Vláčné recepty na bábovku z cukety 6x jinak. Která varianta se stane vaším favoritem?

Není nad jemný a chutný moučník.

A takové jsou naše dnešní recepty na cuketovou bábovku v 6 různých variantách.

Vyzkoušejte verzi s mrkví, čokoládou či skořicí.

Jako bonus pro vás máme i slanou bábovku s lososem.

Ve všech případech si pochutnáte!

Cuketovo-mrkvová bábovka s bílou čokoládou

Pokud máte chuť na obzvlášť vláčný moučník, tento recept je to pravé pro vás! Vynikající těsto z mrkve a cukety v kombinaci s polevou z bílé čokolády vytváří delikátní dezert, který si zamiluje celá vaše rodina.

Co budete potřebovat

Na bábovku:

  • 2 vejce
  • 60 g másla, změkčeného
  • 40 ml olivového oleje
  • 150 g třtinového cukru
  • 50 g špaldové mouky
  • 150 g hladké mouky
  • 150 bílého jogurtu
  • 1 střední cuketa, nastrouhaná
  • 1 střední mrkev, nastrouhaná
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • 1 lžička jedlé sody

Na polevu:

  • 100 g bílé čokolády
  • 2 lžíce vody

Postup

  • Předehřejte troubu na 180 stupňů  Celsia a 20 cm formu na bábovku dobře vymažte tukem a vysypte moukou.
  • Ve střední misce smíchejte oba druhy mouky s jedlou sodou.
  • Ve velké míse vyšlehejte máslo a cukr elektrickým mixérem.
  • Přidejte vejce a vanilkový extrakt a vyšlehejte do hladka.
  • Seškrábněte i veškerou směs přilepenou na stěnách mísy a promíchejte.
  • Přidejte jogurt a krátce prošlehejte, dokud se nevstřebá.
  • Vypněte mixér a přidejte nastrouhanou zeleninu.
  • Jemně promíchejte gumovou stěrkou.
  • Na závěr vmíchejte suché ingredience.
  • Těsto přendejte do připravené formy.
  • Pečte asi 35–40 minut nebo dokud párátko zapíchnuté do bábovky nevyjde čisté.
  • Vyjměte z trouby a nechte zcela vychladnout.
  • Před vyjmutím bábovky z formy jemně přejeďte nožem na máslo po okrajích.
  • Těsně před podáváním nalijte navrch polevu.
  • Tu si připravíte tak, že čokoládu rozpustíte s vodou ve vodní lázni.
  • Užijte si to!
Bábovka z mrkve a cukety polevou z bílé čokolády, kterou krájí osoba nožem.
www.daniscookings.com

Máme pro vás i další výborné recepty na buchty s cuketou. Mlsejte zdravě!

Pomerančová bábovka z cukety

Tato bábovka vás dostane! Je dokonale vláčná a je v ní úžasně cítit chuť pomerančů. Pomerančová poleva ze smetanového sýra ji navíc skvěle doplňuje.

Co budete potřebovat

Na bábovku:

  • 3 vejce
  • 1 šálek oleje
  • 1 a 1/2 šálku cukru
  • 1/4 šálku pomerančového džusu z koncentrátu
  • 2 lžíce pomerančové kůry
  • 2 a 1/2 šálku nastrouhané cukety
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 3 šálky hladké mouky
  • 1/4 lžičky prášku do pečiva
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 lžička soli

Na polevu:

  • 1/4 šálku změkčeného másla
  • 110 g smetanového sýra, změkčeného
  • 3 šálky moučkového cukru
  • 2 lžičky pomerančové kůry
  • špetka soli
  • 1 a 1/2 lžíce pomerančového džusu

Postup

  • Omyjte, osušte a nakrájejte cuketu. (Můžete ji nejprve oloupat, pokud nechcete v bábovce zelené skvrny.)
  • Vymažte tukem a vysypte moukou 2,84 litrovou formu na bábovku a dejte stranou.
  • Předehřejte troubu na 160 stupňů Celsia.
  • Vejce, olej, cukr, pomerančový džus a pomerančovou kůru vyšlehejte ve velké míse do hladka.
  • Vmíchejte cuketu a vanilku a poté přidejte i suché přísady.
  • Nalijte těsto do připravené formy.
  • Pečte asi 50 minut nebo dokud párátko zapíchnuté do středu bábovky nevyjde čisté.
  • Nechte bábovku  10-15 minut odležet ve formě a poté překlopte na chladicí mřížku.
  • Nechte vychladnout.
  • Všechny ingredience na polevu vyšlehejte ručním mixérem do hladka.
  • Přidejte tolik pomerančového džusu, aby vznikla roztíratelná konzistence.
  • Vychladlou bábovku potřete polevou a servírujte.
Bábovka z cukety s pomerančovou polevou ze smetanového sýra na talíři.
www.creationsbykara.com

Cuketová bábovka s lososem

Léto a sezóna pikniků je před námi a jak lépe si užít dobré počasí než s lahodnou slanou bábovkou, kterou si s sebou vezmete na příjemné dny strávené venku? Je vynikající teplá i studená a vhodná pro děti.

