Luxusní recepty na nakládané zelí do sklenic: připravte si vitamínovou bombu!

Máte rádi tradiční kyselé zelí?

Chcete si připravit vitamínovou bombu na celou zimu?

Vyzkoušejte domácí nakládané zelí a další zeleninu!

Začátek zimy přímo vybízí k výrobě kvašené zeleniny, která je vitamíny přímo nabitá k prasknutí.

Podle tradiční čínské medicíny je navíc kvašená zelenina mnohem přínosnější pro náš organismus, než například čerstvá rajčata a okurky během zimy, kdy je tato zelenina uměle pěstována ve sklenících místo slunných záhonků.

Domácí nakládané zelí

Základní recept na kysané zelí tak, jak jej znaly už naše prababičky. 

INGREDIENCE

  • 1 hlávka bílého zelí
  • 1 lžíce soli
  • voda

POSTUP:

  1. Omyjte zelí a odstraňte všechny vnější zvadlé listy.
  2. Ostrým nožem nakrájejte zelí nejprve na čtvrtiny a poté na tenké proužky.
  3. Vložte zelí do velké mísy a osolte. Důkladně promíchejte.
  4. Pomocí vařečky nebo pěsti se snažte zelí mírně rozdrtit, aby začalo uvolňovat šťávu. Nechte cca 10 minut v klidu.
  5. Pěchujte zelí do sklenice, tak, aby v něm bylo co nejméně vzduchu. Zalijte šťávou ze zelí a nahoru položte závaží- sklenici s vodou nebo pečlivě omytý oblázek. Pokud nemáte dost vody ze zelí, dolijte osolenou vodou tak, aby bylo všechno zelí ponořené.
  6. Uzavřete sklenici a nechte týden na teplém místě. Pokud je potřeba, dolévejte slanou vodu. Po týdnu můžete ochutnat, nebo nechat dále kvasit na chladném místě. 

Tip: Tradiční recepty nakládání zelí do sudu často obsahují i celý kmín pro dochucení nebo skývu chleba, která napomáhá kvašení. Vyzkoušet můžete i kombinaci s jinými druhy zeleniny, například nastrouhané mrkve nebo cibule.

Klasický recept na kysané bílé zelí.
Zdroj: theprairiehomestead.com

Máte vlastní nakládané kysané zelí a lámete si hlavu s recepty na jeho uplatnění v kuchyni? Pokud jej nechcete konzumovat syrové, vyberte si některý z osvědčených receptů s kyselým zelím a masem.

Nakládané zelí s křenem

Fermentovaná zelenina patří nejen dle tradiční čínské medicíny mezi nejzdravější potraviny. Postup nakládání kvašeného zelí je přitom velice jednoduchý a zvládne ho i kuchař začátečník. Vyzkoušejte ladohnou kombinaci zelí s křenem, která patří mezi nejen české klasiky.

INGREDIENCE

  • 1 kg červeného zelí
  • 70 g čerstvého křenu
  • 0,5 kg jablek
  • 20 g soli

POSTUP

  1. Nakrouhejte červené zelí a vložte do velké mísy.
  2. Jablka zbavte jádřinců a nastrouhejte spolu s křenem a přidejte k zelí.
  3. Osolte a důkladně promíchejte.
  4. Nechte cca 30 min odležet, aby se uvolnila přebytečná tekutina.
  5. Zelí i s tekutinou napěchujte do sklenice a zatěžte pevným sáčkem naplněným vodou tak, aby bylo všechno zelí pod hladinou. 
  6. Nechte 2 dny kvasit při pokojové teplotě, poté přesuňte do chladna, kde bude kvasit další 4-6 týdnů.
Postup přípravy domácího nakládaného zelí s křenem.
Zdroj: thehealthytart.com

Zamilovali jste se do zelných salátů? Dopřejte si v zimě pořádnou porci vitamínů: vyzkoušejte vynikající zimní saláty, které vás dostanou!

Nakládané papriky plněné zelím 

Vlastnoručně nakládané papriky se zelím v sobě kombinují sladkou chuť paprik a ostrost kyselého zelí. Vyrobte si jednoduchou pochoutku, která na talíři skvěle vypadá a hodí se tak jako doplněk ke slavnostním pokrmům po celý rok.

INGREDIENCE

  • 3 l krouhaného bílého zelí
  • 3 lžičky soli
  • 2 lžičky sušené celerové natě
  • 2 lžičky hořčičného semínka
  • 90 ml octa
  • 100 g krupicového cukru
  • 3 kg menších paprik

Na nálev:

  • 4 hrnky cukru
  • 4 hrnky octa
  • 2 hrnky vody

POSTUP

  1. Nakrouhané zelí dejte do velké mísy, osolte a zalijte vodou. Nechte cca 20 minut stát.
  2. Slijte přebytečnou vodu a přidejte sušenou celerovou nať, ocet, hořčičné semínko a cukr a vše důkladně promíchejte.
  3. Papriky důkladně omyjte kartáčkem a odřízněte stopku. Pečlivě vydlabejte semínka.
  4. Papriky plňte ochuceným zelím a skládejte do čistých zavařovacích sklenic.
  5. Na nálev svařte cukr s octem a vodou.
  6. Nálevem zalijte papriky ve sklenicích a ihned uzavřete víkem.
  7. Sterilujte sklenice po dobu 15 minut při 75°C, poté vytáhněte z vody a nechte vychladnout. Takto zavařené plněné papriky vám vydrží několik měsíců.
Recept na sterilované papriky plněné kyselým zelím.
Zdroj: blog.seedsavers.org

Máte rádi plněné papriky na různé způsoby? Vyzkoušejte i další osvědčené recepty na plněné papriky.

Nakládané červené zelí s řepou

Těžko byste hledali lepší barevnou kombinaci, než fialové zelí a rudou řepu. Dokonale chuťově sladěná pochoutka je nabitá zdravím a skvěle doplní teplé i studené pokrmy po celý rok.

INGREDIENCE

  • 3 hrnky nakrouhaného červeného zelí
  • 1 hrnek nastrouhané řepy
  • ¼ hrnku nasekané cibulky
  • 1 lžička kmínu
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžička strouhaného zázvoru

POSTUP

  1. Ve velké míse smíchejte nakruhané zelí, řepu a cibuli.
  2. Osolte a nechte 2 hodiny pouštět tekutinu. Občas zamíchejte.
  3. Přidejte zbytek surovin a pečlivě promíchejte. 
  4. Umístěte směs do zelné nádoby a dobře přitlačte ke dno. Zalijte tekutinou ze zelí tak, aby byla veškerá zelenina pod hladinou. V případě potřeby dolijte trochou osolené vody.
  5. Nechte fermentovat při pokojové teplotě 3-4 dny, poté přemístěte do chladničky a můžete začít konzumovat.
Postup přípravy červeného nakládaného zelí.
Zdroj: countryliving.com

Víte, že červenou řepu můžete naložit i jinak? Vyzkoušejte i další varianty nakládané červené řepy.

Kyselé zelí a jeho přínos pro zdraví

Že je kysaná zelenina v čele se zelím zdraví prospěšnou potravinou, vás jistě nepřekvapí. Vždyť i malým dětem rádi vyprávíme pohádky o námořnících, kteří si krom truhly s pokladem a upovídaného papouška vezli na lodi i sud s kyselým zelím, aby neměli kurděje. 

Věděli jste ale, kde všude dokáže nakládané zelí pomoct? Tato vitamíny nabitá pochoutka má pozitivní vliv na:

  • poruchy mozku a duševní choroby
  • zažívací potíže, jako je syndrom prosakujících střev nebo ulcerativní kolitida
  • poruchy nálady, jako je deprese a úzkost
  • různé autoimunitní choroby
  • cukrovka a další metabolické stavy
  • obezita nebo přibývání na váze
  • astma
  • hormonální nerovnováha
  • alergie na potraviny a citlivost na některé suroviny v jídle
  • rakovina v některých formách

A proč je kyselé zelí tak prospěšné? Mohou za to přátelské bakterie vznikající při kvašení podobné těm, které známe například z jogurtu. Tyto bakterie působí v našem tlustém střevě, tedy tam, kde sídlí i centrum naší imunity a tedy odolnosti vůči všem chorobám a vnějším vlivům. 

Dopřejte si tuto kysanou dobrotu několikrát týdně a zejména v zimním období na sebe pozitivní účinky nenechají dlouho čekat.

Nevíte, jak zpracovat nakládané zelí v kuchyni? Vyzkoušejte naše osvědčené recepty s kyselým zelím, které zachutnají každému!

Návod na nakládání kyselého zelí

Existují dva základní způsoby nakládání kyselého zelí. Klasické české nakládání zelí, tedy kvašení ve velké nádobě (zeláku), je ve své podstatě velice podobné čínskému nakládání fermentované zeleniny, z níž mezi nejznámější patří slavné kim-či. 

Fermentované zelí se nechá několik dnů až týdnů uležet ve slaném nálevu, kde se vytvoří zdraví prospěšné bakterie. Takto naložené zelí vydrží pouze pár týdnů a můžete si jej vyrobit kdykoliv během roku.

Druhým způsobem je konzervování zelí v kořeněném nálevu, kdy nakládáme zelí (a jinou zeleninu) do sklenic a zaléváme horkým nálevem. Celá sklenice se ještě zavaří ve vodě a díky tomu vydrží až několik měsíců. Na rozdíl od fermentovaného zelí však takto zpracované zelí neobsahuje tolik zdraví prospěšných látek. Zato však vydrží podstatně déle.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.