Koupit si kostičku bujónu dnes umí každý.
Proč si ale nezkusit uvařit svůj vlastní poctivý domácí kuřecí vývar?
Ten vám dokáže každé jídlo obzvláštnit a dodat mu neobyčejnou chuť.
Najít jednoduchý recept na tento pokrm není jednoduché. Ale od toho jsme tady my!
Inspirujte se následujícími variantami na vývar ze stehen, z kostí a dalšími.
Tradiční kuřecí vývar
Máte doma zbytky kuřecích kostí, masa či droby? Využijte je a připravte si svůj zdravý kuřecí vývar plný zdraví prospěšných látek.
Ingredience
- 1 malé kuře (1-1,5 kg)
- 1 ks velké cibule – nakrájená na čtvrtky
- 2 ks středně velké mrkve – oříznutá a nakrájená na velké kusy
- 2 ks stonků celeru – ořezaný a nakrájený na velké kusy
- 8 ks větviček petrželky
- 4 ks větviček tymiánu
- 1 ks stroužku česneku
- 6 ks pepřů
- 1 ks bobkového listu
Postup
- Dejte kuře do velkého hrnce (spíše vysokého a úzkého).
- Podlijte jej studenou vodou (asi 8 šálků).
- Přiveďte vodu k varu a sbírejte a vyhoďte všechnu pěnu, co vyplave na hladinu.
- Vařte alespoň 30 minut.
- Přidejte cibuli, mrkev, celer a vařte ještě 1 a půl hodiny.
- Do zbývajícího času 30-45 minut přidejte do hrnce veškeré koření a bylinky.
- Vařte a duste, dokud není kuře jemné a vývar silný a chutný.
- Přesuňte kuře a zeleninu do velké mísy a vývar osolte.
- Maso natrhejte/nakrájejte, zbavte se kůže a kostí a použijte ho do polévky či jiného pokrmu.
- Vývar ještě sceďte pro odstranění veškerých zbytků, které ve vývaru zůstaly.
TIP: Vývar můžete vložit do sklenic, dát do lednice na 5 dní a poté zmrazit až na 3 měsíce.

Kuřecí vývar s játrovými knedlíčky
Pojďte si svou polévku vylepšit a připravte si vlastní játrové knedlíčky z kvalitních surovin.
Ingredience na vývar
- 500 g kuřecích kostí/drobů a odřezků
- 3 ks větší mrkve
- 1/2 většího celeru
- 2 ks petržele
- 1 ks větší cibule
- Petrželka
- 6 ks kuliček celého pepře
- 3 ks kuliček nového koření
- sůl
Ingredience na játrové knedlíčky
- 250g drůbežích jater
- 250g kuřecích prs
- 175g strouhanky smíchané s 50ml mléka
- 4 ks žloutků
- 2 lžičky sušené majoránky
- 1 lžíce nasekané petrželky
- 2 stroužky prolisovaného česneku
- sůl a pepř dle chuti
Postup
- Kuřecí droby, celer, dvě mrkve, cibuli, jednu petržel, petrželku a koření dejte do hrnce.
- Zalijte 1,5l studené vody a přiveďte k varu.
- Nechte vařit alespoň 2 hodiny.
- Připravte si mezitím kuřecí játra a prsíčka, které rozmixujte.
- Přidejte strouhanku s mlékem, opepřete a osolte dle chuti.
- Přidejte žloutky, prolisovaný česnek, petrželku a majoránku.
- Vše promíchejte a nechte asi hodinu odpočinout v ledničce.
- Hotový vývar proceďte a uvařenou zeleninu vyhoďte.
- Hotovou polévku přiveďte opět k varu a vhoďte nakrájenou čerstvou mrkev, celer a petržel na drobné kostičky.
- Vytvarujte si z játrové hmoty malé noky a vařte je ve vývaru do jejich vyplavání na povrch (asi 5 minut vaření).
- Polévku osolte a opepřete dle chuti a nakonec přidejte posekanou čerstvou petrželku.

Už jste uvažovali nad pořízením pomocníka na drcení odpadu? V našem testu drtičů odpadu se dozvíte vše podstatné včetně rad k dobrému výběru.
Objevte podobné tipy
Kuřecí vývar se zapuštěným vejcem
Vejce dodá vašemu vývaru tu správnou chuť. Zkuste si tento recept a uvařte si polévku, kterou obohatíte právě zapuštěním vejce.
Ingredience
- 500g kuřecích drobů nebo stehen
- 2 ks mrkve
- 1 ks celeru
- 1 ks petržele
- 1 ks větší cibule
- 6 kuliček celého pepře a 4 kuličky nového koření
- 2 ks bobkového listu
- 50g másla
- Hladká mouka
- 1-2 ks vejce
- sůl a pepř
Postup
- Kuřecí maso společně s nakrájenou kořenovou zeleninou vložte do většího hrnce.
- Vše řádně zalijte studenou vodou a přiveďte k varu.
- Vařte asi 2 hodiny a 30 minut před koncem přidejte celý pepř, nové koření a bobkové listy.
- Po uvaření odeberte maso se zeleninou a do polévky je nakrájejte.
- Polévku osolte a opepřete dle chuti.
- Z másla a mouky si udělejte jíšku, kterou polévku zahustíte.
- Pár minut povařte a mezitím si v hrnku rozšlehejte vajíčka.
- Nakonec rozšlehaná vejce do polévky přes vidličku zavařte.
- Polévku dochuťte a ozdobte petrželkou.

Vývar z kuřete s domácími nudlemi
Domácí nudle že jsou těžké na přípravu? Ne s naším receptem! Uvařte si poctivý vývar s vlastními podomácku vyrobenými nudlemi, kterými překvapíte své strávníky.
Ingredience na polévku
- 500g kuřecích drobů/kostí
- 1 ks mrkve
- 1 ks petržele
- 1/2 ks celeru
- 1 ks větší cibule
- 4 kuličky nového koření
- 6 kuliček celého pepře
- 2 ks bobkového listu
- Petrželka
- Sůl a pepř
Ingredience na nudle
- 1 ks vejce
- 4 lžíce hrubé mouky
Postup
- Kuřecí droby nebo kosti vložte do 1l studené osolené vody.
- Chvíli povařte a poté přidejte očištěnou kořenovou zeleninu.
- Vyvářejte alespoň hodinu a půl a poté přidejte koření.
- Vařte ještě 30 minut.
- Mezitím si připravte nudle tak, že mouku prosejete na vál, přidáte vejce a vypracujete těsto.
- Těsto rozválíte na tenký plát a necháte zaschnout.
- Poté jej rozkrájíte na stejně široké pláty.
- Pláty dáte na sebe a nakrájíte na tenké nudličky (případně použijte mlýnek na nudle).
- Když je vývar hotový, vyjměte maso společně se zeleninou a kořením.
- Zeleninu a obrané maso nakrájejte a vložte zpět do polévky.
- Vývar dochuťte solí a pepřem a přiveďte k varu.
- Přidejte hrst připravených nudlí, polévku zamíchejte a nechte „dojít“.
- Nakonec hotovou polévku ozdobte zelenou petrželkou.

Výroba vlastního kuřecího vývaru má své výhody. Při přípravě svého poctivého vývaru víte, jaké přidáváte přísady a dostanete přesně to, co chcete. Při vaření můžete přesně změřit používanou sůl a zvolit si zeleninou, jakou do vývaru jen chcete. Také je super, že, jak již bylo zmíněno, domácí kuřecí vývar vydrží v mrazáku až tři měsíce.
TIP: Využijte svůj vývar na další pokrmy. Inspirujte se například těmito nejlepšími recepty na jednoduché risotto.