Recepty se zelím – nesmí chybět ve vaší kuchyni

Máte rádi zelí? Vždyť co jiného si dopřát k nedělní kachničce. A pokud jste příznivci zdravé stravy, jistě si oblíbíte zelné saláty a kvašené zelí.

První zelí se objevuje již v pozdním jaru, hlavním obdobím je však podzim, kdy zelí hraje všemi barvami. Podle těch dělíme zelí na bílé, červené a někdy také modré. Ale barva a její pojmenování není tak důležité, jako obsah vitamínů a minerálních látek v zelí obsažených. Zelí obsahuje především:

  • vitamín C
  • vitamín B
  • provitamín A
  • draslík
  • a další

Zelí jako příloha

Zelí jako příloha k masovým nebo bramborovým jídlům je oblíbenou úpravou. Připravuje se dušením jemně nakrájeného zelí doměkka. Při dušení se sice nejčastěji podlévá vodou, ale může to být i pivo nebo víno, případně rajský protlak nebo trochu kečupu. Výsledná chuť dušeného zelí však vždy směřuje ke sladkokyselé chuti, proto se dochucuje cukrem a octem nebo citronovou šťávou.

Zelí jako přílohu podáváme především následovně:

  • plněné bramborové knedlíky
  • příloha k pečenému masu
  • příloha ke knedlíkům
  • příloha k vařeným bramborám
  • promíchané s bramborovou kaší
  • jako obloha

1. Recept na zelí – poctivá zelňačka z kyselého zelí

Poctivá zelňačka, co zasytí a je správně kyselá.

INGREDIENCE

  • 2 cibule
  • 2 klobásy
  • 1 balení kysaného zelí
  • 1 zakysaná smetana
  • 1 mrkev
  • 1 petržel
  • 3 brambory
  • 2 bobkové listy
  • 3 kuličky nového koření
  • 5 kuliček pepře
  • kmín
  • sůl
  • pepř
  • máslo

POSTUP

  1. Cibuli nakrájíme najemno a na másle osmažíme dozlatova.
  2. Přidáme pokrájenou klobásu a zelí.
  3. Dusíme.
  4. Přidáme koření, osolíme a opepříme.
  5. Zalijeme vodou a vaříme.
  6. Zeleninu a brambory pokrájíme na kostky a přidáme do polévky.
  7. Vaříme doměkka.
  8. Vmícháme smetanu.
  9. Podáváme.
Recept na zelí - hotová výborná zelňačka
Zdroj: commons.wikimedia.org

2. Recept na zelí – domácí halušky se zelím

Připravte domácí halušky, není to tak složité.

INGREDIENCE

  • 500 g brambor
  • 200 g polohrubé mouky
  • 1 vejce
  • špetka soli
  • 1 balení kysaného zelí
  • 300 g slaniny
  • 1 lžíce másla

POSTUP

  1. Brambory oškrabeme a nastrouháme najemno.
  2. Přidáme mouku, vejce a osolíme.
  3. Vypracujeme těsto.
  4. Hrnec s vodou přivedeme k varu.
  5. Halušky přes síto pasírujeme do vařící vody.
  6. Jakmile vyplavou na povrch, halušky vyndáme.
  7. Slaninu pokrájíme a orestujeme na másle.
  8. Zelí vaříme přibližně 30 minut doměkka.
  9. Halušky promícháme se zelím i slaninou a podáváme.

Recept na zelí - hotové nejlepší halušky

3. Recept na zelí – lehký salát z červeného zelí

Chutný a zdravý salát hotový za pár minut.

INGREDIENCE

  • 1 červené zelí
  • 2 prolisované stroužky česneku
  • 2 lžičky hořčice
  • 2 lžíce jablečného octa
  • 4 lžíce olivového oleje
  • sůl
  • pepř
  • hrst pažitky

POSTUP

  1. Zelí pokrájíme najemno.
  2. Ostatní ingredience promícháme a vytvoříme zálivku.
  3. Zálivku pečlivě promícháme se zelím.
  4. Podáváme.

Recept na zelí - nejlepší salát z červeného zelí

Tip: Přečtěte si o zdravotních přínosech červeného zelí.

 

Představili jsme vám tři osvědčené recepty se zelím.

Kromě soli a pepře použijte na zelí bobkový list, hřebíček, nové koření a kmín. Nebojte se zelí přisladit. Kyselejší chuti naopak dosáhnete přidáním nálevu z kysaného zelí nebo vinného octa.

Do dušeného zelí přidejte jablko či ananas.

Vyzkoušejte také kedlubnové vinné zelí.

Sdílejte svým přátelům

4 (80%) 2 votes

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *