Nejlepší recepty na perníčky s medem

Perníčky jsou běžně spojeny s Vánocemi. Snad každé dítě rádo pomáhalo mamince v kuchyni vykrajovat nejrůznější tvary do těsta a následně je zdobilo.

Perníčky ale nepatří jen k Vánocům, známe je totiž i z pohádek. V Perníkové chaloupce děti nemohly výtečným perníčkům odolat, a tak rozzlobily zlou čarodějnici. Naopak v pohádce o Shrekovi byl Perníček jedním z hlavních hrdinů.

Proto vyzkoušejte tyto 3 recepty na medové perníčky a vykouzlete svým dětem v očích pohádkovou radost. A jak na polevu? To se dozvíte na konci článku.

1. Medové perníčky

Ingredience:

  • 50 dkg hladké mouky
  • 18 dkg moučkového cukru
  • 18 dkg medu
  • 10 dkg másla nebo Hery
  • 2 vejce
  • 1-2 lžíce kakaa
  • 2 lžičky koření do perníku
  • 1 lžička sody

Postup:

  1. V tekutém medu rozmícháme perníkové koření a kakao.
  2. Mouku prosejeme na vál, promícháme ji se sodou a přidáme cukr, vejce, nakrájený tuk a med s kořením.
  3. Ze všech surovin propracujeme na vále těsto.
  4. Vložíme je do mikrotenového sáčku a v ledničce je necháme 24 hodin uležet.
  5. Poté je rozválíme na plát silný 5 mm a vykrajujeme libovolné tvary.
  6. Vykrájené perníčky dáváme na plech vyložený pečícím papírem.
  7. Necháme 15 minut stát, poté potřeme šlehaným vejcem nebo jen bílkem.
  8. Potom dáme do předehřáté trouby a pečeme 10-15 minut při 180°C.

Medové perníčky zdobené polevou

2. Oříškové perníčky s medem

Ingredience:

  • 50 dkg hladké mouky
  • 20 dkg moučkového cukru
  • 10 dkg másla
  • 2 vejce
  • 4 lžíce medu
  • 4 lžíce mletých oříšků
  • 1 lžíce rumu
  • 1 lžíce jedlé sody
  • 1 lžíce perníkového koření

Postup:

  1. Z uvedených ingrediencí vypracujeme těsto a ihned ho vyválíme.
  2. Vykrájíme libovolné tvary a klademe je na vymazaný a vysypaný plech nebo na plech, vyložený pečícím papírem.
  3. Na plechu je necháme odpočinout do druhého dne.
  4. Před pečením je potřeme rozšlehaným vejcem nebo oslazeným mlékem a upečeme.
  5. Ještě horké perníčky potřeme rozšlehaným vejcem s trochou vody.
  6. Perníčky necháme nejméně 2-3 dny proležet a po tuto dobu je nezdobíme.

Oříškové perníčky s medem

3. Medové perníčky – hned měkké

Ingredience:

  • 50 dkg hladké mouky
  • 16 dkg moučkového cukru
  • 12,5 dkg Hery
  • 12,5 dkg medu
  • 2 rovné lžičky mleté škořice
  • 2 rovné lžičky perníkového koření
  • 1 rovná lžička jedlé sody

Postup:

  1. Mouku s jedlou sodou prosejeme na vál, přidám prosátý moučkový cukr, vlažnou rozpuštěnou Heru, vlažný rozpuštěný med a koření.
  2. Vypracujeme těsto a necháme je hodinu uležet v chladu.
  3. Potom je rozválíme na plát o výšce zhruba 5 mm a vykrajujeme libovolné tvary.
  4. Zvolna upečeme.
  5. Ještě horké je potřeme rozšlehaným vejcem. Nemusíme nechávat uležet, perníčky jsou ihned měkké.

Medové perníčky-hned měkké

K perníčkům samozřejmě patří, že jsou krásně nazdobené. Přinášíme recept na jednoduchou polevu na perníčky.

Poleva na perníčky

Ingredience:

  • 2 bílky
  • špetka soli
  • 25 dkg moučkového cukru
  • 1 lžíce vařící vody
  • 1 lžíce citronové šťávy

Postup:

  1. Bílky vyšleháme se špetkou soli do pěny a postupně přidáváme polovinu prosátého moučkového cukru. Poté přidáme lžíci vařící vody.
  2. Za stálého míchání přidáme druhou polovinu moučkového cukru a 1 lžíci citronové šťávy.

Nejen touhle polevou se dají perníčky zdobit. Dají se již před pečením ozdobit loupanými mandlemi, kandovaným ovocem, rozinkami nebo strouhanými ořechy.

Pro barevnější a veselejší perníčky, můžeme polevu na perníčky obarvit potravinářským barvivem.

 

Sdílejte svým přátelům

Ohodnoťte také

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *