížce.
  • Po vychladnutí přikryjte a před podáváním nechte alespoň 1 hodinu chladit.
  • Ozdobte dle libosti.
Trojúhelníček čerstvého citronového koláče s lahodnou krustou.
Zdroj: theviewfromgreatisland.com

Makový koláč s citronovou polevou

Citronový koláč s mákem a polevou z citrónů je měkký, vláčný, jednoduchý na přípravu a nabitý čerstvou citronovou příchutí. Citronovo máslový krém vás donutí olizovat špachtli, misku, sáček…

Co budeme potřebovat

  • 170 g másla (změklého)
  • 200 g krupicového cukru
  • 3 velká vejce
  • 250 g hladké mouky
  • 2,5 lžičky prášku do pečiva
  • 2 lžíce máku
  • 1 lžíce citronové kůry
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 120 ml podmáslí

Na citronovou krémovou polevu

  • 230 g másla
  • 115 g smetanového sýra
  • 480 g moučkového cukru
  • 3 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžička vanilkového extraktu

Postup

  • Předehřejte troubu na 180 ˚C.
  • Boky a dno dvou dortových forem vymažte máslem a dno každé formy vyložte kroužkovým pečícím papírem.
  • Ve velké mixovací nádobě, šlehačem 2 minuty při vysoké rychlosti šleháme změklé máslo a cukr.
  • Přidejte vejce jedno po druhém a míchejte, dokud se nezapracují.
  • V malé misce prošlehejte mouku, 2 ½ lžičky prášku do pečiva a 2 lžíce máku.
  • Přidejte polovinu moučné směsi a míchejte, dokud se nezapracuje.
  • Přidejte 1 polévkovou lžíci citrónové šťávy, 1 polévkovou lžíci citronové kůry a 1 polévkovou lžíci vanilky, promíchejte, aby se vše spojilo.  
  • S mixérem na nízkou rychlost přidejte podmáslí a poté vmíchejte zbývající polovinu moučné směsi a míchejte, dokud nezůstanou žádné hrudky.
  • Rozdělte mezi 2 připravené formy a rovnoměrně rozetřete.
  • Pečte při 180 ˚C po dobu 20-23 minut nebo dokud párátko zapíchnuté do středu nevyjde čisté.
  • Poté přeneste na mřížku a ochlaďte na pokojovou teplotu.
  • Na citronovou polevu si ve velké mixovací nádobě elektrickým ručním mixérem ušlehejte máslo na vysokou rychlost, dokud nebude hladký a krémový.
  • Přidejte změklý smetanový sýr a šlehejte, dokud nebude úplně hladký.
  • Přidejte moučkový cukr, 3 lžíce citronové šťávy a 1 lžičku vanilky a šlehejte na vysokou rychlost, dokud nebude šlehaná a nadýchaná.
  • Po úplném vychladnutí položte první část dortu na tácek a potřete vršek 1/3 krémové polevy.
  • Položte druhou část a potřete ji 1/3 polevy přes vršek a boky celého koláče.
  • Okraje koláče podle chuti posypte mákem.
  • Zbývající 1/3 polevy podle potřeby naneste na povrch a položte plátky čerstvého citronu na ozdobu.

Ke koláči je káva nutností! Podívejte se na naši obsáhlou recenzi o těchto kapslových kávovarech a připravte si lahodnou kávu na míru k tomuto citronovému koláči! Je libo Latté nebo Americano?

Nakrojený lahodný koláč s citronem a makovým těstem.
Zdroj: theviewfromgreatisland.com

Cuketový koláč s citronovou polevou a borůvkami

Čokoládové a ovocné dezerty se těší velké oblibě, ale tento jemný cuketový koláč si zaslouží opravdovou pozornost! Je nádherně vláčný, díky nakrájené cuketě, borůvkám a sladké citronové polevě.

Co budeme potřebovat

Mokré přísady

  • 250 g nakrájené cukety
  • 2 vejce
  • 125 g medu
  • kůra z 2 citronů
  • 2 lžíce čerstvé citronové šťávy
  • ½ lžičky mandlového extraktu

Suché přísady

  • 375 g mandlové mouky
  • 180 g ovesné mouky
  • 1 lžička jedlé sody
  • ¼ lžičky soli

Na borůvky

  • 300 g čerstvých borůvek
  • 2 lžíce ovesné mouky

Na citronovou polevu

  • 100 g másla pokojové teploty
  • 250 g moučkového cukru
  • 1 lžíce čerstvé citronové šťávy
  • 1 lžička citronové kůry

Na ozdobu

  • Extra borůvky na posypání

Postup

  • Předehřejte troubu na 180 stupňů.
  • Čtvercovou Formu vyložte pečícím papírem a postříkejte nepřilnavým sprejem na vaření.
  • Nakrájenou cuketu vložte do utěrky a vymačkejte všechnu vodu.
  • Do velké mísy přidejte nakrájenou a vymačkanou cuketu, vejce, med, citronovou kůru, citronovou šťávu a mandlový extrakt a šlehejte, dokud se dobře nespojí.
  • Dále přidáme suché ingredience, mandlovou mouku, ovesnou mouku, jedlou sodu a sůl.
  • Míchejte, dokud se dobře nespojí.
  • Do samostatné střední mísy vhoďte borůvky spolu se 2 lžícemi ovesné mouky.
  • Obalené borůvky vmícháme do těsta.
  • Nalijte těsto do připravené pánve.
  • Pečte 30–35 minut nebo dokud párátko nevyjde čisté.
  • Před přidáním polevy nechte koláč úplně vychladnout na mřížce.
  • Udělejte polevu. Vyšlehejte máslo, moučkový cukr, citronovou šťávu a citronovou kůru společně do hladka.
  • Vychladlý koláč potřete polevou.
  • Ozdobte několika borůvkami.
Na čtverečky nakrájený koláč s krémovou citronovou polevou.
Zdroj: ambitiouskitchen.com

Citronový koláč se sladkým sněhem

Toto je NEJLEPŠÍ recept na koláč z citronů s pusinkami ze sněhu!

Co budeme potřebovat

  • Listové těsto

Na citronovou náplň

  • 5 velkých žloutků
  • 6 lžic kukuřičného škrobu
  • 270 g cukru
  • ¼  lžičky soli
  • 180 ml vody
  • 60 ml citronové šťávy
  • 2 lžičky citronové kůry
  • 2 lžíce másla

Na sníh

  • 1 lžíce kukuřičného škrobu
  • 40 ml vody
  • 1 lžička bílého octa
  • 130 g cukru
  • 5 velkých vaječných bílků
  • ½ lžičky vanilkového extraktu

Postup

  • Předehřejte troubu na 180 stupňů.
  • Listové těsto vyválejte a vyložte s ní koláčovou formu. Na dno udělejte několik vpichů pomocí vidličky.
  • Zabalte alobalem a naplňte dvě třetiny těsta suchými fazolemi.
  • Pečte 20 minut. Poté odstraňte fólii a závaží na koláče.
  • Kůru vložte zpět do trouby a pečte dalších 15 minut, nebo dokud kůrka lehce nezhnědne. Vyjměte z trouby a dejte stranou.
  • Ve středně velké míse ušlehejte žloutky a dejte stranou.
  • Do hrnce přidejte 6 lžic kukuřičného škrobu, cukr, sůl vodu a promíchejte, aby se vše spojilo.
  • Na střední teplotu za stálého šlehání přiveďte k varu. Necháme minutu až dvě povařit, dokud směs nezačne houstnout.
  • Jakmile směs kukuřičného škrobu dobře zhoustne, stáhněte ji z plotny.
  • Vezměte lžíci směsi kukuřičného škrobu a zašlehejte ji do rozšlehaných žloutků, aby se žloutky temperovaly.
  • Pokračujte v zašlehávání po lžících směsi kukuřičného škrobu, dokud nespotřebujete asi polovinu směsi kukuřičného škrobu.
  • Poté přidejte žloutkovou směs zpět do hrnce s kukuřičným škrobem.
  • Přiveďte k varu, na střední teplotě za stálého míchání. Vařte 3 až 4 minuty.
  • Sundejte z plotny a vmíchejte citronovou šťávu, citronovou kůru a máslo.
  • Snižte teplotu trouby na 150 stupňů.
  • V malém hrnci rozšlehejte 1 lžíci kukuřičného škrobu a studenou vodu, dokud se kukuřičný škrob nerozpustí.
  • Zahřívejte na střední teplotě a šlehejte, dokud směs nezhoustne. Sundejte z plotny a dejte stranou.
  • Šlehejte dohromady cukr a bílý ocet, dejte stranou.
  • Do mísy přidejte bílky a ½ lžičky vanilkového extraktu. Začněte šlehat bílky na nízkou rychlost a postupně rychlost zvyšujte až na střední.
  • Jakmile jsou bílky napěněné, pomalu po lžících přidávejte cukr s ocet. Šlehejte, dokud bílky nevytvoří měkké vrcholy.
  • Přidávejte směs vody s kukuřičným škrobem po lžících a pokračujte ve šlehání bílků.
  • Zvyšte rychlost na vysokou a pokračujte ve šlehání, dokud se z bílků nevytvoří tuhé špičky.
  • Citronovou náplň znovu zahřejte, dokud nebude teplá. Je důležité, aby byla náplň velmi horká, aby pusinky správně spojily.
  • Náplň rozetřete na krustu.
  • Koláč pečte 20 minut při 150 stupních, dokud nebude sníh zlatavě hnědý.
  • Přendejte na mřížku a nechte úplně vychladnout na pokojovou teplotu.

Vedle receptů na koláč s citronem jsou skvělou volbou recepty na koláče a buchty s mandarinkami! Vyzkoušejte je sami!

Nadýchaný koláč z listového těsta s kupou vyšlehaných pusinek.
Zdroj: simply-delicious-food.com

Tipy na recepty s citrony

  • Citronové koblihy s pistáciemi
  • Francouzský toast s citronovou marmeládou
  • Citronový tvaroh
  • Citronový pudink
  • Citronové rizoto
  • Vepřové kotlety pečené s citrony
  • Losos s citronem a fenyklem
  • Smažené artyčoky se smaženými citrony
  • Citronáda
  • Pokud se chcete dozvědět více o této surovině, tak neváhejte a přečtěte si náš obsáhlý článek o citronech!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X