Nejlepší recepty s pomerančem a mandarinkou

Citrusy jsou vítaným osvěžením nejen v horkých letních dnech a zároveň vitaminovou bombou. Pomeranče a mandarinky však nepatří jen do teplého počasí, s vůní mandarinek máme často spojené období vánoc, a díky dobré dostupnosti je konzumujeme celoročně.

Ovoce konzumujeme jen tak, nebo ho využíváme pro sladké pečení a další tepelné úpravy. Mezi nejčastější využití dužiny patří:

  • přidání do dušených nebo pečených masových pokrmů
  • k dochucení minutek před podáváním
  • k obkládání hotových jídel prohřátými dílky pomerančů
  • k dochucení marinády 
  • k dochucování krémů a polev u sladkých moučníků
  • k ochucení a provonění moučníkových těst nebo náplní do moučníků

Kromě skvělé chuti je benefitem i obsah vitaminů. Mandarinka i pomeranč mají vysoký obsah vitamínu C a pektinů. Nejúčelnější využití vitamínu C je vždy při konzumaci čerstvých plodů nebo šťávy.

Inspirujte se následujícími recepty.

1. Pomeranč a mandarinka – recept na pomerančovou marmeládu

Do palačinek nebo na chleba se nejlépe hodí domácí marmeláda.

INGREDIENCE

  • 2 citrony
  • 8 pomerančů
  • 2 kg cukru
  1. Pomeranče a citrony oloupeme a nakrájíme na kousky.
  2. Zalijeme 4 l vody a necháme 24 hodin odstát.
  3. Vodu slijeme a dáme stranou.
  4. Citrusy nakrájíme nadrobno, přidáme zpět k vodě a přivedeme k varu.
  5. Vaříme přibližně 60 minut.
  6. Dochutíme cukrem a rozmixujeme.
  7. Ještě teplou marmeládu dáme do sklenic.
  8. Podáváme.

Hotový recept na výbornou pomerančovou marmeládu

2. Pomeranč a mandarinka – recept na pomerančový džus

Skvělý recept na domácí džus.

INGREDIENCE

  • 6 pomerančů
  • 1 citron
  • 2 lžíce kyseliny citronové
  • 500 g cukru

POSTUP

  1. Citrusy oloupeme a nakrájíme na kousky.
  2. Zalijeme 1,5 l vody a přidáme kyselinu citronovou.
  3. Necháme minimálně 24 hodin odstát.
  4. Přivedeme k varu a vaříme přibližně 25 minut.
  5. Mezitím si svaříme 4 l vody s cukrem.
  6. Smícháme vodu s pomeranči i vodu s cukrem.
  7. Rozmixujeme.
  8. Necháme vychladnout a přecedíme.
  9. Podáváme.

Hotový recept na skvělý pomerančový džus

Tip: Podívejte se na vliv konzumace citrusů na zdraví.

3. Pomeranč a mandarinka – recept na pomerančový koláč

Osvěžující dezert vhodný k nedělní kávě.

INGREDIENCE na koláč

  • 4 pomeranče
  • 3 vejce
  • prášek do pečiva
  • 60 g másla
  • 120 g cukru
  • 1 kelímek zakysané smetany
  • 350 g hladké mouky

INGREDIENCE na polevu

  • 1 tvaroh
  • 30 g cukru
  • 30 g kokosu
  • hrst máty
  • 1 pomeranč

POSTUP

  1. Žloutky vyšleháme s cukrem, přidáme změklé máslo a smetanu.
  2. Mouku prosejeme s práškem do pečiva a přidáme do těsta.
  3. Vyšleháme bílkový sníh a jemně vmícháme.
  4. Pomeranče oloupeme, rozřízneme na osminky a vmícháme do těsta.
  5. Pečeme v předehřáté troubě při 180º C dozlatova.
  6. Po ochladnutí dozdobíme krémem vyšlehaným z tvarohu a cukru, posypeme kokosem a dozdobíme mátou a pomerančem.

