Vynikajících 5 receptů na bublaninu s jahodami. Vyberte si!

Jahody se skvěle hodí v každé roční době. Jsou blahodárné našemu zdraví a obsahují spoustu vitamínů.

Ideálními jsou čerstvé, avšak v zimě nám vystačí i mražené, kompotované a dokonce i sušené.

Máte-li chuť upéct si sladký moučník, inspirujte se těmi nejlepšími recepty na jahodovou bublaninu.

Luxusní jahodová bublanina

Rychlá a přitom tak jemná jahodová bublanina vykouzlí úsměv na tváři všem, komu ji upečenou přinesete až pod nos.

Ingredience

  • 120g polohrubé mouky
  • 80g cukru
  • 100g změklého másla
  • 1 vejce
  • 80g zakysané smetany
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • Špetka soli
  • 300g jahod
  • Máslo a mouka na vymazání formy

Postup

Předehřejte si troubu na 180°C. Formu na pečení vymažte máslem a vysypte hrubou moukou.

Vyšlehejte máslo a cukr, přidejte vejce, zakysanou smetanu, vanilkový extrakt a dobře promíchejte.

V samostatné míse smíchejte mouku, kypřicí prášek a sůl a důkladně vmíchejte do máslové směsi.

Těsto nalijte do připravené formy, uhlaďte a navrch rovnoměrně rozložte plátky jahod.

Pečte v předehřáté troubě po dobu 30-40 minut a nechejte vychladnout.

Podávejte posypané moučkovým cukrem nebo se šlehačkou či zmrzlinou.

Moučník s jahodami, pečený v zapékací míse.
Zdroj: moeyskitchen.com

Zbyly vám jahody? Rozmixujte je podle našich receptů na jahodové smoothie!

Hrníčková bublanina z jahod s jogurtem

Jednoduchý recept na hrnkovou jahodovou bublaninu zvládne úplně každý.

Ingredience

  • 2,5 hrnku hladké mouky
  • 1 hrnek cukru
  • 1/2 hrnku oleje
  • 1 hrnek jogurtu (řeckého typu)
  • 2 vejce
  • 1/4 hrnku citronové šťávy
  • 1 balení kypřicího prášku
  • 1 lžíce strouhané citronové kůry
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • Špetka soli
  • 300-500g jahod

Postup

  • Předehřejte si troubu na 180°C.
  • Formu na dort vyložte pečícím papírem.
  • V misce smíchejte vejce, jogurt, citronovou šťávu, olej a vanilkový extrakt.
  • V samostatné míse smíchejte mouku s kypřicím práškem, cukrem, citronovou kůrou a špetkou soli.
  • Mokré přísady řádně smíchejte s moučnou směsí a vzniklé těsto nalijte do připravené formy.
  • Navrch poklaďte plátky jahod a dejte péct na 30-40 minut.
  • Upečenou bublaninu nechte vychladnout a poté podávejte posypanou moučkovým cukrem.
Jahodová bublanina s řeckým jogurtem a moučkovým cukrem.
Zdroj: recipetineats.com

Používáte stále metodu měření surovin od oka? Náš test potravinových vah do kuchyně vám odhalí jejich značné výhody. Podívejte se!

Tvarohová bublanina z mražených jahod

Rychlá a snadná jahodová bublanina s jahodami a tvarohem, po které se jen zapráší. Můžete použít čerstvé, ale i mražené jahody.

Ingredience

  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 hrnek cukru krystal
  • 3 vejce
  • 200ml mléka
  • 100ml oleje
  • 1 kypřicí prášek do pečiva
  • 250g měkkého tvarohu + moučkový cukr
  • 500g mražených jahod

Postup

  • Předehřejte si troubu na 180°C.
  • V míse smíchejte tvaroh se 3 lžičkami moučkového cukru.
  • Vejce vyšlehejte s cukrem do pěny, přidejte mléko a postupně i olej. Řádně promíchejte a nakonec vmíchejte i mouku smíchanou s práškem do pečiva.
  • Vyšlehané těsto nalejte do moukou vysypaného plechu.
  • Navrch pomocí lžičky navrstvíte tvaroh a nakonec přidejte na větší kusy nakrájené jahody.
  • Pečte po dobu 25-30 minut. Vychladlou bublaninu podávejte posypanou moučkovým cukrem.
Tvarohovo-jahodový moučník ideální ke kávě.
Zdroj: lecker.de

Upečte si také klasiku v podobě třešňové bublaniny, kterou neurazíte.

Zdravá jahodová bublanina

Inspirujte se touto zdravější variantou na bublaninu s jahodami. Obsahuje méně kalorií, ale chuťově je báječná.

Ingredience

  • 300g špaldové mouky
  • 100g kokosového oleje nebo BIO másla
  • 150ml mléka (sójového, mandlového či kokosového)
  • 4 vejce
  • 150g třtinového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 BIO prášek do pečiva
  • 500g jahod

Postup

  • Oddělte bílky od žloutků a vyšlehejte tuhý sníh.
  • Žloutky vyšlehejte s třtinovým cukrem do hustší pěny.
  • Poté ke žloutkům přidejte kokosový olej a promíchejte.
  • S moukou smíchejte kypřicí prášek a vanilkový cukr.
  • Do žloutkové směsi vmíchejte 150ml mléka a postupně vmíchejte i moučnou směs.
  • Nakonec vmíchejte sníh z bílků a vzniklé těsto nalijte na vymazaný plech.
  • Navrch poklaďte jahody a pečte při 180°C po dobu 30 minut.
  • Hotovou bublaninu nakrájejte a posypejte moučkovým cukrem.
Zdravý jahodový dezert ze špaldové mouky.
Zdroj: thebestblogrecipes.com

Piškotová bublanina s jahodami

Extra rychlá a přitom tak výborná jahodová bublanina, jejíž příprava vám zabere jen chviličku. Vyzkoušejte.

Ingredience

  • 200g polohrubé mouky
  • 150g cukru krystal
  • 4 vejce
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 100ml mléka na zvláčnění
  • 500g jahod

Postup

  • Oddělte žloutky od bílků a z bílků vyšlehejte tuhý sníh.
  • Do sněhu postupně vmíchejte cukr, pak žloutky, přilijte mléko a nakonec vmíchejte mouku smíchanou s kypřicím práškem.
  • Těsto nalijte na předem vymazaný a moukou vysypaný plech. Navrch těsta poklaďte jahody.
  • Pečte při 180°C po dobu 25-30 minut.
Výborná buchta s jahodami, pečená na plechu.
Zdroj: savingdessert.com

Jak již bylo zmíněno, jahody jsou zdrojem velkého množství vitamínů jako třeba C a B. Také obsahují minerální látky jako železo, draslík a vápník.

Našemu tělu dodávají mikronutrienty a působí kladně na karidovaskulární systém, čímž posilují srdce. Pomáhají také při chudokrevnosti, cukrovce, revmatismu, při onemocnění dna a posilují nervový systém.

Jahody mají svěží chuť a jejich výrazné aroma fascinuje lidstvo už odedávna. Bývaly doby, kdy byly přezdívány „ovocem králů“

Měly prý také podporovat sexuální apetit a tak dostaly označení „ovoce lásky“. To se ovšem potvrdilo, jelikož podporují tvorbu testosteronu a krevní oběh v pohlavním ústrojí.

To vše dokážou jahody. Proto neváhejte a využijte je například na některý z receptů na jahodové řezy.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.