Co budete potřebovat

  • 250 g samokypřicí mouky (případně smíchejte 250 g hladké mouky s 2,5 lžičkami prášku do pečiva a lžičkou soli)
  • 3 vejce
  • 80 ml mandlového mléka
  • 50 ml slunečnicového oleje
  • 30 g bílého jogurtu
  • 120 g vařeného lososa (skvělý je i uzený losos)
  • 1 nastrouhaná cuketa
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky soli
  • hrst nasekané petrželky nebo máty
  • černý pepř (volitelně)

Postup

  • Předehřejte troubu na 180 stupňů Celsia.
  • Smíchejte všechny výše uvedené ingredience.
  • Formu na bábovku vymažte trochou oleje a vysypte strouhankou.
  • Těsto nalijte do formy a pečte 40 minut.
  • Dobrou chuť!
Bábovka z cukety a lososa a ruka, která drží jeden kousek.
www.foodtalkdaily.com

Vyzkoušejte i naše nejlepší recepty na lososovou pomazánku, která je ideální na svačinu, večeři nebo na slavnostní tabuli jako občerstvení pro hosty. Máme pro vás varianty z čerstvého lososa i z konzervy.


Bábovka z cukety s vanilkovou polevou

Využijte úrodu cuket a připravte si dokonalou cuketovou bábovku přelitou polevou ze zakysané smetany a vanilky. Mňam!

Co budete potřebovat

Na bábovku:

  • 2 a 1/2 šálku hladké mouky
  • 2 lžičky jedlé sody
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 lžička skořice
  • 1/4 lžičky muškátového oříšku
  • 1/4 lžičky hřebíčku
  • 1 a 1/4 šálku cukru
  • 1/2 šálku másla, rozpuštěného
  • 1 lžička vanilky
  • 1/2 šálku mléka
  • 2 vejce, rozšlehaná
  • 1 a 1/2 šálku cuketového pyré

Na polevu:

  • 2 a 1/2 až 3 a 1/2 šálků moučkového cukru
  • 1/3 šálku zakysané smetany, pokojové teploty
  • 1/4 šálku másla, změkčeného
  • 1 lžička vanilky
  • špetka soli

Postup

  • Předehřejte troubu na 175 stupňů Celsia.
  • Postříkejte formu na bábovku olejem ve spreji a dejte stranou.
  • Cuketu oloupejte a nakrájejte na kousky (odstraňte všechna semínka).
  • Vložte kousky do mixéru nebo kuchyňského robotu a rozmixujte.
  • Pravděpodobně mixér budete muset několikrát zastavit a zamíchat, než se cuketa změní na pyré.
  • Do velké mísy přidejte mouku, sodu, sůl, skořici, muškátový oříšek a hřebíček.
  • Promíchejte vařečkou, aby se vše dobře zapracovalo.
  • V samostatné misce smíchejte rozpuštěné máslo, mléko, cukr, vejce a cuketu.
  • Směs přidejte k suchým ingrediencím a míchejte mixérem na střední rychlost do hladka.
  • Těsto rovnoměrně nalijte do připravené formy.
  • Pečte 35 až 40 minut nebo dokud párátko zapíchnuté do středu formy nevyjde čisté.
  • Nechte bábovku vychladnout na mřížce asi 10 minut.
  • Poté na formu položte talíř a vyklopte na něj bábovku.
  • Bábovku nechte úplně vychladnout.
  • Ve středně velké misce smíchejte máslo a zakysanou smetanu a promíchejte elektrickým mixérem do hladka.
  • Přidejte moučkový cukr, vanilku a sůl a pokračujte v míchání, dokud nebude poleva hladká.
  • Vychladlou bábovku potřete polevou a servírujte.
Cuketový moučník s polevou ze zakysané smetany a vanilky na talíři.
www.5boysbaker.com

Cuketová bábovka s čokoládou

Špičková bábovka z cukety s čokoládou, která je neuvěřitelně vláčná, jemná a lahodná. To prostě musíte vyzkoušet!

Co budete potřebovat

Na bábovku:

  • 3 šálky hladké mouky
  • 3/4 šálku kakaa
  • 3/4 lžičky soli
  • 2 lžičky jedlé sody
  • 3/4 šálku řepkového oleje
  • 1 a 1/2 šálku cukru
  • 6 lžic třtinového cukru
  • 4 vejce
  • lžičky vanilky
  • 3/4 šálku zakysané smetany
  • 4 šálky nakrájené cukety
  • 1 šálek čokopeciček

Na polevu:   

  • 3 lžíce vody   
  • 1 a 1/2 lžíce kokosového oleje nebo másla
  • 1 a 1/2 lžíce kukuřičného sirupu
  • 1 a 1/2 šálku moučkového cukru
  • 3 lžíce kakaa

