4 recepty na nejlepší vývar z kuřecího masa. Inspirujte se!

Koupit si kostičku bujónu dnes umí každý.

Proč si ale nezkusit uvařit svůj vlastní poctivý domácí kuřecí vývar?

Ten vám dokáže každé jídlo obzvláštnit a dodat mu neobyčejnou chuť.

Najít jednoduchý recept na tento pokrm není jednoduché. Ale od toho jsme tady my!

Inspirujte se následujícími variantami na vývar ze stehen, z kostí a dalšími.

Tradiční kuřecí vývar

Máte doma zbytky kuřecích kostí, masa či droby? Využijte je a připravte si svůj zdravý kuřecí vývar plný zdraví prospěšných látek.

Ingredience

  • 1 malé kuře (1-1,5 kg)
  • 1 ks velké cibule – nakrájená na čtvrtky
  • 2 ks středně velké mrkve – oříznutá a nakrájená na velké kusy
  • 2 ks stonků celeru – ořezaný a nakrájený na velké kusy
  • 8 ks větviček petrželky
  • 4 ks větviček tymiánu
  • 1 ks stroužku česneku
  • 6 ks pepřů
  • 1 ks bobkového listu

Postup

  • Dejte kuře do velkého hrnce (spíše vysokého a úzkého).
  • Podlijte jej studenou vodou (asi 8 šálků).
  • Přiveďte vodu k varu a sbírejte a vyhoďte všechnu pěnu, co vyplave na hladinu.
  • Vařte alespoň 30 minut.
  • Přidejte cibuli, mrkev, celer a vařte ještě 1 a půl hodiny.
  • Do zbývajícího času 30-45 minut přidejte do hrnce veškeré koření a bylinky.
  • Vařte a duste, dokud není kuře jemné a vývar silný a chutný.
  • Přesuňte kuře a zeleninu do velké mísy a vývar osolte.
  • Maso natrhejte/nakrájejte, zbavte se kůže a kostí a použijte ho do polévky či jiného pokrmu.
  • Vývar ještě sceďte pro odstranění veškerých zbytků, které ve vývaru zůstaly.

TIP: Vývar můžete vložit do sklenic, dát do lednice na 5 dní a poté zmrazit až na 3 měsíce.

Čirý kuřecí vývar
Zdroj: pixabay.com

Kuřecí vývar s játrovými knedlíčky

Pojďte si svou polévku vylepšit a připravte si vlastní játrové knedlíčky z kvalitních surovin.

Ingredience na vývar

  • 500 g kuřecích kostí/drobů a odřezků
  • 3 ks větší mrkve
  • 1/2 většího celeru
  • 2 ks petržele
  • 1 ks větší cibule
  • Petrželka
  • 6 ks kuliček celého pepře
  • 3 ks kuliček nového koření
  • sůl

Ingredience na játrové knedlíčky

  • 250g drůbežích jater
  • 250g kuřecích prs
  • 175g strouhanky smíchané s 50ml mléka
  • 4 ks žloutků
  • 2 lžičky sušené majoránky
  • 1 lžíce nasekané petrželky
  • 2 stroužky prolisovaného česneku
  • sůl a pepř dle chuti

Postup

  • Kuřecí droby, celer, dvě mrkve, cibuli, jednu petržel, petrželku a koření dejte do hrnce.
  • Zalijte 1,5l studené vody a přiveďte k varu.
  • Nechte vařit alespoň 2 hodiny.
  • Připravte si mezitím kuřecí játra a prsíčka, které rozmixujte.
  • Přidejte strouhanku s mlékem, opepřete a osolte dle chuti.
  • Přidejte žloutky, prolisovaný česnek, petrželku a majoránku.
  • Vše promíchejte a nechte asi hodinu odpočinout v ledničce.
  • Hotový vývar proceďte a uvařenou zeleninu vyhoďte.
  • Hotovou polévku přiveďte opět k varu a vhoďte nakrájenou čerstvou mrkev, celer a petržel na drobné kostičky.
  • Vytvarujte si z játrové hmoty malé noky a vařte je ve vývaru do jejich vyplavání na povrch (asi 5 minut vaření).
  • Polévku osolte a opepřete dle chuti a nakonec přidejte posekanou čerstvou petrželku.
Polévka s játrovými knedlíčky
Zdroj: pinterest.com

Kuřecí vývar se zapuštěným vejcem

Vejce dodá vašemu vývaru tu správnou chuť. Zkuste si tento recept a uvařte si polévku, kterou obohatíte právě zapuštěním vejce.

