Není nad jemný a chutný moučník.
A takové jsou naše dnešní recepty na cuketovou bábovku v 6 různých variantách.
Vyzkoušejte verzi s mrkví, čokoládou či skořicí.
Jako bonus pro vás máme i slanou bábovku s lososem.
Ve všech případech si pochutnáte!
Cuketovo-mrkvová bábovka s bílou čokoládou
Pokud máte chuť na obzvlášť vláčný moučník, tento recept je to pravé pro vás! Vynikající těsto z mrkve a cukety v kombinaci s polevou z bílé čokolády vytváří delikátní dezert, který si zamiluje celá vaše rodina.
Co budete potřebovat
Na bábovku:
- 2 vejce
- 60 g másla, změkčeného
- 40 ml olivového oleje
- 150 g třtinového cukru
- 50 g špaldové mouky
- 150 g hladké mouky
- 150 bílého jogurtu
- 1 střední cuketa, nastrouhaná
- 1 střední mrkev, nastrouhaná
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- 1 lžička jedlé sody
Na polevu:
- 100 g bílé čokolády
- 2 lžíce vody
Postup
- Předehřejte troubu na 180 stupňů Celsia a 20 cm formu na bábovku dobře vymažte tukem a vysypte moukou.
- Ve střední misce smíchejte oba druhy mouky s jedlou sodou.
- Ve velké míse vyšlehejte máslo a cukr elektrickým mixérem.
- Přidejte vejce a vanilkový extrakt a vyšlehejte do hladka.
- Seškrábněte i veškerou směs přilepenou na stěnách mísy a promíchejte.
- Přidejte jogurt a krátce prošlehejte, dokud se nevstřebá.
- Vypněte mixér a přidejte nastrouhanou zeleninu.
- Jemně promíchejte gumovou stěrkou.
- Na závěr vmíchejte suché ingredience.
- Těsto přendejte do připravené formy.
- Pečte asi 35–40 minut nebo dokud párátko zapíchnuté do bábovky nevyjde čisté.
- Vyjměte z trouby a nechte zcela vychladnout.
- Před vyjmutím bábovky z formy jemně přejeďte nožem na máslo po okrajích.
- Těsně před podáváním nalijte navrch polevu.
- Tu si připravíte tak, že čokoládu rozpustíte s vodou ve vodní lázni.
- Užijte si to!

Máme pro vás i další výborné recepty na buchty s cuketou. Mlsejte zdravě!
Pomerančová bábovka z cukety
Tato bábovka vás dostane! Je dokonale vláčná a je v ní úžasně cítit chuť pomerančů. Pomerančová poleva ze smetanového sýra ji navíc skvěle doplňuje.
Co budete potřebovat
Na bábovku:
- 3 vejce
- 1 šálek oleje
- 1 a 1/2 šálku cukru
- 1/4 šálku pomerančového džusu z koncentrátu
- 2 lžíce pomerančové kůry
- 2 a 1/2 šálku nastrouhané cukety
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 3 šálky hladké mouky
- 1/4 lžičky prášku do pečiva
- 1 lžička jedlé sody
- 1 lžička soli
Na polevu:
- 1/4 šálku změkčeného másla
- 110 g smetanového sýra, změkčeného
- 3 šálky moučkového cukru
- 2 lžičky pomerančové kůry
- špetka soli
- 1 a 1/2 lžíce pomerančového džusu
Postup
- Omyjte, osušte a nakrájejte cuketu. (Můžete ji nejprve oloupat, pokud nechcete v bábovce zelené skvrny.)
- Vymažte tukem a vysypte moukou 2,84 litrovou formu na bábovku a dejte stranou.
- Předehřejte troubu na 160 stupňů Celsia.
- Vejce, olej, cukr, pomerančový džus a pomerančovou kůru vyšlehejte ve velké míse do hladka.
- Vmíchejte cuketu a vanilku a poté přidejte i suché přísady.
- Nalijte těsto do připravené formy.
- Pečte asi 50 minut nebo dokud párátko zapíchnuté do středu bábovky nevyjde čisté.
- Nechte bábovku 10-15 minut odležet ve formě a poté překlopte na chladicí mřížku.
- Nechte vychladnout.
- Všechny ingredience na polevu vyšlehejte ručním mixérem do hladka.
- Přidejte tolik pomerančového džusu, aby vznikla roztíratelná konzistence.
- Vychladlou bábovku potřete polevou a servírujte.