Postup

  • Předehřejte troubu na 175 stupňů Celsia.
  • Vnitřek formy na bábovku vymažte máslem a vysypte kakaem.
  • Dejte stranou.
  • Ve střední míse prošlehejte mouku, kakao, sůl a jedlou sodu.
  • V míse stolního mixéru (nebo pomocí ručního mixéru) smíchejte olej, cukry, vejce a vanilku.
  • Míchejte, dokud se vše nespojí a poté vmíchejte zakysanou smetanu.
  • Přidejte cuketu a promíchejte.
  • Do mísy pak přidejte všechny suché ingredience kromě asi 1 polévkové lžíce a míchejte, dokud se vše nezapracuje.
  • Ke zbývající lžíci suchých surovin přidejte čokopecičky, promíchejte, aby se obalily v suché směsi, a poté je vmíchejte do těsta.
  • Těsto nalijte do připravené formy a pečte asi 70-75 minut.
  • Bábovku začněte kontrolovat po cca 60 minutách.
  • Propečenost zkontrolujte špejlí.
  • Nechte bábovku vychladnout na mřížce asi 10 minut a poté ji obraťte, abyste ji mohli vyjmout z formy.
  • Připravte si polevu.
  • Smíchejte kokosový olej nebo máslo, kukuřičný sirup a vodu v misce vhodné do mikrovlnné trouby.
  • Zahřívejte asi 30 sekund v mikrovlnné troubě a poté tyčovým mixérem zašlehejte moučkový cukr a kakao.
  • Nechte minutu nebo dvě vychladnout a poté polevou ozdobte bábovku.
  • Užijte si to!
Bábovka z cukety s čokoládou a polevou na talíři.
www.ourbestbites.com

Skořicová bábovka z cukety

Tento lahodný skořicovo-cuketový moučník si zamilujete! Je jednoduchý na přípravu a navíc skvěle chutná. Skvěle se hodí třeba k odpolední kávě. Pokud ještě nejste hrdým majitelem kávovaru, možná se vám budou hodit naše recenze nejlepších kávovarů Sencor.

Co budete potřebovat

Na bábovku:

  • 375 g hladké mouky
  • 1 lžička jedlé sody
  • ½ lžičky prášku do pečiva
  • ¼ lžičky soli
  • 1 lžička mleté ​​skořice
  • 230 g smetanového sýra pokojové teploty
  • 400 g krystalového cukru
  • 3 velká vejce pokojové teploty
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • 250 g másla, rozpuštěného a mírně vychladlého
  • 2 šálky cukety, nastrouhané (asi 2 střední cukety)

Na skořicový vír:

  • 70 g krystalového cukru
  • 1 lžíce mleté ​​skořice

Na skořicovou polevu:

  • 60 g moučkového cukru, prosátého
  • ¼ lžičky mleté ​​skořice
  • 1-2 lžičky mléka
  • ¼ lžičky vanilkového extraktu

Postup

  • Předehřejte troubu na 175° C.
  • Vymažte tukem a vysypte moukou formu na bábovku.
  • Ve středně velké míse prošlehejte mouku, jedlou sodu, prášek do pečiva, sůl a skořici, dokud se vše nezapracuje.
  • Dejte stranou.
  • Smetanový sýr a cukr šlehejte na střední rychlost po dobu 2 minut.
  • Přidávejte vejce jedno po druhém a po každém přidání jednu minutu míchejte.
  • Vmíchejte vanilku.
  • Zalijge rozpuštěným máslem a promíchejte.
  • Šlehejte 3 minuty mixérem na středně vysokou rychlost.
  • Opatrně vmíchejte moučnou směs.
  • Přidejte cuketu a míchejte, dokud se nezapracuje.
  • Krouživým pohybem smíchejte skořici a cukr v malé misce.
  • Polovinu těsta nalijte do připravené formy.
  • Těsto posypte směsí skořice a cukru.
  • Navrch dejte zbytek těsta.
  • Několikrát poklepejte na formu, aby se uvolnily případné vzduchové bubliny.
  • Pečte 1 hodinu nebo dokud párátko vložené do středu bábovky nevyjde čisté.
  • Vyjměte z trouby a nechte 20 minut chladnout.
  • Poté vyklopte na mřížku a nechte zcela vychladnout.
  • Polevu vytvoříte tak, že v malé misce smícháte moučkový cukr a skořici.
  • Vmícháme mléko a vanilku.
  • Bábovku pokapejte polevou, nakrájejte a podávejte.
Skořicovo-cuketová bábovka na talíři. Vedle je položená čerstvá skořice, vidličky a talířek s kouskem moučníku.
www.ifyougiveablondeakitchen.com

Cuketa během posledních let předběhla v oblibě i salátovou okurku. Pěstuje se téměř na každé zahradě a plodí neuvěřitelně hojně. Na co by si měli dát samopěstitelé pozor? Jak cuketovou úrodu zpracovat? To vše a mnohem více se dozvíte v našem obsáhlém článku o cuketách!

A jak vám naše dnešní recepty chutnaly? Napište nám do komentářů!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X