Když křupavou zeleninu, tak blanšírovanou
Jedná se o technologický postup přípravy zeleniny, který zachová křupavost, svěží chuť a barvu. Proces probíhá spařováním nebo velmi krátkým ovařováním potravin ve vroucí vodě.
Proč potraviny blanšírujeme ?
Důvody mohou být různé, odstranění hořkosti z potravin, nepříjemné chuti nebo vůni či zničení choroboplodných zárodků.
Poměrně často je hlavním důvodem, uvolnění jejich chutí nebo zachování barvy či šťavnatosti především u masa. Odstranění pevných a špatně stravitelných slupek z ovoce nebo zeleniny.
Jak správně blanšírovat zeleninu nebo ovoce ?
- potraviny vkládáme vždy do vroucí osolené vody a krátce povaříme na skus
- po spaření rychle potraviny vytáhnout a zchladit v ledové vodě, můžeme přidat i led
- potraviny těsně před podávání krátce prohřát
Co můžeme blanšírovat ?
Zeleninu
Ovoce
- broskve, meruňky
Skořápkoviny
- mandle, ořechy
zdroj : www.seriouseats.com