Citrusy jsou vítaným osvěžením nejen v horkých letních dnech a zároveň vitaminovou bombou.
Pomeranče a mandarinky však nepatří jen do teplého počasí, s vůní mandarinek máme často spojené období vánoc, a díky dobré dostupnosti je konzumujeme celoročně.
Inspirujte se následujícími recepty. Zamilujete si je, zejména, pokud jste na sladké.
Pomerančová marmeláda
Do palačinek nebo na chleba se nejlépe hodí domácí marmeláda.
INGREDIENCE
- 2 citrony
- 8 pomerančů
- 2 kg cukru
POSTUP
- Pomeranče a citrony oloupeme a nakrájíme na kousky.
- Zalijeme 4 l vody a necháme 24 hodin odstát.
- Vodu slijeme a dáme stranou.
- Citrusy nakrájíme nadrobno, přidáme zpět k vodě a přivedeme k varu.
- Vaříme přibližně 60 minut.
- Dochutíme cukrem a rozmixujeme.
- Ještě teplou marmeládu dáme do sklenic.
- Podáváme.
Pomerančový džus
Skvělý recept na domácí džus.
INGREDIENCE
- 6 pomerančů
- 1 citron
- 2 lžíce kyseliny citronové
- 500 g cukru
POSTUP
- Citrusy oloupeme a nakrájíme na kousky.
- Zalijeme 1,5 l vody a přidáme kyselinu citronovou.
- Necháme minimálně 24 hodin odstát.
- Přivedeme k varu a vaříme přibližně 25 minut.
- Mezitím si svaříme 4 l vody s cukrem.
- Smícháme vodu s pomeranči i vodu s cukrem.
- Rozmixujeme.
- Necháme vychladnout a přecedíme.
- Podáváme.
Pomerančový koláč
Osvěžující dezert vhodný k nedělní kávě.
INGREDIENCE na koláč
-
- 4 pomeranče
- 3 vejce
- prášek do pečiva
- 60 g másla
- 120 g cukru
- 1 kelímek zakysané smetany
- 350 g hladké mouky
INGREDIENCE na polevu
- 1 tvaroh
- 30 g cukru
- 30 g kokosu
- hrst máty
- 1 pomeranč
POSTUP
- Žloutky vyšleháme s cukrem, přidáme změklé máslo a smetanu.
- Mouku prosejeme s práškem do pečiva a přidáme do těsta.
- Vyšleháme bílkový sníh a jemně vmícháme.
- Pomeranče oloupeme, rozřízneme na osminky a vmícháme do těsta.
- Pečeme v předehřáté troubě při 180 ºC dozlatova.
- Po ochladnutí dozdobíme krémem vyšlehaným z tvarohu a cukru, posypeme kokosem a dozdobíme mátou a pomerančem.
Objevte podobné tipy
Pomeranč a mandarinka – recept na mandarinkové řezy
Skvělé řezy, které ozdobí každou oslavu.
INGREDIENCE na těsto
- 3 vejce
- 120 g krupicového cukru
- 1 sáček vanilinového cukru
- 120 g polohrubé mouky
- 3 mandarinky
- 1 lžička prášku do pečiva
INGREDIENCE na náplň
- 1 kelímek šlehačky
- 3 lžíce zakysané smetany
- 2 mandarinky
- 2 lžíce cukru
POSTUP
- Žloutky vyšleháme s cukrem, přidáme změklé máslo a smetanu.
- Mouku prosejeme s práškem do pečiva a přidáme do těsta.
- Vyšleháme bílkový sníh a jemně vmícháme.
- Mandarinky oloupeme a rozdělíme na měsíčky, vložíme do povrch těsta do řádků, posléze budeme podle mandarinek krájet porce.
- Pečeme v předehřáté troubě při 180 ºC dozlatova.
- Upečený koláč rozkrájíme po řádcích a podélně rozkrájíme na pláty.
- Poslepujeme pomocí krému ušlehaného ze smetany, cukru a mandarinek.
- Servírujeme chlazené.
Mandarinková buchta
Báječná nadýchaná buchta jako od maminky.
INGREDIENCE
- 6 mandarinek
- 1/2 hrnku oleje
- 3 vejce
- 2 hrnky hladké mouky
- 1 hrnek cukru
- 2 prášky do pečiva
POSTUP
- Žloutky vyšleháme s cukrem, přidáme olej.
- Mouku prosejeme s práškem do pečiva a přidáme do těsta.
- Vyšleháme bílkový sníh a jemně vmícháme.
- Mandarinky umixujeme a také vmícháme
- Pečeme v předehřáté troubě při 180 ºC dozlatova.
Mandarinkový dort
Nepečený dezert, který vás prostě nadchne.
INGREDIENCE
- 4 zakysané smetany
- 4 vanilkové cukry
- 2 balení piškotů
- 2 mandarinkové kompoty
- kakao
POSTUP
- Zakysanou smetanou promícháme s cukrem.
- Připravíme si formu na dort.
- První vrstvu tvoří piškoty.
- Následuje vrstva zakysané smetany.
- Poslední vrstvu představují mandarinky.
- Postup opakujeme, dokud není forma plná.
- Posypeme kakaem a necháme přes noc ztuhnout v lednici
- Podáváme.
Mandarinkový kompot
Kompotované mandarinky snad chutnají ještě lépe než čerstvé.
INGREDIENCE
- 500 g mandarinek
- 1 vanilkový cukr
- třtinový cukr
- šťáva z 1 citronu
POSTUP
- Mandarinky oloupeme.
- Zalijeme horkou vodou a přilijeme citronovou šťávu.
- Osladíme vanilkovým a třtinovým cukrem.
- Vaříme přibližně 15 minut.
Představili jsme vám 7 osvědčených receptů, jak lze v kuchyni využít pomeranče a mandarinky.
Množství cukru si upravujte v receptech dle chuti.
Kůru z citrusů nevyhazujte, ale usušte, provoní vám domácnost.
Vyzkoušejte také čokoládové dorty, ve kterých ovoce nenajdete.