Nejkvalitnější částí masa vepře je samozřejmě vepřová panenka.
Je šťavnatá a krásně libová.
Kdo ji ochutnal, ví že je výborná.
Máte už nějaký okázalý recept? Nebo stále hledáte inspiraci, jak tuto pochoutku připravit?
Vepřová panenka s medovo-hořčičnou omáčkou
Jelikož je panenka minutkové maso, není z ní úplně možné získat velké množství šťávy. V tomto receptu si jednu jednoduchou omáčku ukážeme.
INGREDIENCE:
- cca 500 g vepřové panenky
- ¼ hrnku medu
- 2 lžíce hnědého cukru
- 2 lžíce jablečného octa
- 1 lžíce hořčice
- 100 ml vody nebo vývaru
- ½ lžičky soli
- ¼ lžičky pepře
- 30 g másla
POSTUP:
- Vepřovou panenku umyjte a osušte.
- Smíchejte si med s cukrem, jablečným octem, hořčicí, solí a pepřem a touto směsí potřete panenku (nechte si část marinády bokem).
- Zbytek marinády smíchejte s vývarem nebo vodou a touto směsí budete podlévat.
- Dejte péct na 200 °C na asi 24-28 minut, během toho párkrát podlijte (panenka musí dosáhnout 65°C).
- Vytáhněte z trouby a nechte volně ještě pět minut (během této doby ještě dojde).
- Šťávu si slijte do hrnce a zjemněte máslem.

Vepřová panenka na grilu ve slanině
I letní grilování si můžete užít s tímto receptem na vepřovou panenku. Díky jejímu obalení ve slaninovém kabátku získáme maso plné šťávy.
INGREDIENCE:
- 2 vepřové panenky
- anglická slanina
- grilovací koření
- barbecue omáčka
POSTUP:
- Vepřovou panenku zbavte blány, posypte grilovacím kořením, zabalte do slaniny a znovu posypte kořením.
- Dejte na rozpálený gril a grilujte asi 50 minut, dokud teplota masa nevystoupá na 65 °C.
- Během procesu grilování potírejte barbecue omáčkou.
- Po upečení nechte dojít ještě 5-7 minut.

V tomto videu se můžete dozvědět, jak na to:
Pečená panenka se zeleninou
Máte chuť na šťavnatý kousek masa se zeleninou?
INGREDIENCE:
- 2 vepřové panenky
- 2 středně velké cibule
- 5 středních mrkví
- 4 střední brambory
- 2 lilky
- 10 žampionů
- 4 lžíce oleje
- 6 stroužků česneku
- sůl
- pepř
- 1 lžíce oregana
- 2 lžičky papriky
POSTUP:
- Zeleninu nakrájejte na menší kousky, promíchejte s pár kapkami oleje a dejte péct na 200 °C.
- Pečte asi 30 minut, než začne zelenina měknout.
- Panenku si očistěte od blány, a potřete solí smíchanou s pepřem, paprikou, a prolisovaným česnekem.
- Poté ji přidejte k zelenině a pečte dalších 25 minut.
- Kontrolujte teplotu masa, když dosáhne 65 °C, je hotovo.

Objevte podobné tipy
Zapečená vepřová panenka Wellington
Oblíbená vepřová panenka. Recept je nejen velice známý, a jak už to k tomu patří, je velice chutný.
INGREDIENCE:
- olivový olej
- 2 velké vepřové panenky (cca 800 g)
- 1 šalotka
- 50 g másla
- 150 g žampionů
- hrst šalvěje
- hrst petrželky
- hrst pažitky
- 100 g špenátu
- 10 plátků prosciutta nebo slaniny
- 50 g kuřecí játrové paštiky
Na těsto:
- 500 g listového těsta
- 2 žloutky smíchané se lžičkou vody
POSTUP:
- Panenku si očistěte a odřízněte konce.
- Osolte, opepřete a osmažte ze všech stran na rozpáleném oleji. Každou panenku smažte maximálně 2 minuty.
- Na másle si orestujte nadrobno nakrájenou šalotku, pak přidejte na plátky nakrájené žampiony, duste doměkka, před koncem přidejte nasekané bylinky.
- Mezitím si na trošce oleje nechte špenát povadnout, pak z něj vymačkejte přebytečnou šťávu a nasekejte jej.
- Nachystejte si dva velké kusy potravinové fólie, do které se bude panenka balit.
- Na fólii vyskládejte těsně vedle sebe dvě (možná i více podle délky plátků) řady slaniny nebo prosciutta.
- Na ně rozetřete paštiku, na ni pak dejte panenky, mezi panenky dejte žampiony a špenát.
- Pak vše důkladně zabalte do slaniny nebo šunky a vytvarujte úhledný bochník, který upevnětě fólií a dejte zatím do lednice.
- Vyválejte si listové těsto a následně do něj dejte nachystanou panenku.
- Okraje těsta si potřete žloutky s vodou, zabalte a potřete také zbytek těsta.
- Dejte péct na 200 °C na asi 35-40 minut (podle teploty masa, která by měla dosáhnout 65°C).
- Po upečení nechte ještě odstát dalších 10 minut.

