Fermentované nebo také kvašené zelí má v kuchyni nemálo kulinářských kombinací.
Tuto domácí pochoutku je dobré mít ve spíži po celý rok.
Je plné vitamínů a výhoda plyne i z jeho trvanlivosti.
Připravili jsme si pro vás ty nejchutnější recepty z kysaného zelí.
Zelný salát z kysaného zelí
Dokonalá zimní příloha k hlavnímu chodu je salát z kysaného zelí. Ochutnejte!
INGREDIENCE
- 500 g kysaného zelí
- 1 mrkev
- 2 ks jablek
- křen
- 1 mandarinka
- cukr moučka
POSTUP
- Zelí si scedíme (vodu nevyléváme) a nakrájíme najemno.
- Mrkev si oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle.
- Stejně tak učiníme i s jablky.
- Křenu si dáme podle chuti, strouháme najemno.
- Vše spolu smícháme.
- Dochutíme cukrem a přidáme na kostičky nakrájenou mandarinku.

Rádi byste si udělali domácí kysané zelí do sklenic. Podívejte se, jak na to!
Dušené kysané zelí bez mouky
Potřebujete chutnou vitamínovou přílohu k masitým pokrmům? Pak může přijít vhod toto dušené zelí. Navíc není zahuštěno moukou.
INGREDIENCE
- 500 g kysaného zelí (bílé nebo červené)
- 1 cibule
- 1 středně velká brambora
- 1 lžíce sádla nebo oleje
- cukr
- sůl
- pepř
- kmín
POSTUP
- Zelí si scedíme, cibulku si nakrájíme nadrobno.
- Na oleji či sádle si cibuli osmažíme, pak přidáme zelí a dochutíme podle toho, jak moc je kyselé.
- Chceme-li jej okyselit, přidáme trochu nálevu, pokud je naopak kyselé, přidáme cukr.
- Dochutíme solí, pepřem, kmínem a podlijeme trochou vody.
- Bramboru si oloupeme a nastrouháme najemno.
- Přimícháme k zelí a necháme dusit, dokud zelí pěkně nezhoustne.

Kuře pečené na kysaném zelí
Fermentované zelí se dokonale hodí i ke kuřecímu masu. Povede se, když má krásně křupavou kůžičku.
INGREDIENCE
- 3 plátky slaniny
- 8 kuřecích čtvrtek
- ¾ lžičky soli
- ¼ lžičky pepře
- 1 cibule
- 700 g bílého nebo červeného kysaného zelí
- 1 hrnek vody
- 1 bobkový list
- 2 brambory
- kmín
- česnek
- mletá červená paprika
POSTUP
- Brambory si oloupeme a nastrouháme najemno.
- Slaninu si nakrájíme na kostičky a na pánvi si ji nasucho osmažíme.
- Kuře si osolíme, opepříme, posypeme paprikou, kmínem a česnekem.
- Do pekáčku si dáme scezené zelí smíchané s bramborou, posypeme kmínem a navrch položíme kuře, plátky cibule, bobkový list a slaninu.
- Dáme péci na 200 °C.
- V průběhu pečení občas podléváme šťávou z kuřete a vodou.
- Pečeme zhruba hodinu.

Objevte podobné tipy
Uzená polévka ze šťávy kysaného zelí
Zůstala vám z předešlého oběda šťáva z kysaného zelí a vy nevíte, jak ji využít jinak, než vypít? Zkuste tuto vydatnou polévku, která má zálibu zejména na Slovensku.
INGREDIENCE
- 250 g uzeného masa
- 250 g vepřové krkovičky
- 1 cibule
- 2 česneky
- 1 litr šťávy z kysaného zelí
- 1 a ½ litru vody
- 3 středně velké brambory
- domácí široké těstoviny
POSTUP
- Do hrnce si dáme vodu, šťávu ze zelí a uzené i vepřové maso.
- Přidáme sůl (ne však příliš, uzené je slané dost), houby, které jsme si nechali alespoň půl hodiny močit, cibuli i se slupkou, oloupané česneky a přivedeme k varu.
- Vývar necháme vařit asi hodinu, pak přidáme celé oloupané brambory a vaříme do změknutí brambor.
- Mezitím si uvaříme těstoviny.
- Nakonec polévku dochutíme.
- Podáváme s kousky obraného masa, zeleninou a těstovinami.

Smažené placky z kyselého zelí
Jednoduchým receptem z kysaného zelí jsou i tyto placky. Ještě nevíte, co narychlo uvařit?
INGREDIENCE
- 500 g zelí
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 1 a ½ hrnku mléka
- 2 vejce
- ½ lžičky soli
- pepř
- majoránka
- olej na smažení
POSTUP
- Mouku si dáme do mísy, přidáme k ní mléko, vejce, sůl, pepř, majoránku a smícháme.
- Přidáme vymačkané kvašené zelí a vymícháme těsto.
- Smažíme na rozpáleném oleji, kde tvoříme placičky.

Jak na tento recept z kysaného zelí? Podívejte se na videorecept:
První zelí se objevuje již v pozdním jaru, hlavním obdobím je však podzim, kdy zelí hraje všemi barvami. Podle toho dělíme zelí na bílé, červené a někdy také modré.
Zajímalo by vás, jak si vybrat kvalitní krb do domácnosti? V naší recenzi na elektrické krby jsme si zmínili nejen nejoblíbenější modely, ale i tipy k výběru.
Jak poznáte, že je kysané zelí zkažené?
Jednoduše! Pokud jste jej správně naložili, udusali a koupalo se celé ponořené v optimálním množství šťávy i soli, kvasilo bez přístupu vzduchu a po době kvašení bylo uchováváno při teplotě nižší 10 °C, nemělo by mu nic být.
Přirozeně má sirný zápach a pěknou barvu. Pokud je bílé zelí spíše hnědé, může to být způsobené použitím soli s jódem, stářím zelí nebo kvašením při vysoké teplotě. Pokud ale nesmrdí hnilobou, nemá viditelné známky plísně, mazlavou konzistenci nebo netypickou chuť, mělo by být naprosto v pořádku.
Jak zelí správně dochutit?
Jako první zelí ochutnejte. Je-li příliš kyselé, lák přelijte do sklenice a uchovejte na něco jiného. Zelí pak během vaření pěkně oslaďte a podlijte vodou naředěným lákem. Málo kyselé zelí pak dochucujeme vinným nebo lihovým octem. Harmonii kyselosti a sladkosti regulujeme přidáním cukru.
K dalšímu dochucení kromě soli a pepře použijte na zelí bobkový list, hřebíček, nové koření a kmín.
Do dušeného zelí klidně přidejte jablko či ananas.
Máte-li chuť na zelí zapékané, opět můžete využít našich receptů na webu.