Znáte dušené maso s chilli?
Stačí pár surovin, trochu času a získáte vydatné, pikantní jídlo.
Recepty na Chilli con carne se skvěle hodí na rodinný oběd, nebo večeři.
Hledáte netradiční pohoštění na oslavu nebo piknik? Inspirujte se recepty s tortillami nebo slanými muffiny.
Hovězí Chilli con carne s rýží
Oblíbený pokrm ohnivé chuti známý po celém světě. Jak moc bude pálit záleží jen na vás. Pokud pikantním jídlům příliš neholdujete, můžete množství chilli papriček snížit.
Ingredience
- 300 g mletého hovězího masa
- 30 g slaniny
- 1 velká cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 plechovka rajčat
- 2 plechovky červených fazolí
- 1 PL oleje
- 2 chilli papričky
- 1 ČL kmínu
- 4 porce vařené rýže
- sůl, pepř
Postup
- Slaninu nakrájejte na kostičky
- Na pánvi rozehřejte lžíci oleje, vložte slaninu a orestujte
- Přidejte krájenou cibuli a česnek a osmažte
- Přidejte maso, sůl, kmín, pořádně promíchejte a orestujte ze všech stran
- Podlijte ½ litrem vody
- Přidejte slité fazole, chilli papričky a rajčata
- Zvolna duste pod pokličkou (čím déle se maso dusí, tím víc je chuť jídla plná)
- Servírujte na rýži

Kuřecí chilli con carne s kukuřicí
Hledáte něco lehčího než je hovězí maso? Koření, fazole a rajčata skvěle fungují i kuřecím. Jídlo je dietnější a levnější. Dvojitá výhra.
Ingredience
- 250 g kuřecích prsou
- 1 plechovka rejčat
- 2 plechovky červených fazolí
- 1 menší plechovka kukuřice
- 1 cibule
- 3 stroužky česneku
- 2 ČL uzené papriky
- 1 chilli paprička
- 1 ČL kmínu
- ½ ČL chilli vloček
- sůl, pepř
Postup
- Pokrájenou cibuli dejte do hrnce s rozpáleným olejem
- Jemně osmažte
- Přidejte na kostky nakrájené maso a zprudka opečte
- Zasypte kmínem, paprikou, chilli vločkami a nadrobno nasekaným česnekem
- Vmíchejte slité fazole, pokrájené chilli papričky, kukuřici a rajčata
- Podlijte vodou a přiveďte k varu
- Ztlumte plamen a za občasného míchání vařte 20 minut
- Mezitím uvařte rýži dle návodu
- Chilli con carne s kuřecím masem ozdobte čerstvým koriandrem a servírujte s rýží

Ohodnotili jsme ty nejlepší drtiče kuchyňského odpadu. Jak v našem hodnocení obstály?
Špagety Chilli con carne pro děti
Hledáte recept vhodný pro celou rodinu? Připravte Chilli con carne s vepřovým masem, v jemné variantě a použijte ho jako omáčku na špagety.
Ingredience
- 1 balíček špaget
- 300 g vepřové panenky
- 1 cibule
- 1 plechovka červených fazolí
- 1 plechovka bílých fazolí
- 1 plechovka rajčat
- 2 PL oleje
- 0,5 l vývaru
- sůl, pepř
- petrželka na ozdobu
Postup
- Špagety dejte vařit dle návodu na obalu
- Maso nakrájejte na kostky
- V hrnci rozpalte olej a osmažte na něm na drobno nakrájenou cibuli
- Přidejte maso a několik minut opečte
- Přidejte rajčata a slité fazole
- Podlijte vývarem a provařte
- Ochuťte solí a pepřem
- Špagety přelijte Chili con carne a ozdobte petrželkou
Objevte podobné tipy
Chilli con carne v tortillovém košíčku
Chystáte zahradní party, piknik nebo oslavu? Překvapte své hosty tímto receptem. Příprava je snadná a vaše slavnost bude nezapomenutelná.
Ingredience
- 10 malých tortill
- 1 PL oleje
- 1 cibule
- 3 sroužky česneku
- 300 g mletého hovězího masa
- 1 chilli paprička
- 1 plechovka krájených rajčat
- 2 plechovky červených fazolí
- 2 stonky čestvého koriandru
- 1 ČL kmínu
- 1 ČL uzené papriky
- sůl, pepř
Postup
- Pokrájenou cibuli dejte do hrnce s rozpáleným olejem
- Jemně osmažte
- Přidejte na kostky nakrájené maso a zprudka opečte
- Zasypte kmínem, paprikou a nadrobno nasekaným česnekem
- Vmíchejte slité fazole, pokrájenou chilli papričku a rajčata
- Podlijte vodou a přiveďte k varu
- Ztlumte plamen a vařte 20 minut
- Sundejte pokličku, nebo zvyšte plamen a prohřívejte dokud se voda nevyvaří
- Každou tortillu vlože do většího muffinového košíčku
- Pečte 5 – 7 minut v troubě vyhřáté na 200°
- Nechte trochu zchladnout
- Do tortillových košíčků dejte masovou náplň
- Ozdobte lístkem koriandru

