Připravte si tyto lahodné recepty na koláče z citrónu, citronové šťávy a citronové kůry!
Kyselost, která skvěle ladí se sladkostí každého jednoho koláče, který jsme si zde pro vás připravili.
Zkuste je všechny a potěšte svůj mlsný jazýček!
Citronový koláč s mandlovou krustou
Neuvěřitelně krémový koláč s citronem s kůrkou z mandlovo grahamových sušenek. Vyrobený ze 7 základních ingrediencí, oceníte jeho snadnou přípravu.
Postup
Na mandlová krustu
- 160 g grahamových sušenek
- 65 g solených mandlí (použijte pražené)
- 25 g krupicového cukru
- 71 g másla (rozpuštěného)
Náplň + poleva
- 2 plechovky kondenzovaného mléka
- 180 ml čerstvé citronové šťávy (asi 4 citrony)
- 4 velké žloutky
Na ozdoba
- citronová kůra, plátky citronu, mandle, šlehačka nebo poleva na pusinky
Postup
- Předehřejte troubu na 180 °C.
- Rozdrťte grahamové sušenky a mandle dohromady na drobenku, vmíchejte cukr, přidejte rozpuštěné máslo a míchejte, dokud se nespojí.
- Směs přendejte do nevymazané koláčové misky.
- Rukou pomačkejte drobky po dně a po stranách, aby vznikla kompaktní krusta.
- Krustu předpečeme 8 minut. Vyjměte z trouby a nechte troubu zapnutou.
- Mezitím ušlehejte slazené kondenzované mléko, citronovou šťávu a žloutky.
- Přelijte do teplé krusty.
- Koláč pečte 15–20 minut, nebo dokud se uprostřed jen *lehce* chvěje.
- Vyjměte z trouby a nechte koláč zcela vychladnout na mřížce.
- Po vychladnutí přikryjte a před podáváním nechte alespoň 1 hodinu chladit.
- Ozdobte dle libosti.

Makový koláč s citronovou polevou
Citronový koláč s mákem a polevou z citrónů je měkký, vláčný, jednoduchý na přípravu a nabitý čerstvou citronovou příchutí. Citronovo máslový krém vás donutí olizovat špachtli, misku, sáček…
Co budeme potřebovat
- 170 g másla (změklého)
- 200 g krupicového cukru
- 3 velká vejce
- 250 g hladké mouky
- 2,5 lžičky prášku do pečiva
- 2 lžíce máku
- 1 lžíce citronové kůry
- 1 lžíce citronové šťávy
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 120 ml podmáslí
Na citronovou krémovou polevu
- 230 g másla
- 115 g smetanového sýra
- 480 g moučkového cukru
- 3 lžíce citronové šťávy
- 1 lžička vanilkového extraktu
Postup
- Předehřejte troubu na 180 ˚C.
- Boky a dno dvou dortových forem vymažte máslem a dno každé formy vyložte kroužkovým pečícím papírem.
- Ve velké mixovací nádobě, šlehačem 2 minuty při vysoké rychlosti šleháme změklé máslo a cukr.
- Přidejte vejce jedno po druhém a míchejte, dokud se nezapracují.
- V malé misce prošlehejte mouku, 2 ½ lžičky prášku do pečiva a 2 lžíce máku.
- Přidejte polovinu moučné směsi a míchejte, dokud se nezapracuje.
- Přidejte 1 polévkovou lžíci citrónové šťávy, 1 polévkovou lžíci citronové kůry a 1 polévkovou lžíci vanilky, promíchejte, aby se vše spojilo.
- S mixérem na nízkou rychlost přidejte podmáslí a poté vmíchejte zbývající polovinu moučné směsi a míchejte, dokud nezůstanou žádné hrudky.
- Rozdělte mezi 2 připravené formy a rovnoměrně rozetřete.
- Pečte při 180 ˚C po dobu 20-23 minut nebo dokud párátko zapíchnuté do středu nevyjde čisté.
- Poté přeneste na mřížku a ochlaďte na pokojovou teplotu.
- Na citronovou polevu si ve velké mixovací nádobě elektrickým ručním mixérem ušlehejte máslo na vysokou rychlost, dokud nebude hladký a krémový.
- Přidejte změklý smetanový sýr a šlehejte, dokud nebude úplně hladký.
- Přidejte moučkový cukr, 3 lžíce citronové šťávy a 1 lžičku vanilky a šlehejte na vysokou rychlost, dokud nebude šlehaná a nadýchaná.
- Po úplném vychladnutí položte první část dortu na tácek a potřete vršek 1/3 krémové polevy.
- Položte druhou část a potřete ji 1/3 polevy přes vršek a boky celého koláče.
- Okraje koláče podle chuti posypte mákem.
- Zbývající 1/3 polevy podle potřeby naneste na povrch a položte plátky čerstvého citronu na ozdobu.
Ke koláči je káva nutností! Podívejte se na naši obsáhlou recenzi o těchto kapslových kávovarech a připravte si lahodnou kávu na míru k tomuto citronovému koláči! Je libo Latté nebo Americano?

Objevte podobné tipy
Cuketový koláč s citronovou polevou a borůvkami
Čokoládové a ovocné dezerty se těší velké oblibě, ale tento jemný cuketový koláč si zaslouží opravdovou pozornost! Je nádherně vláčný, díky nakrájené cuketě, borůvkám a sladké citronové polevě.
Co budeme potřebovat
Mokré přísady
- 250 g nakrájené cukety
- 2 vejce
- 125 g medu
- kůra z 2 citronů
- 2 lžíce čerstvé citronové šťávy
- ½ lžičky mandlového extraktu
Suché přísady
- 375 g mandlové mouky
- 180 g ovesné mouky
- 1 lžička jedlé sody
- ¼ lžičky soli
Na borůvky
- 300 g čerstvých borůvek
- 2 lžíce ovesné mouky
Na citronovou polevu
- 100 g másla pokojové teploty
- 250 g moučkového cukru
- 1 lžíce čerstvé citronové šťávy
- 1 lžička citronové kůry
Na ozdobu
- Extra borůvky na posypání
Postup
- Předehřejte troubu na 180 stupňů.
- Čtvercovou Formu vyložte pečícím papírem a postříkejte nepřilnavým sprejem na vaření.
- Nakrájenou cuketu vložte do utěrky a vymačkejte všechnu vodu.
- Do velké mísy přidejte nakrájenou a vymačkanou cuketu, vejce, med, citronovou kůru, citronovou šťávu a mandlový extrakt a šlehejte, dokud se dobře nespojí.
- Dále přidáme suché ingredience, mandlovou mouku, ovesnou mouku, jedlou sodu a sůl.
- Míchejte, dokud se dobře nespojí.
- Do samostatné střední mísy vhoďte borůvky spolu se 2 lžícemi ovesné mouky.
- Obalené borůvky vmícháme do těsta.
- Nalijte těsto do připravené pánve.
- Pečte 30–35 minut nebo dokud párátko nevyjde čisté.
- Před přidáním polevy nechte koláč úplně vychladnout na mřížce.
- Udělejte polevu. Vyšlehejte máslo, moučkový cukr, citronovou šťávu a citronovou kůru společně do hladka.
- Vychladlý koláč potřete polevou.
- Ozdobte několika borůvkami.

Citronový koláč se sladkým sněhem
Toto je NEJLEPŠÍ recept na koláč z citronů s pusinkami ze sněhu!
Co budeme potřebovat
- Listové těsto
Na citronovou náplň
- 5 velkých žloutků
- 6 lžic kukuřičného škrobu
- 270 g cukru
- ¼ lžičky soli
- 180 ml vody
- 60 ml citronové šťávy
- 2 lžičky citronové kůry
- 2 lžíce másla
Na sníh
- 1 lžíce kukuřičného škrobu
- 40 ml vody
- 1 lžička bílého octa
- 130 g cukru
- 5 velkých vaječných bílků
- ½ lžičky vanilkového extraktu
Postup
- Předehřejte troubu na 180 stupňů.
- Listové těsto vyválejte a vyložte s ní koláčovou formu. Na dno udělejte několik vpichů pomocí vidličky.
- Zabalte alobalem a naplňte dvě třetiny těsta suchými fazolemi.
- Pečte 20 minut. Poté odstraňte fólii a závaží na koláče.
- Kůru vložte zpět do trouby a pečte dalších 15 minut, nebo dokud kůrka lehce nezhnědne. Vyjměte z trouby a dejte stranou.
- Ve středně velké míse ušlehejte žloutky a dejte stranou.
- Do hrnce přidejte 6 lžic kukuřičného škrobu, cukr, sůl vodu a promíchejte, aby se vše spojilo.
- Na střední teplotu za stálého šlehání přiveďte k varu. Necháme minutu až dvě povařit, dokud směs nezačne houstnout.
- Jakmile směs kukuřičného škrobu dobře zhoustne, stáhněte ji z plotny.
- Vezměte lžíci směsi kukuřičného škrobu a zašlehejte ji do rozšlehaných žloutků, aby se žloutky temperovaly.
- Pokračujte v zašlehávání po lžících směsi kukuřičného škrobu, dokud nespotřebujete asi polovinu směsi kukuřičného škrobu.
- Poté přidejte žloutkovou směs zpět do hrnce s kukuřičným škrobem.
- Přiveďte k varu, na střední teplotě za stálého míchání. Vařte 3 až 4 minuty.
- Sundejte z plotny a vmíchejte citronovou šťávu, citronovou kůru a máslo.
- Snižte teplotu trouby na 150 stupňů.
- V malém hrnci rozšlehejte 1 lžíci kukuřičného škrobu a studenou vodu, dokud se kukuřičný škrob nerozpustí.
- Zahřívejte na střední teplotě a šlehejte, dokud směs nezhoustne. Sundejte z plotny a dejte stranou.
- Šlehejte dohromady cukr a bílý ocet, dejte stranou.
- Do mísy přidejte bílky a ½ lžičky vanilkového extraktu. Začněte šlehat bílky na nízkou rychlost a postupně rychlost zvyšujte až na střední.
- Jakmile jsou bílky napěněné, pomalu po lžících přidávejte cukr s ocet. Šlehejte, dokud bílky nevytvoří měkké vrcholy.
- Přidávejte směs vody s kukuřičným škrobem po lžících a pokračujte ve šlehání bílků.
- Zvyšte rychlost na vysokou a pokračujte ve šlehání, dokud se z bílků nevytvoří tuhé špičky.
- Citronovou náplň znovu zahřejte, dokud nebude teplá. Je důležité, aby byla náplň velmi horká, aby pusinky správně spojily.
- Náplň rozetřete na krustu.
- Koláč pečte 20 minut při 150 stupních, dokud nebude sníh zlatavě hnědý.
- Přendejte na mřížku a nechte úplně vychladnout na pokojovou teplotu.
Vedle receptů na koláč s citronem jsou skvělou volbou recepty na koláče a buchty s mandarinkami! Vyzkoušejte je sami!

Tipy na recepty s citrony
- Citronové koblihy s pistáciemi
- Francouzský toast s citronovou marmeládou
- Citronový tvaroh
- Citronový pudink
- Citronové rizoto
- Vepřové kotlety pečené s citrony
- Losos s citronem a fenyklem
- Smažené artyčoky se smaženými citrony
- Citronáda
- Pokud se chcete dozvědět více o této surovině, tak neváhejte a přečtěte si náš obsáhlý článek o citronech!