Nejlepší recepty s mandarinkami! Sladko-kyselé pokušení u vás v kuchyni

Mandarinky jsou vítaným osvěžením nejen v horkých letních dnech a zároveň vitaminovou bombou.

Ovšem vůni tohoto ovoce si mnohem častěji spojíme s obdobím Vánoc, ale díky jejich dobré dostupnosti je můžeme konzumovat celoročně.

Toho využíváme v našich mandarinkových receptech, na sladké dobroty!

Buchta s mandarinkami

Na tento recept na mandarinkovou buchtu stáčí hrk sem, hrk tam a je hotovo!

Báječná nadýchaná buchta jako od maminky.

Co budeme potřebovat

  • 6 mandarinek
  • 1/2 hrnku oleje
  • 3 vejce
  • 2 hrnky hladké mouky
  • 1 hrnek cukru
  • 2 prášky do pečiva

Postup

  1. Žloutky vyšleháme s cukrem, přidáme olej.
  2. Mouku prosejeme s práškem do pečiva a přidáme do těsta.
  3. Vyšleháme bílkový sníh a jemně vmícháme.
  4. Mandarinky umixujeme a také vmícháme
  5. Pečeme v předehřáté troubě při 180 ºC dozlatova.
Kousek nadýchané hrk hrk mandarinkové buchty.
Zdroj: theviewfromgreatisland.com

Mandarinkový dort

Nepečený dezert, který vás prostě nadchne.

Co budeme potřebovat

  • 4 zakysané smetany
  • 4 vanilkové cukry
  • 2 balení piškotů
  • 2 mandarinkové kompoty
  • kakao

Postup

  1. Zakysanou smetanou promícháme s cukrem.
  2. Připravíme si formu na dort.
  3. První vrstvu tvoří piškoty.
  4. Následuje vrstva zakysané smetany.
  5. Poslední vrstvu představují mandarinky.
  6. Postup opakujeme, dokud není forma plná.
  7. Posypeme kakaem a necháme přes noc ztuhnout v lednici
  8. Podáváme.

Ať dort nebo buchta, vždy je k tomu potřeba kvalitní a voňavá káva! Proto si musíte pořídit kvalitní kávovar, takový si vyberete v naší recenzi automatických kávovarů!

Nepečený dortík z mandarinek a tvarohu.
Zdroj: jofalatom.blog.hu

Mandarinkový kompot

Kompotované mandarinky snad chutnají ještě lépe než čerstvé.

Co budeme potřebovat

  • 500 g mandarinek
  • 1 vanilkový cukr
  • třtinový cukr
  • šťáva z 1 citronu

Postup

  1. Mandarinky oloupeme.
  2. Zalijeme horkou vodou a přilijeme citronovou šťávu.
  3. Osladíme vanilkovým a třtinovým cukrem.
  4. Vaříme přibližně 15 minut.
Sklenička plná měsíčků mandarinek.
Zdroj: acasaencantada.com.br

Mandarinkové řezy

Skvělé řezy, které ozdobí každou oslavu.

Co budeme potřebovat

Na těsto

  • 3 vejce
  • 120 g krupicového cukru
  • 1 sáček vanilinového cukru
  • 120 g polohrubé mouky
  • 3 mandarinky
  • 1 lžička prášku do pečiva

Na náplň

  • 1 kelímek šlehačky
  • 3 lžíce zakysané smetany
  • 2 mandarinky
  • 2 lžíce cukru

Postup

  1. Žloutky vyšleháme s cukrem, přidáme změklé máslo a smetanu.
  2. Mouku prosejeme s práškem do pečiva a přidáme do těsta.
  3. Vyšleháme bílkový sníh a jemně vmícháme.
  4. Mandarinky oloupeme a rozdělíme na měsíčky, vložíme do povrch těsta do řádků, posléze budeme podle mandarinek krájet porce.
  5. Pečeme v předehřáté troubě při 180 ºC dozlatova.
  6. Upečený koláč rozkrájíme po řádcích a podélně rozkrájíme na pláty.
  7. Poslepujeme pomocí krému ušlehaného ze smetany, cukru a mandarinek.
  8. Servírujeme chlazené.

Vyzkoušejte také čokoládové dorty, ve kterých ovoce nenajdete.

Nadýchané kousky mandarinkového zákusku s citronovou polevou.
Zdroj: amytreasure.com

Mandarinkový koláč

Tento lahodný koláč z mandarinek je nadýchaný a lehký! Jeho křupavá, máslová křehká kůrka je naplněný pěnovou náplní s citrusovou příchutí.

Co budeme potřebovat

  • 500 ml mandarinkové a pomerančové šťávy
  • 350 g mletých sušenek
  • 5 lžiček jemně nastrouhané citronové kůry plus 3 lžíce čerstvé citronové šťávy
  • 250 g cukru
  • 100 g másla, rozpuštěného
  • 2 lžičky neochucené želatiny
  • 4 velká vejce, oddělená

