Perníčky jsou běžně spojeny s Vánocemi. Snad každé dítko rádo pomáhá vykrajovat a následně zdobit cukroví.
Inspirujte se našimi recepty na medové perníčky a vyberte si ty, které jsou vám nejbližší.
A jak na polevu? To se dozvíte na konci článku.
Medové perníčky hned měkké
Každá hospodyňka chce mít perníčky po upečení měkké a vláčné. Tento recept vám v tom pomůže.
Ingredience:
- 50 dkg hladké mouky
- 16 dkg moučkového cukru
- 12,5 dkg Hery
- 12,5 dkg medu
- 2 rovné lžičky mleté skořice
- 2 rovné lžičky perníkového koření
- 1 rovná lžička jedlé sody
Postup
- Mouku s jedlou sodou prosejeme na vál, přidáme prosátý moučkový cukr, vlažnou rozpuštěnou Heru, vlažný rozpuštěný med a koření.
- Vypracujeme těsto a necháme je hodinu uležet v chladu.
- Potom je rozválíme na plát o výšce zhruba 5 mm a vykrajujeme libovolné tvary.
- Zvolna upečeme.
- Ještě horké je potřeme rozšlehaným vejcem. Nemusíme nechávat uležet, perníčky jsou ihned měkké.

U nás najdete také ty nejlepší recepty na cukroví s kokosem.
Voňavé medové perníčky s ořechy
Tyto vánoční perníčky s příměsí oříšků vám jistě zachutnají!
Ingredience
- 50 dkg hladké mouky
- 20 dkg moučkového cukru
- 10 dkg másla
- 2 vejce
- 4 lžíce medu
- 4 lžíce mletých oříšků
- 1 lžíce rumu
- 1 lžíce jedlé sody
- 1 lžíce perníkového koření
Postup
- Z uvedených ingrediencí vypracujeme těsto a ihned ho vyválíme.
- Vykrájíme libovolné tvary a klademe je na vymazaný a vysypaný plech nebo na plech, vyložený pečícím papírem.
- Na plechu je necháme odpočinout do druhého dne.
- Před pečením je potřeme rozšlehaným vejcem nebo oslazeným mlékem a upečeme.
- Ještě horké perníčky potřeme rozšlehaným vejcem s trochou vody.
- Perníčky necháme nejméně 2-3 dny proležet a po tuto dobu je nezdobíme.

Ještě doma nemáte pečlivého pomocníka na vážení surovin? V našem testu kuchyňských vah jsme si o nich řekli více. Mrkněte se, jak si vybrat.
Objevte podobné tipy
Slepované perníčky s povidly
Vyzkoušejte tento recept na medové perníčky slepené povidly. Namísto povidel můžete použít jakýkoliv krém, marmeládu nebo třeba čokoládu.
Ingredience
- 120g másla
- 100g melasy
- 100g medu
- 75g třtinového cukru
- 2 žloutky
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1 lžíce mléka
- 450g hladké mouky
- 1 lžička kypřicího prášku
- Špetka soli
- 2 lžíce perníkového koření
- Povidla či marmeláda
Postup
- Smíchejte všechny suché přísady a dejte stranou.
- Máslo, melasu, med a cukr zahřejte v hrnci na středním ohni. Jakmile je máslo rozpuštěné, vypněte oheň a nechte 10 minut odpočinout.
- Poté do směsi přidejte žloutky, vanilkový extrakt a mléko.
- Suché přísady smíchejte s máslovou směsí a důkladně smíchejte.
- Rukama vypracujte těsto a rozdělte na dvě části. Každou z nich zabalte do potravinářské fólie a dejte do ledničky alespoň na 2 hodiny, nejlépe přes noc.
- Předehřejte troubu na 180°C.
- Z těsta vyválejte tenký plát a pomocí vykrajovátek vykrájejte jakékoliv tvary. Avšak aby vám vyšel počet na slepování.
- Vykrájené tvary dejte na plech s pečícím papírem a pečte 8-10 minut.
- Hotové perníčky nechte vychladnout a poté slepujte přiměřenou vrstvou povidel či jinou libovolnou náplní.

Medové perníčky bez cukru
Zdravější alternativa klasických perníčků, ve které je namísto cukru pouze med. Pokud chcete, přidejte i javorový sirup či alulózu. Navíc jsou bezlepkové!
Ingredience
- 2,5 hrnku mandlové mouky
- 2 lžíce perníkového koření
- 1/2 lžičky prášku do pečiva
- Špetka soli
- 1/2 hrnku medu
- 3 lžíce změklého másla
- 1 vejce
- 1 lžička vanilkového extraktu
Postup
- V míse smíchejte mandlovou mouku s perníkovým kořením a práškem do pečiva.
- V samostatné míse pomocí mixéru rozšlehejte máslo s medem či sladidlem. Přidejte vejce a vanilkový extrakt.
- Poté vmíchejte směs mandlové mouky a rukou vypracujte těsto.
- Těsto vytvarujte do tvaru koule, zabalte do potravinářské fólie a dejte do ledničky alespoň na hodinu, nejlépe přes noc.
- Předehřejte si troubu na 180°C a plech vyložte pečícím papírem.
- Z těsta vyválejte tenký plát a pomocí vykrajovátek vykrajujte libovolné tvary.
- Vykrájené tvary pokládejte na plech a dejte péct na 8-10 minut do zlatova. Po upečení nechte vychladnout a poté ozdobte podle vašeho gusta.

I vegani mají právo na vánoční mlsání! Proto tu pro ně máme ty nejlepší recepty na veganské cukroví, které nerozeznáte od tradičního.
Medové perníčky z žitné mouky
Další zdravější variantou tradičních perníčků jsou tyto s žitnou moukou. Jednoduchý recept, který zvládne každý.
Ingredience
- 3,5 hrnku žitné mouky
- 3 lžíce kakaa
- Špetka soli
- 1/3 lžičky jedlé sody
- 2 lžíce perníkového koření
- 1/2 hrnku změklého másla
- 1/2 hrnku třtinového cukru
- 2 vejce
- 100g medu
Postup
- Do mísy prosejte mouku, přidejte sůl, sodu a perníkové koření.
- V samostatné míse pomocí tyčového mixéru vyšlehejte máslo s cukrem do nadýchané hmoty.
- Přidejte vejce, med a dobře prošlehejte. Postupně přidávejte sypkou směs s moukou.
- Rukou vypracujte těsto. Zabalte do potravinářské fólie a dejte do lednice alespoň na hodinu.
- Předehřejte troubu na 180°C a vyválejte těsto na tenký plát.
- Pomocí vykrajovátek vykrájejte libovolné tvary a pečte na plechu vyloženém pečícím papírem po dobu 8-10 minut.
- Po upečení nechejte úplně vychladnout a poté ozdobte.

Poleva na perníčky
K perníčkům samozřejmě patří, že jsou krásně nazdobené. A proto přinášíme recept na jednoduchou polevu.
Vyšlehejte 2 bílky se špetkou soli do pěny. Postupné přidejte 250g moučkového cukru, 1 lžící vody a 1 lžící citronové šťávy.
Nejen touhle polevou se dají perníčky zdobit. Dají se již před pečením ozdobit třeba loupanými mandlemi, kandovaným ovocem, rozinkami nebo strouhanými ořechy.
Pro barevnější a veselejší perníčky, můžeme polevu na perníčky obarvit potravinářským barvivem.
Pokud chcete podrobnější recept na polevy, vyzkoušejte náš článek o krémech a polevách, kde jistě najdete tu ideální pro vaše cukroví.