Cuketa se dá využít ve spoustě slaných i sladkých pokrmech.
My jsme si pro vás dnes připravili inspiraci v podobě 5 lahodných receptů na cuketové rolády.
Zkuste nízkosacharidovou variantu s ricottou, sladkou s kakaem a šlehačkou nebo třeba s uzeným lososem.
Všechny chutnají božsky!
Cuketová roláda se šunkou a sýrem
Tento lahodný předkrm je bez lepku a připravuje se z čerstvé cukety, vajec a sýra, takže se jedná o pokrm bez přebytečných kalorií a sacharidů. Skvělé dietní jídlo!
Co budete potřebovat
- 2 cukety
- 3 vejce, rozšlehaná
- 1 šálek parmazánu, nastrouhaného
- sůl
- pepř
- 200 g sýra Philadelphia
- 200 g plátků šunky
Postup
- Nastrouhejte cuketu a přidejte ji do velké mísy.
- Přidejte rozšlehaná vejce, parmazán a dochuťte solí a pepřem.
- Dobře promíchejte.
- Plech vyložte pečicím papírem a rovnoměrně na něj rozprostřete cuketovou směs.
- Vložte plech do trouby předehřáté na 180 stupňů Celsia a pečte 20 minut.
- Na upečenou cuketovou směs rozetřete sýr a přidejte plátky šunky.
- Srolujte od strany, která je vám nejblíže směrem k opačné straně.
- Dejte na 60 minut do lednice a před podáváním roládu nakrájejte na tenké plátky.
- Dobrou chuť!
Vyzkoušejte také naše recepty na cuketovou bábovku v 6 různých variantách. Vyzkoušejte verzi s mrkví, čokoládou či skořicí. Jako bonus pro vás máme i slanou bábovku s lososem!
Roláda z cukety plněná uzeným lososem
Bezkonkurenční cuketová roláda plněná směsí uzeného lososa a crème fraîche potěší celou vaši rodinu! Skvělý způsob, jak do dětí dostat trochu neoblíbené zeleniny.
Co budete potřebovat
- 500 g cukety
- 4 střední vejce, oddělená na žloutky a bílky
- 3 lžíce nasekaných bylinek (majoránka, máta, petrželka)
- jemně nastrouhaná kůra z 1 citronu
- 3 lžíce čerstvě nastrouhaného parmazánu
- 400 g uzeného lososa
- 200 ml crème fraîche
- čerstvá citronová šťáva, podle chuti
- kajenský pepř
- sůl a čerstvě mletý černý pepř
Postup
- Předehřejte troubu na 190 stupňů Celsia.
- Vymažte tukem a vyložte pečícím papírem plech o rozměrech 20 x 30 cm.
- Cuketu nastrouhejte nahrubo.
- Nasypte do cedníku spolu se solí a nechte 30 minut.
- Opláchněte a vyždímejte.
- Všlehejte žloutky, bylinky a parmazán a dochuťte solí a pepřem.
- V samostatné misce ušlehejte bílky se špetkou soli do tuha a poté je pomocí velké kovové lžíce vmíchejte do cuketové směsi.
- Nalijte na připravený plech, směs rychle urovnejte a rozprostřete ji do rohů.
- Pečte 10 – 12 minut, dokud těsto neztuhne a nebude světle zlatohnědé.
- Rozdrťte 2/3 uzeného lososa v kuchyňském robotu s trochou citronové šťávy
- Přidejte crème fraîche a několikrát promixujte, dokud nebudete mít téměř hladkou směs.
- Dochuťte solí, kajenským pepřem a citronovou šťávou.
- Zbylého lososa nakrájejte a promíchejte s rozmixovanou směsí.
- Zakryjte a uložte do lednice, dokud nebude potřeba.
- Když je cuketové těsto upečené, vyklopte ho na čistou utěrku.
- Pečicí papír opatrně sloupněte a z kratší strany volně srolujte do rolády.
- Nechte vychladnout.
- Vychladlou roládu opatrně rozviňte a potřete lososovou náplní.
- Za pomocí utěrky znovu srolujte roládu z krátké strany a poté ji opatrně přeneste na servírovací talíř, švem dolů.
- Zakryjte a nechte v lednici, dokud nebudete připraveni k podávání.
- Nakrájejte na silnější plátky a podávejte s lehkým salátem.
Možná využijete i naše recenze nejlepších digestoří, kde vám poradíme, jak si správně vybrat!
Objevte podobné tipy
Kakaová roláda z cukety se šlehačkou
Neuvěřitelně jednoduchý moučník připravený ze zdravé cukety zachutná nejen vašim dětem. Má úžasnou vláčnou texturu a není přeslazený. Připravte si ho i vy!
Co budete potřebovat
- 3 vejce
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1/2 lžičky mandlového extraktu
- 1 šálek hladké mouky
- 3/4 šálku cukru
- 1/2 šálku kakaa
- 1 lžička jedlé sody
- 1/4 lžičky soli
- 1 šálek nahrubo nastrouhané cukety
Na náplň:
- 1 šálek smetany ke šlehání
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1/4 šálku moučkového cukru plus navíc na posypání
Postup
- Ve velké míse prošlehejte vejce, vanilkový extrakt, mandlový extrakt a cukr.
