Fermentované nebo také kvašené zelí má v kuchyni nemálo kulinářských kombinací.
Tuto domácí pochoutku je dobré mít ve spíži po celý rok.
Je plné vitamínů a výhoda plyne i z jeho trvanlivosti.
Připravili jsme si pro vás ty nejchutnější recepty z kysaného zelí.
Zelný salát z kysaného zelí
Dokonalá zimní příloha k hlavnímu chodu je salát z kysaného zelí. Ochutnejte!
INGREDIENCE
- 500 g kysaného zelí
- 1 mrkev
- 2 ks jablek
- křen
- 1 mandarinka
- cukr moučka
POSTUP
- Zelí si scedíme (vodu nevyléváme) a nakrájíme najemno.
- Mrkev si oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle.
- Stejně tak učiníme i s jablky.
- Křenu si dáme podle chuti, strouháme najemno.
- Vše spolu smícháme.
- Dochutíme cukrem a přidáme na kostičky nakrájenou mandarinku.

Rádi byste si udělali domácí kysané zelí do sklenic. Podívejte se, jak na to!
Objevte podobné tipy
Dušené kysané zelí bez mouky
Potřebujete chutnou vitamínovou přílohu k masitým pokrmům? Pak může přijít vhod toto dušené zelí. Navíc není zahuštěno moukou.
INGREDIENCE
- 500 g kysaného zelí (bílé nebo červené)
- 1 cibule
- 1 středně velká brambora
- 1 lžíce sádla nebo oleje
- cukr
- sůl
- pepř
- kmín
POSTUP
- Zelí si scedíme, cibulku si nakrájíme nadrobno.
- Na oleji či sádle si cibuli osmažíme, pak přidáme zelí a dochutíme podle toho, jak moc je kyselé.
- Chceme-li jej okyselit, přidáme trochu nálevu, pokud je naopak kyselé, přidáme cukr.
- Dochutíme solí, pepřem, kmínem a podlijeme trochou vody.
- Bramboru si oloupeme a nastrouháme najemno.
- Přimícháme k zelí a necháme dusit, dokud zelí pěkně nezhoustne.

Kuře pečené na kysaném zelí
Fermentované zelí se dokonale hodí i ke kuřecímu masu. Povede se, když má krásně křupavou kůžičku.
INGREDIENCE
- 3 plátky slaniny
- 8 kuřecích čtvrtek
- ¾ lžičky soli
- ¼ lžičky pepře
- 1 cibule
- 700 g bílého nebo červeného kysaného zelí
- 1 hrnek vody
- 1 bobkový list
- 2 brambory
- kmín
- česnek
- mletá červená paprika
POSTUP
- Brambory si oloupeme a nastrouháme najemno.
- Slaninu si nakrájíme na kostičky a na pánvi si ji nasucho osmažíme.
- Kuře si osolíme, opepříme, posypeme paprikou, kmínem a česnekem.
- Do pekáčku si dáme scezené zelí smíchané s bramborou, posypeme kmínem a navrch položíme kuře, plátky cibule, bobkový list a slaninu.
- Dáme péci na 200 °C.
- V průběhu pečení občas podléváme šťávou z kuřete a vodou.
- Pečeme zhruba hodinu.

Uzená polévka ze šťávy kysaného zelí
Zůstala vám z předešlého oběda šťáva z kysaného zelí a vy nevíte, jak ji využít jinak, než vypít? Zkuste tuto vydatnou polévku, která má zálibu zejména na Slovensku.
INGREDIENCE
- 250 g uzeného masa
- 250 g vepřové krkovičky
- 1 cibule
- 2 česneky
- 1 litr šťávy z kysaného zelí
- 1 a ½ litru vody
- 3 středně velké brambory
- domácí široké těstoviny
POSTUP
- Do hrnce si dáme vodu, šťávu ze zelí a uzené i vepřové maso.
- Přidáme sůl (ne však příliš, uzené je slané dost), houby, které jsme si nechali alespoň půl hodiny močit, cibuli i se slupkou, oloupané česneky a přivedeme k varu.
- Vývar necháme vařit asi hodinu, pak přidáme celé oloupané brambory a vaříme do změknutí brambor.
- Mezitím si uvaříme těstoviny.
- Nakonec polévku dochutíme.
- Podáváme s kousky obraného masa, zeleninou a těstovinami.

Smažené placky z kyselého zelí
Jednoduchým receptem z kysaného zelí jsou i tyto placky. Ještě nevíte, co narychlo uvařit?
INGREDIENCE
- 500 g zelí
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 1 a ½ hrnku mléka
- 2 vejce
- ½ lžičky soli
- pepř
- majoránka
- olej na smažení
POSTUP
- Mouku si dáme do mísy, přidáme k ní mléko, vejce, sůl, pepř, majoránku a smícháme.
- Přidáme vymačkané kvašené zelí a vymícháme těsto.
- Smažíme na rozpáleném oleji, kde tvoříme placičky.

Jak na tento recept z kysaného zelí? Podívejte se na videorecept:
První zelí se objevuje již v pozdním jaru, hlavním obdobím je však podzim, kdy zelí hraje všemi barvami. Podle toho dělíme zelí na bílé, červené a někdy také modré.
Jak poznáte, že je kysané zelí zkažené?
Jednoduše! Pokud jste jej správně naložili, udusali a koupalo se celé ponořené v optimálním množství šťávy i soli, kvasilo bez přístupu vzduchu a po době kvašení bylo uchováváno při teplotě nižší 10 °C, nemělo by mu nic být.
Přirozeně má sirný zápach a pěknou barvu. Pokud je bílé zelí spíše hnědé, může to být způsobené použitím soli s jódem, stářím zelí nebo kvašením při vysoké teplotě. Pokud ale nesmrdí hnilobou, nemá viditelné známky plísně, mazlavou konzistenci nebo netypickou chuť, mělo by být naprosto v pořádku.
Jak zelí správně dochutit?
Jako první zelí ochutnejte. Je-li příliš kyselé, lák přelijte do sklenice a uchovejte na něco jiného. Zelí pak během vaření pěkně oslaďte a podlijte vodou naředěným lákem. Málo kyselé zelí pak dochucujeme vinným nebo lihovým octem. Harmonii kyselosti a sladkosti regulujeme přidáním cukru.
K dalšímu dochucení kromě soli a pepře použijte na zelí bobkový list, hřebíček, nové koření a kmín.
Do dušeného zelí klidně přidejte jablko či ananas.
Máte-li chuť na zelí zapékané, opět můžete využít našich receptů na webu.