Jahody se skvěle hodí v každé roční době. Jsou blahodárné našemu zdraví a obsahují spoustu vitamínů.
Ideálními jsou čerstvé, avšak v zimě nám vystačí i mražené, kompotované a dokonce i sušené.
Máte-li chuť upéct si sladký moučník, inspirujte se těmi nejlepšími recepty na jahodovou bublaninu.
Luxusní jahodová bublanina
Rychlá a přitom tak jemná jahodová bublanina vykouzlí úsměv na tváři všem, komu ji upečenou přinesete až pod nos.
Ingredience
- 120g polohrubé mouky
- 80g cukru
- 100g změklého másla
- 1 vejce
- 80g zakysané smetany
- 1/2 lžičky vanilkového extraktu
- 1 lžička prášku do pečiva
- Špetka soli
- 300g jahod
- Máslo a mouka na vymazání formy
Postup
Předehřejte si troubu na 180°C. Formu na pečení vymažte máslem a vysypte hrubou moukou.
Vyšlehejte máslo a cukr, přidejte vejce, zakysanou smetanu, vanilkový extrakt a dobře promíchejte.
V samostatné míse smíchejte mouku, kypřicí prášek a sůl a důkladně vmíchejte do máslové směsi.
Těsto nalijte do připravené formy, uhlaďte a navrch rovnoměrně rozložte plátky jahod.
Pečte v předehřáté troubě po dobu 30-40 minut a nechejte vychladnout.
Podávejte posypané moučkovým cukrem nebo se šlehačkou či zmrzlinou.

Zbyly vám jahody? Rozmixujte je podle našich receptů na jahodové smoothie!
Hrníčková bublanina z jahod s jogurtem
Jednoduchý recept na hrnkovou jahodovou bublaninu zvládne úplně každý.
Ingredience
- 2,5 hrnku hladké mouky
- 1 hrnek cukru
- 1/2 hrnku oleje
- 1 hrnek jogurtu (řeckého typu)
- 2 vejce
- 1/4 hrnku citronové šťávy
- 1 balení kypřicího prášku
- 1 lžíce strouhané citronové kůry
- 1 lžička vanilkového extraktu
- Špetka soli
- 300-500g jahod
Postup
- Předehřejte si troubu na 180°C.
- Formu na dort vyložte pečícím papírem.
- V misce smíchejte vejce, jogurt, citronovou šťávu, olej a vanilkový extrakt.
- V samostatné míse smíchejte mouku s kypřicím práškem, cukrem, citronovou kůrou a špetkou soli.
- Mokré přísady řádně smíchejte s moučnou směsí a vzniklé těsto nalijte do připravené formy.
- Navrch poklaďte plátky jahod a dejte péct na 30-40 minut.
- Upečenou bublaninu nechte vychladnout a poté podávejte posypanou moučkovým cukrem.

Používáte stále metodu měření surovin od oka? Náš test potravinových vah do kuchyně vám odhalí jejich značné výhody. Podívejte se!
Objevte podobné tipy
Tvarohová bublanina z mražených jahod
Rychlá a snadná jahodová bublanina s jahodami a tvarohem, po které se jen zapráší. Můžete použít čerstvé, ale i mražené jahody.
Ingredience
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 1 hrnek cukru krystal
- 3 vejce
- 200ml mléka
- 100ml oleje
- 1 kypřicí prášek do pečiva
- 250g měkkého tvarohu + moučkový cukr
- 500g mražených jahod
Postup
- Předehřejte si troubu na 180°C.
- V míse smíchejte tvaroh se 3 lžičkami moučkového cukru.
- Vejce vyšlehejte s cukrem do pěny, přidejte mléko a postupně i olej. Řádně promíchejte a nakonec vmíchejte i mouku smíchanou s práškem do pečiva.
- Vyšlehané těsto nalejte do moukou vysypaného plechu.
- Navrch pomocí lžičky navrstvíte tvaroh a nakonec přidejte na větší kusy nakrájené jahody.
- Pečte po dobu 25-30 minut. Vychladlou bublaninu podávejte posypanou moučkovým cukrem.

Upečte si také klasiku v podobě třešňové bublaniny, kterou neurazíte.
Zdravá jahodová bublanina
Inspirujte se touto zdravější variantou na bublaninu s jahodami. Obsahuje méně kalorií, ale chuťově je báječná.
Ingredience
- 300g špaldové mouky
- 100g kokosového oleje nebo BIO másla
- 150ml mléka (sójového, mandlového či kokosového)
- 4 vejce
- 150g třtinového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 1 BIO prášek do pečiva
- 500g jahod
Postup
- Oddělte bílky od žloutků a vyšlehejte tuhý sníh.
- Žloutky vyšlehejte s třtinovým cukrem do hustší pěny.
- Poté ke žloutkům přidejte kokosový olej a promíchejte.
- S moukou smíchejte kypřicí prášek a vanilkový cukr.
- Do žloutkové směsi vmíchejte 150ml mléka a postupně vmíchejte i moučnou směs.
- Nakonec vmíchejte sníh z bílků a vzniklé těsto nalijte na vymazaný plech.
- Navrch poklaďte jahody a pečte při 180°C po dobu 30 minut.
- Hotovou bublaninu nakrájejte a posypejte moučkovým cukrem.

Piškotová bublanina s jahodami
Extra rychlá a přitom tak výborná jahodová bublanina, jejíž příprava vám zabere jen chviličku. Vyzkoušejte.
Ingredience
- 200g polohrubé mouky
- 150g cukru krystal
- 4 vejce
- 1 lžička prášku do pečiva
- 100ml mléka na zvláčnění
- 500g jahod
Postup
- Oddělte žloutky od bílků a z bílků vyšlehejte tuhý sníh.
- Do sněhu postupně vmíchejte cukr, pak žloutky, přilijte mléko a nakonec vmíchejte mouku smíchanou s kypřicím práškem.
- Těsto nalijte na předem vymazaný a moukou vysypaný plech. Navrch těsta poklaďte jahody.
- Pečte při 180°C po dobu 25-30 minut.

Jak již bylo zmíněno, jahody jsou zdrojem velkého množství vitamínů jako třeba C a B. Také obsahují minerální látky jako železo, draslík a vápník.
Našemu tělu dodávají mikronutrienty a působí kladně na karidovaskulární systém, čímž posilují srdce. Pomáhají také při chudokrevnosti, cukrovce, revmatismu, při onemocnění dna a posilují nervový systém.
Jahody mají svěží chuť a jejich výrazné aroma fascinuje lidstvo už odedávna. Bývaly doby, kdy byly přezdívány „ovocem králů“
Měly prý také podporovat sexuální apetit a tak dostaly označení „ovoce lásky“. To se ovšem potvrdilo, jelikož podporují tvorbu testosteronu a krevní oběh v pohlavním ústrojí.
To vše dokážou jahody. Proto neváhejte a využijte je například na některý z receptů na jahodové řezy.