Zdravé recepty z kyselého zelí aneb pochoutka se spoustou vitamínů

Fermentované nebo také kvašené zelí má v kuchyni nemálo kulinářských kombinací. 

Tuto domácí pochoutku je dobré mít ve spíži po celý rok. 

Je plné vitamínů a výhoda plyne i z jeho trvanlivosti. 

Připravili jsme si pro vás ty nejchutnější recepty z kysaného zelí. 

Zelný salát z kysaného zelí

Dokonalá zimní příloha k hlavnímu chodu je salát z kysaného zelí. Ochutnejte!

INGREDIENCE

  • 500 g kysaného zelí
  • 1 mrkev
  • 2 ks jablek
  • křen
  • 1 mandarinka
  • cukr moučka

POSTUP

  • Zelí si scedíme (vodu nevyléváme) a nakrájíme najemno. 
  • Mrkev si oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle. 
  • Stejně tak učiníme i s jablky. 
  • Křenu si dáme podle chuti, strouháme najemno. 
  • Vše spolu smícháme.
  • Dochutíme cukrem a přidáme na kostičky nakrájenou mandarinku.
Recept na salát s kysaným zelím a mandarinkou.
dobruchut.aktuality.sk

Rádi byste si udělali domácí kysané zelí do sklenic. Podívejte se, jak na to!

Dušené kysané zelí bez mouky 

Potřebujete chutnou vitamínovou přílohu k masitým pokrmům? Pak může přijít vhod toto dušené zelí. Navíc není zahuštěno moukou. 

INGREDIENCE

  • 500 g kysaného zelí (bílé nebo červené)
  • 1 cibule
  • 1 středně velká brambora
  • 1 lžíce sádla nebo oleje
  • cukr
  • sůl
  • pepř
  • kmín

POSTUP

  • Zelí si scedíme, cibulku si nakrájíme nadrobno. 
  • Na oleji či sádle si cibuli osmažíme, pak přidáme zelí a dochutíme podle toho, jak moc je kyselé. 
  • Chceme-li jej okyselit, přidáme trochu nálevu, pokud je naopak kyselé, přidáme cukr. 
  • Dochutíme solí, pepřem, kmínem a podlijeme trochou vody.
  • Bramboru si oloupeme a nastrouháme najemno. 
  • Přimícháme k zelí a necháme dusit, dokud zelí pěkně nezhoustne.
Zahuštěné kyselé zelí, které se skvěle hodí k masu.
bonvivani.sk

Kuře pečené na kysaném zelí

Fermentované zelí se dokonale hodí i ke kuřecímu masu. Povede se, když má krásně křupavou kůžičku.

INGREDIENCE

  • 3 plátky slaniny
  • 8 kuřecích čtvrtek
  • ¾ lžičky soli
  • ¼ lžičky pepře
  • 1 cibule
  • 700 g bílého nebo červeného kysaného zelí
  • 1 hrnek vody
  • 1 bobkový list
  • 2 brambory
  • kmín
  • česnek
  • mletá červená paprika

POSTUP

  • Brambory si oloupeme a nastrouháme najemno.
  • Slaninu si nakrájíme na kostičky a na pánvi si ji nasucho osmažíme. 
  • Kuře si osolíme, opepříme, posypeme paprikou, kmínem a česnekem. 
  • Do pekáčku si dáme scezené zelí smíchané s bramborou, posypeme kmínem a navrch položíme kuře, plátky cibule, bobkový list a slaninu. 
  • Dáme péci na 200 °C. 
  • V průběhu pečení občas podléváme šťávou z kuřete a vodou. 
  • Pečeme zhruba hodinu.
Recept na kyselé zelí s kuřecím masem.
pinterest.com

Uzená polévka ze šťávy kysaného zelí

Zůstala vám z předešlého oběda šťáva z kysaného zelí a vy nevíte, jak ji využít jinak, než vypít? Zkuste tuto vydatnou polévku, která má zálibu zejména na Slovensku.

INGREDIENCE

  • 250 g uzeného masa
  • 250 g vepřové krkovičky  
  • 1 cibule
  • 2 česneky
  • 1 litr šťávy z kysaného zelí
  • 1 a ½ litru vody
  • 3 středně velké brambory
  • domácí široké těstoviny

POSTUP

  • Do hrnce si dáme vodu, šťávu ze zelí a uzené i vepřové maso. 
  • Přidáme sůl (ne však příliš, uzené je slané dost), houby, které jsme si nechali alespoň půl hodiny močit, cibuli i se slupkou, oloupané česneky a přivedeme k varu. 
  • Vývar necháme vařit asi hodinu, pak přidáme celé oloupané brambory a vaříme do změknutí brambor. 
  • Mezitím si uvaříme těstoviny. 
  • Nakonec polévku dochutíme.
  • Podáváme s kousky obraného masa, zeleninou a těstovinami.
Recept na polévku ze šťávy z kysaného zelí.
dobrakuchyna.sk

Smažené placky z kyselého zelí

Jednoduchým receptem z kysaného zelí jsou i tyto placky. Ještě nevíte, co narychlo uvařit?

INGREDIENCE

  • 500 g zelí
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 a ½ hrnku mléka
  • 2 vejce
  • ½ lžičky soli
  • pepř
  • majoránka
  • olej na smažení

POSTUP

  • Mouku si dáme do mísy, přidáme k ní mléko, vejce, sůl, pepř, majoránku a smícháme. 
  • Přidáme vymačkané kvašené zelí a vymícháme těsto. 
  • Smažíme na rozpáleném oleji, kde tvoříme placičky.
Placky s kyselým zelím jsou ideální jako rychlý oběd i večeře.
kuchniarewelka.pl

Jak na tento recept z kysaného zelí? Podívejte se na videorecept:

První zelí se objevuje již v pozdním jaru, hlavním obdobím je však podzim, kdy zelí hraje všemi barvami. Podle toho dělíme zelí na bílé, červené a někdy také modré.

Zajímalo by vás, jak si vybrat kvalitní krb do domácnosti? V naší recenzi na elektrické krby jsme si zmínili nejen nejoblíbenější modely, ale i tipy k výběru.

Jak poznáte, že je kysané zelí zkažené?

Jednoduše! Pokud jste jej správně naložili, udusali a koupalo se celé ponořené v optimálním množství šťávy i soli, kvasilo bez přístupu vzduchu a po době kvašení bylo uchováváno při teplotě nižší 10 °C, nemělo by mu nic být. 

Přirozeně má sirný zápach a pěknou barvu. Pokud je bílé zelí spíše hnědé, může to být způsobené použitím soli s jódem, stářím zelí nebo kvašením při vysoké teplotě. Pokud ale nesmrdí hnilobou, nemá viditelné známky plísně, mazlavou konzistenci nebo netypickou chuť, mělo by být naprosto v pořádku. 

Jak zelí správně dochutit?

Jako první zelí ochutnejte. Je-li příliš kyselé, lák přelijte do sklenice a uchovejte na něco jiného. Zelí pak během vaření pěkně oslaďte a podlijte vodou naředěným lákem. Málo kyselé zelí pak dochucujeme vinným nebo lihovým octem. Harmonii kyselosti a sladkosti regulujeme přidáním cukru.

K dalšímu dochucení kromě soli a pepře použijte na zelí bobkový list, hřebíček, nové koření a kmín.

Do dušeného zelí klidně přidejte jablko či ananas.

Máte-li chuť na zelí zapékané, opět můžete využít našich receptů na webu.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.