Máte rádi zelí? Vždyť co jiného si dopřát k nedělní kachničce. A pokud jste příznivci zdravé stravy, jistě si oblíbíte zelné saláty a kvašené zelí.
První zelí se objevuje již v pozdním jaru, hlavním obdobím je však podzim, kdy zelí hraje všemi barvami. Podle těch dělíme zelí na bílé, červené a někdy také modré. Ale barva a její pojmenování není tak důležité, jako obsah vitamínů a minerálních látek v zelí obsažených. Zelí obsahuje především:
- vitamín C
- vitamín B
- provitamín A
- draslík
- a další
Zelí jako příloha
Zelí jako příloha k masovým nebo bramborovým jídlům je oblíbenou úpravou. Připravuje se dušením jemně nakrájeného zelí doměkka. Při dušení se sice nejčastěji podlévá vodou, ale může to být i pivo nebo víno, případně rajský protlak nebo trochu kečupu. Výsledná chuť dušeného zelí však vždy směřuje ke sladkokyselé chuti, proto se dochucuje cukrem a octem nebo citronovou šťávou.
Zelí jako přílohu podáváme především následovně:
- plněné bramborové knedlíky
- příloha k pečenému masu
- příloha ke knedlíkům
- příloha k vařeným bramborám
- promíchané s bramborovou kaší
- jako obloha
1. Recept na zelí – poctivá zelňačka z kyselého zelí
Poctivá zelňačka, co zasytí a je správně kyselá.
INGREDIENCE
- 2 cibule
- 2 klobásy
- 1 balení kysaného zelí
- 1 zakysaná smetana
- 1 mrkev
- 1 petržel
- 3 brambory
- 2 bobkové listy
- 3 kuličky nového koření
- 5 kuliček pepře
- kmín
- sůl
- pepř
- máslo
POSTUP
- Cibuli nakrájíme najemno a na másle osmažíme dozlatova.
- Přidáme pokrájenou klobásu a zelí.
- Dusíme.
- Přidáme koření, osolíme a opepříme.
- Zalijeme vodou a vaříme.
- Zeleninu a brambory pokrájíme na kostky a přidáme do polévky.
- Vaříme doměkka.
- Vmícháme smetanu.
- Podáváme.

2. Recept na zelí – domácí halušky se zelím
Připravte domácí halušky, není to tak složité.
INGREDIENCE
- 500 g brambor
- 200 g polohrubé mouky
- 1 vejce
- špetka soli
- 1 balení kysaného zelí
- 300 g slaniny
- 1 lžíce másla
POSTUP
- Brambory oškrabeme a nastrouháme najemno.
- Přidáme mouku, vejce a osolíme.
- Vypracujeme těsto.
- Hrnec s vodou přivedeme k varu.
- Halušky přes síto pasírujeme do vařící vody.
- Jakmile vyplavou na povrch, halušky vyndáme.
- Slaninu pokrájíme a orestujeme na másle.
- Zelí vaříme přibližně 30 minut doměkka.
- Halušky promícháme se zelím i slaninou a podáváme.
3. Recept na zelí – lehký salát z červeného zelí
Chutný a zdravý salát hotový za pár minut.
INGREDIENCE
- 1 červené zelí
- 2 prolisované stroužky česneku
- 2 lžičky hořčice
- 2 lžíce jablečného octa
- 4 lžíce olivového oleje
- sůl
- pepř
- hrst pažitky
POSTUP
- Zelí pokrájíme najemno.
- Ostatní ingredience promícháme a vytvoříme zálivku.
- Zálivku pečlivě promícháme se zelím.
- Podáváme.
Tip: Přečtěte si o zdravotních přínosech červeného zelí.
Představili jsme vám tři osvědčené recepty se zelím.
Kromě soli a pepře použijte na zelí bobkový list, hřebíček, nové koření a kmín. Nebojte se zelí přisladit. Kyselejší chuti naopak dosáhnete přidáním nálevu z kysaného zelí nebo vinného octa.
Do dušeného zelí přidejte jablko či ananas.
Vyzkoušejte také kedlubnové vinné zelí.