Cuketová bábovka s lososem
Léto a sezóna pikniků je před námi a jak lépe si užít dobré počasí než s lahodnou slanou bábovkou, kterou si s sebou vezmete na příjemné dny strávené venku? Je vynikající teplá i studená a vhodná pro děti.
Co budete potřebovat
- 250 g samokypřicí mouky (případně smíchejte 250 g hladké mouky s 2,5 lžičkami prášku do pečiva a lžičkou soli)
- 3 vejce
- 80 ml mandlového mléka
- 50 ml slunečnicového oleje
- 30 g bílého jogurtu
- 120 g vařeného lososa (skvělý je i uzený losos)
- 1 nastrouhaná cuketa
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1/2 lžičky soli
- hrst nasekané petrželky nebo máty
- černý pepř (volitelně)
Postup
- Předehřejte troubu na 180 stupňů Celsia.
- Smíchejte všechny výše uvedené ingredience.
- Formu na bábovku vymažte trochou oleje a vysypte strouhankou.
- Těsto nalijte do formy a pečte 40 minut.
- Dobrou chuť!

Vyzkoušejte i naše nejlepší recepty na lososovou pomazánku, která je ideální na svačinu, večeři nebo na slavnostní tabuli jako občerstvení pro hosty. Máme pro vás varianty z čerstvého lososa i z konzervy.
Objevte podobné tipy
Bábovka z cukety s vanilkovou polevou
Využijte úrodu cuket a připravte si dokonalou cuketovou bábovku přelitou polevou ze zakysané smetany a vanilky. Mňam!
Co budete potřebovat
Na bábovku:
- 2 a 1/2 šálku hladké mouky
- 2 lžičky jedlé sody
- 1/2 lžičky soli
- 1 lžička skořice
- 1/4 lžičky muškátového oříšku
- 1/4 lžičky hřebíčku
- 1 a 1/4 šálku cukru
- 1/2 šálku másla, rozpuštěného
- 1 lžička vanilky
- 1/2 šálku mléka
- 2 vejce, rozšlehaná
- 1 a 1/2 šálku cuketového pyré
Na polevu:
- 2 a 1/2 až 3 a 1/2 šálků moučkového cukru
- 1/3 šálku zakysané smetany, pokojové teploty
- 1/4 šálku másla, změkčeného
- 1 lžička vanilky
- špetka soli
Postup
- Předehřejte troubu na 175 stupňů Celsia.
- Postříkejte formu na bábovku olejem ve spreji a dejte stranou.
- Cuketu oloupejte a nakrájejte na kousky (odstraňte všechna semínka).
- Vložte kousky do mixéru nebo kuchyňského robotu a rozmixujte.
- Pravděpodobně mixér budete muset několikrát zastavit a zamíchat, než se cuketa změní na pyré.
- Do velké mísy přidejte mouku, sodu, sůl, skořici, muškátový oříšek a hřebíček.
- Promíchejte vařečkou, aby se vše dobře zapracovalo.
- V samostatné misce smíchejte rozpuštěné máslo, mléko, cukr, vejce a cuketu.
- Směs přidejte k suchým ingrediencím a míchejte mixérem na střední rychlost do hladka.
- Těsto rovnoměrně nalijte do připravené formy.
- Pečte 35 až 40 minut nebo dokud párátko zapíchnuté do středu formy nevyjde čisté.
- Nechte bábovku vychladnout na mřížce asi 10 minut.
- Poté na formu položte talíř a vyklopte na něj bábovku.
- Bábovku nechte úplně vychladnout.
- Ve středně velké misce smíchejte máslo a zakysanou smetanu a promíchejte elektrickým mixérem do hladka.
- Přidejte moučkový cukr, vanilku a sůl a pokračujte v míchání, dokud nebude poleva hladká.
- Vychladlou bábovku potřete polevou a servírujte.