Cupcaky s masovou náplní
Recepty na Chilli con carne s mletým masem zapečené v těstě je skvělou svačinkou na cesty nebo netradičním obědem do práce. S malým salátkem máte výživově hodnotné a chutné jídlo, které si můžete vzít kamkoliv s sebou.
Ingredience
- 150 g mletého hovězího masa
- 1 menší cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 plechovka červených fazolí
- ½ plechovky krájených rajčat
- špetka chilli vloček
- ½ ČL kmínu
- ½ ČL uzené papriky
- 1 menší chilli paprička
- 100 g nastrouhaného sýru cheddar
- 3 lžíce olivového oleje
- 250 g hladké mouky
- 10 g droždí
- ½ lžičky cukru
- sůl, pepř
Postup
- Rozmíchejte droždí, cukr a trochu vlažné vody
- Na teplém místě nechte vzejít kvásek
- Přimíchejte mouku, lžičku soli a 2 lžíce oleje
- Hněťte dokud nevznikne hladké těsto
- Vytvořte bochánek a dejte ho v míse zakryté čistou utěrkou kynout zhruba hodinu na teplé místo
- Mezitím si připravte hovězí chilli con carne
- Na oleji osmažte cibuli
- Přidejte maso a ze všech stran orestujte.
- Přisypte koření, slité fazole, nasekaný česnek a rajčata
- Podlijte vodou a vařte 20 – 30 minut
- Těsto vyválejte do dvou slabých plátů
- Z každého skleničkou vykrojte šest koleček
- Připravte si plech na muffiny
- Do každého košíčku vložte kolečko těsta, prostředek zatlačte na dno a kraje k hranám formy
- Naplňte dvěma – třemi lžícemi chilli a posypte sýrem
- Vršek zakryjte dalším kolečkem těsta a po stranách spojte s těstem ve formě
- Pečte 20 minut na 180 °
- Servírujte s malým zeleninovým salátkem
Chilli sin carne
Upřednostňujete rostlinnou stravu? S tímto receptem máte vyhráno.
Ingredience
- 1 velká cibule
- 2 střední mrkve
- 2 stonky řapíkatého celeru
- 3 stroužky česneku
- 1 chilli paprička
- 1 plechovka krájených rajčat
- 100 g quinoi
- 2 plechovky červených fazolí
- 250 ml zeleninového vývaru
- 2 PL olivového oleje
- 1ČL kmínu
- 1 ČL mletého chilli
- sůl, pepř, limetková šťáva
Postup
- V hrnci rozehřejte olivový olej
- Orestujte na něm cibuli, mrkev a řapíkatý celer
- Přidejte koření, chilli papričku a nasekaný česnek a krátce osmahněte
- Podlijte vývarem
- Přidejte slité fazole, quinou a rajčata
- Vařte pod pokličkou 20 – 30 minut
- Dochuťte solí, pepřem a limetkovou šťávou
- Podávejte s rýží nebo s tortillou

TIP: Quinoa je velmi zdravá. Inspirujte se vynikajícími recepty s quinou a zařaďte ji do svého jídelníčku.
Mexické nebo texaské jídlo?
První zmínky o Chili con carne můžeme najít ve spisech františkánského mnicha Bernardina de Sahagún z roku 1529. V nich se píše o dušeném mase kořeněném chilli, které se pojídalo v aztéckém hlavním městě Tenochtitlán.
Jiné zdroje se opírají o pověst, podle níž přišli z pouště do jižního Texasu indiáni kmene Jumano. Tvrdili, že se jim zjevila Dáma v modrém a nabádala je, aby přijali křesťanskou víru. Také jim prozradila recept na polévku ohnivé chuti. Šlo o spojení masa, chilli papriček a fazolí.
Chilli con carne ale kvůli této historce odsuzovali španělští kněží. Nazvali ho polévkou ďábla a jeho pojídaní zakázali.
Zapovězené ovoce ovšem chutná nejlépe a pikantní dušené hovězí si získávalo čím dál větší oblibu. Bylo rychlé, levné a velmi chutné.
Dnes je Chili con carne rozšířené po celém světě, má několik různých variant a v Texasu je národním jídlem.