Postup

  • Předehřejte troubu na 180 stupňů.
  • Šťávu vařte v malém hrnci na středně vysoké teplotě, dokud se nezredukuje asi 18 až 20 minut.
  • Smíchejte sušenky, 1 polévkovou lžíci citronové kůry a 60 g cukru v kuchyňském robotu, dokud se důkladně nespojí.
  • Během míchání přidejte rozpuštěné máslo, dokud se vše nespojí.
  • Směs sušenek rovnoměrně vtlačte na dno koláčové formy.
  • Pečte dozlatova, asi 15 minut.
  • Přeneste na mřížku, aby úplně vychladla.
  • Do malé misky dejte citronovou šťávu.
  • Přidejte želatinu. Nechte 10 minut změknout.
  • Mezitím ušlehejte žloutky, 80 g cukru, redukci šťávy a zbývající 2 lžičky kůry ve středním kastrolu.
  • Vařte na středně mírnou teplotu za stálého míchání do zhoustnutí asi 10 minut.
  • Odstraňte z tepla. Přidejte směs želatiny a šlehejte, dokud se želatina úplně nerozpustí.
  • Přeneste směs želatiny a žloutků do velké mísy.
  • Dejte do lednice, občas promíchejte a nechte zhoustnout na 25 až 30 minut.
  • Vyšlehejte si bílky postupně se zbylým cukrem do hustého sněhu.
  • Směs vaječných bílků vmíchejte do směsi želatiny a žloutků, dokud se nespojí.
  • Nalijte do vychladlého korpusu.
  • Nechte v chladu, dokud směs neztuhne, alespoň 2 hodiny nebo přes noc.
Lahodný koláč s křehkou krustou a opečenými mandarinkami.
Zdroj: southernliving.com

Muffiny z mandarinek

Zde je recept na ty nejlepší mandarinkové muffiny, které kdy ochutnáte!

Co budeme potřebovat

Těsto

  • 100 g mandarinkové dužiny
  • 2 ks vejce
  • 70 g másla
  • 125 g hladké mouky
  • 80 g cukru
  • 35 g zakysané smetany
  • 8 g prášku do pečiva

Na náplň

  • 2 ks vaječné žloutky
  • 85 g mandarinkové šťávy
  • 20 g cukru
  • 5 g kukuřičného škrobu
  • 20 g másla

Na polevu

  • 65 g vaječných bílků
  • 130 g cukru
  • 180 g másla

Postup

  • Mandarinky rozmixujte dohladka pomocí mixéru a hmotu protřete přes síto, abyste se zbavili větších kousků.
  • V samostatné misce smíchejte mouku a prášek do pečiva.
  • Rozetřete cukr s máslem a po jednom přidávejte vejce a míchejte.
  • Dále přidejte mandarinkové pyré a zakysanou smetanu.
  • Na závěr přidáme prosáté suché ingredience a hmotu důkladně vymícháme do hladka.
  • Formičky naplňte do 2/3 těstem a pečte v troubě předehřáté na 160 stupňů po dobu 25 až 30 minut.
  • Na náplň v hrnci smíchejte vaječné žloutky, cukr, kukuřičný škrob a mandarinkovou šťávu.
  • Smíchejte je a vložte do vodní lázně a míchejte do zhoustnutí.
  • Odstraňte hrnec z plotny a přidejte máslo a důkladně promíchejte.
  • Hotový tvaroh zakryjte fólií a dejte na 2 až 3 hodiny do lednice.
  • Pro polevu v misce smícháme bílky a cukr a dáme do vodní lázně.
  • Hmota se musí neustále míchat, dokud se krystalky cukru úplně nerozpustí.
  • Když je poleva hotová, vyjměte ji z vodní lázně hmotu, šlehejte při vysoké rychlosti do bílé hutné hmoty asi 10 až 12 minut.
  • Poté přidejte dobře změklé máslo a pokračujte ve šlehání smetany dalších 10 až 15 minut, dokud nebude nadýchaná.
  • Krém dejte na 15 minut do lednice, aby ztuhl.
  • Do hotových mandarinkových muffinů pomocí nože uprostřed udělejte díru, kterou naplníte hotovým mandarinkovým krémem a nakonec muffin ozdobíte ztuhlou bílkovou polevou.

Abyste v kuchyni mohli efektivně fungovat a vařit, je potřeba mít kvalitní nástroje, jedním z nich je i kvalitní plynový sporák! Podívejte se jak dopadly v naší recenzi.

Plněné košíčky nadýchaným těstem s malou mandarinkou jako ozdobou.
Zdroj: flickr.com

Druhy mandarinek

Klementinky
Snad nejznámější druh mandarinek, které lze rozeznat podle jejich tvaru – jsou širší než vysoké a jsou spíše zavalité než kulaté. A jejich kůže, která se snadno loupe.

Klementinky jsou, obvykle mnohem sladší – a méně kyselé a navíc bez pecek, což z nich dělá skvělou svačinu.

Zlaté mandarinky
Tato odrůda mandarinek má hrbolatou, která vypadá trochu jako malé kameny vykopané ze země.

Ale pod všemi těmi vráskami je skutečná vnitřní krása s hustými, sytě oranžovými měsíčky plnými sladké šťávy a nejvíce se používají do čerstvých džusů.

Murcott
Napůl mandarinka, napůl pomeranč, tento hybrid byl poprvé vyšlechtěn na Floridě, kde farmář jménem Charles Murcott ve dvacátých letech minulého století experimentoval s vytvářením nových citrusových plodů.

Mandarinka se snadno loupe, je sladká a šťavnatá s čistou citrusovou vůní a jasnou pomerančovou barvou.

Pixie
Tyto odrůdy mandarinek jsou méně sladké než jiné, jsou bledší barvy a jen středně šťavnaté.

Mandarinka satsuma
Tato speciální odrůda mandarinek pochází z Japonska.

Mandarinky jsou sladké, ale i trochu kyselé, s baculatou dužinou bez pecek, která nese mnohem silnější vůni.

Satsumy jsou obzvláště oblíbené v kuchyni, kde se pravidelně objevují ve všem, od salátů přes nádivku až ve smažených jídlech.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X