Mandarinky jsou vítaným osvěžením nejen v horkých letních dnech a zároveň vitaminovou bombou.
Ovšem vůni tohoto ovoce si mnohem častěji spojíme s obdobím Vánoc, ale díky jejich dobré dostupnosti je můžeme konzumovat celoročně.
Toho využíváme v našich mandarinkových receptech, na sladké dobroty!
Buchta s mandarinkami
Na tento recept na mandarinkovou buchtu stáčí hrk sem, hrk tam a je hotovo!
Báječná nadýchaná buchta jako od maminky.
Co budeme potřebovat
- 6 mandarinek
- 1/2 hrnku oleje
- 3 vejce
- 2 hrnky hladké mouky
- 1 hrnek cukru
- 2 prášky do pečiva
Postup
- Žloutky vyšleháme s cukrem, přidáme olej.
- Mouku prosejeme s práškem do pečiva a přidáme do těsta.
- Vyšleháme bílkový sníh a jemně vmícháme.
- Mandarinky umixujeme a také vmícháme
- Pečeme v předehřáté troubě při 180 ºC dozlatova.

Mandarinkový dort
Nepečený dezert, který vás prostě nadchne.
Co budeme potřebovat
- 4 zakysané smetany
- 4 vanilkové cukry
- 2 balení piškotů
- 2 mandarinkové kompoty
- kakao
Postup
- Zakysanou smetanou promícháme s cukrem.
- Připravíme si formu na dort.
- První vrstvu tvoří piškoty.
- Následuje vrstva zakysané smetany.
- Poslední vrstvu představují mandarinky.
- Postup opakujeme, dokud není forma plná.
- Posypeme kakaem a necháme přes noc ztuhnout v lednici
- Podáváme.
Ať dort nebo buchta, vždy je k tomu potřeba kvalitní a voňavá káva! Proto si musíte pořídit kvalitní kávovar, takový si vyberete v naší recenzi automatických kávovarů!

Mandarinkový kompot
Kompotované mandarinky snad chutnají ještě lépe než čerstvé.
Co budeme potřebovat
- 500 g mandarinek
- 1 vanilkový cukr
- třtinový cukr
- šťáva z 1 citronu
Postup
- Mandarinky oloupeme.
- Zalijeme horkou vodou a přilijeme citronovou šťávu.
- Osladíme vanilkovým a třtinovým cukrem.
- Vaříme přibližně 15 minut.

Objevte podobné tipy
Mandarinkové řezy
Skvělé řezy, které ozdobí každou oslavu.
Co budeme potřebovat
Na těsto
- 3 vejce
- 120 g krupicového cukru
- 1 sáček vanilinového cukru
- 120 g polohrubé mouky
- 3 mandarinky
- 1 lžička prášku do pečiva
Na náplň
- 1 kelímek šlehačky
- 3 lžíce zakysané smetany
- 2 mandarinky
- 2 lžíce cukru
Postup
- Žloutky vyšleháme s cukrem, přidáme změklé máslo a smetanu.
- Mouku prosejeme s práškem do pečiva a přidáme do těsta.
- Vyšleháme bílkový sníh a jemně vmícháme.
- Mandarinky oloupeme a rozdělíme na měsíčky, vložíme do povrch těsta do řádků, posléze budeme podle mandarinek krájet porce.
- Pečeme v předehřáté troubě při 180 ºC dozlatova.
- Upečený koláč rozkrájíme po řádcích a podélně rozkrájíme na pláty.
- Poslepujeme pomocí krému ušlehaného ze smetany, cukru a mandarinek.
- Servírujeme chlazené.
Vyzkoušejte také čokoládové dorty, ve kterých ovoce nenajdete.

Mandarinkový koláč
Tento lahodný koláč z mandarinek je nadýchaný a lehký! Jeho křupavá, máslová křehká kůrka je naplněný pěnovou náplní s citrusovou příchutí.
Co budeme potřebovat
- 500 ml mandarinkové a pomerančové šťávy
- 350 g mletých sušenek
- 5 lžiček jemně nastrouhané citronové kůry plus 3 lžíce čerstvé citronové šťávy
- 250 g cukru
- 100 g másla, rozpuštěného
- 2 lžičky neochucené želatiny
- 4 velká vejce, oddělená
Postup
- Předehřejte troubu na 180 stupňů.
- Šťávu vařte v malém hrnci na středně vysoké teplotě, dokud se nezredukuje asi 18 až 20 minut.
- Smíchejte sušenky, 1 polévkovou lžíci citronové kůry a 60 g cukru v kuchyňském robotu, dokud se důkladně nespojí.
- Během míchání přidejte rozpuštěné máslo, dokud se vše nespojí.
- Směs sušenek rovnoměrně vtlačte na dno koláčové formy.
- Pečte dozlatova, asi 15 minut.
- Přeneste na mřížku, aby úplně vychladla.
- Do malé misky dejte citronovou šťávu.
- Přidejte želatinu. Nechte 10 minut změknout.
- Mezitím ušlehejte žloutky, 80 g cukru, redukci šťávy a zbývající 2 lžičky kůry ve středním kastrolu.
- Vařte na středně mírnou teplotu za stálého míchání do zhoustnutí asi 10 minut.
- Odstraňte z tepla. Přidejte směs želatiny a šlehejte, dokud se želatina úplně nerozpustí.
- Přeneste směs želatiny a žloutků do velké mísy.
- Dejte do lednice, občas promíchejte a nechte zhoustnout na 25 až 30 minut.
- Vyšlehejte si bílky postupně se zbylým cukrem do hustého sněhu.
- Směs vaječných bílků vmíchejte do směsi želatiny a žloutků, dokud se nespojí.
- Nalijte do vychladlého korpusu.
- Nechte v chladu, dokud směs neztuhne, alespoň 2 hodiny nebo přes noc.