- Smíchejte mouku, kakao, jedlou sodu a sůl ve střední misce.
- Do vaječné směsi přidejte suché ingredience a dobře promíchejte.
- Vmíchejte nastrouhanou cuketu.
- Těsto rozetřete na vymaštěný a pečícím papírem vyložený pekáč o rozměrech 38 x 25 cm.
- Pečte při 175 C po dobu 10 až 15 minut, nebo dokud těsto při lehkém dotyku nevyskočí.
- Vyjměte těsto z trouby a přendejte na plátěnou utěrku posypanou moučkovým cukrem.
- Odloupněte pečící papír a srolujte, začněte kratší stranou.
- Nechte zcela vychladnout na mřížce.
- Vyšlehejte smetanu.
- Přimíchejte moučkový cukr a vanilkový extrakt.
- Jemně rozbalte těsto a rozprostřete na něj náplň do vzdálenosti 2,5 cm od okrajů.
- Znovu srolujte a položte na servírovací talíř stranou švem dolů.
- Poprašte moučkovým cukrem.
- Nechte chladit až do podávání.
- Užijte si to!
Je libo také naše luxusní recepty na rolády z piškotů podle cukrářských mistrů, které snadno zvládnete i doma? Pojďme se na ně společně podívat!
Nízkosacharidová cuketová roláda s ricottou
Tato zdravá nízkosacharidová roláda z cukety plněná ricottou, česnekem a čerstvým koprem je úžasný předkrm, který chutná stejně dobře, jako vypadá. Přesvědčte se sami!
Co budete potřebovat
- 3 cukety
- 6 vajec
- sůl
- černý pepř
- 350 g sýra ricotty
- 3 stroužky česneku
- 1 malý svazek čerstvého kopru
Postup
- Jednu cuketu nastrouhejte najemno.
- Ve velké míse ručním mixérem vyšlehejte 6 vajec s trochou soli a černého pepře do
- Nastrouhanou cuketu přidejte k vejcím a promíchejte.
- Pomocí mandolíny na 175 °C a plech vyložte pečícím papírem.
- Cuketovo-vaječnou směs nalijte na připravený plech a směs rovnoměrně rozdělte.
- Navrch naaranžujte plátky cukety tak, aby se mírně překrývaly.
- Vršek posypte trochou soli a pečte v předehřáté troubě 20 minut.
- Ve velké míse smíchejte 350 gramů ricotty, 3 nasekané stroužky česneku, 1 menší svazek jemně nasekaného kopru a sůl podle chuti.
- Dobře promíchejte.
- Vyjměte cuketovou vrstvu z trouby a sesuňte ji z plechu na rovný povrch.
- Vršek zakryjte dalším kusem pečícího papíru a nechte mírně vychladnout.
- Opatrně otočte cuketový základ a odstraňte pečící papír.
- Po celé ploše rovnoměrně rozetřete náplň z ricotty.
- Pomocí pečícího papíru roládu srolujte od kratší strany.
- Cuketovou roládu zabalte do pečícího papíru a zatočte okraje.
- Dejte na 1 hodinu do lednice.
- Odstraňte pečící papír, nakrájejte a podávejte.
Roláda z cukety plněná mletým hovězím masem
Celý pokrm v jedné lahodné roládě? Přesně takový je tento recept na cuketovou roládu plněnou skvěle ochuceným mletým hovězím masem a čedarem.
Co budete potřebovat
- 2 cukety
- 8 vajec
- sůl, pepř a muškátový oříšek podle chuti
- 3 šálky strouhaného čedaru
Na náplň:
- 1 kg mletého hovězího masa
- 1 cibule nakrájená na kostičky
- 2 stroužky česneku, lisované
- sůl a pepř podle chuti
- 1 lžíce rozmarýnu
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 2 lžíce kečupu
Postup
- Cukety nakrájejte na plátky, osolte a nechte 10 minut odležet.
- Změklé plátky cukety položte na plech vyložený pečicím papírem.
- Vejce, sůl, pepř a muškátový oříšek rozšlehejte ručním mixérem do krémova a směs nalijte na plátky cukety.
- Přeneste plech do předehřáté trouby a pečte při 175 °C po dobu 15 minut.
- Na pánvi na středním plameni rozehřejte trochu olivového oleje a opečte mleté hovězí maso.
- Přidejte cibuli, česnek, sůl, pepř, rozmarýn, rajčatový protlak a kečup a dobře promíchejte.
- Náplň nechte 10 minut na mírném ohni za stálého míchání provařit.
- Cuketový plát posypte nastrouhaným čedar a navrch přidejte náplň z mletého hovězího masa.
- Pomocí pečícího papíru opatrně srolujte roládu., přeneste ji na plech vyložený pečícím papírem a pečte při 175 stupních Celsia dalších 15 minut.
- Nechte si chutnat!
Cuketa během posledních let předčila v oblibě i salátovou okurku. Pěstuje se téměř na každé zahradě a plodí neuvěřitelně hojně. Na co by si měli dát samopěstitelé pozor?
Jak cuketovou úrodu zpracovat? To vše a mnohem více se dozvíte v našem podrobném článku o cuketách!
A jak se vám naše dnešní recepty na cuketovou roládu líbily? Napište nám do komentářů!