Cuketová bábovka s čokoládou
Špičková bábovka z cukety s čokoládou, která je neuvěřitelně vláčná, jemná a lahodná. To prostě musíte vyzkoušet!
Co budete potřebovat
Na bábovku:
- 3 šálky hladké mouky
- 3/4 šálku kakaa
- 3/4 lžičky soli
- 2 lžičky jedlé sody
- 3/4 šálku řepkového oleje
- 1 a 1/2 šálku cukru
- 6 lžic třtinového cukru
- 4 vejce
- lžičky vanilky
- 3/4 šálku zakysané smetany
- 4 šálky nakrájené cukety
- 1 šálek čokopeciček
Na polevu:
- 3 lžíce vody
- 1 a 1/2 lžíce kokosového oleje nebo másla
- 1 a 1/2 lžíce kukuřičného sirupu
- 1 a 1/2 šálku moučkového cukru
- 3 lžíce kakaa
Postup
- Předehřejte troubu na 175 stupňů Celsia.
- Vnitřek formy na bábovku vymažte máslem a vysypte kakaem.
- Dejte stranou.
- Ve střední míse prošlehejte mouku, kakao, sůl a jedlou sodu.
- V míse stolního mixéru (nebo pomocí ručního mixéru) smíchejte olej, cukry, vejce a vanilku.
- Míchejte, dokud se vše nespojí a poté vmíchejte zakysanou smetanu.
- Přidejte cuketu a promíchejte.
- Do mísy pak přidejte všechny suché ingredience kromě asi 1 polévkové lžíce a míchejte, dokud se vše nezapracuje.
- Ke zbývající lžíci suchých surovin přidejte čokopecičky, promíchejte, aby se obalily v suché směsi, a poté je vmíchejte do těsta.
- Těsto nalijte do připravené formy a pečte asi 70-75 minut.
- Bábovku začněte kontrolovat po cca 60 minutách.
- Propečenost zkontrolujte špejlí.
- Nechte bábovku vychladnout na mřížce asi 10 minut a poté ji obraťte, abyste ji mohli vyjmout z formy.
- Připravte si polevu.
- Smíchejte kokosový olej nebo máslo, kukuřičný sirup a vodu v misce vhodné do mikrovlnné trouby.
- Zahřívejte asi 30 sekund v mikrovlnné troubě a poté tyčovým mixérem zašlehejte moučkový cukr a kakao.
- Nechte minutu nebo dvě vychladnout a poté polevou ozdobte bábovku.
- Užijte si to!

Skořicová bábovka z cukety
Tento lahodný skořicovo-cuketový moučník si zamilujete! Je jednoduchý na přípravu a navíc skvěle chutná. Skvěle se hodí třeba k odpolední kávě. Pokud ještě nejste hrdým majitelem kávovaru, možná se vám budou hodit naše recenze nejlepších kávovarů Sencor.
Co budete potřebovat
Na bábovku:
- 375 g hladké mouky
- 1 lžička jedlé sody
- ½ lžičky prášku do pečiva
- ¼ lžičky soli
- 1 lžička mleté skořice
- 230 g smetanového sýra pokojové teploty
- 400 g krystalového cukru
- 3 velká vejce pokojové teploty
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- 250 g másla, rozpuštěného a mírně vychladlého
- 2 šálky cukety, nastrouhané (asi 2 střední cukety)
Na skořicový vír:
- 70 g krystalového cukru
- 1 lžíce mleté skořice
Na skořicovou polevu:
- 60 g moučkového cukru, prosátého
- ¼ lžičky mleté skořice
- 1-2 lžičky mléka
- ¼ lžičky vanilkového extraktu
Postup
- Předehřejte troubu na 175° C.
- Vymažte tukem a vysypte moukou formu na bábovku.
- Ve středně velké míse prošlehejte mouku, jedlou sodu, prášek do pečiva, sůl a skořici, dokud se vše nezapracuje.
- Dejte stranou.
- Smetanový sýr a cukr šlehejte na střední rychlost po dobu 2 minut.
- Přidávejte vejce jedno po druhém a po každém přidání jednu minutu míchejte.
- Vmíchejte vanilku.
- Zalijge rozpuštěným máslem a promíchejte.
- Šlehejte 3 minuty mixérem na středně vysokou rychlost.
- Opatrně vmíchejte moučnou směs.
- Přidejte cuketu a míchejte, dokud se nezapracuje.
- Krouživým pohybem smíchejte skořici a cukr v malé misce.
- Polovinu těsta nalijte do připravené formy.
- Těsto posypte směsí skořice a cukru.
- Navrch dejte zbytek těsta.
- Několikrát poklepejte na formu, aby se uvolnily případné vzduchové bubliny.
- Pečte 1 hodinu nebo dokud párátko vložené do středu bábovky nevyjde čisté.
- Vyjměte z trouby a nechte 20 minut chladnout.
- Poté vyklopte na mřížku a nechte zcela vychladnout.
- Polevu vytvoříte tak, že v malé misce smícháte moučkový cukr a skořici.
- Vmícháme mléko a vanilku.
- Bábovku pokapejte polevou, nakrájejte a podávejte.

Cuketa během posledních let předběhla v oblibě i salátovou okurku. Pěstuje se téměř na každé zahradě a plodí neuvěřitelně hojně. Na co by si měli dát samopěstitelé pozor? Jak cuketovou úrodu zpracovat? To vše a mnohem více se dozvíte v našem obsáhlém článku o cuketách!
A jak vám naše dnešní recepty chutnaly? Napište nám do komentářů!