Muffiny z mandarinek
Zde je recept na ty nejlepší mandarinkové muffiny, které kdy ochutnáte!
Co budeme potřebovat
Těsto
- 100 g mandarinkové dužiny
- 2 ks vejce
- 70 g másla
- 125 g hladké mouky
- 80 g cukru
- 35 g zakysané smetany
- 8 g prášku do pečiva
Na náplň
- 2 ks vaječné žloutky
- 85 g mandarinkové šťávy
- 20 g cukru
- 5 g kukuřičného škrobu
- 20 g másla
Na polevu
- 65 g vaječných bílků
- 130 g cukru
- 180 g másla
Postup
- Mandarinky rozmixujte dohladka pomocí mixéru a hmotu protřete přes síto, abyste se zbavili větších kousků.
- V samostatné misce smíchejte mouku a prášek do pečiva.
- Rozetřete cukr s máslem a po jednom přidávejte vejce a míchejte.
- Dále přidejte mandarinkové pyré a zakysanou smetanu.
- Na závěr přidáme prosáté suché ingredience a hmotu důkladně vymícháme do hladka.
- Formičky naplňte do 2/3 těstem a pečte v troubě předehřáté na 160 stupňů po dobu 25 až 30 minut.
- Na náplň v hrnci smíchejte vaječné žloutky, cukr, kukuřičný škrob a mandarinkovou šťávu.
- Smíchejte je a vložte do vodní lázně a míchejte do zhoustnutí.
- Odstraňte hrnec z plotny a přidejte máslo a důkladně promíchejte.
- Hotový tvaroh zakryjte fólií a dejte na 2 až 3 hodiny do lednice.
- Pro polevu v misce smícháme bílky a cukr a dáme do vodní lázně.
- Hmota se musí neustále míchat, dokud se krystalky cukru úplně nerozpustí.
- Když je poleva hotová, vyjměte ji z vodní lázně hmotu, šlehejte při vysoké rychlosti do bílé hutné hmoty asi 10 až 12 minut.
- Poté přidejte dobře změklé máslo a pokračujte ve šlehání smetany dalších 10 až 15 minut, dokud nebude nadýchaná.
- Krém dejte na 15 minut do lednice, aby ztuhl.
- Do hotových mandarinkových muffinů pomocí nože uprostřed udělejte díru, kterou naplníte hotovým mandarinkovým krémem a nakonec muffin ozdobíte ztuhlou bílkovou polevou.
Abyste v kuchyni mohli efektivně fungovat a vařit, je potřeba mít kvalitní nástroje, jedním z nich je i kvalitní plynový sporák! Podívejte se jak dopadly v naší recenzi.

Druhy mandarinek
Klementinky
Snad nejznámější druh mandarinek, které lze rozeznat podle jejich tvaru – jsou širší než vysoké a jsou spíše zavalité než kulaté. A jejich kůže, která se snadno loupe.
Klementinky jsou, obvykle mnohem sladší – a méně kyselé a navíc bez pecek, což z nich dělá skvělou svačinu.
Zlaté mandarinky
Tato odrůda mandarinek má hrbolatou, která vypadá trochu jako malé kameny vykopané ze země.
Ale pod všemi těmi vráskami je skutečná vnitřní krása s hustými, sytě oranžovými měsíčky plnými sladké šťávy a nejvíce se používají do čerstvých džusů.
Murcott
Napůl mandarinka, napůl pomeranč, tento hybrid byl poprvé vyšlechtěn na Floridě, kde farmář jménem Charles Murcott ve dvacátých letech minulého století experimentoval s vytvářením nových citrusových plodů.
Mandarinka se snadno loupe, je sladká a šťavnatá s čistou citrusovou vůní a jasnou pomerančovou barvou.
Pixie
Tyto odrůdy mandarinek jsou méně sladké než jiné, jsou bledší barvy a jen středně šťavnaté.
Mandarinka satsuma
Tato speciální odrůda mandarinek pochází z Japonska.
Mandarinky jsou sladké, ale i trochu kyselé, s baculatou dužinou bez pecek, která nese mnohem silnější vůni.
Satsumy jsou obzvláště oblíbené v kuchyni, kde se pravidelně objevují ve všem, od salátů přes nádivku až ve smažených jídlech.