Ingredience

  • 500g kuřecích drobů nebo stehen
  • 2 ks mrkve
  • 1 ks celeru
  • 1 ks petržele
  • 1 ks větší cibule
  • 6 kuliček celého pepře a 4 kuličky nového koření
  • 2 ks bobkového listu
  • 50g másla
  • Hladká mouka
  • 1-2 ks vejce
  • sůl a pepř

Postup

  • Kuřecí maso společně s nakrájenou kořenovou zeleninou vložte do většího hrnce.
  • Vše řádně zalijte studenou vodou a přiveďte k varu.
  • Vařte asi 2 hodiny a 30 minut před koncem přidejte celý pepř, nové koření a bobkové listy.
  • Po uvaření odeberte maso se zeleninou a do polévky je nakrájejte.
  • Polévku osolte a opepřete dle chuti.
  • Z másla a mouky si udělejte jíšku, kterou polévku zahustíte.
  • Pár minut povařte a mezitím si v hrnku rozšlehejte vajíčka.
  • Nakonec rozšlehaná vejce do polévky přes vidličku zavařte.
  • Polévku dochuťte a ozdobte petrželkou.
Kuřecí polévka s vejcem
Zdroj: pinterest.com

Vývar z kuřete s domácími nudlemi

Domácí nudle že jsou těžké na přípravu? Ne s naším receptem! Uvařte si poctivý vývar s vlastními podomácku vyrobenými nudlemi, kterými překvapíte své strávníky.

Ingredience na polévku

  • 500g kuřecích drobů/kostí
  • 1 ks mrkve
  • 1 ks petržele
  • 1/2 ks celeru
  • 1 ks větší cibule
  • 4 kuličky nového koření
  • 6 kuliček celého pepře
  • 2 ks bobkového listu
  • Petrželka
  • Sůl a pepř

Ingredience na nudle

  • 1 ks vejce
  • 4 lžíce hrubé mouky

Postup

  • Kuřecí droby nebo kosti vložte do 1l studené osolené vody.
  • Chvíli povařte a poté přidejte očištěnou kořenovou zeleninu.
  • Vyvářejte alespoň hodinu a půl a poté přidejte koření.
  • Vařte ještě 30 minut.
  • Mezitím si připravte nudle tak, že mouku prosejete na vál, přidáte vejce a vypracujete těsto.
  • Těsto rozválíte na tenký plát a necháte zaschnout.
  • Poté jej rozkrájíte na stejně široké pláty.
  • Pláty dáte na sebe a nakrájíte na tenké nudličky (případně použijte mlýnek na nudle).
  • Když je vývar hotový, vyjměte maso společně se zeleninou a kořením.
  • Zeleninu a obrané maso nakrájejte a vložte zpět do polévky.
  • Vývar dochuťte solí a pepřem a přiveďte k varu.
  • Přidejte hrst připravených nudlí, polévku zamíchejte a nechte „dojít“.
  • Nakonec hotovou polévku ozdobte zelenou petrželkou.
Hotový vývar s nudlemi na talíři
Zdroj: pinterest.com

Výroba vlastního kuřecího vývaru má své výhody. Při přípravě svého poctivého vývaru víte, jaké přidáváte přísady a dostanete přesně to, co chcete. Při vaření můžete přesně změřit používanou sůl a zvolit si zeleninou, jakou do vývaru jen chcete. Také je super, že, jak již bylo zmíněno, domácí kuřecí vývar vydrží v mrazáku až tři měsíce.

TIP: Využijte svůj vývar na další pokrmy. Inspirujte se například těmito nejlepšími recepty na jednoduché risotto.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.