Citrusy jsou vítaným osvěžením nejen v horkých letních dnech a zároveň vitaminovou bombou. Pomeranče a mandarinky však nepatří jen do teplého počasí, s vůní mandarinek máme často spojené období vánoc, a díky dobré dostupnosti je konzumujeme celoročně.
Ovoce konzumujeme jen tak, nebo ho využíváme pro sladké pečení a další tepelné úpravy. Mezi nejčastější využití dužiny patří:
- přidání do dušených nebo pečených masových pokrmů
- k dochucení minutek před podáváním
- k obkládání hotových jídel prohřátými dílky pomerančů
- k dochucení marinády
- k dochucování krémů a polev u sladkých moučníků
- k ochucení a provonění moučníkových těst nebo náplní do moučníků
Kromě skvělé chuti je benefitem i obsah vitaminů. Mandarinka i pomeranč mají vysoký obsah vitamínu C a pektinů. Nejúčelnější využití vitamínu C je vždy při konzumaci čerstvých plodů nebo šťávy.
Inspirujte se následujícími recepty.
Co se v článku dozvíte?
- 1 1. Pomeranč a mandarinka – recept na pomerančovou marmeládu
- 2 2. Pomeranč a mandarinka – recept na pomerančový džus
- 3 3. Pomeranč a mandarinka – recept na pomerančový koláč
- 4 4. Pomeranč a mandarinka – recept na mandarinkové řezy
- 5 5. Pomeranč a mandarinka – recept na mandarinkovou buchtu
- 6 6. Pomeranč a mandarinka – recept na mandarinkový dort
- 7 7. Pomeranč a mandarinka – recept na mandarinkový kompot
1. Pomeranč a mandarinka – recept na pomerančovou marmeládu
Do palačinek nebo na chleba se nejlépe hodí domácí marmeláda.
INGREDIENCE
- 2 citrony
- 8 pomerančů
- 2 kg cukru
POSTUP
- Pomeranče a citrony oloupeme a nakrájíme na kousky.
- Zalijeme 4 l vody a necháme 24 hodin odstát.
- Vodu slijeme a dáme stranou.
- Citrusy nakrájíme nadrobno, přidáme zpět k vodě a přivedeme k varu.
- Vaříme přibližně 60 minut.
- Dochutíme cukrem a rozmixujeme.
- Ještě teplou marmeládu dáme do sklenic.
- Podáváme.
2. Pomeranč a mandarinka – recept na pomerančový džus
Skvělý recept na domácí džus.
INGREDIENCE
- 6 pomerančů
- 1 citron
- 2 lžíce kyseliny citronové
- 500 g cukru
POSTUP
- Citrusy oloupeme a nakrájíme na kousky.
- Zalijeme 1,5 l vody a přidáme kyselinu citronovou.
- Necháme minimálně 24 hodin odstát.
- Přivedeme k varu a vaříme přibližně 25 minut.
- Mezitím si svaříme 4 l vody s cukrem.
- Smícháme vodu s pomeranči i vodu s cukrem.
- Rozmixujeme.
- Necháme vychladnout a přecedíme.
- Podáváme.
Tip: Podívejte se na vliv konzumace citrusů na zdraví.
3. Pomeranč a mandarinka – recept na pomerančový koláč
Osvěžující dezert vhodný k nedělní kávě.
INGREDIENCE na koláč
- 4 pomeranče
- 3 vejce
- prášek do pečiva
- 60 g másla
- 120 g cukru
- 1 kelímek zakysané smetany
- 350 g hladké mouky
INGREDIENCE na polevu
- 1 tvaroh
- 30 g cukru
- 30 g kokosu
- hrst máty
- 1 pomeranč
POSTUP
- Žloutky vyšleháme s cukrem, přidáme změklé máslo a smetanu.
- Mouku prosejeme s práškem do pečiva a přidáme do těsta.
- Vyšleháme bílkový sníh a jemně vmícháme.
- Pomeranče oloupeme, rozřízneme na osminky a vmícháme do těsta.
- Pečeme v předehřáté troubě při 180º C dozlatova.
- Po ochladnutí dozdobíme krémem vyšlehaným z tvarohu a cukru, posypeme kokosem a dozdobíme mátou a pomerančem.
4. Pomeranč a mandarinka – recept na mandarinkové řezy
Skvělé řezy, které ozdobí každou oslavu.
INGREDIENCE na těsto
- 3 vejce
- 120 g krupicového cukru
- 1 sáček vanilinového cukru
- 120 g polohrubé mouky
- 3 mandarinky
- 1 lžička prášku do pečiva
INGREDIENCE na náplň
- 1 kelímek šlehačky
- 3 lžíce zakysané smetany
- 2 mandarinky
- 2 lžíce cukru
POSTUP
- Žloutky vyšleháme s cukrem, přidáme změklé máslo a smetanu.
- Mouku prosejeme s práškem do pečiva a přidáme do těsta.
- Vyšleháme bílkový sníh a jemně vmícháme.
- Mandarinky oloupeme a rozdělíme na měsíčky, vložíme do povrch těsta do řádků, posléze budeme podle mandarinek krájet porce.
- Pečeme v předehřáté troubě při 180º C dozlatova.
- Upečený koláč rozkrájíme po řádcích a podélně rozkrájíme na pláty.
- Poslepujeme pomocí krému ušlehaného ze smetany, cukru a mandarinek.
- Servírujeme chlazené.
5. Pomeranč a mandarinka – recept na mandarinkovou buchtu
Báječná nadýchaná buchta jako od maminky.
INGREDIENCE
- 6 mandarinek
- 1/2 hrnku oleje
- 3 vejce
- 2 hrnky hladké mouky
- 1 hrnek cukru
- 2 prášky do pečiva
POSTUP
- Žloutky vyšleháme s cukrem, přidáme olej.
- Mouku prosejeme s práškem do pečiva a přidáme do těsta.
- Vyšleháme bílkový sníh a jemně vmícháme.
- Mandarinky umixujeme a také vmícháme
- Pečeme v předehřáté troubě při 180º C dozlatova.
6. Pomeranč a mandarinka – recept na mandarinkový dort
Nepečený dezert, který vás prostě nadchne.
INGREDIENCE
- 4 zakysané smetany
- 4 vanilkové cukry
- 2 balení piškotů
- 2 mandarinkové kompoty
- kakao
POSTUP
- Zakysanou smetanou promícháme s cukrem.
- Připravíme si formu na dort.
- První vrstvu tvoří piškoty.
- Následuje vrstva zakysané smetany.
- Poslední vrstvu představují mandarinky.
- Postup opakujeme, dokud není forma plná.
- Posypeme kakaem a necháme přes noc ztuhnout v lednici
- Podáváme.
7. Pomeranč a mandarinka – recept na mandarinkový kompot
Kompotované mandarinky snad chutnají ještě lépe než čerstvé.
INGREDIENCE
- 500 g mandarinek
- 1 vanilkový cukr
- třtinový cukr
- šťáva z 1 citronu
POSTUP
- Mandarinky oloupeme.
- Zalijeme horkou vodou a přilijeme citronovou šťávu.
- Osladíme vanilkovým a třtinovým cukrem.
- Vaříme přibližně 15 minut.
Představili jsme vám 7 osvědčených receptů, jak lze v kuchyni využít pomeranče a mandarinky.
Množství cukru si upravujte v receptech dle chuti.
Kůru z citrusů nevyhazujte, ale usušte, provoní vám domácnost.
Vyzkoušejte také pomerančový koláč s glazurou.