Hotový recept na výtečný pomerančový koláč

4. Pomeranč a mandarinka – recept na mandarinkové řezy

Skvělé řezy, které ozdobí každou oslavu.

INGREDIENCE na těsto

  • 3 vejce
  • 120 g krupicového cukru
  • 1 sáček vanilinového cukru
  • 120 g polohrubé mouky
  • 3 mandarinky
  • 1 lžička prášku do pečiva

INGREDIENCE na náplň

  • 1 kelímek šlehačky
  • 3 lžíce zakysané smetany
  • 2 mandarinky
  • 2 lžíce cukru

POSTUP

  1. Žloutky vyšleháme s cukrem, přidáme změklé máslo a smetanu.
  2. Mouku prosejeme s práškem do pečiva a přidáme do těsta.
  3. Vyšleháme bílkový sníh a jemně vmícháme.
  4. Mandarinky oloupeme a rozdělíme na měsíčky, vložíme do povrch těsta do řádků, posléze budeme podle mandarinek krájet porce.
  5. Pečeme v předehřáté troubě při 180º C dozlatova.
  6. Upečený koláč rozkrájíme po řádcích a podélně rozkrájíme na pláty.
  7. Poslepujeme pomocí krému ušlehaného ze smetany, cukru a mandarinek.
  8. Servírujeme chlazené.

Hotový recept na skvělé mandarinkové řezy

5. Pomeranč a mandarinka – recept na mandarinkovou buchtu

Báječná nadýchaná buchta jako od maminky.

INGREDIENCE

  • 6 mandarinek
  • 1/2 hrnku oleje
  • 3 vejce
  • 2 hrnky hladké mouky
  • 1 hrnek cukru
  • 2 prášky do pečiva

POSTUP

  1. Žloutky vyšleháme s cukrem, přidáme olej.
  2. Mouku prosejeme s práškem do pečiva a přidáme do těsta.
  3. Vyšleháme bílkový sníh a jemně vmícháme.
  4. Mandarinky umixujeme a také vmícháme
  5. Pečeme v předehřáté troubě při 180º C dozlatova.

Hotový recept na nejlepší mandarinkovou buchtu

6. Pomeranč a mandarinka – recept na mandarinkový dort

Nepečený dezert, který vás prostě nadchne.

INGREDIENCE

  • 4 zakysané smetany
  • 4 vanilkové cukry
  • 2 balení piškotů
  • 2 mandarinkové kompoty
  • kakao

POSTUP

  1. Zakysanou smetanou promícháme s cukrem.
  2. Připravíme si formu na dort.
  3. První vrstvu tvoří piškoty.
  4. Následuje vrstva zakysané smetany.
  5. Poslední vrstvu představují mandarinky.
  6. Postup opakujeme, dokud není forma plná.
  7. Posypeme kakaem a necháme přes noc ztuhnout v lednici
  8. Podáváme.

Hotový recept na výtečný mandarinkový dort

7. Pomeranč a mandarinka – recept na mandarinkový kompot

Kompotované mandarinky snad chutnají ještě lépe než čerstvé.

INGREDIENCE

  • 500 g mandarinek
  • 1 vanilkový cukr
  • třtinový cukr
  • šťáva z 1 citronu

POSTUP

  1. Mandarinky oloupeme.
  2. Zalijeme horkou vodou a přilijeme citronovou šťávu.
  3. Osladíme vanilkovým a třtinovým cukrem.
  4. Vaříme přibližně 15 minut.

Příprava receptu na nejlepší mandarinkový kompot

Představili jsme vám 7 osvědčených receptů, jak lze v kuchyni využít pomeranče a mandarinky.

Množství cukru si upravujte v receptech dle chuti.

Kůru z citrusů nevyhazujte, ale usušte, provoní vám domácnost.

Vyzkoušejte také pomerančový koláč s glazurou.

Sdílejte svým přátelům

4.5 (90%) 2 votes

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *