Recepty na Chilli con carne, po kterých se budete olizovat. Klasické, netradiční i vegetariánské varianty


Znáte dušené maso s chilli?

Stačí pár surovin, trochu času a získáte vydatné, pikantní jídlo.

Recepty na Chilli con carne se skvěle hodí na rodinný oběd, nebo večeři.

Hledáte netradiční pohoštění na oslavu nebo piknik? Inspirujte se recepty s tortillami nebo slanými muffiny.

Hovězí Chilli con carne s rýží

Oblíbený pokrm ohnivé chuti známý po celém světě. Jak moc bude pálit záleží jen na vás. Pokud pikantním jídlům příliš neholdujete, můžete množství chilli papriček snížit.

Ingredience

  • 300 g mletého hovězího masa
  • 30 g slaniny
  • 1 velká cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 plechovka rajčat
  • 2 plechovky červených fazolí
  • 1 PL oleje
  • 2 chilli papričky
  • 1 ČL kmínu
  • 4 porce vařené rýže
  • sůl, pepř

Postup

  1. Slaninu nakrájejte na kostičky
  2. Na pánvi rozehřejte lžíci oleje, vložte slaninu a orestujte
  3. Přidejte krájenou cibuli a česnek a osmažte
  4. Přidejte maso, sůl, kmín, pořádně promíchejte a orestujte ze všech stran
  5. Podlijte ½ litrem vody
  6. Přidejte slité fazole, chilli papričky a rajčata
  7. Zvolna duste pod pokličkou (čím déle se maso dusí, tím víc je chuť jídla plná)
  8. Servírujte na rýži
Chili con carne v pánvi na prkýnku
Zdroj: deliciousmagazine.com

Kuřecí chilli con carne s kukuřicí

Hledáte něco lehčího než je hovězí maso? Koření, fazole a rajčata skvěle fungují i kuřecím. Jídlo je dietnější a levnější. Dvojitá výhra.

Ingredience

  • 250 g kuřecích prsou
  • 1 plechovka rejčat
  • 2 plechovky červených fazolí
  • 1 menší plechovka kukuřice
  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 2 ČL uzené papriky
  • 1 chilli paprička
  • 1 ČL kmínu
  • ½ ČL chilli vloček
  • sůl, pepř

Postup

  1. Pokrájenou cibuli dejte do hrnce s rozpáleným olejem
  2. Jemně osmažte
  3. Přidejte na kostky nakrájené maso a zprudka opečte
  4. Zasypte kmínem, paprikou, chilli vločkami a nadrobno nasekaným česnekem
  5. Vmíchejte slité fazole, pokrájené chilli papričky, kukuřici a rajčata
  6. Podlijte vodou a přiveďte k varu
  7. Ztlumte plamen a za občasného míchání vařte 20 minut
  8. Mezitím uvařte rýži dle návodu
  9. Chilli con carne s kuřecím masem ozdobte čerstvým koriandrem a servírujte s rýží
Kuřecí Chili con carne v talíři
Zdroj: pinterest.com

Ohodnotili jsme ty nejlepší drtiče kuchyňského odpadu. Jak v našem hodnocení obstály?

Špagety Chilli con carne pro děti

Hledáte recept vhodný pro celou rodinu? Připravte Chilli con carne s vepřovým masem, v jemné variantě a použijte ho jako omáčku na špagety.

Ingredience

  • 1 balíček špaget
  • 300 g vepřové panenky
  • 1 cibule
  • 1 plechovka červených fazolí
  • 1 plechovka bílých fazolí
  • 1 plechovka rajčat
  • 2 PL oleje
  • 0,5 l vývaru
  • sůl, pepř
  • petrželka na ozdobu

Postup

  1. Špagety dejte vařit dle návodu na obalu
  2. Maso nakrájejte na kostky
  3. V hrnci rozpalte olej a osmažte na něm na drobno nakrájenou cibuli
  4. Přidejte maso a několik minut opečte
  5. Přidejte rajčata a slité fazole
  6. Podlijte vývarem a provařte
  7. Ochuťte solí a pepřem
  8. Špagety přelijte Chili con carne a ozdobte petrželkou

Chilli con carne v tortillovém košíčku

Chystáte zahradní party, piknik nebo oslavu? Překvapte své hosty tímto receptem. Příprava je snadná a vaše slavnost bude nezapomenutelná.

Ingredience

  • 10 malých tortill
  • 1 PL oleje
  • 1 cibule
  • 3 sroužky česneku
  • 300 g mletého hovězího masa
  • 1 chilli paprička
  • 1 plechovka krájených rajčat
  • 2 plechovky červených fazolí
  • 2 stonky čestvého koriandru
  • 1 ČL kmínu
  • 1 ČL uzené papriky
  • sůl, pepř

Postup

  1. Pokrájenou cibuli dejte do hrnce s rozpáleným olejem
  2. Jemně osmažte
  3. Přidejte na kostky nakrájené maso a zprudka opečte
  4. Zasypte kmínem, paprikou a nadrobno nasekaným česnekem
  5. Vmíchejte slité fazole, pokrájenou chilli papričku a rajčata
  6. Podlijte vodou a přiveďte k varu
  7. Ztlumte plamen a vařte 20 minut
  8. Sundejte pokličku, nebo zvyšte plamen a prohřívejte dokud se voda nevyvaří
  9. Každou tortillu vlože do většího muffinového košíčku
  10. Pečte 5 – 7 minut v troubě vyhřáté na 200°
  11. Nechte trochu zchladnout
  12. Do tortillových košíčků dejte masovou náplň
  13. Ozdobte lístkem koriandru
tortillové košíčky naplněné mletým hovězím masem s fazolemi
Zdroj: edgellplusone.com

Cupcaky s masovou náplní

Recepty na Chilli con carne s mletým masem zapečené v těstě je skvělou svačinkou na cesty nebo netradičním obědem do práce. S malým salátkem máte výživově hodnotné a chutné jídlo, které si můžete vzít kamkoliv s sebou.

Ingredience

  • 150 g mletého hovězího masa
  • 1 menší cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 plechovka červených fazolí
  • ½ plechovky krájených rajčat
  • špetka chilli vloček
  • ½ ČL kmínu
  • ½ ČL uzené papriky
  • 1 menší chilli paprička
  • 100 g nastrouhaného sýru cheddar
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 250 g hladké mouky
  • 10 g droždí
  • ½ lžičky cukru
  • sůl, pepř

Postup

  1. Rozmíchejte droždí, cukr a trochu vlažné vody
  2. Na teplém místě nechte vzejít kvásek
  3. Přimíchejte mouku, lžičku soli a 2 lžíce oleje
  4. Hněťte dokud nevznikne hladké těsto
  5. Vytvořte bochánek a dejte ho v míse zakryté čistou utěrkou kynout zhruba hodinu na teplé místo
  6. Mezitím si připravte hovězí chilli con carne
  7. Na oleji osmažte cibuli
  8. Přidejte maso a ze všech stran orestujte.
  9. Přisypte koření, slité fazole, nasekaný česnek a rajčata
  10. Podlijte vodou a vařte 20 – 30 minut
  11. Těsto vyválejte do dvou slabých plátů
  12. Z každého skleničkou vykrojte šest koleček
  13. Připravte si plech na muffiny
  14. Do každého košíčku vložte kolečko těsta, prostředek zatlačte na dno a kraje k hranám formy
  15. Naplňte dvěma – třemi lžícemi chilli a posypte sýrem
  16. Vršek zakryjte dalším kolečkem těsta a po stranách spojte s těstem ve formě
  17. Pečte 20 minut na 180 °
  18. Servírujte s malým zeleninovým salátkem

Chilli sin carne

Upřednostňujete rostlinnou stravu? S tímto receptem máte vyhráno.

Ingredience

  • 1 velká cibule
  • 2 střední mrkve
  • 2 stonky řapíkatého celeru
  • 3 stroužky česneku
  • 1 chilli paprička
  • 1 plechovka krájených rajčat
  • 100 g quinoi
  • 2 plechovky červených fazolí
  • 250 ml zeleninového vývaru
  • 2 PL olivového oleje
  • 1ČL kmínu
  • 1 ČL mletého chilli
  • sůl, pepř, limetková šťáva

Postup

  1. V hrnci rozehřejte olivový olej
  2. Orestujte na něm cibuli, mrkev a řapíkatý celer
  3. Přidejte koření, chilli papričku a nasekaný česnek a krátce osmahněte
  4. Podlijte vývarem
  5. Přidejte slité fazole, quinou a rajčata
  6. Vařte pod pokličkou 20 – 30 minut
  7. Dochuťte solí, pepřem a limetkovou šťávou
  8. Podávejte s rýží nebo s tortillou
bezmasé Chili v tmavé misce
Zdroj: wallflowerkitchen.com

TIP: Quinoa je velmi zdravá. Inspirujte se vynikajícími recepty s quinou a zařaďte ji do svého jídelníčku.

Mexické nebo texaské jídlo?

První zmínky o Chili con carne můžeme najít ve spisech františkánského mnicha Bernardina de Sahagún z roku 1529. V nich se píše o dušeném mase kořeněném chilli, které se pojídalo v aztéckém hlavním městě Tenochtitlán.

Jiné zdroje se opírají o pověst, podle níž přišli z pouště do jižního Texasu indiáni kmene Jumano. Tvrdili, že se jim zjevila Dáma v modrém a nabádala je, aby přijali křesťanskou víru. Také jim prozradila recept na polévku ohnivé chuti. Šlo o spojení masa, chilli papriček a fazolí.

Chilli con carne ale kvůli této historce odsuzovali španělští kněží. Nazvali ho polévkou ďábla a jeho pojídaní zakázali.

Zapovězené ovoce ovšem chutná nejlépe a pikantní dušené hovězí si získávalo čím dál větší oblibu. Bylo rychlé, levné a velmi chutné.

Dnes je Chili con carne rozšířené po celém světě, má několik různých variant a v Texasu je národním jídlem.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X