Není nad klasiku a křenová omáčka do ní rozhodně spadá.
Vyzkoušejte naše luxusní recepty na křenovou omáčku s uzeným masem, které jsou rychlé, snadné a hlavně skvěle chutnají.
Máme pro vás nejen tradiční verzi, ale i s mandlemi či s uzeným jazykem.
Ochutnejte je všechny!
Křenová omáčka s uzeným masem a knedlíkem
Neuvěřitelně jednoduchá a chutná omáčka z křenu a smetany, podávaná s uzeným masem a houskovým knedlíkem. Klasika, která neomrzí!
Co budete potřebovat
- ½ šálku hladké mouky
- ½ šálku oleje
- ½ šálku mléka
- ½ šálku smetany
- voda dle potřeby
- sůl dle chuti
- 100 g křenu ve sklenici
- 1 lžíce citronu nebo octa na dochucení
- uzené maso a houskový knedlík k podávání
Postup
- Začněte přípravou zápražky tak, že mouku osmahnete na oleji (nebo másle).
- Přidejte mléko a smetanu.
- Poté přidejte sůl a jednu lžíci citronové šťávy nebo octa.
- Podle potřeby přidávejte vodu.
- Pokračujte v míchání a nechte přejít varem.
- Poté vypněte oheň a přidejte 100 g křenu.
- Podávejte s uzeným masem a houskovým knedlíkem.

Máme pro vás i další recepty na zdravé omáčky z křenu, na kterých si pochutná celá rodina!
Objevte podobné tipy
Uzené maso s křenovo-mandlovou omáčkou
Už jste někdy zkusili přidat do křenové omáčky mandle? Pokud ne, měli byste tuto chybu napravit, protože to omáčku povýší o další level výše!
Co budete potřebovat
- 500 g vařeného uzeného masa
- 1 a ½ šálku masového vývaru
- 1 šálek zakysané smetany
- ¼ šálku plátků mandlí
- 3 lžíce másla
- 3 lžíce hladké mouky
- 1 šálek strouhaného křenu
- sůl a cukr na dochucení
Postup
- V hrnci rozehřejte máslo a smíchejte ho s hladkou moukou, aby vám vznikla světlá jíška.
- Přidejte masový vývar.
- Osolte a vařte 20 minut, dokud omáčka nezhoustne.
- Poté přidejte zakysanou smetanu.
- Přidejte cukr, strouhaný křen a plátky mandlí.
- Přiveďte k varu a vypněte plamen.
- Nandejte plátky horkého uzeného masa na talíř a přelijte omáčkou.
- Servírujte s knedlíky či s gnocchi.

Třeba se vám budou hodit i naše recenze elektrických sporáků. Kdo vyhrál v našem srovnání?
Křenová omáčka s uzeným vepřovým jazykem
Pokud jste ještě nedali šanci uzenému jazyku, je čas to změnit! Tato smetanová omáčka s křenem se s ním totiž skvěle doplňuje a dohromady vytváří naprostou delikatesu, o kterou by byla škoda přijít.
Co budete potřebovat
- 40 g krystalového cukru
- 150 g másla
- 100 g hladké mouky
- 10 g celého černého pepře
- 10 g bobkového listu
- 30 ml hovězího bujónu
- 250 g křenu
- 500 ml smetany na vaření
- 1,5 kg uzeného vepřového jazyka
- 10 g nového koření
- voda podle potřeby
Postup
- Uzený jazyk vařte spolu s bobkovým listem, novým kořením a pepřem cca 90 minut.
- Uvařený jazyk vložte do ledové vody a po zchlazení stáhněte kůži.
- Vývar si nechte stranou.
- Jazyk uložte do tepla nad páru.
- Z másla, hladké mouky a vývaru z uvařeného jazyka (použijte cca 1,5 litru) připravte omáčku, přidejte hovězí bujón, smetanu, nastrouhaný křen a cukr.
- Omáčku nechte chvíli povařit a poté podávejte s jazykem nakrájeným na plátky.
- Servírujte třeba s knedlíčky.

Křen, kořenová zelenina se štiplavou chutí. Využívá se pouze k ochucení pokrmů? Nebo je křen prospěšný i pro naše zdraví? To vše a mnohem více se dozvíte v našem rozsáhlém článku o křenu!
A jak se vám naše dnešní recepty líbily? Napište nám do komentářů!