Zdravé omáčky z křenu vhodné nejen k rekonvalescenci

Věděli jste, že je křen tak zdravý?

Nejen, že je velice účinný k nakopnutí v období rekonvalescence, ale je také přírodním antibiotikem. 

Křenová omáčka je skvělým způsobem, jak jej do sebe dostat.

Skvěle se hodí k uzenému nebo hovězímu masu. 

Máme na ni chuť?

Dietní omáčka z křenu

Tento recept na křenovou omáčku zahřeje ve dnech, kdy se nemůžete dovolit žádný jídelní exces.

INGREDIENCE:

  • 1 lžíce rostlinného oleje
  • 1 lžíce žitné mouky
  • 3 hrnky šťávy z dušeného masa nebo hovězího vývaru
  • 1 a ½  lžíce najemno strouhaného křenu

POSTUP:

  • Z másla a oleje si udělejte jíšku, tu pak zřeďte vývarem. 
  • Vařte asi 10 minut, osolte, opepřete a odstavte. 
  • Přidejte křen a promíchejte.
Křenová omáčka na dietní způsob bez smetany.
mnamky-recepty.webnoviny.sk

Křenová smetanová omáčka s uzeným

Kousek uzeného masa se ke křenu hodí jako Lady a Tramp. Tento vyvážený kousek můžete doplnit domácím houskovým knedlíkem.

INGREDIENCE:

  • 50 g másla
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 4-5 dl vývaru 
  • 400 g uzeného masa
  • 1 hrnek mléka nebo smetany
  • 1 lžíce octu
  • 4-5 lžic najemno nastrouhaného křenu nebo krenexu
  • sůl a pepř

POSTUP:

  • Uzené maso si dejte vařit. 
  • V hrnci si dejte rozpustit máslo a zasypte moukou. 
  • Za stálého míchání vytvořte jíšku, tu pak postupně podlévejte mlékem a vývarem. 
  • Vařte do zhoustnutí asi 15 minut. 
  • Nakonec dochuťte octem a do již odstaveného hrnce nasypte křen, promíchejte a můžete podávat. 
Smetanová omáčka s křenem, uzeným masem a knedlíkem.
receptykulinarium.sk

Studená křenová omáčka

Omáčka nebo dip ze zakysané smetany se hodí k masu. Podávat jej můžete ale i se zeleninou.

INGREDIENCE:

  • 230 g zakysané smetany
  • 56 g nastrouhaného křenu
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • 1 lžička červeného vinného octa (nebo jiného)
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička pepře
  • 1 lžička kajenského pepře
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • kapka worcesteru

POSTUP:

  • Ingredience stačí smíchat a dát vychladit. 
Studená křenová omáčka se zakysanou smetanou z čerstvého křenu.
iwashyoudry.com

Videorecept na křenovou omáčku za studena naleznete zde:

Tip: Studená křenová omáčka se hodí i ke grilovaným kotletám.

Křenová omáčka z krenexu s rybízem

Pikantní chuť křenu je vyvážená díky rybízu. Přidává vábnou sladkokyselost. Ochutnejte!

INGREDIENCE:

  • 20 g másla
  • 2 lžíce mouky
  • 4 hrnky vývaru dle vlastní volby
  • 2 lžíce rybízu
  • ½ lžičky soli
  • pepř
  • 3-4 lžíce čerstvého nastrouhaného nebo sterilovaného křenu
  • 1 polévková lžíce octa
  • 2 lžíce cukru

POSTUP:

  • Z másla a mouky si udělejte jíšku. 
  • Podlijte vývarem a míchejte. 
  • Vařte 10-15 minut, osolte, opepřete a odstavte.
  • Přidejte křen, ocet a promíchejte. 
  • Nakonec předejte rybíz. 
Křenová omáčka s rybízem je ještě o level lepší.
twitter.com

Křen má přirozeně pikantní chuť. Za některých okolností se však může proměnit v nepoživatelnou hořkou surovinu. Při vaření omáčky s křenem je proto zapotřebí jedné důležité rady, kterou je potřeba si zapamatovat. Křen nikdy nevařte, ale dávejte jej do omáčky až nakonec. Nejen, že si uchová maximum živin, ale vlivem tepla by v opačném případě zhořkl. 

Před samotným vařením z čerstvého křenu raději trochu zobněte, a ochutnejte, zda není nahořklý. Jeho hořkost může být i následkem špatného skladování.

Ke zjemnění můžete přidat smetanu, ideálně smetanu ke šlehání. Ta omáčku nejen zjemní, ale i zahustí, a navíc je paradoxně více odolnější než smetana na vaření. V případě smetany na vaření musíme dávat pozor na krátké převaření. Dlouhé vaření ráda nemá, protože se po delší době srazí.

Ptáte se, v jakých receptech ještě křen zužitkovat? Zkuste třeba zdravé nakládané zelí nebo zavařenou červenou řepu.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.