Plněná vepřová panenka se sušenými rajčaty a špenátem
A zde máme recept na vepřovou panenku na způsob rolády.
INGREDIENCE:
- cca 1200 g vepřové panenky
- 1 lžička italského koření
- ⅓ hrnku sušených rajčat
- ½ balení mraženého špenátu
- ¾ hrnku nastrouhané mozzarelly
- 1 a ½ lžíce olivového oleje
- 450 g menších rajčat
- sůl
- pepř
- 1 lžíce nasekané petrželky
POSTUP:
- Panenku si přepůlte na poloviny (ne úplně) tak, abyste vytvořili jeden velký plát.
- Ten vyklepejte přes potravinářskou fólii tloučkem na maso.
- Posypte italským kořením, solí, pepřem a rozetřete.
- Navrch rozprostřete povolený a scezený špenát, sýr a sušená rajčata.
- Panenku zarolujte a upevněte na několika místech provázkem, tak aby během pečení náplň nevytekla.
- Posypte ji solí, kořením a rozetřete.
- Brambory si nakrájejte na kostičky, přidejte rajčata, vše osolte, opepřete, přidejte nasekanou petrželku a smíchejte s olejem.
- Spolu s panenkou dejte do pekáčku a pečte na 200 °C asi 30 minut.
- Teplotu masa měřte průběžně. Pro středně propečenou by měla dosáhnout 65 °C, 70 °C na medium.
- Po upečení nechte odstát 5 minut, pak teprve krájejte.

Vepřové medailonky na houbách
Výborně by se hodily k americkým bramborám.
INGREDIENCE:
- 700 g vepřové panenky
- ½ lžičky soli
- 1/2 lžičky pepře
- 2 lžíce másla (ghí)
- 250 g žampionů
- 1 hrnek kuřecího vývaru
- 1 lžička čerstvého tymiánu
- 1 lžička kukuřičného (tapiokového) škrobu
- 1 lžíce vody
POSTUP:
- Panenku si nakrájejte na plátky, osolte a opepřete.
- Na másle si je osmažte z každé strany 4 minuty dozlatova.
- Dejte ji bokem a slijte si do misky i výpek.
- Na trošce másla orestujte na plátky nakrájené žampiony.
- Restujte asi 5 minut dozlatova, pak přidejte tymián a podlijte vývarem.
- Škrob si rozmíchejte v troše vody a zahustěte omáčku.
- Vařte do zhoustnutí.
- Následně do omáčky přidejte i medailonky s výpekem, vypněte plamen a nechte ještě 5 minut sednout.

Tip: Máte rádi houby a ocenili byste více receptů? Ochutnejte zapečené houby v těch nejchutnějších podobách.
U přípravy vepřové panenky musíme dávat pozor, aby se nevysušila. Proto je během její přípravy velice nutné používat teploměr na maso. K medium rare variantě (jemně propečené) se dopracujeme při 65°C teploty masa, když ji chceme medium (středně propečenou), tak až při 70°C. Medium rare je ještě ze čtvrtiny syrová, ale ke konzumaci bezpečná, medium je zase propečená o něco více, maso je uvnitř stále krásně růžové.
Před přípravou je ji také nutné očistit od její stříbrné blanky, jinak by byla tuhá a při smažení by se kroutila. Nejvíce práce si ušetříte, pokud si vyberete takovou panenku, která není tak obrostlá. Stačí těsně pod tuto blanku zapíchnout špičatý a ostrý nůž a táhnout k okrajům.
Jelikož z panenské svíčkové příliš šťávy nedostaneme, omáčku můžeme vytvořit zvlášť nebo z jejího výpeku. Naprosto ideální přílohou jsou brambory v různých úpravách či třeba zelenina připravená blanšírováním.
Tak už víte, který z receptů vyzkoušíte?
Napište do komentářů, jak se vám to povedlo!