Luxusní vepřová panenka: Nejlepší recepty & tipy

Nejkvalitnější částí masa vepře je samozřejmě vepřová panenka.

Je šťavnatá a krásně libová. 

Kdo ji ochutnal, ví že je výborná.

Máte už nějaký okázalý recept? Nebo stále hledáte inspiraci, jak tuto pochoutku připravit?

Vepřová panenka s medovo-hořčičnou omáčkou

Jelikož je panenka minutkové maso, není z ní úplně možné získat velké množství šťávy. V tomto receptu si jednu jednoduchou omáčku ukážeme.

INGREDIENCE:

  • cca 500 g vepřové panenky
  • ¼ hrnku medu
  • 2 lžíce hnědého cukru
  • 2 lžíce jablečného octa
  • 1 lžíce hořčice
  • 100 ml vody nebo vývaru
  • ½ lžičky soli
  • ¼ lžičky pepře
  • 30 g másla

POSTUP:

  • Vepřovou panenku umyjte a osušte.
  • Smíchejte si med s cukrem, jablečným octem, hořčicí, solí a pepřem a touto směsí potřete panenku (nechte si část marinády bokem).
  • Zbytek marinády smíchejte s vývarem nebo vodou a touto směsí budete podlévat.
  • Dejte péct na 200 °C na asi 24-28 minut, během toho párkrát podlijte (panenka musí dosáhnout 65°C).
  • Vytáhněte z trouby a nechte volně ještě pět minut (během této doby ještě dojde).
  • Šťávu si slijte do hrnce a zjemněte máslem.
Recept s vepřovou panenkou v medovo-hořčičné marinádě.
pork.com.au

Vepřová panenka na grilu ve slanině

I letní grilování si můžete užít s tímto receptem na vepřovou panenku. Díky jejímu obalení ve slaninovém kabátku získáme maso plné šťávy.

INGREDIENCE:

  • 2 vepřové panenky
  • anglická slanina
  • grilovací koření 
  • barbecue omáčka

POSTUP:

  • Vepřovou panenku zbavte blány, posypte grilovacím kořením, zabalte do slaniny a znovu posypte kořením. 
  • Dejte na rozpálený gril a grilujte asi 50 minut, dokud teplota masa nevystoupá na 65 °C.
  • Během procesu grilování potírejte barbecue omáčkou. 
  • Po upečení nechte dojít ještě 5-7 minut.
Lahodně šťavnatá panenka ve slanině na grilu.
dinneratthezoo.com

V tomto videu se můžete dozvědět, jak na to:

Pečená panenka se zeleninou

Máte chuť na šťavnatý kousek masa se zeleninou?

INGREDIENCE:

  • 2 vepřové panenky
  • 2 středně velké cibule
  • 5 středních mrkví
  • 4 střední brambory
  • 2 lilky
  • 10 žampionů
  • 4 lžíce oleje
  • 6 stroužků česneku
  • sůl
  • pepř
  • 1 lžíce oregana
  • 2 lžičky papriky

POSTUP:

  • Zeleninu nakrájejte na menší kousky, promíchejte s pár kapkami oleje a dejte péct na 200 °C.
  • Pečte asi 30 minut, než začne zelenina měknout.
  • Panenku si očistěte od blány, a potřete solí smíchanou s pepřem, paprikou, a prolisovaným česnekem.
  • Poté ji přidejte k zelenině a pečte dalších 25 minut.
  • Kontrolujte teplotu masa, když dosáhne 65 °C, je hotovo.
Vepřová panenka pečená na zelenině.
theblackpeppercorn.com

Zapečená vepřová panenka Wellington

Oblíbená vepřová panenka. Recept je nejen velice známý, a jak už to k tomu patří, je velice chutný.

INGREDIENCE:

  • olivový olej
  • 2 velké vepřové panenky (cca 800 g)
  • 1 šalotka
  • 50 g másla
  • 150 g žampionů
  • hrst šalvěje
  • hrst petrželky
  • hrst pažitky
  • 100 g špenátu
  • 10 plátků prosciutta nebo slaniny
  • 50 g kuřecí játrové paštiky

Na těsto:

  • 500 g listového těsta
  • 2 žloutky smíchané se lžičkou vody

POSTUP:

  • Panenku si očistěte a odřízněte konce.
  • Osolte, opepřete a osmažte ze všech stran na rozpáleném oleji. Každou panenku smažte maximálně 2 minuty.
  • Na másle si orestujte nadrobno nakrájenou šalotku, pak přidejte na plátky nakrájené žampiony, duste doměkka, před koncem přidejte nasekané bylinky.
  • Mezitím si na trošce oleje nechte špenát povadnout, pak z něj vymačkejte přebytečnou šťávu a nasekejte jej.
  • Nachystejte si dva velké kusy potravinové fólie, do které se bude panenka balit. 
  • Na fólii vyskládejte těsně vedle sebe dvě (možná i více podle délky plátků) řady slaniny nebo prosciutta. 
  • Na ně rozetřete paštiku, na ni pak dejte panenky, mezi panenky dejte žampiony a špenát. 
  • Pak vše důkladně zabalte do slaniny nebo šunky a vytvarujte úhledný bochník, který upevnětě fólií a dejte zatím do lednice.
  • Vyválejte si listové těsto a následně do něj dejte nachystanou panenku.
  • Okraje těsta si potřete žloutky s vodou, zabalte a potřete také zbytek těsta. 
  • Dejte péct na 200 °C na asi 35-40 minut (podle teploty masa, která by měla dosáhnout 65°C).
  • Po upečení nechte ještě odstát dalších 10 minut.
Panenka zapečená v křupavém listovém těstě.
delicious.com

Plněná vepřová panenka se sušenými rajčaty a špenátem

A zde máme recept na vepřovou panenku na způsob rolády. 

INGREDIENCE:

  • cca 1200 g vepřové panenky
  • 1 lžička italského koření
  • ⅓ hrnku sušených rajčat
  • ½ balení mraženého špenátu
  • ¾ hrnku nastrouhané mozzarelly
  • 1 a ½ lžíce olivového oleje
  • 450 g menších rajčat
  • sůl
  • pepř
  • 1 lžíce nasekané petrželky

POSTUP:

  • Panenku si přepůlte na poloviny (ne úplně) tak, abyste vytvořili jeden velký plát.
  • Ten vyklepejte přes potravinářskou fólii tloučkem na maso. 
  • Posypte italským kořením, solí, pepřem a rozetřete.
  • Navrch rozprostřete povolený a scezený špenát, sýr a sušená rajčata.
  • Panenku zarolujte a upevněte na několika místech provázkem, tak aby během pečení náplň nevytekla.
  • Posypte ji solí, kořením a rozetřete.
  • Brambory si nakrájejte na kostičky, přidejte rajčata, vše osolte, opepřete, přidejte nasekanou petrželku a smíchejte s olejem.
  • Spolu s panenkou dejte do pekáčku a pečte na 200 °C asi 30 minut. 
  • Teplotu masa měřte průběžně. Pro středně propečenou by měla dosáhnout 65 °C, 70 °C na medium.
  • Po upečení nechte odstát 5 minut, pak teprve krájejte.
Závitky z vepřové panenky plněné špenátem, sýrem a rajčaty.
dinnneratthezoo.com

Vepřové medailonky na houbách

Výborně by se hodily k americkým bramborám. 

INGREDIENCE:

  • 700 g vepřové panenky
  • ½ lžičky soli
  • 1/2  lžičky pepře
  • 2 lžíce másla (ghí)
  • 250 g žampionů
  • 1 hrnek kuřecího vývaru
  • 1 lžička čerstvého tymiánu
  • 1 lžička kukuřičného (tapiokového) škrobu
  • 1 lžíce vody

POSTUP:

  • Panenku si nakrájejte na plátky, osolte a opepřete. 
  • Na másle si je osmažte z každé strany 4 minuty dozlatova. 
  • Dejte ji bokem a slijte si do misky i výpek. 
  • Na trošce másla orestujte na plátky nakrájené žampiony. 
  • Restujte asi 5 minut dozlatova, pak přidejte tymián a podlijte vývarem. 
  • Škrob si rozmíchejte v troše vody a zahustěte omáčku. 
  • Vařte do zhoustnutí. 
  • Následně do omáčky přidejte i medailonky s výpekem, vypněte plamen a nechte ještě 5 minut sednout.
Vepřové v houbové omáčce.
thekitchenfairy.com

Tip: Máte rádi houby a ocenili byste více receptů? Ochutnejte zapečené houby v těch nejchutnějších podobách.

U přípravy vepřové panenky musíme dávat pozor, aby se nevysušila. Proto je během její přípravy velice nutné používat teploměr na maso. K medium rare variantě (jemně propečené) se dopracujeme při 65°C teploty masa, když ji chceme medium (středně propečenou), tak až při 70°C. Medium rare je ještě ze čtvrtiny syrová, ale ke konzumaci bezpečná, medium je zase propečená o něco více, maso je uvnitř stále krásně růžové. 

Před přípravou je ji také nutné očistit od její stříbrné blanky, jinak by byla tuhá a při smažení by se kroutila. Nejvíce práce si ušetříte, pokud si vyberete takovou panenku, která není tak obrostlá. Stačí těsně pod tuto blanku zapíchnout špičatý a ostrý nůž a táhnout k okrajům.

Jelikož z panenské svíčkové příliš šťávy nedostaneme, omáčku můžeme vytvořit zvlášť nebo z jejího výpeku. Naprosto ideální přílohou jsou brambory v různých úpravách či třeba zelenina připravená blanšírováním.

Tak už víte, který z receptů vyzkoušíte? 

Napište do komentářů, jak se vám to povedlo!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.