Perníčky jsou běžně spojeny s Vánocemi. Snad každé dítě rádo pomáhalo mamince v kuchyni vykrajovat nejrůznější tvary do těsta a následně je zdobilo.
Chcete si tedy upéci perníčky vlastní? Vyzkoušejte tedy tyto 3 recepty na medové perníčky a vykouzlete svým dětem v očích pohádkovou radost.
A jak na polevu? To se dozvíte na konci článku.
Medové perníčky
Ingredience:
- 50 dkg hladké mouky
- 18 dkg moučkového cukru
- 18 dkg medu
- 10 dkg másla nebo Hery
- 2 vejce
- 1-2 lžíce kakaa
- 2 lžičky koření do perníku
- 1 lžička sody
Postup:
- V tekutém medu rozmícháme perníkové koření a kakao.
- Mouku prosejeme na vál, promícháme ji se sodou a přidáme cukr, vejce, nakrájený tuk a med s kořením.
- Ze všech surovin propracujeme na vále těsto.
- Vložíme je do mikrotenového sáčku a v ledničce je necháme 24 hodin uležet.
- Poté je rozválíme na plát silný 5 mm a vykrajujeme libovolné tvary.
- Vykrájené perníčky dáváme na plech vyložený pečícím papírem.
- Necháme 15 minut stát, poté potřeme šlehaným vejcem nebo jen bílkem.
- Potom dáme do předehřáté trouby a pečeme 10-15 minut při 180°C.
Objevte podobné tipy
Oříškové perníčky s medem
Ingredience:
- 50 dkg hladké mouky
- 20 dkg moučkového cukru
- 10 dkg másla
- 2 vejce
- 4 lžíce medu
- 4 lžíce mletých oříšků
- 1 lžíce rumu
- 1 lžíce jedlé sody
- 1 lžíce perníkového koření
Postup:
- Z uvedených ingrediencí vypracujeme těsto a ihned ho vyválíme.
- Vykrájíme libovolné tvary a klademe je na vymazaný a vysypaný plech nebo na plech, vyložený pečícím papírem.
- Na plechu je necháme odpočinout do druhého dne.
- Před pečením je potřeme rozšlehaným vejcem nebo oslazeným mlékem a upečeme.
- Ještě horké perníčky potřeme rozšlehaným vejcem s trochou vody.
- Perníčky necháme nejméně 2-3 dny proležet a po tuto dobu je nezdobíme.
Medové perníčky – hned měkké
Ingredience:
- 50 dkg hladké mouky
- 16 dkg moučkového cukru
- 12,5 dkg Hery
- 12,5 dkg medu
- 2 rovné lžičky mleté skořice
- 2 rovné lžičky perníkového koření
- 1 rovná lžička jedlé sody
Postup:
- Mouku s jedlou sodou prosejeme na vál, přidáme prosátý moučkový cukr, vlažnou rozpuštěnou Heru, vlažný rozpuštěný med a koření.
- Vypracujeme těsto a necháme je hodinu uležet v chladu.
- Potom je rozválíme na plát o výšce zhruba 5 mm a vykrajujeme libovolné tvary.
- Zvolna upečeme.
- Ještě horké je potřeme rozšlehaným vejcem. Nemusíme nechávat uležet, perníčky jsou ihned měkké.
Poleva na perníčky
K perníčkům samozřejmě patří, že jsou krásně nazdobené. Přinášíme recept na jednoduchou polevu na perníčky.
Ingredience:
- 2 bílky
- špetka soli
- 25 dkg moučkového cukru
- 1 lžíce vařící vody
- 1 lžíce citronové šťávy
Postup:
- Bílky vyšleháme se špetkou soli do pěny a postupně přidáváme polovinu prosátého moučkového cukru. Poté přidáme lžíci vařící vody.
- Za stálého míchání přidáme druhou polovinu moučkového cukru a 1 lžíci citronové šťávy.
Nejen touhle polevou se dají perníčky zdobit. Dají se již před pečením ozdobit loupanými mandlemi, kandovaným ovocem, rozinkami nebo strouhanými ořechy.
Pro barevnější a veselejší perníčky, můžeme polevu na perníčky obarvit potravinářským barvivem.
Pokud chcete podrobnější recept na polevy, vyzkoušejte náš článek o krémech a polevách.